- 6 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SK
Sušička potravín
Návod na použitie
■ Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na jeho obsluhu, ato
aj v prípade, že ste už oboznámení s používaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby. Ak odovzdávate spotrebič inej osobe, zaistite,
aby bol pri ňom priložený tento návod na použitie.
■ Minimálne počas trvania zákonného práva z chybného plnenia, prípadne záruky
za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a potvrdenie o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej
škatule od výrobcu.
■ Spotrebič starostlivo vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu časť obalového
materiálu skôr, ako nájdete všetky súčasti spotrebiča.
POPIS SPOTREBIČA APRÍSLUŠENSTVA
A1 Hlavný vypínač
A2 Ovládací panel
A3 Skriňa so sušiacim priestorom
A4 Vysúvacie podnosy
A5 Antikorové platá
A6 Priehľadné dvierka
A7 Držadlo
B1 Otočný volič teploty
B2 Pomôcka na voľbu teploty sušenia
B3 Displej
B4 Podsvietené tlačidlo spustenia/
pozastavenia
B5 Tlačidlo na zvýšenie hodnoty času
(plus)
B6 Tlačidlo na zníženie hodnoty času
(mínus)
ÚČEL POUŽITIA AVLASTNOSTI SUŠIČKY POTRAVÍN
■ Sušička je určená nasušenie potravín, ako je ovocie, zelenina, lesné plody, mäso,
semienka, fazuľa, orechy, huby apod. Ďalej je vhodná na sušenie byliniek, liečivých
rastlín, korenia alebo aj kvetín na dekoračné účely alebo s cieľom vytvorenia
vonných zmesí.
■ Sušičku tvorí skriňa so sušiacim priestorom asdesiatimi poschodiami na vysúvacie
zásuvky aantikorové platá. Vzadnej časti skrine sa ukrýva ohrievacie teleso, motor
sventilátorom atermostat.
■ Sušička je vybavená technológiou horizontálneho prúdenia vzduchu (Horizontal Air
Flow), ktorá zaručuje rovnomernú distribúciu tepla. Vďaka nej sa teplo rozvádza do
všetkých poschodí sušiaceho priestoru rovnako aodpadá tak nutnosť prehadzovať
platá spotravinou počas sušenia.
PREČO POUŽÍVAŤ SUŠIČKU POTRAVÍN
■ Sušenie (dehydrovanie) je jeden znajstarších spôsobov konzervácie potravín, pri
ktorom dochádza k zahriatiu potravín a následnému odpareniu vody. Na rozdiel
od bežného dlhodobého uchovávania potravín (napr. zaváranie, zmrazovanie)
sa šetrným sušením zachováva až 80 % vitamínov, minerálnych a stopových
látok askoncentrujú sa aromatické látky, čím sú sušené potraviny chutnejšie. Pri
správnom skladovaní je potom možné používať usušené potraviny po celý rok.
■ Potraviny, ktoré sa pri tradičnom spôsobe varenia alebo zavárania dlhší čas
zahrievajú na teplotu vyššiu než 48 °C, začnú strácať svoju nutričnú hodnotu azačne
klesať obsah ich enzýmov. Potravinové enzýmy sú dôležité, pretože napomáhajú
telovým tráviacim enzýmom rozkladať potraviny na stráviteľné bielkoviny. Vhodná
sušička ako je táto dokáže nielen udržať dostatočne nízku teplotu, pri ktorej enzýmy
nestrácajú svoj účinok, ale tiež zaistiť teplotu vzduchu dostatočnú na rýchle
usušenie potravín anepodporujúcu rozvoj plesní abaktérií.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
■ Pred prvým použitím sušičky dôkladne umyte vysúvacie podnosy aj antikorové
platá teplou vodou s použitím neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ich
opláchnite čistou vodou adôkladne vytrite dosucha jemnou utierkou.
■ Mierne navlhčenou utierkou umyte aj vnútro skrine avytrite dosucha. Pri umývaní
dávajte pozor, aby ste nenamočili prvky ohrievania alebo ventilátor sušičky. Skriňu
sušičky nikdy neponárajte do vody alebo inej kvapaliny.
■ Pred prvým použitím odporúčame uviesť sušičku do chodu naprázdno a nechať
v prevádzke min. 4 hodiny. Po vypnutí nechajte sušičku a všetky časti jej
príslušenstva ochladiť avyvetrať, aby boli zbavené prípadného zápachu.
PRÍPRAVA NA PREVÁDZKU
UMIESTNENIE SUŠIČKY
■ Sušičku umiestnite do dobre vetranej, teplej a suchej miestnosti s minimálnou
prašnosťou. Okolo sušičky musí byť voľný priestor aspoň 15cm nazaistenie správnej
cirkulácie vzduchu.
■ Povrch na umiestnenie sušičky musí byť stabilný, odolný proti teplu a zároveň
musí byť mimo iných zdrojov tepla. Nosnosť zvoleného povrchu musí zodpovedať
hmotnosti sušičky ajspripravovaným obsahom.
■ Miesto zvoľte aj s ohľadom na to, že počas sušenia nie je vhodné sušičku
premiestňovať. Takisto vezmite doúvahy, že pri sušení môže byť vmiestnosti cítiť
arómu sušených potravín, ktoré nemusia byť pre každého príjemné.
VOĽBA SUROVÍN
■ Správnou voľbou potravín aich prípravou dosiahnete lepší vzhľad ajchuť, rýchlejšie
usušenie, zastavenie zrejúceho procesu apredĺženie trvanlivosti.
■ Najlepšie výsledky dosiahnete iba pri použití kvalitných surovín. Sušiť je možné
prakticky akékoľvek ovocie azeleninu. Nasušenie vyberajte len zrelé, nie prezreté
suroviny, bez známok poškodenia či napadnutia hnilobou alebo plesňou. Sušiť je
možné kyslé ajmálo sladké plody.
■ Ak sa chystáte sušiť mäso, musí byť čerstvé achudé.
PRÍPRAVA SUROVÍN
Poznámka:
Je veľmi pravdepodobné, že zelenina alebo ovocie kúpené v bežnom
obchode sú navoskované alebo ošetrené postrekom. Väčšinu postrekov či
voskov je možné zmyť biologicky rozložiteľným čistidlom alebo voctovej
vode anásledne je potrebné potravinu opláchnuť čistou vodou. Ak by sa
nepodarilo vosk či postrek umyť, odporúčame potravinu pred sušením
oškrabať.
OVOCIE
■ Ovocie dôkladne umyte a dobre osušte. Pripravte si iba také množstvo ovocia,
ktoré ste schopní počas jedného cyklu usušiť. Odstráňte mäkké apoškodené časti.
Suroviny odkôstkujte alebo zbavte jadrovníkov, koreňov a iných nepožívateľných
častí.
■ Ovocie krájajte na rovnakú hrúbku, ideálne sú 2 až 4mm. Kúsky srôznou hrúbkou
zbytočne predĺžia čas sušenia. Krájaním na menšie plátky urýchlite sušenie azlepšíte
zároveň kvalitu produktu.
■ Malé ovocie, ako napríklad rôzne druhy bobúľ (jahody, čučoriedky, brusnice apod.)
môžete ponechať v celku. Väčšie plody však rozpoľte alebo nakrájajte na plátky
alebo kocôčky.
■ Nakrájané ovocie osušte čistou utierkou alebo obrúskom.
■ Ak chcete predísť zhnednutiu niektorých druhov ovocia (jabĺk, hrušiek alebo
marhúľ), pred sušením namočte nakrájané rezy do zmesi pripravenej z250ml vody
a1 lyžice citrónovej alebo ananásovej šťavy. Na získanie zaujímavej chuti môžete
ovocie pokvapkať medom, posypať cukrom, škoricou alebo kokosom. Kúsky ovocia
potom nechajte chvíľu odkvapkať a môžete rovno sušiť. Ovocie ošetrené týmto
roztokom zostane vpriebehu sušenia svetlé anezhnedne ani počas skladovania.
■ Ovocie s prirodzenou tuhou šupkou (hrozno, slivky alebo aj figy) môžete na
urýchlenie sušiaceho procesu namočiť do vriacej vody na 1 – 2 minúty. Potom ich
ihneď ponorte do studenej vody, ochlaďte, osušte anakrájajte na plátky.
■ Nelúpané ovocie ukladajte šupkou dole a reznou plochou hore. Nerovné tvary
ukladajte vždy na hranu so šupkou, nie na rovnú plochu.
ZELENINA
■ Zeleninu dôkladne očistite aumyte.
■ Vykrájajte povrchové kazy.
■ Zeleninu, ktorá vyžaduje dlhodobé varenie, napr. koreňová zelenina, struky, cvikla,
brokolica, mrkva, zeler, kukurica, zemiaky akarfiol, je vhodné pred sušením napariť.
Danú zeleninu stačí zhruba päť minút povariť nad parou, aby nestratila farbu
avitamíny.
■ Paradajky je dobré olúpať.
■ Nakrájanú zeleninu môžete namočiť do slanej vody.
MÄSO
■ Sušiť môžete hovädzie, zverinu, hydinové alebo rybacie mäso. Vyberajte chudé
mäso, ktoré obsahuje čo možno najmenej tuku. Čím chudšie mäso použijete, tým sa
rýchlejšie vysuší. Čím vyšší obsah tuku bude vmäse, tým kratšia je jeho trvanlivosť
po usušení.
■ Mäso dôkladne očistite aodrežte tučné časti. Potom ho nakrájajte na veľmi tenké
plátky shrúbkou cca 2 až 5mm ašírkou 2,5cm, aby sušenie prebiehalo rovnomerne.
Dĺžku zvoľte podľa potreby.
■ Hotové plátky ochuťte podľa vlastnej preferencie, počnúc od bežného solenia,
marinovania, potretia grilovacím korením a podobne. Ochutené mäso nechajte
uležať, ideálne cez noc vchladničke.
■ Po vložení mäsa do sušičky najprv nechajte mäso rozohriať na 15minút na teplotu
najmenej 70°C, vďaka čomu sa vmäse zničia prípadné baktérie aďalšie škodlivé
látky. Potom znížte teplotu podľa potreby askúseností, napríklad na 63°Casušte
zhruba 5 až 7hodín. Proces sušenia kontrolujte 1× zahodinu. Dobre usušené mäso
spoznáte tak, že keď naň zdvoch strán zatlačíte, rozlomí sa vpolovici.
BYLINKY, KORENIE AKVETINY
■ Byliny sušte veľmi šetrne. Odstráňte iba stonku, byliny ďalej neporciujte. Listové
byliny je potrebné počas sušiaceho procesu obracať, aby sa zabránilo zlepovaniu.
■ Listy na sušenie trhajte mladé akrehké, struky so semenami zbierajte skôr, než sa
otvoria. Kvetiny zbierajte mladé apolootvorené.
MAŠKRTY PRE DOMÁCICH MAZNÁČIKOV
■ Na výrobu maškŕt pre domácich maznáčikov použite zdravé ačerstvé ingrediencie,
ktoré neobsahujú žiadne prísady či konzervačné látky. Dôležité je vziať doúvahy
veľkosť zvieraťa. Napríklad malé rasy psov majú malé tlamy a drobné zúbky,
potrebujú teda malé maškrty, ktoré nebudú také chrumkavé. Naproti tomu väčšie
rasy môžu dostať veľké a chrumkavé pochúťky. Ich tvrdosť môžete vyskúšať
rozdrvením niekoľkých pochúťok vruke.
■ Všetky ingrediencie premiešajte vo veľkej mise a vytvarujte bochníček. Na
pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na výšku cca 6mm. Zcesta potom vykrajujte
tvary, ktoré má váš maznáčik rád.
UMIESTNENIE POTRAVINY NA PLATÁ
■ Nakrájané kúsky rozložte na platá rovnomerne, neprekladajte ich cez seba
anechajte medzi jednotlivými kúskami medzery. Využite asi 85% plochy každého
plata, aby bola zaistená dostatočná cirkulácia vzduchu.
■ Pod šťavnatejšie suroviny dajte radšej sušiacu vložku, aby znich neodkvapkávala
šťava na podnosy, atiež zdôvodu jednoduchšej následnej údržby.