- 11 - 05/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SPRIEVODCA ODSTRAŇOVANÍM PROBLÉMOV PRI PEČENÍ
Problém Príčina Riešenie
Dym vychádza zventilačného otvoru
pri pečení.
Niektoré ingrediencie sa prilepili
kohrievaciemu telesu alebo sa dostali do
jeho blízkosti. Pri prvom použití môže ísť
oolej, ktorý zostal na povrchu ohrievacieho
telesa.
Odpojte pekáreň od siete, nechajte ju vychladnúť
aočistite ohrievacie teleso.
Kôrka vspodnej časti chleba je príliš
hrubá.
Chlieb bol vteple aponechaný voforme na
pečenie A3 dlhší čas, čím sa uvoľnila voda.
Vyberte chlieb skôr aneuchovajte ho vteple.
Chlieb je možné len veľmi ťažko
vybrať.
Hnetacie háky uviazli vbochníku.
Zahýbte hriadeľmi, aby sa bochník uvoľnil zformy
A3. Potom formu A3 ajháky vyčistite podľa pokynov
uvedených vkapitole Čistenie aúdržba.
Ingrediencie nie sú rovnomerne
zamiešané asú nesprávne upečené.
Chybná voľba programu Nastavte správny program.
Po spustení programu ste niekoľkokrát
otvorili veko A2.
Neotvárajte pri poslednom kysnutí veko A2.
Odpor pri miešaní je príliš veľký, teda
sa hnetacie háky takmer neotáčajú
adostatočne nehnetú.
Skontrolujte, či sa hnetacie háky voľne otáčajú,
potom vytiahnite formu na pečenie A3 aspustite
prevádzku bez zaťaženia. Ak spotrebič nefunguje
štandardným spôsobom, kontaktujte autorizované
servisné stredisko.
Pekáreň sa nespustila ana displeji sa
zobrazilo chybové hlásenie „HHH“.
Pekáreň je príliš teplá po poslednej
príprave.
Vytiahnite zástrčku prívodného kábla zo sieťovej
zásuvky anechajte pekáreň vychladnúť na izbovú
teplotu. Potom ju budete môcť znovu používať.
Je počuť hluk motora, ale nedochádza
kpremiešaniu ingrediencií.
Forma na pečenie A3 nie je správne
upevnená alebo cesto je príliš objemné.
Skontrolujte, či je správne pripevnená forma na
pečenie A3 ači je cesto pripravené podľa receptu
ači majú ingrediencie správnu hmotnosť.
Chlieb je taký veľký, že tlačí na veko
A2.
Nadmerné množstvo kvasníc, múky alebo
vody, alebo príliš vysoká teplota prostredia.
Skontrolujte vyššie uvedené faktory, znížte
zodpovedajúcim spôsobom množstvo ingrediencií.
Chlieb takmer nekysne alebo len
trochu.
Žiadne kvasnice alebo nedostatočné
množstvo kvasníc, alebo kvasnice nie sú
aktívne zdôvodu príliš vysokej teploty
vody, alebo došlo kzmiešaniu kvasníc so
soľou, alebo je príliš nízka okolitá teplota.
Skontrolujte množstvo aaktivitu kvasníc, pekáreň
presuňte do zodpovedajúcej izbovej teploty.
Cesto je príliš objemné a preteká
zformy na pečenie A3.
Nadmerné množstvo tekutín spôsobujúce
príliš jemnú štruktúru cesta alebo
nadmerné množstvo kvasníc.
Znížte množstvo tekutín akvasníc.
Chlieb sa uprostred rozpadá.
Nevhodná múka, alebo múka svypršaným
dátumom spotreby.
Použite správny druh múky askontrolujte dátum
jej spotreby.
Veľké pomer kvasníc alebo vysoká teplota
kvasníc.
Používajte kvasnice sizbovou teplotou.
Nadmerné množstvo vody robí cesto príliš
vlhkým ajemným.
Upravte množstvo vody vrecepte.
Príliš hutná štruktúra chleba.
Príliš mnoho múky alebo nedostatok vody.
Znížte množstvo múky alebo zvýšte množstvo vody.
Príliš mnoho ovocných ingrediencií alebo
príliš mnoho celozrnnej múky
Znížte množstvo zodpovedajúcich ingrediencií
azvýšte množstvo kvasníc.
Príliš pórovitá striedka.
Nadmerné množstvo vody alebo kvasníc
alebo chýbajúca soľ.
Znížte zodpovedajúcim spôsobom množstvo vody
alebo kvasníc askontrolujte, či bola pridaná soľ.
Príliš vysoká teplota vody. Skontrolujte teplotu vody.
Kôrka chleba je posypaná práškom. Boli pridané silne lepkavé suroviny, ako sú
maslo alebo banány.
Nepridávajte do cesta silne lepkavé suroviny.
Nedostatočné premiešanie amálo vody. Skontrolujte množstvo vody astav cesta.
Pri pečení koláčov alebo pečiva
sveľkým množstvom cukru je kôrka
príliš hrubá afarba kôrky príliš tmavá.
Rôzne recepty alebo ingrediencie majú na
výrobu pečiva veľký vplyv; farba kôrky je
tmavá zdôvodu veľkého množstva cukru.
Ak je farba kôrky prireceptoch sveľkým množstvom
cukru príliš tmavá, ukončite program 5 až 10minút
pred automatickým dokončením. Pred vybratím
by ste mali ponechať chlieb alebo koláč voforme
na pečenie A3 približne 20 minút suzatvoreným
vekom A2.