- 4 - 12/2022
2022, .
• Malé ovocie, ako napríklad rôzne druhy bobúľ (jahody, čučoriedky,
brusnice apod.) môžete ponechať vcelku. Väčšie plody však rozpoľte
alebo nakrájajte na plátky alebo kocôčky.
• Nakrájané ovocie osušte čistou utierkou alebo obrúskom.
• Ak chcete predísť zhnednutiu niektorých druhov ovocia (jabĺk, hrušiek
alebo marhúľ), pred sušením namočte nakrájané rezy do zmesi
pripravenej z250 ml vody a1 lyžice citrónovej alebo ananásovej
šťavy. Na získanie zaujímavej chuti môžete ovocie pokvapkať medom,
posypať cukrom, škoricou alebo kokosom. Kúsky ovocia potom
nechajte chvíľu odkvapkať amôžete rovno sušiť. Ovocie ošetrené
týmto roztokom zostane vpriebehu sušenia svetlé anezhnedne ani
počas skladovania.
• Ovocie sprirodzenou tuhou šupkou (hrozno, slivky alebo ajfigy)
môžete na urýchlenie sušiaceho procesu namočiť do vriacej vody na
1 – 2 minúty. Potom ich ihneď ponorte do studenej vody, ochlaďte,
osušte anakrájajte na plátky.
• Nelúpané ovocie ukladajte šupkou dole areznou plochou hore.
Nerovné tvary ukladajte vždy na hranu so šupkou, nie na rovnú
plochu.
ZELENINA
• Zeleninu dôkladne očistite aumyte.
• Vykrájajte povrchové kazy.
• Zeleninu, ktorá vyžaduje dlhodobé varenie, napr. koreňová zelenina,
struky, cvikla, brokolica, mrkva, zeler, kukurica, zemiaky akarfiol, je
vhodné pred sušením napariť. Danú zeleninu stačí zhruba päť minút
povariť nad parou, aby nestratila farbu avitamíny.
• Paradajky je dobré olúpať.
• Nakrájanú zeleninu môžete namočiť do slanej vody.
MÄSO
• Sušiť môžete hovädzie, zverinu, hydinové alebo rybacie mäso.
Vyberajte chudé mäso, ktoré obsahuje čo možno najmenej tuku. Čím
chudšie mäso použijete, tým sa rýchlejšie vysuší. Čím vyšší obsah
tuku bude vmäse, tým kratšia je jeho trvanlivosť po usušení.
• Mäso dôkladne očistite aodrežte tučné časti. Potom ho nakrájajte na
veľmi tenké plátky shrúbkou cca 2 až 5mm ašírkou 2,5cm, aby
sušenie prebiehalo rovnomerne. Dĺžku zvoľte podľa potreby.
• Hotové plátky ochuťte podľa vlastnej preferencie, počnúc od bežného
solenia, marinovania, potretia grilovacím korením apodobne.
Ochutené mäso nechajte uležať, ideálne cez noc vchladničke.
• Po vložení mäsa do sušičky odporúčame proces sušenia 1× za hodinu
kontrolovať. Dobre usušené mäso spoznáte tak, že keď naň zdvoch
strán zatlačíte, rozlomí sa vpolovici.
BYLINKY, KORENIE AKVETINY
• Byliny sušte veľmi šetrne. Odstráňte iba stonku, byliny ďalej
neporciujte. Listové byliny je potrebné počas sušiaceho procesu
obracať, aby sa zabránilo zlepovaniu.
• Listy na sušenie trhajte mladé akrehké, struky so semenami zbierajte
skôr, než sa otvoria. Kvetiny zbierajte mladé apolootvorené.
MAŠKRTY PRE DOMÁCICH MAZNÁČIKOV
• Na výrobu maškŕt pre domácich maznáčikov použite zdravé ačerstvé
ingrediencie, ktoré neobsahujú žiadne prísady či konzervačné látky.
Dôležité je vziať doúvahy veľkosť zvieraťa. Napríklad malé rasy psov
majú malé tlamy adrobné zúbky, potrebujú teda malé maškrty, ktoré
nebudú také chrumkavé. Naproti tomu väčšie rasy môžu dostať veľké
achrumkavé pochúťky. Ich tvrdosť môžete vyskúšať rozdrvením
niekoľkých pochúťok vruke.
• Všetky ingrediencie premiešajte vo veľkej mise avytvarujte bochníček.
Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na výšku cca 6mm. Zcesta
potom vykrajujte tvary, ktoré má váš maznáčik rád.
UMIESTNENIE POTRAVINY NA PODNOSY
• Nakrájané kúsky rozložte na podnosy rovnomerne, neprekladajte ich
cez seba anechajte medzi jednotlivými kúskami medzery. Využite asi
85% plochy každého podnosu, aby sa zaistila dostatočná cirkulácia
vzduchu.
• Pod šťavnatejšie suroviny dajte radšej sušiacu vložku, aby znich
neodkvapkávala šťava na podnosy, atiež zdôvodu jednoduchšej
následnej údržby.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
ZAPNUTIE
• Umiestnite sušičku na miesto zvolené podľa pokynov vkapitole
UMIESTNENIE SUŠIČKY.
• Vložte podnosy spripravenou surovinou do sušičky ariadne zavrite
dvierka.
• Prívodný kábel sušičky zapojte do elektrickej zásuvky. Tlačidlá
adisplej krátko prebliknú, ozve sa zvuková signalizácia arozsvieti sa
tlačidlo B7. Tým je sušička vpohotovostnom režime.
• Stlačením tlačidla B7 sa sušička uvedie do aktívneho režimu.
Displej ajtlačidlá sa rozsvietia asušička je pripravená naprevádzku.
Ak do 5 minút nestlačíte žiadne tlačidlo, sušička vstúpi späť do
pohotovostného režimu.
ZMENA JEDNOTIEK TEPLOTY
• Sušička umožňuje zobrazenie teploty v°C alebo °F. Ak chcete zmeniť
jednotku teploty, stlačte apodržte tlačidlo TEMP (B6) na 3sekundy.
Jednotka sa prepne zo°C na°F. Rovnakým postupom zmeníte
jednotku späť na°C.
NASTAVENIE TEPLOTY AČASU
• Na nastavenie teploty stlačte tlačidlo TEMP (B6). Pomocou tlačidiel
B3 alebo B5 upravte hodnotu na displeji. Každým stlačením tlačidla
sa teplota zvýši alebo zníži o5°C. Stlačením apodržaním tlačidla
zrýchlite nastavenie teploty. Teplotu môžete nastaviť vrozmedzí
30 – 75°C.
• Na nastavenie času stlačte tlačidlo TIME (B2). Pomocou tlačidiel B3
alebo B5 upravte hodnotu na displeji. Každým stlačením tlačidla sa
čas predĺži alebo skráti o30 minút. Stlačením apodržaním tlačidla B3
alebo B5 zrýchlite nastavenie času. Čas môžete nastaviť vrozmedzí
01:00 – 24:00 hodín.
• Hodnotu teploty ajčasu môžete upraviť kedykoľvek ajpočas sušenia.
SPUSTENIE SUŠENIA
• Stlačením tlačidla B7 sa spustí sušenie. Na displeji sa začne postupne
odpočítavať nastavený čas.
OSVETLENIE SUŠIACEHO PRIESTORU
• Vprípade potreby lepšieho náhľadu na proces sušenia bez nutnosti
otvoriť dvierka sušičky je možné zapnúť osvetlenie sušiaceho priestoru
stlačením tlačidla B1. Ďalším stlačením tlačidla B1 osvetlenie vypnete.
KONTROLA POTRAVÍN POČAS SUŠENIA
• Ak chcete počas procesu sušenia vysunúť niektorý zpodnosov
askontrolovať stav potraviny, jednoducho otvorte dvierka, podnos
vysuňte azavrite dvierka. Odpočítavanie času na displeji bude
pokračovať ďalej.
• Vzhľadom nateplotu použite na vysunutie podnosu spotravinou
kuchynské lapky. Vzorku potraviny vyberte, nechajte chvíľu
vychladnúť askontrolujte.
• Po kontrole zasuňte podnos späť.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
TIPY NA SUŠENIE
• Sčasom sušenia experimentujte podľa vlastnej chuti. Niekto preferuje
výsledné potraviny suchšie achrumkavejšie, iný, naopak, menej
suchšie astuhšou konzistenciou. Odporúčame si zaznamenať čas
sušenia jednotlivých druhov pokrmov.
• Ak chcete skontrolovať mieru usušenia, vyberte hrsť potravín
anechajte niekoľko minút vychladnúť. Horúce potraviny sa zdajú byť
mäkšie, vlhkejšie aohybnejšie než vo vychladnutom stave.
• Pred odobratím suroviny zpodnosov sa uistite, že je každý kúsok
kompletne vysušený. Ak si nie ste istí, rozkrojte jeden kúsok na
polovice askontrolujte stav vysušenia.