Kombinácia funkcií Trvanie a Skončenie
pečenia
Tieto dve funkcie môžete používať
súčasne. Rúra sa zapne aj vypne
automaticky v nastavenom čase.
1. Nastavte funkciu rúry a požadovanú
teplotu.
2. Funkciou trvanie pečenia nastavte
požadovaný čas pečenia pokrmu, napr. 1
hodinu.
3. Funkciou skončenie pečenia nastavte
čas, kedy má byť pokrm hotový, napr.
14:05.
Ukazovatele funkcií trvanie pečenia a
skončenia pečenia svietia. Na displeji sa
zobrazí aktuálny denný čas.
Vo vypočítanom čase sa rúra automaticky
zapne a vypne sa tiež automaticky po uplynutí
nastaveného trvania pečenia. Pokrm bude teda
hotový v určenom čase.
napr. zapnutie 13:05
Po uplynutí nastaveného času pečenia zaznie
na 2 minúty zvuková signalizácia a rúra sa
vypne.
napr. 14:05
Vypnutie zvukovej signalizácie:
Stlačte ľubovolné tlačidlo.
18
Pečenie mäsa
Na prípravu mäsa používajte funkciu Horúci
vzduch.
Vhodný riad na pečeni e mäsa
• Na pečenie je vhodný akýkoľvek
teplovzdorný riad (riaďte sa pokynmi
výrobcu).
• Pri riade s umelohmotnými úchytkami
skontrolujte, či sú aj tieto teplovzdorné
(riaďte sa pokynmi výrobcu).
• Veľké kusy môžete piecť priamo v
univerzálnom pekáči alebo na rošte s
podloženým pekáčom na zachytávanie
tuku (napr. morka, hus, 3-4 kurčatá).
• Chudé mäso vám odporúčame piecť v
pekáči s pokrievkou (napr. teľacie a
hovädzie mäso, sviečkovica na kyslo,
zmrazené mäso), aby zostalo šťavnaté.
• Mäso, ktoré sa má pripiecť do chrumkava,
môžete piecť v pekáči bez pokrievky (napr.
bravčové, jahňacie, fašírka, kačica, 1-2
paprčky, 1-2 kurčatá, drobná hydina,
rozbif, filé, divina).
Tip: Pri pečení s použitím riadu sa
rúra menej znečistí.
Poznámky k tabuľke
V tabuľke nájdete pre rôzne druhy mäsa
vhodnú funkciu rúry, teplotu, dobu pečenia a
rovinu zasunutia. Uvedené doby pečenia slúžia
len pre orientáciu.
• Odporúčame vám, aby ste v rúre
pripravovali mäso a ryby s hmotnosťou
nad 1 kg.
• Vo všeobecnosti sa pre veľmi chudé
mäso, ako sú napr. ryby alebo divina hodí
funkcia Horný / dolný ohrev. Pre všetky
ostatné druhy mäsa vrátane hydiny
odporúčame funkciu Horúci vzduch.
• Aby ste zabránili pripáleniu uvoľnenej
šťavy alebo tuku, odporúčame pridať do
pekáča malé množstvo tekutiny.
• V prípade potreby mäso obráťte (približne
v 1/2 - 2/3 doby pečenia).
Tip: Veľké kusy mäsa a hydinu počas
pečenia viackrát oblejte šťavou v
pekáči. Pokrm bude ešte chutnejší.
Rúru vypnite približne 10 minút pred
skončením pečenia, aby ste využili
zostatkové teplo.
27
Tabuľka Pečenie mäsa
Plech alebo univerzálny pekáč zasuňte vždy do 1. roviny.
Horúci vzduch + Horný / dolný ohrev
Druh pokrmu Teplota v °C
Rovina zasunutia
zospodu
Trvanie pečenia
v minútach
1 rovina 2 roviny
Bravčové mäso
1 kg bravčové pečené (pliecko,
šunka, roláda) na cm výšky
150-160 2 –- 14-20
Sekaná 160-170 2 –- 60-70
Hovädzie mäso
Hovädzie pečené, na cm výšky 150-160 2 –- 18-20
Sviečková, na cm výšky 190-200
predhriať
2–- 6-8
Rozbif, na cm výšky 190-200
predhriať
2–- 8-10
Teľacie mäso
Teľacie pečené, na cm výšky 170-180 2 –- 14-17