Sencor SBR 760WH Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka

Návod na použitie pre Sencor SBR 760WH poskytuje podrobné informácie o používaní pekárne na pečenie rôznych druhov chleba, vrátane základných, celozrnných, francúzskych, rýchlych, sladkých a bezlepkových. Návod obsahuje recepty, pokyny na čistenie a riešenie problémov.

Návod na použitie pre Sencor SBR 760WH poskytuje podrobné informácie o používaní pekárne na pečenie rôznych druhov chleba, vrátane základných, celozrnných, francúzskych, rýchlych, sladkých a bezlepkových. Návod obsahuje recepty, pokyny na čistenie a riešenie problémov.

05/2017
- 1 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
SK Pekáreň chleba
SBR 760WH
05/2017
- 2 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
SK
Pekáreň chleba
Dôležité bezpečnostné pokyny
ČÍTAJTE POZORNE AUSCHOVAJTE ICH NA BUDÚCE POUŽITIE.
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8 rokov astaršie aosoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými alebo mentálnymi schopnosťami alebo s nedostatkom
skúseností a znalostí, ak sú pod dozorom alebo boli poučené o používaní
spotrebiča bezpečným spôsobom a rozumejú prípadným nebezpečenstvám.
Čistenie aúdržbu vykonávanú užívateľom nesmú vykonávať deti, ak nie sú staršie
ako 8 rokov apod dohľadom. Spotrebič ajeho sieťový kábel udržujte mimo dosahu
detí mladších ako 8 rokov. Deti sa so spotrebičom nesmú hrať.
Tento spotrebič je určený iba na použitie vdomácnosti. Nie je určený na použitie
vpriestoroch, ako sú:
kuchynské kúty pre personál vobchodoch, kanceláriách aostatných pracoviskách;
poľnohospodárske farmy;
hotelové izby alebo izby vmoteloch ainé obytné priestory;
podniky zaisťujúce nocľah sraňajkami.
Spotrebič nepoužívajte vpriemyselnom prostredí alebo vonku alebo nainé účely,
než na aké je určený.
Spotrebič neumiestňujte na parapety okien, odkvapkávač drezu alebo na
nestabilné povrchy, neklaďte ho na elektrický alebo plynový varič či do blízkosti
otvoreného ohňa alebo zariadenia, ktoré je zdrojom tepla. Spotrebič umiestňujte
iba na suchý, čistý astabilný povrch, kde nemôže dôjsť kjeho prevrhnutiu.
Spotrebič používajte iba soriginálnym príslušenstvom výrobcu.
Pred pripojením spotrebiča ksieťovej zásuvke sa uistite, že sa nominálne napätie
uvedené na jeho typovom štítku zhoduje selektrickým napätím zásuvky. Spotrebič
pripájajte iba kriadne uzemnenej zásuvke.
Dbajte na to, aby sieťový kábel nevisel cez okraj stola alebo aby sa nedotýkal
horúceho povrchu.
Upozornenie:
Tento spotrebič nie je určený na ovládanie prostredníctvom programátora,
vonkajšieho časového spínača alebo diaľkového ovládania.
Spotrebič nepoužívajte vblízkosti horľavých materiálov, ako sú záclony, závesy,
utierky apod. Vsmere hlavného sálania tepla sa musí dodržať bezpečná vzdialenosť
od povrchov horľavých hmôt minimálne 50 cm avostatných smeroch minimálne
10 cm.
05/2017
- 3 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Spotrebič nezakrývajte. Inak hrozí riziko vzniku požiaru, keď je zakrytý a dôjde
kjeho automatickému spusteniu prostredníctvom vstavaného časovača.
Pred uvedením spotrebiča do prevádzky sa uistite, že je v ňom riadne vložená
forma na pečenie so všetkými potrebnými prísadami. Do spotrebiča nevkladajte
alobal, potravinové fólie apod. ani ho nespúšťajte naprázdno.
Upozornenie: Horúci povrch
Ak je spotrebič v prevádzke, teplota prístupných povrchov môže byť vyššia.
Vyvarujte sa kontaktu so zahriatym povrchom ahorúcou parou, ktorá vystupuje
zventilačných otvorov.
Počas prevádzky sa nedotýkajte rotujúcich hnetacích hákov.
Vjednej dávke je možné použiť maximálne 900 g múky a6 g kypriaceho prášku.
Do formy na pečenie nevkladajte väčšie množstvo múky ani kypriaceho prášku.
Dbajte na to, aby počas prevádzky nedošlo krozstreknutiu vody alebo inej tekutiny
na vonkajší povrch zahriateho skla priezoru.
Počas prevádzky odporúčame pravidelne kontrolovať stav potravín vo forme
na pečenie. Vprípade, že by došlo kich vznieteniu, spotrebič okamžite vypnite,
odpojte ho od sieťovej zásuvky aveko nechajte uzatvorené.
Nikdy nevyberajte upečený chlieb búchaním formy na pečenie ojej okraj. Inak
môže dôjsť kjej poškodeniu.
Spotrebič vždy vypnite, odpojte od sieťovej zásuvky a nechajte vychladnúť po
ukončení používania, pred premiestnením ačistením.
Sieťový kábel odpájajte od zásuvky ťahom za zástrčku, nie za kábel. Inak by mohlo
dôjsť kpoškodeniu sieťového kábla alebo zásuvky.
Ak je sieťový kábel poškodený, jeho výmenu zverte odbornému servisnému
stredisku, aby sa zabránilo vzniku nebezpečnej situácie. Spotrebič spoškodeným
sieťovým káblom je zakázané používať.
Spotrebič neoplachujte pod tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej
tekutiny.
Aby ste sa vyvarovali nebezpečenstva úrazu elektrickým prúdom, neopravujte
spotrebič sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy zverte autorizovanému
servisnému stredisku. Zásahom do spotrebiča sa vystavujete riziku straty
zákonného práva zchybného plnenia, prípadne záruky za akosť.
05/2017
- 4 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
1
7
8
9
2
3
4
5
6
1.BASIC
2.WHOLE WHEAT
3.FRENCH
4.QUICK
5.SWEET
6.CAKE
7.JAM
8.DOUGH
9.ULTRA-FAST
10.SANDWICH
11.GLUTENFREE
12.BAKE
MENU
COLOR
TIME+
TIME-
LOAF
START/STOP
LIGHT MEDIUM DARK
2.0LB 2.5LB 3.0LB
7
6
5
4
3
2
1
A
B
05/2017
- 5 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
SK
Pekáreň chleba
Návod na použitie
■ Pred zapnutím spotrebiča sa, prosím, oboznámte s návodom
na jeho obsluhu, a to aj v prípade, že ste už oboznámení
s používaním spotrebičov podobného typu. Spotrebič
používajte iba tak, ako je popísané vtomto návode napoužitie.
Návod uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
Minimálne počas trvania zákonného práva zchybného plnenia,
prípadne záruky za akosť odporúčame uschovať originálny
prepravný kartón, baliaci materiál, pokladničný doklad
a potvrdenie o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič
opäť do originálnej škatule od výrobcu.
POPIS SPOTREBIČA AJEHO PRÍSLUŠENSTVA
A1 Držadlo veka
A2 Veko spriezorom
A3 Hnetacie háky
A4 Forma na pečenie so
sklopnou rukoväťou
A5 Ovládací panel sdisplejom
A6 Protišmykové nôžky
A7 Odmerná šálka
A8 Odmerná lyžica
A9 Háčik na vybratie hnetacích
hákov
POPIS OVLÁDACIEHO PANELU SLCD DISPLEJOM
B1 Displej
zobrazuje zvolený program
ajeho dĺžku, nastavenú
farbu kôrky aveľkosť
bochníka.
B2 Tlačidlo „MENU“
slúži nanastavenie
programu 1 až 12.
B3 Tlačidlo „COLOR“
slúži nanastavenie farby
kôrky chleba.
B4 Tlačidlo „TIME+“
slúži nanastavenie časovača
odloženého štartu.
B5 Tlačidlo „START/STOP”
slúži na spustenie,
zastavenie alebo zrušenie
nastaveného programu.
B6 Tlačidlo „LOAF
slúži nanastavenie veľkosti
bochníka 2 lb (900 g), 2,5 lb
(1 130 g), 3 lb (1360 g)
B7 Tlačidlo „TIME–“
slúži nanastavenie
časovača odloženého
štartu.
Poznámka:
Metrická jednotka hmotnosti je zaokrúhlená na celé
desiatky dole.
OVLÁDANIE PEKÁRNE CHLEBA AJEJ FUNKCIE
Tlačidlo „MENU“
■ Slúži na voľbu programu 1 až 12. Každé stlačenie tlačidla B2
je sprevádzané krátkym pípnutím. Nastavený program a jeho
dĺžka sa zobrazuje na LCD displeji B1.
Tlačidlo „COLOR“
■ Umožňuje nastaviť farbu kôrky „LIGHT“ (svetlá), „MEDIUM“
(stredne tmavá) alebo „DARK“ (tmavá). Nastavená farba kôrky
chleba sa zobrazuje na LCD displeji B1.
■ Vprograme 6 – CAKE, 7 – JAM a8 – DOUGH nie je možné farbu
kôrky zvoliť.
Tlačidlo „LOAF“
■ Slúži nanastavenie veľkosti bochníka 2 lb (900 g), 2,5 lb (1 130 g),
3 lb (1 360 g). Veľkosťou bochníka je myslený súčet hmotností
všetkých ingrediencií vložených do formy na pečenie A4.
Zvolená veľkosť bochníka sa zobrazuje na LCD displeji B1. Dĺžka
programu sa líši vzávislosti od zvolenej veľkosti bochníka, ako
je uvedené vkapitole Prehľad programov aich dĺžka.
■ Vprograme 6 – CAKE, 7 – JAM, 8 – DOUGH a12 – BAKE nie je
možné veľkosť bochníka zvoliť.
Tlačidlá „TIME+“ aTIME−“
■ Tlačidlá B4 a B7 slúžia na nastavenie časovača odloženého
štartu.
■ Túto funkciu nepoužívajte pri receptoch, ktoré obsahujú
ingrediencie podliehajúce rýchlej skaze, ako sú napr. čerstvé
vajcia, mlieko, kyslá smotana, syr apod.
■ Dbajte na správne poradie vkladania ingrediencií do formy
na pečenie A4, ako je uvedené v kapitole Použitie pekárne
chleba. Droždie nesmie prísť do kontaktu stekutinou ešte pred
spustením programu.
Príklad nastavenia časovača:
Je 21:00 adruhý deň ráno o8:00 (t. j. časový rozdiel 11 hod.) chcete
mať upečený čerstvý chlieb. Najskôr zvoľte program, farbu kôrky
aveľkosť bochníka. Potom tlačidlami B4 aB7 upravte časový údaj
zobrazený na displeji B1 na 11:00. To je čas, za ktorý bude chlieb
pripravený na vybratie z pekárne. Každým stlačením tlačidla
B4 alebo B7 sa nastavený čas predĺži alebo skráti o 10 min. Na
spustenie nastaveného programu v režime odloženého štartu
stlačte tlačidlo „START/STOP“ B5. Na displeji sa začne odpočítavať
čas. Hneď ako dôjde kspusteniu nastaveného programu, pekáreň
pravidelne kontrolujte.
Poznámka:
Časovačom je možné nastaviť maximálne 13 hodín.
Tlačidlo „START/STOP“
■ Slúži na spustenie, prerušenie alebo ukončenie nastaveného
programu.
■ Na spustenie programu stlačte tlačidlo B5 raz. Ozve sa krátke
pípnutie, rozbliká sa dvojbodka včasovom údaji na LCD displeji
B1 a nastavený program sa spustí. Po spustení programu sú
ostatné tlačidlá deaktivované, aby nedošlo k prípadnému
narušeniu práve prebiehajúcej fázy programu.
■ Práve prebiehajúci program môžete kedykoľvek dočasne
prerušiť krátkym stlačením tlačidla B5. Odpočítavanie času
zostávajúceho do ukončenia programu sa preruší ačasový údaj
na displeji B1 bude blikať. Nastavenie bude uložené vpamäti
pekárne. Naopätovné spustenie zastaveného programu stlačte
opäť tlačidlo B5. Ak tak neurobíte do 10 minút od začiatku jeho
prerušenia, dôjde kjeho automatickému spusteniu.
■ Na ukončenie programu stlačte tlačidlo B5 a pridržte ho
stlačené cca 2 sekundy. Ukončenie programu je signalizované
dlhým pípnutím.
FUNKCIA „KEEP WARM“
■ Po dokončení programu sa pekáreň automaticky prepne na 60
minút do režimu prihrievania (udržiavanie teploty). Ak chcete
vybrať chlieb z pekárne bez následného prihrievania, zrušte
túto funkciu dlhým stlačením tlačidla „START/STOP“ B5.
■ Táto funkcia nie je dostupná preprogramy 6 – CAKE, 7 – JAM
a8 – DOUGH.
FUNKCIA PAMÄTE
■ Ak dôjde ku krátkemu výpadku elektrického prúdu (do 10
minút), po opätovnom obnovení dodávky energie sa pekáreň
automaticky spustí v nastavenom programe bez nutnosti
stlačenia tlačidla „START/STOP“ B5.
■ Pri dlhšom výpadku energie (viac než 10 minút) nedôjde
k automatickému obnoveniu prerušeného programu. Ak však
ešte nenastala fáza kysnutia, môžete znovu spustiť program od
začiatku. Ak už nastala fáza kysnutia, je potrebné začať znovu
snovými ingredienciami.
VAROVNÉ HLÁSENIA NA DISPLEJI
1. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „H:HH“
sprevádzaný zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri
pekárne je príliš vysoká. Ktomu môže dôjsť, keď chcete pekáreň
použiť opakovane za sebou. Otvorte veko A2 a nechajte
pekáreň vychladnúť na 10 až 20 minút. Po vychladnutí môžete
pekáreň opäť použiť.
05/2017
- 6 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
2. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „L:LL
sprevádzaný zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri
pekárne je príliš nízka. Otvorte veko A2 aumiestnite pekáreň
do izbovej teploty. Odporúčaná teplota vmiestnosti je 15 °C až
34 °C.
3. Ak sa na displeji B1 zobrazuje údaj „EE0“ alebo „EE1“ kontaktujte
autorizované servisné stredisko.
PREHĽAD PROGRAMOV AICH DĹŽKA
1 – BASIC (základné druhy chleba)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa
sa na pečenie bežných druhov chleba z bielej pšeničnej múky,
ktorý sa môže dochutiť rôznymi ingredienciami, ako sú bylinky
apod.
2 – WHOLE WHEAT (celozrnný chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa
sa na pečenie chleba zcelozrnnej múky.
Poznámka:
Pri tomto programe neodporúčame používať funkciu
odloženého štartu. Inak môže byť nepriaznivo ovplyvnená
kvalita chleba.
3 – FRENCH (francúzsky chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia, pričom
fáza kysnutia je dlhšia než prizákladnom programe. Používa sa na
pečenie tradičného francúzskeho bieleho chleba s nadýchanou
striedkou akrehkou kôrkou. Chlieb francúzskeho typu odporúčame
skonzumovať vdeň upečenia.
4 – QUICK (rýchle pečenie)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia a pečenia. Je
rýchlejšou alternatívou programu č. 1 – BASIC. Takto upečený
chlieb má menej nadýchanú striedku než chlieb upečený
vzákladnom programe č. 1.
5 – SWEET (sladký chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa
sa na pečenie sladkého chleba s vyšším obsahom tuku a cukru
a s prídavkom sušeného ovocia, orieškov, čokoládových vločiek,
kandizovanej pomarančovej kôry apod.
6 – CAKE (koláč)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa
sa na pečenie koláčov a sladkého pečiva pripraveného z cesta
obsahujúceho kypriaci prášok do pečiva alebo jedlú sódu.
7 – JAM (džem)
Tento program sa používa na prípravu ovocných marmelád
adžemov. Marmelády adžemy varte vmenších dávkach, pretože
počas varenia zväčšujú svoj objem. Džem je lepkavý, aak vytečie
mimo nádoby na pečenie, veľmi ťažko sa odstraňuje.
8 – DOUGH (cesto)
Tento program slúži na premiešanie a hnetenie ingrediencií
anásledné kysnutie cesta napr. na pizzu, rožky a pod. Nezahŕňa
fázu pečenia.
9 – ULTRA-FAST (veľmi rýchle pečenie)
Hnetenie, kysnutie a upečenie chleba v čo najkratšom čase.
Obvykle je tento chlieb menej nadýchaný než ten, ktorý je upečený
vprograme č. 4 – QUICK.
V tomto programe je veľmi dôležitá teplota vody. Aby bochník
vykysol do požadovanej veľkosti, teplota vody alebo inej tekutej
zložky by sa mala pohybovať vrozmedzí 48 až 50 °C.
10 – SANDWICH (hriankový chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa
sa na pečenie nadýchaného hriankového chleba stenkou kôrkou.
11 – GLUTEN-FREE (bezlepkový chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Kysnutie
prebieha iba vjednej fáze akvôli vysokému podielu vlhkosti je čas
pečenia dlhší.
12 – BAKE (pečenie)
Tento program zahŕňa iba fázu pečenia apremení tak vašu pekáreň
chleba na malú rúru na pečenie. Čas pečenia je možné nastaviť
vrozmedzí 10 až 60 min. Používa sa na pečenie hotového cesta
zobchodu alebo nadopečenie práve upečeného chleba, ak sa vám
zdá jeho kôrka príliš svetlá.
Program Voľba
farby
kôrky
Veľkosť
bochníka
Dĺžka
pro-
gramu
Funk-
cia
prihrie-
vania
Čas na
pridanie
ingredi-
encií
Maxi-
málne
nasta-
venie
časo-
vača
1 – BASIC svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 3:10 60 min 2:30 13 h
2,5 lb (1 130 g) 3:05 60 min 2:25 13 h
2 lb (900 g) 3:00 60 min 2:20 13 h
2 – WHOLE
WHEAT
svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 3:50 60 min 3:05 13 h
2,5 lb (1 130 g) 3:42 60 min 3:00 13 h
2 lb (900 g) 3:34 60 min 2:52 13 h
3 – FRENCH svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 3:55 60 min 2:45 13 h
2,5 lb (1 130 g) 3:45 60 min 2:40 13 h
2 lb (900 g) 3:40 60 min 2:39 13 h
4 – QUICK svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 2:10 60 min 1:45 13 h
2,5 lb (1 130 g) 2:05 60 min 1:40 13 h
2 lb (900 g) 2:00 60 min 1:35 13 h
5 – SWEET svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 3:00 60 min 2:35 13 h
2,5 lb (1 130 g) 2:55 60 min 2:30 13 h
2 lb (900 g) 2:50 60 min 2:27 13 h
6 – CAKE --- --- 1:48 --- 1:28 13 h
7 – JAM --- --- 1:20 --- --- ---
8 – DOUGH --- --- 1:30 --- --- 13 h
9 – ULTRA-
FAST
svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 1:48 60 min --- ---
2,5 lb (1 130 g) 1:38 60 min --- ---
2 lb (900 g) 1:35 60 min --- ---
10 –
SANDWICH
svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 3:05 60 min 2:12 13 h
2,5 lb (1 130 g) 3:00 60 min 2:07 13 h
2 lb (900 g) 2:55 60 min 2:02 13 h
11 – GLUTEN
FREE
svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
3 lb (1 360 g) 3:55 60 min 3:18 13 h
2,5 lb (1 130 g) 3:50 60 min 3:13 13 h
2 lb (900 g) 3:45 60 min 3:08 13 h
12 – BAKE svetlá /
stredne
tmavá /
tmavá
--- 0:10 až
1:00
60 min --- ---
PRED PRVÝM POUŽITÍM
1. Pekáreň a jej príslušenstvo vyberte zo škatule a odstráňte
z nej všetky obalové materiály vrátane propagačných štítkov
aetikiet. Predovšetkým nezabudnite odstrániť etiketu, ktorá je
umiestnená na dne formy na pečenie A4.
2. Príslušenstvo a odnímateľné súčasti, ktoré sú určené na styk
s potravinami, umyte pod teplou tečúcou vodou za použitia
neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ich opláchnite pod
čistou tečúcou vodou ariadne ich osušte utierkou.
3. Formu na pečenie A4 s hnetacími hákmi A3 vložte späť do
pekárne na svoje miesto. Pekáreň pripojte k sieťovej zásuvke,
nastavte program 12 – BAKE (pečenie) a pekáreň spustite
naprázdno na 10 minút vtomto režime. Po ukončení programu
zrušte funkciu prihrievania a pekáreň odpojte od sieťovej
zásuvky anechajte ju vychladnúť. Formu A4 aháky A3 ešte raz
umyte ariadne osušte.
05/2017
- 7 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Poznámka:
Pri prvom spustení sa môže objaviť slabý dym. To je úplne
normálny jav.
4. Teraz je pekáreň pripravená napoužitie.
POUŽITIE PEKÁRNE CHLEBA
■ Pekáreň chleba umiestnite na rovný, suchý astabilný povrch,
napr. na pracovnú dosku kuchynskej linky.
■ Otvorte veko A2 avyberte znej formu na pečenie A4. Hnetacie
háky A3 nasaďte nahriadele, ktoré sú umiestnené na dne formy
na pečenie A4, ariadne ich stlačte dole.
Poznámka:
Na jednoduchšie vybratie hákov A3 zupečeného chleba,
odporúčame natrieť háky A3 a hriadele jedlým tukom,
ktorý je vhodný na tepelnú úpravu.
■ Podľa receptu odmerajte ingrediencie avložte ich do formy na
pečenie A4 vnasledujúcom poradí:
Najskôr vložte všetky tekuté suroviny, ako je voda, mlieko,
pivo, cmar, jogurt, vajcia apod.
Potom pridajte všetky sypké suroviny, ako je múka, soľ, cukor,
bylinky, chlebové korenie, klíčky, vločky, semienka apod. Do
jedného rohu nasypte soľ, do druhého rohu nasypte cukor
ado ďalšieho rohu korenie.
– Nakoniec urobte uprostred múky jamku a umiestnite doň
droždie. Pri použití čerstvého droždia dajte cukor priamo
k nemu. Droždie alebo prášok do pečiva nesmie prísť do
kontaktu stekutinou pred spustením pekárne.
Pri ťažkých, hutných cestách s vysokým podielom ražnej
múky odporúčame na dosiahnutie lepšieho výsledku
hnetenia obrátiť poradie pri vkladaní ingrediencií, t. j.
najprv vložiť droždie, potom múku aaž nakoniec tekutinu.
Ajvtomto prípade platí, že droždie nesmie prísť do kontaktu
stekutinou pred spustením pekárne.
Privšetkých receptoch je potrebné dodržať tento všeobecný
postup pridávania ingrediencií.
■ Na výslednú veľkosť upečeného bochníka môže mať vplyv
izbová teplota, vktorej pekáreň chleba používate. Odporúčaná
teplota vmiestnosti je 15 °C až 34 °C.
■ Formu na pečenie A4 s ingredienciami opatrne vložte do
pekárne a riadne ju stlačte dole tak, aby bola pevne usadená
vo vnútornom priestore pekárne. Veko A2 uzavrite a sieťový
kábel pripojte kzásuvke. Po pripojení ksieťovej zásuvke sa ozve
dlhé pípnutie a na displeji B1 sa zobrazí vo východiskovom
nastavení program 1, dĺžka programu 3:10, hmotnosť bochníka
3 lb (1 360 g) afarba kôrky „MEDIUM“ (stredne tmavá).
Poznámka:
Ak nedôjde k stlačeniu žiadneho tlačidla do 20 sekúnd,
podsvietenie displeja B1 zhasne.
■ Tlačidlom „MENU“ B2 nastavte požadovaný program. Tlačidlom
„COLOR“ B3 zvoľte farbu kôrky atlačidlom „LOAF“ B6 nastavte
veľkosť bochníka. Niektoré programy neumožňujú nastaviť
farbu kôrky alebo veľkosť bochníka.
■ Ak chcete, aby bol chlieb upečený neskôr, nastavte časov
odloženého štartu tlačidlami B4 aB7.
■ Na spustenie pekárne chleba stlačte tlačidlo „START/STOP“
B5. Dvojbodka včasovom údaji zobrazenom na displeji B1 sa
rozbliká a na displeji sa bude odpočítavať čas zostávajúci do
ukončenia programu. Pekáreň bude automaticky prechádzať
jednotlivými fázami programu. Počas pečenia sa uvoľňuje
zventilačných otvorov para.
■ V programe 1 – BASIC, 2 – WHOLE WHEAT, 3 – FRENCH,
4 – QUICK, 5 – SWEET, 6 – CAKE, 10 – SANDWICH a11 – GLUTEN
FREE sa počas programu ozve zvuková signalizácia, ktorá vás
upozorní na možnosť pridania ingrediencií. Ak chcete, otvorte
veko A2 a pridajte ingrediencie, pričom dbajte na zvýšenú
opatrnosť, aby nedošlo kopareniu horúcou parou unikajúcou
zventilačných otvorov azpriestoru na pečenie.
■ Po dokončení programu sa ozve zvuková signalizácia. Potom
sa pekáreň prepne na 60 minút do režimu prihrievania
(udržiavania teploty). Ak chcete režim prihrievania ukončiť,
stlačte dlho tlačidlo „START/STOP“ B5.
■ Po ukončení programu odklopte veko A2. Zdvihnite rukoväť
formy na pečenie A4 aformu A4 vyberte zpekárne. To všetko
urobte za použitia kuchynských lapiek. Formu A4 odložte na
tepelne odolnú podložku achlieb vnej nechajte zhruba 10 minút
vychladnúť. Potom otočte formu A4 dnom nahor, aby sa z nej
chlieb uvoľnil. Ak sa chlieb sám neuvoľní, zahýbte niekoľkokrát
hriadeľmi. Navybratie hákov A3 zchleba použite háčik A6.
■ Po ukončení používania odpojte pekáreň chleba od sieťovej
zásuvky a vyčistite všetky použité súčasti podľa pokynov
uvedených vkapitole Čistenie aúdržba.
Krájanie askladovanie chleba
■ Pred krájaním nechajte chlieb vychladnúť na 20 – 40 minút.
■ Na nakrájanie rovnomerne hrubých krajcov používajte
elektrický nôž alebo ostrý nôž svrúbkovanou čepeľou.
■ Nespotrebovaný chlieb zabaľte do plastového vrecúška. Pri
izbovej teplote ho môžete skladovať až 3 dni.
■ Ak chcete chlieb skladovať dlhší čas (až 1 mesiac), vložte ho
vovrecúšku alebo vuzatvorenej nádobe do mrazničky.
■ Domáci chlieb neobsahuje žiadne konzervačné látky, a preto
ho nie je možné skladovať tak dlho ako niektoré druhy chleba
kúpené vobchode.
ČISTENIE AÚDRŽBA
■ Pred čistením odpojte spotrebič od sieťovej zásuvky anechajte
ho vychladnúť.
■ Ak je možné len ťažko odstrániť hnetacie háky A3 zhriadeľom,
naplňte formu A4 teplou vodou a nechajte ju približne
30 minút pôsobiť. Potom vyberte háky A3, opatrne ich očistite
navlhčenou handričkou ariadne vytrite dosucha.
■ Formu na pečenie A4 očistite zvnútra a zvonku navlhčenou
handričkou. Aby nedošlo k poškodeniu nepriľnavej vrstvy,
nepoužívajte ostré predmety alebo čistiace prostriedky
s abrazívnym účinkom. Forma na pečenie A4 musí byť pred
vložením do pekárne úplne suchá.
Tip:
Po vyčistení natrite hnetacie háky A3 vrátane otvorov
uprostred jedlým tukom, ktorý je vhodný na tepelnú
úpravu.
■ Veko A2 očistite zvnútra a zvonku mierne navlhčenou
handričkou. Potom všetko riadne vytrite dosucha.
Upozornenie:
Na vnútornom povrchu veka A2 a na ventilačných
otvoroch sa môžu objaviť hnedé škvrny. Ide opozostatky
výparov zingrediencií, ktoré sa počas pečenia dostali do
unikajúcej pary. Nemajú žiadny škodlivý vplyv na materiál
pekárne alebo na kvalitu upečeného chleba. Tieto škvrny
jednoducho odstráňte navlhčenou handričkou.
Po dlhšom čase používania môže povrchová úprava formy
na pečenie A4 zmeniť sfarbenie. To však nemá žiadny vplyv
na funkciu pekárne alebo kvalitu chleba.
■ Pekáreň chleba neponárajte do vody ani inej tekutiny.
■ Pred uskladnením pekárne zaistite, aby bola vychladnutá, čistá
asuchá aaby bolo uzatvorené jej veko A2.
05/2017
- 8 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PEČIEME CHLIEB
Krátky popis najbežnejších ingrediencií používaných na pečenie
chleba
1) Chlebová múka
Chlebová múka má vysoký obsah lepku (preto ju môžeme
nazývať aj múkou svysokým obsahom lepku, ktorá obsahuje
veľké množstvo bielkovín), dobré elastické vlastnosti adokáže
po nakysnutí udržať veľkosť chleba tak, aby sa neprepadol.
Pretože je obsah lepku vyšší než prinormálnej múke, je možné
ju použiť na pečenie chleba väčších veľkostí. Chlebová múka je
najdôležitejšou ingredienciou pri pečení chleba.
2) Obyčajná múka
Obyčajná múka sa vyrába zmiešaním dôkladne vybranej
mäkkej atvrdej pšenice, aje vhodná na rýchle pečenie chleba
alebo pečenie koláčov.
3) Celozrnná múka
Celozrnná múka sa vyrába mletím pšenice a obsahuje
pšeničnú šupku alepok. Celozrnná múka je ťažšia avýživnejšia
než normálna múka. Chlieb vyrobený z celozrnnej múky má
obvykle menšiu veľkosť. Preto sa vo veľkom množstve receptov
na dosiahnutie čo najlepších výsledkov obvykle kombinuje
celozrnná múka achlebová múka.
4) Ražná múka
Ražná múka je určená predovšetkým na pečenie tmavého
chleba. Obsahuje vysoký podiel minerálnych látok. Má
menej lepku než múka pšeničná, apreto sa obvykle používa
vkombinácii smúkou pšeničnou.
5) Kukuričná múka aovsená múka
Kukuričná múka aovsená múka sa vyrábajú mletím kukurice
a ovsa. Obe sú doplnkové ingrediencie na pečenie chleba
apoužívajú sa na zlepšenie chuti aštruktúry chleba.
6) Cukor
Cukor je veľmi dôležitou ingredienciou pre sladkú chuť afarbu
chleba. Biely cukor napomáha procesu kvasenia.
7) Kvasnice
Kvasnice aktivujú proces kvasenia cesta a produkujú oxid
uhličitý, ktorý pomáha chlebu zväčšiť svoj objem a zjemniť
vnútorné vlákna.
1 čaj. lyžička aktívnych suchých kvasníc = 3/4 čaj. lyžičky
instantných kvasníc
1,5 čaj. lyžičky aktívnych suchých kvasníc = 1 čaj. lyžička
instantných kvasníc
2 čaj. lyžičky aktívnych suchých kvasníc = 1,5 čaj. lyžičky
instantných kvasníc
Kvasnice musia byť uložené v chladničke, pretože by sa pri
vysokej teplote znehodnotili; pred ich použitím skontrolujte
dátum použiteľnosti askladovateľnosti. Po každom použití ich
čo najrýchlejšie uložte späť do chladničky.
Tip:
Pomocou nižšie popísaného postupu môžete zistiť, či sú
vaše kvasnice čerstvé aaktívne, alebo nie sú:
1. Nalejte do odmernej šálky 1/2 hrnčeka teplej vody
(45 – 50 °C).
2. Pridajte 1 čajovú lyžičku bieleho cukru a zamiešajte,
potom všetko ešte posypte 2 čajovými lyžičkami kvasníc.
3. Postavte odmernú šálku na cca 10 minút na teplé
miesto. Zmes už nemiešajte.
4. Pena musí dosiahnuť až k okraju odmernej šálky. Ak
tomu tak nie je, kvasnice sú neaktívne.
8) Soľ
Soľ je nevyhnutná na zlepšenie vône chleba afarby kôrky. Soľ
ale zároveň spomaľuje kysnutie.
9) Vajcia
Vajcia môžu vylepšiť štruktúru chleba, urobiť chlieb
výživnejším aväčším apridať chlebu špecickú vôňu vajec. Ak
chcete použiť vajcia, musíte ich zbaviť škrupinky arovnomerne
rozmiešať.
10) Tuk, maslo arastlinný olej
Tuk dokáže chlieb zjemniť apredĺžiť jeho trvanlivosť. Maslo by
sa malo po vybratí zchladničky pred použitím rozpustiť alebo
nakrájať na malé časti, aby sa rovnomerne rozmiešalo.
11) Prášok do pečiva
Prášok do pečiva sa používa najmä na kysnutie pri pečení
chleba akoláčov vprograme Ultra Fast (Veľmi rýchle pečenie).
Nepotrebuje čas na kvasenie aprodukuje plyn, ktorý vytvára
bubliny azjemňuje štruktúru chleba.
12) Sóda
Platí to isté, čo pri prášku do pečiva. Je možné ju takisto
používať vkombinácii spráškom do pečiva.
13) Voda ainé tekutiny
Voda je pri výrobe chleba nevyhnutnou ingredienciou.
Všeobecne je najvhodnejšia voda s teplotou v rozmedzí
20 – 25 °C. Na kysnutie vzrýchlených programoch by však mala
byť teplota vody vrozmedzí 48 – 50 °C. Vodu môžete nahradiť
čerstvým mliekom alebo vodou zmiešanou s 2 % mliečnym
práškom, ktorý môže zlepšiť vôňu chleba a vytvoriť lepšiu
farbu kôrky.
■ Rôzne druhy múky vyzerajú podobne; účinnosť kvasníc
alebo absorbovateľnosť rôznych druhov múky sa značne líši
podľa oblasti pestovania, podmienok rastu, procesu mletia
a skladovateľnosti. Na vyskúšanie si vyberte múku rôznych
značiek dostupných na trhu, ochutnajte ju a porovnajte
výsledky – potom si vyberte múku, ktorá podľa vašich
skúseností azhľadiska chuti poskytuje najlepšie výsledky.
TIPY NA RECEPTY
■ Pomery hmotností, objemov aobsah jednotlivých ingrediencií
vo všetkých nižšie uvedených receptoch berte, prosím, iba ako
orientačné. Výsledok pečenia závisí od mnohých faktorov:
– tvrdosť vody (pri použití príliš mäkkej vody kysne cesto
rýchlejšie)
– vlhkosť vzduchu (v prípade zvýšenej vlhkosti je potrebné
o1 – 2 lyžice znížiť množstvo vody)
– nadmorská výška (nad 750 m kysne cesto rýchlejšie)
– konzistencia ingrediencií
■ Zvyššie uvedených dôvodov odporúčame vami vybraný recept
vprípade potreby upraviť podľa aktuálnych podmienok.
■ Súčasťou základného vybavenia pekárne je odmerná lyžica A8
aodmerná šálka A7. Odmerná lyžica A8 je vybavená na každom
konci jednou odmerkou (veľkou a malou). Kapacita malej
odmerky je 5 ml. Kapacita veľkej odmerky je 15 ml. Odmerná
šálka A7 má kapacitu 250 ml.
■ Jedna zarovnaná odmerná šálka A7 zodpovedá 150 g múky
alebo 250 ml vody.
■ Jedna zarovnaná malá odmerka zodpovedá 6 g soli, 3,5 g
sušeného droždia, 4,5 g zlepšovača múky, 3,5 g vínneho kameňa
alebo 6 g jedlej sódy.
■ Jedna zarovnaná veľká odmerka zodpovedá 14 g cukru, 7 g
hrozienok, 6 g orieškov, 6,5 g sušeného mlieka, 16 g oleja. Jedno
celé vajce váži zhruba 50 až 60 g.
■ Pri odmeriavaní ingrediencií majte odmerku položenú na
rovnom povrchu. Presné množstvo tekutín skontrolujete, keď
odmerka bude umiestnená vúrovni vašich očí.
Tip:
Vprípade, že zakéhokoľvek dôvodu nechcete piecť chlieb
podľa receptov, môžete si vpredajniach potravín kúpiť už
hotové chlebové zmesi. Prihotových zmesiach na pečenie
postupujte vždy presne podľa návodu uvedeného na
prebale výrobku. Berte takisto, prosím, na vedomie, že
ajdo takto kúpených hotových zmesí sa niekedy vyžaduje
pridanie kvasníc ako samostatnej ingrediencie.
05/2017
- 9 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Základný recept na chlieb
340 ml vody
1 malá odmerka soli
3 veľké odmerky bieleho cukru
2 veľké odmerky rastlinného oleja
3 ¾ odmernej šálky chlebovej múky
2 ½ veľkej odmerky sušeného nízkotučného mlieka
2 malé odmerky prípravku zlepšujúceho múku
1 ¼ malé odmerky sušeného droždia
Nastavenie pekárne: Program 1 – BASIC (základné pečenie),
veľkosť bochníka: 900 g, kôrka: vyberte podľa chuti.
Celozrnný chlieb
340 ml vody
1 malá odmerka soli
2 ½ veľkej odmerky bieleho cukru
1 ½ veľkej odmerky rastlinného oleja
1 ¾ odmernej šálky celozrnnej múky
2 odmerné šálky chlebovej múky
2 veľké odmerky sušeného nízkotučného mlieka
2 malé odmerky prípravku zlepšujúceho múku
1 ¼ malej odmerky sušeného droždia
Nastavenie pekárne: Program 2 – WHOLE WHEAT (celozrnný
chlieb), veľkosť bochníka: 900 g, kôrka: vyberte podľa chuti.
Francúzsky chlieb
340 ml vody
1 ½ malej odmerky soli
2 ½ veľkej odmerky bieleho cukru
1 ¼ veľkej odmerky rastlinného oleja
3 ¾ odmernej šálky chlebovej múky
2 ½ veľkej odmerky sušeného nízkotučného mlieka
2 malé odmerky prípravku zlepšujúceho múku
1 ¼ malej odmerky sušeného droždia
Nastavenie pekárne: Program 3 – FRENCH (francúzsky chlieb),
veľkosť bochníka: 900 g, kôrka: vyberte podľa chuti.
Sladký chlieb
240 ml vody
2 vajcia
½ odmernej šálky bieleho cukru
½ malej odmerky soli
1 ½ veľkej odmerky rastlinného oleja
3 odmerné šálky chlebovej múky
2 ½ veľkej odmerky sušeného nízkotučného mlieka
2 malé odmerky prípravku zlepšujúceho múku
1 malá odmerka sušeného droždia
Nastavenie pekárne: Program 5 – SWEET (sladký chlieb), veľkosť
bochníka: 900 g, kôrka: vyberte podľa chuti.
Koláč
4 vajcia
80 ml mlieka
1 veľká odmerka rozpusteného masla
½ malej odmerky soli
2 ½ veľkej odmerky hnedého cukru
3 ¾ odmernej šálky múky
1 ½ malej odmerky vínneho kameňa (vínan draselný)
½ malej odmerky jedlej sódy
2 veľké odmerky sušeného droždia
Poznámka:
Vajcia najskôr vyšľahajte zvlášť a až potom ich pridajte
sostatnými ingredienciami do nádoby na pečenie.
Nastavenie pekárne: Program 6 – CAKE (koláč)
SPRIEVODCA ODSTRAŇOVANÍM PROBLÉMOV PRI
PEČENÍ
Č. Problém Príčina Riešenie
1. Dym
zventilačného
otvoru pri
pečení
Niektoré ingrediencie sa
prilepili kohrievaciemu
telesu alebo sa dostali do
jeho blízkosti. Pri prvom
použití môže ísť oolej,
ktorý zostal na povrchu
ohrievacieho telesa.
Odpojte pekáreň od siete,
nechajte ju vychladnúť
aočistite ohrievacie teleso.
2. Striedka chleba
sa prepadá.
Chlieb zostal vpekárni
vrežime prihrievania príliš
dlho.
Nenechávajte chlieb vpekárni
až do úplného ukončenia
režimu prihrievania.
3. Chlieb je možné
len veľmi ťažko
vybrať.
Hnetacie háky A3 uviazli
vbochníku.
Zahýbte hriadeľom, aby sa
bochník uvoľnil zformy A4.
Potom formu A4 ajháky
A3 vyčistite podľa pokynov
uvedených vkapitole Čistenie
aúdržba.
4. Ingrediencie nie
sú rovnomerne
zamiešané
asú nesprávne
upečené.
1. Chybná voľba programu Nastavte správny program.
2. Po spustení programu ste
niekoľkokrát otvorili veko
A2.
Neotvárajte pri poslednom
kysnutí veko A2.
3. Odpor pri miešaní je príliš
veľký, takže sa hnetací
hák A3 takmer neotáča
adostatočne nehnetie.
Skontrolujte, či sa hnetacie
háky A3 voľne otáčajú, potom
vytiahnite formu na pečenie
A4 aspustite prevádzku
bez zaťaženia. Ak spotrebič
nefunguje štandardným
spôsobom, kontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
5. Je počuť hluk
motora, ale
nedochádza
kpremiešaniu
ingrediencií.
Forma na pečenie A4 nie
je správne upevnená alebo
cesto je príliš objemné.
Skontrolujte, či je správne
pripevnená forma na pečenie
A4 ači je cesto pripravené
podľa receptu ači majú
ingrediencie správnu
hmotnosť.
6. Chlieb je taký
veľký, že tlačí na
veko A2.
Nadmerné množstvo
kvasníc, múky alebo vody,
alebo príliš vysoká teplota
prostredia.
Skontrolujte vyššie
uvedené faktory, znížte
zodpovedajúcim spôsobom
množstvo ingrediencií.
7. Chlieb je príliš
malý alebo
nedošlo ku
kysnutiu.
Žiadne kvasnice alebo
nedostatočné množstvo
kvasníc, alebo kvasnice nie
sú aktívne zdôvodu príliš
vysokej teploty vody, alebo
došlo kzmiešaniu kvasníc
so soľou, alebo je príliš
nízka okolitá teplota.
Skontrolujte množstvo
aaktivitu kvasníc, pekáreň
presuňte do zodpovedajúcej
izbovej teploty.
8. Cesto je príliš
objemné
apreteká
zformy na
pečenie A4.
Nadmerné množstvo
tekutín spôsobujúce príliš
jemnú štruktúru cesta
alebo nadmerné množstvo
kvasníc.
Znížte množstvo tekutín
akvasníc.
9. Chlieb sa
uprostred
rozpadá.
1. Nevhodná múka, alebo
múka svypršaným
dátumom spotreby.
Použite správny druh múky
askontrolujte dátum jej
spotreby.
2. Nadmerné množstvo
vody robí cesto príliš
vlhkým ajemným.
Upravte množstvo vody
vrecepte.
10. Príliš hutná
štruktúra chleba.
1. Príliš mnoho múky alebo
nedostatok vody.
Znížte množstvo múky alebo
zvýšte množstvo vody.
2. Príliš mnoho ovocných
ingrediencií alebo príliš
mnoho celozrnnej múky
Znížte množstvo
zodpovedajúcich ingrediencií
azvýšte množstvo kvasníc.
11. Príliš pórovitá
striedka.
1. Nadmerné množstvo
vody alebo kvasníc alebo
chýbajúca soľ.
Znížte zodpovedajúcim
spôsobom množstvo vody
alebo kvasníc askontrolujte,
či bola pridaná soľ.
2. Príliš vysoká teplota vody. Skontrolujte teplotu vody.
05/2017
- 10 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
12. Pri pečení
koláčov alebo
pečiva sveľkým
množstvom
cukru je kôrka
príliš hrubá
afarba kôrky
príliš tmavá.
Rôzne recepty alebo
ingrediencie majú na
výrobu pečiva veľký vplyv;
farba kôrky je tmavá
zdôvodu veľkého množstva
cukru.
Ak je farba kôrky
prireceptoch sveľkým
množstvom cukru príliš
tmavá, ukončite program 5 až
10 minút pred automatickým
dokončením. Pred vybratím
by ste mali ponechať chlieb
alebo koláč vo forme
napečenie A4 približne
20 minút suzatvoreným
vekom A2.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätia ................................................................220 – 240 V
Menovitý kmitočet ....................................................................................... 50 Hz
Menovitý príkon ..........................................................................................850 W
Hlučnosť......................................................................................................65 dB(A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je 65 dB(A), čo
predstavuje hladinu A akustického výkonu vzhľadom na referenčný
akustický výkon 1 pW.
Zmeny textu atechnických špecikácií vyhradené.
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ
SPOUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou
naukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH
ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných
dokumentoch znamená, že použité elektrické
aelektronické výrobky sa nesmú pridať do bežného
komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu
a recykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené
zberné miesta. Alternatívne v niektorých krajinách
Európskej únie alebo iných európskych krajinách
môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu predajcovi pri kúpe
ekvivalentného nového produktu.
Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné
prírodné zdroje apomáhate prevencii potenciálnych negatívnych
dopadov na životné prostredie aľudské zdravie, čo by mohli byť
dôsledky nesprávnej likvidácie odpadov. Ďalšie podrobnosti
si vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho zberného
miesta.
Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu sa môžu v súlade
snárodnými predpismi udeliť pokuty.
Pre podnikové subjekty vkrajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické aelektronické zariadenia, vyžiadajte
si potrebné informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia vostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný vEurópskej únii. Ak chcete tento výrobok
zlikvidovať, vyžiadajte si potrebné informácie osprávnom spôsobe
likvidácie od miestnych úradov alebo od svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky
smerníc EÚ, ktoré sa naň vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor SBR 760WH Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka

Návod na použitie pre Sencor SBR 760WH poskytuje podrobné informácie o používaní pekárne na pečenie rôznych druhov chleba, vrátane základných, celozrnných, francúzskych, rýchlych, sladkých a bezlepkových. Návod obsahuje recepty, pokyny na čistenie a riešenie problémov.