Pečenie mäsa
Na prípravu mäsa používajte funkcie Horný/Dolný ohrev alebo
Infrapečenie .
Pri pečení mäsa musí byť v rúre nainštalovaný tukový filter!
Vhodný riad na pečenie mäsa
• Na pečenie je vhodný akýkoľvek teplovzdorný riad (riaďte sa pokynmi
výrobcu).
• Pri riade s umelohmotnými úchytkami skontrolujte, či sú aj tieto teplovzdorné
(riaďte sa pokynmi výrobcu).
• Veľké kusy môžete piecť priamo v univerzálnom pekáči alebo na rošte s
podloženým pekáčom na zachytávanie tuku (napr. morka, hus, 3-4 kurčatá).
• Chudé mäso vám odporúčame piecť v pekáči s pokrievkou (napr. teľacie a
hovädzie mäso, sviečkovica na kyslo, zmrazené mäso), aby zostalo šťavnaté.
• Mäso, ktoré sa má pripiecť do chrumkava, môžete piecť v pekáči bez
pokrievky (napr. bravčové, jahňacie, fašírka, kačica, 1-2 paprčky, 1-2
kurčatá, drobná hydina, rozbif, filé, divina).
Poznámky k tabuľke
V tabuľke nájdete pre rôzne druhy mäsa vhodnú funkciu rúry, teplotu, dobu
pečenia a rovinu zasunutia. Uvedené doby pečenia slúžia len pre orientáciu.
• Odporúčame vám, aby ste v rúre pripravovali mäso a ryby s hmotnosťou nad
1 kg.
• Aby ste zabránili pripáleniu uvoľnenej šťavy alebo tuku, odporúčame pridať
do pekáča malé množstvo tekutiny.
• V prípade potreby mäso obráťte (približne v 1/2 - 2/3 doby pečenia).
• Veľké kusy mäsa a hydinu počas pečenia viackrát oblejte šťavou v pekáči.
Pokrm bude ešte chutnejší.
• Rúru vypnite približne 10 minút pred skončením pečenia, aby ste využili
zostatkové teplo.
Tabuľka Pečenie mäsa
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry
Rovina
zasunutia
Teplota
v °C
Čas
Hod : Min
Hovädzie mäso
Hovädzie
pečené
1-1,5 kg
Horný/Dolný ohrev
1. 200-250 2:00-3:00
Rozbif (filety)
- krvavý
- ružový
- prepečený
každý cm
hrúbky
každý cm
hrúbky
každý cm
hrúbky
Infrapečenie
Infrapečenie
Infrapečenie
1.
1.
1.
190-200
1
180-190
170-180
na cm
hrúbky
0:05-0:06
0:06-0:08
0:08-0:10
38
Sonda na mäso
Slúži na presné vypnutie rúry pri dosiahnutí nastavenej teploty vo vnútri mäsa.
Použitie sondy na mäso je možné len v kombinácii s funkciou Profi horúci
vzduch , Al Gusto horúci vzduch , Horný/Dolný ohrev ,
Infrapečenie , Veľkoplošný gril a Gril .
Treba si všimnúť dve teploty:
- teplotu v rúre: pozri tabuľku pečenia
- stredovú teplotu pokrmu: pozri tabuľku sondy na mäso
Pozor: Používajte len originálnu dodávanú sondu na mäso! V prípade nutnosti
výmeny použite výlučne príslušný originálny náhradný diel!
1. Spotrebič zapnite stlačením tlačidla
Zap/Vyp (EIN/AUS).
2. Špičku sondy na mäso zasuňte
pokiaľ možno úplne do
pripravovaného pokrmu tak, aby sa
špička nachádzala v strede pokrmu.
3. Zástrčku sondy zapojte až na doraz
do príslušnej zásuvky v bočnej
strane dutiny rúry.
4. Tlačidlami + a – nastavte
požadovanú stredovú teplotu
pokrmu (pozri tabuľku Sonda na
mäso).
Na displeji sa zobrazí aktuálna
stredová teplota pokrmu.
Ak sa zobrazí aktuálna stredová
teplota pokrmu skôr, ako nastavíte
požadovanú stredovú teplotu
pokrmu, potom treba stláčať tlačidlo
Voľby (Auswahl) dovtedy, kým
heslo funkcie Sonda na mäso
(FLEISCHSPIESS) nezačne blikať,
a potom treba nastaviť požadovanú
stredovú teplotu pokrmu.
19