Všeobecné informácie k pečeniu a parnej
prevádzke
Pečenie mäsa s funkciou horúci vzduch
alebo horný / dolný ohrev
Trvanie pečenia závisí od druhu, hmotnosti a
výšky pripravovaného pokrmu. Vo všeobecnosti
sa na každý cm výšky mäsa počíta:
• hovädzie, divina 15 – 18 minút
• bravčové, teľacie 15 – 18 minút
• filety, rozbif 10 – 12 minút.
Čím je mäso hrubšie, tým nižšia by mala byť
teplota v rúre. Stav mäsa môžete vyskúšať
tlakom lyžičky. Ak mäso nie je poddajné, je
hotové.
Pred nakrájaním nechajte prikryté mäso
približne 10 minút odstáť, aby z neho neskôr
nevytekala šťava.
Pečenie na rošte
Mäso umiestnite na rošt servírovacou stranou
nahor. Kuchynský plech na zachytávanie šťavy
a tuku zasuňte o jednu rovinu nižšie.
Pečenie v pekáči alebo na plechu
Veľké druhy mrazených cestovinových
pokrmov, napr. Pizzu, položte na plech
vyložený pergamenovým papierom na pečenie,
aby ste zabránili deformácii plechu v dôsledku
veľkých teplotných rozdielov.
Chudé mäso, divinu a fašírky umiestnite priamo
do pekáča (sklo alebo keramická forma a pod)
alebo na plech.
Ak si pokrm vyžaduje pečenie dlhšie ako
hodinu, pridajte prísady na omáčku do pekáča
až polhodinu pred skončením tepelnej úpravy
pokrmu. Nechajte ich mierne opiecť a potom
prilejte trochu horúcej vody.
Nádoby na pečenie
Na pečenie s funkciou horúci vzduch môžete
okrem dodávaného príslušenstva použiť aj
tmavé alebo svetlé formy na pečenie,
keramické nádoby na pečenie a ostatný riad
odolný voči teplu. Svetlé plechy a formy
predlžujú trvanie tepelnej úpravy pokrmu.
Riaďte sa preto pokynmi výrobcov.
Formu alebo nádobu na pečenie položte na
kuchynský plech.
Na parnú prevádzku – nie však intervalové
pečenie – je vhodný každý riad, ktorý je odolný
voči teplote minimálne 100°C. Riad položte na
grilovací rošt.
24
Voľba teploty
Pri funkcii horúci vzduch sa dostane teplo
k pokrmu rýchlejšie ako pri tradičnom spôsobe
pečenia. Teplota môže byť preto približne o
25°C nižšia, ako je uvedené v receptoch pre
funkciu horný / dolný ohrev.
Jemný filter
Pri pečení mäsa s funkciami horúci vzduch a
turbogrilovanie použite jemný filter, ktorý chráni
vnútro rúry pred nadmerným znečistením.
Pred pečením koláčov a pečiva filter vždy
vyberte, pretože horšie rozdeľovanie tepla
môže negatívne ovplyvniť výsledok pečenia.
Zohrievanie
Vďaka tomu, že teplota v rúre dosiahne veľmi
rýchlo nastavenú hodnotu, pri pečení väčšiny
pokrmov nie je nutné rúru zohrievať (pozri
tabuľky pečenia).
Predbežné zohrievanie rúry odporúčame pri
pečení:
– mäsových pokrmov a pokrmov s krátkou
dobou tepelnej úpravy, ako sú filety, rozbif,
rezne alebo kotlety. Póry mäsa sa
rýchlejšie uzavrú a pokrm si zachová
šťavu.
– drobného pečiva, ktoré rýchlo zväčší svoj
objem, ako sú žemle, ploché koláče,
piškótová roláda.
Rúra sa zohreje na nastavenú teplotu skôr, ako
do nej vložíte pečivo.
Pokyny pre používanie tabuľky pečenia
Pri príliš vysokej teplote sa koláč zvykne zhora
pripiecť, pritom však dostatočne nezväčší svoj
objem alebo spadne, pretože sa neodparí
potrebné množstvo tekutiny.
Ak proces pečenia trvá pridlho alebo pokrm
nezhnedne podľa vašich očakávaní, nastavte
vyššiu teplotu.
Rovnomerné zhnednutie koláča dosiahnete
znížením teploty (cca. o 10°C). V takomto
prípade však treba predĺžiť dobu tepelnej
úpravy pokrmu.
Odchýlky v trvaní pečenia súvisia s rozdielnou
veľkosťou vajec, spojivosťou múky a
rozdielnym materiálom formy na pečenie.
Sonda na mäso
Tepelná úprava s automatickou funkciou
merania vnútornej teploty
Sonda na mäso meria teplotu vo vnútri pokrmu
počas pečenia. Keď teplota vo vnútri pokrmu
dosiahne nastavenú hodnotu, rúra sa
automaticky vypne.
1.
Špičku sondy zaveďte do stredu
najhrubšej časti pripravovaného pokrmu a
plech, pekáč alebo rošt zasuňte do rúry.
2.
Zástrčku sondy na mäso zapojte až po
rukoväť do prípojnej zásuvky na pravej
bočnej stene rúry a rúru zatvorte.
Na displeji sa objaví symbol 16.
3.
Nastavte funkciu a teplotu a stlačte tlačidlo
4. Ukazovateľ času sa zmení na stupne
Celsia a teplotu 70°C.
4.
Tlačidlom 6 alebo nastavte
požadovanú teplotu vo vnútri pokrmu
v škále od 30 do 99°C.
Odporučená teplota pre:
hovädzie 80°C
rozbif alebo hovädzie veľmi krvavé 45°C
krvavé 50°C
stredné 60°C
bravčové 80 – 85°C
jahňacie 70 – 75°C
teľacie 75°C
Na displeji svieti symbol funkcie, nastavená
teplota v rúre (červená), symbol sondy na mäso
16 a teplota vo vnútri pokrmu.
Stúpanie teploty vo vnútri pokrmu sa zobrazuje
na displeji.
Kontrola a oprava
Stlačením tlačidla 4 môžete zistiť nastavenú
teplotu vo vnútri pokrmu a v prípade potreby ju
tlačidlom 6 alebo zmeniť. Keď teplota vo
vnútri pokrmu dosiahne nastavenú hodnotu,
zaznie trojitý akustický signál.
Až do automatického vypnutia všetkých funkcií
sa akustický signál opakuje v 15 sekundových
intervaloch asi po dobu 2 minút.
– Tlačidlom 2 vypnete akustickú signalizáciu
aj rúru.
17