SK-14
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
CHLEBOVÉ CESTO – PRÍPRAVA
• Pri všetkých prísadách skontrolujte lehotu minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby.
• Prísady pridávajte v poradí uvedenom v recepte.
• Otvorené potraviny skladujte vo vzduchotesných nádobách.
• Prísady, ktoré ste vybrali z chladničky, nechajte pred použitím zahriať na izbovú teplotu
• Ak nie je v recepte uvedené inak, použite chlebovú múku. Nepoužívajte múku, ktorá obsahuje
menej než 11 % bielkovín.
• Nepoužívajte múku s kypriacim práškom na pečenie kvasnicového chleba, ak nie je v recepte
uvedené inak.
• Ak bývate v nadmorskej výške nad 900 m n. m., pravdepodobne budete musieť upraviť množstvo
kvasníc v recepte. Čím vyššia je nadmorská výška, tým nižší je tlak vzduchu a tým rýchlejšie cesto
nakysne. Odporúča sa použiť o ¼ kávovej lyžičky kvasníc menej, než je uvedené v recepte.
• Ak je vlhké a horúce počasie, použite o ¼ kávovej lyžičky kvasníc menej, než je uvedené v recepte,
aby cesto neprekyslo.
• Vlastnosti múky sa môžu meniť s ročným obdobím alebo skladovaním. Potom bude potrebné upraviť
pomer vody a múky nasledujúcim spôsobom. Ak sa cesto príliš lepí, pridajte 1 až 2 polievkové lyžice
múky. Ak je príliš suché, pridajte 1 až 2 kávové lyžičky vody. Na absorpciu týchto pridaných prísad je
potrebných niekoľko minút. Cesto so správnym množstvom múky a vody by sa malo dať vytvarovať
do hladkého bochníka na dotyk vlhkého, no nie lepivého.
Ako pripraviť kvások
• Do čistej sklenenej misky nalejte teplú vodu v množstve uvedenom v recepte. Potom pridajte
potrebné množstvo čerstvých alebo lisovaných kvasníc spolu s 1 kávovou lyžičkou cukru a 1 kávovou
lyžičkou múky. Všetko opatrne zamiešajte a zakryte plastovým vrecúškom. Nechajte stáť na teplom
mieste (30 °C) asi 30 minút alebo kým zmes nenapučí a nespení sa. Táto zmes by sa mala okamžite
použiť.
Kysnutie na teplom mieste
• Droždie, či už pri kvasení alebo v teste, vyžaduje teplo na naberanie objemu. Teplé miesto na
kysnutie cesta si vytvoríte tak, že položíte plech na pečenie na misu s dostatočne teplou vodou.
Na plech položíte pripravené cesto a zakryjete mierne omasteným hrubším igelitovým vrecúškom
alebo utierkou na riad. Na kysnutie je potrebné zaistiť teplé miesto bez prievanu. Cesto nechajte
kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
CESTO NA TORTY A JEMNÉ PEČIVO – PRÍSADY
MÚKA
Používaná do koláčov a jemného pečiva by mala mať nižší obsah bielkovín (lepku), než múka používaná
na pečenie chleba.
Polohrubá a hladká múka
Má nižší obsah bielkovín (lepku) a dodáva pečeným výrobkom, ako sú torty, dolky, jemné pečivo,
lievance a palacinky, jemnejšiu štruktúru.
Múka s kypriacim práškom
Je zmesou múky a kypriacich prípravkov, ako je prášok do pečiva. Na výrobu zmesi 1 hrnčeka múky
s kypriacim práškom zmiešajte 1 hrnček múky a 2 kávové lyžičky prášku do pečiva.
Celozrnná múka
Obsahuje otruby a pšeničné klíčky a môže sa použiť do cesta na dolky a záviny. Štruktúra výrobkov
upečených z celozrnnej múky bude hutnejšia.