- 6 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK
Pekáreň chleba
Návod na použitie
■ Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na jeho obsluhu,
ato ajvprípade, že ste už oboznámení spoužívaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
■ Minimálne počas trvania zákonného práva z chybného plnenia, prípadne záruky
za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a potvrdenie o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej
škatule od výrobcu.
OPIS SPOTREBIČA AJEHO PRÍSLUŠENSTVA
A1 Držadlá veka (umiestnené po oboch
stranách)
A2 Veko spriezorom
A3 Forma na pečenie svyberateľným
hákom
A4 Ovládací panel sdisplejom
A5 Telo spotrebiča
A6 Ventilačné otvory (umiestnené po
oboch stranách)
A7 Háčik na vybratie hnetacieho háka
A8 Odmerná šálka
A9 Odmerná lyžica
OPIS OVLÁDACIEHO PANELA
B1 Displej zobrazuje zvolený program
ajeho dĺžku, nastavenú farbu kôrky
aveľkosť bochníka.
B2 Tlačidlo MENU slúži na nastavenie
programu.
B3 Tlačidlo COLOR slúži na nastavenie
farby kôrky chleba.
B4 Tlačidlo + slúži na nastavenie
časovača odloženého štartu.
B5 Tlačidlo START/STOP slúži na
spustenie, zastavenie alebo zrušenie
nastaveného programu.
B6 Tlačidlo LOAF slúži na nastavenie
veľkosti bochníka 750g alebo 900g.
B7 Tlačidlo – slúži na nastavenie
časovača odloženého štartu.
Poznámka:
Metrická jednotka hmotnosti je zaokrúhlená na celé desiatky dole.
OVLÁDANIE PEKÁRNE CHLEBA AJEJ FUNKCIE
Tlačidlo START/STOP
■ Slúži na spustenie, prerušenie alebo ukončenie nastaveného programu.
■ Na spustenie programu stlačte tlačidlo START/STOP B5 raz. Ozve sa krátke pípnutie,
rozbliká sa dvojbodka včasovom údaji na displeji B1 anastavený program sa spustí.
Po spustení programu sú ostatné tlačidlá deaktivované, aby nedošlo kprípadnému
narušeniu práve prebiehajúcej fázy programu.
■ Práve prebiehajúci program môžete kedykoľvek dočasne prerušiť krátkym stlačením
tlačidla START/STOP B5. Odpočítavanie času zostávajúceho do ukončenia
programu sa preruší a časový údaj na displeji B1 bude blikať. Nastavenie bude
uložené vpamäti pekárne. Naopätovné spustenie zastaveného programu stlačte
opäť tlačidlo START/STOP B5. Ak tak neurobíte do 10 minút od začiatku jeho
prerušenia, dôjde kjeho automatickému spusteniu.
■ Naukončenie programu stlačte tlačidlo START/STOP B5 apridržte ho stlačené cca 2
sekundy. Ukončenie programu je signalizované dlhým pípnutím.
Tlačidlo MENU
■ Slúži na voľbu programu. Každé stlačenie tlačidla B2 je sprevádzané krátkym
pípnutím. Číslo programu ajeho dĺžka sa zobrazuje na displeji B1.
Tlačidlo COLOR
■ Umožňuje nastaviť farbu kôrky „LIGHT“ (svetlá), „MEDIUM“ (stredne tmavá) alebo
„DARK“ (tmavá). Ukazovateľ vľavom hornom rohu displeja B1 bude ukazovať na
vybraný typ farby kôrky.
■ Vprogramoch „JAM“ a„DOUGH“ nie je možné farbu kôrky zvoliť.
Tlačidlo LOAF
■ Slúži na nastavenie veľkosti bochníka 750 g alebo 900 g. Veľkosťou bochníka sa
myslí súčet hmotností všetkých ingrediencií vložených do formy na pečenie A3.
Ukazovateľ vpravom hornom rohu displeja B1 bude ukazovať na zvolenú veľkosť
bochníka. Dĺžka programu sa líši vzávislosti od zvolenej veľkosti bochníka.
■ V programoch „QUICK“, „DOUGH“, „JAM“, „CAKE“ a „BAKE“ nie je možné veľkosť
bochníka zvoliť.
Odložený štart (Tlačidlá + a–)
■ Tlačidlá + a – slúžia na nastavenie časovača odloženého štartu. Čas odloženého
štartu bude zahŕňať ajdĺžku vybraného programu, je preto potrebné do celkového
času zahrnúť aj čas zvoleného programu, a to vrátane nastavenej farby kôrky,
veľkosti bochníka apod.
Príklad nastavenia časovača:
■ Je 20:30 adruhý deň ráno o7:00 (t. j. časový rozdiel 10 hod. a30 minút) chcete
mať upečený čerstvý chlieb. Najskôr zvoľte program, farbu kôrky aveľkosť bochníka.
Potom tlačidlami + a– upravte časový údaj zobrazený na displeji B1 na 10:30. To
je čas, za ktorý bude chlieb pripravený navybratie zpekárne. Každým stlačením
tlačidla + a– sa nastavený čas predĺži alebo skráti o10 min.
■ Na spustenie nastaveného programu vrežime odloženého štartu stlačte tlačidlo
START/STOP B5. Na displeji B1 sa začne odpočítavať čas. Hneď ako dôjde
kspusteniu nastaveného programu, pekáreň pravidelne kontrolujte.
■ Túto funkciu nepoužívajte prireceptoch, ktoré obsahujú ingrediencie podliehajúce
rýchlej skaze, ako sú napr. čerstvé vajcia, mlieko, kyslá smotana, syr apod.
■ Dbajte na správne poradie vkladania ingrediencií do formy na pečenie A3, ako je
uvedené vkapitole „Použitie pekárne chleba“. Droždie nesmie prísť do kontaktu
stekutinou ešte pred spustením programu.
■ Vprogramoch „ULTRA FAST“, „JAM“ a„BAKE“ nie je možné zvoliť funkciu odloženého
štartu.
Poznámka:
Časovačom je možné nastaviť maximálne 13 hodín.
Funkcia KEEP WARM (udržiavanie teploty)
■ Po dokončení programu sa pekáreň automaticky prepne na 60 minút do režimu
KEEP WARM (udržiavanie teploty). Ak chcete vybrať chlieb z pekárne ihneď po
dopečení, zrušte túto funkciu dlhým stlačením tlačidla START/STOP B5.
■ Táto funkcia nie je dostupná pre programy JAM aDOUGH.
Funkcie pamäte
■ Ak dôjde ku krátkemu výpadku elektrického prúdu (do 10 minút), po opätovnom
obnovení dodávky energie sa pekáreň automaticky spustí vnastavenom programe
bez nutnosti stlačenia tlačidla START/STOP B5.
■ Pri dlhšom výpadku energie (viac než 10 minút) nedôjde k automatickému
obnoveniu prerušeného programu. Ak však ešte nenastala fáza kysnutia, môžete
znovu spustiť program od začiatku. Ak už nastala fáza kysnutia, je potrebné začať
znovu snovými ingredienciami.
Varovné hlásenia na displeji
1. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „HHH“ sprevádzaný
zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri pekárne je príliš vysoká.
Ktomu môže dôjsť, keď chcete pekáreň použiť opakovane za sebou. Otvorte
veko A2 a nechajte pekáreň vychladnúť na 10 až 20 minút. Po vychladnutí
môžete pekáreň opäť použiť.
2. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „LLL“ sprevádzaný
zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri pekárne je príliš nízka.
Otvorte veko A2 aumiestnite pekáreň do izbovej teploty. Odporúčaná teplota
vmiestnosti je 15°C až 34°C.
3. Ak sa na displeji B1 zobrazuje údaj „EE0“, kontaktujte autorizované servisné
stredisko.
PREHĽAD PROGRAMOV
1 – BASIC (základné druhy chleba)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Používa sa na pečenie
bežných druhov chleba z bielej pšeničnej múky, ktorý sa môže dochutiť rôznymi
ingredienciami, ako sú bylinky apod.
2 – FRENCH (francúzsky chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia, pričom fáza kysnutia je
dlhšia než prizákladnom programe. Používa sa na pečenie tradičného francúzskeho
bieleho chleba snadýchanou striedkou akrehkou kôrkou. Chlieb francúzskeho typu
odporúčame skonzumovať vdeň upečenia.
3 – WHOLE WHEAT (celozrnný chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa sa na pečenie chleba
zcelozrnnej múky.
Poznámka:
Pritomto programe neodporúčame používať funkciu odloženého štartu.
Inak môže byť nepriaznivo ovplyvnená kvalita chleba.
4 – QUICK (rýchle pečenie)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Je rýchlejšou alternatívou
programu č. 1 – BASIC. Takto upečený chlieb má menej nadýchanú striedku než chlieb
upečený vzákladnom programe č. 1.
Zmes na prípravu chleba vprograme QUICK sa skladá zkypriaceho prášku alebo jedlej
sódy, ktoré sa aktivujú pri kontakte stekutinou v teplom prostredí. Aby ste dosiahli
optimálne výsledky, odporúčame, aby boli všetky tekutiny umiestnené na dne formy
na pečenie A3 asuché ingrediencie, naopak, hore. Počas prvého zmiešania surovín
môžu suroviny uviaznuť v rohoch formy na pečenie A3, a preto môže byť nutné
premiešať suroviny ajpomocou stierky alebo varešky, aby sa vrohoch netvorili hrudky
nespracovaných surovín.
5 – SWEET (sladký chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Používa sa na pečenie
sladkého chleba s vyšším obsahom tuku a cukru a s prídavkom sušeného ovocia,
orieškov, čokoládových vločiek, kandizovanej pomarančovej kôry apod.
6 – GLUTEN-FREE (bezlepkový chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Kysnutie prebieha iba
vjednej fáze akvôli vysokému podielu vlhkosti je čas pečenia dlhší.
7 – ULTRA-FAST (veľmi rýchle pečenie)
Hnetenie, kysnutie a upečenie chleba v čo najkratšom čase (80 – 100 minút).
Obvykle je tento chlieb menej nadýchaný než ten, ktorý je upečený v programe
č. 4 – QUICK. Uistite sa, že teplota tekutín je vrozmedzí 48°C – 50°C. Odporúčame