SK8
Suroviny na prípravu chleba
Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov je celkom zásadné používať správne množstvo
prísad.
Tekuté prísady
Použite dodanú odmerku alebo odmernú lyžicu.
Pokiaľ nejaké recepty vyžadujú nejakú zmes (tekutina a vajcia), odvážte ich váhou. Odporúčame použiť digitálnu
váhu.
Suché prísady
Väčšie množstvo odvážte na váhe a menšie množstvo pomocou priloženej dávkovacej lyžice. Odporúčame použiť
digitálnu váhu.
Chlebové zmesi
Múka
Múka, hlavná surovina chleba. Proteín v múke vytvára počas miesenia
lepok. Lepok zaisťuje štruktúru a textúru a pomáha chlebu kysnúť.
Používajte chlebovú múku. Chlebová múka sa melie z pšenice s
vysokým obsahom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre vyvinutie lepku.
Kysličník uhličitý, ktorý vzniká v procese fermentácie, sa zachytáva v
elastickej štruktúre lepku, čo podporuje kysnutie cesta.
Sušené droždie
Podporuje kysnutie cesta.
Použite sušené droždie, z ktorého sa nemusí vopred nechať vzísť
kvások. (Nepoužívajte sušené kvasnice, ktoré pred použitím vyžadujú
fermentáciu). Odporúčame používať sušené droždie označené na
obale ako instantné. Ak používate sušené droždie, ihneď po odobraní
potrebného množstva ho dôkladne uzatvorte a uložte do chladničky.
(Spotrebujte do dátumu, ktorý je stanovený výrobcom.)
Mliečne výrobky
Obohacujú chuť a zvyšujú výživovú hodnotu.
● Ak pridáte mlieko namiesto vody, bude nutričná hodnota chleba
vyššia, ale nevyužívajte v takom prípade časovač, pretože by mlieko
mohlo cez noc skysnúť.
Podľa obsahu primerane znížte objem vody.
Cukor (kryštálový cukor, hnedý cukor, med, sirup atď.)
Podporuje funkciu sušeného droždia, dodáva chlebu sladšiu chuť a
prispieva k farbe chlebovej kôrky.
● Ak budete pridávať hrozienka alebo iné ovocie s obsahom fruktózy,
dajte menej cukru.
Voda
Používajte bežnú vodu z vodovodného kohútika.
● Pri nízkej teplote v miestnosti použite pre menu 1, 2, 3, 9, 11, alebo
14 vlažnú vodu.
● Pri vysokej teplote v miestnosti použite pre menu 12 studenú vodu.
● Nezávisle od teploty v miestnosti použite pre menu 6 alebo 7 studenú
vodu. Tekuté prísady odmerajte pomocou priloženej odmerky.
Tuk
Dodáva chlebu chuť a jemnosť.
Použite maslo (bez soli), margarín alebo olej.
Soľ
Zlepšuje chuť a podporuje funkciu lepku počas kysnutia.
Ak nedodržíte presné dávkovanie, bude to mať vplyv na chuť aj
veľkosť chleba.
Bezlepkové prísady
● Bezlepkové múky, ktoré obsahujú múky vyrábané z ryže, hnedej
ryže, mandlí, semien a zemiakového škrobu neobsahujú bielkoviny
potrebné pre tvorbu lepku a ako také nemajú elasticitu obvyklú pri
výrobe chleba.
● Xantánová guma je jedným zo zahusťovadiel, ktoré počas procesu
fermentácie nahradzujú pri pečení gluténové bielkoviny potrebné pre
základný bezlepkový chlieb.
Chuť chleba môžete zlepšiť rôznymi prísadami.
■ Vajcia
Zlepšia nutričnú hodnotu a farbu chleba.
● Podľa obsahu primerane znížte objem tekutín (vody).
● Skôr ako pridáte vajcia, rozšľahajte ich. V receptoch s použitím
vajec nevyužívajte nastavenie časovača. Vajcia sa rýchlo kazia a
nemuseli by tak vydržať čerstvé.
■ Otruby
Zvyšujú obsah vlákniny.
● Pridajte najviac 30 g (2 lyžice).
■ Pšeničné klíčky
Dodávajú chlebu príchuť orieškov.
● Pridajte najviac 30 g (2 lyžice).
■ Korenie, bylinky
Zvýrazňujú chuť chleba.
Používajte len malé množstvo korenia (max. 1 lyžicu).
Môžete pridať 1 až 2 lyžice sušených byliniek.
V prípade čerstvých byliniek postupujte podľa receptu.
Použitie chlebovej zmesi...
■ Chlebové zmesi so sušeným droždím
1 Zmes vysypte do nádoby na pečenie a pridajte vodu.
(Potrebné množstvo vody zistíte z návodu na obale.)
2 Zvoľte menu 9, nastavte veľkosť podľa množstva surovín a spusťte
pečenie.
• 500 g – L • 400 g – M
● Na niektorých zmesiach chýba údaj o množstve sušeného droždia.
V takom prípade budete musieť trochu experimentovať, aby ste
dosiahli optimálny výsledok.
■ Chlebová zmes obsahujúca vrecko so sušeným droždím
1 Najskôr nasypte do nádoby na pečenie sušené droždie, potom
pridajte chlebovú zmes a všetko zalejte vodou.
2 Podľa druhu múky v zmesi vyberte program a spusťte.