Funkcie rúry
Spotrebič ponúka nasledujúce funkcie:
Funkcie Pizza, Horný / dolný ohrev a
Turbogril zahŕňajú automatické rýchle
zohriatie. Rúra sa vďaka tejto
vymoženosti zohreje v najkratšom
možnom čase na zvolenú teplotu.
Horúci vzduch
Naprogramovaná teplota: 180°C
Táto funkcia sa hodí predovšetkým na pečenie
mäsa i múčnikov vo viacerých rovinách
súčasne.
Teploty sú vo všeobecnosti o 20-40°C nižšie
ako pri funkcii Horný / dolný ohrev.
V prevádzke sú zadné kruhové ohrevné teleso
a ventilátor.
Horný / dolný ohrev
Naprogramovaná teplota: 200°C
Táto funkcia sa hodí na pečenie mäsa i
múčnikov v jednej rovine.
V prevádzke je horné a dolné ohrevné teleso.
Pizza
Naprogramovaná teplota: 200°C
Na pečenie pizze, ovocných koláčov, quiche a
p.. V prevádzke sú zadné a dolné ohrevné
teleso a doplnkovo aj ventilátor.
Pečenie pri nízkej teplote
Naprogramovaná teplota: 130°C
Na prípravu mimoriadne jemného a šťavnatého
mäsa.
V prevádzke sú zadné ohrevné teleso a
ventilátor.
Ražeň (a gril)
Naprogramovaná teplota: 250°C
Na grilovanie väčších kusov hydiny a mäsa na
rošte. Táto funkcia je vhodná aj na grilovanie
plochých pokrmov, ako sú napr. steaky, rezne,
ryby, a na prípravu toastov na rošte.
V prevádzke sú horné ohrevné teleso a
grilovacie teleso. Doplnkovo je zapnutý aj motor
roštu.
Turbogril
Naprogramovaná teplota: 180°C
Na pečenie väčších kusov mäsa alebo hydiny
v jednej rovine. Funkcia je tiež vhodná na
zapekanie a gratinovanie.
V prevádzke sú grilovacie teleso a ventilátor.
14
Dolný ohrev
Naprogramovaná teplota: 150°C
Táto funkcia vám umožňuje najmä dopečenie
koláčov s chrumkavým korpusom odspodu.
Pri tejto funkcii je zapnuté len dolné ohrevné
teleso.
Rozmrazovanie
Naprogramovaná teplota: 30°C
S touto funkciou môžete rovnomerne
rozmrazovať alebo predbežne rozmrazovať
napr. torty, maslo, chlieb, ovocie alebo iné
mrazené potraviny.
Pri tejto funkcii je v prevádzke len ventilátor bez
vyhrievania.
Pyrolýza
Táto funkcia slúži na samostatné pyrolytické
čistenie rúry.
Pri tejto funkcii sa zvyšky pokrmov v rúre spália
a popol môžete ľahko zotrieť po vychladnutí
rúry. Rúra sa zohrieva približne na 500°C.
7. Lasagne
Prísady:
Mäsová omáčka:
- 100 g prerastenej slaniny
- 1 cibuľa a 1 mrkva
- 2 lyžice olivového oleja
-
400 g miešaného mletého mäsa
- 250 ml mäsového vývaru
-
2 lyžice paradajkového pretlaku
-
oregano, tymián, soľ, korenie
- 3 lyžice masla
- 250 g zelených plátkov na lasagne
(predvarených)
- 100 g parmezánu
Bešamelová omáčka
-
1 lyžica masla
-
1 kopcovitá lyžica múky
-
500 ml mlieka
- soľ, korenie, muškátový orech
- 1bobkový list
Príprava:
1. Slaninu zbavíme ostrým nožom kože a
chrupky a rozrežeme na drobné kocky.
Cibuľu a mrkvu ošúpeme, zeler očistíme a
všetku zeleninu nadrobno pokrájame.
2. V hrnci necháme zohriať olej. Pridáme
slaninu a zeleninu a podusíme za
neustáleho miešania. Postupne pridávame
mleté mäso, opečieme ho za stáleho
miešania, a potom prilejeme mäsový
vývar. Primiešame paradajkový pretlak,
bylinky, soľ a korenie a prikryté varíme na
malom ohni približne 30 minút.
3. Medzitým pripravíme bešamelovú omáčku.
Maslo necháme roztopiť v hrnci, pridáme
múku a miešame. Keď je základ zlatisto-
žltý za neustáleho miešania postupne
prilievame mlieko. Omáčku ochutíme
soľou, korením, bobkovým listom a
muškátovým orechom a necháme
odokrytú variť na miernom ohni ešte asi 10
minút.
4. Veľkú hranatú nádobu na nákypy
vymastíme 1 lyžicou masla. Pridávame
striedavo vrstvu cestovín, mäsovej plnky,
bešamelovej omáčky a strúhaného syra.
Vrstva bešamelovej omáčky posypanej
syrom by mala tvoriť aj vrchnú vrstvu
pokrmu. Zvyšné maslo nastrúhame na
lasagne.
5. Lasagne pečieme v druhej rovine zospodu
približne 45 minút. Podľa chuti môžete
pokrm servírovať posypaný troškou
strúhaného parmezánu.
8. Kurča
Prísady:
- 2 kurčatá á 1100 g
- 2 čajové lyžičky soli
- trochu petržlenu
- 2 lyžice kondenzovaného mlieka
-
1 lyžica oleja
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
Príprava:
Kurča vyberieme z obalu a necháme
rozmrazovať približne 1 hodinu pri teplote 50°C.
Vyberieme vnútornosti, kurčatá umyjeme pod
tečúcou studenou vodou a potom dobre zvnútra
aj zvonka utierkou vysušíme. Vnútro ochutíme
a zvonku potrieme zmesou mlieka, oleja,
papriky a soli.
Kurčatá položíme na rošt.
Pekáč vsunieme do niektorej roviny pod
roštom.
47