SK
Sušička potravín
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SK-8
Tu je niekoľko typov pre prípravu roztokov:
• Ananásová alebo citrónová šťava slúži na zníženie zhnednutia. Nakrájajte ovocie priamo do šťavy.
Asi po 2 minútach ho vyberte a položte na sušiace podnosy. Ovocie môžete tiež máčať v mede,
korení, citróne, pomarančovej šťave alebo ho posypať kokosom, aby získalo príjemnú arómu.
Použite svoju fantáziu a pripravte si svoj vlastný aromatický roztok.
• Bisulfát sodíka (hydrogén siričitan sodný): rozpustite 1 kávovú lyžičku bisulfátu sodíka v 1,13 L.
Pripravené ovocie máčajte 2 minúty v tomto roztoku. Tým zabránite strate vitamínu C a zachováte
žiarivú farbu. Bi sulfát sodíka je možné kúpiť v lekárňach.
• Roztok stolovej soli
• Roztok kyseliny askorbovej alebo kyseliny citrónovej. Môže byť tiež použitá bežne predávaná
antioxidačná zmes obsahujúca kyselinu askorbovú, ale často nie je tak účinná ako čistá kyselina
askorbová.
Ovocie môže byť predvarené parou, môže dôjsť ku zmäknutiu, čo sťažuje jeho ďalšie spracovanie.
Predvarenie sirupom pomáha udržať farbu jabĺk, marhúľ, fíg, nektáriniek, broskýň, hrušiek a sliviek.
V konečnej úprave budú sladšie.
Ovocie s tuhou šupkou (hroznové víno, sušené slivky, slivky, čerešne, fi gy a niektoré bobuľovité plody) je
dobré predvariť vo vode na mierne popraskanie šupky. To umožní, aby sa vlhkosť dostala počas sušenia
rýchlejšie na povrch.
Pred vlastním sušením potravín z nich odstráňte nadmernú vlhkosť tak, že ich položíte na čisté papierové
obrúsky. Sušiace podnosy by mali byť pokryté vrstvou potravín s odporúčanou hrúbkou (viď tabuľky).
V prípade potreby rozprestrite na sušiace podnosy jemné plátenko (jemnú gázu), aby ste zabránili
prilepeniu jednotlivých kusov potravín.
Množstvo potravín na jedno sušenie by nemalo prekročiť zhruba 3/4 povrchu každého podnosu a plátky
by nemali byť silnejšie ako 0,6 cm.
OBNOVENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN DO PÔVODNÉHO STAVU
Všetky sušené potraviny nemusia byť obnovené do pôvodného stavu. Najmä ovocie je lepšie v sušenom
stave. Ale väčšina druhov zeleniny je po uvedení do pôvodného stavu chutnejšia. Na obnovu zeleniny
pre varenie ju stačí umyť v čistej vode a potom vložiť do studenej, neslanej vody a prikryť. Ak je to
možné, nechajte ju máčať asi 2 - 8 hodín, potom varte vo vode, ktorú ste použili na jej máčanie.
V prípade potreby pridajte viac vody. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a pomaly varte, kým
nie je hotová. Ku koncu varenia môžete tiež pridať soľ, ktorá spomalí obnovovací proces. Čo sa týka
čerstvých produktov, ich prevarenie má za následok zníženie arómy. Na obnovenie zeleniny napr. mrkvy
použite na máčanie studenú vodu. Sušené potraviny môžu byť obnovované namáčaním, varením alebo
kombináciou oboch týchto spôsobov a po obnove sa budú podobať čerstvým.
Sušenie nezbavuje potraviny baktérií, kvasiniek a plesní. Ak za izbovej teploty predĺžite proces
namáčania, budú náchylné na skazenie. A preto ak máčate sušené ovocie alebo zeleninu dlhšie než 1 - 2
hodiny, vložte nádobu do chladničky.
Aby potraviny nestratili svoju nutričnú hodnotu, použite pri príprave rôznych receptov vodu
z namáčacieho roztoku. Jedna šálka vysušenej zeleniny má po obnove asi 2 šálky. Na nahradenie
odstránenej vlhkosti pri sušení zalejte zeleninu studenou vodou a máčajte od 20 minút do 2 hodín.
Následne zalejte zeleninu variacou vodou. Pri varení priveďte zeleninu do varu a potom nechajte slabo
vrieť.