05/2017
- 7 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Poznámka:
Pri prvom spustení sa môže objaviť slabý dym. To je úplne
normálny jav.
4. Teraz je pekáreň pripravená napoužitie.
POUŽITIE PEKÁRNE CHLEBA
■ Pekáreň chleba umiestnite na rovný, suchý astabilný povrch,
napr. na pracovnú dosku kuchynskej linky.
■ Otvorte veko A2 avyberte znej formu na pečenie A4. Hnetacie
háky A3 nasaďte nahriadele, ktoré sú umiestnené na dne formy
na pečenie A4, ariadne ich stlačte dole.
Poznámka:
Na jednoduchšie vybratie hákov A3 zupečeného chleba,
odporúčame natrieť háky A3 a hriadele jedlým tukom,
ktorý je vhodný na tepelnú úpravu.
■ Podľa receptu odmerajte ingrediencie avložte ich do formy na
pečenie A4 vnasledujúcom poradí:
– Najskôr vložte všetky tekuté suroviny, ako je voda, mlieko,
pivo, cmar, jogurt, vajcia apod.
– Potom pridajte všetky sypké suroviny, ako je múka, soľ, cukor,
bylinky, chlebové korenie, klíčky, vločky, semienka apod. Do
jedného rohu nasypte soľ, do druhého rohu nasypte cukor
ado ďalšieho rohu korenie.
– Nakoniec urobte uprostred múky jamku a umiestnite doň
droždie. Pri použití čerstvého droždia dajte cukor priamo
k nemu. Droždie alebo prášok do pečiva nesmie prísť do
kontaktu stekutinou pred spustením pekárne.
– Pri ťažkých, hutných cestách s vysokým podielom ražnej
múky odporúčame na dosiahnutie lepšieho výsledku
hnetenia obrátiť poradie pri vkladaní ingrediencií, t. j.
najprv vložiť droždie, potom múku aaž nakoniec tekutinu.
Ajvtomto prípade platí, že droždie nesmie prísť do kontaktu
stekutinou pred spustením pekárne.
– Privšetkých receptoch je potrebné dodržať tento všeobecný
postup pridávania ingrediencií.
■ Na výslednú veľkosť upečeného bochníka môže mať vplyv
izbová teplota, vktorej pekáreň chleba používate. Odporúčaná
teplota vmiestnosti je 15 °C až 34 °C.
■ Formu na pečenie A4 s ingredienciami opatrne vložte do
pekárne a riadne ju stlačte dole tak, aby bola pevne usadená
vo vnútornom priestore pekárne. Veko A2 uzavrite a sieťový
kábel pripojte kzásuvke. Po pripojení ksieťovej zásuvke sa ozve
dlhé pípnutie a na displeji B1 sa zobrazí vo východiskovom
nastavení program 1, dĺžka programu 3:10, hmotnosť bochníka
3 lb (1 360 g) afarba kôrky „MEDIUM“ (stredne tmavá).
Poznámka:
Ak nedôjde k stlačeniu žiadneho tlačidla do 20 sekúnd,
podsvietenie displeja B1 zhasne.
■ Tlačidlom „MENU“ B2 nastavte požadovaný program. Tlačidlom
„COLOR“ B3 zvoľte farbu kôrky atlačidlom „LOAF“ B6 nastavte
veľkosť bochníka. Niektoré programy neumožňujú nastaviť
farbu kôrky alebo veľkosť bochníka.
■ Ak chcete, aby bol chlieb upečený neskôr, nastavte časovač
odloženého štartu tlačidlami B4 aB7.
■ Na spustenie pekárne chleba stlačte tlačidlo „START/STOP“
B5. Dvojbodka včasovom údaji zobrazenom na displeji B1 sa
rozbliká a na displeji sa bude odpočítavať čas zostávajúci do
ukončenia programu. Pekáreň bude automaticky prechádzať
jednotlivými fázami programu. Počas pečenia sa uvoľňuje
zventilačných otvorov para.
■ V programe 1 – BASIC, 2 – WHOLE WHEAT, 3 – FRENCH,
4 – QUICK, 5 – SWEET, 6 – CAKE, 10 – SANDWICH a11 – GLUTEN
FREE sa počas programu ozve zvuková signalizácia, ktorá vás
upozorní na možnosť pridania ingrediencií. Ak chcete, otvorte
veko A2 a pridajte ingrediencie, pričom dbajte na zvýšenú
opatrnosť, aby nedošlo kopareniu horúcou parou unikajúcou
zventilačných otvorov azpriestoru na pečenie.
■ Po dokončení programu sa ozve zvuková signalizácia. Potom
sa pekáreň prepne na 60 minút do režimu prihrievania
(udržiavania teploty). Ak chcete režim prihrievania ukončiť,
stlačte dlho tlačidlo „START/STOP“ B5.
■ Po ukončení programu odklopte veko A2. Zdvihnite rukoväť
formy na pečenie A4 aformu A4 vyberte zpekárne. To všetko
urobte za použitia kuchynských lapiek. Formu A4 odložte na
tepelne odolnú podložku achlieb vnej nechajte zhruba 10 minút
vychladnúť. Potom otočte formu A4 dnom nahor, aby sa z nej
chlieb uvoľnil. Ak sa chlieb sám neuvoľní, zahýbte niekoľkokrát
hriadeľmi. Navybratie hákov A3 zchleba použite háčik A6.
■ Po ukončení používania odpojte pekáreň chleba od sieťovej
zásuvky a vyčistite všetky použité súčasti podľa pokynov
uvedených vkapitole Čistenie aúdržba.
Krájanie askladovanie chleba
■ Pred krájaním nechajte chlieb vychladnúť na 20 – 40 minút.
■ Na nakrájanie rovnomerne hrubých krajcov používajte
elektrický nôž alebo ostrý nôž svrúbkovanou čepeľou.
■ Nespotrebovaný chlieb zabaľte do plastového vrecúška. Pri
izbovej teplote ho môžete skladovať až 3 dni.
■ Ak chcete chlieb skladovať dlhší čas (až 1 mesiac), vložte ho
vovrecúšku alebo vuzatvorenej nádobe do mrazničky.
■ Domáci chlieb neobsahuje žiadne konzervačné látky, a preto
ho nie je možné skladovať tak dlho ako niektoré druhy chleba
kúpené vobchode.
ČISTENIE AÚDRŽBA
■ Pred čistením odpojte spotrebič od sieťovej zásuvky anechajte
ho vychladnúť.
■ Ak je možné len ťažko odstrániť hnetacie háky A3 zhriadeľom,
naplňte formu A4 teplou vodou a nechajte ju približne
30 minút pôsobiť. Potom vyberte háky A3, opatrne ich očistite
navlhčenou handričkou ariadne vytrite dosucha.
■ Formu na pečenie A4 očistite zvnútra a zvonku navlhčenou
handričkou. Aby nedošlo k poškodeniu nepriľnavej vrstvy,
nepoužívajte ostré predmety alebo čistiace prostriedky
s abrazívnym účinkom. Forma na pečenie A4 musí byť pred
vložením do pekárne úplne suchá.
Tip:
Po vyčistení natrite hnetacie háky A3 vrátane otvorov
uprostred jedlým tukom, ktorý je vhodný na tepelnú
úpravu.
■ Veko A2 očistite zvnútra a zvonku mierne navlhčenou
handričkou. Potom všetko riadne vytrite dosucha.
Upozornenie:
Na vnútornom povrchu veka A2 a na ventilačných
otvoroch sa môžu objaviť hnedé škvrny. Ide opozostatky
výparov zingrediencií, ktoré sa počas pečenia dostali do
unikajúcej pary. Nemajú žiadny škodlivý vplyv na materiál
pekárne alebo na kvalitu upečeného chleba. Tieto škvrny
jednoducho odstráňte navlhčenou handričkou.
Po dlhšom čase používania môže povrchová úprava formy
na pečenie A4 zmeniť sfarbenie. To však nemá žiadny vplyv
na funkciu pekárne alebo kvalitu chleba.
■ Pekáreň chleba neponárajte do vody ani inej tekutiny.
■ Pred uskladnením pekárne zaistite, aby bola vychladnutá, čistá
asuchá aaby bolo uzatvorené jej veko A2.