Sencor SFD 742RD Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
SK
SK-1
Sušička potravín
Návod na používanie
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SFD 742RD
Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte s návodom na jeho obsluhu, a to aj v prípade,
že ste už oboznámení s používaním spotrebičov podobného typu. Používajte spotrebič iba tak, ako je
popísané v tomto návode na obsluhu. Návod uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
Minimálne počas záruky odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál, poklad-
ničný doklad a záručný list. V prípade prepravy zabaľte spotrebič opäť do originálnej škatule od výrobcu.
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-2
OBSAH
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY ....................................................................................................................... 3
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA .................................................................................................................. 3
POPIS SUŠIČKY POTRAVÍN ...................................................................................................................................... 6
NASTAVENIE VÝŠKY MEDZI PODNOSMI ................................................................................................................ 6
PRINCÍP SUŠENIA ..................................................................................................................................................... 7
PRACOVNÝ POSTUP ................................................................................................................................................ 7
PREDBEŽNÁ ÚPRAVA .............................................................................................................................................. 7
OBNOVENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN DO PÔVODNÉHO STAVU .............................................................................. 8
BALENIE A SKLADOVANIE .................................................................................................................................... 10
STRIEDANIE PODNOSOV ....................................................................................................................................... 10
RECEPTY ................................................................................................................................................................. 11
TABUĽKA ODPORUČENÝCH ČASOV SUŠENIA OVOCIA ....................................................................................... 12
TABUĽKA ODPORUČENÝCH ČASOV SUŠENIA ZELENINY ....................................................................................13
UDRŽIAVANIE A OŠETROVANIE ............................................................................................................................ 15
TECHNICKÉ ÚDAJE ................................................................................................................................................ 15
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM ................................................................ 16
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ ...................................................... 16
Sušička potravín
SFD 742RD
SK
SK-3
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8 rokov a staršie
a osoby so zníženými fyzickými, zmyslovými alebo mentál-
nymi schopnosťami alebo s nedostatkom skúseností a zna-
lostí, ak sú pod dozorom alebo boli poučené o používaní
spotrebiča bezpečným spôsobom a rozumejú prípadným
nebezpečenstvám. Deti sa so spotrebičom nesmú hrať. Čis-
tenie a údržbu nesmú vykonávať deti, ak nie sú staršie ako
8 rokov a pod dozorom.
Spotrebič a jeho sieťový kábel udržujte mimo dosahu detí
mladších ako 8 rokov.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Pred pripojením prístroja k sieťovej zásuvke sa uistite, že
napätie uvedené na štítku spotrebiča zodpovedá napätiu
vo vašej zásuvke.
Voda a elektrický prúd sú nebezpečnou kombináciou.
Nikdy nepoužívajte prístroj v bezprostrednom okolí vane,
sprchy alebo bazénu.
Nikdy nepoužívajte príslušenstvo, ktoré nie je dodávané
s týmto prístrojom, alebo nie je určené pre tento prístroj.
Prístroj neumiestňujte na parapety okien.
Uistite sa, že sieťový kábel a vidlica sa nemôžu dostať do
kontaktu s vodou alebo vlhkosťou.
Prístroj umiestňujte vždy na rovný, suchý povrch.
Prístroj nepostrekujte vodou, ani inou tekutinou. Spodnú
časť prístroja, ku ktorej je privedený sieťový kábel
neponárajte do vody, alebo inej tekutiny. Do prístroja
nelejte vodu, ani iné tekutiny.
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-4
Prístroj je určený pre použitie v domácnostiach.
Nepoužívajte ho v priemyslovom prostredí, ani vonku!
V blízkosti prístroja nepoužívajte spreje.
Ak bude prístroj používaný v blízkosti detí, dbajte na
zvýšenú opatrnosť a miesto pre inštaláciu zvoľte tak, aby
bol umiestnený mimo ich dosahu.
Ak nebudete prístroj používať, odpojte ho od elektrickej
siete. Pred čistením, či premiestnením postupujte
rovnakým spôsobom. Pred rozložením jeho častí ho
nechajte vychladnúť.
Nezapájajte napájací kábel do zásuvky, ak sú jednotlivé
poschodia prístroja obrátené (skladovacia pozícia)
a neprevracajte ho do skladovacej pozície, ak nie je úplne
chladný.
Prístroj neklaďte na elektrický, ani plynový varič alebo do
jeho blízkosti, neumiestňujte ho do blízkosti otvoreného
ohňa a iných prístrojov alebo zariadení, ktoré sú zdrojom
tepla.
Nepoužívajte poškodený prístroj, prístroj s poškodeným
sieťovým káblom, alebo s poškodenou vidlicou sieťového
kábla.
V žiadnom prípade neopravujte prístroj sami, na prístroji
nerobte žiadne úpravy - nebezpečenstvo úrazu elektrickým
prúdom! Všetky opravy a nastavenia tohto prístroja zverte
odbornej fi rme/servisu. Zásahom do prístroja počas platnosti
záruky sa vystavujete riziku straty záručných plnení.
Neklaďte sieťový kábel prístroja do blízkosti horúcich plôch,
alebo cez ostré predmety. Na sieťový kábel neklaďte ťažké
predmety, kábel umiestnite tak, aby sa po ňom nestúpalo,
aby sa oň nezakopávalo. Dbajte na to, aby napájací kábel
nevisel cez okraj stola, alebo aby sa nedotýkal horúceho
povrchu
Sušička potravín
SFD 742RD
SK
SK-5
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Neodpájajte prístroj od sieťovej zásuvky ťahom za sieťový
kábel – nebezpečenstvo poškodenia sieťového kábla /
sieťovej zásuvky. Kábel od zásuvky odpájajte ťahom za
vidlicu sieťového kábla.
Nepoužívajte prístroj na iné účely, než pre ktoré je určený.
Ak je sieťový kábel prístroja poškodený, jeho výmenu
zverte odbornému servisu alebo podobne kvalifi kovanej
osobe, aby sa zabránilo vzniku nebezpečnej situácie.
Prístroj s poškodeným sieťovým káblom alebo vidlicou
sieťového kábla je zakázané používať.
Upozornenie:
Tento spotrebič nie je určený na ovládanie
prostredníctvom programátora, vonkajšieho časového
spínača alebo diaľkového ovládania.
Tento prístroj je určený iba pre použitie v domácnosti!
Neumývajte ho v automatickej umývačke riadu!
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-6
POPIS SUŠIČKY POTRAVÍN
A
2
1
3
1 Veko
2 Podnosy
3 Tlačidlo vypnúť/zapnúť
NASTAVENIE VÝŠKY MEDZI PODNOSMI
Sušička potravín ponúka dve možnosti nastavenia výšky poschodí. Na nastavenie nižšej (základnej)
výšky 1,5 cm na seba položte sušiace podnosy tak, ako je vyznačené na B1. Podnosy natočte tak, aby
jazýčky, ktoré sú v spodnej časti podnosov, boli umiestnené vedľa drážok, ktoré sa nachádzajú v hornej
časti každého podnosu.
Na nastavenie rozstupu 2,8 cm natočte a položte na seba podnosy tak, aby jazýčky presne zapadli na
drážky, ako je vyznačené na B2.
B
2
1
Sušička potravín
SFD 742RD
SK
SK-7
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
PRINCÍP SUŠENIA
Pri sušení si robte záznamy napr. o váhe sušených potravín pred a po sušení, čase sušenia atď. Tieto
informácie môžu prispieť k dobrej kvalite výsledných produktov. Informácie zaznamenajte na štítky,
ktoré potom prilepíte na nádoby, v ktorých uchováte sušené potraviny.
Po máčaní vo vode môže byť sušený produkt uvedený do pôvodného stavu a môžete ho použiť vo
svojich obľúbených receptoch napr. polievkach, dusenej zelenine a šalátoch. Zo znovu hydratovaného
(obnoveného do pôvodného stavu pred sušením) ovocia a bobuľovitých plodov je možné pripraviť
vynikajúce pokrmy.
Sušenie je veľmi obľúbená metóda spracovania potravín, ktorá vyžaduje minimálne vybavenie a na
uskladnenie sušených potravín stačí veľmi malý priestor.
Pri tejto metóde sa zahrievaním potravín vyparuje vlhkosť v nich obsiahnutá a vzniknuté vodné pary
sa odvádzajú preč.
Väčšina potravinových produktov uvoľňuje svoju vlhkosť počas krátkej doby sušenia. To znamená,
že môžu absorbovať veľké množstvo tepla a zároveň vydať veľké množstvo vodných par.
PRACOVNÝ POSTUP
Ovocie a zelenina, ktorú chcete sušiť by mala byť tej najlepšej kvality - čerstvá a celkom zrelá. Horšia
akosť spracovávanej zeleniny a ovocia sa prejaví na kvalite sušeného produktu. Nezrelý produkt bude
mať v sušenom stave nedostatok chuti a farby, prezretý bude príliš tvrdý, vláknitý alebo mäkký a kašovitý.
So sušením potravín začnite okamžite po ich zbere. Dôkladne potraviny umyte, tým ich zbavíte
nežiaducich nečistôt a chemických postrekov. Nekvalitné kusy vyraďte, pretože plesne na nich by mohli
ovplyvniť kvalitu ostatných.
Niektoré potraviny je pred vysušovaním nutné rozkrájať, zbaviť stoniek a jadier. Menšie kúsky sa lepšie
a rovnomernejšie sušia.
PREDBEŽNÁ ÚPRAVA
Enzýmy v ovocí a zelenine majú vplyv na farbu a zmenu chuti počas zretia. Tieto zmeny budú pokračovať
i počas sušenia a skladovania, ak nie je produkt predbežne upravený ku spomaleniu enzýmovej aktivity.
Pri predbežnej úprave zeleniny môže byť použité predvarenie - pomáha udržať farbu a zrýchľuje proces
vysušovania uvoľnením jej tkaniva a tiež zabraňuje nežiaducej zmene chuti počas skladovania a zlepšuje
proces obnovenia zeleniny počas varenia.
Mnoho svetlých druhov ovocia (najmä jablká, marhule, broskyne, nektárinky a hrušky) je počas
vysušovania a skladovania náchylných na tmavnutie. Na odstránenie tohto javu by malo byť ovocie
predbežne upravené predvarením alebo namáčaním vo vhodných roztokoch - účinnosť týchto metód
je ale rôzna.
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-8
Tu je niekoľko typov pre prípravu roztokov:
Ananásová alebo citrónová šťava slúži na zníženie zhnednutia. Nakrájajte ovocie priamo do šťavy.
Asi po 2 minútach ho vyberte a položte na sušiace podnosy. Ovocie môžete tiež máčať v mede,
korení, citróne, pomarančovej šťave alebo ho posypať kokosom, aby získalo príjemnú arómu.
Použite svoju fantáziu a pripravte si svoj vlastný aromatický roztok.
Bisulfát sodíka (hydrogén siričitan sodný): rozpustite 1 kávovú lyžičku bisulfátu sodíka v 1,13 L.
Pripravené ovocie máčajte 2 minúty v tomto roztoku. Tým zabránite strate vitamínu C a zachováte
žiarivú farbu. Bi sulfát sodíka je možné kúpiť v lekárňach.
Roztok stolovej soli
Roztok kyseliny askorbovej alebo kyseliny citrónovej. Môže byť tiež použitá bežne predávaná
antioxidačná zmes obsahujúca kyselinu askorbovú, ale často nie je tak účinná ako čistá kyselina
askorbová.
Ovocie môže byť predvarené parou, môže dôjsť ku zmäknutiu, čo sťažuje jeho ďalšie spracovanie.
Predvarenie sirupom pomáha udržať farbu jabĺk, marhúľ, fíg, nektáriniek, broskýň, hrušiek a sliviek.
V konečnej úprave budú sladšie.
Ovocie s tuhou šupkou (hroznové víno, sušené slivky, slivky, čerešne, fi gy a niektoré bobuľovité plody) je
dobré predvariť vo vode na mierne popraskanie šupky. To umožní, aby sa vlhkosť dostala počas sušenia
rýchlejšie na povrch.
Pred vlastním sušením potravín z nich odstráňte nadmernú vlhkosť tak, že ich položíte na čisté papierové
obrúsky. Sušiace podnosy by mali byť pokryté vrstvou potravín s odporúčanou hrúbkou (viď tabuľky).
V prípade potreby rozprestrite na sušiace podnosy jemné plátenko (jemnú gázu), aby ste zabránili
prilepeniu jednotlivých kusov potravín.
Množstvo potravín na jedno sušenie by nemalo prekročiť zhruba 3/4 povrchu každého podnosu a plátky
by nemali byť silnejšie ako 0,6 cm.
OBNOVENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN DO PÔVODNÉHO STAVU
Všetky sušené potraviny nemusia byť obnovené do pôvodného stavu. Najmä ovocie je lepšie v sušenom
stave. Ale väčšina druhov zeleniny je po uvedení do pôvodného stavu chutnejšia. Na obnovu zeleniny
pre varenie ju stačí umyť v čistej vode a potom vložiť do studenej, neslanej vody a prikryť. Ak je to
možné, nechajte ju máčať asi 2 - 8 hodín, potom varte vo vode, ktorú ste použili na jej máčanie.
V prípade potreby pridajte viac vody. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a pomaly varte, kým
nie je hotová. Ku koncu varenia môžete tiež pridať soľ, ktorá spomalí obnovovací proces. Čo sa týka
čerstvých produktov, ich prevarenie má za následok zníženie arómy. Na obnovenie zeleniny napr. mrkvy
použite na máčanie studenú vodu. Sušené potraviny môžu byť obnovované namáčaním, varením alebo
kombináciou oboch týchto spôsobov a po obnove sa budú podobať čerstvým.
Sušenie nezbavuje potraviny baktérií, kvasiniek a plesní. Ak za izbovej teploty predĺžite proces
namáčania, budú náchylné na skazenie. A preto ak máčate sušené ovocie alebo zeleninu dlhšie než 1 - 2
hodiny, vložte nádobu do chladničky.
Aby potraviny nestratili svoju nutričnú hodnotu, použite pri príprave rôznych receptov vodu
z namáčacieho roztoku. Jedna šálka vysušenej zeleniny má po obnove asi 2 šálky. Na nahradenie
odstránenej vlhkosti pri sušení zalejte zeleninu studenou vodou a máčajte od 20 minút do 2 hodín.
Následne zalejte zeleninu variacou vodou. Pri varení priveďte zeleninu do varu a potom nechajte slabo
vrieť.
Sušička potravín
SFD 742RD
SK
SK-9
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Jedna šálka vysušeného ovocia má po obnovení objem asi 1 1/2 šálky. Pridajte práve toľko vody, aby
zakryla ovocie - v prípade potreby je možné neskôr pridať viac vody. Na obnovu väčšiny ovocia stačí
1 - 8 hodín. To závisí od typu ovocia, veľkosti kusov a teploty vody (pri horúcej vode trvá proces kratší
čas). Ak bude čas máčania príliš dlhý, ovocie stratí arómu. Pri varení obnoveného ovocia prikryte nádobu
a pomaly varte vo vode, v ktorej ste ovocie máčali.
Vysušené alebo obnovené ovocie a zelenina môžu byť využité rôznymi spôsobmi.
Sušené ovocie je vhodné na prípravu občerstvenia v domácnosti, na cestách. Kúsky ovocia je možné
pridať do pečiva alebo cukroviniek.
Obnovené ovocie je možne servírovať ako kompóty alebo polevy. Tiež môže tvoriť prísadu receptov
pre prípravu chlebíčkov, huspeninových šalátov, omeliet, báboviek, plniek, mlieka, zmrzlín a varených
obilnín.
Sušenú zeleninu môžete použiť do polievok, duseného mäsa, upraviť ju ako zeleninovú misu, alebo ako
suché občerstvenie.
Obnovenú zeleninu je možné použiť pri príprave obľúbených receptov na mäsový koláč a iných hlavných
chodov, do huspenín a zeleninových šalátov.
Drtená sušená zelenina je výbornou ingredienciou pre mäsové vývary, polievky a omáčky.
Pre optimálne udržanie nutričných hodnôt odporúčame:
Dodržiavať správny čas pretvárania.
Baliť sušené potraviny správnym spôsobom a uložiť ich do nádob na chladnom, suchom a tmavom
mieste.
Vykonávať pravidelne kontrolu uložených potravín, či znovu neabsorbovali vlhkosť.
Konzumovať sušené potraviny čo možno najskôr.
Pri varení obnovených potravín používať máčací roztok.
SUŠENIE
Čas sušenia závisí od druhu ovocia alebo zeleniny, veľkosti jednotlivých kusov a množstvo potravín je
potrebné upraviť podľa sušiacich podnosov.
Pred kontrolou sušených potravín vezmite malú vzorku a nechajte ju na niekoľko minút ochladnúť.
Potraviny, ktoré sú horúce sa zdajú byť vlhkejšie a mäkšie než v stave ochladenom.
Potraviny by mali byť náležité vysušené, aby sa zabránilo mikrobiologickej aktivite a ich následnému
pokazeniu. Sušená zelenina by mala byť pri stlačení tvrdá, ale krehká. Sušené ovocie by malo byť kožovité
a mäkké. Pre dlhodobé skladovanie by malo byť ovocie vysušené viac než sušené ovocie predávané
v obchodoch.
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-10
BALENIE A SKLADOVANIE
Ovocie nakrájané na rôzne veľkosti by malo byť nechané, asi na týždeň po vysušení, procesu „potenia“
alebo aklimatizácii, aby sa vyrovnala vlhkosť jednotlivých kusov pred ich dlhodobým uložením.
Na aklimatizáciu umiestnite ovocie do nádoby, ktorá nie je z plastu alebo z hliníka a uložte ju na suché
chránené a veľmi dobre vetrané miesto.
Sušené potraviny by mali byť pred balením dôkladne schladené. Balíčky by mali byť menšej veľkosti,
aby mohli byť sušené potraviny po otvorení balíčkov spotrebované.
Kúsky potravín klaďte do čistých, suchých obalov tesne k sebe, ale netlačte ich na seba. Vhodnými
obalmi sú sklenené zaváracie poháre, alebo obaly, ktoré sú odolné proti vstrebávaniu vlhkosti. Kovové
konzervy s odklápacími vekami môžu byť použité v prípade, že sú vysušené potraviny v plastickom
vrecku.
Sušené potraviny by mali byť pravidelne jeden raz za mesiac kontrolované. Ak nájdete na povrchu
kúsku potraviny pleseň, oddeľte ho od ostatných a zlikvidujte. Zvyšné kúsky, ktoré neboli napadnuté
plesňou, pasterizujte.
K pasterizácii obsahu rozložte potraviny na podnos na pečenie koláčov a pečte v rúre asi 15 minút pri
teplote 80°C. Potom potraviny nechajte vychladnúť a znovu zabaľte do čistého vzduchotesného obalu.
STRIEDANIE PODNOSOV
Táto sušička potravín je dômyselne konštruovaná na základe prúdenia horúceho vzduchu na odvádzanie
vlhkosti z potravín. Podnosy by mali byť počas sušenia vymieňané pre zaistenie rovnomerného vysušenia
obsahu. Podnosy najbližšie ku dnu sú vystavené najväčšiemu teplu - tu vysušovanie prebieha rýchlejšie.
Jednoducho ich teda vyberte a položte do vyšších poschodí, podnosy umiestnené hore položte bližšie
ku spodnej časti sušičky.
Pamätajte
1) Najlepšie výsledky dosiahnete, ak používate kvalitné potraviny. Sušte vždy čerstvé, kvalitné
potraviny, zlý kus môže ovplyvniť kvalitu celého obsahu sušičky.
2) Je dôležité, aby potraviny boli čisté - dôkladne ich umyte, mäkké alebo skazené kusy vyberte.
Dbajte na to, aby ste mali čisté ruky, to sa týka i kuchynských nástrojov a jednotlivých podnosov
sušičky, ktoré používate na prípravu potravín.
3) Čas sušenia je rôzny a závisí od množstva potravín, hrúbke jednotlivých kusov, ich veľkosti, vlhkosti
vzduchu a množstva vlhkosti obsiahnutej priamo v potravinách.
4) Pred kontrolou vysušenia potravín ich nechajte vychladnúť.
5) Podnosy môžu byť v prípade potreby celkom zaplnené, jednotlivé kusy sa môžu skoro dotýkať, ale
nesmú sa prekrývať.
6) Vo vysušených potravinách môže zostať asi 6 - 10 % vlhkosti bez rizika ich pokazenia. Mnoho
vysušených potravín bude mať kožovitú konzistenciu podobnú sladkému drievku.
7) Striedajte podnosy, ako náhle si všimnete, že vysušovanie prebieha nerovnomerne, alebo ak je
sušička celkom zaplnená potravinami.
8) Na odstránenie kôstok, jadier a stopiek sliviek, hrozna, čerešní ich vysušte na 50 % a potom
odstráňte kôstky, jadrá atď. Tým zabránite úniku šťavy z potravín.
Sušička potravín
SFD 742RD
SK
SK-11
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
RECEPTY
Mixované ovocie
2 banány (olúpané)
0,2 kg jahôd
1 šálka kúskov ananásu (v konzerve)
Ovocie rovnomerne nakrájajte na kúsky s hrúbkou asi 0,6 cm . Po vysušení a ochladení pridajte 1/4 šálku
mixovaných kokosov.
Jablčné škoricové krúžky
2,25 kg jabĺk
5 kávových lyžičiek škorice
Pomocou lúpačky olúpte jablká a odstráňte z nich jadrá. Nakrájajte ich na krúžky s hrúbkou asi 0,6 cm.
Pred sušením je posypte škoricou.
Citrusová trojica
1,35 kg pomarančov
5 citrónov
4 tvrdé grapefruity
Ovocie umyte. Nechajte šupku a všetko nakrájajte na kúsky s hrúbkou asi 0,6 cm. Vložte do sušičky
a sušte.
Tropický raj
10 x kiwi
1 x ananás
3 x papája
Olúpte papáju a kiwi, z ananásu odstráňte stred a šupku a všetko nakrájajte na kúsky s hrúbkou asi
0,6 cm. Vložte do sušičky a sušte.
Jahodové opojenie
V mixéri rozmixujte asi 2 šálky očistených čerstvých jahôd spolu s malým množstvom jablčnej šťavy.
Na podnos(y) položte papier na pečenie a vylejte naň rozmixované jahody a rovnomerne rozotrite
pomocou stierky. Sušte asi 6 hodín - čas sušenia závisí od toho v akom stave chcete pokrm mať, či krehký
alebo mäkký. Vrchné veko nechajte otvorené.
Sušené mäso
V pekáči marinujte jemne nakrájané kúsky hovädzieho mäsa alebo moriaka v zmesi 1/4 šálky sójovej
omáčky, do ktorej pridáte 2 polievkové lyžice surového cukru a 2 polievkové lyžice korenia (ľubovoľné).
Dobre zamiešajte, potrite všetky plochy mäsa, prikryte plastikovým obalom a nechajte 10-15 minút
odstáť. Po skončení marinovania položte jednotlivé kúsky mäsa na podnos tak, aby sa skoro dotýkali.
Čím tenšie sú kúsky mäsa, tým kratší bude čas vysušovania (asi 8-10 hodín u plátkov mäsa s hrúbkou
0,15 cm). Vrchné veko nechajte otvorené.
Výroba vonných zmesí
Pomocou tejto sušičky potravín si môžete tiež uchovať vône jari a leta. Otrhajte okvetné lístky kvetov
vhodných na sušenie, voľne ich rozložte na podnos, ktorý ste pokryli sieťovinou a vložte do prvého
poschodia sušičky - ostatné poschodia nechajte voľné. Po dôkladnom vysušení (asi 5 hodín) uložte lístky
do okrasných obalov alebo nádob a uzavrite ich, aby z nich vôňa nevyprchala.
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-12
TABUĽKA ODPORUČENÝCH ČASOV SUŠENIA OVOCIA
Uvedené časy sú približné a závisia od izbovej teploty, vlhkosti ovzdušia, vlhkosti vysušovaných potravín
a od toho, ako tenko sú potraviny nakrájané. Prírodná šťavnatosť potravín sa líši. Ovocný cukor
u niektorých druhov si vyžaduje dlhší čas sušenia.
Ovocie Príprava Test vysušenia Čas sušenia
Jablká Zbavte ich šupky, jadier a nakrájajte na plátky
alebo krúžky. Pred vložením do sušičky ich 2 minúty
máčajte. Potom ich vysušte a položte na sušiaci
podnos.
Sú mäkké 4-15 hodín
Marhule Vysušte ich rozkrojené na polovice, alebo rozkrájané
na štvrtky. Pred sušením ich upravte tak, aby bola
zachovaná farba a nebola poškodená šupka ovocia.
Sú mäkké 8 - 36 hodín
Banány Zbavte ich šupky a nakrájajte na plátky s hrúbkou
0,3 cm.
Sú krehké 5 - 24 hodín
Bobuľovité
plody
Jahody by mali byť nakrájané na plátky s hrúbkou
0,9 cm. Ostatné bobuľovité plody nechajte vcelku.
Bobuľovité plody s voskovým povrchom umyte vo
vriacej vode.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
5 - 24 hodín
Čerešne Nezbavujte ich stopiek, ak ich nebudete hneď
spracovávať. Ich polenie je voliteľné, ak ich chcete
rozpoliť, urobte tak, ak sú z 50% vysušené.
Kožovité ale
mazľavé
6 - 36 hodín
Brusnice Dôkladne umyte, nakrájajte alebo nechajte celé. Žiadna viditeľná
vlhkosť
4 - 20 hodín
Hroznové víno
(tmavofi alové)
Umyte, odstráňte stonky a nechajte celé. Mäkké, kožovité 6 - 36 hodín
Nektárinky Nie je potrebné ich lúpať, možné nakrájať na plátky
alebo krúžky s hrúbkou 0,9 cm.
Sú mäkké 6 - 24 hodín
Pomarančové
šupky
Nakrájajte ich na podlhovasté plátky a vysušte.
Rozdrvte ich až po vysušení.
Sú krehké 6-15 hodín
Broskyne Počas vysušovania z nich môžete odstrániť šupku.
Vykôstkujte ich, keď sú z 50% vysušené. Pred
vysušovaním ich rozpoľte, alebo nakrájajte na štvrtky.
Sú mäkké,
kožovité
5 - 24 hodín
Hrušky Olúpte ich, odstráňte jadrá a drevnatú časť.
Nakrájajte na plátky, krúžky alebo je rozpoľte,
nakrájajte na štvrtky, či osminky.
Sú mäkké
a kožovité.
5 - 24 hodín
Tomel Používajte len zrelé ovocie. Umyte ich, odstráňte
hlavičku nakrájajte na plátky alebo krúžky s hrúbkou
0,9 cm.
Sú mäkké. 5 - 20 hodín
Ananás
(vcelku)
Zbavte ich stredu a šupky, nakrájajte na plátky,
výrezy alebo kúsky.
Sú mäkké 6 - 36 hodín
Ananás
(z konzervy)
Vysušte a oklepte. Rozmiestnite na podnosy. Sú kožovité 6 - 36 hodín
Slivky Umyte ich a nechajte vcelku alebo rozpoľte, zbavte
stoniek, popr. kôstok, keď sú napoly usušené.
Sú mäkké 5 - 24 hodín
Sušené slivky Postupujte ako u normálnych sliviek, ale pred
vysušovaním ich najprv máčajte asi 2 minúty vo
variacej vode.
Sú kožovité 8 - 36 hodín
Rebarbora Používajte len tenké stvoly. Umyte a nakrájajte na
kúsky dlhé 2,54 cm.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
4-16 hodín
Sušička potravín
SFD 742RD
SK
SK-13
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
TABUĽKA ODPORUČENÝCH ČASOV SUŠENIA ZELENINY
Zelenina Príprava Test vysušenia Čas
vysušovania
Artyčokové srdce Nakrájajte srdce na plátky s hrúbkou 0,3
cm. Varte 5 - 8 minút v 3/4 šálky vody
obsahujúcom 1 polievkovú lyžicu citrónovej
šťavy.
Je krehká 4-12 hodín
Špargľa Umyte a nakrájajte na kúsky dlhé 2,54 cm.
Špičky poskytujú lepšiu kvalitu produktu.
Zadná časť rozdrvená pred vysušovaním
vytvorí vynikajúcu chuťovú prísadu rôznych
pokrmov.
Je krehká 4-10 hodín
Fazuľa (zelená
alebo žltá)
Nakrájajte na kúsky s dĺžkou 2,54 cm alebo
francúzskym spôsobom. Naparujte, kým nie sú
priesvitné. Po čiastočnom usušení premiešajte
fazuľu tak, že odsuniete tie, čo sú v strede
podnosu na jeho okraj a naopak.
Sú krehké 4-14 hodín
Cvikla Odkrojte korene a všetko, čo je 2,54 cm od
hornej a spodnej časti, umyte, predvarte,
schlaďte, odstráňte šupku.
Nakrájajte na kocky alebo plátky.
Sú krehké, tmavé
červené
4-12 hodín
Ružičkový kel Zbavte kelové ružičky stonky a rozkrojte ich
v polovici .
Sú krehké 5-15 hodín
Brokolica Orežte, nakrájajte rovnakým spôsobom
ako pred konzumáciou, dôkladne umyte,
3 - 5 minút naparujte.
Je krehká 5-15 hodín
Hlávková kapusta Odrežte hlavičku a nakrájajte na 0,3 cm hrubé
prúžky. Stred nakrájajte na plátky 0,6 cm
hrubé. Použite najspodnejší podnos sušičky.
Je kožovitá 4-12 hodín
Mrkva Vyberte mladú s jemnými koreňmi.
Naparujte, kým nezmäkne, nakrájajte na
plátky, kúsky, kocky alebo rezančeky.
Je kožovitá 4-12 hodín
Karfi ol Do 2,2 l horúcej vody nasypte 3 polievkové
lyžice soli a v tomto roztoku karfi ol 2 minúty
máčajte.
Naparujte, kým nezmäkne.
Je kožovitý 5- 15 hodín
Zeler Oddeľte stonku od listov. Obe časti starostlivo
umyte.
Nakrájajte stonku na plátky s hrúbkou 0,6 cm.
Najprv sušte listy.
Je krehký 4-12 hodín
Kukurica Pred naparovaním odstráňte šupku
a prípadné kazy. Predvarte celý kukuričný
klas. Kukuričné zrná zbavte klasu okrájaním
a rozložte na podnos. V priebehu sušenia
niekoľkokrát zamiešajte.
Je krehká 4- 15 hodín
Uhorka Olúpte ju, nakrájajte na hrúbku 0,3 cm
a vysušujte.
Je kožovitá 4-14 hodín
Baklažán Skráťte, umyte, nakrájajte na plátky hrubé od
0,6 cm do 1,2 cm a rozmiestnite na podnosy.
Je krehký 4-14 hodín
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-14
Cibuľa a pór Odstráňte šupku, nakrájajte na hrúbku
1,2 cm, počas sušenia niekoľkokrát zamiešajte.
Je kožovitá 4-10 hodín
Okra Používajte mladé, útle tobolky. Umyte, skráťte
a nakrájajte na krúžky 0,6 cm hrubé.
Je kožovitá 3-10 hodín
Pažítka Odrežte ju a rozprestrite po ploche podnosu. Je krehká 4-10 hodín
Petržlen Roztrhajte na malé kúsky, vysušte, následne
v prípade potreby skráťte.
2- 10 hodín
Paštrnák Postup je rovnaký ako pri mrkve.
Hrášok Používajte malé a sladké kúsky. Vyberte obsah
struku a ľahko predvarte (3 - 5 minút).
Je krehký 4-10 hodín
Paprika (zelená
a nové korenie)
Nakrájajte na plátky alebo krúžky s dĺžkou 0,6
cm, odstráňte semienka, umyte a vysušujte.
Sú krehké až
kožovité
4-10 hodín
Zemiaky Ich olúpanie je voliteľné. Nakrájajte na plátky
s hrúbkou od 0,4 cm do 0,6 cm, na kocky
alebo francúzskym spôsobom. Naparujte ako
pri repe.
Sú krehké 5-12 hodín
Dyňa Nakrájajte na malé kúsky. Pečte alebo
naparujte, kým nezmäkne. Nakrájajte na
plátky 2,54 - 7,6 cm široké, olúpte a odstráňte
dužinu. Rozkrájajte na 1,2 cm silné plátky
a vložte do mixéru. Sušte pomocou papiera
na pečenie.
Je kožovitá 5- 15 hodín
Paradajky Umyte, odstráňte stopky. Máčajte vo vriacej
vode do zmäknutia šupky. Rozpoľte alebo
nakrájajte na plátky.
Sú kožovité 6 - 24 hodín
Kvaka Postup je rovnaký ako pri mrkve, nakrájajte ju
ale jemnejšie.
Cuketa Viď baklažán
Cesnak Rozdeľte ho na jednotlivé strúčiky, odstráňte
vonkajšiu šupku, nakrájajte na plátky a sušte
na podnosoch. Po usušení ho v prípade
potreby spracujte ako chuťovú prísadu
(rozomeľte ho).
Veľmi krehký 4-15 hodín
Listová zelenina
(špenát, kel,
horčica, kvaka)
Dôkladne umyte, odstráňte tuhé stonky.
Naparujte kým, nie je zelenina navlhnutá, nie
však nasiaknutá.
Je veľmi krehká 4-10 hodín
Huby Vyberte čerstvé, mladé huby. Odstráňte
nečistoty kefkou alebo vlhkou handričkou.
Nakrájajte, skráťte alebo vysušujte vcelku - to
závisí od ich veľkosti
Kožovité až
krehké -to závisí
od ich veľkosti
a aké sú staré
3-10 hodín
Sušička potravín
SFD 742RD
SK
SK-15
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
UDRŽIAVANIE A OŠETROVANIE
Pred čistením prístroj vypnite a odpojte ho od elektrickej siete.
Na čistenie jednotlivých podnosov sušičky potravín postačí handrička zvlhčená v miernom roztoku
saponátového čistiaceho prípravku, v prípade väčšieho znečistenia môžete jednotlivé podnosy umyť
pod vlažnou tečúcou vodou.
Na čistenie prístroja nepoužívajte riedidlá alebo rozpúšťadlá, popr. čistiace prostriedky spôsobujúce
oter - môžu narušiť povrchovú úpravu.
Ak nebudete prístroj používať, uložte ho na suchom mieste mimo dosahu detí. Na uloženie prístroja
môžete (po jeho predchádzajúcom rozobraní) použiť jeho prepravný kartón.
Pred prvým použitím je potrebné všetky časti príslušenstva (jednotlivé sušiace poschodia, veko) sušičky
dôkladne umyť teplou vodou s použitím kuchynského saponátu a potom opláchnuť pitnou vodou.
Pred prvým použitím tiež odporúčame uviesť prístroj do chodu naprázdno a nechať v prevádzke min.
4 hodiny. Po vypnutí nechajte prístroj a všetky časti jeho príslušenstva ochladiť a vyvetrať, aby boli
zbavené prípadného zápachu.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovité napätie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220 − 240 V
Menovitý kmitočet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50/60 Hz
Menovitý príkon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200 240 W
Trieda ochrany (pred úrazom elektrickým prúdom) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . II
Hlučnosť . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 dB(A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je 60 dB(A), čo predstavuje hladinu A akustického
výkonu vzhľadom na referenčný akustický výkon 1 pW.
Vysvetlenie technických pojmov
Stupeň ochrany pred úrazom elektrickým prúdom:
Trieda II – Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je zaistená dvojitou alebo zosilnenou izoláciou.
Výrobca si v rámci neustáleho zdokonaľovania výrobkov vyhradzuje právo na zmeny v texte, dizajne
a technických špecifi káciách bez predchádzajúceho upozornenia.
SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-16
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch znamená, že použité
elektrické a elektronické výrobky nesmú byť pridané do bežného komunálneho odpadu.
Pre správnu likvidáciu, obnovu a recykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné
miesta. Alternatívne v niektorých krajinách Európskej únie alebo v iných európskych
krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu predajcovi pri kúpe ekvivalentného
nového produktu. Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné
prírodné zdroje a napomáhate prevencii potenciálnych negatívnych dopadov na
životné prostredie a ľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej likvidácie
odpadov. Ďalšie podrobnosti si vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho
zberného miesta. Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu môžu byť v súlade
s národnými predpismi udelené pokuty.
Pre podnikové subjekty v krajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické a elektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné
informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia v ostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný v Európskej únii. Ak chcete tento výrobok zlikvidovať, vyžiadajte
si potrebné informácie o správnom spôsobe likvidácie od miestnych úradov alebo od
svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa naň vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Sencor SFD 742RD Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka