Rohnson R-291 Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu
Sušička potravín R-291
SK
1
Návod na použitie
SUŠIČKA POTRAVÍN
R-291
Pred použitím tohto spotrebiča sa prosím zoznámte s návodom na jeho obsluhu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je popísa v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
Sušička potravín R-291
SK
2
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY
ČÍTAJTE POZORNE A USCHOVAJTE PRE BUDÚCE POUŽITIE.
Ak dôjde k poškodeniu spotrebiča nedodržiavaním pokynov v tejto príručke,
záruka sa stáva neplatnou. Výrobca/dovozca nenesie žiadnu zodpovednosť
za škody spôsobené nedodržaním pokynov písaných v manuáli. Nedbalé
používanie spotrebiča nie je v súlade s podmienkami tohto návodu.
Pred pripojením spotrebiča k sieťovej zásuvke sa uistite, že sa napätie
uvedené na štítku spotrebiča zhoduje s elektrickým napätím zásuvky.
Spotrebič pripájajte iba k riadne uzemnenej zásuvke.
UPOZORNENIE
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8 rokov a staršie a osoby so
zníženými fyzickými, zmyslovými alebo mentálnymi schopnosťami alebo s
nedostatkom skúseností a znalostí, ak pod dozorom alebo boli poučeo
používaní spotrebiča bezpečným spôsobom a rozumejú prípadným
nebezpečenstvom. Čistenie a údržbu vykonávanú používateľom nesmú
vykonávať deti, pokiaľ nie staršie ako 8 rokov a pod dozorom. Spotrebič a
jeho sieťový kábel udržujte mimo dosahu detí mladších ako 8 rokov.
Deti sa so spotrebičom nesmú hrať.
Pred pripojením spotrebiča k sieťovej zásuvke sa uistite, že sa technické
údaje uvedené na štítku spotrebiča zhodujú s elektrickým napätím zásuvky,
ku ktorej chcete spotrebič pripojiť.
Spotrebič nie je určený na ovládanie prostredníctvom programátora,
vonkajšieho časového spínača alebo diaľkového ovládania.
Toto zariadenie je určené pre použitie v domácnosti.
Nepoužívajte spotrebič na iné účely, než na ktoré je určený.
Neodpájajte spotrebič zo sieťovej zásuvky ťahom za sieťový kábel - vzniká
nebezpečenstvo poškodenia sieťového kábla/sieťovej zásuvky.
Spotrebič s poškodeným sieťovým káblom/vidlicou sieťového kábla je
zakázané používať. Ak je sieťový kábel poškodený, výmenu zverte
odbornému servisu.
Nepoužívajte spotrebič, ak nefunguje správne, spadol, poškodený alebo
ponorený do vody. V žiadnom prípade neopravujte spotrebič sami. Na
spotrebiči nerobte žiadne úpravy - vzniká nebezpečenstvo úrazu elektrickým
Sušička potravín R-291
SK
3
prúdom. Všetky opravy a nastavenia tohto spotrebiča zverte autorizovanému
servisnému stredisku.
Na prevenciu proti požiaru, úrazu elektrickým prúdom a zranenia osôb
neponárajte kábel ani zástrčku do vody alebo inej tekutiny a nedotýkajte sa
spotrebiča vlhkými rukami.
Vytiahnite zástrčku zo zásuvky pred čistením, alebo keď prístroj nepoužívate.
Pred čistením nechajte prístroj celkom vychladnúť.
Nepoužívajte príslušenstvo, ktoré nie je súčasťou prístroja. Použitie
príslušenstva, ktoré nie je odporúčané výrobcom, môže viesť k požiaru, úrazu
elektrickým prúdom alebo zranenia osôb.
Umiestnite prístroj na rovnú plochu alebo stôl, nech napájací kábel nevisí cez
okraj stola alebo kuchynskej dosky.
Uistite sa, že sa napájací kábel nedotýka horúcich povrchov prístroja.
Neklaďte prístroj na horúci povrch alebo do blízkosti ohňa k zabráneniu jeho
poškodeniu.
Ak chcete prístroj odpojiť, vytiahnite zástrčku zo zásuvky.
Uskladnite prístroj v suchom prostredí.
Nedotýkajte sa horúceho povrchu prístroja a uistite sa, že ventilačné otvory
nie sú ničím zakryté.
Vypnite prístroj pred odpojením zástrčky zo zásuvky.
Nepoužívajte vonku alebo na komerčné účely.
Použitie predlžovacieho kábla nie je odporúčané. Avšak ak je nevyhnutné
jeho použitie potom je nutné sa uistiť, že spĺňa podmienky na použitie k
danému spotrebiču.
UPOZORNENIE: prístroj nesmie byť v prevádzke dlhšie ako 48 hodín. Po
nepretržitom 48 hodinovom prevádzky prístroj vypnite, vypojte z elektrickej siete
a nechajte vychladnúť.
Sušička potravín R-291
SK
4
POPIS PRÍSTROJA
1. Veko spotrebiča
2. Nastaviteľné pláty
3. Tlačidlo ON/OFF
4. Regulátor teploty (35-70 °C)
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Vyčistite všetky časti prístroja vlhkou handričkou.
Pred prvým použitím prístroja sa uistite, že etky časti prístroja suché,
prístroj je správne zostavený a pripravený na použitie.
ZOSTAVENIE A POUŽITIE PRÍSTROJA
Umiestnite prístroj na rovný povrch. Uistite sa, že napájací kábel je blízko
zásuvky.
Pripravte si ingrediencie podľa inštrukcií a poskladajte ich na sušiace pláty.
Uistite sa že, všetky pláty sú v sušičke umiestnené rovnomerne.
Zapnite prístroj tlačidlom ON/OFF.
Otočným regulátorom nastavte požadovanú teplotu.
Po ukončení sušiaceho procesu prístroj vypnite tlačidlom ON/OFF.
PRÍPRAVA POTRAVÍN
Na rozdiel od konzervovaného ovocia sa v prípade použitia sušičky potravín
neodporúča pridávať cukor, ktorý môže v niektorých prípadoch viesť k
zhorknutie počas sušiaceho procesu.
Vždy sa uistite, že potravina je kvalitná a vhodná na konzumáciu.
1
2
3
4
Sušička potravín R-291
SK
5
Pre najlepší výsledok použite dostatočne zrelé ovocie, pretože obsahuje
vysoké percento cukru.
Nepoužívajte prezreté alebo kaziace sa ovocie a zeleninu.
Niektoré ovocie, napr. jablká, hrušky či marhule ošetrené proti
predčasnému hnednutie, preto je dôležité ovocie starostlivo umyť pre
odstránenie nečistôt, baktérií a ďalších škodlivých látok.
Podľa osobných preferencií je možné ovocie a zeleninu vopred olúpať, a to z
dôvodov stvrdnutie šupky počas sušenia.
Niektoré ovocie či zeleninu treba pred sušením spariť horúcou vodou či parou
s prihliadnutím na ich rôzne konzistenciu.
TEST SUŠENIA INGREDIENCIÍ
Ovocie, pokiaľ je riadne usušené, by malo mať ohybnú a koženú konzistenciu
s obsahom vlhkosti menej ako 20%. Je častým problémom, že ľudia často
ovocie presuší, a to vedie k zhoršeniu kvality chuti a nižšie výživovej hodnote.
Z tohto dôvodu sa prosím uistite, že nastavený čas sušenia je dodržaný podľa
návodu.
Sušená zelenina by mala byť ľahko žuvacie a zároveň krehká, však to záleží
na type zeleniny.
SKLADOVANIE POTRAVÍN
Pre dlhodobé a správne uchovávanie potravín je potrebné ich skladovať na
chladnom a tmavom mieste napr. V igelitových vrecúškach či uzatvárateľných
nádobách.
Ďalšou možnosťou skladovania je použitie chladiacich či mraziacich boxov.
Upozorňujeme, že svetlo môže spôsobiť zhoršenie kvality uchovávané
potraviny.
Vysoký prírodný obsah cukru a kyslosti obsiahnutý v ovocí a zelenine
umožňuje dlhodobé skladovanie týchto potravín. V prípade správneho
uchovávania je možné skladovať ovocie po dobu až 1 roka, zeleninu po dobu
do 6 mesiacov.
V žiadnom prípade nekonzumujte sušené potraviny, ktoré vykazujú zmky
kazenia.
Sušička potravín R-291
SK
6
REHYDRATÁCIA POTRAVÍN
Potraviny, ktoré vhodné na sušenie, tiež vhodné k následnej
rehydratácii. Tú možno vykonať tromi nasledujúcimi procesmi:
Ovocie a zeleninu je možné nechať ponorené vo vode po dobu 2-6 hodín,
počas tejto doby je potrebné namočené potraviny uchovávať v chladiacom
boxe.
Potraviny možno tiež preliať vriacou vodou a nechať odstáť po dobu 5-10
minút pre dosiahnutie požadovanej konzistencie.
Ďalšou možnosťou rehydratácia je povarení ovocia a zeleniny. Počas procesu
varenia nie je odporúčané pridávať cukor či korenie. Čas varenia závisí na
druhu potraviny.
TABUĽKA PRÍPRAVY ZELENINY
Zelenina
Príprava
Test
usušení
Predpoklada
čas
(v hodinách)
Artičoky
Nakrájajte na plátky (1 cm) a varte po dobu
10 minút.
8-14 hodín
Špargľa
Odkrojte tvrdé končeky.
8-14 hodín
Fazuľa
Pokrájajte a povarte v pare do zosklovatení.
8-26 hodín
Repa
Oblanšírujte, nechajte vychladnúť, odstráňte
korene a vňať. Nakrájajte na plátky.
8-26 hodín
Ružičkový
kel
Odkrájajte kel zo stonky. Rozkrojte ich na
polovicu.
8-30 hodín
Brokolica
Pokrájajte na malé kusy. Povarte v pare po
dobu 3-5 minút.
8-20 hodín
Kapusta
Pokrájajte na dvojcentimetrové plátky.
8-20 hodín
Mrkva
Povarte v pare do mäkka. Nastrúhajte alebo
pokrájajte na malé kolieska.
8-12 hodín
Karfiol
Pokrájajte na malé kusy. Povarte v pare po
dobu 3-5 minút.
8-16 hodín
Zeler
stopkový
Pokrájajte stopky na plátky.
8-14 hodín
Sušička potravín R-291
SK
7
Pažítka
Nasekajte nadrobno.
8-10 hodín
Uhoriek
Pokrájajte na 1,5 centimetrové plátky.
8-18 hodín
Baklažán/
Tekvica
Pokrájajte na dvojcentimetrové plátky.
Krehká
8-18 hodín
Čili papričky
Sušte celé.
8-14 hodín
Huby
Pokrájajte, nasekajte alebo sušte ce.
8-14 hodín
Cibule
Pokrájajte na plátky alebo nasekajte
nadrobno.
8-14 hodín
Hrášok
Vylupujte a povarte v pare po dobu 3-5 minút.
8-14 hodín
Papriky
Odstráňte semienka a pokrájajte na plátky
alebo kolieska.
6-14 hodín
Zemiaky
Pokrájajte na plátky či kostičky. Povarte
v páre po dobu 8-10 minút.
8-18 hodín
Rebarbora
Odstráňte vnější sluku a pokrájajte na úzke
plátky.
8-38 hodín
Špenát/
Kapusta
Povarte v pare do povädnutie, ale nasiaknutí
vodou.
8-16 hodín
Paradajky
Odstráňte šupku a pokrájajte na kolieska.
8-24 hodín
Cuketa
Pokrájajte na 1,5 centimetrové plátky.
8-18 hodín
Cesnak
Odstráňte šupku a pokrájajte.
8-16 hodín
Sušička potravín R-291
SK
8
TABUĽKA PRÍPRAVY OVOCIE
Ovocie
Príprava
Test
usušení
Predpoklada
čas
(v hodinách)
Jablká
Olúpte, nakrájajte na kolieska.
Krehká
konzistencia
8-10 hodín
Marhule
Umyte, nakrájajte na polovice či plátky.
Krehká
konzistencia
12-38 hodín
Banány
Olúpte a nakrájajte na plátky.
Chrumkavá
konzistencia
8-38 hodín
Bobuľoviny
Jahody pokrájajte na plátky, ostatné bobuľoviny
sušte celé.
Suchá
konzistencia
8-26 hodín
Čerešne
Vykôstkujte čerešne buď v surovom stave,
alebo v polovici priebehu sušenia.
Krehká
konzistencia
8-34 hodín
Brusnice
Nasekajte, alebo ponechajte celé.
Krehká
konzistencia
6-26 hodín
Datle
Vykôstkujte a pokrájajte na plátky.
Krehká
konzistencia
6-26 hodín
Figy
Pokrájajte.
Krehká
konzistencia
8-26 hodín
Hroznové
víno
Ponechajte celé ovocie.
Krehká
konzistencia
8-38 hodín
Kivi
Pokrájajte na plátky.
Krehká
konzistencia
8-26 hodín
Mango
Olúpte, odstráňte jadro a pokrájajte na plátky.
Krehká
konzistencia
8-26 hodín
Nektárinka
Rozpoľte, položte na sušiace plát šupkou nadol
a vykôstkujte v polovici priebehu sušenia.
Krehká
konzistencia
8-26 hodín
Pomarančo
vá kôra
Nalúpete/pokrájajte dlhé úzke prúžky.
Tuhá
konzistencia
8-16 hodín
Hrušky
Ošúpte a pokrájajte na kolieska.
Mäkká
konzistencia
8-30 hodín
Ananás
Okrájajte a vyberte stred plodu, pokrájajte na
tenké plátky.
Mäkká
konzistencia
8-30 hodín
Broskyne
Rozpoľte, položte na sušiace plát šupkou nadol
a vykôstkujte v polovici priebehu sušenia.
Mäkká
konzistencia
10-34 hodín
Sušička potravín R-291
SK
9
VÝROBA SUŠENÉHO MASA
Rovnako ako u všetkých druhov potravín je dôležité použitie kvalitného mäsa.
Mäso zbavte tukových častí a šliach - mäso vo finálnej podobe nebude
obsahovať časti, ktoré by boli príliš tuhé.
Pre jednoduchšie krájanie je dobré mäso nechať po dobu 30-45 minút v
mraziacom boxe. Pre optimálny výsledok je doporučené krájať surové mäso
naprieč svalovými vláknami približne na 3 mm prúžky. Nechajte marinovať po
dobu 3 hodín.
Prúžky vyberte z marinády a osušte. Klaďte jeden vedľa druhého na sušiace
plát. Pamätajte na ochranu proti kvapkajúcim potravinám (použite teflónovú
podložku). Správne usušené plátkysa možno ohnúť bez toho, aby sa
zlomili. Doba sušenia je medzi 6-16 hodinami.
Marináda na sušené mäso
½ hrnčeka sójovej omáčky
2 polievkové lyžice hnedého cukru
½ hrnčeka worcesterskej omáčky
½ kávovej lyžičky sušenej mletej cibule
1 strúčik cesnaku (lisovaný)
2 polievkové lyžice kečupu
1 kávová lyžička soli
½ kávovej lyžičky čierneho korenia
ČISTENIE A ÚDRŽBA
Pláty sušičky sú vhodné pre umývanie v umývačke riadu.
V žiadnom prípade neponárajte sušičku do vody alebo iného roztoku.
Čistite vlhkou handričkou, osušte a uložte na vhodnom mieste.
Sušička potravín R-291
SK
10
TECHNICKÁ ŠPECIFIKÁCIA
Menovitý rozsah napätia
220-240 V
Menovitý kmitočet
50/60 Hz
Menovitý príkon
245 W
Zmeny textu a technických údajov vyhradené.
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch znamená, že
použité elektrické a elektronické výrobky nesmú byť pridané do bežného
komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu a recykláciu odovzdajte
tieto výrobky na určené zber miesta. Alternatívne v niektorých krajinách
Európskej únie alebo v iných európskych krajinách môžete vrátiť svoje
výrobky miestnemu predajcovi pri kúpe ekvivalentného nového produktu.
Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné prírodné
zdroje a napomáhate prevencii potenciálnych negatívnych dopadov na
životné prostredie a ľudské zdravie, čo by mohli b dôsledky nesprávnej
likvidácie odpadov.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa naň
vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Rohnson R-291 Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu