Panasonic SDZP2000 Návod na používanie

Typ
Návod na používanie
Slovensky
SK1
an a sqqq
)RUUHFLSHVYLVLWZZZH[SHULHQFHIUHVKHX
0DJ\DU
Automatická domáca pekáreň
NÁVOD NA OBSLUHU (Pre domáce použitie)
Model
SK2
Ďakujeme vám, že ste si zakúpili výrobok od rmy Panasonic.
Pozorne si prečítajte pokyny, aby ste používali produkt správne a bezpečne.
Pred použitím tohto produktu venujte zvýšenú pozornosť častiam Bezpečnostné
opatrenia (Str. SK3 – SK5) a Dôležité informácie
(Str. SK5) v týchto pokynoch.
Pokyny uschovajte pre budúce použitie.
Spoločnosť Panasonic neprijme žiadnu zodpovednosť v prípadoch, kedy bolo
zariadenie používané v rozpore s týmto návodom.
Obsah
Bezpečnostné opatrenia .................................................................................................. 3
Dôležité informácie........................................................................................................... 5
Názvy súčastí a pokyny ................................................................................................... 6
● Hlavná jednotka a Príslušenstvo ........................................................................................................... 6
● Ovládací panel a displej ........................................................................................................................ 7
Suroviny na prípravu chleba ........................................................................................... 8
● Chlebové zmesi ..................................................................................................................................... 8
● Špeciálne prísady ....................................................................................................................... 9
● Informácie pre bezlepkovú diétu ............................................................................................................ 9
Prehľad menu a možnosti pečenia ............................................................................... 10
Pokyny pre manipuláciu a recepty ................................................................................11
● Pred použitím .......................................................................................................................................11
● Príprava ................................................................................................................................................11
● Pečenie chleba ......................................................................................................................... 12
● Pečenie briošiek .................................................................................................................................. 14
● Pečenie koláča .................................................................................................................................... 14
● Pečenie základného bezlepkového chleba ......................................................................................... 15
● Pečenie bezlepkovej torty .................................................................................................................... 15
● Príprava chlebového cesta .................................................................................................................. 16
● Príprava cesta na pizzu ....................................................................................................................... 16
● Príprava džemu ................................................................................................................................... 16
Čistenie a údržba ............................................................................................................ 17
Odstraňovanie problémov ............................................................................................. 18
Technické údaje .............................................................................................................. 21
Poznámky ........................................................................................................................ 22
Slovensky
SK3
Bezpečnostné opatrenia
Bezpečnostné pokyny
dôsledne dodržiavajte.
Postupujte podľa nasledujúcich pokynov, aby ste sa vyhli poraneniu, úrazu
elektrickým prúdom alebo požiaru:
Nasledujúce obrázky symbolizujú závažnosť škôd, ktoré môžu nastať vinou
nesprávnej obsluhy.
VAROVANIE:
Označuje potenciálne nebezpečenstvo, ktoré môže
skončiť vážnym poranením alebo smrťou.
UPOZORNENIE:
Označuje potenciálne nebezpečenstvo, ktoré môže
skončiť ľahším poranením alebo škodou na majetku.
Symboly majú nasledujúci význam:
Tento symbol predstavuje zákaz.
Tento symbol uvádza požiadavky,
ktoré je potrebné dodržiavať.
VAROVANIE
Zabráňte úrazu elektrickým prúdom, požiaru spôsobenému skratom, dymu, popáleniu alebo poraneniu.
Obalový materiál nedávajte deťom, aby sa s ním hrali.
(Mohli by sa ním zadusiť.)
Zariadenie nerozoberajte, neopravujte, ani neupravujte.
Poraďte sa v predajni alebo v servisnom stredisku Panasonic.
Dávajte pozor, aby ste nepoškodili napájací kábel alebo vidlice kábla.
Nasledujúce činnosti sú prísne zakázané:
kábel neupravujte, nedotýkajte sa ho, neukladajte do blízkosti ohrevných
telies alebo horúcich povrchov, neohýbajte, nekrúťte, neťahajte za
kábel, nevešajte / neťahajte cez ostré hrany, nestavajte na kábel ťažké
predmety, nezmotávajte ani neprenášajte spotrebič za napájací kábel.
Zariadenie nepoužívajte s poškodeným napájacím káblom a v
prípade, že je vidlica kábla v zásuvke voľná.
Pokiaľ sa poškodí napájací kábel, musí ho vymeniť výrobca, servisný
technik alebo osoby s podobnou kvalikáciou, aby sa vylúčilo riziko
úrazu elektrickým prúdom.
Nemanipulujte s vidlicou kábla, ak máte mokré ruky.
Spotrebič nenamáčajte a neoplachujte vodou ani inou tekutinou.
Počas pečenia sa nedotýkajte ventilačných otvorov a nezakrývajte
ich.
Dávajte špeciálne pozor na deti.
Tento spotrebič môžu používať deti staršie ako 8 rokov a osoby s
obmedzenými fyzickými, mentálnymi schopnosťami a poruchami
vnímania, nedostatkom skúseností a vedomostí, pokiaľ sú pod
dozorom, prípadne ak dostali inštrukcie k bezpečnému použitiu
spotrebiča a rozumejú možným rizikám.
Deti by sa so spotrebičom nemali hrať.
Čistenie a údržbu by nemali vykonávať deti, pokiaľ nedosiahli vek
aspoň 8 rokov a nedohliada na ne dospelá osoba.
SK4
Bezpečnostné opatrenia
Bezpečnostné pokyny
dôsledne dodržiavajte.
VAROVANIE
Zabráňte úrazu elektrickým prúdom, požiaru spôsobenému skratom, dymu, popáleniu alebo poraneniu.
Spotrebič a jeho napájací kábel udržiavajte mimo dosahu detí
mladších ako 8 rokov.
Skontrolujte, či sa napätie na štítku výrobku zhoduje s napätím vašej
elektrickej inštalácie.
Nepripájajte ďalšie zariadenie k rovnakej elektrickej zásuvke, aby sa
zabránilo prehrievaniu. Ak nebudete mať inú možnosť, ako pripojiť k danej
vidlici kábla ešte iné spotrebiče, skontrolujte, či súčet ich menovitých
príkonov neprekročí menovitú hodnotu prúdu zásuvky.
Vidlice kábla zasuňte bezpečne do zásuvky.
Pravidelne zbavujte prachu vidlicu kábla.
Vidlice kábla odpojte a utrite suchou utierkou.
Pokiaľ by spotrebič prestal správne fungovať, aj keď je to málo
pravdepodobné, ihneď ho prestaňte používať.
Príklady nesprávnej funkcie alebo poruchy:
Napájací kábel a vidlice kábla sa nezvyčajne zahrievajú.
Je poškodený napájací kábel alebo do spotrebiča nejde prúd.
Kryt zariadenia je deformovaný, viditeľne poškodený alebo sa
nezvyčajne zahrieva.
Motor počas prevádzky vydáva nezvyčajný hluk.
Cítiť nepríjemný zápach.
Prejavila sa iná porucha alebo poškodenie.
Informujte sa v predajni alebo v servisnom stredisku Panasonic o
možnosti kontroly alebo opravy.
UPOZORNENIE
Zabráňte úrazu elektrickým prúdom, požiaru, popáleniu, poraneniu alebo poškodeniu majetku.
Spotrebič nepoužívajte na nasledujúcich
miestach:
Na krivých plochách, na elektrických spotrebičoch
(napríklad chladničke), na materiáloch, ako sú
obrusy alebo koberce atď.
Na miestach, kde strieka voda, alebo blízko
zdrojov tepla.
Spotrebič umiestnite na pevnú, suchú, čistú,
rovnú a teplote odolnú pracovnú plochu aspoň
10 cm od kraja a aspoň 5 cm od priľahlých stien
alebo ostatných predmetov.
Počas činnosti pekárne nevyberajte nádobu na
pečenie a neodpájajte spotrebič zo zásuvky.
DN
DN
DN
Slovensky
SK5
UPOZORNENIE
Zabráňte úrazu elektrickým prúdom, požiaru, popáleniu, poraneniu alebo poškodeniu majetku.
Počas pečenia sa nedotýkajte horúcich plôch, ako je nádoba na
pečenie, vnútorný povrch, ohrevné teleso alebo vnútorná strana
veka. Ak je spotrebič v prevádzke alebo bezprostredne po nej, môžu
byť prístupné časti výrobku horúce.
Počas používania sa prístupné plochy môžu zahrievať. Dávajte pozor na
zostatkové teplo hlavne po použití.
Keď vyberáte z pekárne nádobu na pečenie alebo hotový chlieb,
používajte kuchynské rukavice, aby ste sa nepopálili. (Rukavice
nesmú byť mokré.)
Nepoužívajte externý časovač atď.
Tento spotrebič nie je možné ovládať externým časovačom alebo
pomocou samostatného diaľkového ovládača.
Do otvorov v spotrebiči nestrkajte žiadne predmety.
Neprekračujte maximálne množstvo múky (500 g) a kypriacich
prísad, ako sú sušené kvasnice (7 g) alebo prášok do pečiva (13 g).
(Viď str. SK21.)
Keď spotrebič nepoužívate, odpojte napájací kábel zo zásuvky.
Keď odpájate vidlicu kábla, držte ju.
Neťahajte za samotný napájací kábel.
Pred manipuláciou, premiestňovaním alebo čistením spotrebič
odpojte od elektrickej zásuvky a nechajte ho vychladnúť.
Výrobok je určený len na použitie v domácnosti.
Po použití nezabudnite spotrebič vyčistiť, hlavne plochy, ktoré sú v
styku s potravinami. (Viď str. SK17.)
Dôležité informácie
Tento spotrebič nepoužívajte vonku, v miestnostiach,
kde je vysoká vlhkosť vzduchu, ani nepoužívajte
nadmernú silu pri kontakte s dielmi na obrázku vpravo
(mohlo by dôjsť k poruche alebo deformácii).
Na odstraňovanie zvyškov nepoužívajte nôž ani iné
ostré nástroje.
Dávajte pozor, aby vám spotrebič nespadol, mohol by
sa poškodiť.
V nádobe na pečenie neskladuje prísady ani hotové
pečivo.
Tento symbol na spotrebiči upozorňuje: „Horúci povrch, dotýkať sa opatrne“.
Pripojená časť
Ohrevné teleso
Teplotný senzor
Vnútorná strana
veka
SK6
Názvy súčastí a pokyny
Hlavná jednotka a Príslušenstvo
Hlavná jednotka
Príslušenstvo
Rukoväť
Hák na miesenie
Veko
Napájací kábel
Vidlica kábla *
Ovládací panel
Uloženie
hriadeľa
Nádoba na
pečenie
Otvory pre
únik pary
Odmerka Dávkovacia lyžička
(15 mL) (5 mL)
(Max. 310 mL)
● Delenie po 10 mL
Polievková lyžica
● ½ značka
Kávová lyžica
● ¼, ½, ¾
značky
* Tvar vidlice kábla sa môže od obrázku odlišovať.
Nádoba na pečenie a hák na miesenie sú vybavené keramickou povrchovou úpravou, aby sa na ne nelepilo
cesto a upečený chlieb sa ľahšie vyberal.
Dodržiavajte nasledujúce pokyny, aby ste ich keramickú povrchovú úpravu neporušili:
Pri vyberaní chleba z nádoby na pečenie a alebo pri odstraňovaní hákov na miesenie z chleba alebo z
nádoby na pečenie nepoužívajte tvrdé alebo ostré predmety, ako napr. nôž, vidličku atď.
• Ak sa chlieb nedá z nádoby na pečenie vybrať alebo je ťažké ho vybrať, nechajte nádobu na pečenie
5 – 10 minút chladnúť. S použitím kuchynských rukavíc obráťte nádobu na pečenie dnom smerom
hore (viď str. SK12). Držte ju obidvoma rukami a poklepte o čistý kuchynský povrch s rozostrenou
kuchynskou utierkou, pokým sa chlieb neuvoľní.
Hák na miesenie môže v chlebe uviaznuť. Ak to tak je, počkajte, pokým chlieb nevychladne, a predtým
ako ho začnete krájať, hák vyberte.
• Pokiaľ nie je možné hák na miesenie odstrániť z nádoby na pečenie, nalejte do nej teplú vodou a
počkajte 5 – 10 minút.
Pokiaľ je aj potom zložité hák na miesenie vybrať, otočte ním do strany a vytiahnite ho.
Na čistenie nádoby a háku na miesenie môžete použiť mäkkú špongiu.
Nepoužívajte čistiace prášky a iné abrazívne prostriedky.
Tvrdé, krehké alebo veľké prísady, ako je napríklad múka s celými zrnkami, cukor, orechy alebo
semená, môžu poškodiť keramickú povrchovú úpravu. Kusové prísady rozlámte alebo nakrájajte na menšie kúsky.
Dbajte prosím na informácie v časti „Špeciálne prísady“ (viď str. SK9) a na uvedené množstvo v receptoch.
Používajte iba hák na miesenie, dodávaný s týmto spotrebičom.
Nádoba na pečenie, hák na miesenie aj chlieb môžu byť po pečení veľmi horúce. Vždy konajte opatrne.
Slovensky
SK7
Ovládací panel a displej
Na obrázku sú uvedené všetky slová a symboly, ale počas prevádzky sa zobrazujú iba zodpovedajúce slová a symboly.
Prevádzkový stav
Zobrazí sa pre aktuálny stav programu okrem
a .
: Indikuje výpadok napájania.
: ● Indikuje manuálne pridanie prísad.
(Menu 2, 3, 5, 7, 10, 11, a 12.)
● Poskytuje informácie o manuálnej prevádzke. (Menu 12 a 15.)
Zobrazenie času
● Čas do ukončenia programu.
● Keď je potrebné pridať prísady manuálne,
zobrazí sa na displeji čas do okamihu pridania.
● Menu vyžadovalo niekoľko manuálnych krokov,
na displeji sa zobrazí zvyšný čas do spustenia
procesu po stlačení tlačidla Štart.
Štart
Stlačením tohto tlačidla spustíte
program.
Stop
Ak chcete zrušiť nastavenie / zastaviť program.
(Stlačte a podržte približne 1 sekundu.)
Veľkosť
Stlačením tohto
tlačidla vyberte
veľkosť. Dostupné
menu viď str. SK10.
/
0
Kôrka
Stlačením tohto tlačidla
vyberte farbu kôrky.
Dostupné menu sú
uvedené na str. SK10.
Médium
(stredne tmavá)
Light (svetlá)
Menu
● Jedným stlačením tohto tlačidla prejdete do režimu
nastavenia.
● Číslo Menu zmeníte opakovaným stlačením tohto
tlačidla. (Ak chcete programy meniť rýchlejšie, tlačidlo
pridržte.)
Jednotlivé menu sú uvedené na str. SK10.
Indikátor stavu
● Blikanie znamená, že zariadenie je v nastavenom stave,
alebo je potrebná manuálna obsluha.
Môžete stlačiť tlačidlo Štart.
● Stále svetlo znamená, že zariadenie je v stave
prebiehajúceho programu.
Tlačidlo Štart nie je možné stlačiť.
Nezapne sa, aj keď je zapojené.
Časovač
● Nastavte časovač oneskorenia (čas dohrievania, aby bol chlieb hotový). Podľa zvoleného menu môžete nastaviť až na 13
hodín. (Viď str. SK10.) Príklad: teraz je 21:00 hodín a ráno o 6:30 chcete mať čerstvo upečený chlieb.
Časovač nastavte na 9:30 (za 9 hodín a 30 minút).




Ÿ
ź

Aktuálny čas
9 h 30 min.
od teraz
Čas ukončenia
Týmto tlačidlom sa čas predĺži.
Týmto tlačidlom sa čas skráti.
(Pre zrýchlenie postupu stlačte a podržte toto tlačidlo.)
● Nastavenie času pre menu 13 a 18:
• Menu 13
Po jednom stlačení tlačidla sa čas pečenia, vrátane dodatočného času pečenia, predĺži o 1 minútu.
• Menu 18
Po jednom stlačení tlačidla sa čas pečenia predĺži o 10 minút, ale dodatočný čas pečenia sa predĺži o 1 minútu.
SK8
Suroviny na prípravu chleba
Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov je celkom zásadné používať správne množstvo
prísad.
Tekuté prísady
Použite dodanú odmerku alebo odmernú lyžicu.
Pokiaľ nejaké recepty vyžadujú nejakú zmes (tekutina a vajcia), odvážte ich váhou. Odporúčame použiť digitálnu
váhu.
Suché prísady
Väčšie množstvo odvážte na váhe a menšie množstvo pomocou priloženej dávkovacej lyžice. Odporúčame použiť
digitálnu váhu.
Chlebové zmesi
Múka
Múka, hlavná surovina chleba. Proteín v múke vytvára počas miesenia
lepok. Lepok zaisťuje štruktúru a textúru a pomáha chlebu kysnúť.
Používajte chlebovú múku. Chlebová múka sa melie z pšenice s
vysokým obsahom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre vyvinutie lepku.
Kysličník uhličitý, ktorý vzniká v procese fermentácie, sa zachytáva v
elastickej štruktúre lepku, čo podporuje kysnutie cesta.
Sušené droždie
Podporuje kysnutie cesta.
Použite sušené droždie, z ktorého sa nemusí vopred nechať vzísť
kvások. (Nepoužívajte sušené kvasnice, ktoré pred použitím vyžadujú
fermentáciu). Odporúčame používať sušené droždie označené na
obale ako instantné. Ak používate sušené droždie, ihneď po odobraní
potrebného množstva ho dôkladne uzatvorte a uložte do chladničky.
(Spotrebujte do dátumu, ktorý je stanovený výrobcom.)
Mliečne výrobky
Obohacujú chuť a zvyšujú výživovú hodnotu.
Ak pridáte mlieko namiesto vody, bude nutričná hodnota chleba
vyššia, ale nevyužívajte v takom prípade časovač, pretože by mlieko
mohlo cez noc skysnúť.
Podľa obsahu primerane znížte objem vody.
Cukor (kryštálový cukor, hnedý cukor, med, sirup atď.)
Podporuje funkciu sušeného droždia, dodáva chlebu sladšiu chuť a
prispieva k farbe chlebovej kôrky.
Ak budete pridávať hrozienka alebo iné ovocie s obsahom fruktózy,
dajte menej cukru.
Voda
Používajte bežnú vodu z vodovodného kohútika.
Pri nízkej teplote v miestnosti použite pre menu 1, 2, 3, 9, 11, alebo
14 vlažnú vodu.
Pri vysokej teplote v miestnosti použite pre menu 12 studenú vodu.
Nezávisle od teploty v miestnosti použite pre menu 6 alebo 7 studenú
vodu. Tekuté prísady odmerajte pomocou priloženej odmerky.
Tuk
Dodáva chlebu chuť a jemnosť.
Použite maslo (bez soli), margarín alebo olej.
Soľ
Zlepšuje chuť a podporuje funkciu lepku počas kysnutia.
Ak nedodržíte presné dávkovanie, bude to mať vplyv na chuť aj
veľkosť chleba.
Bezlepkové prísady
Bezlepkové múky, ktoré obsahujú múky vyrábané z ryže, hnedej
ryže, mandlí, semien a zemiakového škrobu neobsahujú bielkoviny
potrebné pre tvorbu lepku a ako také nemajú elasticitu obvyklú pri
výrobe chleba.
Xantánová guma je jedným zo zahusťovadiel, ktoré počas procesu
fermentácie nahradzujú pri pečení gluténové bielkoviny potrebné pre
základný bezlepkový chlieb.
Chuť chleba môžete zlepšiť rôznymi prísadami.
Vajcia
Zlepšia nutričnú hodnotu a farbu chleba.
Podľa obsahu primerane znížte objem tekutín (vody).
Skôr ako pridáte vajcia, rozšľahajte ich. V receptoch s použitím
vajec nevyužívajte nastavenie časovača. Vajcia sa rýchlo kazia a
nemuseli by tak vydržať čerstvé.
Otruby
Zvyšujú obsah vlákniny.
Pridajte najviac 30 g (2 lyžice).
Pšeničné klíčky
Dodávajú chlebu príchuť orieškov.
Pridajte najviac 30 g (2 lyžice).
Korenie, bylinky
Zvýrazňujú chuť chleba.
Používajte len malé množstvo korenia (max. 1 lyžicu).
Môžete pridať 1 až 2 lyžice sušených byliniek.
V prípade čerstvých byliniek postupujte podľa receptu.
Použitie chlebovej zmesi...
Chlebové zmesi so sušeným droždím
1 Zmes vysypte do nádoby na pečenie a pridajte vodu.
(Potrebné množstvo vody zistíte z návodu na obale.)
2 Zvoľte menu 9, nastavte veľkosť podľa množstva surovín a spusťte
pečenie.
• 500 g – L • 400 g – M
Na niektorých zmesiach chýba údaj o množstve sušeného droždia.
V takom prípade budete musieť trochu experimentovať, aby ste
dosiahli optimálny výsledok.
Chlebová zmes obsahujúca vrecko so sušeným droždím
1 Najskôr nasypte do nádoby na pečenie sušené droždie, potom
pridajte chlebovú zmes a všetko zalejte vodou.
2 Podľa druhu múky v zmesi vyberte program a spusťte.
Slovensky
SK9
Špeciálne prísady (Sušené ovocie, orechy, slanina, syr atď.)
Dostupné programy 2, 3, 5, 7, 10, 11, a 12
Upečte si ochutený chlieb bez rozmiešania špeciálnych prísad.
Postup
Po stlačení tlačidla Štart budete počuť zaznenie zvukového signálu.
Keď bliká
, pridajte do nádoby na pečenie špeciálne prísady.
Čas do zaznenia zvukového signálu od spustenia (približne)
Menu 2 / Svetlý s hrozienkami: približne 20 – 25 minút
Menu 3 / Svetlý plnený: približne 20 – 25 minút
Menu 5 / Celozrnný pšeničný chlieb s hrozienkami: približne 1 hodina a 25 minút až 1 hodina a 55 minút
Menu 7 / Fitness s hrozienkami: približne 1 hodina až 2 hodiny a 35 minút
Menu 10 / Jemný s hrozienkami: približne 50 minút až 1 hodina a 15 minút
Menu 11 / Jemný rýchly s hrozienkami: približne 20 – 25 minút
Menu 12 / Brioška: približne 55 minút
Upozornenia k prísadám
Dodržiavajte množstvo jednotlivých prísad uvedené v recepte / pokynoch k menu.
V opačnom prípade:
Prísady môžu z nádoby na pečenie čiastočne uniknúť a môžu tak spôsobiť nepríjemný zápach alebo dym.
Chlieb nemusí správne vykysnúť.
Suché / nerozpustné prísady
Použite pre menu s hrozienkami: Menu 2, 5, 7, 10, a 11.
Sušené ovocie
Nasekajte na približne 1 cm kocky.
Oriešky, semienka
Nasekajte na približne 1 cm kocky.
Orechy zhoršujú účinok lepku, preto ich nepridávajte veľmi veľa.
Veľké a tvrdé semená môžu poškriabať povrch nádoby na pečenie.
Mäkké a ľahko deliteľné prísady
Použite na plnený chlieb: Menu 3.
Slanina, saláma, olivy, sušené paradajky
Slaninu a salámu nakrájajte na 1 cm kocky.
Olivy rozkrájajte na ¼.
Syr, čokoláda
Syr nakrájajte na kocky veľkosti asi 1 cm.
Čokoládu nasekajte nadrobno.
Informácie pre bezlepkovú diétu
Príprava bezlepkového chleba sa od normálneho výrazne odlišuje.
Ak budete chcieť piecť bezlepkový chlieb zo zdravotných dôvodov, poraďte sa najskôr so svojím lekárom a dodržiavajte nasledujúce pokyny:
Program bol vyvinutý pre špeciálne bezlepkové zmesi, a preto sa môže stať, že s vašou zmesou nedosiahnete tak dobrý výsledok.
Ak zvolíte program gluten free (bezlepkové pečivo), dodržiavajte presné dávkovanie surovín podľa receptu. (Chlieb by sa vám inak nemusel
vydariť.)
Existujú dva druhy bezlepkových zmesí; zmesi s malým obsahom lepku a zmesi, ktoré neobsahujú pšeničnú múku, a neobsahujú preto žiadny
lepok. Skôr ako si vyberiete zmes na pečenie bezlepkového chleba, poraďte sa so svojim lekárom.
Chuť, štruktúra a tvar upečeného chleba sa môže podľa použitej zmesi odlišovať. Niekedy môže na okrajoch bochníka zostať trochu múky.
Zmesi bez obsahu pšeničnej múky budú dávať premenlivé výsledky.
Skôr ako budete chlieb krájať, počkajte, pokým vychladne.
Chlieb skladujte na chladnom mieste a spotrebujte počas 2 dní. Ak bochník nemôžete počas 2 dní spotrebovať, nakrájajte ho na primerané
porcie, vložte do mikroténových vreciek a uložte do mrazničky.
Upozornenie pre používateľov, ktorí hodlajú tento program používať zo zdravotných dôvodov:
Ak budete chcieť používať bezlepkový program, poraďte sa najskôr s odborným lekárom a používajte len také suroviny, ktoré sú vhodné pre váš
zdravotný stav.
Panasonic nie je zodpovedný za následky vyplývajúce z použitia akýchkoľvek surovín bez odbornej konzultácie.
Dôležité je zabrániť kontaminácii pekárne múkou s obsahom lepku, keď budete pripravovať chlieb kvôli diéte. Špeciálnu pozornosť venujte
umývaniu nádoby na pečenie, háku na miesenie a všetkých ďalších používaných pomôcok.
SK10
Prehľad menu a možnosti pečenia
Dostupné funkcie a potrebný čas
V závislosti od zvoleného programu sa spotrebič počas spracovania zastaví alebo pohybuje.
Celkový čas jednotlivých fáz prípravy je závislý od teploty miestnosti.
7RWDO
3R]QiPND
 
5HIHU
VWUDQD
²²
²PLQ±PLQ
KPLQ±
KPLQ
PLQ KPL
²²²²
PLQ±
PLQ

KPLQ±
K
PLQ KPLQ
²²²²
PLQ±
PLQ

KPLQ±
K
PLQ KPLQ
²²
K±
KPLQ
PLQ±
PLQ
KPLQ±
KPLQ
PLQ 
²²²
K±
KPLQ
PLQ±
PLQ

K±
KPLQ
KKPLQ
²²
PLQ±
KPLQ

PLQ±
PLQ
KPLQ±
KPLQ
PLQ 
²²²
PLQ±
KPLQ

PLQ±
PLQ

KPLQ±
KPLQ
PLQ KPLQ

PLQ±
K
PLQ±
PLQ

KPLQ±
KPLQ
PLQ 

²²
PLQ±
PLQ
PLQ±
KPLQ
PLQ 


²
PLQ±
K
PLQ±
PLQ

KPLQ±
KPLQ
PLQ K


²²
PLQ±
PLQ

PLQ±
PLQ
PLQ K

²
² PLQ
PLQ±
PLQ

KPLQ±
KPLQ

PLQ KPLQ

²²²² ²²
PLQ±
KPLQ
PLQ±
KPLQ
²

²²²²
PLQ±
PLQ
PLQ±
PLQ
PLQ KPL

²²²²
PLQ

²KPLQKPLQ

²²²
PLQ±
PLQ
PLQ±
PLQ

KPLQ±
KPLQ
²KPL

²²
²
PLQ±
PLQ

PLQ±
PLQ
² PL

²²²² ²² ²
KPLQ± 
KPLQ
²
Číslo
menu
Menu Možnosti Fáza prípravy
Svetlý chlieb
Svetlý s
hrozienkami
Svetlý plnený
Celozrnný
pšeničný
Celozrnný
pšeničný s
hrozienkami
Fitness chlieb
Fitness s
hrozienkami
Jemný chlieb
Jemný rýchly
Jemný s
hrozienkami
Jemný rýchly s
hrozienkami
Brioška
Iba pečenie
Bezlepkový chlieb
Bezlepková torta
Chlebové cesto
Cesto na pizzu
Džem
Ostatné
Bezlepkové
pečivo
Pečenie bez chrumkavej kôrky Pečenie s chrumkavou kôrkou
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str. SK11
– SK13
Str.
SK11,
SK14
Str. SK14
Str.
SK11,
SK15
Str.
SK11,
SK15
Str.
SK11,
SK16
Str.
SK11,
SK16
Str.
SK11,
SK16
Veľkosť
Kôrka Časovač
Rest
(Odpočinutie)
Knead
(Miesenie)
Rise *2
(Kysnutie *2)
Bake
(Pečenie)
Celkom
Skratky použité v tomto dokumente: min = minúta (y); h = hodina (y).
*1 Poznámka (
): Menu umožňuje pridávanie špeciálnych prísad alebo manuálnu obsluhu po zaznení zvukového signálu.
*2 Počas intervalu kysnutia bude zariadenie krátko v činnosti (pre zaistenie optimálneho rozvinutia lepku).
*3 Na začiatku prebehne 3 minútové miesenie cesta, mení sa podľa teploty v miestnosti.
*4 Počas miesenia cesta je tu prestávka na kysnutí.
*5 Do času miesenia je zahrnutý čas na zoškrabanie.
*6 Do času miesenia je zahrnutý čas na manuálne spracovanie.
*7 Do času kysnutia je zahrnutý čas na manuálne spracovanie.
Slovensky
SK11
Pokyny pre manipuláciu a recepty
Pred použitím
Pred prvým použitím odstráňte obaly a spotrebič vyčistite. (Str. SK17)
Spotrebič vyčistite, ak ste ho dlhšie nepoužívali. (Str. SK17)
Príprava
1 Otvorte veko, vyberte nádobu na pečenie (1) a nasuňte hák na miesenie na hriadeľ háku na miesenie.
(2)
r
k
(1)
(2)
Jemne nasuňte hák na miesenie
na hriadeľ háku na miesenie.
Uloženie hriadeľa
Skontrolujte okolie zostavy hriadeľa háku a vnútro háku na miesenie
a uistite sa, či sú tieto miesta čisté. (Str. SK17)
2 Pripravte si prísady v presných dávkach podľa receptu.
3 Odmerané ingrediencie vkladajte do nádoby na pečenie v poradí zhora dole. (3)
Sušené droždie nasypte mimo háku na miesenie a hriadeľ háku na miesenie.
Pokiaľ sa nejaká časť droždia dostane do tohto priestoru, chlieb nemusí správne vykysnúť.
Suché prísady nasypte na sušené droždie. Skôr ako dôjde k miešaniu, musia byť oddelené od tekutín.
Po vyššie uvedenom postupe nalievajte tekutinu po okraji bočnej steny nádoby na pečenie, aby sa zabránilo jej
rozstrekovaniu. (4)
OåN
Ő
Ő
ôOåN
ôOåN
P/
(3) Pridávanie ingrediencií
Príklad
(4)
Svetlý chlieb
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
4 Utrite akúkoľvek vlhkosť a múku z nádoby na pečenie a vráťte ju do hlavne jednotky. (5)
Zatvorte veko.
5 Spotrebič pripojte do zásuvky 230 V.
Pred nastavením menu sa uistite, že ste vykonali všetky prípravné kroky.
r
k
(5)
SK12
Pokyny pre manipuláciu a recepty
Pečenie chleba (Menu 1 – 11)
6 Po stlačení tlačidla Menu (
) vyberte menu.
Zvoľte možnosti pre vybrané menu. Viď str. SK10.
Veľkosť chleba
Farba kôrky
Časovač oneskorenia: nastavením časovača môžete pečenie chleba odložiť až o 13 hodín.
* Možnosti každého menu sú taktiež vyznačené vyššie uvedenou ikonou v recepte.
7 Stlačením tlačidla Štart (
) spusťte spotrebič.
Displej zobrazuje zvyšný čas do ukončenia vybraného programu.
Zvyšný čas
* Zvyšný čas sa mení podľa teploty v miestnosti.
Menu 2, 3, 5, 7, 10, a 11 (Menu pre špeciálne prísady)
Displej zobrazuje zvyšný čas do zaznenia zvukového signálu pre pridanie špeciálnych prísad.
Keď budete počuť zaznenie zvukového signálu, manuálne ich pridajte a potom stlačte tlačidlo
pre opätovné
spustenie.
Miesenie bude pokračovať nezávisle na tom, či bolo tlačidlo
stlačené, alebo nie. (Zvukový signál zaznie po 3
minútach.)
* Pridávanie špeciálnych prísad dokončite, keď na displeji bliká
. Keď
prestane blikať, displej zobrazí zvyšný čas.
* Hneď ako sa na displeji objaví zvyšný čas pečenia, už prísady nepridávajte.
Pre dosiahnutie optimálneho výsledku neotvárajte veko, pokiaľ to nebude menu vyžadovať, pretože tým môžete
ovplyvniť kvalitu chleba.
8 Keď je chlieb upečený (spotrebič vydá 8 krát zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec)), stlačte tlačidlo
Stop (
) a spotrebič odpojte od elektrickej zásuvky.
9 S použitím suchých kuchynských rukavíc vyberte chlieb a dajte ho na mriežku. (6) / (7)
(6) (7)
V kuchynských rukaviciach držte
rukoväť a chlieb vyberte von.
Ak máte po kroku (6)
problémy, obráťte nádobu
na pečenie dnom hore,
držte ju po obidvoch
stranách a poklepte ňou nad
rozprestrenou kuchynskou
utierkou, pokým sa chleba
neuvoľní.
(Viď str. SK6.)
Vonkajšie uloženie hriadeľa
nádoby na pečenie
Pohybom vonkajšieho uloženia hriadeľa môžete
poškodiť tvar chleba.
Vždy pred krájaním chleba z neho hák na miesenie
vyberte.
Slovensky
SK13
OåN
Ő
Ő
ôOåN
ôOåN
P/

OåN
Ő
Ő
òOåN
ôOåN
P/
Ő
0/
Oå
N
óOåN
Ő Ő
Ő Ő
Oå
N
òOåN
Oå
N
óOåN
P/ P/

OåN
Ő
Ő
ôOåN
ôOåN
P/
Ő
ôOåN
Ő
OåN
P/

0/
ôOå
N
OåN
Ő Ő
Ő Ő
Oå
N
òOåN
Oå
N
óOåN
P/ P/
Ő Ő

OåN
Ő
Ő
ôOåN
ôOåN
P/
Ő

ôOåN
Ő
OåN
P/
Ő

0/
Oå
N
óOåN
Ő Ő
Ő Ő
Oå
N
òOåN
Oå
N
óOåN
P/ P/
Ő Ő

OåN
Ő
Ő
ôOåN
ôOåN
P/

0/
ôOåNOåN
Ő Ő
Ő Ő
OåNòOåN
OåNóOåN
P/ P/

Recepty na chlieb
Pre recepty navštívte: www.experience - fresh.eu
Ponúkané možnosti každého receptu a potrebné úkony sú vyznačené pri nasledujúcich ikonách:
Veľkosť chleba
Farba kôrky Časovač oneskorenia
Odmerané ingrediencie vkladajte do nádoby na
pečenie v poradí zhora smerom dole.
Pridajte špeciálne prísady alebo vykonajte
manuálnu obsluhu.
Menu 1 Svetlý chlieb Menu 5
Celozrnný pšeničný s hrozienkami
Menu 9 Jemný rýchly
Dĺžka programu: 3 h 15 min Dĺžka programu: 5 h 5 min Dĺžka programu: 2 h
prednastavený rozsah: 3 h 15 min až 13 h
približne 1 h 25 min až 1 h 55 min po kroku 7
(po zaznení zvukového signálu)
Light (svetlá), Medium (stredne tmavá)
M, L
Svetlý chlieb Celozrnný pšeničný s hrozienkami Jemný chlieb rýchly
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Sušené droždie
Celozrnná chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Hrozienka *
1
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Menu 2 Svetlý s hrozienkami Menu 6
Fitness chlieb
Menu 10 Jemný s hrozienkami
Dĺžka programu: 3 h 20 min Dĺžka programu: 6 h Dĺžka programu: 4 h
približne 20 min až 25 min po kroku 7
(po zaznení zvukového signálu)
prednastavený rozsah: 6 h až 13 h
Light (svetlá), Medium (stredne tmavá)
M, L
približne 50 min až 1 h 15 min po kroku 7
(po zaznení zvukového signálu)
Svetlý chlieb s hrozienkami Fitness chlieb
Jemný chlieb s hrozienkami
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Hrozienka *
1
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Soľ
Voda (5 °C)
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Hrozienka *
1
Menu 3 Svetlý plnený Menu 7
Fitness s hrozienkami
Menu 11 Jemný rýchly s hrozienkami
Dĺžka programu: 3 h 20 min Dĺžka programu: 6 h 5 min Dĺžka programu: 2 h
približne 20 min až 25 min po kroku 7
(po zaznení zvukového signálu)
približne 1 h až 2 h 35 min po kroku 7
(po zaznení zvukového signálu)
približne 20 min až 25 min po kroku 7
(po zaznení zvukového signálu)
Light (svetlá), Medium (stredne tmavá)
M, L
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Slanina *
2
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Soľ
Voda (5 °C)
Hrozienka *
1
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Hrozienka *
1
Svetlý plnený chlieb Fitness chlieb s hrozienkami
Jemný rýchly chlieb s hrozienkami
Menu 4 Celozrnný pšeničný Menu 8
Jemný chlieb
Dĺžka programu: 5 h Dĺžka programu: 4 h
prednastavený rozsah: 5 h až 13 h
Celozrnný pšeničný chlieb Jemný chlieb
Light (svetlá),
Medium (stredne
tmavá)
M, L
prednastavený
rozsah: 4 h až 13 h
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
*1 Nasekajte na približne 1 cm kocky.
*2 Nakrájajte na kocky veľkosti asi 1 cm.
● Skratky použité v tomto dokumente: lžk = lyžička;
lžc = lyžica; pribl. = približne.
SK14
Pokyny pre manipuláciu a recepty
Pečenie briošiek
OåN
Ő
Ő
òOåF
òOåF
óOåN
Ő
Ő
Menu 12 Brioška
Dĺžka programu: 3 h 40 min
Light (svetlá), Medium (stredne tmavá)
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo *
1
Cukor
Odstredené mlieko v prášku
Soľ
2 žĺtky (stredne veľké)
1 vajce (stredne veľké)
Voda
Maslo *
2
Základné briošky
Zmes vyšľahajte
*1 Nakrájajte na kocky 2 – 3 cm a uložte do chladničky.
*2 Nakrájajte na kocky 1 – 2 cm a uložte do chladničky.
Tipy
Keď je na displeji zobrazený zostávajúci čas, nepridávajte
maslo ani špeciálne prísady.
Špeciálne prísady, napríklad hrozienka, pridajte s maslom
v kroku 8.
Veľmi jednoduché pečenie briošky
Nakrájajte maslo na kocky 1 – 2 cm a uložte do chladničky.
Pridajte ich s ostatnými prísadami na začiatku a pokračujte
krokom 5.
Týmto spôsobom preskočte postup v kroku 8. Táto brioška
má inú chuť.
Pečenie koláča
1 - 5 Viď str. SK11 z Prípravy.
6 Vyberte menu 12, zvoľte sfarbenie kôrky.
7 Stlačením tlačidla
spusťte menu.
Displej zobrazuje zostávajúci čas do zaznenia zvukového
signálu.
8 Po asi 55 minútach. Po zvukovom signáli otvorte veko.
Keď začne blikať
, pridajte ďalšie maslo (to trvá
približne 5 minút). Zatvorte veko a spotrebič opäť
spusťte.
9 1 Po asi 45 – 50 minútach od opätovného spustenia.
Po zaznení zvukového signálu otvorte veko a
vytiahnite nádobu na pečenie. Vyberte z nádoby na
pečenie cesto a hák na miesenie.
2 Vytrite maslom (mimo rozpis) nádobu na pečenie a
umiestnite vytvarované cesto.
3 Vráťte ju do hlavnej jednotky.
4 Zatvorte veko a zariadenie opäť spusťte.
Počas 10 minút, zatiaľ čo bliká
, dokončite kroky 14. Spotrebič sa
automaticky spustí po 10 minútach od vydania zvukového signálu.
0 Stlačte tlačidlo
a vyberte chlieb, keď spotrebič vydá 8
krát zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec).
Ő
Ő
Ő
P/
Ő
Ő

Ő

Menu 13 Iba pečenie
Dĺžka programu: 30 min až 1 h 30 min
Maslo
Cukor
4 vajcia (stredne veľké)
Mlieko
Hladká múka
Prášok do pečiva
Zmes sušeného ovocia
Ovocný koláč
Zmiešajte
Tipy
Časovač iba nastavuje čas pečenia.
1 Odstráňte hák na miesenie a maslom
(mimo rozpis) vytrite nádobu na
pečenie.
2 Vo veľkej miske rozotrite maslo s
cukrom do peny. Pridávajte vajce jedno
po druhom a dobre ich rozšľahajte.
3 Pridajte mlieko a postupne prisypávajte
zmes múky s práškom do pečiva, zmes
sušeného ovocia a po pridaní dobre
rozšľahajte.
4 Nalejte do nádoby na pečenie a vráťte ju do hlavnej
jednotky. Zatvorte veko a pripojte napájací kábel.
5 Vyberte menu 13.
6 Nastavte čas pečenia.
(Ovocný koláč: 1 hodina a 20 minút)
7 Stlačením tlačidla
spusťte menu.
Displej zobrazuje zostávajúci čas do ukončenia programu.
8 Stlačte tlačidlo
a vyberte koláč, keď spotrebič vydá 8
krát zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec).
Dodatočné pečenie
Ak cesto nie je prepečené, opakujte kroky 5 – 8. (Keď je spotrebič ešte horúci,
môžete čas pečenia dvakrát predĺžiť v rozsahu 50 minút. Stlačením tlačidla
Časovač podľa potreby začne časovač odpočítavať znovu od 1 minúty.)
Slovensky
SK15
Pečenie základného bezlepkového chleba
P/
OåF
Ő
OåN

P/
Ő
OåF
OåF
Ő
óOåN
Ő
Ő
OåN
òOåN
Menu 14 Bezlepkový chlieb
Dĺžka programu: 1 h 50 min
Bezlepkový chlieb
Chlieb bez lepku a pšenice
Voda
Olej
Zmes na bezlepkový chlieb
Sušené droždie
Mlieko
2 vajcia (stredne veľké), rozšľahané
Ovocný ocot
Olej
Med
Soľ
Hnedá ryžová múka
Zemiakový škrob
Xantánová guma
Sušené droždie
Tipy pre bezlepkový chlieb:
Najskôr do nádoby na pečenie nalejte vodu, potom pridajte prísady v poradí
podľa receptu.
Výsledok sa odlišuje podľa receptu alebo pri použití chlebovej zmesi.
Postupujte podľa receptu na obale zmesi na prípravu bezlepkového chleba.
1 - 5 Viď str. SK11 z Prípravy.
6 Vyberte menu 14.
7 Stlačením tlačidla
spusťte menu.
Displej zobrazuje zostávajúci čas do ukončenia programu.
8 Stlačte tlačidlo
a vyberte chlieb, keď spotrebič vydá 8
krát zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec).
Pečenie bezlepkovej torty
Ő
Ő
Ő
Ő
Ő
Ő
Ő
Menu 15 Bezlepková torta
Dĺžka programu: 1 h 50 min
Bezlepková čokoládová torta
Maslo *
1
Cukor
3 vajcia (veľké), rozšľahané
Tmavá čokoláda, rozpustená
Múka z bielej ryže
Kakaový prášok
Prášok do pečiva
*1 Nakrájané na kocky 1 cm.
Tipy
Použite gumovú stierku, aby nedošlo k poškodeniu nádoby
na pečenie. Nepoužívajte kovovú špachtľu.
Pokiaľ pri vyberaní torty nádobou na pečenie prudko
zatrasiete, stratí pečivo tvar.
1 - 5 Viď str. SK11 z Prípravy.
6 Vyberte menu 15.
7 Stlačením tlačidla
spusťte menu.
Displej zobrazuje zostávajúci čas do zaznenia zvukového
signálu.
8 Po asi 2 minútach. Po zvukovom signáli otvorte veko.
Zoškrabte múku počas 3 minút, keď bliká
. Zatvorte
veko a spotrebič opäť spusťte.
Miesenie bude pokračovať po 3 minútach bez stlačenia
tlačidla
.
9 Po asi 12 minútach. Po zvukovom signáli otvorte veko.
Zoškrabte cesto zo stien nádoby na pečenie, keď bliká
. Zatvorte veko a spotrebič opäť spusťte.
Miesenie bude pokračovať po 3 minútach bez stlačenia
tlačidla
.
0 Stlačte tlačidlo
a vyberte tortu, keď spotrebič vydá 8
krát zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec).
SK16
Pokyny pre manipuláciu a recepty
Príprava chlebového cesta
OåN
Ő
Ő
òOåF
òOåN
P/

Menu 16 Chlebové cesto
Dĺžka programu: 2 h 20 min
Základné cesto
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Maslo
Cukor
Soľ
Voda
1 - 5 Viď str. SK11 z Prípravy.
6 Vyberte menu 16.
7 Stlačením tlačidla
spusťte menu.
Displej zobrazuje zostávajúci čas do ukončenia programu.
8 Stlačte tlačidlo
a vyberte cesto, keď spotrebič vydá 8 krát
zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec).
9 Vytvarujte dokončené cesto, nechajte ho nakysnúť na
dvojnásobok a potom ho upečte v rúre.
Príprava cesta na pizzu

OåN
Ő
OåF
OåN
P/

Menu 17 Cesto na pizzu
Dĺžka programu: 45 min
Cesto na pizzu
Sušené droždie
Biela chlebová múka
Olej
Soľ
Voda
prednastavený rozsah: 45 min až 13 h
1 - 5 Viď str. SK11 z Prípravy.
6 Vyberte menu 17.
7 Stlačením tlačidla
spusťte menu.
Displej zobrazuje zostávajúci čas do ukončenia programu.
8 Stlačte tlačidlo
a vyberte cesto, keď spotrebič vydá 8 krát
zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec).
9 Nožom rozdeľte cesto a vytvarujte malé guľôčky.
0 Prikryte ich vlhkou kuchynskou utierkou a nechajte 10 minút
odstáť.
 Vytvarujte ich do placky a prepichnite vidličkou.
 Pridajte obľúbenú paradajkovú zmes a potrebné suroviny a
potom upečte v rúre.
Príprava džemu
Ő
Ő
Ő

Menu 18 Džem
Dĺžka programu: 1 h 30 min až 2 h 30 min
Jahodový džem
Jahody rozkrájané na malé kúsky *
1
Cukor *
1
Pektín v prášku *
2
*1 Do nádoby na pečenie dajte suroviny v
nasledujúcom poradí: polovica ovocia →
polovica cukru → zvyšok ovocia → zvyšok cukru.
*2 Pred vložením nádoby na pečenie do hlavnej
jednotky posypte prísady v nádobe na pečenie
pektínom.
Ako správne nastaviť hustotu džemu
Podľa receptov v tejto časti vzniknú tekuté džemy,
pretože je použitého menej cukru.
Ovocie s vysokým obsahom pektínu hustne dobre,
ale s menším obsahom pektínu rosoluje ťažšie.
● Je potrebné použiť správne množstvo cukru,
kyseliny a pektínu.
Používajte práve dozreté plody. Prezreté alebo
nedozreté ovocie taktiež rosoluje ťažko.
Dodržiavajte presné množstvo jednotlivých prísad,
ako sú uvedené v recepte. V opačnom prípade
džem nestuhne, prevarí sa alebo zhrudkovatie.
Nastavte vhodný čas varenia.
1 - 5 Viď str. SK11 z Prípravy.
6 Vyberte menu 18.
7 Nastavte čas varenia.
(Jahodový džem: 1 hodina a 40 minút)
8 Stlačením tlačidla
spusťte menu.
Displej zobrazuje zostávajúci čas do ukončenia programu.
9 Stlačte tlačidlo
a opatrne džem vyberte, keď spotrebič vydá 8
krát zvukový signál a bliká indikátor End (Koniec).
Dodatočná tepelná príprava
Pokiaľ nie je dostatočne hustý, opakujte kroky 6 – 9.
(Keď je spotrebič ešte horúci, môžete čas prípravy dvakrát predĺžiť v rozsahu 10 – 40 minút.
Stlačením tlačidla Časovač podľa potreby začne časovač odpočítavať znovu od 1 minúty.)
Tipy
Časovač slúži iba k nastaveniu dĺžky času varenia. (Štandardne: 2 hodiny)
Počas chladnutia sa hustota džemu zvyšuje. Dávajte pozor na prevarenie.
Ak necháte džem v nádobe na pečenie, môže sa spáliť.
Hotovým džemom naplňte fľaše čo najskôr.
Pri vyberaní džemu postupujte opatrne, aby ste sa nepopálili.
Džem uložte na chladnom a tmavom mieste. Kvôli nižšiemu obsahu cukru nebude životnosť
džemu rovnaká ako pri džemoch z obchodov. Po otvorení ho skladujte v chladničke a čo najskôr
spotrebujte.
Slovensky
SK17
Čistenie a údržba
Tipy
Po každom použití spotrebič aj jeho súčasti dôkladne vyčistite.
Žiadnu časť pekárne neumývajte v umývačke riadu.
Nepoužívajte čistiace abrazívne prostriedky alebo pomôcky (čistiace prášky, zdrsnené špongie atď).
Nepoužívajte benzín, riedidlo, alkohol alebo bielidlo.
Po opláchnutí umývateľných častí všetky vysušte utierkou. Súčasti pekárne udržiavajte stále čisté a suché.

Nádoba na pečenie a hák na miesenie
Odstráňte všetky zvyšky cesta, hlavne okolo hriadeľa na miesenie a
v otvore pre čepeľ na miesenie.
Umyte mäkkou špongiou alebo handričkou a vysušte.
Zvyšné cesto na hriadeli na miesenie alebo v otvore pre čepeľ na
miesenie môže spôsobiť, že čepeľ jednoducho odpadne alebo
zostane v chlebe.
Nádobu na pečenie neponárajte celú.
Pokiaľ hák na miesenie nie je možné ľahko vybrať, nalejte do
nádoby na pečenie teplú vodu a počkajte 5 – 10 minút.
Aby nedošlo k poškodeniu povrchu, nepoužívajte ostré nástroje
alebo tvrdú kefu.
Otvor háku
na miesenie
Uloženie hriadeľa
Vnútro
Odstráňte zvyšky potravín.
Na vyčistenie vnútra spotrebiča
použite vlhkú handričku, vyhnite sa
pritom oblasti ohrevného telesa a
teplotného senzoru.
Farba vnútorného priestoru
spotrebiča sa počas používania
môže meniť.
Ohrevné teleso
Teplotný senzor
Vonkajšie časti a Otvory pre únik pary
Utrite vlhkou utierkou.
Odmerka a Dávkovacia lyžička
Umyte teplou mydlovou vodou a dobre vysušte.
Tieto predmety nie sú vhodné na umývanie v umývačke.
SK18
Odstraňovanie problémov
Skôr ako odnesiete spotrebič na opravu v prípade problému, prečítajte si nasledujúcu časť.





























 



Problém
Príčina a riešenie
Chlieb nekysne dobre.
Horná časť bochníka nie je
úhľadná.
Kvalita lepku vo vašej múke nie je dobrá, alebo ste použili nevhodnú múku. (Kvalita lepku kolíše v závislosti
od teploty, vlhkosti, spôsobu skladovania múky, ale taktiež od sezónnej úrody obilia.)
Vyskúšajte iný druh múky, značku alebo výrobnú šaržu.
Cesto je veľmi tuhé, pravdepodobne ste dali málo vody.
Múka s väčším obsahom bielkovín absorbuje viac vody ako iné druhy, preto skúste pridať 10 – 20 mL vody.
Použili ste nesprávny druh sušeného droždia.
Použite sušené droždie vo vrecku, ktoré je označené ako instantné.
Pri tomto druhu sa nemusí nechávať nakysnúť kvások.
Použili ste málo sušeného droždia, alebo bolo veľmi staré.
Použite dávkovaciu lyžicu. Skontrolujte dátum použiteľnosti sušeného droždia. (Uchovávajte ho v
chladničke.)
Sušené droždie prišlo do kontaktu s vodou ešte pred miesením cesta.
Skontrolujte, či ste vkladali suroviny v poradí podľa receptu. (Str. SK11)
Možno ste dali moc soli alebo málo cukru.
Overte si dávky v recepte a používajte dodané dávkovacie lyžice.
Skontrolujte, či ostatné suroviny neobsahujú soľ alebo cukor.
Chlieb vôbec nevykysol.
Môj chlieb je bledý a lepivý.
Nepoužili ste sušené droždie.
Vložte do nádoby na pečenie správne množstvo sušeného droždia.
Použili ste málo sušeného droždia, alebo bolo veľmi staré.
Použite dávkovaciu lyžicu. Skontrolujte dátum použiteľnosti sušeného droždia. (Uchovávajte ho v
chladničke.)
Možno bol vypnutý prúd alebo ste spotrebič v priebehu pečenia vypli.
* Ak je spotrebič vypnutý na viac ako 10 minút, program už ďalej nepokračuje.
Vyberte bochník z nádoby na pečenie a začnite znovu s novými surovinami.
Chlieb sa lepí a zle krája.
Mohol byť ešte veľmi horký, keď ste ho krájali.
Nechajte chlieb vychladnúť na drôtenej mriežke a až potom ho rozkrojte, aby z neho unikla zvyšná para.
Chlieb veľmi vykysol.
Použili ste veľa sušeného droždia alebo vody.
Overte si dávky v recepte a na určenie správneho množstva používajte dávkovaciu lyžicu (sušené
droždie), alebo odmerku (voda).
Skontrolujte, či ostatné suroviny neobsahujú veľa vody.
Použili ste veľmi veľa múky.
Múku presne odvážte.
Chlieb je veľmi pórovitý.
Použili ste veľmi veľa sušeného droždia.
Overte si dávky v recepte a používajte dodané dávkovacie lyžice.
[Jemný chlieb]
Použili ste veľmi veľa vody.
Niektoré druhy múky absorbujú viac vody ako iné, skúste dať o 10 – 20 mL vody menej.
Chlieb po vykysnutí opäť
klesne.
Použitá múka nie je veľmi kvalitná.
Skúste použiť inú značku.
[Jemný chlieb]
Použili ste veľmi veľa vody.
Skúste dať o 10 – 20 mL vody menej.
Kôrka tvorí faldíky a po
vychladnutí je mäkká.
[Jemný chlieb]
Zvyšky pary vo vnútri chleba prenikajú kôrkou, a tým kôrka mäkne.
Aby sa objem pary znížil, skúste dať o 10 – 20 mL vody menej.
Bochník je po stranách
prepadnutý a na spodnej
strane je vlhký.
Po dopečení ste chlieb nechali veľmi dlho v nádobe na pečenie.
Upečený bochník vyberte čo najskôr po skončení programu.
Možno bol vypnutý prúd alebo ste spotrebič v priebehu pečenia vypli.
* Ak je spotrebič vypnutý na viac ako 10 minút, program už ďalej nepokračuje.
Ako môžete uchovať
chrumkavú kôrku?
Ak chcete, aby chlieb mal krehkejšiu kôrku, môžete ho piecť v rúre pri teplote 200 °C, alebo stupni 6, počas
ďalších 5 – 10 minút.
Na spodnej strane briošky
je usadený olej. Kôrka je
mastná. V štruktúre chleba
sú veľké otvory.
Vložili ste maslo do 5 minút od pípnutia?
Keď už na displeji zostáva veľmi krátky čas do konca pečenia, maslo už nepridávajte.
(Krok 8 na str. Sk14) Chuť masla nebude tak výrazná, ale výsledok inak nebude zlý.
Počas tepelnej prípravy alebo po nej
Slovensky
SK19





























Problém Príčina a riešenie
Počas tepelnej prípravy alebo po nej
Briošky nie sú moc chutné,
keď ste použili chlebovú
zmes.
Skúste nasledujúce triky:
V menu 12 prebehne pečenie lepšie, keď trochu znížite množstvo droždia. (Pokiaľ nie je súčasťou zmesi.)
Použite recept pre chlebovú zmes, ale použite jej asi 350 – 500 g.
Najskôr nasypte do nádoby na pečenie sušené droždie, potom pridajte suché prísady, maslo a potom
vodu. Špeciálne prísady pridávajte neskôr. (Str. SK14)
Postup dokončenia sa v receptoch pri rôznych druhoch chlebových zmesí odlišuje.
Prečo cesto nie je dostatočne
premiešané?
Zabudli ste do nádoby na pečenie vložiť hák na miesenie.
Skôr ako dáte do nádoby na pečenie suroviny, skontrolujte, či je hák na miesenie na svojom mieste.
Možno bol vypnutý prúd alebo ste spotrebič v priebehu pečenia vypli.
Ak je spotrebič vypnutý na viac ako 10 minút, program už ďalej nepokračuje. Môžete skúsiť spustiť
program znovu, ale ak už pred výpadkom elektriny prebiehalo miesenie, bude kvalita chleba
pravdepodobne horšia.
Špeciálne prísady nie sú
poriadne premiešané.
Pridali ste špeciálne prísady do nádoby na pečenie, keď blikalo
?
Špeciálne prísady musia byť pridané do nádoby na pečenie, keď na displeji bliká
.
Pri pečení briošiek nie
sú správne premiešané
dodatočné prísady.
Pridali ste dodatočné prísady do 5 minút od zvukového signálu?
Dodatočné prímesi je potrebné pridať, pokiaľ na displeji bliká
.
Do niektorých chlebových zmesí sa dodatočné suroviny ťažšie zamiešavajú alebo majú tendenciu z nádoby
vyskakovať.
Znížte dodatočné prísady na polovicu.
Chlieb sa neupiekol.
Vybrali ste menu na prípravu cesta.
Menu na prípravu cesta neobsahujú fázu pečenia.
Možno bol vypnutý prúd alebo ste spotrebič v priebehu pečenia vypli.
Ak je spotrebič vypnutý na viac ako 10 minút, program už ďalej nepokračuje. Ak cesto správne vykyslo,
môžete chlieb upiecť v rúre.
Pokiaľ ste dali do nádoby málo vody, mohlo spotrebič zastaviť zariadenie chrániace motor pred preťažením.
To sa môže stať, keď je motor preťažený miesením veľmi tuhého cesta.
Poraďte sa s predajcom alebo servisným technikom. Nabudúce dávajte väčší pozor na správne
dávkovanie surovín pomocou odmerky.
Možno ste zabudli do nádoby nasadiť hák na miesenie.
Hák na miesenie nasaďte do nádoby ako prvý. (Str. SK11)
Hriadeľ háku na miesenie sa nemôže v nádobe na miesenie voľne otáčať.
Keď je hák na miesenie nasadený a hriadeľ sa nemôže otáčať, budete musieť vymeniť blok jeho uloženia.
(Poraďte sa s predajcom alebo v servisnom stredisku Panasonic.)
Na spodnej strane a na
bokoch chleba zostávajú
zvyšky múky.
Použili ste viac múky alebo málo vody.
Overte si množstvo v recepte a odvážte správne množstvo múky alebo odmerajte správne množstvo vody
pomocou váhy alebo dodanou odmerkou.
Chlieb nie je možné vybrať.
Pokiaľ chlieb nie je možné z nádoby na pečenie vybrať alebo je ťažké ho vybrať, nechajte nádobu na
pečenie 5 – 10 minút chladnúť. S použitím kuchynských rukavíc obráťte nádobu na pečenie dnom
smerom hore (viď str. SK12). Držte ju obidvoma rukami a poklepte o čistý kuchynský povrch s rozostrenou
kuchynskou utierkou, pokým sa chlieb neuvoľní.
Po vyklopení chleba z
nádoby na pečenie zostane
hák na miesenie prilepený v
bochníku.
Cesto mohlo byť veľmi tuhé.
Nechajte chlieb vychladnúť a hák na miesenie opatrne vyberte.
Múka s väčším obsahom bielkovín absorbuje viac vody ako iné druhy, preto nabudúce skúste dať o
10 – 20 mL viacej vody.
Pod hákom na miesenie sa vytvorila kôrka.
Hák na miesenie a uloženie hriadeľa po každom použití umyte.
Džem prekypel.
V nádobe bolo veľa ovocia alebo cukru.
Použite toľko ovocia a cukru, koľko uvádza recept na strane SK16.
Džem je veľmi riedky a
netuhne.
Ovocia bolo málo, alebo bolo prezreté.
Pridali ste veľmi málo cukru.
Čas varenia bol veľmi krátky.
Použité ovocie obsahovalo málo pektínu.
Nechajte džem úplne vychladnúť. Počas chladnutia sa hustota džemu zvyšuje.
Riedky džem môžete použiť ako preliv na dezerty.
SK20
Odstraňovanie problémov











 






Problém Príčina a riešenie
Počas tepelnej prípravy alebo po nej
Počas prípravy džemu sa
obsah pripálil alebo sa
zablokoval hák na miesenie a
nedá sa vybrať.
Buď ste použili málo ovocia, alebo veľmi veľa cukru.
Nádobu na pečenie postavte do drezu a naplňte ju do polovice teplou vodou. Nechajte obsah v nádobe
na pečenie odmočiť, pokým uvarená zmes alebo hák na miesenie nepovolí. Keď voda spálený obsah
naruší, umyte nádobu mäkkou špongiou.
Môžete použiť mrazené
ovocie?
Môžete použiť len na prípravu džemu.
Aký cukor je najvhodnejší na
prípravu džemu?
Vhodný je biely kryštálový cukor.
Nepoužívajte hnedý, diétny a nízkokalorický cukor alebo umelé sladidlo.
Môžete na prípravu džemu
použiť ovocie naložené v
alkohole?
Naložené ovocie nepoužívajte. Kvalita bude nízka.
Neobvyklé situácie
Hák na miesenie rachotí.
To sa stáva, keď je hák na miesenie na hriadeli veľmi voľný. (Nejedná sa o poruchu.)
Počas pečenia cítiť zápach
spáleniny.
Z otvorov pre únik pary stúpa
dym.
Pri prvom použití môže dôjsť k vyvíjaniu nepríjemných pachov, počas normálnej prevádzky k tomu už potom
znovu nedôjde.
Časť surovín sa dostala na ohrevné teleso.
Niekedy sa stane, že počas miesenia z nádoby na vypadnú hrozienka, trochu múky atď.
Keď sa chlieb dopečie a spotrebič vychladne, opatrne odstráňte zvyšky surovín z ohrevného telesa.
Je vhodnejšie vkladať suroviny do nádoby na pečenie mimo spotrebiča.
Cesto uniká dnom nádoby na
pečenie.
Malé množstvo cesta môže unikať ventilačnými otvormi, pokiaľ neobmedzí pohyb hriadeľa. To neznamená
poruchu, je však potrebné raz za čas skontrolovať, či sa uloženie hriadeľa háku voľne otáča.
Keď sa uloženie hriadeľa nemôže otáčať, budete musieť vymeniť blok jeho uloženia. (Poraďte sa s
predajcom alebo v servisnom stredisku Panasonic.)
(Spodná strana nádoby na pečenie)
Ventilačné otvory (celkom 4)
Uloženie hriadeľa
Uloženie hriadeľa
Blok uloženia
hriadeľa
Objednávacie č. ADA29E1651
Chybové hlásenia na displeji
Na displeji sa zobrazí
.
Vyskytol sa nejaký problém s dodávkou elektriny trvajúca zhruba 10 minút (nedopatrením ste vytiahli
zástrčku, vypadol istič), prípadne sa mohla vyskytnúť iná porucha v sieti.
Program pekárne to nenaruší, ak ide len o krátkodobú záležitosť. Pokiaľ sa obnoví dodávka elektriny do
10 minút, bude spotrebič pokračovať v prebiehajúcom programe. Kvalita výsledného produktu tým ale
môže utrpieť.
Na displeji je zobrazený
symbol 1 a prevádzka je
zastavená.
Keď je napájanie spotrebiča istý čas prerušené, po obnovení sa na displeji zobrazí symbol 1.
(Jedná sa o pohotovostný režim a spotrebič nemohol pokračovať v programe.)
Vyberte chlieb, briošku alebo prísady a začnite znovu s novými.
Na displeji sa zobrazuje H01,
H02.
Displej signalizuje poruchu pekárne.
Poraďte sa v predajni alebo v servisnom stredisku Panasonic.
Na displeji sa zobrazuje U50.
Spotrebič je veľmi horúci (nad 40 °C). Stáva sa to pri opakovanom použití.
Skôr ako spotrebič použijete znovu, nechajte ho vychladnúť (pod 40 °C) a hlásenie chyby U50 zmizne
samo.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Panasonic SDZP2000 Návod na používanie

Typ
Návod na používanie