Sencor SBR 0770WH Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka

Nižšie nájdete stručné informácie o pekárni chleba Sencor SBR 0770WH. Tento prístroj umožňuje jednoduchú prípravu rôznych druhov chleba, od základných po sladké a celozrnné. Môžete si nastaviť veľkosť bochníka, farbu kôrky a dokonca aj odložený štart. Pekáreň disponuje aj funkciou udržiavania teploty po dopečení. V návode nájdete podrobné pokyny na použitie a starostlivosť o prístroj.

Nižšie nájdete stručné informácie o pekárni chleba Sencor SBR 0770WH. Tento prístroj umožňuje jednoduchú prípravu rôznych druhov chleba, od základných po sladké a celozrnné. Môžete si nastaviť veľkosť bochníka, farbu kôrky a dokonca aj odložený štart. Pekáreň disponuje aj funkciou udržiavania teploty po dopečení. V návode nájdete podrobné pokyny na použitie a starostlivosť o prístroj.

- 1 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK Pekáreň chleba
Preklad pôvodného návodu
SBR 0770WH
- 2 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK
Pekáreň chleba
Dôležité bezpečnostné pokyny
ČÍTAJTE POZORNE AUSCHOVAJTE ICH NA BUDÚCE POUŽITIE.
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8rokov astaršie
aosoby so zníženými fyzickými, zmyslovými alebo mentálnymi
schopnosťami alebo snedostatkom skúseností aznalostí, pokiaľ
sú pod dozorom alebo boli poučené opoužívaní spotrebiča
bezpečným spôsobom arozumejú prípadným nebezpečenstvám.
Deti sa so spotrebičom nesmú hrať.
Ak je prívodný kábel poškodený, jeho výmenu zverte odbornému
servisnému stredisku, aby sa zabránilo vzniku nebezpečnej situácie.
Spotrebič spoškodeným prívodným káblom je zakázané používať.
Čistenie aúdržbu vykonávanú používateľom nesmú vykonáv
deti, ak nie sú staršie ako 8rokov apod dozorom.
Deti mladšie ako 8 rokov sa musia držať mimo dosahu spotrebiča
ajeho prívodu.
Vjednej dávke je možné použiť maximálne 700g múky a6g
droždia. Do formy na pečenie nevkladajte väčšie množstvo múky
ani droždia.
Spotrebič nie je určený na činnosť prostredníctvom vonkajšieho
časového spínača alebo diaľkového ovládania.
Tento prístroj je určený iba na použitie vdomácnosti. Nie je určený na použitie vpriestoroch, ako sú:
– kuchynské kúty pre personál vobchodoch, kanceláriách aostatných pracoviskách;
– poľnohospodárske farmy;
– hotelové alebo motelové izby ainé obytné priestory;
– podniky zaisťujúce nocľah sraňajkami.
Spotrebič nepoužívajte vpriemyselnom prostredí alebo vonku alebo na iné účely, než na aké je určený.
Spotrebič neumiestňujte na parapety okien, odkvapkávač drezu alebo na nestabilné povrchy, neklaďte ho na elektrický alebo plynový
varič či do blízkosti otvoreného ohňa alebo zariadenia, ktoré je zdrojom tepla. Spotrebič umiestňujte iba na suchý, čistý astabilný povrch,
kde nemôže dôjsť kjeho prevrhnutiu.
Spotrebič používajte iba soriginálnym príslušenstvom od výrobcu.
Pred pripojením spotrebiča ksieťovej zásuvke sa uistite, že sa nominálne napätie uvedené na jeho typovom štítku zhoduje selektrickým
napätím zásuvky. Spotrebič pripájajte iba kriadne uzemnenej zásuvke.
Dbajte na to, aby sieťový kábel nevisel cez okraj stola alebo aby sa nedotýkal horúceho povrchu.
Spotrebič nepoužívajte vblízkosti horľavých materiálov, ako sú záclony, závesy, utierky apod. Vsmere hlavného sálania tepla musí byť
dodržaná bezpečná vzdialenosť od povrchov horľavých hmôt minimálne 50 cm avostatných smeroch minimálne 10cm.
- 3 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Spotrebič nezakrývajte. Inak hrozí riziko vzniku požiaru, keď je zakrytý adôjde kjeho automatickému spusteniu prostredníctvom
vstavaného časovača.
Pred uvedením spotrebiča do prevádzky sa uistite, že je vňom riadne vložená forma na pečenie so všetkými potrebnými prísadami. Do
spotrebiča nevkladajte alobal, potravinové fólie apod. ani ho nespúšťajte naprázdno.
Ak je spotrebič včinnosti, teplota prístupných povrchov môže byť vyššia. Vyvarujte sa kontaktu so zahriatym povrchom ahorúcou parou,
ktorá vystupuje zventilačných otvorov.
Počas prevádzky sa nedotýkajte rotujúcich hnetacích hákov.
Dbajte na to, aby počas prevádzky nedošlo krozstreknutiu vody alebo inej tekutiny na vonkajší povrch zahriateho skla priezoru.
Počas prevádzky odporúčame pravidelne kontrolovať stav potravín voforme na pečenie. Vprípade, že by došlo kich vznieteniu, spotrebič
okamžite vypnite, odpojte ho od sieťovej zásuvky aveko nechajte uzatvorené.
Nikdy nevyberajte upečený chlieb búchaním formy na pečenie ojej okraj. Inak môže dôjsť kjej poškodeniu.
Spotrebič vždy vypnite, odpojte od sieťovej zásuvky anechajte vychladnúť po ukončení používania, pred premiestnením ačistením.
Sieťový kábel odpájajte od zásuvky ťahom za zástrčku, nie za kábel. Inak by mohlo dôjsť kpoškodeniu sieťového kábla alebo zásuvky.
Spotrebič neoplachujte pod tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej tekutiny.
Aby ste sa vyvarovali nebezpečenstva úrazu elektrickým prúdom, neopravujte spotrebič sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy
zverte autorizovanému servisnému stredisku. Zásahom do spotrebiča sa vystavujete riziku straty zákonného práva zchybného plnenia,
prípadne záruky za akosť.
- 4 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
OPIS PEKÁRNE CHLEBA
A
1
2
3
4
5
6
7
9
8
B
1
2
3
4
7
6
5
- 5 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SK
Pekáreň chleba
Návod na použitie
Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na jeho obsluhu, ato ajvprípade, že ste už oboznámení spoužívaním
spotrebičov podobného typu. Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané vtomto návode na použitie. Návod uschovajte pre prípad ďalšej
potreby.
Minimálne počas trvania zákonného práva zchybného plnenia, prípadne záruky za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný
kartón, baliaci materiál, pokladničný doklad apotvrdenie orozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo záručný list. Vprípade prepravy
odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej škatule od výrobcu.
OPIS SPOTREBIČA AJEHO PRÍSLUŠENSTVA
A1 Držadlá veka (umiestnené po oboch stranách)
A2 Veko spriezorom
A3 Forma na pečenie svyberateľnými hákmi
A4 Ovládací panel sdisplejom
A5 Telo spotrebiča
A6 Ventilačné otvory (umiestnené po oboch stranách)
A7 Háčik na vybratie hnetacích hákov
A8 Odmerná šálka
A9 Odmerná lyžica
OPIS OVLÁDACIEHO PANELA
B1 Displej zobrazuje zvolený program ajeho dĺžku, nastavenú
farbu kôrky aveľkosť bochníka.
B2 Tlačidlo MENU slúži na nastavenie programu.
B3 Tlačidlo slúži na nastavenie časovača odloženého štartu.
B4 Tlačidlo LOAF slúži na nastavenie veľkosti bochníka 900g
alebo 1200g.
B5 Tlačidlo START/STOP slúži na spustenie, zastavenie alebo
zrušenie nastaveného programu.
B6 Tlačidlo + slúži na nastavenie časovača odloženého štartu.
B7 Tlačidlo COLOR slúži na nastavenie farby kôrky chleba.
Poznámka:
Metrická jednotka hmotnosti je zaokrúhlená na celé desiatky dole.
OVLÁDANIE PEKÁRNE CHLEBA AJEJ FUNKCIE
Tlačidlo START/STOP
Slúži na spustenie, prerušenie alebo ukončenie nastaveného programu.
Na spustenie programu stlačte tlačidlo START/STOP B5 raz. Ozve sa krátke pípnutie, rozbliká sa dvojbodka včasovom údaji na displeji
B1 anastavený program sa spustí. Po spustení programu sú ostatné tlačidlá deaktivované, aby nedošlo kprípadnému narušeniu práve
prebiehajúcej fázy programu.
Práve prebiehajúci program môžete kedykoľvek dočasne prerušiť krátkym stlačením tlačidla START/STOP B5. Odpočítavanie času
zostávajúceho do ukončenia programu sa preruší ačasový údaj na displeji B1 bude blikať. Nastavenie bude uložené vpamäti pekárne.
Naopätovné spustenie zastaveného programu stlačte opäť tlačidlo START/STOP B5. Ak tak neurobíte do 10minút od začiatku jeho
prerušenia, dôjde kjeho automatickému spusteniu.
Naukončenie programu stlačte tlačidlo START/STOP B5 apridržte ho stlačené na cca 2 sekundy. Ukončenie programu je signalizované
dlhým pípnutím.
Tlačidlo MENU
Slúži navoľbu programu. Každé stlačenie tlačidla B2 je sprevádzané krátkym pípnutím. Číslo programu ajeho dĺžka sa zobrazuje na displeji B1.
Tlačidlo COLOR
Umožňuje nastaviť farbu kôrky LIGHT(svetlá), „MEDIUM“ (stredne tmavá) alebo DARK“ (tmavá). Ukazovateľ vľavom hornom rohu displeja
B1 bude ukazovať na vybraný typ farby kôrky.
Vprogramoch „JAM“ a„DOUGH“ nie je možné farbu kôrky zvoliť.
Tlačidlo LOAF
Slúži nanastavenie veľkosti bochníka 900g alebo 1200g. Veľkosťou bochníka sa myslí súčet hmotností všetkých ingrediencií vložených
do formy na pečenie A3. Ukazovateľ vpravom hornom rohu displeja B1 bude ukazovať na zvolenú veľkosť bochníka. Dĺžka programu sa
líši vzávislosti od zvolenej veľkosti bochníka.
Vprogramoch „QUICK“, „DOUGH“, „JAM“, „CAKE“ a„BAKE“ nie je možné veľkosť bochníka zvoliť.
Odložený štart (Tlačidlá + a–)
Tlačidlá + aslúžia na nastavenie časovača odloženého štartu. Čas odloženého štartu bude zahŕňať ajdĺžku vybraného programu, je preto
potrebné do celkového času zahrnúť ajčas zvoleného programu, ato vrátane nastavenej farby kôrky, veľkosti bochníka apod.
Príklad nastavenia časovača:
Je 20:30 adruhý deň ráno o7:00 (t. j. časový rozdiel 10hod. a30minút) chcete mať upečený čerstvý chlieb. Najskôr zvoľte program, farbu
kôrky aveľkosť bochníka. Potom tlačidlami + aupravte časový údaj zobrazený na displeji B1 na 10:30. To je čas, za ktorý bude chlieb
pripravený navybratie zpekárne. Každým stlačením tlačidla + asa nastavený čas predĺži alebo skráti o10min.
Na spustenie nastaveného programu vrežime odloženého štartu stlačte tlačidlo START/STOP B5. Na displeji B1 sa začne odpočítavať čas.
Hneď ako dôjde kspusteniu nastaveného programu, pekáreň pravidelne kontrolujte.
Túto funkciu nepoužívajte prireceptoch, ktoré obsahujú ingrediencie podliehajúce rýchlej skaze, ako sú napr. čerstvé vajcia, mlieko, kyslá
smotana, syr apod.
- 6 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Dbajte na správne poradie vkladania ingrediencií do formy na pečenie A3, ako je uvedené vkapitole Použitie pekárne chleba. Droždie
nesmie prísť do kontaktu stekutinou ešte pred spustením programu.
Vprogramoch „JAM“ a„BAKE“ nie je možné zvoliť funkciu odloženého štartu.
Poznámka:
Časovačom je možné nastaviť maximálne 13 hodín.
Funkcia KEEP WARM (udržiavanie teploty)
Po dokončení programu sa pekáreň automaticky prepne na 60 minút do režimu KEEP WARM (udržiavanie teploty). Ak chcete vybrať chlieb
z
pekárne ihneď po dopečení, zrušte túto funkciu dlhým stlačením tlačidla START/STOP B5.
Táto funkcia nie je dostupná pre programy DOUGH aJAM.
Funkcie pamäte
Ak dôjde ku krátkemu výpadku elektrického prúdu (do 10 minút), po opätovnom obnovení dodávky energie sa pekáreň automaticky spustí
vnastavenom programe bez nutnosti stlačenia tlačidla START/STOP B5.
Pri dlhšom výpadku energie (viac než 10 minút) nedôjde kautomatickému obnoveniu prerušeného programu. Ak však ešte nenastala
fáza kysnutia, môžete znovu spustiť program od začiatku. Ak už nastala fáza kysnutia, je potrebné začať znovu snovými ingredienciami.
Varovné hlásenia na displeji
1. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „HHH“ sprevádzaný zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri pekárne
je príliš vysoká. Ktomu môže dôjsť, keď chcete pekáreň použiť opakovane za sebou. Otvorte veko A2 anechajte pekáreň vychladnúť na
10 až 20 minút. Po vychladnutí môžete pekáreň opäť použiť.
2. Ak sa po spustení programu zobrazí na displeji B1 údaj „LLL“ sprevádzaný zvukovým signálom, znamená to, že teplota vnútri pekárne je
príliš nízka. Otvorte veko A2 aumiestnite pekáreň do izbovej teploty. Odporúčaná teplota vmiestnosti je 15°Caž 34°C.
3. Ak sa na displeji B1 zobrazuje údaj „EE0 alebo „EE1, kontaktujte autorizované servisné stredisko.
PREHĽAD PROGRAMOV
1 – BASIC (základné druhy chleba)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa sa na pečenie bežných druhov chleba zbielej pšeničnej múky, ktorý sa
môže dochutiť rôznymi ingredienciami, ako sú bylinky apod.
2 – FRENCH (francúzsky chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia, pričom fáza kysnutia je dlhšia než prizákladnom programe. Používa sa na pečenie
tradičného francúzskeho bieleho chleba snadýchanou striedkou akrehkou kôrkou. Chlieb francúzskeho typu odporúčame skonzumovať
vdeň upečenia.
3 – WHOLE WHEAT (celozrnný chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa sa na pečenie chleba zcelozrnnej múky. Celozrnná múka by mala tvoriť
aspoň polovicu množstva múky. Celozrnný chlieb je nutrične hodnotnejší než chlieb zbežnej chlebovej múky, pretože celozrnná múka
obsahuje celé zrno, ato vrátane otrúb ajadra. Celozrnný chlieb má tmavú kôrku stmavou striedkou.
Poznámka:
Pritomto programe neodporúčame používať funkciu odloženého štartu. Inak môže byť nepriaznivo ovplyvnená kvalita chleba.
4 – QUICK (rýchle pečenie)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Je rýchlejšou alternatívou programu č. 1 – BASIC. Takto upečený chlieb má menej
nadýchanú striedku než chlieb upečený vzákladnom programe č. 1.
5 – SWEET (sladký chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa sa na pečenie sladkého chleba svyšším obsahom tuku acukru asprídavkom
sušeného ovocia, orieškov, čokoládových vločiek, kandizovanej pomarančovej kôry apod.
6 – ULTRA-FAST (veľmi rýchle pečenie)
Hnetenie, kysnutie aupečenie chleba včo najkratšom čase. Obvykle je tento chlieb menej nadýchaný než ten, ktorý je upečený vprograme
č. 4 – QUICK.
7 – GLUTEN-FREE (bezlepkový chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Kysnutie prebieha iba vjednej fáze akvôli vysokému podielu vlhkosti je čas
pečenia dlhší.
8 – DOUGH (cesto)
Tento program slúži napremiešanie ahnetenie ingrediencií anásledné kysnutie cesta napr. na pizzu, rožky apod. Nezahŕňa fázu pečenia.
9 – JAM (džem)
Tento program sa používa na prípravu ovocných marmelád adžemov. Marmelády adžemy varte vmenších dávkach, pretože počas varenia
zväčšujú svoj objem. Džem je lepkavý, aak vytečie mimo nádoby na pečenie, veľmi ťažko sa odstraňuje.
10 – CAKE (koláč)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa sa na pečenie koláčov asladkého pečiva pripraveného zcesta obsahujúceho
kypriaci prášok do pečiva alebo jedlú sódu.
11 – SANDWICH (hriankový chlieb)
Tento program zahŕňa fázu hnetenia, kysnutia apečenia. Používa sa na pečenie nadýchaného hriankového chleba stenkou kôrkou.
12 – BAKE (pečenie)
Tento program zahŕňa iba fázu pečenia apremení tak vašu pekáreň chleba namalú rúru na pečenie. Tlačidlami + aje možné nastaviť
čas pečenia vrozmedzí 10 až 60min. Používa sa na pečenie hotového cesta zobchodu alebo nadopečenie práve upečeného chleba, ak
sa vám zdá jeho kôrka príliš svetlá.
- 7 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
TABUĽKA PROGRAMOV
Program Veľkosť
bochníka
Voľba farby
kôrky
Dĺžka programu
(min)
Funkcia KEEP
WARM
Čas na pridanie
ingrediencií
Max. nastavenie
časovača
1 – BASIC
1200 g
Svetlá 2:55
ÁNO
2:15
13 hod.
Stredne tmavá 3:00 2:20
Tmavá 3:15 2:35
900 g
Svetlá 2:48 2:10
Stredne tmavá 2:53 2:15
Tmavá 3:08 2:30
2 – FRENCH
1200 g
Svetlá 3:35
ÁNO
2:35
13 hod.
Stredne tmavá 3:40 2:40
Tmavá 3:55 2:55
900 g
Svetlá 3:28 2:30
Stredne tmavá 3:33 2:35
Tmavá 3:48 2:50
3 – WHOLE WHEAT
1200 g
Svetlá 3:30
ÁNO
2:45
13 hod.
Stredne tmavá 3:35 2:50
Tmavá 3:50 3:05
900 g
Svetlá 3:22 2:40
Stredne tmavá 3:27 2:45
Tmavá 3:42 3:00
4 – QUICK -------
Svetlá 2:05
ÁNO
1:40
13 hod.Stredne tmavá 2:10 1:45
Tmavá 2:20 1:55
5 – SWEET
1200 g
Svetlá 2:50
ÁNO
2:25
13 hod.
Stredne tmavá 2:55 2:30
Tmavá 3:10 2:45
900 g
Svetlá 2:45 2:20
Stredne tmavá 2:50 2:25
Tmavá 3:05 2:40
6 – ULTRA FAST
1200 g
Svetlá 1:33
ÁNO
1:23
13 hod.
Stredne tmavá 1:38 1:28
Tmavá 1:43 1:33
900 g
Svetlá 1:23 1:13
Stredne tmavá 1:28 1:18
Tmavá 1:33 1:23
7 – GLUTEN FREE
1200 g
Svetlá 3:25
ÁNO
2:48
13 hod.
Stredne tmavá 3:30 2:53
Tmavá 3:45 3:08
900 g
Svetlá 3:20 2:43
Stredne tmavá 3:25 2:48
Tmavá 3:40 3:03
8 – DOUGH ------- ------- 1:30 --------- ---------- 13 hod.
9 – JAM ------- ------- 1:20 --------- ---------- ---------
10 – CAKE --------
Svetlá 1:45
ÁNO
1:29
13 hod.Stredne tmavá 1:50 1:34
Tmavá 1:55 1:39
11 – SANDWICH
1200 g
Svetlá 2:55
ÁNO
1:59
13 hod.
Stredne tmavá 3:00 2:04
Tmavá 3:15 2:19
900 g
Svetlá 2:50 1:54
Stredne tmavá 2:55 1:59
Tmavá 3:10 2:14
12 – BAKE ------- ------ 10 – 60 min ÁNO -------- --------
- 8 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
1. Pekáreň ajej príslušenstvo vyberte zoškatule aodstráňte znej všetky obalové materiály vrátane propagačných štítkov aetikiet.
Predovšetkým nezabudnite odstrániť etiketu, ktorá je umiestnená na dne formy na pečenie A3.
2. Príslušenstvo aodnímateľné súčasti, ktoré sú určené na styk spotravinami, umyte pod teplou tečúcou vodou za použitia neutrálneho
kuchynského saponátu. Potom ich opláchnite pod čistou tečúcou vodou ariadne ich osušte utierkou.
3. Formu na pečenie A3 sinštalovanými hnetacími hákmi vložte späť do pekárne na svoje miesto. Pekáreň pripojte ksieťovej zásuvke
azaznie zvukové upozornenie.
4. Nastavte program 12 – BAKE (pečenie) apekáreň spustite naprázdno na 10minút vtomto režime. Po ukončení programu zrušte funkciu
KEEP WARM apekáreň odpojte od sieťovej zásuvky anechajte ju vychladnúť. Formu A3 ahnetacie háky ešte raz umyte ariadne osušte.
Poznámka:
Pri prvom spustení sa môže objaviť slabý dym. To je úplne normálny jav.
5. Teraz je pekáreň pripravená napoužitie.
POUŽITIE PEKÁRNE CHLEBA
Pekáreň chleba umiestnite na rovný, suchý astabilný povrch, napr. na pracovnú dosku kuchynskej linky.
Otvorte veko A2 avložte formu na pečenie A3 do vnútorného priestoru. Hnetacie háky nasaďte na hriadele, ktoré sú umiestnené na dne
formy na pečenie A3, ariadne ich stlačte dole.
Poznámka:
Na jednoduchšie vybratie háka zupečeného chleba, odporúčame natrieť háky ahriadele jedlým tukom, ktorý je vhodný na
tepelnú úpravu.
Podľa receptu odmerajte ingrediencie avložte ich do formy na pečenie A3 vnasledujúcom poradí:
Najskôr vložte všetky tekuté suroviny, ako je voda, mlieko, pivo, cmar, jogurt, vajcia apod.
Potom pridajte všetky sypké suroviny, ako je múka, soľ, cukor, bylinky, chlebové korenie, klíčky, vločky, semienka apod. Do jedného rohu
nasypte soľ, do druhého rohu nasypte cukor ado ďalšieho rohu korenie.
Nakoniec urobte uprostred múky jamku aumiestnite do nej droždie. Pri použití čerstvého droždia dajte cukor priamo knemu. Droždie
alebo prášok do pečiva nesmie prísť do kontaktu stekutinou pred spustením pekárne.
Priťažkých, hutných cestách svysokým podielom ražnej múky odporúčame na dosiahnutie lepšieho výsledku hnetenia obrátiť poradie
pri vkladaní ingrediencií, t. j. najprv vložiť droždie, potom múku aaž nakoniec tekutinu. Ajvtomto prípade platí, že droždie nesmie prísť
do kontaktu stekutinou pred spustením pekárne.
Privšetkých receptoch je potrebné dodržať tento všeobecný postup pridávania ingrediencií.
Na výslednú veľkosť upečeného bochníka môže mať vplyv izbová teplota, vktorej pekáreň chleba používate. Odporúčaná teplota vmiestnosti
je 15°Caž 34°C.
Poznámka:
Vjednej dávke je možné použiť maximálne 700 g múky a6 g droždia. Do formy na pečenie nevkladajte väčšie množstvo múky
ani droždia.
Veko A2 uzavrite asieťový kábel pripojte kzásuvke. Po pripojení ksieťovej zásuvke sa ozve dlhé pípnutie ana displeji B1 sa zobrazí vo
východiskovom nastavení program 1, dĺžka programu 3:00, hmotnosť bochníka 900 g afarba kôrky „MEDIUM“ (stredne tmavá).
Tlačidlom MENU B2 nastavte požadovaný program.
Tlačidlom COLOR B7 zvoľte farbu kôrky.
Tlačidlom LOAF B4 nastavte veľkosť bochníka. Niektoré programy neumožňujú nastaviť farbu kôrky alebo veľkosť bochníka.
Ak chcete, aby bol chlieb upečený neskôr, nastavte časovač odloženého štartu tlačidlami + a.
Na spustenie pekárne chleba stlačte tlačidlo START/STOP B5. Dvojbodka včasovom údaji zobrazenom na displeji B1 sa rozbliká ana displeji
sa bude odpočítavať čas zostávajúci do ukončenia programu. Pekáreň bude automaticky prechádzať jednotlivými fázami programu. Počas
pečenia sa uvoľňuje zventilačných otvorov para.
Po dokončení programu sa ozve zvuková signalizácia. Potom sa pekáreň prepne na 60 minút do režimu KEEP WARM (udržiavanie teploty).
Ak chcete režim KEEP WARM ukončiť, stlačte dlho tlačidlo START/STOP B5.
Po ukončení programu odklopte veko A2. Snasadenými ochrannými kuchynskými lapkami zdvihnite rukoväť formy na pečenie A3 avyberte
ju opatrne zpekárne. Formu A3 odložte na tepelne odolnú podložku achlieb vnej nechajte zhruba 10minút vychladnúť. Potom otočte
formu A3 dnom nahor, aby sa znej chlieb uvoľnil. Ak sa chlieb sám neuvoľní, zahýbte niekoľkokrát hriadeľom. Navybratie hákov zchleba
použite háčik A9.
VAROVANIE:
Pri manipulácii sformou na pečenie A3 dbajte na zvýšenú opatrnosť, pretože je veľmi horúca. Hrozí riziko popálenia. Vždy
používajte ochranné kuchynské lapky.
Po ukončení používania odpojte pekáreň chleba od sieťovej zásuvky avyčistite všetky použité súčasti podľa pokynov uvedených vkapitole
Čistenie aúdržba.
Krájanie askladovanie chleba
Pred krájaním nechajte chlieb vychladnúť na 20 – 40minút.
Na nakrájanie rovnomerne hrubých krajcov používajte elektrický nôž alebo ostrý nôž svrúbkovanou čepeľou.
Nespotrebovaný chlieb zabaľte do plastového vrecúška. Pri izbovej teplote ho môžete skladovať až 3dni.
Ak chcete chlieb skladovať dlhšie (až 1mesiac), vložte ho vovrecúšku alebo vuzatvorenej nádobe do mrazničky.
Domáci chlieb neobsahuje žiadne konzervačné látky, apreto ho nie je možné skladovať tak dlho ako niektoré druhy chleba kúpené vobchode.
- 9 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
ČISTENIE AÚDRŽBA
Pred čistením odpojte zástrčku prívodného kábla od sieťovej zásuvky anechajte spotrebič vychladnúť.
Načistenie akýchkoľvek častí spotrebiča nepoužívajte čistiace prostriedky sabrazívnym účinkom, riedidlá apod., ktoré by mohli poškodiť
povrch spotrebiča. Žiadna súčasť tohto spotrebiča nie je vhodná na umývanie vumývačke riadu.
VAROVANIE:
Aby sa zabránilo nebezpečenstvu úrazu elektrickým prúdom, neponárajte spotrebič, napájací kábel ani sieťovú zástrčku
do vody alebo inej tekutiny.
Ak je možné len ťažko odstrániť hnetacie háky
zhriadeľov, naplňte formu A3 teplou vodou anechajte ju približne 30minút pôsobiť. Potom
vyberte háky, opatrne ich očistite navlhčenou handričkou ariadne vytrite dosucha.
Formu na pečenie A3 očistite zvnútra azvonka navlhčenou handričkou. Aby nedošlo kpoškodeniu nepriľnavej vrstvy, nepoužívajte ostré
predmety alebo čistiace prostriedky sabrazívnym účinkom. Forma na pečenie A3 musí byť pred vložením do pekárne úplne suchá.
Tip:
Po vyčistení natrite hnetacie háky vrátane otvorov uprostred jedlým tukom, ktorý je vhodný na tepelnú úpravu.
Veko A2 očistite zvnútra azvonka mierne navlhčenou handričkou. Potom všetko riadne vytrite dosucha.
Upozornenie:
Na vnútornom povrchu veka A2 ana ventilačných otvoroch sa môžu objaviť hnedé škvrny. Ide opozostatky výparov
zingrediencií, ktoré sa počas pečenia dostali do unikajúcej pary. Nemajú žiadny škodlivý vplyv na materiál pekárne alebo
na kvalitu upečeného chleba. Tieto škvrny jednoducho odstráňte navlhčenou handričkou.
Po dlhšom čase používania môže povrchová úprava formy na pečenie A3 zmeniť sfarbenie. To však nemá žiadny vplyv na
funkciu pekárne alebo kvalitu chleba.
Uloženie
Ak nebudete spotrebič dlhší čas používať, odpojte zástrčku od sieťovej zásuvky, nechajte spotrebič vychladnúť avyčistite ho podľa vyššie
uvedených pokynov.
Pred uložením sa uistite, že sú spotrebič ajvšetko príslušenstvo riadne čisté asuché.
Uložte spotrebič na suché, čisté adobre vetrané miesto, kde nebude vystavený extrémnym teplotám akde bude mimo dosahu detí alebo
zvierat.
SUROVINY NA PRÍPRAVU CHLEBA
1. Chlebová múka
Chlebová múka má vysoký obsah lepku (preto ju môžeme tiež nazývať múkou svysokým obsahom lepku, ktorá obsahuje veľké množstvo
bielkovín), má dobré elastické vlastnosti adokáže po nakysnutí udržať veľkosť chleba tak, aby sa neprepadol. Pretože je obsah lepku
vyšší než prinormálnej múke, je možné ju použiť na pečenie chleba väčších veľkostí. Chlebová múka je najdôležitejšou ingredienciou
pri pečení chleba.
2. Obyčajná múka
Obyčajná múka sa vyrába zmiešaním dôkladne vybranej mäkkej atvrdej pšenice, aje vhodná na rýchle pečenie chleba alebo pečenie
koláčov.
3. Celozrnná múka
Celozrnná múka sa vyrába mletím pšenice aobsahuje pšeničnú šupku alepok. Celozrnná múka je ťažšia avýživnejšia než normálna múka.
Chlieb vyrobený zcelozrnnej múky má obvykle menšiu veľkosť. Preto sa vo veľkom množstve receptov na dosiahnutie čo najlepších
výsledkov obvykle kombinuje celozrnná múka achlebová múka.
4. Ražná múka
Ražná múka je určená predovšetkým na pečenie tmavého chleba. Obsahuje vysoký podiel minerálnych látok. Má menej lepku než múka
pšeničná, apreto sa obvykle používa vkombinácii smúkou pšeničnou.
5. Múka skypriacim práškom
Múka sobsahom kypriaceho prášku je vhodná obzvlášť na prípravu koláčov.
6. Kukuričná múka aovsená múka
Kukuričná múka aovsená múka sa vyrábajú mletím kukurice aovsa. Obe sú doplnkové ingrediencie na pečenie chleba apoužívajú sa
na zlepšenie chuti aštruktúry chleba.
7. Cukor
Cukor je veľmi dôležitou ingredienciou pre sladkú chuť afarbu chleba. Biely cukor napomáha procesu kvasenia.
8. Kvasnice
Kvasnice aktivujú proces kvasenia cesta aprodukujú oxid uhličitý, ktorý pomáha chlebu zväčšiť svoj objem azjemniť vnútorné vlákna.
1 čaj. lyžička aktívnych suchých kvasníc = 3/4 čaj. lyžičky instantných kvasníc
1,5 čaj. lyžičky aktívnych suchých kvasníc = 1 čaj. lyžička instantných kvasníc
2 čaj. lyžičky aktívnych suchých kvasníc = 1,5 čaj. lyžičky instantných kvasníc
Kvasnice musia byť uložené vchladničke, pretože by sa pri vysokej teplote znehodnotili; pred ich použitím skontrolujte dátum použiteľnosti
askladovateľnosti. Po každom použití ich čo najrýchlejšie uložte späť do chladničky.
- 10 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Tip:
Pomocou nižšie opísaného postupu môžete zistiť, či sú vaše kvasnice čerstvé aaktívne, alebo nie sú:
1. Nalejte do odmernej šálky 1/2 hrnčeka teplej vody (45 – 50°C).
2. Pridajte 1 čajovú lyžičku bieleho cukru azamiešajte, potom všetko ešte posypte 2 čajovými lyžičkami kvasníc.
3. Postavte odmernú šálku na cca 10 minút na teplé miesto. Zmes už nemiešajte.
4. Pena musí dosiahnuť až kokraju odmernej šálky. Ak tomu tak nie je, kvasnice sú neaktívne.
9. Soľ
Soľ je nevyhnutná na zlepšenie vône chleba afarby kôrky. Soľ ale zároveň spomaľuje kysnutie.
10. Vajce
Vajcia môžu vylepšiť štruktúru chleba, urobiť chlieb výživnejším aväčším apridať chlebu špecifickú vôňu vajec. Ak chcete použiť vajcia,
musíte ich zbaviť škrupinky arovnomerne rozmiešať.
11. Tuk, maslo arastlinný olej
Tuk dokáže chlieb zjemniť apredĺžiť jeho trvanlivosť. Maslo by sa malo po vybratí zchladničky pred použitím rozpustiť alebo nakrájať
na malé časti, aby sa rovnomerne rozmiešalo.
12. Prášok do pečiva
Prášok do pečiva sa používa najmä na kysnutie pri pečení chleba akoláčov vprograme Ultra Fast (Veľmi rýchle pečenie). Nepotrebuje
čas na kvasenie aprodukuje plyn, ktorý vytvára bubliny azjemňuje štruktúru chleba.
13. Sóda
Platí to isté, čo priprášku do pečiva. Je možné ju používať aj vkombinácii spráškom do pečiva
14. Voda ainé tekutiny
Voda je pri výrobe chleba nevyhnutnou ingredienciou. Všeobecne je najvhodnejšia voda steplotou vrozmedzí 20 – 25°C. Vodu môžete
nahradiť čerstvým mliekom alebo vodou zmiešanou s2 % mliečnym práškom, ktorý môže zlepšiť vôňu chleba avytvoriť lepšiu farbu
kôrky.
Poznámka:
Rôzne druhy múky vyzerajú podobne; účinnosť kvasníc alebo schopnosť absorpcie rôznych druhov múky sa značne líši podľa
oblasti pestovania, podmienok rastu, procesu mletia askladovateľnosti. Na vyskúšanie si vyberte múku rôznych značiek
dostupných na trhu, ochutnajte ju aporovnajte výsledky – potom si vyberte múku, ktorá podľa vašich skúseností azhľadiska
chuti poskytuje najlepšie výsledky.
VÁŽENIE SUROVÍN
Pri príprave pečenia chleba je veľmi dôležité správne váženie surovín. Odporúčame používať dodávanú odmernú šálku A7 aodmernú lyžicu A8.
1. Tekutiny
Vodu, čerstvé mlieko alebo instantné mlieko odporúčame odmeriavať vodmernej šálke A7. Po naliatí skontrolujte hladinu vúrovni očí.
Ak budete vodmernej šálke A7 odmeriavať olej alebo podobné tekutiny, dôkladne odmernú šálku A7 očistite pred opätovným použitím.
2. Sypké suroviny
Sypké suroviny vkladajte do odmernej šálky A7 pomocou lyžice, ahneď ako je šálka A7 plná, zarovnajte ju pomocou noža. Sypké suroviny
vodmernej šálke A7 neutláčajte, extra množstvo by mohlo negatívne ovplyvniť vyváženosť surovín vrecepte. Naodmeriavanie sypkých
surovín môžete použiť ajodmernú lyžicu
A8, ato obzvlášť ak budete odmeriavať menšie množstvo.
3. Poradie surovín
Poradie surovín je veľmi dôležité na správnu prípravu chleba. Všeobecne platí, že najskôr sa vkladajú tekutiny, vajce, soľ asušené mlieko
apod. Potom sa vkladajú sypké suroviny, ako je múka, cukor apod. Nakoniec sa vkladajú kvasnice (alebo kypriaci prášok). Kvasnice sa
vkladajú vždy len na suchú múku anesmú sa dotýkať soli.
- 11 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SPRIEVODCA ODSTRAŇOVANÍM PROBLÉMOV PRI PEČENÍ
Problém Príčina Riešenie
Dym vychádza zventilačného otvoru
pri pečení.
Niektoré ingrediencie sa prilepili
kohrievaciemu telesu alebo sa dostali do
jeho blízkosti. Pri prvom použití môže ísť
oolej, ktorý zostal na povrchu ohrievacieho
telesa.
Odpojte pekáreň od siete, nechajte ju vychladnúť
aočistite ohrievacie teleso.
Kôrka vspodnej časti chleba je príliš
hrubá.
Chlieb bol vteple aponechaný voforme na
pečenie A3 dlhší čas, čím sa uvoľnila voda.
Vyberte chlieb skôr aneuchovajte ho vteple.
Chlieb je možné len veľmi ťažko
vybrať.
Hnetacie háky uviazli vbochníku.
Zahýbte hriadeľmi, aby sa bochník uvoľnil zformy
A3. Potom formu A3 ajháky vyčistite podľa pokynov
uvedených vkapitole Čistenie aúdržba.
Ingrediencie nie sú rovnomerne
zamiešané asú nesprávne upečené.
Chybná voľba programu Nastavte správny program.
Po spustení programu ste niekoľkokrát
otvorili veko A2.
Neotvárajte pri poslednom kysnutí veko A2.
Odpor pri miešaní je príliš veľký, teda
sa hnetacie háky takmer neotáčajú
adostatočne nehnetú.
Skontrolujte, či sa hnetacie háky voľne otáčajú,
potom vytiahnite formu na pečenie A3 aspustite
prevádzku bez zaťaženia. Ak spotrebič nefunguje
štandardným spôsobom, kontaktujte autorizované
servisné stredisko.
Pekáreň sa nespustila ana displeji sa
zobrazilo chybové hlásenie „HHH“.
Pekáreň je príliš teplá po poslednej
príprave.
Vytiahnite zástrčku prívodného kábla zo sieťovej
zásuvky anechajte pekáreň vychladnúť na izbo
teplotu. Potom ju budete môcť znovu používať.
Je počuť hluk motora, ale nedochádza
kpremiešaniu ingrediencií.
Forma na pečenie A3 nie je správne
upevnená alebo cesto je príliš objemné.
Skontrolujte, či je správne pripevnená forma na
pečenie A3 ači je cesto pripravené podľa receptu
ači majú ingrediencie správnu hmotnosť.
Chlieb je taký veľký, že tlačí na veko
A2.
Nadmerné množstvo kvasníc, múky alebo
vody, alebo príliš vysoká teplota prostredia.
Skontrolujte vyššie uvedené faktory, znížte
zodpovedajúcim spôsobom množstvo ingrediencií.
Chlieb takmer nekysne alebo len
trochu.
Žiadne kvasnice alebo nedostatočné
množstvo kvasníc, alebo kvasnice nie sú
aktívne zdôvodu príliš vysokej teploty
vody, alebo došlo kzmiešaniu kvasníc so
soľou, alebo je príliš nízka okolitá teplota.
Skontrolujte množstvo aaktivitu kvasníc, pekáreň
presuňte do zodpovedajúcej izbovej teploty.
Cesto je príliš objemné a preteká
zformy na pečenie A3.
Nadmerné množstvo tekutín spôsobujúce
príliš jemnú štruktúru cesta alebo
nadmerné množstvo kvasníc.
Znížte množstvo tekutín akvasníc.
Chlieb sa uprostred rozpadá.
Nevhodná múka, alebo múka svypršaným
dátumom spotreby.
Použite správny druh múky askontrolujte dátum
jej spotreby.
Veľké pomer kvasníc alebo vysoká teplota
kvasníc.
Používajte kvasnice sizbovou teplotou.
Nadmerné množstvo vody robí cesto príliš
vlhkým ajemným.
Upravte množstvo vody vrecepte.
Príliš hutná štruktúra chleba.
Príliš mnoho múky alebo nedostatok vody.
Znížte množstvo múky alebo zvýšte množstvo vody.
Príliš mnoho ovocných ingrediencií alebo
príliš mnoho celozrnnej múky
Znížte množstvo zodpovedajúcich ingrediencií
azvýšte množstvo kvasníc.
Príliš pórovitá striedka.
Nadmerné množstvo vody alebo kvasníc
alebo chýbajúca soľ.
Znížte zodpovedajúcim spôsobom množstvo vody
alebo kvasníc askontrolujte, či bola pridaná soľ.
Príliš vysoká teplota vody. Skontrolujte teplotu vody.
Kôrka chleba je posypaná práškom. Boli pridané silne lepkavé suroviny, ako sú
maslo alebo banány.
Nepridávajte do cesta silne lepkavé suroviny.
Nedostatočné premiešanie amálo vody. Skontrolujte množstvo vody astav cesta.
Pri pečení koláčov alebo pečiva
sveľkým množstvom cukru je kôrka
príliš hrubá afarba kôrky príliš tmavá.
Rôzne recepty alebo ingrediencie majú na
výrobu pečiva veľký vplyv; farba kôrky je
tmavá zdôvodu veľkého množstva cukru.
Ak je farba kôrky prireceptoch sveľkým množstvom
cukru príliš tmavá, ukončite program 5 až 10minút
pred automatickým dokončením. Pred vybratím
by ste mali ponechať chlieb alebo koláč voforme
na pečenie A3 približne 20 minút suzatvoreným
vekom A2.
- 12 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätia ......................................................................................................................................................................................................220 – 240 V~
Menovitý kmitočet ................................................................................................................................................................................................................................ 50 Hz
Menovitý príkon motora ....................................................................................................................................................................................................................100 W
Menovitý príkon ohrievacieho telesa ...........................................................................................................................................................................................700 W
Hlučnosť........................................................................................................................................................................................................................................... 60 dB(A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je 60dB(A), čo predstavuje hladinu Aakustického výkonu vzhľadom nareferenčný
akustický výkon 1pW.
Zmeny textu atechnických špecifikácií vyhradené.
POKYNY AINFORMÁCIE OZAOBCHÁDZANÍ SPOUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH AELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo vsprievodných dokumentoch znamená, že použité elektrické aelektronické výrobky sa
nesmú pridať do bežného komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu arecykláciu odovzdajte tieto výrobky na
určené zberné miesta. Alternatívne vniektorých krajinách Európskej únie alebo iných európskych krajinách môžete vrátiť svoje
výrobky miestnemu predajcovi pri kúpe ekvivalentného nového produktu.
Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné prírodné zdroje anapomáhate prevencii potenciálnych
negatívnych vplyvov na životné prostredie aľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej likvidácie odpadov. Ďalšie
podrobnosti si vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho zberného miesta.
Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu sa môžu vsúlade snárodnými predpismi udeliť pokuty.
Pre podnikové subjekty vkrajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické aelektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia vostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný vEurópskej únii. Ak chcete tento výrobok zlikvidovať, vyžiadajte si potrebné informácie osprávnom spôsobe likvidácie
od miestnych úradov alebo od svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa naň vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Sencor SBR 0770WH Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka

Nižšie nájdete stručné informácie o pekárni chleba Sencor SBR 0770WH. Tento prístroj umožňuje jednoduchú prípravu rôznych druhov chleba, od základných po sladké a celozrnné. Môžete si nastaviť veľkosť bochníka, farbu kôrky a dokonca aj odložený štart. Pekáreň disponuje aj funkciou udržiavania teploty po dopečení. V návode nájdete podrobné pokyny na použitie a starostlivosť o prístroj.