Panasonic SD256WXE Návod na používanie

Typ
Návod na používanie

Tento návod je vhodný aj pre

Modelnr./Modèle n°
SD-257/SD-256
SD-257
English Deutsch
Ďakujeme vám, že ste sa rozhodli kúpiť si tento výrobok značky
Panasonic.
Pred prvým použitím tohto výrobku si dôkladne prečítajte tieto pokyny a túto príručku
si odložte, aby ste ju v prípade potreby mali k dispozícii.
Tento návod na obsluhu popisuje používanie dvoch rôznych modelov.
Popis vo vnútri sa zameriava hlavne na model SD-257.
(Rozdiely vo funkciách oboch modelov sú uvedené na strane 8.)
Tento výrobok je určený na používanie v domácnosti.
Automatická pekáreň na chlieb
NÁVOD NA OBSLUHU A RECEPTY (Domáce použitie)
M-SD257/256-SK
Model SD-257/SD-256
2
Obsah
Pred použitím
Bezpečnostné pokyny ........................................................................................................................................................ 3
Rozdiely medzi modelmi SD-257 a SD-256 4
Zoznam typov chleba a možností pečenia......................................................................................................................... 4
Príslušenstvo/Identikácia častí ......................................................................................................................................... 6
Používanie
Prísady na prípravu chleba ................................................................................................................................................ 8
Pečenie chleba [BAKE] .................................................................................................................................................... 10
Príprava cesta [DOUGH] ................................................................................................................................................. 12
Pridávanie doplňujúcich prísad ........................................................................................................................................ 13
Pečenie briošiek............................................................................................................................................................... 14
Pečenie koláčov ............................................................................................................................................................... 16
Recepty
Recepty na prípravu chleba ............................................................................................................................................. 17
Recepty na prípravu cesta ............................................................................................................................................... 18
Recepty na prípravu koláčov ........................................................................................................................................... 18
Použitie „bezlepkového“ programu .................................................................................................................................. 19
Recepty zo zmesí AVEVE ................................................................................................................................................ 20
Čistenie
Starostlivosť a čistenie ..................................................................................................................................................... 38
Ochrana nepriľnavého povrchu
Spôsob ochrany nepriľnavého povrchu ........................................................................................................................... 39
Riešenie problémov
Riešenie problémov ......................................................................................................................................................... 39
3
Position the breadmaker on a firm, dry, clean, flat heatproof worktop at least 10 cm (4 inches) from the
During baking the casing heats up. The Breadmaker should be placed at least 5 cm (2 inches) from walls
Information on Disposal for Users of Waste Electrical & Electronic Equipment (private households)
This symbol on the products and/or accompanying documents means that used electrical and electronic products should not be
mixed with general household waste.
For proper treatment, recovery and recycling, please take these products to designated collection points, where they will be
accepted on a free of charge basis. Alternatively, in some countries you may be able to return your products to your local
retailer upon the purchase of an equivalent new product.
Disposing of this product correctly will help to save valuable resources and prevent any potential negative effects on human
health and the environment which could otherwise arise from inappropriate waste handling. Please contact your local authority
Bezpečnostné pokyny
Dôležité bezpečnostné upozornenia
Umiestnenie zariadenia
Zariadenie nepoužívajte vonku alebo v bezprostrednej blízkosti zdrojov tepla, alebo
v miestnostiach s vysokou vlhkosťou.
Pekáreň na chlieb umiestnite na pevnú, suchú, čistú a rovnú pracovnú plochu odolnú voči teplu,
aspoň 10 cm od hrany pracovnej plochy.
Neumiestňujte ju na nestabilné povrchy alebo na elektrické zariadenia, ako je napríklad
chladnička alebo na materiály, ako je napríklad obrus.
Počas pečenia sa kryt pekárne zahrieva. Pekáreň na chlieb umiestnite minimálne 5 cm od stien
a iných predmetov.
Upozornenie
1. Ak je napájací kábel poškodený, musí ho vymeniť výrobca, jeho servisný zástupca alebo osoba s podobnou kvalikáciou.
Predídete tým riziku úrazu.
2. Nepokúšajte sa zariadenie svojpomocne opravovať alebo rozoberať. (Problém konzultujte s predajcom
výrobkov značky Panasonic alebo
s kvalikovaným technikom.)
3. Zariadenie, napájací kábel alebo zástrčku napájacieho kábla neponárajte do vody ani do žiadneho iného druhu
tekutiny.
4. Dávajte pozor, aby napájací kábel zariadenia nevisel zo stola a nedotýkal sa horúcich plôch.
5. Počas prevádzky zariadenia nevyberajte formu na chlieb ani nevyťahujte napájací kábel zariadenia z elektrickej
zásuvky.
(Ak je program prerušený, bude pokračovať len v prípade, že pekáreň na chlieb znova zapnete alebo obnovíte
prívod elektrickej energie v priebehu 10 minút.)
6. Počas používania neblokujte a neprikrývajte ventilačné otvory na zariadení.
7. Jednotlivé plochy zariadenia sa počas používania zahrievajú.
8. Aby ste predišli popáleniu, pri vyberaní formy na chlieb a upečeného chleba vždy používajte kuchynské rukavice.
Dávajte tiež pozor pri vyťahovaní lopatky na miesenie cesta.
9. Napájací kábel pri zapájaní/odpájaní do/z elektrickej siete držte za zástrčku a nie priamo za kábel.
10. Vnútornú časť zariadenia a formu na chlieb udržiavajte vždy v čistote. (Zabezpečíte tým správne fungovanie programov.)
11. Toto zariadenie nie je určené na používanie osobami (vrátane detí) so zníženými fyzickými, zmyslovými alebo mentálnymi
schopnosťami alebo nedostatočnými skúsenosťami a znalosťami, kým nie sú pod dozorom alebo nie sú poučené o používaní
spotrebiča osobou zodpovednou za ich bezpečnosť.
Dávajte pozor, aby sa deti so zariadením nehrali.
12. Toto zariadenie je určené len na prípravu chleba, cesta a koláčov tak, ako je to podrobne opísané v tomto návode
na obsluhu.
Informácie pre používateľov o likvidácii opotrebovaných elektrických alebo elektronických zariadení
(domácnosti)
Tento symbol na výrobkoch alebo v sprievodnej dokumentácii znamená, že použité elektrické a elektronické výrobky
sa nesmú miešať s bežným komunálnym odpadom.
V záujme zabezpečenia správneho spôsobu likvidácie, spracovania a recyklácie odovzdajte tieto výrobky
na špecializovanom zbernom mieste, kde budú prijaté zdarma. V niektorých krajinách ich pri zakúpení nového
ekvivalentného výrobku môžete vrátiť miestnemu predajcovi.
Správnou likvidáciou tohto výrobku pomôžete zachovať cenné prírodné zdroje a napomáhate pri ochrane
pred potenciálne negatívnymi dopadmi na životné prostredie a ľudské zdravie, ktoré by mohli nastať v dôsledku nesprávnej likvidácie
odpadov. Ak potrebujete ďalšie podrobnosti, kontaktujte, prosím, miestne úrady najbližšie k zbernému miestu.
Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu môžu byť v súlade s platnou legislatívou udelené pokuty.
Pre právnické osoby v Európskej únii
Ak chcete zlikvidovať elektrické a elektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné informácie od predajcu alebo dodávateľa.
Informácie o likvidácii v ostatných krajinách mimo Európskej únie
Takéto označenie je platné iba v Európskej únii.
V prípade potreby likvidácie takýchto zariadení sa obráťte na miestny úrad a vyžiadajte si informácie o správnom postupe.
4
Q SD-257
Q SD-256
Q SD-257
Q SD-256
basic
Makes bread with strong white
bread flour, etc.
whole wheat
Makes bread with strong whole
wheat flour, etc.
rye
(SD-257 only)
Makes bread with rye flour.
french
Makes bread with strong white
bread flour for a crispy crust and
texture.
italian
Makes light bread for enjoying
with pasta, etc.
brioche
Makes rich flavored bread with
eggs and butter
sandwich
Makes bread with a soft crust
and texture ideal for making
sandwiches.
gluten free
Makes bread using gluten-free
bread mix.
pizza
Makes pizza dough.
bake only
Makes teabreads and cakes.
Rozdiely medzi
modelmi SD-257
a SD-256
Tento návod na obsluhu je
určený pre dve odlišné pekárne
na chlieb
K dispozícii je aj režim na pečenie ražného chleba.
Automatický
zásobník na
prísady
Dodatočné prísady
pridajte manuálne
po zaznení zvukovej
signalizácie. (s. 17)
Zoznam typov chleba
Možnosti použitia funkcií a vyžadovaný
čas
Možnosti
Režim prípravy chleba
Program pečenia Veľkosť Kôrka Časovač
[basic]
(základný režim)
Príprava chleba zo silnej bielej chlebovej
múky atď.
[BAKE] (pečenie)
[BAKE RAPID]
(rýchle pečenie)
[BAKE RAISIN]
(pečenie
s hrozienkami)
1
3
[DOUGH (cesto)
[DOUGH RAISIN]
(cesto
s hrozienkami)
[whole wheat]
(celozrnná pšeničná múka)
Príprava chleba zo silnej celozrnnej
pšeničnej múky atď.
[BAKE] (pečenie)
[BAKE RAPID]
(rýchle pečenie)
[BAKE RAISIN]
(pečenie
s hrozienkami)
3
[DOUGH] (cesto)
[DOUGH RAISIN]
(cesto
s hrozienkami)
[rye]
(ražná múka)
(iba model SD-257)
Príprava chleba z ražnej múky.
[BAKE] (pečenie)
[DOUGH] (cesto)
[french]
(francúzske pečivo)
Príprava chleba zo silnej bielej chlebovej
múky s chrumkavou kôrkou
a konzistenciou.
[BAKE] (pečenie)
[DOUGH] (cesto)
[italian]
(talianske pečivo)
Príprava ľahkého chleba, ktorý si môžete
vychutnať s cestovinami atď.
[BAKE] (pečenie)
[brioche]
(brioška)
Príprava chleba s výraznou chuťou
s vajíčkami a maslom.
[BAKE] (pečenie)
[sandwich]
(sendvič)
Príprava chleba s jemnou kôrkou
a konzistenciou, ideálny na prípravu
sendvičov.
[BAKE] (pečenie)
[gluten free]
(bezlepkový chlieb)
Príprava chleba z bezlepkovej chlebovej
zmesi.
[BAKE] (pečenie)
2
[pizza]
Príprava pizzového cesta.
[DOUGH] (cesto)
[bake only]
(len pečenie)
Príprava čajového pečiva a koláčov.
[BAKE] (pečenie)
1 Dostupné sú len režimy „LIGHT“ (jemne prepečená kôrka) a “MEDIUM„ (stredne prepečená
kôrka).
2 Dostupné sú len režimy „MEDIUM“ (stredne prepečená kôrka) a „DARK„ (tmavá kôrka).
Ak pečiete
s hrozienkami, orechmi
alebo cereáliami, pridajú
sa automaticky. (s. 17)
Úložný priestor
na odmernú
lyžicu
Fotograe a obrázky v tomto návode na obsluhu znázorňujú
model SD-257.
5
Procesy
[REST]
(odpočinutie cesta)
[KNEAD] (miesenie) [RISE] (kysnutie) [BAKE] (pečenie) Celkový čas
25 min – 60 min 15 – 30 min 1 h 50 min – 2 h 20 min 50 min 4 h
15 – 20 min približne 1 h 35 min – 40 min 1 h 55 min –2 h
25 min – 60 min 15 – 30 min 1 h 50 min – 2 h 20 min 50 min 4 h
25 min – 50 min 15 – 30 min 1 h 10 min – 1 h 30 min 2 h 20 min
25 min – 50 min 15 – 30 min 1 h 10 min – 1 h 30 min 2 h 20 min
1 h – 1 h 40 min 15 – 25 min 2 h 10 min – 2 h 50 min 50 min 5 h
15 min – 25 min 15 – 25 min 1 h 30 min – 1 h 40 min 45 min 3 h
1 h – 1 h 40 min 15 – 25 min 2 h 10 min – 2 h 50 min 50 min 5 h
55 min – 1 h 25 min 15 – 25 min 1 h 30 min – 2 h 3 h 15 min
55 min – 1 h 25 min 15 – 25 min 1 h 30 min – 2 h 3 h 15 min
45 min – 60 min približne 10 min 1 h 20 min – 1 h 35 min 1 h 3 h 30 min
45 min – 60 min približne 10 min 2 h
40 min – 2 h 5 min 10 – 20 min 2 h 45 min – 4 h 10 min 55 min 6 h
40 min – 1 h 45 min 10 – 20 min 1 h 35 min – 2 h 40 min 3 h 35 min
30 min – 1 h 10 – 15 min 2 h 25 min – 3 h 50 min 4 h 30 min
30 min 25 – 35 min 1 h 30 min 50 min 3 h 30 min
1 h – 1 h 40 min 15 – 25 min 2 h 10 min – 2 h 50 min 50 min 5 h
15 min 1 h 45 min 2 h
[(KNEAD] (miesenie)
10 min – 18 min
[RISE] (kysnutie)
7 – 15 min
[KNEAD] (miesenie)
približne 10 min
[RISE] (kysnutie)
približne 10 min
45 min
30 min – 1 h 30 min 30 min – 1 h 30 min
3 Časovač môžete použiť len v prípade modelu SD-257.
a možností pečenia
Čas potrebný pre jednotlivé procesy závisí od teploty prostredia.
6
(15 ml) (5 ml)
Príslušenstvo/Identikácia častí
Zariadenie
Automatický zásobník na prísady (iba model SD-257)
Ak zvolíte možnosť „BAKE RAISIN“ (pečenie s hrozienkami) alebo „RAISIN DOUGH“ (cesto s hrozienkami), prísady
umiestnené v zásobníku automaticky spadnú do formy na chlieb.
Na strane 13 sú uvedené prísady, ktoré môžete vložiť do automatického zásobníka na prísady.
Kryt zásobníka
Kryt
Krytka automatického
zásobníka na prísady
(iba model SD-257)
Lopatka na miesenie
cesta (ražný chlieb)
(iba model SD-257)
Lopatka na
miesenie cesta
(pšeničný chlieb)
Držadlo
Forma na chlieb
Ovládací panel
Príslušenstvo
Odmerka
Slúži na meranie množstva
tekutín.
(max. 310 ml)
Značenie po 10 ml
Polievková lyžica
Označenie
1
/
2
Čajová lyžička
Označenia
1
/
4
,
1
/
2
,
3
/
4
Odmerná lyžica
Slúži na meranie množstva cukru,
soli, droždia atď.
Zástrčka
*Toto zariadenie nie je určené na obsluhu externým časovačom alebo samostatným diaľkovým ovládaním.
7
M
L
XL
Prevádzkový stav
[REST]: Tento indikátor je zobrazený počas prípravnej fázy alebo počas prevádzky pomocou
časovača, keď sa nastavuje teplota formy na chlieb a prísad pred procesom miesenia.
[POWER ALERT]: Tento indikátor sa zobrazí pri problémoch s napájaním.
[TEMP]: Tento indikátor sa zobrazí, ak je zariadenie nadmerne teplé pred začatím používania
ho nechajte vychladnúť.
Zvolené možnosti
Zostávajúci čas do upečenia
[Select]
(Výber):
Voľba typu chleba
alebo cesta
[basic]
(základný
režim)
[whole wheat]
(celozrnná pšeničná múka)
[rye] (ražná múka)
(len model SD-257)
[french] (francúzske pečivo)
[italian] (talianske pečivo)
[brioche] (brioška)
[sandwich] (sendvič)
[gluten free]
(bezlepkový chlieb)
Ovládací panel
[pizza]
[bake only]
(len pečenie)
[Option]
(Možnosť):
Tu môžete zvoliť medzi
prípravou chleba, cesta alebo
briošky, a či chcete použiť voľbu
„BAKE RAPID“ (rýchle pečenie)
alebo „BAKE RAISIN“ (pečenie
s hrozienkami)/„DOUGH
RAISIN“ (cesto s hrozienkami).
napr. (basic) (základný režim)
Pečenie chleba (miesenie, kysnutie, pečenie)
[BAKE RAPID]
(rýchle pečenie)
Rýchlejší proces pečenia
[BAKE RAISIN]
(pečenie s hrozienkami)
Pečenie chleba s doplňujúcimi prísadami
[DOUGH]
(cesto)
Príprava cesta (miesenie, kysnutie)
[DOUGH RAISIN]
(cesto s hrozienkami)
Príprava cesta s doplňujúcimi prísadami
[Size] (Veľkosť):
Tu môžete zvoliť veľkosť
bochníka
[Colour] (Sfarbenie):
Tu môžete zvoliť stupeň
sfarbenia kôrky
[LIGHT]
(Jemne prepečená)
[MEDIUM]
(Stredne prepečená)
[DARK]
(Tmavá)
Timer (Časovač):
Nastavenie časovača (času,
za ktorý má byť chlieb
upečený) alebo nastavenie
času pečenia pre režim „bake
only“ (len pečenie)
[Start/Stop]
(Spustenie/Zastavenie):
Spustenie programu alebo zrušenie/
zastavenie programu (Ak chcete
program zrušiť/zastaviť, tlačidlo
stlačte a podržte aspoň 1 sekundu)
• [BAKE]
(pečenie)
* Zobrazený je model SD-257. Na obrázku sú zobrazené všetky popisy a symboly, počas prevádzky sa však zobrazujú len
popisy a symboly zodpovedajúce danému režimu.
8
Prísady na prípravu chleba
Múka {Flour}
Hlavná prísada pri príprave chleba; tvorí lepok (pomáha
pri kysnutí, dodáva chlebu pevnú konzistenciu).
Silná múka sa získava z tvrdej
pšenice a má vysoký obsah
proteínov, ktoré sú potrebné
na tvorbu lepku.
Oxid uhličitý, ktorý vzniká počas
fermentácie, je zachytávaný
v elastickej sieti tvorenej lepkom, čím
dochádza ku zdvíhaniu cesta.
Biela múka
Vyrába sa mletím
pšeničného zrna
bez otrúb a klíčkov.
Najlepší druh múky
na pečenie chleba je
múka s označením
„na pečenie chleba“.
Ako náhradu
chlebovej múky
nepoužívajte
polohrubú múku
alebo múku
s pridaným
kypriacim práškom.
Celozrnná pšeničná múka
Vyrába sa mletím celého pšeničného zrna
vrátane otrúb a klíčkov. Chlieb pripravený
z tejto múky je veľmi zdravý.
Chlieb pripravený z tejto múky je nižší a hustejší
než chlieb pripravený z bielej múky.
Ražná múka
Vyrába sa mletím zrna raže. V porovnaní s bielou
múkou obsahuje viac železa, magnézia a draslíka
prvky potrebné pre zdravú výživu. Neobsahuje
však dostatok lepku.
Chlieb pripravený z tejto múky je hustý a ťažký.
Pri príprave chleba z ražnej múky neprekračujte
predpísané množstvo (mohlo by dôjsť k preťaženiu
motora).
Produkty s obsahom mlieka
Pridaním mlieka môžete zlepšiť chuť a nutričnú hodnotu
chleba.
Ak namiesto vody použijete mlieko, nutričná hodnota
chleba bude vyššia. Mlieko však nepridávajte
pri časovanom programe, cez noc by sa mohlo pokaziť.
V závislosti od množstva použitého mlieka znížte
úmerne množstvo vody.
Sušené droždie
Umožňuje nakysnutie chlebového cesta.
Používajte len sušené droždie, ktoré nevyžaduje predfermentáciu (nepoužívajte čerstvé droždie alebo
sušené droždie, ktoré pred použitím vyžaduje fermentáciu).
Odporúčame vám používať droždie s označením „instantné droždie“.
Ak používate droždie balené vo vrecku, po odobratí požadovaného množstva vrecko riadne uzatvorte
a uskladnite v chladničke. (Spotrebujte ho do dátumu uvedeného výrobcom.)
Použite silnú múku.
Nepoužívajte hladkú ani
polohrubú múku.
Múku presne odvážte.
9
Voda
Použite bežnú pitnú vodu z vodovodu.
Pri použití nastavenia „RAPID“ (rýchle pečenie), „rye“ (ražná
múka) a „gluten free“(bezlepkový chlieb) v chladnom prostredí
použite vlažnú vodu.
Pri použití nastavenia „rye“ (ražná múka), „french“ (francúzske
pečivo) a „brioche“ (brioška) v teplom prostredí použite chladnú
vodu.
Tekutiny merajte vždy pomocou dodanej odmerky.
Soľ
Zlepšuje chuť múky a zvyšuje účinok lepku, vďaka čomu môže
cesto lepšie nakysnúť.
Ak pridáte nesprávne množstvo soli, chlieb môže stratiť objem,
chuť či vôňu.
Tuk
Dodáva chlebu chuť, vôňu a ľahkosť.
Odporúčame vám používať maslo alebo margarín.
Cukor (kryštálový cukor, hnedý cukor, med,
melasa atď.)
Cukor je potravou pre droždie, chlieb je vďaka nemu sladší
a chutnejší. Pridaním cukru sa tiež zmení sfarbenie kôrky.
Ak do cesta pridávate hrozienka alebo iné ovocie, ktoré obsahuje
ovocný cukor (fruktózu), použite menej cukru.
Pridaním doplňujúcich prísad môžete zlepšiť chuť chleba:
Vajíčka
Zvyšujú nutričnú hodnotu a zafarbenie chleba.
(Úmerne znížte množstvo vody.) Vajíčka pred
pridaním rozbite.
Otruby
Zvyšujú obsah vlákniny.
Použite maximálne 75 ml (5 polievkových
lyžíc).
Pšeničné
klíčky
Dodávajú chlebu zrnitejšiu príchuť.
Použite maximálne 60 ml (4 polievkové
lyžice).
Koreniny
Vylepšujú chuť a vôňu chleba.
Použite len malé množstvo (1 až 2
polievkové lyžice).
Ak používate chlebovú zmes...
Chlebová zmes s obsahom droždia
1 Zmes nasypte do formy na chlieb a pridajte vodu. (Množstvo vody
pridajte podľa pokynov na balení.)
2 Zvoľte možnosť [BAKE RAPID] (rýchle pečenie) v rámci režimu „basic“
(základný režim), na základe objemu zmesi zvoľte veľkosť pecňa
a spustite pečenie.
600 g – XL • 500 g – L
V prípade niektorých zmesí nie je zrejmé, aké množstvo droždia obsahujú.
Optimálny výsledok v takomto prípade dosiahnete metódou pokusu
a omylu.
Chlebová zmes so samostatným balením droždia
1 Do formy na chlieb pridajte najprv droždie, potom chlebovú zmes
a nakoniec vodu.
2 Na základe druhu múky použitej v zmesi nastavte vhodný program
a spustite pečenie.
Biela a hnedá múka nastavenie „basic“ (základný režim)
Celozrnná múka, viaczrnná múka nastavenie „whole wheat“
(celozrnná múka)
Ražná múka nastavenie „rye“ (ražná múka) (iba model
SD-257)
Pečenie briošky zo zmesi na briošku
Zvoľte možnosť [BAKE RAPID] (rýchle pečenie) v rámci režimu „basic“
(základný režim) alebo „brioche“ (brioška), veľkosť MEDIUM (stredná)
a kôrku LIGHT (jemne prepečená). (s.25)
10
14
1 2
3
Pečenie chleba
Do formy na chlieb vložte prísady
Vyberte formu na chlieb
a
nasaďte lopatku na miesenie
cesta.
1 Formu na chlieb
pootočte.
2 Vyberte formu.
3 Lopatku na miesenie
cesta riadne nasaďte
na hriadeľ.
Skontrolujte, či je okolie hriadeľa
a čap lopatky na miesenie cesta
čistý. (s.26)
Pri pečení ražného chleba použite
určenú lopatku na miesenie cesta
(len model SD-257).
Pečenie chleba s doplňujúcimi prísadami (s. 13)
(iba model SD-257)
Zásobník najskôr
vyčistite a vysušte.
1 Otvorte kryt zásobníka.
2 Do zásobníka vložte
prísady.
3 Zatvorte kryt zásobníka.
Pekáreň na
chlieb zapojte
do zásuvky s napätím 230 V.
4 Z vonkajšej strany formy utrite
vlhkosť a múku.
5 Miernym pootočením zľava doprava
vložte formu do pekárne na chlieb.
Sklopte držadlo.
6 Zatvorte kryt.
Kryt neotvárajte, kým chlieb nie
je upečený (ovplyvnilo by to jeho
kvalitu).
3 Do formy vylejte vodu a všetky
ostatné tekutiny.
2 Na droždie umiestnite všetky suché
prísady (múku, cukor, soľ atď.).
Múku presne odvážte.
1 Sušené droždie umiestnite
naspodok (aby sa neskôr nedostalo
do kontaktu s tekutinami).
Do formy na chlieb
vložte odmerané množstvo prísad.
Na strane 17
nájdete recepty
na pečenie
chleba
Lopatka na miesenie cesta
Lopatka voľne zapadne na miesto, no musí sa
dotýkať spodnej časti formy na chlieb.
11
4
5
12
9
6
3
12
9
6
3
6
7
8
9
Zvoľte program a spustite ho
Vyberte chlieb
Zvoľte druh chleba.
Zvoľte program pečenia.
Voľby veľkosti a sfarbenia kôrky sú popísané na s.4.
Zmena veľkosti
Zmena sfarbenia kôrky
Nastavenie časovača
Je napríklad 21:00 a chcete, aby bol chlieb upečený o 6:30
nasledujúce ráno.
Časovač nastavte na hodnotu „9:30“ (9 hodín a 30 minút
odteraz).
Aktuálny čas
9 hodín
30 minút
odteraz
Čas, kedy má byť chlieb upečený
Jedným stlačením tlačidla posuniete nastavenie časovača o 10 minút
dopredu (podržaním tlačidla sa posuniete o väčší časový úsek).
Stlačte tlačidlo „START“.
Približný čas zostávajúci do dokončenia zvoleného programu
Ak stlačíte tlačidlo „Start“ bez akéhokoľvek nastavovania, vyberie sa
program „basic“ (základný režim) – „BAKE“ (pečenie).
* Zobrazený je model SD-257.
Po upečení chleba
pekáreň vypnite (8-krát zaznie zvuková
signalizácia).
Chlieb hneď vyberte,
Kuchynské
rukavice
Forma na
chlieb
a nechajte ho vychladnúť, napríklad
na drôtenej mriežke.
Po použití vytiahnite
napájací kábel
z elektrickej zásuvky
(ťahajte za zástrčku).
Ak nestlačíte tlačidlo „Stop“
a nevyberiete chlieb zo zariadenia,
aby ochladol, pekáreň na chlieb bude
pokračovať v jeho miernom zahrievaní,
aby znížila kondenzáciu vodnej pary
v bochníku.
Zrýchľuje sa tým však tmavnutie kôrky,
a preto po skončení pečenia zariadenie
vypnite a chlieb z neho okamžite
vyberte a nechajte vychladnúť.
Ak necháte chlieb chladnúť vo forme,
príde ku kondenzácii vodných pár.
Optimálnu kvalitu bochníka zaistíte
jeho vychladnutím na drôtenej mriežke.
12
1 2 3
,
4
1
2
3
4
Príprava cesta
Zrušenie/zastavenie
spusteného
programu
(tlačidlo podržte
stlačené aspoň
1 sekundu)
Na strane 18
nájdete recepty
na prípravu cesta
Príprava
(s. 10)
Zvoľte druh cesta.
Zvoľte možnosť „DOUGH“ (cesto).
Spustite program.
Keď 8-krát zaznie zvuková signalizácia,
stlačte tlačidlo „Stop“ a cesto vyberte.
V prípade nastavenia programu [Dough]
(cesto) nebudete môcť použiť časovač (okrem
pizzového cesta).
Môžete zvoliť jeden z druhov cesta „basic“
(základný režim), „whole wheat“ (celozrnná
pšeničná múka), „rye“ (ražná múka) (len model
SD-257), „french“ (francúzske pečivo) a „pizza“.
Pri druhu cesta „basic“ (základný režim)
a „whole wheat“ (celozrnná pšeničná múka)
je dostupné aj nastavenie „RAISIN DOUGH“
(cesto s hrozienkami).
Ak chcete do cesta pridať doplňujúce prísady,
zvoľte program „DOUGH RAISIN “ (cesto
s hrozienkami). (s. 13) (Prísady vložte
do zásobníka alebo do formy na chlieb.)
Pre všetky ostatné režimy okrem režimu
„pizza“ sa po spustení programu začne proces
„odpočinutia“ cesta, za ktorým bude nasledovať
miesenie a kysnutie.
Pri použití nastavenia „DOUGH RAISIN
(cesto s hrozienkami)
Model SD-257
Prísady v zásobníku budú do cesta pridané
automaticky počas miesenia.
Model SD-256
Keď sa po spustení programu ozve zvuková
signalizácia, otvorte kryt a do formy
na chlieb vložte doplňujúce prísady.
Vytvarujte vymiesené cesto a podľa receptu ho
nechajte druhýkrát nakysnúť. Potom ho upečte
v rúre.
1 Do formy na chlieb nasaďte lopatku na miesenie cesta.
2 Do formy na chlieb vložte prísady v poradí uvedenom v recepte.
3 Formu na chlieb vložte do zariadenia a zapojte ho do elektrickej siete.
Odhadovaný čas do skončenia vybraného programu
13
Pridávanie doplňujúcich prísad...
Tlačidlo [Option] (možnosť)
Ak svieti indikátor a chcete po spustení programu
zobraziť čas, ktorý zostáva do skončenia pečenia,
stlačte toto tlačidlo
(len model SD-256).
Zvoľte pri príprave chleba „BAKE RAISIN
(pečenie s hrozienkami)
Zvoľte pri príprave chleba „DOUGH RAISIN
(cesto s hrozienkami)
Pridanie doplňujúcich prísad pre chlieb alebo cesto
Pred spustením programu
jednoducho umiestnite
doplňujúce prísady
do zásobníka alebo
do formy na chlieb.
Po stlačení tlačidla „START“
sa zobrazí zostávajúci čas,
po ktorom je potrebné pridať
doplňujúce prísady a kedy
zaznie zvuková signalizácia.
Následne sa zobrazí čas
zostávajúci do skončenia
pečenia.
Pri pridávaní prísad dodržiavajte množstvá udávané v recepte.
Výberom možnosti „RAISIN“ (hrozienka) môžete do cesta primiešať obľúbené prísady a dosiahnuť tak rôzne druhy príchutí chleba.
Model SD-257 (s automatickým zásobníkom na prísady) Model SD-256 (bez automatického zásobníka na
prísady)
Suché prísady, nerozpustné prísady
Doplňujúce prísady umiestnite do
automatického zásobníka na prísady
a zvoľte program „RAISIN“ (hrozienka).
Vlhké/lepkavé prísady,
rozpustné prísady*
Tieto prísady pridajte spolu
s hlavnými prísadami
priamo do formy na pečenie.
(Nastavenie „RAISIN“
(hrozienka) nie je potrebné.)
Sušené ovocie
Orechy
Ovocie nakrájajte približne na 5 mm kocky.
Prísady s cukrom na povrchu sa môžu prilepiť
k zásobníku, takže nespadnú do formy.
Použite len množstvo udávané
v recepte, pretože voda, ktorú
prísady obsahujú, bude mať vplyv
na výslednú kvalitu chleba.
Čerstvé ovocie, ovocie naložené v alkohole
Nasekajte najemno.
Orechy znižujú účinok lepku, preto ich
nepridávajte príliš veľa.
Semienka
Veľké, tvrdé semienka môžu poškrabať
povrch zásobníka a formy na chlieb.
Bylinky
Použite 1 až 2 polievkové lyžice sušených
byliniek. V prípade čerstvých byliniek
postupujte podľa pokynov v recepte.
Slanina,
saláma
Mastné prísady sa môžu občas prilepiť
k zásobníku, takže nespadnú do formy.
Syr, čokoláda
* Tieto prísady sa nemôžu vkladať
do automatického zásobníka na prísady,
pretože by sa prilepili a nespadli by do formy
na pečenie.
14
1 2
,
3
1
2
3
Pečenie briošiek
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
1
/
4
silná biela chlebová múka, typ 550 400 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
počet polievkových lyžíc cukru 4
počet polievkových lyžíc odstredeného mlieka
(sušeného)
2
maslo (nasekajte na 2 – 3 cm kocky a uchovajte
v chladničke)
120 g
voda 140 ml
vajíčka 2 (100 g)
Príprava
(s. 10)
Zvoľte možnosť „brioche“ (brioška).
Spustite program.
Odhadovaný čas do skončenia vybraného programu
Rozsvieti sa indikátor Start/Stop.
Keď 8-krát zaznie zvuková signalizácia,
stlačte tlačidlo „Stop“ a bochník vyberte.
Blikajúci indikátor Start/Stop zhasne.
1 Do formy na chlieb nasaďte lopatku na miesenie cesta.
2 Do formy na chlieb vložte prísady v poradí uvedenom
v recepte.
3 Formu na chlieb vložte do zariadenia a zapojte ho do
elektrickej siete.
15
1 3
,
52
1
2
3
4
5
(Pečenie chleba s bohatým obsahom masla alebo pridávanie doplňujúcich prísad...)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
1
/
4
silná biela chlebová múka, typ 550 400 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
počet polievkových lyžíc cukru 4
počet polievkových lyžíc odstredeného mlieka
(sušeného)
2
maslo (nasekajte na 2 3 cm kocky a uchovajte
v chladničke)
50 g
voda 140 ml
vajíčka 2 (100 g)
maslo, ktoré pridáte neskôr (nasekajte na 1 – 2 cm
kocky a uchovajte v chladničke)
70 g
Príprava
(s. 10)
1 Maslo, ktoré pridáte neskôr, nasekajte na 1 – 2 cm kocky
a uchovajte v chladničke.
2 Do formy na chlieb nasaďte lopatku na miesenie cesta.
3 Do formy na chlieb vložte prísady v poradí uvedenom v recepte.
4 Formu na chlieb vložte do zariadenia a zapojte ho do
elektrickej siete.
Zvoľte možnosť „brioche“ (brioška).
Zvoľte možnosť „BAKE“
„BUTTER“ (pečenie),
Spustite program.
Čas, ktorý zostáva do pridania ďalšieho masla alebo hrozienok
Rozsvieti sa indikátor Start/Stop.
Do 5 minút po zaznení zvukovej
signalizácie vložte rozdrobené maslo,
ktoré je určené na pridanie neskôr
(po 5 minútach bude miesenie pokračovať).
Po 5 minútach
Odhadovaný čas do skončenia vybraného programu
Keď 8-krát zaznie zvuková signalizácia,
stlačte tlačidlo „Stop“ a bochník vyberte.
Blikajúci indikátor Start/Stop zhasne.
Ak pridávate doplňujúce prísady, ako napríklad
hrozienka, pridajte ich spolu s maslom. (Použite
maximálne 150 g prísad.)
Ak sa na displeji už zobrazil zostávajúci čas do
skončenia pečenia, maslo nepridávajte. (s.25)
(maslo).
16
1 2 3
,
4
1
2
3
4
.
Pečenie koláčov
Na strane 18
nájdete recepty
na prípravu
koláčov
Zrušenie/zastavenie
spusteného programu
(tlačidlo podržte
stlačené aspoň
1 sekundu)
Vytiahnite lopatku na miesenie cesta
Obaľte papierom na pečenie.
(Ak by sa koláč alebo
čajové pečivo priamo
dotklo formy, zhorelo by.)
Príprava
(s. 14)
1 Pripravte si prísady podľa receptu.
2 Formu na chlieb obaľte zvnútra papierom na pečenie a vlejte
do nej zmiešané prísady.
3 Formu vložte do zariadenia a pekáreň na chlieb zapojte do
elektrickej siete.
Zvoľte možnosť bake only(len pečenie).
Nastavte dobu pečenia.
Spustite program.
Po zaznení zvukového signálu stlačte tlačidlo „Stop“,
skontrolujte, či je koláč dôkladne
upečený a zo zariadenia vyberte formu.
Ak koláč nie je upečený Zopakujte kroky 1 – 3
(Celková doba pečenia, vrátane dodatočného dopekania, nesmie
prekročiť 90 minút).
Odhadovaný čas do skončenia vybraného programu
Pri výbere možnosti „bake only“ (len
pečenie) nemôžete použiť časovač.
(Toto tlačidlo slúži iba na nastavenie doby
pečenia.)
Dávajte si
pozor!
Je to horúce!
Ak chcete skontrolovať, či je koláč už
upečený, zapichnite do jeho stredu špajdľu
– ak po vytiahnutí špajdle z koláča nebude
na nej nalepené cesto, koláč je hotový.
17
BIELY CHLIEB
Zvoľte „basic“ (základný režim)
a možnosť [BAKE] (pečenie)/[BAKE RAPID] (rýchle pečenie)
M L XL
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1 1 1
1
/
2
(počet čajových lyžičiek pri výbere možnosti BAKE
RAPID (rýchle pečenie))
(2) (2) (2
1
/
2
)
silná biela chlebová múka, typ 550 400 g 500 g 600 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
1
1
/
2
2
počet polievkových lyžíc cukru 1 1
1
/
2
2
maslo 20 g 30 g 40 g
voda 280 ml 350 ml 420 ml
CELOZRNNÝ CHLIEB
Zvoľte „whole wheat“ (celozrnná pšeničná múka) a možnosť
[BAKE] (pečenie)/[BAKE RAPID] (rýchle pečenie)
M L XL
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1 1 1
1
/
4
(počet čajových lyžičiek pri výbere možnosti BAKE
RAPID (rýchle pečenie))
(1
1
/
2
) (1
1
/
2
) (2)
silná celozrnná chlebová múka 400 g 500 g 600 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
1
1
/
2
2
počet polievkových lyžíc cukru 1 1
1
/
2
2
maslo 20 g 30 g 40 g
voda 280 ml 350 ml 420 ml
CELOZRNNÝ CHLIEB S HROZIENKAMI
Zvoľte „whole wheat“ (celozrnná pšeničná múka)
a možnosť [BAKE RAISIN] (pečenie s hrozienkami)
M L XL
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1 1 1
1
/
4
silná celozrnná chlebová múka 400 g 500 g 600 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
1
1
/
2
2
počet polievkových lyžíc cukru 1 1
1
/
2
2
maslo 20 g 30 g 40 g
voda 280 ml 350 ml 420 ml
prísada (umiestnite do automatického zásobníka
na prísady): hrozienka
80 g 100 g 120 g
FRANCÚZSKY CHLIEB
Zvoľte „french“ (francúzsky chlieb) a možnosť BAKE]
(pečenie)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
silná biela chlebová múka, typ 550 300 g
počet čajových lyžičiek soli 1
maslo 20 g
voda 220 ml
PANETTONE
Zvoľte „brioche“ (brioška) a možnosť [BAKE BUTTER]
(pečenie s maslom)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
1
/
4
silná biela chlebová múka, typ 550 400 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
počet polievkových lyžíc cukru 4
maslo (nasekajte na 2 – 3 cm kocky a uchovajte v chladničke) 50 g
vajíčka 2 (100 g)
mlieko 160 ml
maslo, ktoré pridáte neskôr (nasekajte na 1 2 cm kocky a uchovajte
v chladničke)
70 g
hrozienka (naložené v rume) 120 g
Recepty na prípravu chleba
CHLIEB S HROZIENKAMI
Zvoľte „basic“ (základný režim) a možnosť [BAKE RAISIN]
(pečenie s hrozienkami)
M L XL
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1 1 1
1
/
2
silná biela chlebová múka, typ 550 400 g 500 g 600 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
1
1
/
2
2
počet polievkových lyžíc cukru 1 1
1
/
2
2
maslo 20 g 30 g 40 g
voda 280 ml 350 ml 420 ml
prísada (umiestnite do automatického zásobníka
na prísady): hrozienka
80 g 100 g 120 g
TALIANSKY CHLIEB
Zvoľte „italian“ (taliansky chlieb) a možnosť [BAKE] (pečenie)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
silná biela chlebová múka, typ 550 400 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
počet polievkových lyžíc olivového oleja 1
1
/
2
voda 260 ml
SENDVIČ
Zvoľte „sandwich“ (sendvič) a možnosť [BAKE] (pečenie)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
silná biela chlebová múka, typ 550 380 g
počet polievkových lyžíc cukru 2
maslo 30 g
voda 250 ml
BEZLEPKOVÝ CHLIEB
Zvoľte „gluten free“ (bezlepkový chlieb) a možnosť [BAKE]
(pečenie)
voda 430 g
počet polievkových lyžíc oleja 1
zmes na pečenie bezlepkového chleba 500 g
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
18
Recepty na prípravu cesta
ZÁKLADNÉ CESTO
Zvoľte „basic“ (základný režim) a možnosť [DOUGH] (cesto)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
silná biela chlebová múka, typ 550 500 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
počet polievkových lyžíc cukru 1
1
/
2
maslo 30 g
voda 310 ml
ZÁKLADNÉ CESTO S HROZIENKAMI
Zvoľte „basic“ (základný režim) a možnosť [DOUGH] (cesto)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
silná biela chlebová múka, typ 550 500 g
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
počet polievkových lyžíc cukru 1
1
/
2
maslo 30 g
voda 310 ml
prísada (umiestnite do automatického zásobníka na prísady):
hrozienka
100 g
FRANCÚZSKE CESTO
Zvoľte „french“ (francúzsky chlieb) a možnosť [DOUGH]
(cesto)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
silná biela chlebová múka, typ 550 300 g
počet čajových lyžičiek soli 1
maslo 20 g
voda 180 ml
CELOZRNNÉ CESTO
Zvoľte „whole wheat“ (celozrnná pšeničná múka) a možnosť
[DOUGH] (cesto)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
1
/
2
silná celozrnná chlebová múka 500 g
počet čajových lyžičiek soli 2
počet polievkových lyžíc cukru 1
1
/
2
maslo 30 g
voda 340 ml
CELOZRNNÉ CESTO S HROZIENKAMI
Zvoľte „whole wheat“ (celozrnná pšeničná múka) a možnosť
[DOUGH] (cesto)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
1
/
2
silná celozrnná chlebová múka 500 g
počet čajových lyžičiek soli 2
počet polievkových lyžíc cukru 1
1
/
2
maslo 30 g
voda 340 ml
prísada (umiestnite do automatického zásobníka na prísady):
hrozienka
100 g
PIZZOVÉ CESTO
Zvoľte „pizza“ a možnosť [DOUGH] (cesto)
počet čajových lyžičiek sušeného droždia 1
silná biela chlebová múka, typ 550 450 g
počet čajových lyžičiek soli 2
počet polievkových lyžíc rastlinného oleja 4
voda 240 ml
Recepty na prípravu koláčov
ČEREŠŇOVÝ A MARCIPÁNOVÝ KOLÁČ
Zvoľte „bake only“ (len pečenie) a možnosť [BAKE] (pečenie)
zlatý krupicový cukor 50 g
maslo 175 g
vajíčka 3
múka s kypriacim práškom 225 g
nasekané kandizované čerešne 100 g
nastrúhaný marcipán 75 g
mlieko 60 ml
opečené mandle nakrájané na plátky 15 g
19
Použitie „bezlepkového“ programu
Príprava bezlepkového chleba sa výrazne odlišuje od normálneho spôsobu prípravy chleba.
Ak bezlepkový chlieb pripravujete zo zdravotných dôvodov, je veľmi dôležité, aby ste tento krok konzultovali so svojím lekárom
a postupovali podľa uvedených pokynov.
Tento program bol vyvinutý špeciálne pre konkrétne bezlepkové zmesi. Preto sa môže stať, že pri použití vlastnej zmesi nedosiahnete
také dobré výsledky.
Ak zvolíte program „gluten free“ (bezlepkový chlieb), starostlivo postupujte podľa pokynov v recepte. (V opačnom prípade by sa chlieb
nemusel podariť.)
Existujú dva druhy bezlepkových zmesí – zmesi s malým obsahom lepku a zmesi, ktoré neobsahujú pšeničnú múku ani lepok.
Pred výberom zmesi sa poraďte so svojím lekárom.
Vlastnosti a vzhľad bochníka sa môžu odlišovať v závislosti od druhu zmesi.
Občas sa môže stať, že po stranách bochníka zostanú zvyšky múky.
Pri použití rôznych druhov zmesí, ktoré neobsahujú pšenicu, môžete dosiahnuť rôzne výsledky.
Chlieb uskladnite na suchom chladnom mieste a spotrebujte ho do 2 dní. Ak v rámci tohto času nebudete schopní spotrebovať celý
chlieb, môžete ho nakrájať, vložiť do vreciek určených do mrazničky a zmraziť.
Varovanie pre používateľov, ktorí tento program používajú zo zdravotných dôvodov:
Ak budete chcieť používať bezlepkový program, poraďte sa so svojím lekárom alebo združením celiatikov a použite len prísady,
ktoré vyhovujú vášmu zdravotnému stavu.
Spoločnosť Panasonic nepreberá žiadnu zodpovednosť za dôsledky vyplývajúce z použitia prísad, o ktorých použití ste sa
neporadili s profesionálom.
Ak chlieb pripravujete z dietetických dôvodov, je veľmi dôležité predchádzať kontaminácii múkami, ktoré obsahujú lepok. Mimoriadnu
pozornosť venujte čisteniu formy na chlieb a lopatky na miesenie cesta, ako aj použitých nástrojov či nádob.
BEZLEPKOVÝ CHLIEB
Zvoľte „gluten free“ (bezlepkový chlieb) a možnosť [BAKE] (pečenie)
voda 320 ml
olej 1 polievková lyžica
múka bez obsahu lepku 500 g
droždie 1 čajová lyžička
BEZLEPKOVÝ CHLIEB S VAJÍČKAMI
Zvoľte „gluten free“ (bezlepkový chlieb) a možnosť [BAKE] (pečenie)
voda 100 ml
mlieko 180 ml
vajíčka 2
olej 1 polievková lyžica
múka bez obsahu lepku 500 g
droždie 1 čajová lyžička
Poznámky
U tohoto programu nemôžete zvoliť veľkosť chleba.
20
Recepty zo zmesí AVEVE
[basic] (základný režim)
BIELY CHLIEB
Zvoľte basic (základný režim) a možnosť [BAKE] (pečenie)/
[BAKE RAPID] (rýchle pečenie).
M L XL
počet čajových lyžičiek sušeného droždia
(počet čajových lyžičiek pri výbere možnosti [BAKE
RAPID] (rýchle pečenie))
3
/
4
(1
1
/
2
)
1
(1
3
/
4
)
1
1
/
4
(2)
počet čajových lyžičiek cukru 1 2 2
múka AVEVE „Surna“ 400 g 500 g 600 g
voda 250 ml 320 ml 380 ml
počet polievkových lyžíc masla 1 1 1
1
/
2
počet čajových lyžičiek soli 1 1
1
/
2
2
Programovanie
Jedenkrát stlačte tlačidlo Select (výber)
(V prípade možnosti [BAKE RAPID] (rýchle pečenie) stlačte jedenkrát
tlačidlo [Option] (možnosť) – chlieb bude menej nadýchaný)
1, 2 alebo 3-krát stlačte tlačidlo [Size] (veľkosť)
1, 2 alebo 3-krát stlačte tlačidlo [Crust] (kôrka)
Jedenkrát stlačte tlačidlo [Start] (spustenie)
POZNÁMKA
Recepty môžete použiť aj v prípade možnosti [BAKE RAPID]
(rýchle pečenie).
V takom prípade chlieb toľko nevykysne a bude menej
nadýchaný.
[whole wheat] (celozrnná pšeničná múka)
CELOZRNNÝ CHLIEB
Zvoľte „whole wheat“ (celozrnná pšeničná múka) a možnosť
[BAKE] (pečenie)/[BAKE RAPID] (rýchle pečenie)
M L XL
počet čajových lyžičiek sušeného droždia
(počet čajových lyžičiek pri výbere možnosti [BAKE
RAPID] (rýchle pečenie))
1
(1
1
/
2
)
1
1
/
4
(1
3
/
4
)
1
1
/
2
(2)
jemná celozrnná múka AVEVE 300 g 400 g 450 g
múka AVEVE „Frans krokant“ 100 g 100 g 150 g
počet čajových lyžičiek cukru 1 2 2
počet polievkových lyžíc masla 1 1 2
počet čajových lyžičiek soli 1 1 2
voda 250 ml 320 ml 380 ml
Programovanie
Dvakrát stlačte tlačidlo [Select] (výber).
1, 2 alebo 3-krát stlačte tlačidlo [Size] (veľkosť).
Jedenkrát stlačte tlačidlo [Start] (spustenie).
POZNÁMKA
Recepty môžete použiť aj v prípade možnosti [BAKE RAPID]
(rýchle pečenie).
V takom prípade chlieb toľko nevykysne a bude menej nadýchaný.
Tento program je vhodnejší pre chlieb pripravený zo zmesi
celozrnnej a bielej múky.
Zmesi vo vyššie uvedených receptoch obsahujú menšie množstvo
bielej múky. Ak nechcete použiť bielu múku, nahraďte ju celozrnnou
pšeničnou múkou. Chlieb však bude menší a hustejší. Ak pridáte
väčšie množstvo bielej múky, použite trochu menej vody (celozrnná
múka totiž absorbuje väčšie množstvo vody než biela múka).
[french] (francúzske pečivo)
FRANCÚZSKE ROLKY
Zvoľte „french“ (francúzsky chlieb) a možnosť [BAKE]
(pečenie).
počet čajových lyžičiek sušeného
droždia
2
múka AVEVE „Frans krokant“ 400 g
voda 260 ml
počet čajových lyžičiek soli 1
počet polievkových lyžíc masla 1
Programovanie
4-krát stlačte tlačidlo [Select] (výber) (model SD-257)/3-krát stlačte
tlačidlo [Select] (výber) (model SD-256).
Jedenkrát stlačte tlačidlo [Start] (spustenie).
POZNÁMKA
Pri tomto programe nemôžete nastaviť veľkosť bochníka, kôrku ani
sfarbenie kôrky.
Pri použití tohto receptu dosiahnete veľmi ľahký chlieb, ktorý dobre
nakysne, a nevydrží dlho čerstvý.
[italian] (talianske pečivo)
TALIANSKY CHLIEB
Zvoľte „italian“ (taliansky chlieb) a možnosť [BAKE] (pečenie)
počet čajových lyžičiek sušeného
droždia
3
/
4
múka AVEVE „Frans krokant“ 400 g
voda 240 ml
počet čajových lyžičiek soli 1
1
/
2
počet polievkových lyžíc olivového
oleja
1
1
/
2
Programovanie
5-krát stlačte tlačidlo [Select] (výber) (model SD-257)/4-krát stlačte
tlačidlo [Select] (výber) (model SD-256).
Jedenkrát stlačte tlačidlo [Start] (spustenie).
POZNÁMKA
Pri tomto programe nemôžete nastaviť veľkosť bochníka ani
kôrku.
Pri použití tohto receptu dosiahnete veľmi ľahký chlieb, ktorý dobre
nakysne, a nevydrží dlho čerstvý.
[sandwich] (sendvič)
ZÁKLADNÝ DRUH SENDVIČA
Zvoľte „sandwich“ (sendvič) a možnosť [BAKE]
(pečenie)
počet čajových lyžičiek sušeného
droždia
3
/
4
počet čajových lyžičiek cukru 1
múka AVEVE „Surna“ 400 g
voda 250 ml
počet polievkových lyžíc masla 1
počet čajových lyžičiek soli 1
Programovanie
7-krát stlačte tlačidlo [Select] (výber) (model SD-257)/6-krát stlačte
tlačidlo [Select] (model SD-256).
Jedenkrát stlačte tlačidlo [Start] (spustenie).
POZNÁMKA
Pri tomto programe nemôžete nastaviť veľkosť bochníka, kôrku ani
sfarbenie kôrky.
Pri použití tohto receptu dosiahnete ľahký (relatívne vlhký) chlieb
s hnedou kôrkou, ktorý je ideálny na prípravu hrianok.
* Tieto recepty sú v zásade určené pre zákazníkov
z Belgicka.
Pre ďalšie informácie kontaktujte, prosím, spoločnosť AVEVE
na telefónnom čísle 0800/0229210.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Panasonic SD256WXE Návod na používanie

Typ
Návod na používanie
Tento návod je vhodný aj pre