Sencor STM 3620WH-EUE3 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
Kuchynský robot
Návod na obsluhu
SK
SK-1
Pred zapnutím spotrebiča sa, prosím, oboznámte s návodom na jeho obsluhu, a to aj v prípade, že
ste oboznámení s používaním spotrebičov podobného typu. Používajte spotrebič iba tak, ako je
popísané v tomto návode na obsluhu. Návod uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
Minimálne počas záruky odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a záručný list. V prípade prepravy zabaľte spotrebič opäť do originálnej škatule
od výrobcu.
2020
04/2020
STM 3620WH
Preklad pôvodného návodu
SK-2
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
OBSAH
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY ...................................................... 3
POPIS SPOTREBIČA .................................................................... 8
SYSTÉM PLANETÁRNEHO MIXOVANIA .................................................... 9
PRED PRVÝM POUŽITÍM ................................................................ 9
VÝBER TYPU NÁSADCA ................................................................ 9
ZOSTAVENIE A DEMONTÁŽ SPOTREBIČA .................................................. 9
OBSLUHA SPOTREBIČA ............................................................... 10
RÝCHLY SPRIEVODCA MIXOVANÍM ..................................................... 11
ČISTENIE A ÚDRŽBA .................................................................. 11
SKLADOVANIE ...................................................................... 12
TIPY A RADY ........................................................................ 12
RECEPTY ........................................................................... 16
TECHNICKÉ ÚDAJE ................................................................... 19
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM ........................... 20
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ ...................... 20
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-3
2020
04/2020
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY
ČÍTAJTE POZORNE A USCHOVAJTE ICH NA
BUDÚCE POUŽITIE.
Tento spotrebič nesmú používať deti ani sa
s ním nesmú hrať. Udržujte spotrebič a jeho
prívodný kábel mimo dosahu detí.
Spotrebič môžu používať osoby so zníženými
fyzickými, zmyslovými či mentálnymi
schopnosťami alebo s nedostatkom skúseností
a znalostí, ak pod dozorom alebo boli poučené
o používaní spotrebiča bezpečným spôsobom
a rozumejú prípadným nebezpečenstvám.
Pred pripojením spotrebiča k sieťovej zásuvke
sa uistite, či sa zhoduje napätie uvedené na
jeho typovom štítku s napätím vo vašej zásuvke.
Nikdy nepoužívajte príslušenstvo, ktoré nie je
dodávané s týmto spotrebičom alebo nie je
výslovne odporúčané výrobcom.
Spotrebič je určený a konštruovaný na
spracovávanie bežného množstva potravín
v domácnosti.
Nepoužívajte spotrebič na iné účely, než na
aké je určený.
Nepoužívajte spotrebič v priemyselnom
prostredí ani vonku.
SK-4
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
V blízkosti spotrebiča nepoužívajte spreje.
Spotrebič neumiestňujte na parapety okien
alebo na nestabilné povrchy. Spotrebič
umiestňujte iba na rovný, suchý a stabilný
povrch.
Spotrebič neklaďte na elektrický alebo plynový
varič, do blízkosti otvoreného ohňa alebo
zariadení, ktoré sú zdrojom tepla.
Dbajte na to, aby sa vidlica sieťového kábla
nedostala do kontaktu s vodou alebo
vlhkosťou.
Spotrebič (okrem odnímateľných násadcov
a nádoby na mixovanie) neumývajte pod
tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody
alebo inej tekutiny.
Pred pripevnením násadcov k spotrebiču,
ich vybratím alebo výmenou sa uistite, či je
spotrebič vypnutý a odpojený od sieťovej
zásuvky.
Z bezpečnostných dôvodov je tento spotrebič
vybavený poistkou, ktorá neumožní spustenie
motora, ak je rameno spotrebiča odklopené.
Pred uvedením spotrebiča do chodu sa
uistite, či je správne zostavený a či je rameno
v horizontálnej polohe.
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-5
2020
04/2020
Horúce tekutiny alebo potraviny nechajte
pred mixovaním vychladnúť.
Nenechávajte spotrebič nepretržite v činnosti
pri veľkom zaťažení dlhšie než 6 minút. Pred
ďalším spustením ho nechajte aspoň 10 minút
vychladnúť.
Počas mixovania neodklápajte rameno
a nevkladajte do nádoby na mixovanie
ruky alebo predmety, ako napr. kuchynský
nôž, vidličku alebo varešku. Nedotýkajte sa
rotujúcich násadcov a dbajte na to, aby sa do
ich blízkosti nedostali cudzie predmety, ako
napr. oblečenie, vlasy a pod. Mohlo by dôjsť
k úrazu alebo poškodeniu spotrebiča.
Ak nejaký predmet, ako napríklad lyžica alebo
vareška, spadne do nádoby na mixovanie počas
prevádzky spotrebiča, okamžite nastavte
regulátor rýchlosti do polohy 0 (pohotovostný
režim), odpojte prívodný kábel od zásuvky
a predmet vyberte.
Ak sa prísady prichytávajú k násadcom alebo na
steny nádoby, spotrebič vypnite a odpojte ho
od sieťovej zásuvky. Stierkou očistite násadce
a steny nádoby. Potom môžete pokračovať
v mixovaní.
SK-6
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
Nespúšťajte spotrebič naprázdno. Nesprávne
používanie spotrebiča môže nepriaznivo
ovplyvniť jeho životnosť.
Spotrebič vždy vypnite a odpojte od
sieťovej zásuvky, ak ho nebudete používať
a ak ho nechávate bez dozoru, pred
montážou, demontážou, čistením alebo jeho
premiestnením.
Pred uložením spotrebiča sa uistite, či je
rameno stojana sklopené do horizontálnej
polohy.
Na sieťový kábel neklaďte ťažké predmety.
Dbajte na to, aby sieťový kábel nevisel cez
okraj stola, alebo aby sa nedotýkal horúceho
povrchu.
Neodpájajte spotrebič od sieťovej zásuvky
ťahom za sieťový kábel. Mohlo by dôjsť
k poškodeniu sieťového kábla alebo sieťovej
zásuvky. Kábel odpájajte od zásuvky ťahom za
zástrčku sieťového kábla.
Ak je sieťový kábel poškodený, výmenu zverte
odbornému servisu. Je zakázané používať
spotrebič s poškodeným sieťovým káblom
alebo vidlicou sieťového kábla.
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-7
2020
04/2020
Aby ste sa vyvarovali nebezpečenstva úrazu
elektrickým prúdom, neopravujte spotrebič
sami ani ho nijak neupravujte. Všetky
opravy a nastavenia tohto spotrebiča zverte
autorizovanému servisnému stredisku.
Zásahom do spotrebiča počas platnosti záruky
sa vystavujete riziku straty záručných plnení.
SK-8
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
POPIS SPOTREBIČA
A
6
9
qa
7
8
1
2
3
4
5
0
qs
1 Hnetací hák
2 Šľahacia balónová metla
3 Miešacia metla v tvare písmena A
4 Antikorová nádoba s objemom 4 l
5 Podstavec
6 Veko
7 Mixovacia hlava s hriadeľom na upevnenie násadca A1, A2 alebo A3
8 Výkyvné rameno s aretáciou v otvorenej polohe
9 Tlačidlo PUSH na odistenie ramena
0 Regulátor rýchlosti otáčok s osvetlením
PULSE (pulzný režim na krátkodobú prevádzku pri maximálnom rýchlostnom stupni)
– 0 (vypnutie do pohotovostného režimu)–nastavenie rýchlostného stupňa 1, 2, 3, 4, 5, 6
(52, 87, 112, 122, 136 a 172 ot./min.)
0 Protišmykové nôžky s prísavkami
qs Priestor na navinutie prívodného kábla
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-9
2020
04/2020
SYSTÉM PLANETÁRNEHO MIXOVANIA
Systém planetárneho mixovania je založený na princípe dvojitej rotácie násadca. Násadec rotuje po
vnútornom obvode nádoby v protismere hodinových ručičiek a zároveň okolo svojej osi v opačnom
smere. Tým je zaistené dôkladné a rovnomerné spracovanie ingrediencií obsiahnutých v nádobe.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
1. Spotrebič a jeho príslušenstvo vyberte z obalového materiálu.
2. Všetky časti (hnetací hák A1, šľahaciu metlu A2, miešaciu metlu A3, antikorovú nádobu na
mixovanie A4 a veko A6), ktoré sú určené na styk s potravinami, dôkladne umyte teplou vodou
za použitia neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ich opláchnite čistou vodou a dôkladne
vytrite dosucha jemnou utierkou.
VÝBER TYPU NÁSADCA
TYP NÁSADCA ÚČEL POUŽITIA
Hnetací hák A1
Používa sa na hnetenie a na prípravu ťažkých a hutných ciest obsahujúcich
kvasnice, ako napr. chlebového cesta.
Miešacia metla A3
Používa sa na mixovanie stredne ťažkých a ľahších ciest bez kvasníc,
na miešanie poliev, krémov, náplní a pod.
Šľahacia metla A2
Používa sa na šľahanie celých vajec alebo vaječných bielkov, šľahačky, ľahkých
ciest, penových krémov a pod. Nepoužívajte ho na mixovanie ťažkých
a hutných ciest.
ZOSTAVENIE A DEMONTÁŽ SPOTREBIČA
Skôr ako začnete zostavovať alebo demontovať kuchynský robot, uistite sa, či je vypnutý a odpojený
od zásuvky el. napätia.
1. Vloženie mixovacej nádoby
1.1 Kuchynský robot postavte na rovný a suchý povrch, napríklad na pracovnú dosku kuchynskej linky.
1.2 Stlačením tlačidla PUSH A9 odistite rameno A8 a odklopte ho nahor. Aretácia ramena A8 v otvorenej
polohe je signalizovaná vysunutím tlačidla PUSH A9, ktoré je sprevádzané počuteľným cvaknutím.
1.3 Antikorovú nádobu A4 vložte do otvoru v podstavci A5 a upevnite ju pootočením v smere
hodinových ručičiek. Ak je nádoba A4 upevnená správne, nie je možné ju zdvihnúť samostatne
z podstavca A5.
2. Pripevnenie násadca (hnetacieho háka, miešacej alebo šľahacej metly)
2.1 Ak sa rozhodnete použiť veko A6, je potrebné ho pripevniť pred nasadením násadca. Veko A6
opatrne nasaďte na výkyvné rameno a zaistite v uzamknutej polohe jeho otočením proti smeru
hodinových ručičiek.
2.2 Pri nasadzovaní násadca musí byť rameno A8 zaistené v otvorenej polohe, pozrite bod 1.2 kapitoly
Vloženie mixovacej nádoby. Na hriadeľ mixovacej hlavy A7 so zakončením v tvare písmena T
nasaďte jeden z násadcov tak, aby hriadeľ zapadol do otvoru v násadci. Násadec pritlačte smerom
k mixovacej hlave A7 a pootočte ním v protismere hodinových ručičiek, aby došlo k jeho upevneniu
k hriadeľu.
SK-10
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
2.3 Jednou rukou uchopte násadec a mierne zaň zatiahnite smerom dole. Ak je riadne upevnený
k hriadeľu, nedôjde k jeho uvoľneniu.
2.4 Ak nebudete hneď vkladať prísady do nádoby na mixovanie A4, stlačte tlačidlo PUSH A9
a rameno A8 sklopte do horizontálnej polohy. Po sklopení ramena A8 do horizontálnej polohy
dôjde k vysunutiu tlačidla PUSH A9, ktoré je sprevádzané počuteľným cvaknutím.
3. Vybratie násadca a nádoby na mixovanie
3.1 Stlačením tlačidla PUSH A9 odistite rameno A8 a odklopte ho nahor. Aretácia ramena A8
v otvorenej polohe je signalizovaná vysunutím tlačidla PUSH A9, ktoré je sprevádzané počuteľným
cvaknutím.
3.2 Násadec uchopte a mierne ho zatlačte smerom k mixovacej hlave A7. Potom ním pootočte v smere
hodinových ručičiek, aby sa uvoľnil z hriadeľa motora a odoberte ho. Nádobou na mixovanie A4
pootočte v protismere hodinových ručičiek a vyberte ju z podstavca A5. Rameno A8 uveďte späť
do horizontálnej polohy.
OBSLUHA SPOTREBIČA
1. Z priestoru Aqs odviňte potrebnú dĺžku prívodného kábla.
2. Stlačením tlačidla PUSH A9 odistite rameno A8 a odklopte ho.
3. Do nádoby A4 umiestnenej v podstavci A5 vložte prísady.
Upozornenie:
Maximálna hmotnosť prísad, ktorú je možné spracovať v jednej dávke, je 1,6 kg. Pri
príprave chlebového cesta nespracovávajte naraz viac než 600 g múky. Pri príprave cesta
na sladké pečivo (ovocné koláče a pod.) je možné naraz spracovať max. 450 g múky.
Maximálne množstvo bielkov, ktoré je možné šľahať naraz, je 8 ks.
4. Stlačte tlačidlo PUSH A9 a rameno A8 s pripevneným násadcom sklopte do horizontálnej polohy.
5. Uistite sa, že kuchynský robot je správne zostavený a že regulátor rýchlosti A0 je nastavený
v polohe 0 (pohotovostný režim). Prívodný kábel pripojte k zásuvke el. napätia. Pripojenie
k funkčnej sieťovej zásuvke je signalizované osvetlením regulátora A0.
6. Regulátorom A0 nastavte požadovaný rýchlostný stupeň v rozsahu 1 6. Najprv nastavte nižšiu
rýchlosť, aby sa zabránilo rozstrekovaniu prísad. Hneď ako dôjde k ich premiešaniu, zvýšte rýchlosť
na požadovaný stupeň. Rýchlosť je možné priebežne regulovať podľa potreby.
Pulzný režim slúži na krátkodobé zvýšenie rýchlosti otáčok na maximum. Na spustenie pulzného
režimu otočte regulátor A0 do polohy PULSE a na zaistenie nepretržitého chodu ho pridržte
v tejto polohe. Hneď ako regulátor A0 uvoľníte, automaticky sa vráti do polohy 0 (vypnuté).
Upozornenie:
Ak je potrebné zotrieť prísady zo stien nádoby na mixovanie A4 a násadca, kuchynský
robot najskôr vypnite nastavením regulátora rýchlosti A0 do polohy 0 (pohotovostný
režim) a odpojte od sieťovej zásuvky. Potom zotrite prísady plastovou stierkou.
Maximálny čas prevádzky spotrebiča je 6 minút. Nenechávajte spotrebič nepretržite
v prevádzke dlhšie, než je vyššie uvedené. To obzvlášť platí pri veľkom zaťažení (napr.
pri spracovaní ťažkých, hutných ciest). Ak bol spotrebič v prevádzke pri veľkom zaťažení,
pred ďalším spustením ho nechajte aspoň 10 minút vychladnúť. Pri nižšom zaťažení
obvykle stačí na vychladnutie 3 až 5 minút.
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-11
2020
04/2020
7. Po ukončení používania nastavte regulátor rýchlosti A0 do polohy 0 (pohotovostný režim)
a prívodný kábel odpojte od sieťovej zásuvky.
8. Kuchynský robot demontujte podľa inštrukcií uvedených v kapitole Zostavenie a demontáž
spotrebiča. Na odstránenie zmesi z nádoby A4 a násadca použite mäkkú plastovú stierku.
9. Po každom použití vyčistite kuchynský robot podľa pokynov uvedených v kapitole Čistenie a údržba
RÝCHLY SPRIEVODCA MIXOVANÍM
Typ násadca Ingrediencie Množstvo Čas spracovania Výber rýchlosti
Šľahacia metla A2
Bielky max. 8 ks 4 minúty Stupeň 6
Šľahacia metla A2
Smotana 500 ml 4–5 minút Stupeň 6
Šľahacia metla A2
Majonéza 3 žĺtky 1 minúta Stupeň 2–4
Miešacia metla A3
Cesto na tortu cca 800 g 6 minút Stupeň 2–6
Hnetací hák A1
Chlebové cesto max. 600 g múky 4 minúty Stupeň 2
Poznámka:
Vyššie uvedené časy spracovania iba orientačné. Aby nedochádzalo k rozstrekovaniu
ingrediencií mimo nádoby, zvoľte ako začiatočnú rýchlosť stupeň 1 alebo 2. Potom nastavte
vyššiu rýchlosť podľa potreby.
ČISTENIE A ÚDRŽBA
Pred čistením kuchynský robot vždy vypnite nastavením regulátora rýchlosti A0 do polohy 0
a odpojte od sieťovej zásuvky.
Po každom použití je potrebné násadec dôkladne umyť teplou vodou za použitia neutrálneho
kuchynského saponátu. Potom ho opláchnite pod čistou tečúcou vodou a dôkladne vytrite dosucha
jemnou utierkou.
Poznámka:
Násadce sú určené na krátkodobý styk s potravinami (vrátane nápojov), t. j. max. 4 hodiny.
Antikorovú nádobu A4 umyte teplou vodou za použitia neutrálneho kuchynského saponátu.
Potom ju opláchnite pod čistou tečúcou vodou a vytrite dosucha jemnou utierkou.
Tip:
Ak ste šľahali vaječné bielky, šľahaciu metlu A2 a nádobu na mixovanie A4 najskôr opláchnite
studenou vodou. Ak by ste použili horúcu vodu, zvyšky vaječných bielkov by stvrdli a ich
odstránenie by bolo ťažšie.
Na čistenie podstavca A5 a ramena A8 použite handričku navlhčenú v slabom roztoku
saponátového čistiaceho prípravku. Všetko potom vytrite dosucha.
Nikdy neponárajte spotrebič ani jeho prívodný kábel do vody alebo inej tekutiny. Na čistenie
nepoužívajte riedidlá alebo rozpúšťadlá, príp. čistiace prostriedky spôsobujúce oter. Inak môže
dôjsť k narušeniu povrchovej úpravy spotrebiča.
SK-12
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
SKLADOVANIE
Ak nebudete kuchynský robot používať, uložte ho na čisté, suché miesto mimo dosahu detí. Uistite
sa, či je rameno A8 sklopené do horizontálnej polohy.
TIPY A RADY
CHLEBOVÉ CESTO – PRÍSADY
MÚKA
Je najdôležitejšou prísadou, ktorá sa používa na pečenie chleba. Spolu s droždím vytvára štruktúru
bochníka. Keď sa zmieša s tekutinou, bielkoviny v nej obsiahnuté začnú tvoriť lepok. Lepok je sieť
pružných vlákien, ktorá uzavrie plyny produkované droždím smerom k sebe.
Biela pšeničná múka
Predáva sa ako pekárska, chlebová alebo hladká pšeničná múka. Hladká múka je najľahšie dostupná, no
lepšie výsledky dosiahnete s múkou, ktorá obsahuje minimálne 11 až 12 % bielkovín. Recepty uvedené
v tomto návode vyžadujú použitie chlebovej múky s 11% obsahom bielkovín. Tento údaj sa uvádza
na obale múky. Nepreosievajte múku ani nepoužívajte múku s kypriacim práškom, ak nie je v recepte
uvedené inak.
Celozrnná pšeničná múka
Vyrába sa z pšeničných zŕn, obsahuje otruby a klíčky. Chlieb, ktorý je pečený z tohto druhu múky, bude
hutnejší. Menej hutný chlieb získate tak, že nahradíte jeden hrnček celozrnnej múky bielou chlebovou
múkou.
Ražná múka
Je veľmi obľúbená na pečenie chleba, obsahuje vysoký podiel minerálnych látok, ale nízky obsah
bielkovín, a preto sa obvykle kombinuje s múkou pšeničnou, aby chlieb dobre vykysol.
Lepková múka
Vyrába sa extrakciou obsahu lepku z pšeničného zrna. Pridanie lepkovej múky môže vylepšiť štruktúru
a kvalitu chleba pri použití múky s nižším obsahom bielkovín.
CHLEBOVÉ ZMESI
Obsahujú múku, cukor, sušené mlieko, soľ a ďalšie prísady ako napríklad zlepšujúce prípravky chleba.
Obvykle sa potom pridáva len voda a droždie.
ZLEPŠUJÚCE PRÍPRAVKY CHLEBA
dostupné v supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou. Prísady obsiahnuté v zlepšujúcom
prípravku chleba obvykle potravinárske kyseliny, ako je kyselina askorbová (vitamín C) a enzýmy
(amylázy) extrahované z pšeničnej múky.
Zlepšujúci prípravok chleba pomôže spevniť cesto, čím sa dosiahne väčší objem bochníka a jemnejšia
štruktúra. Chlieb je stabilnejší a má dlhšiu trvanlivosť.
CUKOR
Dodáva sladkosť, príchuť a hnedú farbu chlebovej kôrke. Pridáva sa do droždia. Vhodný je biely cukor,
hnedý cukor alebo med.
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-13
2020
04/2020
SUŠENÉ MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY
Obohacujú chuť a zvyšujú výživovú hodnotu chleba. Vhodné a ľahko použiteľné je sušené mlieko.
Uchovávajte ho vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Takisto je možné použiť sušené sójové mlieko,
ale spôsobuje vyššiu tuhosť chleba. Čerstvé mlieko by sa nemalo nahradzovať, ak nie je v recepte
uvedené inak.
SOĽ
Je dôležitou prísadou pri pečení chleba. Zvyšuje nasiakavosť cesta, zlepšuje hnetenie, posilňuje vývoj
lepku a ovplyvňuje tvar bochníka, štruktúru striedky, farbu kôrky, chuť a vedie k predĺženiu trvanlivosti
chleba. Pretože bráni kysnutiu chleba, starostlivo ju odmeriavajte.
TUK
Dodáva chuť a zadržuje vlhkosť. Môžu sa použiť rastlinné oleje, ako je saflorový, slnečnicový alebo
repkový olej. V receptoch je možné oleje nahradiť maslom alebo margarínom, môže ale dôjsť k
sfarbeniu striedky dožlta.
DROŽDIE
Používa sa ako prípravok na kysnutie. V receptoch tohto návodu sa používa sušené droždie. Pred
použitím sušeného droždia vždy skontrolujte lehotu trvanlivosti, pretože droždie s uplynutým dátumom
trvanlivosti môže spôsobiť, že cesto nevykysne.
Čerstvé alebo lisované kvasnice potrebné v trikrát väčšom množstve než sušené kvasnice.
Na vytvorenie kvásku je potrebná tekutina, cukor a teplo.
RÝCHLOKYSNÚCE DROŽDIE
Je zmes droždia a zlepšujúceho prípravku chleba. Ak si prajete v recepte nahradiť bežné droždie
týmto druhom, vynechajte zlepšujúci prípravok chleba. Rýchlokysnúce droždie by sa nemalo používať
v kombinácii s chlebovými zmesami, pretože zlepšujúci prípravok chleba býva v zmesiach už obsiahnutý.
VODA
Bežne sa používa voda z vodovodného kohútika. Chladenú vodu je potrebné najprv ohriať na izbovú
teplotu. Príliš horúca alebo studená voda znemožní vytvorenie kvásku.
VAJCIA
Používajú sa v niektorých receptoch na chlieb. Podporujú kysnutie a zvyšujú výživovú hodnotu chleba.
Dodávajú chuť a jemnosť striedky a obvykle sa používajú do sladších druhov chleba.
ĎALŠIE PRÍSADY
Prísady, ako sušené ovocie, orechy, čokoládové čipsy a pod., ktoré by mali zostať celé v upečenom
chlebe, by sa mali rozptýliť do cesta. Mali by sa postupne pridávať počas hnetenia pred kysnutím cesta.
SK-14
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
CHLEBOVÉ CESTO – PRÍPRAVA
Pri všetkých prísadách skontrolujte lehotu minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby.
Prísady pridávajte v poradí uvedenom v recepte.
Otvorené potraviny skladujte vo vzduchotesných nádobách.
Prísady, ktoré ste vybrali z chladničky, nechajte pred použitím zahriať na izbovú teplotu
Ak nie je v recepte uvedené inak, použite chlebovú múku. Nepoužívajte múku, ktorá obsahuje
menej než 11 % bielkovín.
Nepoužívajte múku s kypriacim práškom na pečenie kvasnicového chleba, ak nie je v recepte
uvedené inak.
Ak bývate v nadmorskej výške nad 900 m n. m., pravdepodobne budete musieť upraviť množstvo
kvasníc v recepte. Čím vyššia je nadmorská výška, tým nižší je tlak vzduchu a tým rýchlejšie cesto
nakysne. Odporúča sa použiť o ¼ kávovej lyžičky kvasníc menej, než je uvedené v recepte.
Ak je vlhké a horúce počasie, použite o ¼ kávovej lyžičky kvasníc menej, než je uvedené v recepte,
aby cesto neprekyslo.
Vlastnosti múky sa môžu meniť s ročným obdobím alebo skladovaním. Potom bude potrebné upraviť
pomer vody a múky nasledujúcim spôsobom. Ak sa cesto príliš lepí, pridajte 1 až 2 polievkové lyžice
múky. Ak je príliš suché, pridajte 1 až 2 kávové lyžičky vody. Na absorpciu týchto pridaných prísad je
potrebných niekoľko minút. Cesto so správnym množstvom múky a vody by sa malo dať vytvarovať
do hladkého bochníka na dotyk vlhkého, no nie lepivého.
Ako pripraviť kvások
Do čistej sklenenej misky nalejte teplú vodu v množstve uvedenom v recepte. Potom pridajte
potrebné množstvo čerstvých alebo lisovaných kvasníc spolu s 1 kávovou lyžičkou cukru a 1 kávovou
lyžičkou múky. Všetko opatrne zamiešajte a zakryte plastovým vrecúškom. Nechajte stáť na teplom
mieste (30 °C) asi 30 minút alebo kým zmes nenapučí a nespení sa. Táto zmes by sa mala okamžite
použiť.
Kysnutie na teplom mieste
Droždie, či pri kvasení alebo v teste, vyžaduje teplo na naberanie objemu. Teplé miesto na
kysnutie cesta si vytvoríte tak, že položíte plech na pečenie na misu s dostatočne teplou vodou.
Na plech položíte pripravené cesto a zakryjete mierne omasteným hrubším igelitovým vrecúškom
alebo utierkou na riad. Na kysnutie je potrebné zaistiť teplé miesto bez prievanu. Cesto nechajte
kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
CESTO NA TORTY A JEMNÉ PEČIVO – PRÍSADY
MÚKA
Používaná do koláčov a jemného pečiva by mala mať nižší obsah bielkovín (lepku), než múka používaná
na pečenie chleba.
Polohrubá a hladká múka
nižší obsah bielkovín (lepku) a dodáva pečeným výrobkom, ako torty, dolky, jemné pečivo,
lievance a palacinky, jemnejšiu štruktúru.
Múka s kypriacim práškom
Je zmesou múky a kypriacich prípravkov, ako je prášok do pečiva. Na výrobu zmesi 1 hrnčeka múky
s kypriacim práškom zmiešajte 1 hrnček múky a 2 kávové lyžičky prášku do pečiva.
Celozrnná múka
Obsahuje otruby a pšeničné klíčky a môže sa použiť do cesta na dolky a záviny. Štruktúra výrobkov
upečených z celozrnnej múky bude hutnejšia.
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-15
2020
04/2020
Kukuričná múka
Vyrába sa z kukurice a používa sa do niektorých pečených výrobkov, ktorým dodáva jemnú štruktúru.
Môže sa použiť na zahustenie omáčok a dezertov.
Ryžová múka
Vyrába sa z ryže a používa sa na zjemnenie štruktúry pečených výrobkov, ako je krehké čajové pečivo.
PRÁŠOK DO PEČIVA
Používa sa ako kypriaci prípravok na pečenie.
JEDLÁ SÓDA
Je tiež známa ako bikarbonát sodný. Môže sa použiť ako dodatočný kypriaci prípravok alebo na
stmavnutie niektorých pečených výrobkov.
MASLO
Dodáva špecifickú chuť a jemnú štruktúru pečeným výrobkom. V niektorých receptoch je možné maslom
nahradiť olej, výsledná chuť a štruktúra pečených výrobkov bude ale odlišná. V tomto prípade použite
o ¼ množstva masla menej, než je množstvo oleja uvedené v recepte. Skôr ako začnete šľahať maslo
s cukrom, nechajte ho zmäknúť pri izbovej teplote.
VAJCIA
Mali by mať izbovú teplotu, aby dodali správny objem pečeným výrobkom. Vajcia rozbite jednotlivo
do inej nádoby a až potom ich pridajte k ostatným prísadám, aby ste sa vyvarovali prípadného
znehodnotenia celej dávky, ak by bolo niektoré z vajec skazené. Ak budete šľahať bielky, starostlivo
ich oddeľte od žĺtkov. Vaječné žĺtky obsahujú tuk a ich zvyšky znemožnia úspešné našľahanie bielkov.
Skôr ako začnete šľahať bielky, uistite sa, či je šľahacia metla a nádoba na mixovanie celkom čistá a bez
zvyškov tuku. Inak by nemuselo dôjsť k dokonalému vyšľahaniu bielkov.
MLIEKO
Malo by byť plnotučné, ak nie je v recepte uvedené inak. Nízkotučné alebo polotučné mlieko je možné
použiť, ale výsledná chuť a štruktúra pečených výrobkov môže byť odlišná.
CUKOR
Obvykle sa používa biely kryštálový cukor. Dodáva chuť, štruktúru a farbu pečeným výrobkom.
Často sa tiež používa cukor krupice, keďže sa ľahšie rozpúšťa pri šľahaní s maslom. Na dodanie odlišnej
chuti, štruktúry a farby pečeným výrobkom sa môže použiť hnedý cukor.
PEČENIE
Rúru nechajte predhriať, aby sa dosiahla správna teplota pred začatím pečenia.
Teplota a čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od typu rúry na pečenie. Pri použití teplovzdušnej
rúry znížte teplotu uvedenú v recepte zhruba o 15–20 ˚C.
Namiesto vysypávania foriem na pečenie a pekáčov môžete použiť papier na pečenie, ak je to
vhodné. Aby papier na pečenie nekĺzal po hladkom povrchu formy na pečenie, môžete potrieť
formu malým množstvom tuku.
Pred vybratím pečeného výrobku z rúry najskôr overte, či je hotový. Mierne sa dotknite vrška
pečiva, a ak sa vráti do pôvodného stavu, malo by byť správne upečené. Opatrne pichnite špajľu
doprostred pečiva a vytiahnite ju. Ak sa cesto nelepí na špajľu, pečivo je upečené.
Aby bolo čajové pečivo chrumkavejšie, vyberte plech na pečenie z rúry a umiestnite ho na kovovú
odkladaciu mriežku. Jednotlivé kúsky pečiva posuňte na plechu zo svojho miesta pečenia a nechajte
ich schladnúť. Po schladnutí ich presuňte z plechu na tácku.
SK-16
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
RECEPTY
Korpus z piškótového cesta
4 vajcia, oddelené bielky od žĺtkov
¼ hrnčeka krupicového cukru
1 hrnček (150 g) polohrubej múky s kypriacim práškom, preosiatej
3 polievkové lyžice vody
Použite šľahaciu metlu A2.
Nastavte rýchlostný stupeň 6 a vyšľahajte vaječné bielky do tuhého snehu. Znížte rýchlosť na stupeň
1 a pomaly pridávajte cukor, kým sneh nezhustne a nie je hladký.
Pridajte vaječné žĺtky a opatrne zamiešajte.
Nastavte rýchlostný stupeň 1 a striedavo pridávajte múku a vodu. Šľahajte, kým sa ingrediencie
nespoja.
Cesto nalejte do vopred mierne vymazanej a múkou vysypanej formy na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C cca 20–25 minút.
Upečenú piškótu nechajte vychladnúť na kovovom rošte.
Korpus z treného vanilkového cesta
125 g masla, zmäknutého
¾ hrnčeka cukru krupice
1 kávová lyžička vanilkovej esencie
2 vajcia
2 hrnčeky (300 g) polohrubej múky s kypriacim práškom, preosiatej
¾ hrnčeka mlieka
Použite miešaciu metlu A3.
Nastavte rýchlosť 6 a vyšľahajte maslo s cukrom, kým nie je zmes nadýchaná a hladká.
Pridajte vanilkovú esenciu, vajíčka jedno po druhom a nechajte ich dobre zašľahať.
Znížte rýchlosť na stupeň 2 a pomaly striedavo pridávajte múku a mlieko a šľahajte, kým sa nevytvorí
hladké cesto.
Cesto nalejte do vopred vymazanej a vysypanej formy na pečenie s priemerom 22 cm.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C zhruba 45–50 minút alebo kým nie je cesto upečené dozlata.
Upečený korpus nechajte vychladnúť na kovovej tácke.
Maslové sušienky (cca 40 ks)
125 g masla, zmäknutého
¾ hrnčeka cukru krupice
1 kávová lyžička vanilkovej esencie
1 vajce
2 hrnčeky (300 g) polohrubej múky
1 kávová lyžička prášku do pečiva
Použite miešaciu metlu A3.
Nastavte rýchlosť 6 a maslo vyšľahajte do hladka. Pridajte cukor, vanilkovú esenciu a vajce. Šľahajte,
kým nevznikne ľahká a hladká zmes.
Zmiešajte múku a prášok do pečiva.
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-17
2020
04/2020
Nastavte rýchlosť 2 a postupne pridávajte múku, kým sa všetko riadne nespojí do jednej hmoty.
Nešľahajte však príliš dlho.
Pomocou lyžičky vytvarujte malé guľky a rovnomerne ich rozložte na mierne vymazaný alebo
papierom na pečenie vyložený plech. Okolo každej guľky nechajte dostatok priestoru. Pomocou
ľahko pomúčenej vidličky stlačte každú guľku.
Pečte v predhriatej rúre na 190 °C asi 12–15 minút alebo kým nie sušienky upečené mierne
dozlata.
Sušienky vyberte z plechu a nechajte bokom na kovovom rošte vychladnúť.
Krémové snehové pusinky (20–24 ks)
4 vaječné bielky
1 hrnček cukru krupice
Použite šľahaciu metlu A2.
Nastavte rýchlostný stupeň 6 a z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Znížte rýchlosť na stupeň
1 a opatrne pridajte polovicu cukru a zašľahajte ho. Potom pridajte zostávajúci cukor.
Pomocou lyžice naneste malé množstvo snehovej hmoty na mierne vymazaný plech. Medzi
jednotlivými kúskami nechajte asi 3 cm, aby sa nespiekli.
Pečte v rúre na 120 °C asi 1 1 ½ hodiny alebo kým nie snehové pusinky suché. Nepečte ich
však príliš dlho, aby sa nespálili. Vyberte ich z plechu, nechajte bokom vychladnúť a skladujte vo
vzduchotesnej nádobe.
Poznámka:
Väčšie snehové pusinky môžete vytvoriť pomocou ozdobovača. Tým sa môže predĺžiť čas pečenia.
Biely chlieb
4 hrnčeky (600 g) chlebovej múky
3 polievkové lyžice sušeného mlieka
1 ½ kávovej lyžičky soli
1 ½ polievkovej lyžice cukru
1 kávová lyžička zlepšujúceho prípravku chleba
2 kávové lyžičky instantného droždia
2 polievkové lyžice oleja
1½ hrnčeka (375 ml) vody
chlebová múka navyše, na ručné hnetenie
Použite hnetací hák A1.
V nádobe zmiešajte múku, sušené mlieko, soľ, cukor, zlepšujúci prípravok chleba a instantné
droždie.
Nastavte rýchlosť 1–2, do sypkej zmesi pomaly pridávajte vodu a olej. Nechajte hniesť, kým sa cesto
nezačne formovať.
Cesto presuňte na mierne pomúčenú dosku a rukami riadne spracujte hnetením, kým nie je cesto
dostatočne jemné a hladké.
Poznámka:
Cesto by malo byť v tejto fáze veľmi dobre prehnetené, aby sa vytvoril lepok, ktorý dodáva cestu
tú správnu elasticitu a podporuje kysnutie.
SK-18
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
Vložte cesto do veľkej misy a zakryte fóliou. Nechajte na teplom mieste kysnúť asi 20 minút, alebo
kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyberte z misy a znovu spracujte hnetením na mierne pomúčenej doske.
Cesto vložte do formy na pečenie. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste ešte asi
30–40 minút kysnúť alebo kým nie je cesto dostatočne vykysnuté. Odoberte potravinovú fóliu.
Pred pečením môžete cesto potrieť vaječnou polevou. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi
40–50 minút alebo kým nie je chlieb upečený dozlata.
Upečený chlieb nechajte 15 20 minút schladnúť a potom ho vyberte z formy. Pred krájaním
nechajte bochník úplne vychladnúť, aby sa nezrazil.
Vaječná poleva na chlebové cesto
1 vajce, zľahka rozšľahané
2–3 lyžice vody
Obe ingrediencie zmiešajte, vznikne hladká zmes. Nešľahajte. V prípade potreby preceďte cez
sitko. Vaječnou polevou potrite chlebové cesto pred pečením.
Focaccia (2–4 porcie)
3 hrnčeky (450 g) chlebovej múky
1 kávová lyžička soli
2 kávové lyžičky cukru
2 kávové lyžičky instantného droždia
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 hrnček (250 ml) vody
Na potretie:
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 polievková lyžica hrubej soli
2 polievkové lyžice čiernych olív, nakrájaných
Použite hnetací hák A1.
V nádobe zmiešajte múku, soľ, cukor a droždie.
Nastavte rýchlosť 1–2, do sypkej zmesi pomaly pridávajte vodu a olej. Nechajte hniesť, kým sa cesto
nezačne formovať.
Cesto presuňte na mierne pomúčenú dosku a rukami riadne spracujte hnetením, kým nevznikne
jemné a hladké cesto.
Cesto vložte do veľkej misy a zakryte potravinovou fóliou. Nechajte na teplom mieste asi 20 minút
kysnúť, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyberte z misy a znovu spracujte hnetením na mierne pomúčenej doske.
Cesto vložte do mierne vymazanej teflonovej formy s rozmermi 20 × 30 cm a rozvaľkajte do tvaru
formy.
Zľahka zakryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste 20–30 minút kysnúť alebo kým
cesto trochu nevykysne. Odoberte potravinovú fóliu.
Cesto potrite olivovým olejom a posypte hrubou soľou a nakrájanými olivami. Pečte v predhriatej
rúre na 200 °C asi 30–35 minút alebo kým nie je chlieb focaccia upečený dozlata.
Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť na kovovom rošte.
Kuchynský robot
STM 3620WH
SK
SK-19
2020
04/2020
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätia ............................................................................................................... 220–240 V
Menovitý kmitočet ............................................................................................................................ 50-60 Hz
Menovitý príkon .................................................................................................................................... 600 W
Trieda ochrany (pred úrazom elektrickým prúdom) ....................................................................................II
Hlučnosť ............................................................................................................................................. 86 dB(A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je 86 dB(A), čo predstavuje hladinu A akustického
výkonu vzhľadom na referenčný akustický výkon 1 pW.
Vysvetlenie technických pojmov
Stupeň ochrany pred úrazom elektrickým prúdom:
Trieda II – Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je zaistená dvojitou alebo zosilnenou izoláciou.
Zmeny textu a technických parametrov vyhradené.
SK-20
SK
Kuchynský robot
STM 3620WH
2020
04/2020
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch znamená, že použité
elektrické a elektronické výrobky nesmú byť pridané do bežného komunálneho
odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu a recykláciu odovzdajte tieto výrobky
na určené zberné miesta. Alternatívne v niektorých krajinách Európskej únie alebo
v iných európskych krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu predajcovi
pri kúpe ekvivalentného nového produktu. Správnou likvidáciou tohto produktu
pomôžete zachovať cenné prírodné zdroje a napomáhate prevencii potenciálnych
negatívnych dopadov na životné prostredie a ľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky
nesprávnej likvidácie odpadov. Ďalšie podrobnosti si vyžiadajte od miestneho úradu
alebo najbližšieho zberného miesta. Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu môžu
byť v súlade s národnými predpismi udelené pokuty.
Pre podnikové subjekty v krajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické a elektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné
informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia v ostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný v Európskej únii. Ak chcete tento výrobok zlikvidovať, vyžiadajte
si potrebné informácie o správnom spôsobe likvidácie od miestnych úradov alebo
od svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa naň vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Sencor STM 3620WH-EUE3 Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka