Sencor SBR 1040WH Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
05/2020
- 1 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK Pekáreň chleba
Preklad pôvodného návodu
SBR 1040WH
05/2020
- 2 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK
Pekáreň chleba
Dôležité bezpečnostné pokyny
ČÍTAJTE POZORNE AUSCHOVAJTE ICH NA BUDÚCE POUŽITIE.
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8 rokov
a staršie a osoby so zníženými fyzickými, zmyslovými alebo
mentálnymi schopnosťami alebo s nedostatkom skúseností
aznalostí, ak sú pod dozorom alebo boli poučené opoužívaní
spotrebiča bezpečným spôsobom a rozumejú prípadným
nebezpečenstvám.
Deti sa so spotrebičom nesmú hrať.
Ak je prívodný kábel poškodený, jeho výmenu zverte
odbornému servisnému stredisku, aby sa zabránilo vzniku
nebezpečnej situácie. Spotrebič s poškodeným prívodným
káblom je zakázané používať.
Čistenie aúdržbu vykonávanú používateľom nesmú vykonávať
deti, pokiaľ nie sú staršie ako 8 rokov apod dozorom.
Deti mladšie ako 8 rokov sa musia držať mimo dosahu spotrebiča
ajeho prívodu.
V jednej dávke je možné použiť maximálne 590 g múky a 6
g droždia. Do formy na pečenie nevkladajte väčšie množstvo
múky ani droždia.
Spotrebič nie je určený na činnosť prostredníctvom vonkajšieho
časového spínača alebo diaľkového ovládania.
Tento spotrebič je určený iba na použitie vdomácnosti. Nie je určený na použitie vpriestoroch, ako sú:
kuchynské kúty pre personál vobchodoch, kanceláriách aostatných pracoviskách;
poľnohospodárske farmy;
hotelové alebo motelové izby ainé obytné priestory;
podniky zaisťujúce nocľah sraňajkami.
Spotrebič nepoužívajte vpriemyselnom prostredí alebo vonku alebo na iné účely, než na aké je určený.
Spotrebič neumiestňujte na parapety okien, odkvapkávač drezu alebo na nestabilné povrchy, neklaďte ho na elektrický alebo plynový varič či do blízkosti
otvoreného ohňa alebo zariadenia, ktoré je zdrojom tepla. Spotrebič umiestňujte iba na suchý, čistý astabilný povrch, kde nemôže dôjsť kjeho prevrhnutiu.
Spotrebič používajte iba soriginálnym príslušenstvom od výrobcu.
Pred pripojením spotrebiča ksieťovej zásuvke sa uistite, že sa nominálne napätie uvedené na jeho typovom štítku zhoduje selektrickým napätím zásuvky.
Spotrebič pripájajte iba kriadne uzemnenej zásuvke.
Dbajte na to, aby sieťový kábel nevisel cez okraj stola alebo aby sa nedotýkal horúceho povrchu.
Spotrebič nepoužívajte vblízkosti horľavých materiálov, ako sú záclony, závesy, utierky apod. Vsmere hlavného sálania tepla musí byť dodržaná bezpečná
vzdialenosť od povrchov horľavých hmôt minimálne 50 cm avostatných smeroch minimálne 10 cm.
Spotrebič nezakrývajte. Inak hrozí riziko vzniku požiaru, keď je zakrytý adôjde kjeho automatickému spusteniu prostredníctvom vstavaného časovača.
05/2020
- 3 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Pred uvedením spotrebiča do prevádzky sa uistite, že je vňom riadne vložená forma na pečenie so všetkými potrebnými prísadami. Do spotrebiča nevkladajte
alobal, potravinové fólie apod. ani ho nespúšťajte naprázdno.
Ak je spotrebič včinnosti, teplota prístupných povrchov môže byť vyššia. Vyvarujte sa kontaktu so zahriatym povrchom ahorúcou parou, ktorá vystupuje
zventilačných otvorov.
Počas prevádzky sa nedotýkajte rotujúcich hnetacích hákov.
Dbajte na to, aby počas prevádzky nedošlo krozstreknutiu vody alebo inej tekutiny na vonkajší povrch zahriateho skla priezoru.
Počas prevádzky odporúčame pravidelne kontrolovať stav potravín voforme na pečenie. Vprípade, že by došlo kich vznieteniu, spotrebič okamžite vypnite,
odpojte ho od sieťovej zásuvky aveko nechajte uzatvorené.
Nikdy nevyberajte upečený chlieb búchaním formy na pečenie ojej okraj. Inak môže dôjsť kjej poškodeniu.
Spotrebič vždy vypnite, odpojte od sieťovej zásuvky anechajte vychladnúť po ukončení používania, pred premiestnením ačistením.
Sieťový kábel odpájajte od zásuvky ťahom za zástrčku, nie za kábel. Inak by mohlo dôjsť kpoškodeniu sieťového kábla alebo zásuvky.
Spotrebič neoplachujte pod tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej tekutiny.
Aby ste sa vyvarovali nebezpečenstva úrazu elektrickým prúdom, neopravujte spotrebič sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy zverte autorizovanému
servisnému stredisku. Zásahom do spotrebiča sa vystavujete riziku straty zákonného práva zchybného plnenia, prípadne záruky za akosť.
05/2020
- 4 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SBR 1040WH
2
3
4
5
6
1
A
7 8 9
05/2020
- 5 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
B
2 5
3 6
1
4 7
- 6 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK
Pekáreň chleba
Návod na použitie
Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na jeho obsluhu,
ato ajvprípade, že ste už oboznámení spoužívaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
Minimálne počas trvania zákonného práva z chybného plnenia, prípadne záruky
za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a potvrdenie o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej
škatule od výrobcu.
OPIS SPOTREBIČA AJEHO PRÍSLUŠENSTVA
A1 Držadlá veka (umiestnené po oboch
stranách)
A2 Veko spriezorom
A3 Forma na pečenie svyberateľným
hákom
A4 Ovládací panel sdisplejom
A5 Telo spotrebiča
A6 Ventilačné otvory (umiestnené po
oboch stranách)
A7 Háčik na vybratie hnetacieho háka
A8 Odmerná šálka
A9 Odmerná lyžica
OPIS OVLÁDACIEHO PANELA
B1 Displej zobrazuje zvolený program
ajeho dĺžku, nastavenú farbu kôrky
aveľkosť bochníka.
B2 Tlačidlo MENU slúži na nastavenie
programu.
B3 Tlačidlo COLOR slúži na nastavenie
farby kôrky chleba.
B4 Tlačidlo + slúži na nastavenie
časovača odloženého štartu.
B5 Tlačidlo START/STOP slúži na
spustenie, zastavenie alebo zrušenie
nastaveného programu.
B6 Tlačidlo LOAF slúži na nastavenie
veľkosti bochníka 750g alebo 900g.
B7 Tlačidlo slúži na nastavenie
časovača odloženého štartu.
Poznámka:
Metrická jednotka hmotnosti je zaokrúhlená na celé desiatky dole.
OVLÁDANIE PEKÁRNE CHLEBA AJEJ FUNKCIE
Tlačidlo START/STOP
Slúži na spustenie, prerušenie alebo ukončenie nastaveného programu.
Na spustenie programu stlačte tlačidlo START/STOP B5 raz. Ozve sa krátke pípnutie,
rozbliká sa dvojbodka včasovom údaji na displeji B1 anastavený program sa spustí.
Po spustení programu sú ostatné tlačidlá deaktivované, aby nedošlo kprípadnému
narušeniu práve prebiehajúcej fázy programu.
Práve prebiehajúci program môžete kedykoľvek dočasne prerušiť krátkym stlačením
tlačidla START/STOP B5. Odpočítavanie času zostávajúceho do ukončenia
programu sa preruší a časový údaj na displeji B1 bude blikať. Nastavenie bude
uložené vpamäti pekárne. Naopätovné spustenie zastaveného programu stlačte
opäť tlačidlo START/STOP B5. Ak tak neurobíte do 10 minút od začiatku jeho
prerušenia, dôjde kjeho automatickému spusteniu.
Naukončenie programu stlačte tlačidlo START/STOP B5 apridržte ho stlačené cca 2
sekundy. Ukončenie programu je signalizované dlhým pípnutím.
Tlačidlo MENU
Slúži na voľbu programu. Každé stlačenie tlačidla B2 je sprevádzané krátkym
pípnutím. Číslo programu ajeho dĺžka sa zobrazuje na displeji B1.
Tlačidlo COLOR
Umožňuje nastaviť farbu kôrky LIGHT(svetlá), „MEDIUM“ (stredne tmavá) alebo
DARK“ (tmavá). Ukazovateľ vľavom hornom rohu displeja B1 bude ukazovať na
vybraný typ farby kôrky.
Vprogramoch „JAM“ a„DOUGH“ nie je možné farbu kôrky zvoliť.
Tlačidlo LOAF
Slúži na nastavenie veľkosti bochníka 750 g alebo 900 g. Veľkosťou bochníka sa
myslí súčet hmotností všetkých ingrediencií vložených do formy na pečenie A3.
Ukazovateľ vpravom hornom rohu displeja B1 bude ukazovať na zvolenú veľkosť
bochníka. Dĺžka programu sa líši vzávislosti od zvolenej veľkosti bochníka.
V programoch „QUICK“, „DOUGH“, JAM“, „CAKE“ a „BAKE“ nie je možné veľkosť
bochníka zvoliť.
Odložený štart (Tlačidlá + a–)
Tlačidlá + a slúžia na nastavenie časovača odloženého štartu. Čas odloženého
štartu bude zahŕňať ajdĺžku vybraného programu, je preto potrebné do celkového
času zahrnúť aj čas zvoleného programu, a to vrátane nastavenej farby kôrky,
veľkosti bochníka apod.
Príklad nastavenia časovača:
Je 20:30 adruhý deň ráno o7:00 (t. j. časový rozdiel 10 hod. a30 minút) chcete
mať upečený čerstvý chlieb. Najskôr zvoľte program, farbu kôrky aveľkosť bochníka.
Potom tlačidlami + aupravte časový údaj zobrazený na displeji B1 na 10:30. To
je čas, za ktorý bude chlieb pripravený navybratie zpekárne. Každým stlačením
tlačidla + asa nastavený čas predĺži alebo skráti o10 min.
Na spustenie nastaveného programu vrežime odloženého štartu stlačte tlačidlo
START/STOP B5. Na displeji B1 sa začne odpočítavať čas. Hneď ako dôjde
kspusteniu nastaveného programu, pekáreň pravidelne kontrolujte.
Túto funkciu nepoužívajte prireceptoch, ktoré obsahujú ingrediencie podliehajúce
rýchlej skaze, ako sú napr. čerstvé vajcia, mlieko, kyslá smotana, syr apod.
Dbajte na správne poradie vkladania ingrediencií do formy na pečenie A3, ako je
uvedené vkapitole „Použitie pekárne chleba. Droždie nesmie prísť do kontaktu
stekutinou ešte pred spustením programu.
Vprogramoch „ULTRA FAST“, „JAM“ a„BAKE“ nie je možné zvoliť funkciu odloženého
štartu.
Poznámka:
Časovačom je možné nastaviť maximálne 13 hodín.
Funkcia KEEP WARM (udržiavanie teploty)
Po dokončení programu sa pekáreň automaticky prepne na 60 minút do režimu
KEEP WARM (udržiavanie teploty). Ak chcete vybrať chlieb z pekárne ihneď po
dopečení, zrušte túto funkciu dlhým stlačením tlačidla START/STOP B5.
Táto funkcia nie je dostupná pre programy JAM aDOUGH.
Funkcie pamäte
Ak dôjde ku krátkemu výpadku elektrického prúdu (do 10 minút), po opätovnom
obnovení dodávky energie sa pekáreň automaticky spustí vnastavenom programe
bez nutnosti stlačenia tlačidla START/STOP B5.
Pri dlhšom výpadku energie (viac než 10 minút) nedôjde k automatickému
obnoveniu prerušeného programu. Ak však ešte nenastala fáza kysnutia, môžete
znovu spustiť program od začiatku. Ak už nastala fáza kysnutia, je potrebné začať
znovu snovými ingredienciami.
Varovné hlásenia na displeji
1. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „HHH“ sprevádzaný
zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri pekárne je príliš vysoká.
Ktomu môže dôjsť, keď chcete pekáreň použiť opakovane za sebou. Otvorte
veko A2 a nechajte pekáreň vychladnúť na 10 až 20 minút. Po vychladnutí
môžete pekáreň opäť použiť.
2. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „LLL“ sprevádzaný
zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri pekárne je príliš nízka.
Otvorte veko A2 aumiestnite pekáreň do izbovej teploty. Odporúčaná teplota
vmiestnosti je 15°C až 34°C.
3. Ak sa na displeji B1 zobrazuje údaj „EE0, kontaktujte autorizované servisné
stredisko.
PREHĽAD PROGRAMOV
1 – BASIC (základné druhy chleba)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Používa sa na pečenie
bežných druhov chleba z bielej pšeničnej múky, ktorý sa môže dochutiť rôznymi
ingredienciami, ako sú bylinky apod.
2 – FRENCH (francúzsky chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia, pričom fáza kysnutia je
dlhšia než prizákladnom programe. Používa sa na pečenie tradičného francúzskeho
bieleho chleba snadýchanou striedkou akrehkou kôrkou. Chlieb francúzskeho typu
odporúčame skonzumovať vdeň upečenia.
3 – WHOLE WHEAT (celozrnný chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa sa na pečenie chleba
zcelozrnnej múky.
Poznámka:
Pritomto programe neodporúčame používať funkciu odloženého štartu.
Inak môže byť nepriaznivo ovplyvnená kvalita chleba.
4 – QUICK (rýchle pečenie)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Je rýchlejšou alternatívou
programu č. 1 – BASIC. Takto upečený chlieb má menej nadýchanú striedku než chlieb
upečený vzákladnom programe č. 1.
Zmes na prípravu chleba vprograme QUICK sa skladá zkypriaceho prášku alebo jedlej
sódy, ktoré sa aktivujú pri kontakte stekutinou v teplom prostredí. Aby ste dosiahli
optimálne výsledky, odporúčame, aby boli všetky tekutiny umiestnené na dne formy
na pečenie A3 asuché ingrediencie, naopak, hore. Počas prvého zmiešania surovín
môžu suroviny uviaznuť v rohoch formy na pečenie A3, a preto môže byť nutné
premiešať suroviny ajpomocou stierky alebo varešky, aby sa vrohoch netvorili hrudky
nespracovaných surovín.
5 – SWEET (sladký chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Používa sa na pečenie
sladkého chleba s vyšším obsahom tuku a cukru a s prídavkom sušeného ovocia,
orieškov, čokoládových vločiek, kandizovanej pomarančovej kôry apod.
6 – GLUTEN-FREE (bezlepkový chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Kysnutie prebieha iba
vjednej fáze akvôli vysokému podielu vlhkosti je čas pečenia dlhší.
7 – ULTRA-FAST (veľmi rýchle pečenie)
Hnetenie, kysnutie a upečenie chleba v čo najkratšom čase (80 – 100 minút).
Obvykle je tento chlieb menej nadýchaný než ten, ktorý je upečený v programe
č. 4 – QUICK. Uistite sa, že teplota tekutín je vrozmedzí 48°C – 50°C. Odporúčame
- 7 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
používať kuchynský teplomer nameranie. Teplota tekutiny je rozhodujúca, aby došlo
ksprávnemu rýchlemu kysnutiu apečeniu. Ak by teplota bola nižšia, chlieb nenakysne.
Naopak, ak by teplota bola príliš vysoká, nedôjde kžiadnemu kysnutiu, pretože vysoká
teplota zabije kvasnice.
8 – DOUGH (cesto)
Tento program slúži napremiešanie ahnetenie ingrediencií anásledné kysnutie cesta
napr. na pizzu, rožky apod. Nezahŕňa fázu pečenia.
9 – JAM (džem)
Tento program sa používa na prípravu ovocných marmelád a džemov. Marmelády
adžemy varte vmenších dávkach, pretože počas varenia zväčšujú svoj objem. Džem je
lepkavý, aak vytečie mimo nádoby na pečenie, veľmi ťažko sa odstraňuje.
10 – CAKE (koláč)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Používa sa na pečenie
koláčov a sladkého pečiva pripraveného z cesta obsahujúceho kypriaci prášok do
pečiva alebo jedlú sódu.
11 – SANDWICH (hriankový chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Používa sa na pečenie
nadýchaného hriankového chleba stenkou kôrkou.
12 – BAKE (pečenie)
Tento program zahŕňa iba fázu pečenia apremení tak vašu pekáreň chleba namalú
rúru na pečenie. Čas pečenia je možné nastaviť vrozmedzí 10 až 60 min. Používa sa na
pečenie hotového cesta zobchodu alebo nadopečenie práve upečeného chleba, ak sa
vám zdá jeho kôrka príliš svetlá.
Program
Voľba farby
kôrky
Veľkosť
bochníka
Dĺžka
programu
(min.)
Funkcia
KEEP
WARM
Čas na
pridanie
ingrediencií
Max.
nastavenie
časovača
1 – BASIC
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
750 g 2:53
ÁNO
2:20
13 hod.
900 g 3:00 2:15
2 – FRENCH
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
750 g 3:40
ÁNO
2:45
13 hod.
900 g 3:50 2:40
3 – WHOLE
WHEAT
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
750 g 3:32
ÁNO
2:35
13 hod.
900 g 3:40 2:40
4 – QUICK
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
----------- 2:10 ÁNO 1:45 13 hod.
5 – SWEET
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
750 g 2:50
ÁNO
2:25
13 hod.
900 g 2:55 2:30
6 – GLUTEN
FREE
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
750 g 2:50
ÁNO
2:25
13 hod.
900 g 2:55 2:25
7 – ULTRA FAST
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
750 g 1:28
ÁNO
1:38
13 hod.
900 g 1:38 1:28
8 – DOUGH -------- --------- 1:30 ------- ----------- 13 hod.
9 – JAM -------- --------- 1:20 ------- ----------- --------
10 – CAKE
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
---------- 1:50 ÁNO 1:34 13 hod.
11 – SANDWICH
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
750 g 2:55
ÁNO
1:59
13 hod.
900 g 3:00 2:04
12 – BAKE
Svetlá / stredne
tmavá / tmavá
------- 10 – 60 min ÁNO ------- -------
PRED PRVÝM POUŽITÍM
1. Pekáreň a jej príslušenstvo vyberte zoškatule a odstráňte z nej všetky obalové
materiály vrátane propagačných štítkov a etikiet. Predovšetkým nezabudnite
odstrániť etiketu, ktorá je umiestnená na dne formy na pečenie A3.
2. Príslušenstvo aodnímateľné súčasti, ktoré sú určené na styk spotravinami, umyte
pod teplou tečúcou vodou za použitia neutrálneho kuchynského saponátu. Potom
ich opláchnite pod čistou tečúcou vodou ariadne ich osušte utierkou.
3. Formu na pečenie A3 sinštalovaným hnetacím hákom vložte späť do pekárne na
svoje miesto. Pekáreň pripojte ksieťovej zásuvke azaznie zvukové upozornenie.
4. Nastavte program 12 – BAKE (pečenie) apekáreň spustite naprázdno na 10 minút
v tomto režime. Po ukončení programu zrušte funkciu KEEP WARM a pekáreň
odpojte od sieťovej zásuvky anechajte ju vychladnúť. Formu A3 ahnetací hák ešte
raz umyte ariadne osušte.
Poznámka:
Pri prvom spustení sa môže objaviť slabý dym. To je úplne normálny jav.
5. Teraz je pekáreň pripravená napoužitie.
POUŽITIE PEKÁRNE CHLEBA
Pekáreň chleba umiestnite na rovný, suchý astabilný povrch, napr. na pracovnú
dosku kuchynskej linky.
Otvorte veko A2 avložte formu na pečenie A3 do vnútorného priestoru. Otočte
formou na pečenie A3 vsmere hodinových ručičiek, až ju zaistíte na svojom mieste.
Hnetací hák nasaďte na hriadeľ, ktorý je umiestnený na dne formy na pečenie A3,
ariadne ho stlačte dole.
Poznámka:
Na jednoduchšie vybratie háka zupečeného chleba odporúčame natrieť
hák ahriadeľ jedlým tukom, ktorý je vhodný na tepelnú úpravu.
Podľa receptu odmerajte ingrediencie a vložte ich do formy na pečenie A3
vnasledujúcom poradí:
Najskôr vložte všetky tekuté suroviny, ako je voda, mlieko, pivo, cmar, jogurt, vajce
apod.
Potom pridajte všetky sypké suroviny, ako je múka, soľ, cukor, bylinky, chlebo
korenie, klíčky, vločky, semienka apod. Do jedného rohu nasypte soľ, do druhého
rohu nasypte cukor ado ďalšieho rohu korenie.
Nakoniec urobte uprostred múky jamku a umiestnite doň droždie. Pri použití
čerstvého droždia dajte cukor priamo knemu. Droždie alebo prášok do pečiva
nesmie prísť do kontaktu stekutinou pred spustením pekárne.
Priťažkých, hutných cestách svysokým podielom ražnej múky odporúčame na
dosiahnutie lepšieho výsledku hnetenia obrátiť poradie pri vkladaní ingrediencií,
t. j. najprv vložiť droždie, potom múku aaž nakoniec tekutinu. Ajvtomto prípade
platí, že droždie nesmie prísť do kontaktu stekutinou pred spustením pekárne.
Privšetkých receptoch je potrebné dodržať tento všeobecný postup pridávania
ingrediencií.
Na výslednú veľkosť upečeného bochníka môže mať vplyv izbová teplota, vktorej
pekáreň chleba používate. Odporúčaná teplota vmiestnosti je 15°C až 34°C.
Poznámka:
Vjednej dávke je možné použiť maximálne 590 g múky a6 g droždia. Do
formy na pečenie nevkladajte väčšie množstvo múky ani droždia.
Veko A2 uzavrite asieťový kábel pripojte kzásuvke. Po pripojení ksieťovej zásuvke
sa ozve dlhé pípnutie a na displeji B1 sa zobrazí vo východiskovom nastavení
program 1, dĺžka programu 3:00, hmotnosť bochníka 900 g afarba kôrky „MEDIUM“
(stredne tmavá).
Tlačidlom MENU B2 nastavte požadovaný program.
Tlačidlom COLOR B3 zvoľte farbu kôrky.
Tlačidlom LOAF B6 nastavte veľkosť bochníka. Niektoré programy neumožňujú
nastaviť farbu kôrky alebo veľkosť bochníka.
Ak chcete, aby bol chlieb upečený neskôr, nastavte časovač odloženého štartu
tlačidlami + a– .
Na spustenie pekárne chleba stlačte tlačidlo START/STOP B5. Dvojbodka včasovom
údaji zobrazenom na displeji B1 sa rozbliká a na displeji sa bude odpočítavať
čas zostávajúci do ukončenia programu. Pekáreň bude automaticky prechádzať
jednotlivými fázami programu. Počas pečenia sa uvoľňuje zventilačných otvorov
para.
Vprogramoch BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, QUICK, SWEET, ULTRA FAST, CAKE
aSANDWICH sa počas programu ozve zvuková signalizácia, ktorá vás upozorní na
možnosť pridania ingrediencií. Ak chcete, otvorte veko A2 apridajte ingrediencie,
pričom dbajte na zvýšenú opatrnosť, aby nedošlo k opareniu horúcou parou
unikajúcou zventilačných otvorov azpriestoru na pečenie.
Po dokončení programu sa ozve zvuková signalizácia. Potom sa pekáreň prepne na
60minút do režimu KEEP WARM (udržiavanie teploty). Ak chcete režim KEEP WARM
ukončiť, stlačte dlho tlačidlo START/STOP B5.
Po ukončení programu odklopte veko A2. Snasadenými ochrannými kuchynskými
lapkami zdvihnite rukoväť formy na pečenie A3. Otočte formou na pečenie A3 proti
smeru hodinových ručičiek, aby ste ju uvoľnili apotom ju opatrne vyberte zpekárne.
Formu A3 odložte na tepelne odolnú podložku achlieb vnej nechajte zhruba 10
minút vychladnúť. Potom otočte formu A3 dnom nahor, aby sa znej chlieb uvoľnil.
Ak sa chlieb sám neuvoľní, zahýbte niekoľkokrát hriadeľom. Na vybratie háka
zchleba použite háčik A7.
VAROVANIE:
Pri manipulácii s formou na pečenie A3 dbajte na zvýšenú
opatrnosť, pretože je veľmi horúca. Hrozí riziko popálenia. Vždy
používajte ochranné kuchynské lapky.
Po ukončení používania odpojte pekáreň chleba od sieťovej zásuvky a vyčistite
všetky použité súčasti podľa pokynov uvedených vkapitole Čistenie aúdržba.
Krájanie askladovanie chleba
Pred krájaním nechajte chlieb vychladnúť na 20 – 40 minút.
Na nakrájanie rovnomerne hrubých krajcov používajte elektrický nôž alebo ostrý
nôž svrúbkovanou čepeľou.
Nespotrebovaný chlieb zabaľte do plastového vrecúška. Pri izbovej teplote ho
môžete skladovať až 3 dni.
Ak chcete chlieb skladovať dlhší čas (až 1 mesiac), vložte ho vo vrecúšku alebo
vuzatvorenej nádobe do mrazničky.
Domáci chlieb neobsahuje žiadne konzervačné látky, a preto ho nie je možné
skladovať tak dlho ako niektoré druhy chleba kúpené vobchode.
ČISTENIE AÚDRŽBA
Pred čistením odpojte zástrčku prívodného kábla od sieťovej zásuvky a nechajte
spotrebič vychladnúť.
Na čistenie akýchkoľvek častí spotrebiča nepoužívajte čistiace prostriedky
sabrazívnym účinkom, riedidlá apod., ktoré by mohli poškodiť povrch spotrebiča.
Žiadna súčasť tohto spotrebiča nie je určená na umývanie vumývačke riadu.
VAROVANIE:
Aby sa zabránilo nebezpečenstvu úrazu elektrickým prúdom,
neponárajte spotrebič, napájací kábel ani sieťovú zástrčku do
vody alebo inej tekutiny.
- 8 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Ak je možné len ťažko odstrániť hnetací hák zhriadeľa, naplňte formu A3 teplou
vodou anechajte ju približne 30 minút pôsobiť. Potom vyberte hák, opatrne ho
očistite navlhčenou handričkou ariadne vytrite dosucha.
Formu na pečenie A3 očistite zvnútra a zvonka navlhčenou handričkou. Aby
nedošlo k poškodeniu nepriľnavej vrstvy, nepoužívajte ostré predmety alebo
čistiace prostriedky s abrazívnym účinkom. Forma na pečenie A3 musí byť pred
vložením do pekárne úplne suchá.
Tip:
Po vyčistení natrite hnetací hák vrátane otvorov uprostred jedlým tukom, ktorý je
vhodný na tepelnú úpravu.
Veko A2 očistite zvnútra azvonka mierne navlhčenou handričkou. Potom všetko
riadne vytrite dosucha.
Upozornenie:
Na vnútornom povrchu veka A2 a na ventilačných otvoroch
sa môžu objaviť hnedé škvrny. Ide o pozostatky výparov
zingrediencií, ktoré sa počas pečenia dostali do unikajúcej pary.
Nemajú žiadny škodlivý vplyv na materiál pekárne alebo na
kvalitu upečeného chleba. Tieto škvrny jednoducho odstráňte
navlhčenou handričkou.
Po dlhšom čase používania môže povrchová úprava formy na
pečenie A3 zmeniť sfarbenie. To však nemá žiadny vplyv na
funkciu pekárne alebo kvalitu chleba.
Uloženie
Pokiaľ nebudete spotrebič dlhší čas používať, odpojte zástrčku od sieťovej zásuvky,
nechajte spotrebič vychladnúť avyčistite ho podľa vyššie uvedených pokynov.
Pred uložením sa uistite, že sú spotrebič ajvšetko príslušenstvo riadne čisté asuché.
Uložte spotrebič na suché, čisté adobre vetrané miesto, kde nebude vystavený
extrémnym teplotám akde bude mimo dosahu detí alebo zvierat.
SUROVINY NA PRÍPRAVU CHLEBA
1. Chlebová múka
Chlebová múka má vysoký obsah lepku (preto ju môžeme tiež nazývať múkou
svysokým obsahom lepku, ktorá obsahuje veľké množstvo bielkovín), má dobré
elastické vlastnosti a dokáže po nakysnutí udržať veľkosť chleba tak, aby sa
neprepadol. Pretože je obsah lepku vyšší než pri normálnej múke, je možné ju
použiť na pečenie chleba väčších veľkostí. Chlebová múka je najdôležitejšou
ingredienciou pri pečení chleba.
2. Obyčajná múka
Obyčajná múka sa vyrába zmiešaním dôkladne vybranej mäkkej atvrdej pšenice,
aje vhodná na rýchle pečenie chleba alebo pečenie koláčov.
3. Celozrnná múka
Celozrnná múka sa vyrába mletím pšenice a obsahuje pšeničnú šupku a lepok.
Celozrnná múka je ťažšia a výživnejšia než normálna múka. Chlieb vyrobený
z celozrnnej múky má obvykle menšiu veľkosť. Preto sa vo veľkom množstve
receptov na dosiahnutie čo najlepších výsledkov obvykle kombinuje celozrnná
múka achlebová múka.
4. Ražná múka
Ražná múka je určená predovšetkým na pečenie tmavého chleba. Obsahuje vysoký
podiel minerálnych látok. Má menej lepku než múka pšeničná, apreto sa obvykle
používa vkombinácii smúkou pšeničnou.
5. Múka skypriacim práškom
Múka sobsahom kypriaceho prášku je vhodná obzvlášť na prípravu koláčov.
6. Kukuričná múka aovsená múka
Kukuričná múka a ovsená múka sa vyrábajú mletím kukurice a ovsa. Obe sú
doplnkové ingrediencie na pečenie chleba a používajú sa na zlepšenie chuti
aštruktúry chleba.
7. Cukor
Cukor je veľmi dôležitou ingredienciou pre sladkú chuť afarbu chleba. Biely cukor
napomáha procesu kvasenia.
8. Kvasnice
Kvasnice aktivujú proces kvasenia cesta aprodukujú oxid uhličitý, ktorý pomáha
chlebu zväčšiť svoj objem azjemniť vnútorné vlákna.
1 čaj. lyžička aktívnych suchých kvasníc = 3/4 čaj. lyžičky instantných kvasníc
1,5 čaj. lyžičky aktívnych suchých kvasníc = 1 čaj. lyžička instantných kvasníc
2 čaj. lyžičky aktívnych suchých kvasníc = 1,5 čaj. lyžičky instantných kvasníc
Kvasnice musia byť uložené v chladničke, pretože by sa pri vysokej
teplote znehodnotili; pred ich použitím skontrolujte dátum použiteľnosti
askladovateľnosti. Po každom použití ich čo najrýchlejšie uložte späť do chladničky.
Tip:
Pomocou nižšie opísaného postupu môžete zistiť, či sú vaše kvasnice čerstvé
aaktívne, alebo nie sú:
1. Nalejte do odmernej šálky 1/2 hrnčeka teplej vody (45 – 50 °C).
2. Pridajte 1 čajovú lyžičku bieleho cukru azamiešajte, potom všetko ešte posypte
2čajovými lyžičkami kvasníc.
3. Postavte odmernú šálku na cca 10 minút na teplé miesto. Zmes už nemiešajte.
4. Pena musí dosiahnuť až kokraju odmernej šálky. Ak tomu tak nie je, kvasnice sú
neaktívne.
9. Soľ
Soľ je nevyhnutná na zlepšenie vône chleba a farby kôrky. Soľ však zároveň
spomaľuje kysnutie.
10. Vajce
Vajcia môžu vylepšiť štruktúru chleba, urobiť chlieb výživnejším aväčším apridať
chlebu špecifickú vôňu vajec. Ak chcete použiť vajcia, musíte ich zbaviť škrupinky
arovnomerne rozmiešať.
11. Tuk, maslo arastlinný olej
Tuk dokáže chlieb zjemniť a predĺžiť jeho trvanlivosť. Maslo by sa malo po
vybratí zchladničky pred použitím rozpustiť alebo nakrájať na malé časti, aby sa
rovnomerne rozmiešalo.
12. Prášok do pečiva
Prášok do pečiva sa používa najmä na kysnutie pri pečení chleba a koláčov
v programe Ultra Fast (Veľmi rýchle pečenie). Nepotrebuje čas na kvasenie
aprodukuje plyn, ktorý vytvára bubliny azjemňuje štruktúru chleba.
13. Sóda
Platí to isté, čo pri prášku do pečiva. Je možné ju tiež používať v kombinácii
spráškom do pečiva
14. Voda ainé tekutiny
Voda je pri výrobe chleba nevyhnutnou ingredienciou. Všeobecne je najvhodnejšia
voda steplotou vrozmedzí 20 – 25 °C. Na kysnutie vzrýchlených programoch by
však mala byť teplota vody vrozmedzí 48 – 50 °C. Vodu môžete nahradiť čerstvým
mliekom alebo vodou zmiešanou s 2 % mliečnym práškom, ktorý môže zlepšiť
vôňu chleba avytvoriť lepšiu farbu kôrky.
Poznámka:
Rôzne druhy múky vyzerajú podobne; účinnosť kvasníc alebo schopnosť
absorpcie rôznych druhov múky sa značne líšia podľa oblasti pestovania,
podmienok rastu, procesu mletia a skladovateľnosti. Na vyskúšanie
si vyberte múku rôznych značiek dostupných na trhu, ochutnajte ju
a porovnajte výsledky – potom si vyberte múku, ktorá podľa vašich
skúseností azhľadiska chuti poskytuje najlepšie výsledky.
VÁŽENIE SUROVÍN
Pri príprave pečenia chleba je veľmi dôležité správne váženie surovín. Odporúčame
používať dodávanú odmernú šálku A8 aodmernú lyžicu A9.
1. Tekutiny
Vodu, čerstvé mlieko alebo instantné mlieko odporúčame odmeriavať vodmernej
šálke A8. Po naliatí skontrolujte hladinu vúrovni očí. Ak budete vodmernej šálke
A8 odmeriavať olej alebo podobné tekutiny, dôkladne odmernú šálku A8 očistite
pred opätovným použitím.
2. Sypké suroviny
Sypké suroviny vkladajte do odmernej šálky A8 pomocou lyžice, ahneď ako je
šálka A8 plná, zarovnajte ju pomocou noža. Sypké suroviny vodmernej šálke A8
neutláčajte, extra množstvo by mohlo negatívne ovplyvniť vyváženosť surovín
vrecepte. Naodmeriavanie sypkých surovín môžete použiť ajodmernú lyžicu A9,
ato obzvlášť ak budete odmeriavať menšie množstvo.
3. Poradie surovín
Poradie surovín je veľmi dôležité na správnu prípravu chleba. Všeobecne platí, že
najskôr sa vkladajú tekutiny, vajce, soľ asušené mlieko apod. Potom sa vkladajú
sypké suroviny, ako je múka, cukor a pod. Nakoniec sa vkladajú kvasnice (alebo
kypriaci prášok). Kvasnice sa vkladajú vždy len na suchú múku anesmú sa dotýkať
soli.
SPRIEVODCA ODSTRAŇOVANÍM PROBLÉMOV PRI PEČENÍ
Problém Príčina Riešenie
Dym vychádza
zventilačného
otvoru pri pečení.
Niektoré ingrediencie sa
prilepili kohrievaciemu
telesu alebo sa dostali do
jeho blízkosti. Pri prvom
použití môže ísť oolej,
ktorý zostal na povrchu
ohrievacieho telesa.
Odpojte pekáreň od siete, nechajte ju vychladnúť
aočistite ohrievacie teleso.
Striedka chleba sa
prepadá.
Chlieb zostal vpekárni
vrežime KEEP WARM
príliš dlho.
Nenechávajte chlieb vpekárni až do úplného ukončenia
režimu KEEP WARM.
Chlieb je možné
len veľmi ťažko
vybrať.
Hnetací hák uviazol
vbochníku.
Zahýbte hriadeľom, aby sa bochník uvoľnil zformy
A3. Potom formu A3 ajhák vyčistite podľa pokynov
uvedených vkapitole Čistenie aúdržba.
Ingrediencie nie
sú rovnomerne
zamiešané
asú nesprávne
upečené.
Chybná voľba programu Nastavte správny program.
Stlačili ste tlačidlo START/
STOP B5, zatiaľ čo bola
pekáreň vprevádzke.
Suroviny boli znehodnotené, vyhoďte ich azačnite
znovu snovými surovinami.
Po spustení programu
ste niekoľkokrát otvorili
veko A2.
Neotvárajte pri poslednom kysnutí veko A2.
Došlo kvýpadku
elektrickej energie, ktorý
bol dlhší než 10 minút.
Suroviny boli znehodnotené, vyhoďte ich azačnite
znovu snovými surovinami.
Odpor pri miešaní je príliš
veľký, teda sa hnetací
hák takmer neotáča
adostatočne nehnetie.
Skontrolujte, či sa hnetací hák voľne otáča, potom
vytiahnite formu na pečenie A3 aspustite prevádzku
bez zaťaženia. Ak spotrebič nefunguje štandardným
spôsobom, kontaktujte autorizované servisné stredisko.
Pekáreň sa
nespustila
ana displeji sa
zobrazilo chybové
hlásenie „HHH“.
Pekáreň je príliš teplá po
poslednej príprave.
Vytiahnite zástrčku prívodného kábla zo sieťovej
zásuvky anechajte pekáreň vychladnúť na izbovú
teplotu. Potom ju budete môcť znovu používať.
- 9 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Chlieb kysne veľmi
rýchlo.
Vteste je príliš mnoho
kvasníc, múky alebo,
naopak, nedostatok soli.
Je dôležité správne odmerať suroviny. Upravte množstvo
jednotlivých surovín askontrolujte, či boli všetky
suroviny vložené správne avsprávnom poradí.
Chlieb takmer
nekysne alebo len
trochu.
Pridali ste málo kvasníc
alebo nepridali žiadne.
Je dôležité správne odmerať suroviny. Upravte množstvo
jednotlivých surovín askontrolujte, či boli všetky
suroviny vložené správne avsprávnom poradí.
Kvasnice boli staré alebo
vyprchané.
Vždy sa uistite, že sú kvasnice, rovnako ako ostatné
suroviny, čerstvé.
Tekutiny sú príliš horúce. Použite iné tekutiny alebo vyčkajte, až sa tekutiny
schladia. Uistite sa, že vkladáte suroviny vsprávnom
poradí.
Kvasnice sa dostali do
kontaktu stekutinami
príliš skoro.
Uistite sa, že vkladáte suroviny vsprávnom poradí.
Použitá múka nie je
vhodná pre daný typ
chleba alebo je použitá
múka príliš stará.
Použite správny typ múky pre daný typ chleba. Uistite
sa, že používate čerstvé suroviny.
Použili ste príliš mnoho
alebo málo tekutín.
Je dôležité správne odmerať suroviny. Upravte množstvo
jednotlivých surovín askontrolujte, či boli všetky
suroviny vložené správne avsprávnom poradí.
Ak používate pekáreň vo veľmi vlhkom prostredí, znížte
množstvo tekutín o1 – 2 lyžice.
Použili ste príliš málo
cukru.
Je dôležité správne odmerať suroviny. Upravte množstvo
jednotlivých surovín askontrolujte, či boli všetky
suroviny vložené správne avsprávnom poradí.
Cesto je príliš
objemné apreteká
zformy na
pečenie A3.
Nadmerné množstvo
tekutín spôsobujúce
príliš jemnú štruktúru
cesta alebo nadmerné
množstvo kvasníc.
Je dôležité správne odmerať suroviny. Upravte množstvo
jednotlivých surovín askontrolujte, či boli všetky
suroviny vložené správne avsprávnom poradí.
Ak vkladáte suroviny, ktoré obsahujú vodu, je potrebné
znížiť objem použitej tekutiny.
Chlieb sa
uprostred rozpadá.
Objem cesta je väčší než
forma A3 achlieb sa
prepadá.
Je dôležité správne odmerať suroviny.
Ak vkladáte suroviny, ktoré obsahujú vodu, je potrebné
znížiť objem použitej tekutiny.
Čas kysnutia je príliš krátky
alebo rýchly kvôli vysokej
teplote vody alebo vysokej
teploty vpekárni alebo
kvôli zvýšenej vlhkosti.
Použite iné tekutiny alebo vyčkajte, až sa tekutiny
schladia. Do múky urobte malú jamku, do ktorej vložte
kvasnice. Uistite sa, že kvasnice neprichádzajú do
kontaktu stekutinou.
Pri vysokých teplotách nepoužívajte funkciu odloženého
štartu apoužívajte studené tekutiny.
Vyberte chlieb zformy A3 ihneď po upečení anechajte
na kovovej mriežke vychladnúť na aspoň 15 minút pred
jeho nakrájaním.
Príliš hutná
štruktúra chleba.
Použili ste príliš mnoho
múky alebo málo tekutiny.
Je dôležité správne odmerať suroviny.
Upravte množstvo jednotlivých surovín askontrolujte,
či boli všetky suroviny vložené správne avsprávnom
poradí.
Ak používate pekáreň vo veľmi vlhkom prostredí, znížte
množstvo tekutín o1 – 2 lyžice.
Použili ste málo cukru
alebo kvasníc.
Je dôležité správne odmerať suroviny.
Upravte množstvo jednotlivých surovín askontrolujte,
či boli všetky suroviny vložené správne avsprávnom
poradí.
Použili ste príliš mnoho
ovocia, semienok apod.
Upravte množstvo jednotlivých surovín askontrolujte,
či boli všetky suroviny vložené správne avsprávnom
poradí.
Použili ste starú alebo
vyprchanú múku ateplé
tekutiny spôsobili rýchle
kysnutie, ale cesto spadlo
ešte pred pečením.
Znížte celkové množstvo surovín. Nepoužívajte viac, než
je uvedené množstvo múky.
Znížte množstvo surovín ojednu tretinu.
Nepoužili ste soľ alebo ste
pridali málo soli.
Použili ste príliš mnoho
tekutín.
Chlieb nie je
vstrede upečený.
Použili ste príliš mnoho
alebo málo tekutín.
Je dôležité správne odmerať suroviny.
Upravte množstvo jednotlivých surovín askontrolujte,
či boli všetky suroviny vložené správne avsprávnom
poradí.
Ak používate pekáreň vo veľmi vlhkom prostredí, znížte
množstvo tekutín o1 – 2 lyžice.
Používate pekáreň vo
vlhkom prostredí.
Pri vysokých teplotách nepoužívajte funkciu odloženého
štartu apoužívajte studené tekutiny.
Recepty obsahujú vlhké
suroviny, napr. jogurt.
Znížte množstvo tekutín o1 – 2 lyžice.
Striedka je príliš
pórovitá.
Použili ste príliš mnoho
vody.
Znížte množstvo tekutín o1 – 2 lyžice.
Nepoužili ste soľ. Upravte množstvo jednotlivých surovín askontrolujte,
či boli všetky suroviny vložené správne avsprávnom
poradí.
Používate pekáreň vpríliš
vlhkom prostredí, tekutiny
sú horúce.
Pri vysokých teplotách nepoužívajte funkciu odloženého
štartu apoužívajte studené tekutiny.
Vyberte chlieb zformy A3 ihneď po upečení anechajte
na kovovej mriežke vychladnúť na aspoň 15 minút pred
jeho nakrájaním.
Používate príliš mnoho
tekutín.
Použite iné tekutiny alebo vyčkajte, až sa tekutiny
schladia. Do múky urobte malú jamku, do ktorej vložte
kvasnice. Uistite sa, že kvasnice neprichádzajú do
kontaktu stekutinou.
Pórovitá
nedopečená
kôrka
Cesto príliš nakyslo
anevojde sa do formy A3.
Je dôležité správne odmerať suroviny.
Skontrolujte množstvo tekutín. Ak vkladáte suroviny,
ktoré obsahujú vodu, je potrebné znížiť objem použitej
tekutiny.
Použili ste príliš mnoho
múky, obzvlášť pribielom
chlebe.
Skontrolujte množstvo tekutín. Ak vkladáte suroviny,
ktoré obsahujú vodu, je potrebné znížiť objem použitej
tekutiny.
Použili ste príliš mnoho
kvasníc alebo nedostatok
soli.
Je dôležité správne odmerať suroviny. Upravte množstvo
jednotlivých surovín askontrolujte, či boli všetky
suroviny vložené správne avsprávnom poradí.
Použili ste príliš mnoho
cukru.
Je dôležité správne odmerať suroviny. Upravte množstvo
jednotlivých surovín askontrolujte, či boli všetky
suroviny vložené správne avsprávnom poradí.
Použili ste kcukru ešte
ďalšie sladké suroviny.
Upravte množstvo jednotlivých surovín askontrolujte,
či boli všetky suroviny vložené správne avsprávnom
poradí.
Krajce chleba nie
sú rovnomerné
alebo sú vkrajcoch
hrudky.
Chlieb dostatočne
nevychladol. (Para sa
neodparila.)
Znížte množstvo kvasníc alebo všetkých surovín o¼.
Nechajte chlieb dostatočne vychladnúť.
Na kôrke zostávajú
zvyšky múky.
Múka nebola správne
spracovaná počas
miešania, obzvlášť na
stenách.
Znížte množstvo vody o1 – 2 lyžice.
Vyberte chlieb zformy A3 ihneď po upečení anechajte
na kovovej mriežke vychladnúť na aspoň 15 minút pred
jeho nakrájaním.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätia ...............................................................................................220 – 240 V~
Menovitý kmitočet ......................................................................................................................... 50 Hz
Menovitý príkon ............................................................................................................................550 W
Hlučnosť....................................................................................................................................≤ 60 dB(A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je ≤ 60 dB(A), čo predstavuje
hladinu Aakustického výkonu vzhľadom nareferenčný akustický výkon 1 pW.
Zmeny textu atechnických špecifikácií vyhradené.
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM
OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH AELEKTRONICKÝCH
ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch
znamená, že použité elektrické aelektronické výrobky sa nesmú pridať
do bežného komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu
a recykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné miesta.
Alternatívne v niektorých krajinách Európskej únie alebo iných
európskych krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu
predajcovi pri kúpe ekvivalentného nového produktu.
Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné
prírodné zdroje a napomáhate prevencii potenciálnych negatívnych vplyvov na
životné prostredie aľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej likvidácie
odpadov. Ďalšie podrobnosti si vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho
zberného miesta.
Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu sa môžu vsúlade snárodnými predpismi
udeliť pokuty.
Pre podnikové subjekty vkrajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické a elektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné
informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia vostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný vEurópskej únii. Ak chcete tento výrobok zlikvidovať, vyžiadajte
si potrebné informácie osprávnom spôsobe likvidácie od miestnych úradov alebo od
svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa
naň vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Sencor SBR 1040WH Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka