Parná prevádzka
Dôležité upozornenie!
Programy parnej prevádzky treba
vždy skombinovať s
automatickými programami
Trvanie pečenia alebo
Skončenie pečenia (pozri
kapitolu Funkcie hodín).
Dôležité upozornenie!
Používajte výlučne vodu.
Po spotrebovaní vody zaznie bzučivý
oznamovací signál. Krátko po
doplnení vody sa signalizácia opäť
vypne.
Ak sa chcete vyhnúť usadzovaniu
vápnika, môžete použiť odvápnenú
vodu, napr. z filtračného prístroja.
Fáza automatického odstraňovania
pary trvá približne 5 minút na konci
tepelnej úpravy pokrmu. Rúra sa
zohrieva približne 2 minúty. Preto ak
nastavíte trvanie tepelnej úpravy
kratšie ako 10 minút, nedosiahnete
požadovaný efekt.
Po otvorení dvierok rúry sa para
uvoľňuje už len z horúceho pokrmu.
Bio parná prevádzka
1.
Do zásuvky na vodu v ovládacom paneli
nalejte vodu (cca. 0,7 litra). Vodu nelejte
priamo do vyvíjača pár. Uvedené
množstvo vody vystačí približne na 30
minút.
2.
Rúru zapnite hlavným spínačom .
3.
Tlačidlom funkcií rúry zvoľte funkciu Bio
parná prevádzka.
4.
Tlačidlom funkcií hodín nastavte funkcie
trvanie pečenia alebo skončenie
pečenia a tlačidlami alebo nastavte
príslušné trvanie pečenia, resp. čas
skončenia pečenia.
Približne po 2 minútach uvidíte prvú paru. Keď
teplota dosiahne hodnotu približne 96°C, zaznie
jednoduchý akustický signál.
Na ukončenie procesu pečenia vás upozorní
trojitý akustický signál.
5.
Hlavným spínačom vypnete akustickú
signalizáciu aj rúru.
Po vychladnutí rúry odsajte zvyšnú vodu
z vyvíjača pary do špongie a v prípade potreby
systém vytrite niekoľkými kvapkami octu.
Dvierka rúry nechajte otvorené, aby sa vnútro
úplne vysušilo.
18
4. Biely chlieb
Prísady:
- 1000 g múky typu 405
- 1 kocka čerstvého droždia alebo 2 balíčky
sušeného droždia
- 600 ml mlieka
-
15 g soli
Príprava:
Múku a soľ pridajte do veľkej misy. Droždie
rozpustite v mlieku a pridajte k múke. Všetky
prísady vymieste na vláčne cesto.
V závislosti od druhu múky treba niekedy pridať
viac mlieka.
Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobný
objem.
Potom z cesta vyformujte dva bochníky a
položte ich na vymastený plech alebo plech na
múčniky (pozri špeciálne príslušenstvo). Chleby
potom nechajte ešte o polovicu vykysnúť.
Pred pečením ich poprášte múkou a ostrým
nožom trikrát diagonálne narežte minimálne do
hĺbky 1 cm.
Nastavenie chlieb
Rovina zasunutia 2
Objem vody 200 ml
5. Party žemle
Prísady:
- 500 g múky typu 405
-
20 g čerstvého droždia alebo 1 balíček
sušeného droždia
- 300 ml vody
- 10 g soli
Príprava:
Múku a soľ pridajte do veľkej misy. Droždie
rozpustite vo vode a pridajte k múke. Všetky
prísady vymieste na vláčne cesto.
Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobný
objem.
Potom cesto nakrájajte na kúsky, vyformujte
žemličky a položte ich na vymastený plech
alebo plech na múčniky (pozri špeciálne
príslušenstvo). Žemličky potom nechajte kysnúť
ešte ďalších 25 minút.
Pred pečením žemličky narežte do kríža a
poprášte ich podľa chuti buď makom, rascou
alebo sezamom.
Nastavenie žemle
Rovina zasunutia 2 a 4
Objem vody 200 ml
6. Zapekané rybie filé
Prísady:
- 700 g filé zo zubáča alebo morského
pstruha, nakrájané na kocky
- 100 g strúhaného ementálu
- 200 ml šľahačky
-
50 g sezamových semiačok
- soľ, korenie, citrónová šťava
-
nasekaný petržlen
-
40 g masla na vymastenie formy
Príprava:
Filé pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte
ju vsiaknuť. Prebytočnú šťavu vysajte
kuchynským papierom.
Potom filé z oboch strán posypte soľou a
korením a položte do vymastenej teplovzdornej
formy.
Zmiešajte šľahačku, strúhaný syr, sezamové
semiačka a sekaný petržlen a masu vylejte na
filé.
Nastavenie rybie filé
Rovina zasunutia 3
Objem vody 200 ml
7. Pstruh
Prísady:
- 4 pstruhy po 200-300 g
- citrónová šťava, korenie, soľ
Príprava:
Pstruhy zvnútra aj zvonka dobre umyte,
pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte a po
dvoch vložte do nerezovej formy s dierovanou
vložkou.
Servírujte s opečenými mandľovými lístkami.
Iný variant: Pstruh namodro
Skôr, ako pstruhy položíte do nerezovej formy s
dierkovaným podstavcom, polejte ich horúcou
octovou vodou.
Nastavenie pstruh
Rovina zasunutia 1 a 3
Objem vody 700 ml
51