Sencor STM 3730SL-EUE3 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
- 1 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK Kuchynský robot
Preklad pôvodného návodu
STM 3730SL
- 2 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK
Kuchynský robot
Dôležité bezpečnostné pokyny
ČÍTAJTE POZORNE AUSCHOVAJTE ICH NA BUDÚCE POUŽITIE.
Všeobecné upozornenia
Tento spotrebič nesmú používať deti ani sa sním nesmú hrať. Udržiavajte
spotrebič ajeho prívodný kábel mimo dosahu detí.
Spotrebič môžu používať osoby so zníženými fyzickými, zmyslovými či
mentálnymi schopnosťami alebo snedostatkom skúseností aznalostí, pokiaľ
sú pod dozorom alebo boli poučené opoužívaní spotrebiča bezpečným
spôsobom arozumejú prípadným nebezpečenstvám.
Elektrická bezpečnosť
Pred pripojením spotrebiča ksieťovej zásuvke sa uistite, že sa zhoduje napätie
uvedené na jeho typovom štítku snapätím vo vašej zásuvke.
Dbajte na to, aby sa vidlica sieťového kábla nedostala do kontaktu svodou
alebo vlhkosťou.
Na sieťový kábel neklaďte ťažké predmety. Dbajte na to, aby sieťový kábel
nevisel cez okraj stola alebo aby sa nedotýkal horúceho povrchu alebo
ostrých predmetov alebo aby nedostal do blízkosti rotujúcich častí spotrebiča.
Neodpájajte spotrebič od sieťovej zásuvky ťahom za sieťový kábel. Mohlo by
dôjsť kpoškodeniu sieťového kábla alebo sieťovej zásuvky. Kábel odpájajte
od zásuvky ťahom za zástrčku sieťového kábla.
Pokiaľ je sieťový kábel poškodený, výmenu zverte odbornému servisu.
Spotrebič spoškodeným sieťovým káblom alebo vidlicou sieťového kábla
je zakázané používať.
Aby ste sa vyvarovali nebezpečenstva úrazu elektrickým prúdom, neopravujte
spotrebič sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy anastavenia tohto
spotrebiča zverte autorizovanému servisnému stredisku. Zásahom do
spotrebiča vpriebehu platnosti záruky sa vystavujete riziku straty záručných
podmienok.
Spotrebič pripájajte iba k riadne uzemnenej zásuvke. Nepoužívajte
predlžovací kábel.
Spotrebič nikdy nepripájajte ksieťovej zásuvke, pokiaľ nie je riadne zostavený.
Spotrebič vždy vypnite aodpojte od sieťovej zásuvky po ukončení používania.
- 3 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Bezpečnosť pri používaní
Nikdy nepoužívajte príslušenstvo, ktoré sa nedodáva stýmto spotrebičom
alebo nie je výslovne odporučené výrobcom.
Spotrebič je určený akonštruovaný na spracovávanie bežného množstva
potravín vdomácnosti.
Tento spotrebič je určený na použitie vpriestoroch, ako sú:
kuchynské kúty pre personál vobchodoch, kanceláriách aostatných
pracoviskách;
poľnohospodárske farmy;
hotelové izby alebo izby vmoteloch ainé obytné priestory;
podniky zaisťujúce nocľah sraňajkami.
Nepoužívajte spotrebič nainé účely, než na ktoré je určený.
Nepoužívajte spotrebič vpriemyselnom prostredí ani vonku.
Vblízkosti spotrebiča nepoužívajte spreje.
Spotrebič neumiestňujte na parapety okien alebo na nestabilné povrchy.
Spotrebič umiestňujte iba na rovný, suchý astabilný povrch.
Spotrebič neklaďte na elektrický alebo plynový varič, do blízkosti otvoreného
ohňa alebo zariadení, ktoré sú zdrojom tepla.
Spotrebič (okrem odnímateľných nadstavcov anádoby na mixovanie)
neumývajte pod tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej
tekutiny.
Pred pripevnením nadstavcov kspotrebiču, ich vybratím alebo výmenou sa
uistite, že je spotrebič vypnutý aodpojený od sieťovej zásuvky.
Zbezpečnostných dôvodov je tento spotrebič vybavený poistkou, ktorá
neumožní spustenie motora, pokiaľ je rameno spotrebiča odklopené.
Pred uvedením spotrebiča do chodu sa uistite, že je správne zostavený aže
je rameno vhorizontálnej polohe.
Horúce tekutiny alebo potraviny nechajte pred mixovaním vychladnúť.
Nenechávajte spotrebič nepretržite včinnosti pri veľkom zaťažení dlhšie ako
6 minút. Pred ďalším spustením ho nechajte aspoň 10 minút vychladnúť.
Počas mixovania neodklápajte rameno anevkladajte do nádoby na mixovanie
ruky alebo predmety, ako napr. kuchynsky nôž, vidličku alebo varešku.
Nedotýkajte sa rotujúcich nadstavcov adbajte na to, aby sa do ich blízkosti
nedostali cudzie predmety, ako napr. oblečenie, vlasy apod. Mohlo by dôjsť
kúrazu alebo poškodeniu spotrebiča.
- 4 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Ak nejaký predmet, ako napríklad lyžica alebo vareška, spadne do nádoby
na mixovanie počas prevádzky spotrebiča, okamžite nastavte regulátor
rýchlosti do polohy 0 (pohotovostný režim), odpojte prívodný kábel od
zásuvky apredmet vyberte.
Pokiaľ sa prísady prichytávajú knadstavcom alebo na steny nádoby, spotrebič
vypnite aodpojte ho od sieťovej zásuvky. Stierkou očistite nadstavce asteny
nádoby. Potom môžete pokračovať vmixovaní.
Nespúšťajte spotrebič naprázdno. Nesprávne používanie spotrebiča môže
nepriaznivo ovplyvniť jeho životnosť.
Spotrebič vždy vypnite aodpojte od sieťovej zásuvky, pokiaľ ho nebudete
používať apokiaľ ho nechávate bez dozoru, pred montážou, demontážou,
čistením alebo jeho premiestnením.
Pred uložením spotrebiča sa uistite, že je rameno stojana sklopené do
horizontálnej polohy.
Na spotrebič neodkladajte žiadne predmety. Do ventilačných otvorov
spotrebiča nestrkajte žiadne predmety.
Príslušenstvo spotrebiča nevkladajte do mikrovlnnej rúry.
Spotrebič umiestňujte iba na čistý, rovný, suchý, hladký astabilný povrch.
Spotrebič neumiestňujte na okraj pracovnej dosky kuchynskej linky alebo
stolu ani ho nepoužívajte na odkvapkávacej doske drezu.
Buďte veľmi opatrní, pokiaľ je horúca tekutina naliata do nádoby, pretože
horúca tekutina môže vystrieknuť zo spotrebiča zdôvodu náhleho uvoľnenia
pary.
Nikdy nespracovávajte vriace tekutiny.
Pri plnení antikorovej nádoby neprekračujte maximálnu kapacitu, ktorá je
na nej vyznačená.
Spotrebič vždy vypnite nastavením regulátora rýchlosti do polohy 0
(pohotovostný režim). Po vypnutí vždy vyčkajte, až sa celkom zastavia
pohyblivé časti, apotom spotrebič odpojte od sieťovej zásuvky skôr, ako
odklopíte hlavu, pred otvorením alebo demontážou nadstavcov.
- 5 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
1
2
3
4
5
6
7
10
9
11
12
13
14
15
A
8
- 6 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK
Kuchynský robot
Návod na použitie
POPIS SPOTREBIČA
A1 Hák na miesenie
A2 Pružná šľahacia balónová metla
A3 Metla na miešanie vtvare písmena A
A4 Pružná miešacia metla vtvare písmena A
A5 Priehľadné veko proti rozstreku
A6 Veko nádoby
A7 Antikorová nádoba sobjemom 4 l
A8 Podstavec
A9 Mixovacia hlava shriadeľom na upevnenie
nadstavca A1, A2, A3 alebo A4
A10 Výkyvné rameno saretáciou votvorenej
polohe
A11 LED osvetlenie
A12 Tlačidlo PUSH na odistenie ramena
A13 Regulátor rýchlosti otáčok sosvetlením
0 (vypnutie do pohotovostného režimu)
nastavenie rýchlostného stupňa 1,2, 3, 4, 5, 6
(52, 87, 112, 122, 136 a172 ot./min.)
A14 Protišmykové nožičky sprísavkami
A15 Priestor na navinutie prívodného kábla
SYSTÉM PLANETÁRNEHO MIXOVANIA
Systém planetárneho mixovania je založený na princípe dvojitej rotácie nadstavca. Násadec rotuje po
vnútornom obvode nádoby vprotismere hodinových ručičiek azároveň okolo svojej osi vopačnom smere.
Tým sa zaistí dôkladné arovnomerné spracovanie ingrediencií obsiahnutých vnádobe.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na jeho obsluhu, ato aj vprípade, že ste už
oboznámení spoužívaním spotrebičov podobného typu. Spotrebič používajte iba tak, ako je popísané
vtomto návode napoužitie. Návod uschovajte pre prípad ďalšej potreby. Pokiaľ odovzdávate spotrebič
inej osobe, zaistite, aby bol pri ňom priložený tento návod na použitie.
Minimálne počas trvania zákonného práva zchybného plnenia, prípadne záruky za akosť, odporúčame
uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál, pokladničný doklad apotvrdenie orozsahu
zodpovednosti predávajúceho alebo záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť
do originálnej škatule od výrobcu.
1. Spotrebič starostlivo vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu časť obalového materiálu skôr, ako
nájdete všetky súčasti spotrebiča.
2. Všetky časti (hnetací hák A1, pružná šľahacia balónová metla A2, miešacia metla A3, pružná miešacia metla
A4, veko A6, A7 aantikorovú nádobu na mixovanie A7), ktoré sú určené na styk spotravinami, dôkladne
umyte teplou vodou spoužitím neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ich opláchnite čistou vodou
adôkladne vytrite dosucha jemnou utierkou.
VÝBER TYPU NADSTAVCA
TYP NADSTAVCA ÚČEL POUŽITIA
Hnetací hák A1
Používa sa nahnetenie ana prípravu ťažkých ahutných ciest
obsahujúcich kvasnice, ako napr. chlebového cesta.
Miešacia metla A3
apružná miešacia metla A4
Používa sa namixovanie stredne ťažkých aľahších ciest bez kvasníc,
namiešanie poliev, krémov, náplní apod.
Šľahacia balónová metla A2
Používa sa na šľahanie celých vajec alebo vaječných bielkov, šľahačky,
ľahkých ciest, penových krémov apod. Nepoužívajte ju namixovanie
ťažkých ahutných ciest.
ZOSTAVENIE ADEMONTÁŽ SPOTREBIČA
Skôr, ako začnete zostavovať alebo demontovať kuchynský robot, uistite sa, že je vypnutý aodpojený
od zásuvky el. napätia.
1. Vloženie mixovacej nádoby
1.1 Kuchynský robot postavte na rovný asuchý povrch, napríklad na pracovnú dosku kuchynskej linky.
1.2 Stlačením tlačidla PUSH A12 odistite rameno A10 aodklopte ho hore. Aretácia ramena A10 votvorenej
polohe sa signalizuje vysunutím tlačidla PUSH A12, ktoré je sprevádzané počuteľným cvaknutím.
1.3 Antikorovú nádobu A7 vložte do otvoru vpodstavci A8 aupevnite ju pootočením vsmere hodinových
ručičiek. Pokiaľ je nádoba A7 upevnená správne, nie je možné ju zdvihnúť samostatne zpodstavca A8.
2. Pripevnenie nadstavca (hnetacieho háka, miešacej alebo šľahacej metly)
2.1 Ak sa rozhodnete použiť priehľadné veko A5, je potrebné ho pripevniť pred nasadením nadstavca. Veko
A5 opatrne nasaďte na výkyvné rameno azaistite vuzamknutej polohe jeho otočením proti smeru
hodinových ručičiek.
2.2 Pri nasadzovaní nadstavca musí byť rameno A10 zaistené votvorenej polohe, pozrite bod 1.2 kapitoly
Vloženie mixovacej nádoby. Na hriadeľ mixovacej hlavy A9 so zakončením vtvare písmena T nasaďte jeden
znadstavcov tak, aby hriadeľ zapadol do otvoru vnadstavci. Nadstavec pritlačte smerom kmixovacej
hlave A9 apootočte ním vprotismere hodinových ručičiek, aby došlo kjeho upevneniu khriadeľu.
2.3 Jednou rukou uchopte nadstavec amierne zaň zatiahnite smerom dole. Ak je riadne upevnený khriadeľu,
nedôjde kjeho uvoľneniu.
2.4 Pokiaľ nebudete hneď vkladať prísady do nádoby na mixovanie A7, stlačte tlačidlo PUSH A12 arameno
A10 sklopte do horizontálnej polohy. Po sklopení ramena A10 do horizontálnej polohy dôjde kvysunutiu
tlačidla PUSH A12, ktoré je sprevádzané počuteľným cvaknutím.
3. Vybratie nadstavca anádoby na mixovanie
3.1 Stlačením tlačidla PUSH A12 odistite rameno A10 aodklopte ho hore. Aretácia ramena A10 votvorenej
polohe sa signalizuje vysunutím tlačidla PUSH A12, ktoré je sprevádzané počuteľným cvaknutím.
3.2 Nadstavec uchopte amierne ho zatlačte smerom kmixovacej hlave A9. Potom ním pootočte vsmere
hodinových ručičiek, aby sa uvoľnil zhriadeľa motora aodnímte ho. Nádobou na mixovanie A7 pootočte
vprotismere hodinových ručičiek avyberte ju zpodstavca A8. Rameno A10 uveďte späť do horizontálnej
polohy.
OBSLUHA SPOTREBIČA
1. Zpriestoru A15 odviňte potrebnú dĺžku prívodného kábla.
2. Stlačením tlačidla PUSH A12 odistite rameno A10 aodklopte ho.
3. Do nádoby A7 umiestnenej vpodstavci A8 vložte prísady.
Upozornenie:
Maximálna hmotnosť prísad, ktoré je možné spracovať vjednej dávke, je 1,6 kg. Pri
príprave chlebového cesta nespracovávajte naraz viac ako 600 g múky. Pri príprave
cesta na sladké pečivo (ovocné koláče apod.) je možné naraz spracovať max. 450 g
múky. Maximálne množstvo bielkov, ktoré je možné šľahať naraz, je 8 ks.
4. Stlačte tlačidlo PUSH A12 arameno A10 spripevneným nadstavcom sklopte do horizontálnej polohy.
5. Uistite sa, že kuchynský robot je správne zostavený aže regulátor rýchlosti A13 je nastavený vpolohe 0
(pohotovostný režim). Prívodný kábel pripojte kzásuvke el. napätia.
6. Regulátorom A13 nastavte požadovaný rýchlostný stupeň vrozsahu 1 až 6. Najprv nastavte nižšiu rýchlosť,
aby sa zamedzilo rozstrekovaniu prísad. Hneď ako dôjde kich premiešaniu, zvýšte rýchlosť na požadovaný
stupeň. Rýchlosť je možné priebežne regulovať podľa potreby.
Upozornenie:
Pokiaľ je potrebné zotrieť prísady zo stien nádoby na mixovanie A7 anadstavca,
kuchynský robot najskôr vypnite nastavením regulátora rýchlosti A13 do polohy
0 (pohotovostný režim) aodpojte od sieťovej zásuvky. Potom zotrite prísady
plastovou stierkou.
Maximálny čas prevádzky spotrebiča je 6 minút. Nenechávajte spotrebič nepretržite
vprevádzke dlhšie, než je vyššie uvedené. To obzvlášť platí pri veľkom zaťažení (napr.
pri spracovaní ťažkých, hutných ciest). Pokiaľ bol spotrebič vprevádzke pri veľkom
zaťažení, pred ďalším spustením ho nechajte aspoň 10minút vychladnúť. Pri nižšom
zaťažení obvykle stačí navychladnutie 3až 5minút.
Pokiaľ ponecháte spotrebič nepretržite vchode počas 10minút bez zastavenia,
automaticky sa zastaví.
7. Po ukončení používania nastavte regulátor rýchlosti A13 do polohy 0 (pohotovostný režim) aprívodný
kábel odpojte od sieťovej zásuvky.
8. Kuchynský robot demontujte podľa inštrukcií uvedených vkapitole Zostavenie ademontáž spotrebiča.
Naodstránenie zmesi znádoby A7 anadstavca použite mäkkú plastovú stierku.
9. Po každom použití vyčistíte kuchynský robot podľa pokynov uvedených vkapitole Čistenie aúdržba.
CHLY SPRIEVODCA MIXOVANÍM
Typ nadstavca Ingrediencie Množstvo Čas spracovania Výber rýchlosti
Pružná šľahacia metla A2 Bielky max. 8 ks 4 minúty Stupeň 6
Pružná šľahacia metla A2 Smotana 500 ml 4 – 5 minút Stupeň 6
Pružná šľahacia metla A2 Majonéza 3 žĺtky 1 minúta Stupeň 2 – 4
Miešacia metla A3 Cesto na tortu cca 800 g 6 minút Stupeň 2 – 6
Hnetací hák A1 Chlebové cesto
max. 600 g
múky
4 minúty Stupeň 2
Poznámka:
Vyššie uvedené časy spracovania sú iba orientačné. Aby nedochádzalo krozstrekovaniu
ingrediencií mimo nádoby, zvoľte ako začiatočnú rýchlosť stupeň 1 alebo 2. Potom nastavte
vyššiu rýchlosť podľa potreby.
ČISTENIE AÚDRŽBA
Pred čistením kuchynský robot vždy vypnite nastavením regulátora rýchlosti A13 do polohy 0 aodpojte
od sieťovej zásuvky.
Po každom použití je potrebné nadstavec dôkladne umyť teplou vodou spoužitím neutrálneho kuchynského
saponátu. Potom ho opláchnite pod čistou tečúcou vodou adôkladne vytrite dosucha jemnou utierkou.
Poznámka:
Nadstavce sú určené na krátkodobý styk spotravinami (vrátane nápojov), t. j. max. 4 hodiny.
Antikorovú nádobu A7 umyte teplou vodou spoužitím neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ju
opláchnite pod čistou tečúcou vodou avytrite dosucha jemnou utierkou.
Tip:
Pokiaľ ste šľahali vaječné bielky, pružnú šľahaciu metlu A2 anádobu na mixovanie A7
najskôr opláchnite studenou vodou. Ak by ste použili horúcu vodu, zvyšky vaječných
bielkov by stvrdli aich odstránenie by bolo ťažšie.
Načistenie podstavca A8 aramena A10 použite handričku navlhčenú vslabom roztoku saponátového
čistiaceho prípravku. Všetko potom vytrite dosucha.
Nikdy neponárajte spotrebič ani jeho prívodný kábel do vody alebo inej tekutiny. Načistenie nepoužívajte
riedidlá alebo rozpúšťadlá, príp. čistiace prostriedky spôsobujúce oter. Inak môže dôjsť knarušeniu
povrchovej úpravy spotrebiča.
SKLADOVANIE
Ak nebudete kuchynský robot používať, uložte ho na čisté, suché miesto mimo dosahu detí. Uistite sa,
že rameno A10 je sklopené do horizontálnej polohy.
- 7 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
TIPY ARADY
CHLEBOVÉ CESTO – PRÍSADY
MÚKA
Je najdôležitejšou prísadou, ktorá sa používa napečenie chleba. Spolu sdroždím vytvára štruktúru bochníka.
Keď sa zmieša stekutinou, bielkoviny vnej obsiahnuté začnú tvoriť lepok. Lepok je sieť pružných vlákien, ktorá
uzavrie plyny produkované droždím smerom ksebe.
Biela pšeničná múka
Predáva sa ako pekárska, chlebová alebo hladká pšeničná múka. Hladká múka je najdostupnejšia, no lepšie
výsledky dosiahnete smúkou, ktorá obsahuje minimálne 11 až 12 % bielkovín. Recepty uvedené vtomto
návode vyžadujú použitie chlebovej múky s11 % obsahom bielkovín. Tento údaj sa uvádza na obale múky.
Nepreosievajte múku ani nepoužívajte múku skypriacim práškom, ak nie je vrecepte uvedené inak.
Celozrnná pšeničná múka
Vyrába sa zopšeničných zŕn, obsahuje otruby aklíčky. Chlieb, ktorý sa pečie ztohto druhu múky, bude
hutnejší. Menej hutný chlieb získate tak, že nahradíte jeden hrnček celozrnnej múky bielou chlebovou múkou.
Ražná múka
Je veľmi obľúbená na pečenie chleba, obsahuje vysoký podiel minerálnych látok, ale má nízky obsah bielkovín,
apreto sa obvykle kombinuje smúkou pšeničnou, aby chlieb dobre vykysol.
Lepková múka
Vyrába sa extrakciou obsahu lepku zopšeničného zrna. Pridanie lepkovej múky môže vylepšiť štruktúru
akvalitu chleba pri použití múky snižším obsahom bielkovín.
CHLEBOVÉ ZMESI
Obsahujú múku, cukor, sušené mlieko, soľ aďalšie prísady, ako napríklad zlepšovače chleba. Obvykle sa
potom pridáva len voda adroždie.
ZLEPŠOVAČE CHLEBA
Sú dostupné vsupermarketoch aobchodoch so zdravou výživou. Prísady obsiahnuté vzlepšovači chleba
sú obvykle potravinárske kyseliny, ako je kyselina askorbová (vitamín C) aenzýmy (amylázy) extrahované
zopšeničnej múky.
Zlepšovač chleba pomôže spevniť cesto, čím sa dosiahne väčší objem bochníka ajemnejšia štruktúra. Chlieb
je stabilnejší amá dlhšiu trvanlivosť.
CUKOR
Dodáva sladkosť, príchuť ahnedú farbu chlebovej kôrke. Pridáva sa do droždia. Vhodný je biely cukor,
hnedý cukor alebo med.
SUŠENÉ MLIEKO AMLIEČNE VÝROBKY
Obohacujú chuť azvyšujú výživovú hodnotu chleba. Vhodné aľahko použiteľné je sušené mlieko. Uchovávajte
ho vo vzduchotesnej nádobe vchladničke. Takisto je možné použiť sušené sójové mlieko, ale spôsobuje vyššiu
tuhosť chleba. Čerstvé mlieko by sa nemalo nahradzovať, ak nie je vrecepte uvedené inak.
SOĽ
Je dôležitou prísadou pri pečení chleba. Zvyšuje nasiakavosť cesta, zlepšuje hnetenie, posilňuje vývoj lepku
aovplyvňuje tvar bochníka, štruktúru striedky, farbu kôrky, chuť avedie kpredĺženiu trvanlivosti chleba.
Pretože bráni kysnutiu chleba, starostlivo ju odmeriavajte.
TUK
Dodáva chuť azadržuje vlhkosť. Môžu sa použiť rastlinné oleje, ako je saflorový, slnečnicový alebo repkový olej.
Vreceptoch je možné oleje nahradiť maslom alebo margarínom, môže ale dôjsť ksfarbeniu striedky dožlta.
DROŽDIE
Používa sa ako prípravok na kysnutie. Vreceptoch tohto návodu sa používa sušené droždie. Pred použitím
sušeného droždia vždy skontrolujte lehotu trvanlivosti, pretože droždie suplynulým dátumom trvanlivosti
môže spôsobiť, že cesto nevykysne.
Čerstvých alebo lisovaných kvasníc je potrebné trikrát väčšie množstvo než sušených kvasníc. Navytvorenie
kvásku je potrebná tekutina, cukor ateplo.
CHLO KYSNÚCE DROŽDIE
Je zmes droždia azlepšovacieho prípravku chleba. Ak si prajete vrecepte nahradiť bežné droždie týmto druhom,
vynechajte zlepšovač chleba. Rýchlo kysnúce droždie by sa nemalo používať vkombinácii schlebovými
zmesami, pretože zlepšovač chleba býva vzmesiach už prítomný.
VODA
Bežne sa používa voda zvodovodného kohútika. Chladenú vodu je potrebné najprv ohriať na izbovú teplotu.
Príliš horúca alebo studená voda znemožní vytvorenie kvásku.
VAJCIA
Používajú sa vniektorých receptoch na chlieb. Podporujú kysnutie azvyšujú výživovú hodnotu chleba.
Dodávajú chuť ajemnosť striedky aobvykle sa používajú do sladších druhov chleba.
ĎALŠIE PRÍSADY
Prísady, ako sušené ovocie, orechy, čokoládové chipsy apod., ktoré by mali zostať celé vupečenom chlebe,
by sa mali rozptýliť do cesta. Mali by sa postupne pridávať počas hnetenia pred kysnutím cesta.
CHLEBOVÉ CESTO – PRÍPRAVA
Privšetkých prísadách skontrolujte lehotu minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby.
Prísady pridávajte vporadí uvedenom vrecepte.
Otvorené potraviny skladujte vo vzduchotesných nádobách.
Prísady, ktoré ste vybrali zchladničky, nechajte pred použitím zahriať na izbovú teplotu
Ak nie je vrecepte uvedené inak, použite chlebovú múku. Nepoužívajte múku, ktorá obsahuje menej
než 11 % bielkovín.
Nepoužívajte múku skypriacim práškom na pečenie kvasnicového chleba, pokiaľ nie je vrecepte uvedené
inak.
Ak bývate vnadmorskej výške nad 900 m n. m., pravdepodobne budete musieť upraviť množstvo kvasníc
vrecepte. Čím vyššia je nadmorská výška, tým nižší je tlak vzduchu atým rýchlejšie cesto nakysne.
Odporúča sa použiť o¼ kávovej lyžičky kvasníc menej, než je uvedené vrecepte.
Pokiaľ je vlhké ahorúce počasie, použite o¼ kávovej lyžičky kvasníc menej, ako je uvedené vrecepte,
aby cesto neprekyslo.
Vlastnosti múky sa môžu meniť sročným obdobím alebo skladovaním. Potom bude potrebné upraviť
pomer vody amúky nasledujúcim spôsobom. Ak sa cesto príliš lepí, pridajte 1 až 2 polievkové lyžice múky.
Ak je príliš suché, pridajte 1 až 2 kávové lyžičky vody. Naabsorpciu týchto pridaných prísad je potrebných
niekoľko minút. Cesto so správnym množstvom múky avody by sa malo dať vytvarovať do hladkého
bochníčka na dotyk vlhkého, no nie lepkavého.
Ako pripraviť kvások
Do čistej sklenenej misky nalejte teplú vodu vmnožstve uvedenom vrecepte. Potom pridajte potrebné
množstvo čerstvých alebo lisovaných kvasníc spolu s1 kávovou lyžičkou cukru a1 kávovou lyžičkou múky.
Všetko opatrne zamiešajte azakryte plastovým vrecúškom. Nechajte stáť na teplom mieste (30 °C) asi
30 minút, alebo kým zmes nenapučí anespení. Táto zmes by sa mala okamžite použiť.
Kysnutie na teplom mieste
Droždie, či už pri kvasení alebo vceste, vyžaduje teplo na naberanie objemu. Teplé miesto na kysnutie cesta si
vytvoríte tak, že položíte plech na pečenie na misu sdostatočne teplou vodou. Na plech položíte pripravené
cesto azakryjete mierne omasteným hrubším igelitovým vrecúškom alebo utierkou na riad. Na kysnutie
je potrebné zaistiť teplé miesto bez prievanu. Cesto nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
CESTO NA TORTY AJEMNÉ PEČIVO – PRÍSADY
MÚKA
Používaná do koláčov ajemného pečiva by mala mať nižší obsah bielkovín (lepku), než múka používaná
na pečenie chleba.
Polohrubá ahladká múka
Má nižší obsah bielkovín (lepku) adodáva pečeným výrobkom, ako sú torty, dolky, jemné pečivo, lievance
apalacinky, jemnejšiu štruktúru.
Múka skypriacim práškom
Je zmesou múky akypriacich prípravkov, ako je prášok do pečiva. Na výrobu zmesi 1 hrnčeka múky skypriacim
práškom zmiešajte 1 hrnček múky a2 kávové lyžičky prášku do pečiva.
Celozrnná múka
Obsahuje otruby apšeničné klíčky amôže sa použiť do cesta na dolky azáviny. Štruktúra výrobkov upečených
zcelozrnnej múky bude hutnejšia.
Kukuričná múka
Vyrába sa zkukurice apoužíva sa do niektorých pečených výrobkov, ktorým dodáva jemnú štruktúru.
Môže sa použiť na zahustenie omáčok adezertov.
Ryžová múka
Vyrába sa zryže apoužíva sa na zjemnenie štruktúry pečených výrobkov, ako je krehké čajové pečivo.
PRÁŠOK DO PEČIVA
Používa sa ako kypriaci prípravok na pečenie.
JEDLÁ SÓDA
Je tiež známa ako bikarbonát sodný. Môže sa použiť ako dodatočný kypriaci prípravok alebo na stmavnutie
niektorých pečených výrobkov.
MASLO
Dodáva špecifickú chuť ajemnú štruktúru pečeným výrobkom. Vniektorých receptoch je možné maslom
nahradiť olej, výsledná chuť aštruktúra pečených výrobkov bude ale odlišná. Vtomto prípade použite
o¼ množstva masla menej, než je množstvo oleja uvedené vrecepte. Skôr ako začnete šľahať maslo scukrom,
nechajte ho zmäknúť pri izbovej teplote.
VAJCIA
Mali by mať izbovú teplotu, aby dodali správny objem pečeným výrobkom. Vajcia rozbite jednotlivo do inej
nádoby aaž potom ich pridajte kostatným prísadám, aby ste sa vyvarovali prípadného znehodnotenia celej
dávky, ak by bolo niektoré zvajec skazené. Ak budete šľahať bielky, starostlivo ich oddeľte od žĺtkov. Vaječné
žĺtky obsahujú tuk aich zvyšky znemožnia úspešné našľahanie bielkov. Skôr ako začnete šľahať bielky, uistite
sa, či sú šľahacia metla anádoba na mixovanie celkom čisté abez zvyškov tuku. Inak by nemuselo dôjsť
kdokonalému vyšľahaniu bielkov.
MLIEKO
Malo by byť plnotučné, ak nie je vrecepte uvedené inak. Nízkotučné alebo polotučné mlieko je možné použiť,
ale výsledná chuť aštruktúra pečených výrobkov môže byť odlišná.
CUKOR
Obvykle sa používa biely kryštálový cukor. Dodáva chuť, štruktúru afarbu pečeným výrobkom.
Často sa tiež používa krupicový cukor, keďže sa ľahšie rozpúšťa pri šľahaní smaslom. Na dodanie odlišnej
chuti, štruktúry afarby pečeným výrobkom sa môže použiť hnedý cukor.
PEČENIE
Rúru nechajte predhriať, aby sa dosiahla správna teplota pred začatím pečenia.
Teplota ačas pečenia sa môže líšiť vzávislosti od typu rúry na pečenie. Pri použití teplovzdušnej rúry znížte
teplotu uvedenú vrecepte zhruba o15 – 20 ˚C.
Miesto vysypávania foriem na pečenie apekáčov môžete použiť papier na pečenie, pokiaľ je to vhodné.
Aby sa papier na pečenie nekĺzal po hladkom povrchu formy na pečenie, môžete potrieť formu malým
množstvom tuku.
- 8 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Pred vybratím pečeného výrobku zrúry, najskôr overte, či je hotový. Mierne sa dotknite vršku pečiva, aak
sa vráti do pôvodného stavu, malo by byť správne upečené. Opatrne pichnite špajľou doprostred pečiva
avytiahnite ju. Ak sa cesto nelepí na špajľu, pečivo je upečené.
Aby bolo čajové pečivo chrumkavejšie, vyberte plech na pečenie zrúry aumiestnite ho na kovovú odkladaciu
mriežku. Jednotlivé kúsky pečiva posuňte na plechu zo svojho miesta pečenia anechajte ich vychladnúť.
Po vychladnutí ich presuňte zplechu na tácku.
RECEPTY
Korpus zpiškótového cesta
4 vajcia, oddelené bielky od žĺtkov
¼ hrnčeka krupicového cukru
1 hrnček (150 g) polohrubej múky skypriacim práškom, preosiatej
3 polievkové lyžice vody
Použite pružnú šľahaciu metlu A2.
Nastavte rýchlostný stupeň 6 avyšľahajte vaječné bielky do tuhého snehu. Znížte rýchlosť na stupeň 1
apomaly pridávajte cukor, kým sneh nezhustne anie je hladký.
Pridajte vaječné žĺtky aopatrne zamiešajte.
Nastavte rýchlostný stupeň 1 astriedavo pridávajte múku avodu. Šľahajte, kým sa ingrediencie nespoja.
Cesto nalejte do vopred ľahko vymazanej amúkou vysypanej formy na pečenie.
Pečte vpredhriatej rúre na 180 °C cca 20 – 25 minút.
Upečenú piškótu nechajte vychladnúť na kovovom rošte.
Korpus ztreného vanilkového cesta
125 g masla, zmäknutého
¾ hrnčeka krupicového cukru
1 kávová lyžička vanilkovej esencie
2 vajcia
2 hrnčeky (300 g) polohrubej múky skypriacim práškom, preosiatej
¾ hrnčeka mlieka
Použite miešaciu metlu A3.
Nastavte rýchlosť 6 avyšľahajte maslo scukrom, kým nie je zmes nadýchaná ahladká.
Pridajte vanilkovú esenciu, vajíčka jedno po druhom anechajte ich dobre zašľahať.
Znížte rýchlosť na stupeň 2 apomaly striedavo pridávajte múku amlieko ašľahajte, kým sa nevytvorí
hladké cesto.
Cesto nalejte do vopred vymazanej avysypanej formy na pečenie spriemerom 22 cm.
Pečte vpredhriatej rúre na 180 °C zhruba 45 – 50 minút, alebo kým nie je cesto upečené dozlatista.
Upečený korpus nechajte vychladnúť na kovovej tácke.
Maslové sušienky (cca 40 ks)
125 g masla, zmäknutého
¾ hrnčeka krupicového cukru
1 kávová lyžička vanilkovej esencie
1 vajcia
2 hrnčeky (300 g) polohrubej múky
1 kávová lyžička prášku do pečiva
Použite miešaciu metlu A3.
Nastavte rýchlosť 6 amaslo vyšľahajte dohladka. Pridajte cukor, vanilkovú esenciu avajce. Šľahajte, kým
nevznikne ľahká ahladká zmes.
Zmiešajte múku aprášok do pečiva.
Nastavte rýchlosť 2 apostupne pridávajte múku, kým sa všetko riadne nespojí do jednej hmoty. Nešľahajte
však príliš dlho.
Pomocou lyžičky vytvarujte malé guľky arovnomerne ich rozložte na ľahko vymazaný alebo papierom na
pečenie vyložený plech. Okolo každej guľky nechajte dostatok priestoru. Pomocou mierne pomúčenej
vidličky stlačte každú guľku.
Pečte vpredhriatej rúre pri 190 °C asi 12 – 15 minút, alebo kým nie sú sušienky upečené ľahko dozlatista.
Sušienky vyberte zplechu anechajte bokom na kovovom rošte vychladnúť.
Krémové snehové pusinky (20 – 24 ks)
4 vaječné bielky
1 hrnček krupicového cukru
Použite pružnú šľahaciu metlu A2.
Nastavte rýchlostný stupeň 6 azvaječných bielkov ušľahajte tuhý sneh. Znížte rýchlosť na stupeň 1 aopatrne
pridajte polovicu cukru azašľahajte ho. Potom pridajte zostávajúci cukor.
Pomocou lyžice naneste malé množstvo snehovej hmoty na ľahko vymazaný plech. Medzi jednotlivými
kúskami nechajte asi 3 cm, aby sa nespiekli.
Pečte vrúre pri 120 °C asi 1 až 1½ hodiny, alebo kým nie sú snehové pusinky suché. Nepečte ich však príliš
dlho, aby sa nespálili. Vyberte ich zplechu, nechajte bokom vychladnúť askladujte vo vzduchotesnej
nádobe.
Poznámka:
Väčšie snehové pusinky môžete vytvoriť pomocou ozdobovača. Tým sa môže predĺžiť
čas pečenia.
Biely chlieb
4 hrnčeky (600 g) chlebovej múky
3 polievkové lyžice sušeného mlieka
1½ kávovej lyžičky soli
1½ polievkovej lyžice cukru
1 kávová lyžička zlepšovača chleba
2 kávové lyžičky instantného droždia
2 polievkové lyžice oleja
1½ hrnčeka (375 ml) vody
chlebová múka navyše, na ručné hnetenie
Použite hnetací hák A1.
Vnádobe zmiešajte múku, sušené mlieko, soľ, cukor, zlepšovač chleba ainstantné droždie.
Nastavte rýchlosť 1 – 2, do sypkej zmesi pomaly pridávajte vodu aolej. Nechajte hniesť, kým sa cesto
nezačne formovať.
Cesto presuňte na ľahko pomúčenú dosku arukami riadne spracujte hnetením, kým nie je cesto dostatočne
jemné ahladké.
Poznámka:
Cesto by malo byť vtejto fáze veľmi dobre prehnetené, aby sa vytvoril lepok, ktorý dodáva
cestu tú správnu elasticitu apodporuje kysnutie.
Vložte cesto do veľkej misy azakryte fóliou. Nechajte na teplom mieste kysnúť asi 20 minút, alebo kým
cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyberte zmisy aznovu spracujte hnetením na ľahko pomúčenej doske.
Cesto vložte do formy na pečenie. Zakryte potravinovou fóliou anechajte na teplom mieste ešte asi
30 – 40 minút kysnúť, alebo kým nie je cesto dostatočne vykysnuté. Odoberte potravinovú fóliu.
Pred pečením môžete cesto potrieť vaječnou polevou. Pečte vpredhriatej rúre pri 200°C počas asi
40 – 50 minút, alebo kým nie je chlieb upečený dozlatista.
Upečený chlieb nechajte 15 až 20 minút vychladnúť apotom ho vyberte zformy. Pred krájaním nechajte
bochník úplne vychladnúť, aby sa nezrazil.
Vaječná poleva na chlebové cesto
1 vajce, zľahka rozšľahané
2 – 3 lyžice vody
Obe ingrediencie zmiešajte, až vznikne hladká zmes. Nešľahajte. Vprípade potreby preceďte cez sitko.
Vaječnou polevou potrite chlebové cesto pred pečením.
Focaccia (2 – 4 porcie)
3 hrnčeky (450 g) chlebovej múky
1 kávová lyžička soli
2 kávové lyžičky cukru
2 kávové lyžičky instantného droždia
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 hrnček (250 ml) vody
Na potretie:
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 polievková lyžica hrubej soli
2 polievkové lyžice čiernych olív, nakrájaných
Použite hnetací hák A1.
Vnádobe zmiešajte múku, soľ, cukor adroždie.
Nastavte rýchlosť 1 – 2, do sypkej zmesi pomaly pridávajte vodu aolej. Nechajte hniesť, kým sa cesto
nezačne formovať.
Cesto presuňte na ľahko pomúčenú dosku arukami riadne spracujte hnetením, kým nevznikne jemné
ahladké cesto.
Cesto vložte do veľkej misy azakryte potravinovou fóliou. Nechajte na teplom mieste asi 20 minút kysnúť,
alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyberte zmisy aznovu spracujte hnetením na ľahko pomúčenej doske.
Cesto vložte do ľahko vymazanej teflónovej formy srozmermi 20 × 30 cm arozvaľkajte do tvaru formy.
Zľahka zakryte potravinovou fóliou anechajte na teplom mieste 20 – 30 minút kysnúť, alebo kým cesto
trochu nevykysne. Odoberte potravinovú fóliu.
Cesto potrite olivovým olejom aposypte hrubou soľou anakrájanými olivami. Pečte vpredhriatej rúre na
200 °C asi 30 – 35 minút, alebo kým nie je focaccia chlieb upečený dozlata.
Po vybratí zrúry nechajte vychladnúť na kovovom rošte.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätie ............................................................................................................................................ 220 – 240 V
Menovitý kmitočet.. ........................................................................................................................................................... 50/60 Hz
Menovitý príkon..................................................................................................................................................................... 1000 W
Trieda ochrany (pred úrazom elektrickým prúdom)
................................................................................................. II
Hlučnosť.................................................................................................................................................................................. 86 dB(A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je 86 dB(A), čo predstavuje hladinu Aakustického výkonu
vzhľadom nareferenčný akustický výkon 1 pW.
- 9 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
VYSVETLENIE TECHNICKÝCH POJMOV
Stupeň ochrany pred úrazom elektrickým prúdom:
Trieda II – Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je zaistená dvojitou alebo zosilnenou izoláciou.
Zmeny textu atechnických parametrov vyhradené.
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM
OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou naukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH
ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo vsprievodných dokumentoch
znamená, že použité elektrické aelektronické výrobky sa nesmú
pridať do bežného komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu,
obnovu arecykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné
miesta. Alternatívne vniektorých krajinách Európskej únie alebo
iných európskych krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu
predajcovi pri kúpe ekvivalentného nového produktu. Správnou
likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné prírodné zdroje
apomáhate prevencii potenciálnych negatívnych dopadov na životné
prostredie aľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej
likvidácie odpadov. Ďalšie podrobnosti si vyžiadajte od miestneho
úradu alebo najbližšieho zberného miesta. Pri nesprávnej likvidácii
tohto druhu odpadu sa môžu vsúlade snárodnými predpismi udeliť
pokuty.
Pre podnikové subjekty vkrajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické aelektronické zariadenia, vyžiadajte si
potrebné informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia vostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný vEurópskej únii. Ak chcete tento výrobok
zlikvidovať, vyžiadajte si potrebné informácie osprávnom spôsobe
likvidácie od miestnych úradov alebo od svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré
sa naň vzťahujú.
- 10 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor STM 3730SL-EUE3 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka