Sencor SFD 7000BK Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
04/2019- 1 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK Sušička potravín
Preklad pôvodného návodu
SFD 7000BK
04/2019- 2 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK
Sušička potravín
Dôležité bezpečnostné pokyny
ČÍTAJTE POZORNE AUSCHOVAJTE ICH NA BUDÚCE POUŽITIE.
Všeobecné upozornenia
Tento spotrebič môžu používať deti od 8 rokov aosoby so zníženými fyzickými,
zmyslovými či mentálnymi schopnosťami alebo s nedostatkom skúseností
a znalostí, ak sú pod dozorom alebo boli poučené o používaní spotrebiča
bezpečným spôsobom arozumejú prípadným nebezpečenstvám.
Deti sa so spotrebičom nesmú hrať. Čistenie aúdržbu vykonávanú používateľom
nesmú vykonávať deti, pokiaľ nie sú staršie ako 8 rokov apod dozorom.
Ak je prívodný kábel poškodený, jeho výmenu zverte odbornému servisnému
stredisku, aby sa zabránilo vzniku nebezpečnej situácie. Spotrebič spoškodeným
prívodným káblom je zakázané používať.
Deti mladšie ako 8 rokov sa musia držať mimo dosahu spotrebiča ajeho prívodu.
Elektrická bezpečnosť
Pred pripojením spotrebiča k sieťovej zásuvke sa uistite, že sa zhoduje napätie
uvedené na jeho typovom štítku snapätím vo vašej zásuvke.
Spotrebič pripájajte iba k riadne uzemnenej zásuvke. Nepoužívajte predlžovací
kábel.
Neodpájajte spotrebič od sieťovej zásuvky ťahom za prívodný kábel. Mohlo by
dôjsť kpoškodeniu prívodného kábla alebo sieťovej zásuvky. Kábel odpájajte od
zásuvky ťahom za zástrčku.
Prívodný kábel spotrebiča nepripájajte aneodpájajte od sieťovej zásuvky mokrými
rukami.
Prívodný kábel spotrebiča neklaďte cez ostré predmety. Dbajte na to, aby prívodný
kábel nevisel cez okraj stola alebo aby sa nedotýkal zahriateho či horúceho
povrchu.
Prívodný kábel udržujte vsuchu. Nikdy nepoužívajte spotrebič vokolí vane, sprchy
alebo bazéna.
Ak je prívodný kábel poškodený, musí ho nahradiť výrobca, jeho servisný technik
alebo podobne kvalifikovaná osoba, aby sa zabránilo vzniku nebezpečnej situácie.
Prívodný kábel nepripájajte aneodpájajte od sieťovej zásuvky mokrými rukami.
Neodkrývajte elektrické časti spotrebiča. Neobsahujú žiadne súčasti opraviteľné
používateľom. Servis prenechajte kvalifikovaným osobám.
Aby ste zabránili prípadnému úrazu elektrickým prúdom, nepostrekujte spotrebič
alebo jeho prívodný kábel vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej tekutiny.
Nepoužívajte spotrebič, ak nefunguje správne, ak bol poškodený alebo ponorený
do vody.
04/2019- 3 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Spotrebič vždy vypnite aodpojte od sieťovej zásuvky po ukončení používania.
Aby ste sa vyvarovali nebezpečenstva úrazu elektrickým prúdom, neopravujte
spotrebič sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy zverte autorizovanému
servisnému stredisku. Zásahom do spotrebiča počas platnosti záruky sa vystavujete
riziku straty záručných plnení.
Bezpečnosť pri používaní
Tento spotrebič je určený na použitie vdomácnostiach, kanceláriách apodobných
priestoroch. Nepoužívajte ho v priemyselnom prostredí alebo vonku alebo
vmiestnostiach svysokou vlhkosťou, ako napr. vpráčovniach alebo kúpeľniach.
Nepoužívajte spotrebič na iný účel než nasušenie potravín.
Spotrebič používajte iba s originálnym príslušenstvom od výrobcu. Nikdy
nepoužívajte príslušenstvo, ktoré sa nedodáva stýmto spotrebičom alebo nie je
výslovne odporučené výrobcom.
Spotrebič nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu a neumiestňujte ho do
blízkosti otvoreného ohňa alebo prístrojov, ktoré sú zdrojom tepla, napr. elektrický
aplynový varič.
Spotrebič umiestňujte iba na čistý, rovný, suchý, hladký a stabilný povrch.
Spotrebič neumiestňujte na okraj pracovnej dosky kuchynskej linky alebo stola
ani ho nepoužívajte na odkvapkávacej doske drezu. Takisto ho neumiestňujte na
parapety okien. Okolo spotrebiča vždy ponechajte voľný priestor aspoň 15cm.
Na spotrebič neodkladajte žiadne predmety ani naň nestúpajte alebo nesadajte.
Chráňte spotrebič apríslušenstvo pred pádmi na zem alebo na stôl ajzmalej výšky
apred pádmi predmetov na ne.
Do ventilačných otvorov spotrebiča nezasúvajte žiadne predmety. Nezakrývajte
ventilačné otvory spotrebiča, hrozí nebezpečenstvo prehriatia.
Tento spotrebič nie je určený na ovládanie prostredníctvom programátora,
vonkajšieho časového spínača alebo diaľkového ovládania.
Ak je spotrebič vprevádzke, dávajte pozor na deti adomáce zvieratá.
Spotrebič nikdy nenechávajte vprevádzke bez dozoru. Kontrolujte ho po celý čas
sušenia potravín.
Otvory na prechod vzduchu sa nesmú zakrývať. Do otvorov nevsúvajte ani
nevhadzujte žiadne predmety.
Ak sa bude spotrebič používať v blízkosti detí, dbajte na zvýšenú opatrnosť
amiesto na inštaláciu zvoľte tak, aby bol umiestnený mimo ich dosahu.
Vblízkosti spotrebiča nepoužívajte spreje.
Do vnútorného priestoru spotrebiča nevkladajte materiály zpapiera alebo plastu.
Vo vnútornom priestore spotrebiča nič neskladujte.
Pri manipulácii so spotrebičom apríslušenstvom (podnosmi) postupujte opatrne,
môžu byť horúce!
Teplota prístupných povrchov môže byť vyššia, ak je spotrebič včinnosti.
04/2019- 4 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Spotrebič neprenášajte, ak je horúci.
Spotrebič vždy vypnite aodpojte od sieťovej zásuvky, pokiaľ ho nebudete použív
apokiaľ ho nechávate bez dozoru, pred montážou, demontážou, čistením alebo
jeho premiestnením.
Vžiadnom prípade neopravujte spotrebič sami, na prístroji nerobte žiadne úpravy
– nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom! Všetky opravy anastavenia tohto
prístroja zverte odbornej firme/servisu. Zásahom do prístroja počas platnosti
záruky sa vystavujete riziku straty záručných plnení.
Podnosy a platá udržujte čisté, pretože prichádzajú do priameho kontaktu
spotravinami.
Spotrebič neumývajte pod tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej
tekutiny. Spotrebič ani jeho časti nie sú určené naumývanie vumývačke riadu.
04/2019- 5 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SFD 7000BK
A
6
7
2
3
4
5
1
B
3
4
5
6
2
1
- 6 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK
Sušička potravín
Návod na použitie
Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na jeho obsluhu, ato
aj v prípade, že ste už oboznámení s používaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby. Ak odovzdávate spotrebič inej osobe, zaistite,
aby bol pri ňom priložený tento návod na použitie.
Minimálne počas trvania zákonného práva z chybného plnenia, prípadne záruky
za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a potvrdenie o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej
škatule od výrobcu.
Spotrebič starostlivo vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu časť obalového
materiálu skôr, ako nájdete všetky súčasti spotrebiča.
POPIS SPOTREBIČA APRÍSLUŠENSTVA
A1 Hlavný vypínač
A2 Ovládací panel
A3 Skriňa so sušiacim priestorom
A4 Vysúvacie podnosy
A5 Antikorové platá
A6 Priehľadné dvierka
A7 Držadlo
B1 Otočný volič teploty
B2 Pomôcka na voľbu teploty sušenia
B3 Displej
B4 Podsvietené tlačidlo spustenia/
pozastavenia
B5 Tlačidlo na zvýšenie hodnoty času
(plus)
B6 Tlačidlo na zníženie hodnoty času
(mínus)
ÚČEL POUŽITIA AVLASTNOSTI SUŠIČKY POTRAVÍN
Sušička je určená nasušenie potravín, ako je ovocie, zelenina, lesné plody, mäso,
semienka, fazuľa, orechy, huby apod. Ďalej je vhodná na sušenie byliniek, liečivých
rastlín, korenia alebo aj kvetín na dekoračné účely alebo s cieľom vytvorenia
vonných zmesí.
Sušičku tvorí skriňa so sušiacim priestorom asdesiatimi poschodiami na vysúvacie
zásuvky aantikorové platá. Vzadnej časti skrine sa ukrýva ohrievacie teleso, motor
sventilátorom atermostat.
Sušička je vybavená technológiou horizontálneho prúdenia vzduchu (Horizontal Air
Flow), ktorá zaručuje rovnomernú distribúciu tepla. Vďaka nej sa teplo rozvádza do
všetkých poschodí sušiaceho priestoru rovnako aodpadá tak nutnosť prehadzovať
platá spotravinou počas sušenia.
PREČO POUŽÍVAŤ SUŠIČKU POTRAVÍN
Sušenie (dehydrovanie) je jeden znajstarších spôsobov konzervácie potravín, pri
ktorom dochádza k zahriatiu potravín a následnému odpareniu vody. Na rozdiel
od bežného dlhodobého uchovávania potravín (napr. zaváranie, zmrazovanie)
sa šetrným sušením zachováva až 80 % vitamínov, minerálnych a stopových
látok askoncentrujú sa aromatické látky, čím sú sušené potraviny chutnejšie. Pri
správnom skladovaní je potom možné používať usušené potraviny po celý rok.
Potraviny, ktoré sa pri tradičnom spôsobe varenia alebo zavárania dlhší čas
zahrievajú na teplotu vyššiu než 48 °C, začnú strácať svoju nutričnú hodnotu azačne
klesať obsah ich enzýmov. Potravinové enzýmy sú dôležité, pretože napomáhajú
telovým tráviacim enzýmom rozkladať potraviny na stráviteľné bielkoviny. Vhodná
sušička ako je táto dokáže nielen udržať dostatočne nízku teplotu, pri ktorej enzýmy
nestrácajú svoj účinok, ale tiež zaistiť teplotu vzduchu dostatočnú na rýchle
usušenie potravín anepodporujúcu rozvoj plesní abaktérií.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Pred prvým použitím sušičky dôkladne umyte vysúvacie podnosy aj antikorové
platá teplou vodou s použitím neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ich
opláchnite čistou vodou adôkladne vytrite dosucha jemnou utierkou.
Mierne navlhčenou utierkou umyte aj vnútro skrine avytrite dosucha. Pri umývaní
dávajte pozor, aby ste nenamočili prvky ohrievania alebo ventilátor sušičky. Skriňu
sušičky nikdy neponárajte do vody alebo inej kvapaliny.
Pred prvým použitím odporúčame uviesť sušičku do chodu naprázdno a nechať
v prevádzke min. 4 hodiny. Po vypnutí nechajte sušičku a všetky časti jej
príslušenstva ochladiť avyvetrať, aby boli zbavené prípadného zápachu.
PRÍPRAVA NA PREVÁDZKU
UMIESTNENIE SUŠIČKY
Sušičku umiestnite do dobre vetranej, teplej a suchej miestnosti s minimálnou
prašnosťou. Okolo sušičky musí byť voľný priestor aspoň 15cm nazaistenie správnej
cirkulácie vzduchu.
Povrch na umiestnenie sušičky musí byť stabilný, odolný proti teplu a zároveň
musí byť mimo iných zdrojov tepla. Nosnosť zvoleného povrchu musí zodpovedať
hmotnosti sušičky ajspripravovaným obsahom.
Miesto zvoľte aj s ohľadom na to, že počas sušenia nie je vhodné sušičku
premiestňovať. Takisto vezmite doúvahy, že pri sušení môže byť vmiestnosti cítiť
arómu sušených potravín, ktoré nemusia byť pre každého príjemné.
VOĽBA SUROVÍN
Správnou voľbou potravín aich prípravou dosiahnete lepší vzhľad ajchuť, rýchlejšie
usušenie, zastavenie zrejúceho procesu apredĺženie trvanlivosti.
Najlepšie výsledky dosiahnete iba pri použití kvalitných surovín. Sušiť je možné
prakticky akékoľvek ovocie azeleninu. Nasušenie vyberajte len zrelé, nie prezreté
suroviny, bez známok poškodenia či napadnutia hnilobou alebo plesňou. Sušiť je
možné kyslé ajmálo sladké plody.
Ak sa chystáte sušiť mäso, musí byť čerstvé achudé.
PRÍPRAVA SUROVÍN
Poznámka:
Je veľmi pravdepodobné, že zelenina alebo ovocie kúpené v bežnom
obchode sú navoskované alebo ošetrené postrekom. Väčšinu postrekov či
voskov je možné zmyť biologicky rozložiteľným čistidlom alebo voctovej
vode anásledne je potrebné potravinu opláchnuť čistou vodou. Ak by sa
nepodarilo vosk či postrek umyť, odporúčame potravinu pred sušením
oškrabať.
OVOCIE
Ovocie dôkladne umyte a dobre osušte. Pripravte si iba také množstvo ovocia,
ktoré ste schopní počas jedného cyklu usušiť. Odstráňte mäkké apoškodené časti.
Suroviny odkôstkujte alebo zbavte jadrovníkov, koreňov a iných nepožívateľných
častí.
Ovocie krájajte na rovnakú hrúbku, ideálne sú 2 až 4mm. Kúsky srôznou hrúbkou
zbytočne predĺžia čas sušenia. Krájaním na menšie plátky urýchlite sušenie azlepšíte
zároveň kvalitu produktu.
Malé ovocie, ako napríklad rôzne druhy bobúľ (jahody, čučoriedky, brusnice apod.)
môžete ponechať v celku. Väčšie plody však rozpoľte alebo nakrájajte na plátky
alebo kocôčky.
Nakrájané ovocie osušte čistou utierkou alebo obrúskom.
Ak chcete predísť zhnednutiu niektorých druhov ovocia (jabĺk, hrušiek alebo
marhúľ), pred sušením namočte nakrájané rezy do zmesi pripravenej z250ml vody
a1 lyžice citrónovej alebo ananásovej šťavy. Na získanie zaujímavej chuti môžete
ovocie pokvapkať medom, posypať cukrom, škoricou alebo kokosom. Kúsky ovocia
potom nechajte chvíľu odkvapkať a môžete rovno sušiť. Ovocie ošetrené týmto
roztokom zostane vpriebehu sušenia svetlé anezhnedne ani počas skladovania.
Ovocie s prirodzenou tuhou šupkou (hrozno, slivky alebo aj figy) môžete na
urýchlenie sušiaceho procesu namočiť do vriacej vody na 1 – 2 minúty. Potom ich
ihneď ponorte do studenej vody, ochlaďte, osušte anakrájajte na plátky.
Nelúpané ovocie ukladajte šupkou dole a reznou plochou hore. Nerovné tvary
ukladajte vždy na hranu so šupkou, nie na rovnú plochu.
ZELENINA
Zeleninu dôkladne očistite aumyte.
Vykrájajte povrchové kazy.
Zeleninu, ktorá vyžaduje dlhodobé varenie, napr. koreňová zelenina, struky, cvikla,
brokolica, mrkva, zeler, kukurica, zemiaky akarfiol, je vhodné pred sušením napariť.
Danú zeleninu stačí zhruba päť minút povariť nad parou, aby nestratila farbu
avitamíny.
Paradajky je dobré olúpať.
Nakrájanú zeleninu môžete namočiť do slanej vody.
MÄSO
Sušiť môžete hovädzie, zverinu, hydinové alebo rybacie mäso. Vyberajte chudé
mäso, ktoré obsahuje čo možno najmenej tuku. Čím chudšie mäso použijete, tým sa
rýchlejšie vysuší. Čím vyšší obsah tuku bude vmäse, tým kratšia je jeho trvanlivosť
po usušení.
Mäso dôkladne očistite aodrežte tučné časti. Potom ho nakrájajte na veľmi tenké
plátky shrúbkou cca 2 až 5mm ašírkou 2,5cm, aby sušenie prebiehalo rovnomerne.
Dĺžku zvoľte podľa potreby.
Hotové plátky ochuťte podľa vlastnej preferencie, počnúc od bežného solenia,
marinovania, potretia grilovacím korením a podobne. Ochutené mäso nechajte
uležať, ideálne cez noc vchladničke.
Po vložení mäsa do sušičky najprv nechajte mäso rozohriať na 15minút na teplotu
najmenej 70°C, vďaka čomu sa vmäse zničia prípadné baktérie aďalšie škodlivé
látky. Potom znížte teplotu podľa potreby askúseností, napríklad na 63°Casušte
zhruba 5 až 7hodín. Proces sušenia kontrolujte 1× zahodinu. Dobre usušené mäso
spoznáte tak, že keď naň zdvoch strán zatlačíte, rozlomí sa vpolovici.
BYLINKY, KORENIE AKVETINY
Byliny sušte veľmi šetrne. Odstráňte iba stonku, byliny ďalej neporciujte. Listové
byliny je potrebné počas sušiaceho procesu obracať, aby sa zabránilo zlepovaniu.
Listy na sušenie trhajte mladé akrehké, struky so semenami zbierajte skôr, než sa
otvoria. Kvetiny zbierajte mladé apolootvorené.
MAŠKRTY PRE DOMÁCICH MAZNÁČIKOV
Na výrobu maškŕt pre domácich maznáčikov použite zdravé ačerstvé ingrediencie,
ktoré neobsahujú žiadne prísady či konzervačné látky. Dôležité je vziať doúvahy
veľkosť zvieraťa. Napríklad malé rasy psov majú malé tlamy a drobné zúbky,
potrebujú teda malé maškrty, ktoré nebudú také chrumkavé. Naproti tomu väčšie
rasy môžu dostať veľké a chrumkavé pochúťky. Ich tvrdosť môžete vyskúšať
rozdrvením niekoľkých pochúťok vruke.
Všetky ingrediencie premiešajte vo veľkej mise a vytvarujte bochníček. Na
pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na výšku cca 6mm. Zcesta potom vykrajujte
tvary, ktoré má váš maznáčik rád.
UMIESTNENIE POTRAVINY NA PLATÁ
Nakrájané kúsky rozložte na platá rovnomerne, neprekladajte ich cez seba
anechajte medzi jednotlivými kúskami medzery. Využite asi 85% plochy každého
plata, aby bola zaistená dostatočná cirkulácia vzduchu.
Pod šťavnatejšie suroviny dajte radšej sušiacu vložku, aby znich neodkvapkávala
šťava na podnosy, atiež zdôvodu jednoduchšej následnej údržby.
- 7 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PREVÁDZKA
ZAPNUTIE SUŠIČKY ASPUSTENIE SUŠENIA
Umiestnite sušičku na miesto zvolené podľa pokynov v kapitole UMIESTNENIE
SUŠIČKY.
Prívodný kábel sušičky zapojte do sieťovej zásuvky ahlavný vypínač A1 prepnite
do polohy ON (zapnuté).
Vložte podnosy spripravenou surovinou do sušičky ariadne zavrite dvierka.
Otočným voličom B1 nastavte požadovanú teplotu sušenia. Tlačidlami B5 alebo B6
nastavte čas sušenia.
Tlačidlom B4 spustite proces sušenia.
PRERUŠENIE SUŠENIA NA KONTROLU POTRAVÍN
Ak chcete počas procesu sušenia vysunúť niektorý zpodnosov askontrolovať stav
potraviny, prerušte sušenie stlačením tlačidla B4 aotvorte dvierka.
Vzhľadom nateplotu použite na vysunutie podnosu spotravinou kuchynské lapky.
Vzorku potraviny vyberte, nechajte chvíľu vychladnúť askontrolujte.
Po kontrole a zatvorení dvierok obnovte proces sušenia opätovným stlačením
tlačidla B4.
TIPY NA SUŠENIE
S časom sušenia experimentujte podľa vlastnej chuti. Niekto preferuje výsledné
potraviny suchšie a chrumkavejšie, iný, naopak, menej suchšie a s tuhšou
konzistenciou. Odporúčame si zaznamenať čas sušenia jednotlivých druhov
pokrmov.
Ak chcete skontrolovať mieru usušenia, vyberte hrsť potravín anechajte niekoľko
minút vychladnúť. Horúce potraviny sa zdajú byť mäkšie, vlhkejšie aohybnejšie než
vo vychladnutom stave.
Pred odobratím suroviny z podnosov sa uistite, že je každý kúsok kompletne
vysušený. Ak si nie ste istí, rozkrojte jeden kúsok na polovice askontrolujte stav
vysušenia.
Usušené ovocie, zeleninu alebo huby nechajte asi 1 hodinu vychladnúť, pokojne
aj vo vypnutej sušičke. Čas na chladnutie však nepredlžujte, sušené suroviny by
mohli absorbovať vlhkosť zokolitého vzduchu abolo by nutné ich znovu dosušiť.
Potravina musí byť dostatočne suchá, aby nedošlo kmnoženiu mikroorganizmov
aznehodnoteniu. Sušená zelenina musí byť tvrdá akrehká, sušené ovocie by malo
byť mäkké aohybné. Na dlhodobé uskladnenie by malo byť domáce ovocie suchšie
než komerčne predávané sušené ovocie.
Odporúčame potraviny každúhodinu skontrolovať av prípade nerovnomerného
sušenia proces prerušiť aupraviť rozmiestnenie potravín.
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA
Poznámka:
Časy sušenia v nasledujúcich tabuľkách sú iba orientačné. Skutočné časy
závisia od izbovej teploty, vlhkosti ovzdušia, vlhkosti vysušených potravín
aodtoho, ako tenko sú potraviny nakrájané. Prírodná šťavnatosť potravín
sa líši. Ovocný cukor priniektorých druhoch si vyžaduje dlhší čas sušenia.
OVOCIE
DRUH
OVOCIA
PRÍPRAVA
VÝSTUPNÝ
STAV
PRIBLIŽNÝ
ČAS SUŠENIA
Marhule
Vysušte ich rozkrojené napoly
alebo rozkrájané na štvrtiny. Pred
sušením ich upravte tak, aby
bola zachovaná farba anebola
poškodená šupka ovocia.
Mäkké
aohybné
20 – 28hodín
Jablká
Zbavte ich šupky, jadier
anakrájajte na plátky alebo
krúžky. Pred vložením do sušičky
ich 2minúty máčajte. Potom ich
vysušte apoložte na platá.
Mäkké 7 – 15hodín
Hrušky
Olúpte ich, odstráňte jadrá
adrevnaté tkanivo. Nakrájajte na
plátky, krúžky alebo ich rozpoľte,
nakrájajte na štvrtiny, či osminky.
Mäkké,
kožovité
10 – 12hodín
Slivky
Umyte ich anechajte vcelku
alebo rozpoľte, zbavte stoniek,
príp. kôstok, ak sú napoly
usušené.
Mäkké 5 – 24hodín
Banány
Zbavte ich šupky anakrájajte na
plátky shrúbkou 0,3cm.
Mäkké 6 – 10hodín
Jahody
Nakrájajte ich na plátky
shrúbkou 0,9cm.
Žiadna
viditeľná
vlhkosť
7 – 15hodín
Hrozno
Umyte, odstráňte stonky
aponechajte celé.
Mäkké,
kožovité
22 – 30hodín
Broskyne
Pred vysušovaním ich rozpoľte
alebo nakrájajte na štvrtiny.
Počas vysušovania znich môžete
odstrániť šupku. Vykôstkujte ich,
ak sú z50 % vysušené.
Mäkké,
kožovité
12–15hodín
Ananás
(čerstvý)
Zbavte ho stredu ašupky,
nakrájajte na plátky, výrezy
alebo kúsky.
Mäkký
aohybný
12 – 18hodín
Ananás
(zkonzervy)
Vysušte aoklepte.
Mäkký
aohybný
18 – 26hodín
Bobuľovité
plody,
brusnice
Dôkladne umyte. Bobuľovité
plody ponechajte vcelku,
brusnice môžete nakrájať
Žiadna
viditeľná
vlhkosť
10 – 15hodín
Čerešne
Nezbavujte ich stopiek, ak ich
nebudete ihneď spracovávať.
Vykôstkujte. Ich polenie je
voliteľné, ak ich chcete rozpoliť,
urobte tak, ak sú z50%
vysušené.
Kožovité, ale
mazľavé
15hodín
Kivi Nakrájajte na tenké kolieska Mäkké 7 – 12hodín
Mango Rozkrojte na polovice. Mäkké 12 – 14hodín
Pomarančové
šupky
Nakrájajte ich na podlhovasté
plátky avysušte.
Rozdrvte ich až po vysušení.
Mäkké 8 – 10hodín
ZELENINA
DRUH
ZELENINY
PRÍPRAVA
VÝSTUPNÝ
STAV
PRIBLIŽNÝ
ČAS SUŠENIA
Baklažán
Skráťte, umyte, nakrájajte na
plátky hrubé od 0,6cm do 1,2cm
arozmiestnite na podnosy.
Krehký 6 – 18hodín
Brokolica
Orežte, nakrájajte rovnakým
spôsobom ako pred
konzumáciou, dôkladne umyte,
3 – 5minút naparujte.
Krehká 6 – 20hodín
Cibuľa
Odstráňte šupku, nakrájajte na
hrúbku 1,2cm, počas sušenia
niekoľkokrát zamiešajte
Chrumkavá 8 – 14hodín
Huby
Vyberte čerstvé, mladé huby.
Odstráňte nečistoty. Podľa
veľkosti nakrájajte, skráťte alebo
sušte vcelku.
Tvr 6 – 14hodín
Fazuľa
(zelená alebo
žltá)
Nakrájajte na kúsky sdĺžkou
2,5cm. Naparujte, kým nie
sú priesvitné. Po čiastočnom
usušení premiešajte fazule tak,
že posuniete tie, čo sú vstrede
podnosu na jeho okraj anaopak.
Krehké
alámavé
Krehké
alámavé
Tekvica Olúpte anakrájajte na plátky Krehká 6 – 18hodín
Hlávková
kapusta
Odrežte hlávku anakrájajte
na 0,3cm hrubé prúžky. Stred
nakrájajte na plátky shrúbkou
0,6cm
Tvrdé,
kožovité
6 – 14hodín
Ružičkový kel
Zbavte kelové ružičky stonky
arozkrojte ich vpolovici.
Krehká 8 – 30hodín
Karfiol
Do 2,2 l horúcej vody nasypte
3polievkové lyžice soli avtomto
roztoku karfiol 2minúty máčajte.
Naparujte, kým nezmäkne.
Tvrdý alebo
kožovitý
6 – 16hodín
Zemiaky
Ich olúpanie je voliteľné.
Nakrájajte na plátky shrúbkou
od 0,4cm do 0,6cm alebo na
kocky. 8 – 10min povarte.
Chrumkavé 8 – 30hodín
Mrkva
Vyberte mladú sjemnými
koreňmi. Naparujte, kým
nezmäkne, nakrájajte na plátky,
kúsky, kocôčky alebo rezančeky.
Chrumkavá
alebo
kožovitá
8 – 14hodín
Uhorka
Olúpte ju anakrájajte na hrúbku
0,3cm.
Tvrdá alebo
kožovitá
8 – 16hodín
Sladká
paprika,
štipľavé
papričky
Nakrájajte na plátky alebo
krúžky sdĺžkou 0,6cm, odstráňte
semienka aumyte.
Chrumkavá 4 – 14hodín
Petržlen
Roztrhajte na malé kúsky,
vysušte, následne vprípade
potreby skráťte.
Chrumkavá 2 – 10hodín
Paradajky
Umyte, odstráňte stopky. Máčajte
vo vriacej vode na zmäknutie
šupky. Rozpoľte alebo nakrájajte
na plátky.
Tvr 8 – 24hodín
- 8 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Rebarbora
Olúpte, namočte do citrónového
roztoku
Tvr 8 – 38hodín
Cvikla
Odkrojte korene avšetko, čo je
2,5cm od hornej aspodnej časti,
umyte, predvarte, vychlaďte,
odstráňte šupku. Nakrájajte na
kocky alebo plátky.
Chrumkavá 8 – 26hodín
Zeler
Oddeľte stonku od listov. Obe
časti starostlivo umyte. Nakrájajte
stonku na plátky shrúbkou
0,6cm. Najprv sušte listy.
Chrumkavý 6 – 14hodín
Jarná cibuľka
Nakrájajte na polovice alebo na
malé kúsky.
Krehká 6 – 10hodín
Špargľa
Umyte anakrájajte na kúsky
dlhé 2,5cm.
Špičky poskytujú lepšiu kvalitu
produktu. Zadná časť rozdrvená
pred vysušením vytvorí
vynikajúcu chuťovú prísadu
rôznych pokrmov.
Chrumkavý 6 – 14hodín
Cesnak
Rozdeľte ho na jednotlivé
strúčiky, odoberte vonkajšiu
šupku, nakrájajte na plátky
asušte na podnosoch.
Veľmi
krehký
6 – 16hodín
Špenát
aďalšia
listová
zelenina
Dôkladne umyte, odstráňte tuhé
stonky.
Naparujte, kým nie je zelenina
zvädnutá, nie však nasiaknutá.
Veľmi
krehký
6 – 16hodín
Bylinky,
korenie
akvetiny
Nakrájajte alebo nasekajte na
malé kúsky. Na dekoračné účely
ponechajte vcelku.
Krehké 8 – 10hodín
VYPNUTIE SUŠIČKY
Po dokončení sušenia otvorte dvierka.
Hlavný vypínač A1 prepnite do polohy OFF (vypnuté). Odpojte prívodný kábel
sušičky od sieťovej zásuvky. Ak chcete sušičku preniesť na iné miesto, najprv ju
nechajte celkom vychladnúť.
USKLADNENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN
Pred zabalením alebo uložením sušených potravín ich nechajte vychladnúť.
Na skladovanie použite vhodné obaly, napríklad sklenené zaváracie poháre,
vzduchotesné nádoby, vrecúška na potraviny alebo obaly, ktoré sú odolné proti
vstrebávaniu vlhkosti. Nepoužívajte plastové alebo hliníkové nádoby. Kovové
konzervy sodklápacími vekami použite iba vprípade, že vysušené potraviny uložíte
do potravinového vrecúška.
Sušené mäso skladujte v uzatvorenej nádobe na suchom, tmavom mieste pri
izbovej teplote. Takto uskladnené zostane chutné apožívateľné niekoľko týždňov
až mesiacov.
Sušené potraviny baľte po menšom množstve čo najtesnejšie ksebe, ale nestláčajte
ich na seba.
Byliny akorenie neuskladňujte vpapierových vrecúškach, pretože oleje nachádzajúce
sa vnich by absorboval papier adošlo by kznehodnoteniu. Najlepšou nádobou na
uskladnenie sú opäť sklenené fľaše spevným uzáverom, vprípade kvetín odporúčame
sklenené nádoby so širokým hrdlom na jednoduchú manipuláciu.
Sušené kvetiny, listy aokvetné lístky vložte do sklenených nádob so širokým hrdlom.
Kvapnite podľa potreby 3 – 4 kvapky vonného oleja na oživenie vône anádobu uzavrite.
Obsah pretrepte auložte na chladnom mieste. Vonný obsah tak bude stále kdispozícii.
Nádoby uložte ideálne na suché, temné miesto pri izbovej či nižšej teplote. Pri
teplotách nižších ako 10 °Csa čas uskladnenia predlžuje cca 2- až 3-krát. Sušené
plody majú trvanlivosť minimálne 1 – 2 roky.
Po otvorení spotrebujte celý obsah najlepšie naraz. Skladované sušené potraviny
kontrolujte minimálne jedenkrát za mesiac.
Sušené potraviny pravidelne raz za mesiac kontrolujte. Ak nájdete na povrchu
kúska potraviny pleseň, oddeľte ho od ostatných azlikvidujte. Zvyšné kúsky, ktoré
neboli napadnuté plesňou, pasterizujte. Napasterizáciu obsahu rozložte potraviny
na podnos na pečenie koláčov apečte vrúre asi 15minút pri teplote 80 °C. Potom
potraviny nechajte schladnúť aznovu zabaľte do čistého vzduchotesného obalu.
REHYDRATÁCIA
Rehydratácia slúži naobnovenie sušených potravín do pôvodného stavu. Všetky
sušené potraviny sa však nemusia obnoviť. Obzvlášť ovocie je lepšie v sušenom
stave. Naproti tomu väčšina druhov zeleniny je po uvedení do pôvodného stavu
chutnejšia.
Rehydratáciou sa potraviny vracajú prakticky do svojej pôvodnej veľkosti, tvaru
aj vzhľadu. Ak sa s nimi správne zaobchádza, zachovajú si väčšinu vône a chuti,
rovnako tak ajminerály aznačné množstvo vitamínov.
Na obnovu zeleniny na varenie ju stačí umyť v čistej vode a potom vložiť do
studenej, neslanej vody aprikryť. Ak je to možné, nechajte ju máčať asi 2 – 8hodín,
potom varte vo vode, ktorú ste použili najej máčanie. Vprípade potreby pridajte
viac vody. Priveďte do varu, potom znížte teplotu azvoľna varte, kým nie je hotová.
Ku koncu varenia môžete tiež pridať soľ, ktorá spomalí obnovovací proces. Čo sa týka
čerstvých produktov, ich prevarenie má za následok zníženie arómy. Naobnovenie
zeleniny napr. mrkvy použite namáčanie studenú vodu. Sušené potraviny sa môžu
obnovovať namáčaním, varením alebo kombináciou oboch týchto spôsobov apo
obnove sa budú podobať čerstvým.
Upozornenie:
Sušenie nezbavuje potraviny baktérií, kvasiniek a plesne.
Ak pri izbovej teplote predĺžite proces namáčania, budú
náchylné na skazenie. Apreto ak máčate sušené ovocie alebo
zeleninu dlhšie než 1–2hodiny, vložte nádobu do chladničky.
Aby potraviny nestratili svoju nutričnú hodnotu, použite pri príprave rôznych
receptov vodu z namáčacieho roztoku. Jedna šálka vysušenej zeleniny má po
obnove asi 2 šálky. Nanahradenie odstránenej vlhkosti pri sušení zalejte zeleninu
studenou vodou a máčajte od 20 minút do 2 hodín. Následne zalejte zeleninu
vriacou vodou. Pri varení priveďte zeleninu kvaru apotom nechajte slabo vrieť.
Jedna šálka vysušeného ovocia má po obnovení objem asi 1 a1/2 šálky. Pridajte
práve toľko vody, aby zakryla ovocie – vprípade potreby je možné neskôr pridať viac
vody. Naobnovu väčšiny ovocia stačí 1 – 8hodín. To závisí od typu ovocia, veľkosti
kusov ateploty vody (pri horúcej vode trvá proces kratší čas). Ak bude čas máčania
príliš dlhý, ovocie stratí arómu. Na varenie obnoveného ovocia prikryte nádobu
azvoľna varte vo vode, vktorej ste ovocie máčali.
Vysušené alebo obnovené ovocie azelenina sa môžu využiť rôznymi spôsobmi.
Sušené ovocie je vhodné na prípravu občerstvenia vdomácnosti, na cestách. Kúsky
ovocia je možné pridať do pečiva alebo cukroviniek.
Obnovené ovocie je možné servírovať ako kompóty alebo polevy. Takisto môže
tvoriť prísadu receptov na prípravu chlebov, huspeninových šalátov, omeliet,
báboviek, plniek, mlieka, zmrzlín avarených obilnín.
Sušenú zeleninu môžete použiť do polievok, duseného mäsa, upraviť ju ako
zeleninovú misu alebo ako suché občerstvenie.
Obnovenú zeleninu je možné použiť pri príprave obľúbených receptov na mäsový
koláč ainých hlavných chodov, do huspenín azeleninových šalátov.
Drvená sušená zelenina je výbornou ingredienciou pre mäsové vývary, polievky
aomáčky.
Na optimálne udržanie nutričných hodnôt odporúčame:
dodržiavať správny čas predvarenia
baliť sušené potraviny správnym spôsobom auložiť ich do nádob na chladnom,
suchom atmavom mieste
vykonávať pravidelne kontrolu uložených potravín, či znovu neabsorbovali
vlhkosť
konzumovať sušené potraviny čo možno najskôr
pri varení obnovených potravín používať máčací roztok
TABUĽKA RIEŠENIA PROBLÉMOV
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
Sušičku nie je
možné spustiť
Prívodný kábel nie je
zapojený kelektrickej sieti.
Hlavný vypínač nie je
vpolohe ON (zapnuté).
Zapojte sušičku
kelektrickej sieti.
Prepnite hlavný vypínač do
polohy ON (zapnuté).
Ventilátor sa
otáča, ale sušička
neprodukuje
teplo
Porucha sušičky. Sušičku vypnite, odpojte
od siete akontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Ventilátor vydáva
neobvyklý hluk
Mriežkový kryt ventilátora
naráža na lopatky
ventilátora.
Sušičku vypnite, odpojte
od siete ajemne odtiahnite
mriežkový kryt od lopatiek
ventilátora. Ak sa tým hluk
nevyrieši, kontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Sušička
produkuje teplo,
ale ventilátor sa
neotáča
Skontrolujte, či otáčaniu
ventilátora neprekáža cudzí
predmet, nečistoty alebo
kúsky surovín.
Vyčistite ventilátor.
Ak sa ani po vyčistení
neroztočí, kontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Potraviny nie sú
dobre usušené
Na podnosoch je
naskladaných príliš mnoho
surovín.
Suroviny sú príliš blízko seba
alebo sú cez seba preložené.
Zredukujte množstvo
surovín.
Upravte usporiadanie
surovín na podnose.
Na dvierkach sa
tvoria kvapky
vody alebo
vlhkosť
Na podnosoch je
naskladaných príliš mnoho
surovín.
Suroviny obsahujú príliš
mnoho vody.
Zredukujte množstvo
surovín.
Predĺžte čas sušenia.
Sušička sa
prehrieva
alebo, naopak,
neprodukuje
teplo.
Systém kontroly teploty
nepracuje správne.
Sušičku vypnite, odpojte
od siete akontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Suroviny nie
sú rovnomerne
vysušené
Hrúbka nakrájaných plátkov
suroviny nie je rovnomerná
Na podnosoch je
naskladaných príliš mnoho
surovín.
Rozmiestnite suroviny
sväčšími medzerami alebo
upravte ich hrúbku.
Zredukujte množstvo
surovín.
- 9 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
ČISTENIE AÚDRŽBA
Upozornenie:
Pred akoukoľvek údržbou a čistením vždy vypnite sušičku
hlavným vypínačom aodpojte ju od elektrickej siete.
Na čistenie prístroja nepoužívajte riedidlá alebo rozpúšťadlá,
príp. čistiace prostriedky spôsobujúce oter, môžu narušiť
povrchovú úpravu.
Sušička ani prívodný kábel nesmú byť ponorené do vody.
Povrch sušičky očistite mierne navlhčenou handričkou aosušte.
Na čistenie jednotlivých podnosov na potraviny použite handričku zvlhčenú
v bežnom prípravku na umývanie riadu. V prípade väčšieho znečistenia môžete
jednotlivé podnosy umyť pod vlažnou tečúcou vodou.
Nasávací otvor (mriežka) na motorovej časti musí byť bezpodmienečne čistá, voľná
na prístup vzduchu. Pri eventuálnom znečistení alebo zanesení prachom očistite
mriežku štetcom alebo nečistotu odsajte vysávačom.
SKLADOVANIE
Ak nebudete sušičku dlhší čas používať, vykonajte nasledujúce:
Očistite sušičku podľa kapitoly Čistenie aúdržba.
Sušičku uložte na bezpečné, bezprašné, čisté asuché miesto, mimo dosahu detí.
Ak to skladovacie miesto umožňuje, odporúčame sušičku skladovať spootvorenými
dvierkami tak, aby sa vnútri netvoril nežiaduci zápach.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätia ...........................................................................................220 – 240 VAC
Menovitý kmitočet ......................................................................................................................... 50 Hz
Príkon .................................................................................................................................................800 W
Dĺžka prívodného kábla ............................................................................................................. 1,10 m
Rozmery (šírka × hĺbka × výška) .................................................................350 × 390 × 510 mm
Hmotnosť ............................................................................................................................................. 9 kg
Celková sušiaca plocha..............................................................................................................1,11 m
2
Rozmer sušiaceho podnosu ......................................................................................370 × 300 mm
Počet sušiacich podnosov ............................................................................................................10 ks
Regulácia teploty ....................................................................................................................35 – 75 °C
Deklarovaná hodnota emisie hluku je nižšia než 62 dB(A), čo predstavuje hladinu
Aakustického výkonu vzhľadom nareferenčný akustický výkon 1 pW.
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM
OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH
ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch
znamená, že použité elektrické aelektronické výrobky sa nesmú pridať
do bežného komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu
a recykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné miesta.
Alternatívne v niektorých krajinách Európskej únie alebo iných
európskych krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu
predajcovi pri kúpe ekvivalentného nového produktu. Správnou
likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné prírodné zdroje
anapomáhate prevencii potenciálnych negatívnych dopadov na životné prostredie
a ľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej likvidácie odpadov. Ďalšie
podrobnosti si vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho zberného miesta. Pri
nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu sa môžu vsúlade snárodnými predpismi
udeliť pokuty.
Pre podnikové subjekty vkrajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické a elektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné
informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia vostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný vEurópskej únii. Ak chcete tento výrobok zlikvidovať, vyžiadajte
si potrebné informácie osprávnom spôsobe likvidácie od miestnych úradov alebo od
svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa
naň vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Sencor SFD 7000BK Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka