Sencor SFD 7750SS Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
SK SUŠIČKA POTRAVÍN
Preklad pôvodného návodu
SFD 7750SS
SFD 7750SS
A
2
3
4
5
6
1
B
8888
TEMPTIME
234
57
61
- 1 - 12/2022
2022, .
SK Sušička potravín
Dôležité bezpečnostné pokyny
ČÍTAJTE POZORNE AUSCHOVAJTE ICH NA BUDÚCE
POUŽITIE.
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8 rokov
astaršie aosoby so zníženými fyzickými, zmyslovými
či mentálnymi schopnosťami alebo snedostatkom
skúseností aznalostí, ak sú pod dozorom alebo boli
poučené opoužívaní spotrebiča bezpečným spôsobom
arozumejú prípadným nebezpečenstvám.
Deti sa so spotrebičom nesmú hrať. Čistenie aúdržbu
vykonávanú používateľom nesmú vykonávať deti, pokiaľ
nie sú staršie ako 8 rokov apod dozorom.
Ak je prívodný kábel poškodený, jeho výmenu zverte
odbornému servisnému stredisku, aby sa zabránilo vzniku
nebezpečnej situácie. Spotrebič spoškodeným prívodným
káblom je zakázané používať.
Deti mladšie ako 8 rokov sa musia držať mimo dosahu
spotrebiča ajeho prívodu.
Povrchy spotrebiča, ktoré sú vstyku spokrmom, vždy
čistite podľa pokynov vtomto návode.
Varovanie:
Tento spotrebič nie je určený na ovládanie
prostredníctvom programátora, vonkajšieho
časového spínača alebo diaľkového ovládania.
- 2 - 12/2022
2022, .
Elektrická bezpečnosť
Pred pripojením spotrebiča kelektrickej zásuvke sa uistite, že sa zhoduje napätie uvedené na jeho typovom štítku snapätím vo vašej zásuvke.
Spotrebič pripájajte iba kriadne uzemnenej zásuvke. Nepoužívajte predlžovací kábel.
Pred použitím plne rozviňte prívodný kábel.
Prívodný kábel spotrebiča nepripájajte aneodpájajte od elektrickej zásuvky mokrými rukami.
Dbajte na to, aby sa vidlica prívodného kábla nedostala do kontaktu svlhkosťou, vodou alebo inou kvapalinou. Ak sa tak napriek tomu stane, vidlicu
starostlivo vysušte pred ďalším použitím.
Neodpájajte spotrebič od elektrickej zásuvky ťahom za prívodný kábel. Mohlo by dôjsť kpoškodeniu kábla alebo elektrickej zásuvky. Kábel
odpájajte od zásuvky ťahom za zástrčku.
Na prívodný kábel neklaďte ťažké predmety. Dbajte na to, aby prívodný kábel nevisel cez okraj stola alebo aby sa nedotýkal horúceho povrchu
alebo ostrých predmetov.
Prívodný kábel udržujte vsuchu.
Spotrebič neopravujte sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy anastavenia tohto spotrebiča zverte autorizovanému servisnému stredisku.
Zásahom do spotrebiča počas platnosti záruky sa vystavujete riziku straty záručných plnení.
Aby ste zabránili nebezpečenstvu úrazu elektrickým prúdom, nikdy neponárajte prívodný kábel do vody alebo inej tekutiny ani ho neumývajte pod
tečúcou vodou.
Nepoužívajte spotrebič, ak nefunguje správne, ak bol poškodený alebo ponorený do vody.
Spotrebič je určený na použitie vdomácnosti. Nepoužívajte ho na komerčné účely alebo nainé účely, na ktoré nie je určený.
Bezpečnosť pri používaní
Tento spotrebič je určený na použitie vdomácnostiach, kanceláriách apodobných priestoroch. Nepoužívajte ho vpriemyselnom prostredí alebo
vonku alebo vmiestnostiach svysokou vlhkosťou, ako napr. vpráčovniach alebo kúpeľniach.
Spotrebič nepoužívajte vpriemyselnom prostredí alebo vonku. Nepoužívajte ho nainé účely, než na aké je určený.
Spotrebič používajte iba soriginálnym príslušenstvom od výrobcu. Nikdy nepoužívajte príslušenstvo, ktoré sa nedodáva stýmto spotrebičom alebo
nie je výslovne odporučené výrobcom.
Spotrebič ajeho príslušenstvo používajte vsúlade spokynmi uvedenými vtomto návode naobsluhu.
Spotrebič používajte iba soriginálnym príslušenstvom, ktoré sa sním dodáva.
Pred každým použitím sa presvedčte, že zvolené príslušenstvo nie je poškodené. Nikdy nepoužívajte spotrebič spoškodeným príslušenstvom.
Spotrebič ajeho príslušenstvo neklaďte na elektrický alebo plynový varič ani do jeho blízkosti, na okraj stola alebo na nestabilné povrchy. Spotrebič
umiestňujte iba na rovný, suchý astabilný povrch.
Spotrebič ajeho príslušenstvo nevystavujte vplyvom vonkajšieho prostredia, extrémnym teplotám, priamemu slnečnému žiareniu, nadmernej
vlhkosti alebo nadmerne prašnému prostrediu.
Spotrebič ajeho príslušenstvo neumiestňujte do blízkosti ohrievacích telies, otvoreného ohňa alebo iných zdrojov tepla.
Chráňte spotrebič apríslušenstvo pred pádmi na zem alebo na stôl ajzmalej výšky apred pádmi predmetov na ne.
Do ventilačných otvorov spotrebiča nezasúvajte žiadne predmety. Nezakrývajte ventilačné otvory spotrebiča, hrozí nebezpečenstvo prehriatia.
Ak je spotrebič vprevádzke, dávajte pozor na deti adomáce zvieratá.
Spotrebič nikdy nenechávajte vprevádzke bez dozoru. Kontrolujte ho po celý čas sušenia potravín.
Ak sa bude spotrebič používať vblízkosti detí, dbajte na zvýšenú opatrnosť amiesto na inštaláciu zvoľte tak, aby bol umiestnený mimo ich dosahu.
Vblízkosti spotrebiča nepoužívajte spreje.
Do vnútorného priestoru spotrebiča nevkladajte materiály zpapiera alebo plastu. Vo vnútornom priestore spotrebiča nič neskladujte.
Pri manipulácii so spotrebičom apodnosmi postupujte opatrne, môžu byť horúce!
Teplota prístupných povrchov môže byť vyššia, ak je spotrebič včinnosti.
Spotrebič neprenášajte, ak je horúci.
Podnosy udržujte čisté, pretože prichádzajú do priameho kontaktu spotravinami.
Spotrebič neumývajte pod tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej tekutiny. Okrem podnosov nie je žiadna časť spotrebiča určená
naumývanie vumývačke riadu.
Spotrebič nezapínajte naprázdno. Nesprávne používanie spotrebiča môže nepriaznivo ovplyvniť jeho životnosť.
Spotrebič nepoužívajte, ak nefunguje správne alebo javí známky poškodenia.
Aby sa zabránilo vzniku nebezpečnej situácie, spotrebič neopravujte sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy zverte autorizovanému
servisnému stredisku. Zásahom do spotrebiča sa vystavujete riziku straty zákonného práva zchybného plnenia, prípadne záruky za akosť.
Spotrebič skladujte vsuchom prostredí.
- 3 - 12/2022
2022, .
Ďakujeme, že ste si kúpili náš výrobok značky SENCOR, averíme, že
sním budete spokojní.
Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom na
jeho obsluhu, ato aj vprípade, že ste už oboznámení spoužívaním
spotrebičov podobného typu. Spotrebič používajte iba tak, ako je
opísané vtomto návode na použitie. Návod uschovajte pre prípad
ďalšej potreby. Ak odovzdávate spotrebič inej osobe, zaistite, aby
priňom bol priložený tento návod na použitie.
Spotrebič starostlivo vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu
časť obalového materiálu skôr, než nájdete všetky jeho súčasti.
Minimálne počas trvania zákonného práva zchybného plnenia,
prípadne záruky za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný
kartón, baliaci materiál, pokladničný doklad apotvrdenie orozsahu
zodpovednosti predávajúceho alebo záručný list. Vprípade prepravy
odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej škatule od výrobcu.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
POPIS SPOTREBIČA
A1 Ovládací panel
A2 Priehľadné dvierka
A3 Sušiaci priestor
A4 Vyberateľné antikorové
podnosy (7×)
A5 Plastová mriežka (1×)
A6 Odkvapkávacia tácka (1×)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
B1 Osvetlenie vnútorného
priestoru
B2 Nastavenie času
B3 Tlačidlo na zníženie hodnoty
B4 Displej
B5 Tlačidlo na zvýšenie hodnoty
B6 Nastavenie teploty
B7 Tlačidlo zapnutia avypnutia
sušičky
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ÚČEL POUŽITIA
Sušička je určená nasušenie potravín, ako je ovocie, zelenina, lesné
plody, mäso, semienka, fazuľa, orechy, huby apod. Ďalej je vhodná
na sušenie byliniek, liečivých rastlín, korenia alebo ajkvetín na
dekoračné účely alebo scieľom vytvorenia vonných zmesí.
Sušičku tvorí skriňa so sušiacim priestorom asposchodiami pre
vyberateľné podnosy. Vzadnej časti skrine sa ukrýva ohrievacie
teleso, motor sventilátorom atermostat.
Sušička je vybavená technológiou horizontálneho prúdenia vzduchu
(Horizontal Air Flow), ktorá zaručuje rovnomernú distribúciu tepla.
Vďaka nej sa teplo rozvádza do všetkých poschodí sušiaceho
priestoru rovnako aodpadáva tak nutnosť prehadzovať podnosy
spotravinou počas sušenia.
PREČO POUŽÍVAŤ SUŠIČKU POTRAVÍN
Sušenie (dehydrovanie) je jeden znajstarších spôsobov konzervácie
potravín, pri ktorom dochádza kzahriatiu potravín anáslednému
odpareniu vody. Na rozdiel od bežného dlhodobého uchovávania
potravín (napr. zaváranie, zmrazovanie) sa šetrným sušením
zachováva až 80% vitamínov, minerálnych astopových látok
askoncentrujú sa aromatické látky, čím sú sušené potraviny
chutnejšie. Pri správnom skladovaní je potom možné používať
usušené potraviny po celý rok.
Potraviny, ktoré sa pri tradičnom spôsobe varenia alebo zavárania
dlhší čas zahrievajú na teplotu vyššiu než 48°C, začnú strácať svoju
nutričnú hodnotu azačne klesať obsah ich enzýmov. Potravinové
enzýmy sú dôležité, pretože napomáhajú telovým tráviacim
enzýmom rozkladať potraviny na stráviteľné bielkoviny. Vhodná
sušička ako je táto dokáže nielen udržať dostatočne nízku teplotu, pri
ktorej enzýmy nestrácajú svoj účinok, ale tiež zaistiť teplotu vzduchu
dostatočnú na rýchle usušenie potravín anepodporujúcu rozvoj plesní
abaktérií.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Pred prvým použitím sušičky dôkladne umyte vyberateľné podnosy
teplou vodou spoužitím neutrálneho kuchynského saponátu. Potom
ich opláchnite čistou vodou adôkladne vytrite dosucha jemnou
utierkou. Podnosy je možné tiež umyť vumývačke riadu.
Mierne navlhčenou utierkou umyte aj vnútro skrine avytrite dosucha.
Pri umývaní dávajte pozor, aby ste nenamočili prvky ohrievania alebo
ventilátor sušičky. Skriňu sušičky nikdy neponárajte do vody alebo
inej kvapaliny.
Pred prvým použitím odporúčame uviesť sušičku do chodu naprázdno
anechať vprevádzke min. 4 hodiny. Po vypnutí nechajte sušičku
avšetky časti jej príslušenstva ochladiť avyvetrať, aby boli zbavené
prípadného zápachu.
Prívodný kábel motorovej základne čistite iba suchou handričkou,
nikdy ho neumývajte vodou.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
UMIESTNENIE SUŠIČKY
Sušičku umiestnite do dobre vetranej, teplej asuchej miestnosti
sminimálnou prašnosťou. Okolo sušičky musí byť voľný priestor
aspoň 15cm nazaistenie správnej cirkulácie vzduchu.
Povrch na umiestnenie sušičky musí byť stabilný, odolný proti teplu
azároveň musí byť mimo iných zdrojov tepla. Nosnosť zvoleného
povrchu musí zodpovedať hmotnosti sušičky ajspripravovaným
obsahom.
Miesto zvoľte ajsohľadom na to, že počas sušenia nie je vhodné
sušičku premiestňovať. Takisto vezmite doúvahy, že pri sušení môže
byť vmiestnosti cítiť arómu sušených potravín, ktoré nemusia byť pre
každého príjemné.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
VOĽBA SUROVÍN
Správnou voľbou potravín aich prípravou dosiahnete lepší
vzhľad ajchuť, rýchlejšie usušenie, zastavenie zrejúceho procesu
apredĺženie trvanlivosti.
Najlepšie výsledky dosiahnete iba pri použití kvalitných surovín. Sušiť
je možné prakticky akékoľvek ovocie azeleninu. Nasušenie vyberajte
len zrelé, nie prezreté suroviny, bez známok poškodenia či napadnutia
hnilobou alebo plesňou. Sušiť je možné kyslé ajmálo sladké plody.
Ak sa chystáte sušiť mäso, musí byť čerstvé achudé.
PRÍPRAVA SUROVÍN
Poznámka:
Je veľmi pravdepodobné, že zelenina alebo ovocie
kúpené vbežnom obchode sú navoskované alebo
ošetrené postrekom. Väčšinu postrekov či voskov
je možné zmyť biologicky rozložiteľným čistidlom
alebo voctovej vode anásledne je potrebné potravinu
opláchnuť čistou vodou. Ak by sa nepodarilo vosk či
postrek umyť, odporúčame potravinu pred sušením
oškrabať.
OVOCIE
Ovocie dôkladne umyte adobre osušte. Pripravte si iba také množstvo
ovocia, ktoré ste schopní počas jedného cyklu usušiť. Odstráňte
mäkké apoškodené časti. Suroviny odkôstkujte alebo zbavte
jadrovníkov, koreňov ainých nepožívateľných častí.
Ovocie krájajte na rovnakú hrúbku, ideálne sú 2 až 4 mm. Kúsky
srôznou hrúbkou zbytočne predĺžia čas sušenia. Krájaním na menšie
plátky urýchlite sušenie azlepšíte zároveň kvalitu produktu.
SK Sušička potravín
Návod na použitie
- 4 - 12/2022
2022, .
Malé ovocie, ako napríklad rôzne druhy bobúľ (jahody, čučoriedky,
brusnice apod.) môžete ponechať vcelku. Väčšie plody však rozpoľte
alebo nakrájajte na plátky alebo kocôčky.
Nakrájané ovocie osušte čistou utierkou alebo obrúskom.
Ak chcete predísť zhnednutiu niektorých druhov ovocia (jabĺk, hrušiek
alebo marhúľ), pred sušením namočte nakrájané rezy do zmesi
pripravenej z250 ml vody a1 lyžice citrónovej alebo ananásovej
šťavy. Na získanie zaujímavej chuti môžete ovocie pokvapkať medom,
posypať cukrom, škoricou alebo kokosom. Kúsky ovocia potom
nechajte chvíľu odkvapkať amôžete rovno sušiť. Ovocie ošetrené
týmto roztokom zostane vpriebehu sušenia svetlé anezhnedne ani
počas skladovania.
Ovocie sprirodzenou tuhou šupkou (hrozno, slivky alebo ajfigy)
môžete na urýchlenie sušiaceho procesu namočiť do vriacej vody na
1 – 2 minúty. Potom ich ihneď ponorte do studenej vody, ochlaďte,
osušte anakrájajte na plátky.
Nelúpané ovocie ukladajte šupkou dole areznou plochou hore.
Nerovné tvary ukladajte vždy na hranu so šupkou, nie na rovnú
plochu.
ZELENINA
Zeleninu dôkladne očistite aumyte.
Vykrájajte povrchové kazy.
Zeleninu, ktorá vyžaduje dlhodobé varenie, napr. koreňová zelenina,
struky, cvikla, brokolica, mrkva, zeler, kukurica, zemiaky akarfiol, je
vhodné pred sušením napariť. Danú zeleninu stačí zhruba päť minút
povariť nad parou, aby nestratila farbu avitamíny.
Paradajky je dobré olúpať.
Nakrájanú zeleninu môžete namočiť do slanej vody.
MÄSO
Sušiť môžete hovädzie, zverinu, hydinové alebo rybacie mäso.
Vyberajte chudé mäso, ktoré obsahuje čo možno najmenej tuku. Čím
chudšie mäso použijete, tým sa rýchlejšie vysuší. Čím vyšší obsah
tuku bude vmäse, tým kratšia je jeho trvanlivosť po usušení.
Mäso dôkladne očistite aodrežte tučné časti. Potom ho nakrájajte na
veľmi tenké plátky shrúbkou cca 2 až 5mm ašírkou 2,5cm, aby
sušenie prebiehalo rovnomerne. Dĺžku zvoľte podľa potreby.
Hotové plátky ochuťte podľa vlastnej preferencie, počnúc od bežného
solenia, marinovania, potretia grilovacím korením apodobne.
Ochutené mäso nechajte uležať, ideálne cez noc vchladničke.
Po vložení mäsa do sušičky odporúčame proces sušenia 1× za hodinu
kontrolovať. Dobre usušené mäso spoznáte tak, že keď naň zdvoch
strán zatlačíte, rozlomí sa vpolovici.
BYLINKY, KORENIE AKVETINY
Byliny sušte veľmi šetrne. Odstráňte iba stonku, byliny ďalej
neporciujte. Listové byliny je potrebné počas sušiaceho procesu
obracať, aby sa zabránilo zlepovaniu.
Listy na sušenie trhajte mladé akrehké, struky so semenami zbierajte
skôr, než sa otvoria. Kvetiny zbierajte mladé apolootvorené.
MAŠKRTY PRE DOMÁCICH MAZNÁČIKOV
Na výrobu maškŕt pre domácich maznáčikov použite zdravé ačerstvé
ingrediencie, ktoré neobsahujú žiadne prísady či konzervačné látky.
Dôležité je vziať doúvahy veľkosť zvieraťa. Napríklad malé rasy psov
majú malé tlamy adrobné zúbky, potrebujú teda malé maškrty, ktoré
nebudú také chrumkavé. Naproti tomu väčšie rasy môžu dostať veľké
achrumkavé pochúťky. Ich tvrdosť môžete vyskúšať rozdrvením
niekoľkých pochúťok vruke.
Všetky ingrediencie premiešajte vo veľkej mise avytvarujte bochníček.
Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na výšku cca 6mm. Zcesta
potom vykrajujte tvary, ktoré má váš maznáčik rád.
UMIESTNENIE POTRAVINY NA PODNOSY
Nakrájané kúsky rozložte na podnosy rovnomerne, neprekladajte ich
cez seba anechajte medzi jednotlivými kúskami medzery. Využite asi
85% plochy každého podnosu, aby sa zaistila dostatočná cirkulácia
vzduchu.
Pod šťavnatejšie suroviny dajte radšej sušiacu vložku, aby znich
neodkvapkávala šťava na podnosy, atiež zdôvodu jednoduchšej
následnej údržby.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ZAPNUTIE
Umiestnite sušičku na miesto zvolené podľa pokynov vkapitole
UMIESTNENIE SUŠIČKY.
Vložte podnosy spripravenou surovinou do sušičky ariadne zavrite
dvierka.
Prívodný kábel sušičky zapojte do elektrickej zásuvky. Tlačidlá
adisplej krátko prebliknú, ozve sa zvuková signalizácia arozsvieti sa
tlačidlo B7. Tým je sušička vpohotovostnom režime.
Stlačením tlačidla B7 sa sušička uvedie do aktívneho režimu.
Displej ajtlačidlá sa rozsvietia asušička je pripravená naprevádzku.
Ak do 5 minút nestlačíte žiadne tlačidlo, sušička vstúpi späť do
pohotovostného režimu.
ZMENA JEDNOTIEK TEPLOTY
Sušička umožňuje zobrazenie teploty v°C alebo °F. Ak chcete zmeniť
jednotku teploty, stlačte apodržte tlačidlo TEMP (B6) na 3sekundy.
Jednotka sa prepne zo°C na°F. Rovnakým postupom zmeníte
jednotku späť na°C.
NASTAVENIE TEPLOTY AČASU
Na nastavenie teploty stlačte tlačidlo TEMP (B6). Pomocou tlačidiel
B3 alebo B5 upravte hodnotu na displeji. Každým stlačením tlačidla
sa teplota zvýši alebo zníži o5°C. Stlačením apodržaním tlačidla
zrýchlite nastavenie teploty. Teplotu môžete nastaviť vrozmedzí
30 – 75°C.
Na nastavenie času stlačte tlačidlo TIME (B2). Pomocou tlačidiel B3
alebo B5 upravte hodnotu na displeji. Každým stlačením tlačidla sa
čas predĺži alebo skráti o30 minút. Stlačením apodržaním tlačidla B3
alebo B5 zrýchlite nastavenie času. Čas môžete nastaviť vrozmedzí
01:00 – 24:00 hodín.
Hodnotu teploty ajčasu môžete upraviť kedykoľvek ajpočas sušenia.
SPUSTENIE SUŠENIA
Stlačením tlačidla B7 sa spustí sušenie. Na displeji sa začne postupne
odpočítavať nastavený čas.
OSVETLENIE SUŠIACEHO PRIESTORU
Vprípade potreby lepšieho náhľadu na proces sušenia bez nutnosti
otvoriť dvierka sušičky je možné zapnúť osvetlenie sušiaceho priestoru
stlačením tlačidla B1. Ďalším stlačením tlačidla B1 osvetlenie vypnete.
KONTROLA POTRAVÍN POČAS SUŠENIA
Ak chcete počas procesu sušenia vysunúť niektorý zpodnosov
askontrolovať stav potraviny, jednoducho otvorte dvierka, podnos
vysuňte azavrite dvierka. Odpočítavanie času na displeji bude
pokračovať ďalej.
Vzhľadom nateplotu použite na vysunutie podnosu spotravinou
kuchynské lapky. Vzorku potraviny vyberte, nechajte chvíľu
vychladnúť askontrolujte.
Po kontrole zasuňte podnos späť.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TIPY NA SUŠENIE
Sčasom sušenia experimentujte podľa vlastnej chuti. Niekto preferuje
výsledné potraviny suchšie achrumkavejšie, iný, naopak, menej
suchšie astuhšou konzistenciou. Odporúčame si zaznamenať čas
sušenia jednotlivých druhov pokrmov.
Ak chcete skontrolovať mieru usušenia, vyberte hrsť potravín
anechajte niekoľko minút vychladnúť. Horúce potraviny sa zdajú byť
mäkšie, vlhkejšie aohybnejšie než vo vychladnutom stave.
Pred odobratím suroviny zpodnosov sa uistite, že je každý kúsok
kompletne vysušený. Ak si nie ste istí, rozkrojte jeden kúsok na
polovice askontrolujte stav vysušenia.
- 5 - 12/2022
2022, .
Usušené ovocie, zeleninu alebo huby nechajte asi 1 hodinu
vychladnúť, pokojne ajvo vypnutej sušičke. Čas na chladnutie však
nepredlžujte, sušené suroviny by mohli absorbovať vlhkosť zokolitého
vzduchu abolo by nutné ich znovu dosušiť.
Potravina musí byť dostatočne suchá, aby nedošlo kmnoženiu
mikroorganizmov aznehodnoteniu. Sušená zelenina musí byť tvrdá
akrehká, sušené ovocie by malo byť mäkké aohybné. Na dlhodobé
uskladnenie by malo byť domáce ovocie suchšie než komerčne
predávané sušené ovocie.
Odporúčame potraviny každú hodinu skontrolovať avprípade
nerovnomerného sušenia upraviť rozmiestnenie potravín na
podnosoch.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA
Poznámka:
Časy sušenia vnasledujúcich tabuľkách sú iba orientačné.
Skutočné časy závisia od izbovej teploty, vlhkosti ovzdušia,
vlhkosti sušených potravín aod toho, ako tenko sú
potraviny nakrájané. Prírodná šťavnatosť potravín sa líši.
Ovocný cukor priniektorých druhoch si vyžaduje dlhší čas
sušenia.
Ovocie Príprava Teplota
(°C)
Výstupný
stav
Čas
(hodiny)
Marhule
Rozkrojte na polovice
aodstráňte kôstky.
Rozkrojené polovice
otočte suchou stranou
dole.
60 – 65 Do mäkka 18 – 20
Banány Olúpte anakrájajte na
plátky hrubé 3 mm. 65 – 70 Do
chrumkava 12 – 14
Figy
Umyte, odstráňte škvrny
anakrájajte na štvrtiny.
Suchou stranou dole
60 – 65 Do mäkka 18 – 20
Kivi Umyte anakrájajte na
plátky hrubé 6 mm. 60 – 65 Do mäkka 8 – 11
Broskyne
Umyte, olúpte, zbavte
kôstok anakrájajte na
polovice alebo plátky.
60 – 65 Do mäkka 8 – 17
Hrušky
Umyte, zbavte
jadrovníkov, olúpte
anakrájajte na krúžky.
60 – 65 Do mäkka 4 – 8
Ananásy
Olúpte, odstráňte
vláknitú časť ajadro.
Nakrájajte na plátky
hrubé 6 mm.
60 – 65 Do mäkka 11 – 18
Rebarbora Umyte anakrájajte na
dĺžku 25 mm. 60 – 65 Do mäkka 6 – 10
Jahody Umyte anakrájajte na
plátky hrubé 6 mm. 60 – 65 Do mäkka 7 – 15
Vodový
melón
Olúpte, nakrájajte na
obdĺžničky aodstráňte
semienka. Nakrájajte na
plátky hrubé 10 mm.
60 – 65 Do mäkka
alepkava 8 – 10
Pitaya Olúpte anakrájajte na
plátky hrubé 3 mm. 65 – 70 Do
chrumkava 10 – 14
Jablká
Umyte, zbavte
jadrovníkov, olúpte
anakrájajte na krúžky.
60 – 65 Do mäkka 7 – 15
Zelenina Príprava Teplota
(°C)
Výstupný
stav
Čas
(hodiny)
Artičoky
Nakrájajte na pásky
široké 8 mm avarte asi
10 minút.
50 – 55 Do krehka 6 – 14
Strukoviny
Nakrájajte avarte vpare,
kým nebudú priesvitné
arovné, rozložte ich
na jemnú sieťovanú
podložku.
45 – 55 Tvrdé /
krehké 10 – 18
Kapusta Čisté listy bez
podzemku 50 – 55 Do krehka 8 – 30
Karfiol Dusený domäkka,
nakrájaný 50 – 55 Tvrdý 6 – 16
Zeler Nakrájajte na plátky
hrubé 7 mm. 50 – 55 Do krehka 6 – 14
Čínska
pažítka Nakrájajte 50 – 55 Do krehka 6 – 10
Cesnak Olúpaný anakrájaný 50 – 55 Do krehka 6 – 16
Čierne
korenie Celé 65 – 70 Do krehka 8 – 14
Cibuľa Nakrájaná 50 – 55 Do krehka 8 – 14
Hrášok Uvarte vpare 3 –
5minút. 65 – 70 Do krehka 8 – 14
Špenát Duste do zvädnutia. 50 – 55 Do krehka 6 – 16
Špargľa Po umytí nakrájajte na
kúsky 25 mm. 50 – 55 Do
chrumkava 4 – 6
Cvikla
Uvarte, nechajte
vychladnúť, odstráňte
korene ahlavy.
Nakrájajte na kúsky
25 mm.
50 – 55 Do
chrumkava 9 – 12
Cvikla
Odstráňte 10 mm
zhornej časti, najmä
ju dôkladne olúpte
apotom nakrájajte na
plátky 5 mm.
50 – 55 Do mäkka 9 – 12
Brokolica
Rozrežte auvarte do
mäkka, nakrájajte na
kúsky 10 mm.
50 – 55 Do
chrumkava 10 – 14
Kapusta Umyte anakrájajte na
pásky 3 mm. 50 – 55 Do
chrumkava 8 – 11
Mrkva
Odrežte hornú aspodnú
časť ariadne očistite
povrch. Uvarte do
mäkka anakrájajte na
plátky hrubé 3 mm.
50 – 55 Ohybné 7 – 11
Kukurica
Zkukuričného klasu
odrežte kukuričné
zrná arozložte ich na
sieťovanú podložku.
50 – 55 Do
chrumkava 7 – 10
Uhorky Umyte anakrájajte na
plátky hrubé 3 mm. 50 – 55 Ohybné 4 – 8
Baklažán
Umyte, olúpte
anakrájajte na plátky
hrubé 6 mm.
50 – 55 Ohybné 4 – 8
Huby Umyte anakrájajte na
plátky hrubé 8 mm. 50 – 55 Ohybné 4 – 7
Reďkovka
Očistite, uvarte
vpare (ak je to nutné)
anakrájajte na plátky
8 mm.
50 – 55 Mäkké /
Ohybné 7 – 11
Štipľavé
papričky
Umyte aodstráňte
semienka abiele časti.
Nakrájajte na dlhé
pásky široké 6 mm
alebo na kolieska.
50 – 55 Ohybné 4 – 8
Zemiaky
Umyte aošúpte. Varte
asi 4 – 6 minút do
zmäknutia. Nakrájajte
na plátky hrubé 6 mm.
50 – 55 Chrumkavé
/ Mäkké 7 – 13
Tekvica Umyte anakrájajte na
plátky hrubé 6 mm. 50 – 55 Ohybné 10 – 14
Paradajky Po umytí nakrájajte na
krúžky hrubé 6 mm. 50 – 55 Ohybné 10 – 14
Dyňa Umyte anakrájajte na
plátky hrubé 5 mm. 50 – 55 Do
chrumkava 7 – 11
Sladké
zemiaky
Umyte aošúpte. Varte
vpare 4 – 6 minút.
Nakrájajte na plátky
hrubé 6 mm.
50 – 55
Do
chrumkava
/ domäkka
7 – 13
- 6 - 12/2022
2022, .
Mäso
aostatné Príprava Teplota
(°C)
Výstupný
stav
Čas
(hodiny)
Trhané
mäso
Použite chudé mäso, aby
ste odstránili čo najviac
tuku, pretože tuk sa časom
kazí.
Nakrájajte na plátky hrubé
6 mm aumiestnite na
sušiaci podnos.
60 – 70 Ohybné 7 – 8
Orechy
asušené
ovocie
Rovnomerne rozložte na
sieťovanú podložku. 50 – 55 Tvrdé /
Krehké 8 – 14
Vanilka,
bylinky
Rozložte ingrediencie
voľne na podnos namiesto
toho, aby ste ich skladali
na seba.
40 – 50 Mäkké /
Krehké 8 – 12
Voňavé
čaje
Rozložte voňavé čaje voľne
na podnos, nedávajte ich
na seba.
30 – 40 Ohybné 10 – 18
OCHRANA PROTI PREHRIATIU
Sušička je vybavená poistkou proti prehriatiu. Ak by vplyvom napr.
nesprávne naskladaných potravín došlo kvzniku príliš vysokej
teploty, na displeji sa zobrazí chybový kód „E1“ alebo „E2“, ozve sa
zvuková signalizácia (3×) ado 10 sekúnd sa sušička vypne.
Vtom prípade vytiahnite prívodný kábel zo zásuvky anechajte
sušičku schladnúť. Potom ju môžete opäť uviesť do prevádzky.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
VYPNUTIE
Na vypnutie sušičky stlačte tlačidlo B7.
Odpojte prívodný kábel sušičky od elektrickej zásuvky. Ak chcete
sušičku preniesť na iné miesto, najprv ju nechajte celkom vychladnúť.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
USKLADNENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN
Pred zabalením alebo uložením sušených potravín ich nechajte
vychladnúť. Na skladovanie použite vhodné obaly, napríklad
sklenené zaváracie poháre, vzduchotesné nádoby, vrecúška na
potraviny alebo obaly, ktoré sú odolné proti vstrebávaniu vlhkosti.
Nepoužívajte plastové alebo hliníkové nádoby. Kovové konzervy
sodklápacími vekami použite iba vprípade, že vysušené potraviny
uložíte do potravinového vrecúška.
Sušené mäso skladujte vuzatvorenej nádobe na suchom, tmavom
mieste pri izbovej teplote. Takto uskladnené zostane chutné
apožívateľné niekoľko týždňov až mesiacov.
Sušené potraviny baľte po menšom množstve čo najtesnejšie ksebe,
ale nestláčajte ich na seba.
Byliny akorenie neuskladňujte vpapierových vrecúškach, pretože
oleje nachádzajúce sa vnich by absorboval papier adošlo by
kznehodnoteniu. Najlepšou nádobou na uskladnenie sú opäť
sklenené fľaše spevným uzáverom, vprípade kvetín odporúčame
sklenené nádoby so širokým hrdlom na jednoduchú manipuláciu.
Sušené kvetiny, listy aokvetné lístky vložte do sklenených nádob so
širokým hrdlom. Kvapnite podľa potreby 3 – 4 kvapky vonného oleja
na oživenie vône anádobu uzavrite. Obsah pretrepte auložte na
chladnom mieste. Vonný obsah tak bude stále kdispozícii.
Nádoby uložte ideálne na suché, temné miesto pri izbovej či nižšej
teplote. Pri teplotách nižších ako 10°C sa čas uskladnenia predlžuje
cca 2- až 3-krát. Sušené plody majú trvanlivosť minimálne 1 – 2
roky.
Po otvorení spotrebujte celý obsah najlepšie naraz. Skladované
sušené potraviny kontrolujte minimálne jedenkrát za mesiac.
Sušené potraviny pravidelne raz za mesiac kontrolujte. Ak nájdete na
povrchu kúska potraviny pleseň, oddeľte ho od ostatných azlikvidujte.
Zvyšné kúsky, ktoré neboli napadnuté plesňou, pasterizujte.
Napasterizáciu obsahu rozložte potraviny na podnos na pečenie
koláčov apečte vrúre asi 15 minút pri teplote 80°C. Potom potraviny
nechajte vychladnúť aznovu zabaľte do čistého vzduchotesného
obalu.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
REHYDRATÁCIA
Rehydratácia slúži naobnovenie sušených potravín do pôvodného
stavu. Všetky sušené potraviny sa však nemusia obnoviť. Obzvlášť
ovocie je lepšie vsušenom stave. Naproti tomu väčšina druhov
zeleniny je po uvedení do pôvodného stavu chutnejšia.
Rehydratáciou sa potraviny vracajú prakticky do svojej pôvodnej
veľkosti, tvaru ajvzhľadu. Ak sa snimi správne zaobchádza,
zachovajú si väčšinu vône achuti, rovnako tak ajminerály aznačné
množstvo vitamínov.
Naobnovu zeleniny na varenie ju stačí umyť včistej vode apotom
vložiť do studenej, neslanej vody aprikryť. Ak je to možné, nechajte
ju máčať asi 2 – 8 hodín, potom varte vo vode, ktorú ste použili najej
máčanie. Vprípade potreby pridajte viac vody. Priveďte do varu,
potom znížte teplotu azvoľna varte, kým nie je hotová. Ku koncu
varenia môžete tiež pridať soľ, ktorá spomalí obnovovací proces. Čo
sa týka čerstvých produktov, ich prevarenie má za následok zníženie
arómy. Naobnovenie zeleniny napr. mrkvy použite namáčanie
studenú vodu. Sušené potraviny sa môžu obnovovať namáčaním,
varením alebo kombináciou oboch týchto spôsobov apo obnove sa
budú podobať čerstvým.
Upozornenie:
Sušenie nezbavuje potraviny baktérií, kvasiniek
aplesne. Ak pri izbovej teplote predĺžite proces
namáčania, budú náchylné na skazenie. Apreto ak
máčate sušené ovocie alebo zeleninu dlhšie ako 1 –
2hodiny, vložte nádobu do chladničky.
Aby potraviny nestratili svoju nutričnú hodnotu, použite pri príprave
rôznych receptov vodu znamáčacieho roztoku. Jedna šálka
vysušenej zeleniny má po obnove objem asi 2šálok. Nanahradenie
odstránenej vlhkosti pri sušení zalejte zeleninu studenou vodou
amáčajte od 20minút do 2hodín. Následne zalejte zeleninu vriacou
vodou. Pri varení priveďte zeleninu kvaru apotom nechajte slabo vrieť.
Jedna šálka vysušeného ovocia má po obnovení objem asi 1
1/2šálky. Pridajte práve toľko vody, aby zakryla ovocie – vprípade
potreby je možné neskôr pridať viac vody. Naobnovu väčšiny ovocia
stačí 1 – 8hodín. To závisí od typu ovocia, veľkosti kusov ateploty
vody (pri horúcej vode trvá proces kratší čas). Ak bude čas máčania
príliš dlhý, ovocie stratí arómu. Navarenie obnoveného ovocia prikryte
nádobu azvoľna varte vo vode, vktorej ste ovocie máčali.
Vysušené alebo obnovené ovocie azelenina sa môžu využiť rôznymi
spôsobmi.
Sušené ovocie je vhodné na prípravu občerstvenia vdomácnosti, na
cestách. Kúsky ovocia je možné pridať do pečiva alebo cukroviniek.
Obnovené ovocie je možné servírovať ako kompóty alebo
polevy. Takisto môže tvoriť prísadu receptov na prípravu chlebov,
huspeninových šalátov, omeliet, báboviek, plniek, mlieka, zmrzlín
avarených obilnín.
Sušenú zeleninu môžete použiť do polievok, duseného mäsa, upraviť
ju ako zeleninovú misu alebo ako suché občerstvenie.
Obnovenú zeleninu je možné použiť pri príprave obľúbených
receptov na mäsový koláč ainých hlavných chodov, do huspenín
azeleninových šalátov.
Drvená sušená zelenina je výbornou ingredienciou pre mäsové
vývary, polievky aomáčky.
Na optimálne udržanie nutričných hodnôt odporúčame:
dodržiavať správny čas predvarenia
baliť sušené potraviny správnym spôsobom auložiť ich do nádob na
chladnom, suchom atmavom mieste
vykonávať pravidelne kontrolu uložených potravín, či znovu
neabsorbovali vlhkosť
konzumovať sušené potraviny čo možno najskôr
pri varení obnovených potravín používať máčací roztok
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
- 7 - 12/2022
2022, .
RIEŠENIE PROBLÉMOV
Problém Možná príčina Riešenie
Sušičku nie je
možné spustiť
Prívodný kábel nie je
zapojený kelektrickej
sieti.
Tlačidlo B7 nie je
stlačené.
Zapojte sušičku
kelektrickej sieti.
Stlačte tlačidlo B7.
Ventilátor
sa otáča,
ale sušička
neprodukuje
teplo
Porucha sušičky.
Sušičku vypnite,
odpojte od siete
akontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Potraviny
nie sú dobre
usušené
Na podnosoch je
naskladaných príliš
mnoho surovín.
Suroviny sú príliš blízko
seba alebo sú cez seba
preložené.
Zredukujte množstvo
surovín.
Upravte usporiadanie
surovín na podnose.
Na dvierkach
sa tvoria
kvapky vody
alebo vlhkosť
Na podnosoch je
naskladaných príliš
mnoho surovín.
Suroviny obsahujú
príliš mnoho vody.
Zredukujte množstvo
surovín.
Predĺžte čas sušenia.
Sušička sa
prehrieva
alebo, naopak,
neprodukuje
teplo.
Systém kontroly
teploty nepracuje
správne.
Sušičku vypnite,
odpojte od siete
akontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Sušička sa
počas sušenia
sama vypla
Systém kontroly
teploty zistil príliš
vysokú teplotu adošlo
kautomatickému
vypnutiu sušičky.
Sušičku odpojte od
siete anechajte ju
vychladnúť. Potom ju
môžete opäť uviesť do
prevádzky.
Suroviny nie
sú rovnomerne
vysušené
Hrúbka nakrájaných
plátkov suroviny nie je
rovnomerná
Na podnosoch je
naskladaných príliš
mnoho surovín.
Rozmiestnite suroviny
sväčšími medzerami
alebo upravte ich
hrúbku.
Zredukujte množstvo
surovín.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ČISTENIE AÚDRŽBA
Varovanie:
Pred akýmkoľvek čistením alebo údržbou vždy
odpojte sušičku od elektrickej siete anechajte ju
celkom vychladnúť.
Načistenie spotrebiča nepoužívajte riedidlá, čistiace
prostriedky spôsobujúce oter apod. Inak môže dôjsť
knarušeniu povrchovej úpravy spotrebiča.
Sušička ani prívodný kábel sa nesmú ponoriť do vody.
Povrch sušičky očistite mierne navlhčenou handričkou aosušte.
Na čistenie jednotlivých podnosov na potraviny použite handričku
zvlhčenú vbežnom prípravku na umývanie riadu. Vprípade väčšieho
znečistenia môžete jednotlivé podnosy umyť pod vlažnou tečúcou
vodou. Podnosy je možné tiež umyť vumývačke riadu.
Nasávací otvor (mriežka) na motorovej časti musí byť
bezpodmienečne čistá, voľná na prístup vzduchu. Pri eventuálnom
znečistení alebo zanesení prachom očistite mriežku štetcom alebo
nečistotu odsajte vysávačom.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
SKLADOVANIE
Po ukončení používania aočistení uložte spotrebič ajeho
príslušenstvo na čisté, suché miesto mimo dosahu detí. Uskladnený
spotrebič ajeho príslušenstvo nevystavujte extrémnym teplotám,
priamemu slnečnému žiareniu, nadmernej vlhkosti aneumiestňujte
ho do nadmerne prašného prostredia.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätia ...................................................................................230 V
Menovitý kmitočet ...............................................................................................50 Hz
Menovitý príkon ..................................................................................................600 W
Hmotnosť ................................................................................................................9,5 kg
Trieda ochrany (pred úrazom elektrickým prúdom) ............................................I
Hlučnosť ..........................................................................................................65 dB (A)
Deklarovaná hodnota emisie hluku tohto spotrebiča je 65 dB(A), čo
predstavuje hladinu Aakustického výkonu vzhľadom nareferenčný
akustický výkon 1 pW.
Vysvetlenie technických pojmov
Stupeň ochrany pred úrazom elektrickým prúdom:
Trieda I– Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je zaistená
základnou izoláciou aspojením neživých častí spotrebiča
sochranným vodičom siete.
Zmeny textu atechnických parametrov vyhradené.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
POKYNY AINFORMÁCIE OZAOBCHÁDZANÍ SPOUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie
odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH AELEKTRONICKÝCH
ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo vsprievodných
dokumentoch znamená, že použité elektrické
aelektronické výrobky sa nesmú pridať do bežného
komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu
arecykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné
miesta. Alternatívne vniektorých krajinách Európskej únie
alebo iných európskych krajinách môžete vrátiť svoje
výrobky miestnemu predajcovi pri kúpe ekvivalentného
nového produktu. Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete
zachovať cenné prírodné zdroje aprispievate kprevencii potenciálnych
negatívnych dopadov na životné prostredie aľudské zdravie, čo by mohli
byť dôsledky nesprávnej likvidácie odpadov. Ďalšie podrobnosti si
vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho zberného miesta. Pri
nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu sa môžu vsúlade snárodnými
predpismi udeliť pokuty.
Pre podnikové subjekty vkrajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické aelektronické zariadenia, vyžiadajte si
potrebné informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia vostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný vEurópskej únii. Ak chcete tento výrobok
zlikvidovať, vyžiadajte si potrebné informácie osprávnom spôsobe
likvidácie od miestnych úradov alebo od svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc
EÚ, ktoré sa naň vzťahujú.
FAST ČR, a.s.
U Sanitasu 1621
CZ-251 01 Říčany
www.sencor.eu
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Sencor SFD 7750SS Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka