Sencor SFD 851GR Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
SK
SK-1
Sušička potravín
Návod na použitie
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
SFD 851GR
Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte s návodom na jeho obsluhu, a to aj v prípade,
že ste už oboznámení s používaním spotrebičov podobného typu. Používajte spotrebič iba tak, ako je
popísané v tomto návode na použitie. Návod uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
Minimálne počas záruky odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a záručný list. V prípade prepravy zabaľte spotrebič opäť do originálnej škatule od
výrobcu.
SK-2
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
CONTENTS
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY ....................................................................................................................... 3
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA .................................................................................................................. 3
POPIS SUŠIČKY POTRAVÍN ...................................................................................................................................... 6
OVLÁDANIE ............................................................................................................................................................. 7
NASTAVENIE VÝŠKY MEDZI PODNOSMI ................................................................................................................ 8
PRINCÍP SUŠENIA ..................................................................................................................................................... 8
PRACOVNÝ POSTUP ................................................................................................................................................ 8
PREDBEŽNÁ ÚPRAVA .............................................................................................................................................. 9
OBNOVENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN DO PÔVODNÉHO STAVU .............................................................................. 9
SUŠENIE .................................................................................................................................................................. 10
BALENIE A SKLADOVANIE .................................................................................................................................... 11
STRIEDANIE PODNOSOV ....................................................................................................................................... 11
PAMÄTAJTE ............................................................................................................................................................ 11
RECEPTY ................................................................................................................................................................. 12
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA OVOCIA ...................................................................................... 13
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA ZELENINY ................................................................................... 14
UDRŽIAVANIE A OŠETROVANIE ............................................................................................................................ 16
TECHNICKÉ ÚDAJE ................................................................................................................................................ 16
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM ................................................................ 17
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ ...................................................... 17
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-3
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8 rokov
a staršie a osoby so zníženými fyzickými, zmyslovými alebo
mentálnymi schopnosťami alebo s nedostatkom skúseností
a znalostí, ak pod dozorom alebo boli poučené
o používaní spotrebiča bezpečným spôsobom a rozumejú
prípadným nebezpečenstvám. Deti sa so spotrebičom
nesmú hrať. Čistenie a údržbu nesmú vykonávať deti, ak
nie sú staršie ako 8 rokov a pod dozorom.
Spotrebič a jeho sieťový kábel udržujte mimo dosahu detí
mladších ako 8 rokov.
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA
Pred pripojením prístroja k sieťovej zásuvke sa uistite, že
napätie uvedené na štítku spotrebiča zodpovedá napätiu
vo vašej zásuvke.
Voda a elektrický prúd sú nebezpečnou kombináciou.
Nikdy nepoužívajte prístroj v bezprostrednom okolí vane,
sprchy alebo bazéna.
Nikdy nepoužívajte príslušenstvo, ktoré sa nedodáva
s týmto prístrojom alebo nie je určené pre tento prístroj.
Prístroj neumiestňujte na parapety okien.
Uistite sa, že sa sieťový kábel a vidlice nemôžu dostať do
kontaktu s vodou alebo vlhkosťou.
Prístroj umiestňujte vždy na rovný, suchý povrch.
Prístroj nepostrekujte vodou, ani inou tekutinou. Spodnú
časť prístroja, ku ktorej je privedený sieťový kábel,
neponárajte do vody alebo inej tekutiny. Do prístroja
nelejte vodu, ani iné tekutiny.
SK-4
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
Prístroj je určený na použitie v domácnostiach.
Nepoužívajte ho v priemyselnom prostredí, ani vonku!
V blízkosti prístroja nepoužívajte spreje.
Ak sa bude prístroj používať v blízkosti detí, dbajte na
zvýšenú opatrnosť a miesto na inštaláciu zvoľte tak, aby
bol umiestnený mimo ich dosahu.
Ak nebudete prístroj používať, odpojte ho od elektrickej
siete. Pred čistením, či premiestnením postupujte
rovnakým spôsobom. Pred rozložením jeho častí ho
nechajte vychladnúť.
Nezapájajte napájací kábel do zásuvky, ak jednotlivé
poschodia prístroja obrátené (skladovacie pozície)
a neprevracajte ho do skladovacej pozície, ak nie je úplne
chladný.
Prístroj neklaďte na elektrický, ani plynový varič alebo
v jeho blízkosti, neumiestňujte ho v blízkosti otvoreného
ohňa a iných prístrojov alebo zariadení, ktoré zdrojmi
tepla.
Nepoužívajte poškodený prístroj, prístroj s poškodeným
sieťovým káblom alebo s poškodenou vidlicou sieťového
kábla.
V žiadnom prípade neopravujte prístroj sami, na
prístroji nerobte žiadne úpravy nebezpečenstvo úrazu
elektrickým prúdom! Všetky opravy a nastavenia tohto
prístroja zverte odbornej firme/servisu. Zásahom do
prístroja počas platnosti záruky sa vystavujete riziku straty
záručných plnení.
Neklaďte sieťový kábel prístroja v blízkosti horúcich plôch
alebo cez ostré predmety. Na sieťový kábel neodkladajte
ťažké predmety, kábel umiestnite tak, aby sa po ňom
nechodilo a aby sa nezakopávalo. Dbajte na to,
aby napájací kábel nevisel cez okraj stola, alebo aby sa
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-5
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
nedotýkal horúceho povrchu.
Neodpájajte prístroj od sieťovej zásuvky ťahom za sieťový
kábel nebezpečenstvo poškodenia sieťového kábla/
sieťovej zásuvky. Kábel od zásuvky odpájajte ťahom za
vidlicu sieťového kábla.
Nepoužívajte prístroj na iné účely, než na aké je určený.
Nepoužívajte tento prístroj, ak je poškodený napájací
kábel alebo zástrčka, v prípade, že nefunguje správne,
ak je poškodený alebo ak spadol na zem. Ak je napájací
kábel poškodený, musí ho vymeniť autorizované servisné
stredisko alebo iná podobne kvalifikovaná osoba, aby sa
zabránilo vzniku nebezpečnej situácie.
Upozornenie:
Tento spotrebič nie je určený na ovládanie
prostredníctvom programátora, vonkajšieho časového
spínača alebo diaľkového ovládania.
Tento prístroj je určený iba na použitie v domácnosti!
Neumývajte ho v automatickej umývačke riadu!
SK-6
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
POPIS SUŠIČKY POTRAVÍN
A
2
1
3
1 Veko
2 Podnosy
3 LED displej s ovládaním
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-7
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
OVLÁDANIE
B
3
1
1 LED displej
2 Tlačidlo nastavenia časovača
3 Tlačidlo nastavenia teploty
4 Tlačidlo ZAPNÚŤ/VYPNÚŤ
2
4
Zapnutie a vypnutie
Na zapnutie a vypnutie sušičky stlačte tlačidlo ZAPNÚŤ/VYPNÚŤ B4.
Nastavenie teploty
Po stlačení tlačidla nastavenia teploty B3 sa na displeji objaví aktuálne nastavená teplota. Rozsah
teploty je od 35 °C po 70 °C s 5 °C medzikrokmi.
Na zmenu teploty stlačte tlačidlo nastavenia teploty B3.
Po zobrazení vami požadovanej teploty na displeji sa teplota automaticky začne regulovať na
nastavenú hodnotu.
Nastavenie automatického vypnutia
Po stlačení tlačidla nastavenia časovača B2 sa vám zobrazí aktuálne nastavený odpočet.
Ďalším stlačením tlačidla nastavenia časovača B2 predĺžite odpočet o 30 minút až na 19,5 hodiny.
Minimálny čas odpočtu je 30 minút.
Upozornenie:
Nikdy nenechávajte sušičku bežať bez dozoru a dlhšie než 19,5 hodiny v kuse.
Tip:
Na rýchly prechod nastavenia teplôt/času držte tlačidlo prepínania teploty/času.
SK-8
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
NASTAVENIE VÝŠKY MEDZI PODNOSMI
Sušička potravín ponúka dve možnosti nastavenia výšky poschodí. Na nastavenie nižšej (základnej)
výšky 1,5 cm na seba položte sušiace podnosy tak, ako je vyznačené na C1. Podnosy natočte tak, aby
jazýčky, ktoré sú v spodnej časti podnosov, boli umiestnené vedľa drážok, ktoré sa nachádzajú v hornej
časti každého podnosu.
Na nastavenie rozstupu 2,8 cm natočte a položte na seba podnosy tak, aby jazýčky presne zapadli na
drážky, ako je vyznačené na C2.
C
2
1
PRINCÍP SUŠENIA
Pri sušení si zhotovujte záznamy napr. s hmotnosťou sušených potravín pred a po sušení, čase sušenia
atď.
Tieto informácie môžu prispieť k dobrej kvalite výsledných produktov. Informácie zaznamenajte na
štítky, ktoré potom prilepíte na nádoby, v ktorých uchováte sušené potraviny.
Po máčaní vo vode sa môže sušený produkt uviesť do pôvodného stavu a môžete ho použiť do svojich
obľúbených receptov, napr. polievok, dusenej zeleniny a šalátov. Zo znovu hydratovaného (obnoveného
do pôvodného stavu pred sušením) ovocia a bobuľovitých plodov je možné pripraviť vynikajúce pokrmy.
Sušenie je veľmi obľúbená metóda spracovania potravín, ktorá vyžaduje minimálne vybavenie
a na uskladnenie sušených potravín stačí veľmi malý priestor.
Pri tejto metóde sa zahrievaním potravín vyparuje vlhkosť, ktorá sa v nich nachádza a vzniknuté vodné
pary sa odvádzajú preč.
Väčšina potravinových produktov uvoľňuje svoju vlhkosť počas krátkeho času sušenia. To znamená, že
môžu absorbovať veľké množstvo tepla a zároveň vydať veľké množstvo vodných pár.
PRACOVNÝ POSTUP
Ovocie a zelenina, ktorú chcete sušiť, by mala byť tej najlepšej kvality – čerstvá a celkom zrelá. Horšia
akosť spracovávanej zeleniny a ovocia sa prejaví na kvalite sušeného produktu. Nezrelý produkt bude
mať v sušenom stave nedostatok chuti a farby, prezretý bude príliš tvrdý, vláknitý alebo mäkký a kašovitý.
So sušením potravín začnite okamžite po ich zbere. Dôkladne potraviny umyte, tým ich zbavíte
nežiaducich nečistôt a chemických postrekov. Nekvalitné kusy vyraďte, pretože plesne na nich by mohli
ovplyvniť kvalitu ostatných.
Niektoré potraviny je nutné pred vysušovaním rozkrájať, zbaviť stoniek a jadier. Menšie kúsky sa lepšie
a rovnomernejšie sušia.
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-9
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
PREDBEŽNÁ ÚPRAVA
Enzýmy v ovocí a zelenine majú vplyv na farbu a zmenu chuti počas zrenia. Tieto zmeny budú pokračovať
aj počas sušenia a skladovania, ak nie je produkt predbežne upravený na spomalenie enzýmovej aktivity.
Pri predbežnej úprave zeleniny sa môže použiť predvarenie – pomáha udržať farbu a zrýchľuje proces
vysušovania uvoľnením jej tkaniva a takisto zabraňuje nežiaducej zmene chuti počas skladovania
a zlepšuje proces obnovenia zeleniny počas varenia.
Mnoho svetlých druhov ovocia (obzvlášť jablká, marhule, broskyne, nektárinky a hrušky) je počas
vysušovania a skladovania náchylných na tmavnutie. Na odstránenie tohto javu by sa malo ovocie
predbežne upraviť predvarením alebo namáčaním vo vhodných roztokoch – účinnosť týchto metód je
však rôzna.
Tu je niekoľko typov na prípravu roztokov:
Ananásová alebo citrónová šťava slúži na zníženie zhnednutia. Nakrájajte ovocie priamo do šťavy.
Asi po 2 minútach ho vyberte a položte na sušiace podnosy. Ovocie môžete tiež máčať v mede,
korení, citróne, pomarančovej šťave alebo ho posypať kokosom, aby získalo príjemnú arómu.
Použite svoju fantáziu a pripravte si svoj vlastný aromatický roztok.
Bisulfát sodíka (hydrogensiričitan sodný): rozpustite 1 kávovú lyžičku bisulfátu sodíka v 1,13 l.
Pripravené ovocie máčajte 2 minúty v tomto roztoku. Tým zabránite strate vitamínu C a zachováte
žiarivú farbu. Bisulfát sodíka je dostupný v lekárňach.
Roztok stolovej soli
Roztok kyseliny askorbovej alebo kyseliny citrónovej. Môže sa tiež použiť bežne predávaná
antioxidačná zmes obsahujúca kyselinu askorbovú, ale často nie je taká účinná ako čistá kyselina
askorbová.
Ovocie sa môže predvariť parou, no môže dôjsť k zmäknutiu, čo sťažuje jeho ďalšie spracovanie.
Predvarenie sirupom pomáha udržať farbu jabĺk, marhúľ, fíg, nektáriniek, broskýň, hrušiek a sliviek.
V konečnej úprave budú sladšie.
Ovocie s tuhou šupkou (hroznové víno, sušené slivky, slivky, čerešne, figy a niektoré bobuľovité plody) je
dobré predvariť vo vode na mierne popraskanie šupky. To umožní, aby sa vlhkosť dostala počas sušenia
rýchlejšie na povrch.
Pred vlastným sušením potravín z nich odstráňte nadmernú vlhkosť tak, že ich položíte na čisté
papierové obrúsky. Sušiace podnosy by mali byť pokryté vrstvou potravín s odporúčanou hrúbkou
(pozrite tabuľky). V prípade potreby rozprestrite na sušiace podnosy jemné plátenko (jemnú gázu), aby
ste zabránili prilepeniu jednotlivých kusov potravín.
Množstvo potravín na jedno sušenie by nemalo prekročiť zhruba 3/4 povrchu každého podnosu a plátky
by nemali byť hrubšie než 0,6 cm.
OBNOVENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN DO PÔVODNÉHO STAVU
Všetky sušené potraviny nemusia byť obnovené do pôvodného stavu. Obzvlášť ovocie je lepšie
v sušenom stave. Naproti tomu väčšina druhov zeleniny je po uvedení do pôvodného stavu chutnejšia.
Na obnovu zeleniny na varenie ju stačí umyť v čistej vode a potom vložiť do studenej, neslanej vody
a prikryť. Ak je to možné, nechajte ju máčať asi 2 8 hodín, potom varte vo vode, ktorú ste použili na jej
máčanie. V prípade potreby pridajte viac vody. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zvoľna varte,
kým nie je hotová. Ku koncu varenia môžete tiež pridať soľ, ktorá spomalí obnovovací proces. Čo sa týka
čerstvých produktov, ich prevarenie za následok zníženie arómy. Na obnovenie zeleniny napr. mrkvy
použite na máčanie studenú vodu. Sušené potraviny sa môžu obnovovať namáčaním, varením alebo
kombináciou oboch týchto spôsobov a po obnove sa budú podobať čerstvým.
SK-10
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
Sušenie nezbavuje potraviny baktérií, kvasiniek a plesne. Ak pri izbovej teplote predĺžite proces
namáčania, budú náchylné na skazenie. A preto, ak máčate sušené ovocie alebo zeleninu dlhšie než
1 – 2 hodiny, vložte nádobu do chladničky.
Aby potraviny nestratili svoju nutričnú hodnotu, použite pri príprave rôznych receptov vodu
z namáčacieho roztoku. Jedna šálka vysušenej zeleniny po obnove asi 2 šálky. Na nahradenie
odstránenej vlhkosti pri sušení zalejte zeleninu studenou vodou a máčajte od 20 minút do 2 hodín.
Následne zalejte zeleninu vriacou vodou. Pri varení priveďte zeleninu k varu a potom nechajte slabo
vrieť.
Jedna šálka vysušeného ovocia po obnovení objem asi 1 a 1/2 šálky. Pridajte práve toľko vody,
aby zakryla ovocie v prípade potreby je možné neskôr pridať viac vody. Na obnovu väčšiny ovocia
stačí 1 8 hodín. To závisí od typu ovocia, veľkosti kusov a teploty vody (pri horúcej vode trvá proces
kratší čas). Ak bude čas máčania príliš dlhý, ovocie stratí arómu. Na varenie obnoveného ovocia prikryte
nádobu a zvoľna varte vo vode, v ktorej ste ovocie máčali.
Vysušené alebo obnovené ovocie a zelenina sa môžu využiť rôznymi spôsobmi.
Sušené ovocie je vhodné na prípravu občerstvenia v domácnosti, na cestách. Kúsky ovocia je možné
pridať do pečiva alebo cukroviniek.
Obnovené ovocie je možné servírovať ako kompóty alebo polevy. Takisto môže tvoriť prísadu receptov
na prípravu chlebov, huspeninových šalátov, omeliet, báboviek, plniek, mlieka, zmrzlín a varených
obilnín.
Sušenú zeleninu môžete použiť do polievok, duseného mäsa, upraviť ju ako zeleninovú misu alebo ako
suché občerstvenie.
Obnovenú zeleninu je možné použiť pri príprave obľúbených receptov na mäsový koláč a iných hlavných
chodov, do huspenín a zeleninových šalátov.
Drvená sušená zelenina je výbornou ingredienciou pre mäsové vývary, polievky a omáčky.
Na optimálne udržanie nutričných hodnôt odporúčame:
Dodržiavať správny čas predvárania.
Baliť sušené potraviny správnym spôsobom a uložiť ich do nádob na chladnom, suchom a tmavom
mieste.
Vykonávať pravidelne kontrolu uložených potravín, či znovu neabsorbovali vlhkosť.
Konzumovať sušené potraviny čo možno najskôr.
Pri varení obnovených potravín používať máčací roztok.
SUŠENIE
Čas sušenia závisí od druhu ovocia alebo zeleniny, veľkosti jednotlivých kusov a množstvo potravín je
potrebné upraviť podľa sušiacich podnosov.
Pred kontrolou sušených potravín vezmite malú vzorku a nechajte ju na niekoľko minút vychladnúť.
Potraviny, ktoré sú horúce, sa zdajú byť vlhšie a mäkšie než v stave ochladenom.
Potraviny by mali byť náležite vysušené, aby sa zabránilo mikrobiologickej aktivite a ich následnému
skazeniu. Sušená zelenina by mala byť pri stlačení tvrdá, ale krehká. Sušené ovocie by malo byť kožovité
a mäkké. Na dlhodobé skladovanie by malo byť ovocie vysušené viac než sušené ovocie predávané
v obchodoch.
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-11
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
BALENIE A SKLADOVANIE
Ovocie nakrájané na rôzne veľkosti by sa malo ponechať, asi na týždeň po vysušení, procese „potenia“
alebo aklimatizácii, aby sa vyrovnala vlhkosť jednotlivých kusov pred ich dlhodobým uložením.
Na aklimatizáciu umiestnite ovocie do nádoby, ktorá nie je z plastu alebo z hliníka a uložte ju na suché
chránené a veľmi dobre vetrané miesto.
Sušené potraviny by sa mali pred balením dôkladne vychladiť. Balíčky by mali byť menšej veľkosti, aby
sa mohli sušené potraviny po otvorení balíčkov spotrebovať.
Kúsky potravín ukladajte do čistých, suchých obalov tesne k sebe, ale netlačte ich na seba.
Vhodnými obalmi sú sklenené zaváracie aše alebo obaly, ktoré sú odolné proti vstrebávaniu vlhkosti.
Kovové konzervy s odklápacími vekami sa môžu použiť v prípade, že sú vysušené potraviny v plastovom
vrecúšku.
Sušené potraviny by sa mali pravidelne raz za mesiac kontrolovať. Ak nájdete na povrchu kúska
potraviny pleseň, oddeľte ho od ostatných a zlikvidujte. Zvyšné kúsky, ktoré neboli napadnuté plesňou,
pasterizujte.
Na pasterizáciu obsahu rozložte potraviny na podnos na pečenie koláčov a pečte v rúre asi 15 minút pri
teplote 80 °C. Potom potraviny nechajte vychladnúť a znovu zabaľte do čistého vzduchotesného obalu.
STRIEDANIE PODNOSOV
Táto sušička potravín je dômyselne konštruovaná na základe prúdenia horúceho vzduchu na odvádzanie
vlhkosti z potravín. Podnosy by sa mali počas sušenia vymieňať na zaistenie rovnomerného vysušenia
obsahu. Podnosy najbližšie k dnu sú vystavené najväčšiemu teplu – tu vysúšanie prebieha rýchlejšie.
Jednoducho ich teda vyberte a položte do vyšších poschodí, podnosy umiestnené hore položte bližšie
k spodnej časti sušičky.
PAMÄTAJTE
1) Najlepšie výsledky dosiahnete, ak používate kvalitné potraviny. Sušte vždy čerstvé, kvalitné
potraviny, zlý kus môže ovplyvniť kvalitu celého obsahu sušičky.
2) Je dôležité, aby potraviny boli čisté – dôkladne ich umyte, mäkké alebo skazené kusy vyberte.
Dbajte na to, aby ste mali čisté ruky, to sa týka aj kuchynských nástrojov a jednotlivých podnosov
sušičky, ktoré používate na prípravu potravín.
3) Čas sušenia je rôzny a závisí od množstva potravín, hrúbky jednotlivých kusov, ich veľkosti, vlhkosti
vzduchu a množstva vlhkosti nachádzajúcej sa priamo v potravinách.
4) Pred kontrolou vysušenosti potravín ich nechajte vychladnúť.
5) Podnosy môžu byť v prípade potreby celkom zaplnené, jednotlivé kusy sa môžu skoro dotýkať, ale
nesmú sa neprekrývať.
6) Vo vysušených potravinách môže zostať asi 6 10 % vlhkosti bez rizika ich skazenia. Mnoho
vysušených potravín bude mať kožovitú konzistenciu podobnú sladkému drievku.
7) Striedajte podnosy, hneď ako si všimnete, že vysušovanie prebieha nerovnomerne, alebo ak je
sušička celkom zaplnená potravinami.
8) Na odstránenie kôstok, jadier a stopiek sliviek, hrozna, čerešní ich vysušte na 50 % a potom
odstráňte kôstky, jadrá atď. Tým zabránite úniku šťavy z potravín.
SK-12
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
RECEPTY
Mixované ovocie
2 banány (olúpané)
0,2 kg jahôd
1 šálka kúskov ananásu (v konzerve)
Ovocie rovnomerne nakrájajte na kúsky s hrúbkou asi 0,6 cm. Po vysušení a ochladení pridajte 1/4 šálky
mixovaných kokosov.
Jablčné škoricové krúžky
2,25 kg jabĺk
5 kávových lyžičiek škorice
Pomocou lupáčika olúpte jablká a odstráňte z nich jadrá. Nakrájajte ich na krúžky s hrúbkou asi 0,6 cm.
Pred sušením ich posypte škoricou.
Citrusová trojica
1,35 kg pomarančov
5 citrónov
4 tvrdé grapefruity
Ovocie umyte. Ponechajte šupku a všetko nakrájajte na kúsky s hrúbkou asi 0,6 cm. Vložte do sušičky
a sušte.
Tropický raj
10× kivi
1× ananás
3× papája
Olúpte papáju a kivi, z ananásu odstráňte stred a šupku a všetko nakrájajte na kúsky s hrúbkou asi
0,6 cm. Vložte do sušičky a sušte.
Jahodové opojenie
V mixéri rozmixujte asi 2 šálky očistených čerstvých jahôd spolu s malým množstvom jablkovej šťavy.
Na podnos(y) položte papier na pečenie a vylejte naň rozmixované jahody a rovnomerne rozotrite
pomocou stierky. Sušte asi 6 hodín – čas sušenia závisí od toho, v akom stave chcete pokrm mať – krehký
alebo mäkký. Vrchné veko nechajte otvorené.
Sušené mäso
V pekáči marinujte jemne nakrájané kúsky hovädzieho mäsa alebo moriaka v zmesi 1/4 šálky sójovej
omáčky, do ktorej pridáte 2 polievkové lyžice surového cukru a 2 polievkové lyžice korenia (ľubovoľné).
Dobre zamiešajte, potrite všetky plochy mäsa, prikryte plastikovým obalom a nechajte 10 15 minút
odstáť. Po skončení marinovania položte jednotlivé kúsky mäsa na podnos tak, aby sa skoro dotýkali.
Čím tenšie sú kúsky mäsa, tým kratší bude čas vysušovania (asi 8 – 10 hodín pri plátkoch mäsa s hrúbkou
0,15 cm). Vrchné veko nechajte otvorené.
Výroba vonných zmesí
Pomocou tejto sušičky potravín si môžete takisto uchovať vône jari a leta. Otrhajte okvetné lístky
kvetiny vhodné na sušenie, voľne ich rozložte na podnos, ktorý ste pokryli sieťovinou a vložte do prvého
poschodia sušičky ostatné poschodia nechajte voľné. Po dôkladnom vysušení (asi 5 hodín) uložte lístky
do okrasných obalov alebo nádob a uzavrite ich, aby z nich vôňa nevyprchala.
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-13
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA OVOCIA
Uvedené časy približné a udávané pre teplotu sušenia 70 °C a závisia od izbovej teploty, vlhkosti
ovzdušia, vlhkosti vysušených potravín a od toho, na aké tenké kúsky sú potraviny nakrájané. Prírodná
šťavnatosť potravín sa líši. Ovocný cukor pri niektorých druhoch si vyžaduje dlhší čas sušenia.
Ovocie Príprava Test vysušenia Čas
vysušenia
Jablká Zbavte ich šupky, jadier a nakrájajte na plátky
alebo krúžky. Pred vložením do sušičky ich
2 minúty máčajte. Potom ich vysušte
a položte na sušiaci podnos.
Sú mäkké 4 – 15 hodín
Marhule Vysušte ich rozkrojené napoly alebo
rozkrájané na štvrtiny. Pred sušením ich
upravte tak, aby bola zachovaná farba
a nebola poškodená šupka ovocia.
Sú mäkké 8 – 36 hodín
Banány Zbavte ich šupky a nakrájajte na plátky
s hrúbkou 0,3 cm.
Sú mäkké 5 – 24 hodín
Bobuľovité plody Jahody by sa mali nakrájať na plátky
s hrúbkou 0,9 cm. Ostatné bobuľovité plody
nechajte vcelku.
Bobuľovité plody s voskovým povrchom
umyte vo vriacej vode.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
5 – 24 hodín
Čerešne Nezbavujte ich stopiek, ak ich nebudete
ihneď spracovávať. Ich polenie je voliteľné, ak
ich chcete rozpoliť, urobte tak, ak sú z 50 %
vysušené.
Kožovité, ale
mazľavé
6 – 36 hodín
Brusnice Dôkladne umyte, nakrájajte alebo ponechajte
celé.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
4 – 20 hodín
Hroznové víno
(tmavofialové)
Umyte, odstráňte stonky a ponechajte celé. Mäkké, kožovité 6 – 36 hodín
Nektárinky Nie je potrebné ich lúpať, je možné nakrájať
na plátky alebo krúžky s hrúbkou 0,9 cm.
Sú mäkké 6 – 24 hodín
Pomarančové
šupky
Nakrájajte ich na podlhovasté plátky
a vysušte.
Rozdrvte ich až po vysušení.
Sú mäkké 6 – 15 hodín
Broskyne Počas vysušovania z nich môžete odstrániť
šupku.
Vykôstkujte ich, ak sú z 50 % vysušené. Pred
vysušovaním ich rozpoľte alebo nakrájajte na
štvrtiny.
Sú mäkké,
kožovité
5 – 24 hodín
Hrušky Olúpte ich, odstráňte jadrá a drevnaté
tkanivo.
Nakrájajte na plátky, krúžky alebo ich
rozpoľte, nakrájajte na štvrtiny, či osminky.
Sú mäkké
a kožovité.
5 – 24 hodín
Hurmikaki Používajte len zrelé ovocie. Umyte ho,
odstráňte hlavičku, nakrájajte na plátky alebo
krúžky s hrúbkou 0,9 cm.
Sú mäkké 5 – 20 hodín
Ananás (vcelku) Zbavte ho stredu a šupky, nakrájajte na
plátky, výrezy alebo kúsky.
Sú mäkké 6 – 36 hodín
SK-14
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
Ananás
(z konzervy)
Vysušte a oklepte. Rozmiestnite na podnosy. Sú kožovité 6 – 36 hodín
Slivky Umyte ich a nechajte vcelku alebo rozpoľte,
zbavte stoniek, príp. kôstok, ak sú napoly
usušené.
Sú mäkké 5 – 24 hodín
Sušené slivky Postupujte ako pri normálnych slivkách, ale
pred vysušovaním ich najprv máčajte asi
2 minúty vo vriacej vode.
Sú kožovité 8 – 36 hodín
Rebarbora Používajte len tenké stvoly. Umyte
a nakrájajte na kúsky dlhé 2,54 cm.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
4 – 16 hodín
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA ZELENINY
Zelenina Príprava Test vysušenia Čas
vysušenia
Artičokové srdcia Nakrájajte srdcia na plátky s hrúbkou 0,3 cm.
Varte 5 8 minút v 3/4 šálky vody obsahujúcej
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy.
Je krehký 4 – 12 hodín
Špargľa Umyte a nakrájajte na kúsky dlhé 2,54 cm.
Špičky poskytujú lepšiu kvalitu produktu.
Zadná časť rozdrvená pred vysušením vytvorí
vynikajúcu chuťovú prísadu rôznych pokrmov.
Je krehký 4 – 10 hodín
Fazuľa (zelená
alebo žltá)
Nakrájajte na kúsky s dĺžkou 2,54 cm alebo
francúzskym spôsobom. Naparujte, kým
nie sú priesvitné. Po čiastočnom usušení
premiešajte fazule tak, že odsuniete tie, čo sú
v strede podnosu na jeho okraj a naopak.
Sú krehké 4 – 14 hodín
Cvikla Odkrojte korene a všetko, čo je 2,54 cm od
hornej a spodnej časti, umyte, predvarte,
vychlaďte, odstráňte šupku. Nakrájajte na
kocky alebo plátky.
Sú krehké,
tmavočervené
4 – 12 hodín
Ružičkový kel Zbavte kelové ružičky stonky a rozkrojte ich
v polovici.
Sú krehké 5 – 15 hodín
Brokolica Orežte, nakrájajte rovnakým spôsobom ako
pred konzumáciou, dôkladne umyte,
3 5 minút naparujte.
Je krehká 5 – 15 hodín
Hlávková
kapusta
Odrežte hlávku a nakrájajte na 0,3 cm hrubé
prúžky.
Stred nakrájajte na plátky 0,6 cm hrubé.
Použite najspodnejší podnos sušičky.
Je kožovité 4 – 12 hodín
Mrkva Vyberte mladú s jemnými koreňmi. Naparujte,
kým nezmäkne, nakrájajte na plátky, kúsky,
kocky alebo rezance.
Je kožovitá 4 – 12 hodín
Karfiol Do 2,2 l horúcej vody nasypte 3 polievkové
lyžice soli a v tomto roztoku karfiol 2 minúty
máčajte. Naparujte, kým nezmäkne.
Je kožovitý 5 – 15 hodín
Zeler Oddeľte stonku od listov. Obe časti starostlivo
umyte.
Nakrájajte stonku na plátky s hrúbkou 0,6 cm.
Najprv sušte listy.
Je krehký 4 – 12 hodín
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-15
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
Kukurica Pred naparovaním odstráňte šupku
a prípadné kazy.
Predvarte celý kukuričný klas. Kukuričné zrná
zbavte klasu okrájaním a rozložte na podnos.
V priebehu sušenia niekoľkokrát zamiešajte.
Je krehká 4 – 15 hodín
Uhorka Olúpte ju, nakrájajte na hrúbku 0,3 cm
a vysušujte.
Je kožovitá 4 – 14 hodín
Baklažán Skráťte, umyte, nakrájajte na plátky hrubé od
0,6 cm do 1,2 cm a rozmiestnite na podnosy.
Je krehký 4 – 14 hodín
Cibuľa a pór Odstráňte šupku, nakrájajte na hrúbku
1,2 cm, počas sušenia niekoľkokrát
zamiešajte.
Je kožovitá 4 – 10 hodín
Okra Používajte mladé, útle tobolky. Umyte,
skráťte a nakrájajte na krúžky 0,6 cm hrubé.
Je kožovitá 3 – 10 hodín
Pažítka Odrežte ju a rozprestrite po ploche podnosu. Je krehká 4 – 10 hodín
Petržlen Roztrhajte na malé kúsky, vysušte, následne
v prípade potreby skráťte.
2 – 10 hodín
Paštrnák Postup je rovnaký ako pri mrkve.
Hrášok Používajte malé a sladké kúsky. Vyberte
obsah struku a ľahko predvarte (3 5 minút).
Je krehký 4 – 10 hodín
Paprika (zelená
a nové korenie)
Nakrájajte na plátky alebo krúžky s dĺžkou
0,6 cm odstráňte semienka, umyte
a vysušujte.
Sú krehké až
kožovité
4 – 10 hodín
Zemiaky Ich olúpanie je voliteľné. Nakrájajte na plátky
s hrúbkou od 0,4 cm do 0,6 cm, na kocky
alebo francúzskym spôsobom. Naparujte ako
pri cvikle.
Sú krehké 5 – 12 hodín
Tekvica Nakrájajte na malé kúsky. Pečte alebo
naparujte, kým nezmäkne. Nakrájajte na
plátky 2,54 – 7,6 cm široké, olúpte a odstráňte
dužinu.
Rozkrájajte na 1,2 cm hrubé plátky a vložte
do mixéra. Sušte pomocou papiera na
pečenie.
Je kožovitá 5 – 15 hodín
Paradajky Umyte, odstráňte stopky. Máčajte vo vriacej
vode na zmäknutie šupky. Rozpoľte alebo
nakrájajte na plátky.
Sú kožovité 6 – 24 hodín
Kvaka Postup je rovnaký ako pri mrkve, nakrájajte
ju, ale jemnejšie.
Cuketa Pozrite baklažán
Cesnak Rozdeľte ho na jednotlivé strúčiky, odoberte
vonkajšiu šupku, nakrájajte na plátky a sušte
na podnosoch.
Po usušení ho v prípade potreby spracujte
ako chuťovú prísadu (rozdrobte ho).
Veľmi krehký 4 – 15 hodín
Listová zelenina
(špenát, kapusta,
horčica, kvaka)
Dôkladne umyte, odstráňte tuhé stonky.
Naparujte, kým nie je zelenina ovisnutá, nie
však nasiaknutá.
Je veľmi krehká 4 – 10 hodín
Huby Vyberte čerstvé, mladé huby. Odstráňte
nečistoty kefkou alebo vlhkou handričkou.
Nakrájajte, skráťte alebo vysušujte vcelku
– to závisí od ich veľkosti
Kožovité až
krehké – to závisí
od ich veľkosti
a staroby
3 – 10 hodín
SK-16
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
UDRŽIAVANIE A OŠETROVANIE
Pred čistením prístroj vypnite a odpojte ho od elektrickej siete.
Na čistenie jednotlivých podnosov sušičky potravín postačí handrička zvlhčená v miernom roztoku
saponátového čistiaceho prípravku, v prípade väčšieho znečistenia môžete jednotlivé podnosy umyť
pod vlažnou tečúcou vodou.
Na čistenie prístroja nepoužívajte riedidlá alebo rozpúšťadlá, príp. čistiace prostriedky spôsobujúce oter
– môžu narušiť povrchovú úpravu.
Ak nebudete prístroj používať, uložte ho na suchom mieste mimo dosahu detí. Na uloženie prístroja
môžete (po jeho predchádzajúcom rozobraní) použiť jeho prepravný kartón.
Pred prvým použitím je potrebné všetky časti príslušenstva (jednotlivé sušiace poschodia, veko) sušičky
dôkladne umyť horúcou vodou s použitím kuchynského saponátu a potom opláchnuť pitnou vodou.
Pred prvým použitím takisto odporúčame uviesť prístroj do chodu naprázdno a nechať v prevádzke
min. 4 hodiny. Po vypnutí nechajte prístroj a všetky časti jeho príslušenstva ochladiť a vyvetrať, aby boli
zbavené prípadného zápachu.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovité napätie ............................................................. 220 – 240 V
Menovitý kmitočet ...............................................................50/60 Hz
Menovitý príkon .............................................................. 200 240 W
Trieda ochrany (pred úrazom elektrickým prúdom) ......................................... II
Hlučnosť .......................................................................60 dB(A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je 60 dB(A), čo predstavuje hladinu A akustického
výkonu vzhľadom na referenčný akustický výkon 1 pW.
Vysvetlenie technických pojmov
Stupeň ochrany pred úrazom elektrickým prúdom:
Trieda II – Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je zaistená dvojitou alebo zosilnenou izoláciou.
Výrobca si v rámci neustáleho zdokonaľovania výrobkov vyhradzuje právo na zmeny v texte, dizajne
a technických špecifikáciách bez predchádzajúceho upozornenia.
Sušička potravín
SFD 851GR
SK
SK-17
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch znamená, že použité
elektrické a elektronické výrobky sa nesmú pridať do bežného komunálneho odpadu.
Pre správnu likvidáciu, obnovu a recykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné
miesta. Alternatívne v niektorých krajinách Európskej únie alebo iných európskych
krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu predajcovi pri kúpe ekvivalentného
nového produktu. Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné
prírodné zdroje a pomáhate pri prevencii potenciálnych negatívnych dopadov na
životné prostredie a ľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej likvidácie
odpadov. Ďalšie podrobnosti si vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho
zberného miesta. Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu sa môžu v súlade
s národnými predpismi udeliť pokuty.
Pre podnikové subjekty v krajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické a elektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné
informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia v ostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný v Európskej únii. Ak chcete tento výrobok zlikvidovať, vyžiadajte
si potrebné informácie o správnom spôsobe likvidácie od miestnych úradov alebo od
svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa naň vzťahujú.
SK-18
SK
Sušička potravín
SFD 851GR
Copyright © 2016, Fast ČR, a.s. Revision 05/2016
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Sencor SFD 851GR Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka