Sencor SFD 6601BK Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
- 1 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SK Sušička potravín
Preklad pôvodného návodu
SFD 6601BK
- 2 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SK
Sušička potravín
Dôležité bezpečnostné pokyny
ČÍTAJTE POZORNE AUSCHOVAJTE ICH NA BUDÚCE POUŽITIE.
Všeobecné upozornenia
Tento spotrebič môžu používať deti od 8 rokov aosoby so zníženými fyzickými,
zmyslovými či mentálnymi schopnosťami alebo s nedostatkom skúseností
a znalostí, ak sú pod dozorom alebo boli poučené o používaní spotrebiča
bezpečným spôsobom arozumejú prípadným nebezpečenstvám.
Deti sa so spotrebičom nesmú hrať. Čistenie aúdržbu vykonávanú používateľom
nesmú vykonávať deti, pokiaľ nie sú staršie ako 8 rokov apod dozorom.
Ak je prívodný kábel poškodený, jeho výmenu zverte odbornému servisnému
stredisku, aby sa zabránilo vzniku nebezpečnej situácie. Spotrebič spoškodeným
prívodným káblom je zakázané používať.
Deti mladšie ako 8 rokov sa musia držať mimo dosahu spotrebiča ajeho prívodu.
Povrchy spotrebiča, ktoré sú v styku s pokrmom, vždy čistite podľa pokynov
vtomto návode.
Upozornenie:
Tento spotrebič nie je určený na ovládanie prostredníctvom programátora,
vonkajšieho časového spínača alebo diaľkového ovládania.
Elektrická bezpečnosť
Pred pripojením spotrebiča ksieťovej zásuvke sa uistite, že sa zhoduje napätie uvedené na jeho typovom štítku snapätím vo vašej zásuvke.
Spotrebič pripájajte iba kriadne uzemnenej zásuvke. Nepoužívajte predlžovací kábel.
Neodpájajte spotrebič od sieťovej zásuvky ťahom za prívodný kábel. Mohlo by dôjsť kpoškodeniu prívodného kábla alebo sieťovej zásuvky. Kábel odpájajte od zásuvky ťahom
za zástrčku.
Prívodný kábel spotrebiča nepripájajte aneodpájajte od sieťovej zásuvky mokrými rukami.
Prívodný kábel spotrebiča neklaďte cez ostré predmety. Dbajte na to, aby prívodný kábel nevisel cez okraj stola alebo aby sa nedotýkal zahriateho či horúceho povrchu.
Prívodný kábel udržujte vsuchu. Nikdy nepoužívajte spotrebič vokolí vane, sprchy alebo bazéna.
Prívodný kábel nepripájajte aneodpájajte od sieťovej zásuvky mokrými rukami.
Neodkrývajte elektrické časti spotrebiča. Neobsahujú žiadne súčasti opraviteľné používateľom. Servis prenechajte kvalifikovaným osobám.
Aby ste zabránili prípadnému úrazu elektrickým prúdom, nepostrekujte spotrebič alebo jeho prívodný kábel vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej tekutiny.
Nepoužívajte spotrebič, ak nefunguje správne, ak bol poškodený alebo ponorený do vody.
Spotrebič vždy vypnite aodpojte od sieťovej zásuvky po ukončení používania.
Aby ste sa vyvarovali nebezpečenstva úrazu elektrickým prúdom, neopravujte spotrebič sami ani ho nijako neupravujte. Všetky opravy zverte autorizovanému servisnému
stredisku. Zásahom do spotrebiča počas platnosti záruky sa vystavujete riziku straty záručných plnení.
Bezpečnosť pri používaní
Tento spotrebič je určený na použitie vdomácnostiach, kanceláriách apodobných priestoroch. Nepoužívajte ho vpriemyselnom prostredí alebo vonku alebo vmiestnostiach
svysokou vlhkosťou, ako napr. vpráčovniach alebo kúpeľniach.
Nepoužívajte spotrebič na iný účel než nasušenie potravín.
Spotrebič používajte iba soriginálnym príslušenstvom od výrobcu. Nikdy nepoužívajte príslušenstvo, ktoré sa nedodáva stýmto spotrebičom alebo nie je výslovne odporučené
výrobcom.
Spotrebič nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu aneumiestňujte ho do blízkosti otvoreného ohňa alebo prístrojov, ktoré sú zdrojom tepla, napr. elektrický aplynový varič.
Spotrebič umiestňujte iba na čistý, rovný, suchý, hladký astabilný povrch. Spotrebič neumiestňujte na okraj pracovnej dosky kuchynskej linky alebo stola ani ho nepoužívajte na
odkvapkávacej doske drezu. Takisto ho neumiestňujte na parapety okien. Okolo spotrebiča vždy ponechajte voľný priestor aspoň 15 cm.
Na spotrebič neodkladajte žiadne predmety ani naň nestúpajte alebo nesadajte.
Chráňte spotrebič apríslušenstvo pred pádmi na zem alebo na stôl ajzmalej výšky apred pádmi predmetov na ne.
Do ventilačných otvorov spotrebiča nezasúvajte žiadne predmety. Nezakrývajte ventilačné otvory spotrebiča, hrozí nebezpečenstvo prehriatia.
Ak je spotrebič vprevádzke, dávajte pozor na deti adomáce zvieratá.
Spotrebič nikdy nenechávajte vprevádzke bez dozoru. Kontrolujte ho po celý čas sušenia potravín.
Otvory na prechod vzduchu sa nesmú zakrývať. Do otvorov nevsúvajte ani nevhadzujte žiadne predmety.
Ak sa bude spotrebič používať vblízkosti detí, dbajte na zvýšenú opatrnosť amiesto na inštaláciu zvoľte tak, aby bol umiestnený mimo ich dosahu.
Vblízkosti spotrebiča nepoužívajte spreje.
Do vnútorného priestoru spotrebiča nevkladajte materiály zpapiera alebo plastu. Vo vnútornom priestore spotrebiča nič neskladujte.
Pri manipulácii so spotrebičom apodnosmi postupujte opatrne, môžu byť horúce!
Teplota prístupných povrchov môže byť vyššia, ak je spotrebič včinnosti.
Spotrebič neprenášajte, ak je horúci.
- 3 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
Spotrebič vždy vypnite aodpojte od sieťovej zásuvky, pokiaľ ho nebudete používať apokiaľ ho nechávate bez dozoru, pred montážou, demontážou, čistením alebo jeho
premiestnením.
Podnosy udržujte čisté, pretože prichádzajú do priameho kontaktu spotravinami.
Spotrebič neumývajte pod tečúcou vodou ani ho neponárajte do vody alebo inej tekutiny. Okrem podnosov nie je žiadna časť spotrebiča určená naumývanie vumývačke riadu.
- 4 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SFD 6601BK
A
TIME
START
STOP
P
Jerky
Apples
Mushrooms
Herbs/Spices
Pasta
35°
40°
45°
50°
55°
60°
65°
70°
B
2
3
4
5
7
6
1
2
3
4
1
5
A
A
TIME
START
STOP
P
Jerky
Apples
Mushrooms
Herbs/Spices
Pasta
35°
40°
45°
50°
55°
60°
65°
70°
B
2
3
4
5
7
6
1
2
3
4
1
5
B
- 5 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SK
Sušička potravín
Návod na použitie
Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte s návodom na jeho obsluhu, a to
aj v prípade, že ste už oboznámení s používaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby. Ak odovzdávate spotrebič inej osobe, zaistite,
aby bol pri ňom priložený tento návod na použitie.
Minimálne počas trvania zákonného práva z chybného plnenia, prípadne záruky
za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a potvrdenie o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. V prípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej
škatule od výrobcu.
Spotrebič starostlivo vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu časť obalového
materiálu skôr, ako nájdete všetky súčasti spotrebiča.
POPIS SPOTREBIČA APRÍSLUŠENSTVA
A1 Ovládací panel
A2 Skriňa so sušiacim priestorom
A3 Vyberateľné mriežkované podnosy.
6 antikorových sušiacich podnosov
primárne na jablká, bylinky, kvety,
mrkvu, huby. 6 plastových podnosov
primárne na mäso, ananásy,
paradajky, banány.
A4 Priehľadné dvierka
Umožňujú okamžitú vizuálnu
kontrolu nad stavom sušenia.
A5 Vyberateľný plný podnos
Vhodný na prípravu RAW potravín,
kaší apod.
B1 Otočný volič teploty
B2 Displej
B3 Indikátory režimov sušenia
B4 Podsvietené tlačidlo na spustenie
avypnutie (START/STOP)
B5 Tlačidlo na voľbu režimu sušenia
Počas sušenia slúži tiež nazobrazenie
teploty sušenia
B6 Tlačidlo na zvýšenie hodnoty času
(plus)
Čas sa zvyšuje po 30-minútových
krokoch do maximálnej hodnoty
23:30
B7 Tlačidlo na zníženie hodnoty času
(mínus)
Čas sa znižuje po 30-minútových
krokoch do minimálnej hodnoty 00:30
ÚČEL POUŽITIA AVLASTNOSTI SUŠIČKY POTRAVÍN
Sušička je určená na sušenie potravín, ako je ovocie, zelenina, lesné plody, mäso,
semienka, fazuľa, orechy, huby apod. Ďalej je vhodná na sušenie byliniek, liečivých
rastlín, korenia alebo ajkvetín na dekoračné účely alebo scieľom vytvorenia vonných
zmesí.
Sušičku tvorí skriňa so sušiacim priestorom asdvanástimi poschodiami na vyberateľné
podnosy. V zadnej časti skrine sa ukrýva ohrievacie teleso, motor s ventilátorom
atermostat.
Sušička je vybavená technológiou horizontálneho prúdenia vzduchu (Horizontal Air
Flow), ktorá zaručuje rovnomernú distribúciu tepla. Vďaka nej sa teplo rozvádza do
všetkých poschodí sušiaceho priestoru rovnako aodpadáva tak nutnosť prehadzov
podnosy spotravinou počas sušenia.
PREČO POUŽÍVAŤ SUŠIČKU POTRAVÍN
Sušenie (dehydrovanie) je jeden z najstarších spôsobov konzervácie potravín, pri
ktorom dochádza k zahriatiu potravín a následnému odpareniu vody. Na rozdiel
od bežného dlhodobého uchovávania potravín (napr. zaváranie, zmrazovanie) sa
šetrným sušením zachováva až 80 % vitamínov, minerálnych a stopových látok
askoncentrujú sa aromatické látky, čím sú sušené potraviny chutnejšie. Pri správnom
skladovaní je potom možné používať usušené potraviny po celý rok.
Potraviny, ktoré sa pri tradičnom spôsobe varenia alebo zavárania dlhší čas zahrievajú
na teplotu vyššiu než 48 °C, začnú strácať svoju nutričnú hodnotu a začne klesať
obsah ich enzýmov. Potravinové enzýmy sú dôležité, pretože napomáhajú telovým
tráviacim enzýmom rozkladať potraviny na stráviteľné bielkoviny. Vhodná sušička ako
je táto dokáže nielen udržať dostatočne nízku teplotu, pri ktorej enzýmy nestrácajú
svoj účinok, ale tiež zaistiť teplotu vzduchu dostatočnú na rýchle usušenie potravín
anepodporujúcu rozvoj plesní abaktérií.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
Pred prvým použitím sušičky dôkladne umyte vyberateľné podnosy teplou vodou
spoužitím neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ich opláchnite čistou vodou
adôkladne vytrite dosucha jemnou utierkou.
Mierne navlhčenou utierkou umyte aj vnútro skrine avytrite dosucha. Pri umývaní
dávajte pozor, aby ste nenamočili prvky ohrievania alebo ventilátor sušičky. Skriňu
sušičky nikdy neponárajte do vody alebo inej kvapaliny.
Pred prvým použitím odporúčame uviesť sušičku do chodu naprázdno a nechať
vprevádzke min. 4 hodiny. Po vypnutí nechajte sušičku avšetky časti jej príslušenstva
ochladiť avyvetrať, aby boli zbavené prípadného zápachu.
PRÍPRAVA NA PREVÁDZKU
UMIESTNENIE SUŠIČKY
Sušičku umiestnite do dobre vetranej, teplej a suchej miestnosti s minimálnou
prašnosťou. Okolo sušičky musí byť voľný priestor aspoň 15cm nazaistenie správnej
cirkulácie vzduchu.
Povrch na umiestnenie sušičky musí byť stabilný, odolný proti teplu azároveň musí b
mimo iných zdrojov tepla. Nosnosť zvoleného povrchu musí zodpovedať hmotnosti
sušičky ajspripravovaným obsahom.
Miesto zvoľte aj s ohľadom na to, že počas sušenia nie je vhodné sušičku
premiestňovať. Takisto vezmite do úvahy, že pri sušení môže byť vmiestnosti cítiť
arómu sušených potravín, ktoré nemusia byť pre každého príjemné.
VOĽBA SUROVÍN
Správnou voľbou potravín aich prípravou dosiahnete lepší vzhľad ajchuť, rýchlejšie
usušenie, zastavenie zrejúceho procesu apredĺženie trvanlivosti.
Najlepšie výsledky dosiahnete iba pri použití kvalitných surovín. Sušiť je možné
prakticky akékoľvek ovocie azeleninu. Na sušenie vyberajte len zrelé, nie prezreté
suroviny, bez známok poškodenia či napadnutia hnilobou alebo plesňou. Sušiť je
možné kyslé ajmálo sladké plody.
Ak sa chystáte sušiť mäso, musí byť čerstvé achudé.
PRÍPRAVA SUROVÍN
Poznámka:
Je veľmi pravdepodobné, že zelenina alebo ovocie kúpené v bežnom
obchode sú navoskované alebo ošetrené postrekom. Väčšinu postrekov či
voskov je možné zmyť biologicky rozložiteľným čistidlom alebo voctovej vode
anásledne je potrebné potravinu opláchnuť čistou vodou. Ak by sa nepodarilo
vosk či postrek umyť, odporúčame potravinu pred sušením oškrabať.
OVOCIE
Ovocie dôkladne umyte adobre osušte. Pripravte si iba také množstvo ovocia, ktoré
ste schopní počas jedného cyklu usušiť. Odstráňte mäkké apoškodené časti. Suroviny
odkôstkujte alebo zbavte jadrovníkov, koreňov ainých nepožívateľných častí.
Ovocie krájajte na rovnakú hrúbku, ideálne sú 2až 4mm. Kúsky s rôznou hrúbkou
zbytočne predĺžia čas sušenia. Krájaním na menšie plátky urýchlite sušenie azlepšíte
zároveň kvalitu produktu.
Malé ovocie, ako napríklad rôzne druhy bobúľ (jahody, čučoriedky, brusnice apod.)
môžete ponechať vcelku. Väčšie plody však rozpoľte alebo nakrájajte na plátky alebo
kocôčky.
Nakrájané ovocie osušte čistou utierkou alebo obrúskom.
Pokiaľ chcete predísť zhnednutiu niektorých druhov ovocia (jabĺk, hrušiek alebo
marhúľ), pred sušením namočte nakrájané rezy do zmesi pripravenej z250ml vody
a 1 lyžica citrónovej alebo ananásovej šťavy. Na získanie zaujímavej chuti môžete
ovocie pokvapkať medom, posypať cukrom, škoricou alebo kokosom. Kúsky ovocia
potom nechajte chvíľu odkvapkať a môžete rovno sušiť. Ovocie ošetrené týmto
roztokom zostane vpriebehu sušenia svetlé anezhnedne ani počas skladovania.
Ovocie sprirodzenou tuhou šupkou (hrozno, slivky alebo ajfigy) môžete na urýchlenie
sušiaceho procesu namočiť do vriacej vody na 1 – 2 minúty. Potom ich ihneď ponorte
do studenej vody, ochlaďte, osušte anakrájajte na plátky.
Nelúpané ovocie ukladajte šupkou dole a reznou plochou hore. Nerovné tvary
ukladajte vždy na hranu so šupkou, nie na rovnú plochu.
ZELENINA
Zeleninu dôkladne očistite aumyte.
Vykrájajte povrchové kazy.
Zeleninu, ktorá vyžaduje dlhodobé varenie, napr. koreňová zelenina, struky, cvikla,
brokolica, mrkva, zeler, kukurica, zemiaky akarfiol, je vhodné pred sušením napariť.
Danú zeleninu stačí zhruba päť minút povariť nad parou, aby nestratila farbu
avitamíny.
Paradajky je dobré olúpať.
Nakrájanú zeleninu môžete namočiť do slanej vody.
MÄSO
Sušiť môžete hovädzie, zverinu, hydinové alebo rybacie mäso. Vyberajte chudé
mäso, ktoré obsahuje čo možno najmenej tuku. Čím chudšie mäso použijete, tým sa
rýchlejšie vysuší. Čím vyšší obsah tuku bude vmäse, tým kratšia je jeho trvanlivosť
po usušení.
Mäso dôkladne očistite a odrežte tučné časti. Potom ho nakrájajte na veľmi tenké
plátky shrúbkou cca 2až5mm ašírkou 2,5cm, aby sušenie prebiehalo rovnomerne.
Dĺžku zvoľte podľa potreby.
Hotové plátky ochuťte podľa vlastnej preferencie, počnúc od bežného solenia,
marinovania, potretia grilovacím korením a podobne. Ochutené mäso nechajte
uležať, ideálne cez noc vchladničke.
Po vložení mäsa do sušičky využite režim Jerky, ktorý je určený priamo na sušenie
mäsa. Odporúčame proces sušenia 1× za hodinu kontrolovať. Dobre usušené mäso
spoznáte tak, že keď naň zdvoch strán zatlačíte, rozlomí sa vpolovici.
BYLINKY, KORENIE AKVETINY
Byliny sušte veľmi šetrne. Odstráňte iba stonku, byliny ďalej neporciujte. Listové byliny
je potrebné počas sušiaceho procesu obracať, aby sa zabránilo zlepovaniu.
Listy na sušenie trhajte mladé a krehké, struky so semenami zbierajte skôr, než sa
otvoria. Kvetiny zbierajte mladé apolootvorené.
MAŠKRTY PRE DOMÁCICH MAZNÁČIKOV
Na výrobu maškŕt pre domácich maznáčikov použite zdravé ačerstvé ingrediencie,
ktoré neobsahujú žiadne prísady či konzervačné látky. Dôležité je vziať do úvahy
veľkosť zvieraťa. Napríklad malé rasy psov majú malé tlamy adrobné zúbky, potrebujú
teda malé maškrty, ktoré nebudú také chrumkavé. Naproti tomu väčšie rasy môžu
dostať veľké a chrumkavé pochúťky. Ich tvrdosť môžete vyskúšať rozdrvením
niekoľkých pochúťok vruke.
Všetky ingrediencie premiešajte vo veľkej mise avytvarujte bochníček. Na pomúčenej
doske rozvaľkajte cesto na výšku cca 6mm. Zcesta potom vykrajujte tvary, ktoré má
váš maznáčik rád.
- 6 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
UMIESTNENIE POTRAVINY NA PODNOSY
Nakrájané kúsky rozložte na podnosy rovnomerne, neprekladajte ich cez seba
anechajte medzi jednotlivými kúskami medzery. Využite asi 85% plochy každého
podnosu, aby sa zaistila dostatočná cirkulácia vzduchu.
Pod šťavnatejšie suroviny dajte radšej sušiacu vložku, aby znich neodkvapkávala šťava
na podnosy, atiež zdôvodu jednoduchšej následnej údržby.
PREVÁDZKA
ZAPNUTIE SUŠIČKY
Umiestnite sušičku na miesto zvolené podľa pokynov v kapitole UMIESTNENIE
SUŠIČKY.
Vložte podnosy spripravenou surovinou do sušičky ariadne zavrite dvierka.
Prívodný kábel sušičky zapojte do sieťovej zásuvky astlačte tlačidlo B4 (START/STOP).
Tlačidlo sa podsvieti modro ana displeji sa zobrazí čas 00:00.
SUŠENIE POMOCOU PREDNASTAVENÝCH REŽIMOV
Ak chcete využiť niektorý zprednastavených režimov, stlačte tlačidlo B5 (P). Rozsvieti
sa indikátor pri prvom režime a na displeji sa zobrazí prednastavený čas sušenia.
Ďalším stláčaním tlačidla B5 (P) cyklicky prepínate medzi režimami.
REŽIM
PREDNASTAVENÝ
ČAS
PREDNASTAVENÁ
TEPLOTA
VHODNÉ NA
Jerky 5:00 70 °C
Sušenie hovädzieho,
zverinového, hydinového
alebo rybieho mäsa
Apples 8:00 65 °C
Všetky druhy ovocia
azeleniny
Mushrooms 7:00 52 °C Huby
Herbs/Spices 2:00 46 °C Bylinky, korenie akvetiny
Pasta 3:00 57 °C Cestoviny, jogurty akaše
Sušenie spustite stlačením tlačidla B4 (START/STOP). Tlačidlo sa podsvieti červeno ana
displeji sa začne postupne odpočítavať čas.
Počas sušenia je možné upraviť čas tlačidlami B6 (-) a B7 (+) po 30-minútových
krokoch.
Poznámka:
Priprednastavených režimoch nie je možné meniť teplotu procesu sušenia.
Stlačením tlačidla B5 (P) počas sušenia sa na displeji na niekoľko sekúnd
zobrazí iba prednastavená teplota.
SUŠENIE RUČNÝM NASTAVENÍM ČASU ATEPLOTY
Ak chcete využiť vlastný čas sušenia, nastavte ho pomocou tlačidiel B6 (-) aB7 (+) po
30-minútových krokoch.
Otočným voličom teploty B1 zvoľte požadovanú teplotu sušenia.
Sušenie spustite stlačením tlačidla B4 (START/STOP). Tlačidlo sa podsvieti červeno ana
displeji sa začne postupne odpočítavať čas.
Počas sušenia môžete kedykoľvek upraviť hodnotu času ajteploty. Hodnotu teploty
môžete skontrolovať stlačením tlačidla B5 (P). Nastavená teplota sa na niekoľko
sekúnd zobrazí na displeji.
KONTROLA POTRAVÍN POČAS SUŠENIA
Ak chcete počas procesu sušenia vysunúť niektorý zpodnosov a skontrolovať stav
potraviny, jednoducho otvorte dvierka A4 apodnos vysuňte.
Vzhľadom nateplotu použite na vysunutie podnosu spotravinou kuchynské lapky.
Vzorku potraviny vyberte, nechajte chvíľu vychladnúť askontrolujte. Medzitým zavrite
dvierka.
Poznámka:
Pokiaľ počas sušenia stlačíte tlačidlo B4 (START/STOP), sušiaci proces sa
ukončí asušička sa vypne. Po opätovnom zapnutí nie je možné pokračovať
vprocese sušenia, musí sa pustiť znovu alebo nastaviť zodpovedajúci čas
ateplotu.
VYPNUTIE SUŠIČKY
Pre vypnutie sušičky stlačte tlačidlo B4 (START/STOP). Na displeji sa spustí 9-sekundový
odpočet apo ňom sa sušička celkom vypne.
Odpojte prívodný kábel sušičky od sieťovej zásuvky. Ak chcete sušičku preniesť na iné
miesto, najprv ju nechajte celkom vychladnúť.
TIPY NA SUŠENIE
S časom sušenia experimentujte podľa vlastnej chuti. Niekto preferuje výsledné
potraviny suchšie a chrumkavejšie, iný, naopak, menej suchšie a s tuhšou
konzistenciou. Odporúčame si zaznamenať čas sušenia jednotlivých druhov pokrmov.
Ak chcete skontrolovať mieru usušenia, vyberte hrsť potravín a nechajte niekoľko
minút vychladnúť. Horúce potraviny sa zdajú byť mäkšie, vlhkejšie aohybnejšie než
vo vychladnutom stave.
Pred odobratím suroviny zpodnosov sa uistite, že je každý kúsok kompletne vysušený.
Ak si nie ste istí, rozkrojte jeden kúsok na polovice askontrolujte stav vysušenia.
Usušené ovocie, zeleninu alebo huby nechajte asi 1 hodinu vychladnúť, pokojne
ajvo vypnutej sušičke. Čas na chladnutie však nepredlžujte, sušené suroviny by mohli
absorbovať vlhkosť zokolitého vzduchu abolo by nutné ich znovu dosušiť.
Potravina musí byť dostatočne suchá, aby nedošlo k množeniu mikroorganizmov
aznehodnoteniu. Sušená zelenina musí byť tvrdá akrehká, sušené ovocie by malo byť
mäkké aohybné. Na dlhodobé uskladnenie by malo byť domáce ovocie suchšie než
komerčne predávané sušené ovocie.
Odporúčame potraviny každú hodinu skontrolovať a v prípade nerovnomerného
sušenia upraviť rozmiestnenie potravín na podnosoch.
USKLADNENIE SUŠENÝCH POTRAVÍN
Pred zabalením alebo uložením sušených potravín ich nechajte vychladnúť.
Na skladovanie použite vhodné obaly, napríklad sklenené zaváracie poháre,
vzduchotesné nádoby, vrecúška na potraviny alebo obaly, ktoré sú odolné proti
vstrebávaniu vlhkosti. Nepoužívajte plastové alebo hliníkové nádoby. Kovové
konzervy sodklápacími vekami použite iba vprípade, že vysušené potraviny uložíte
do potravinového vrecúška.
Sušené mäso skladujte vuzatvorenej nádobe na suchom, tmavom mieste pri izbovej
teplote. Takto uskladnené zostane chutné apožívateľné niekoľko týždňov až mesiacov.
Sušené potraviny baľte po menšom množstve čo najtesnejšie ksebe, ale nestláčajte
ich na seba.
Byliny akorenie neuskladňujte vpapierových vrecúškach, pretože oleje nachádzajúce
sa vnich by absorboval papier adošlo by kznehodnoteniu. Najlepšou nádobou na
uskladnenie sú opäť sklenené fľaše spevným uzáverom, vprípade kvetín odporúčame
sklenené nádoby so širokým hrdlom na jednoduchú manipuláciu.
Sušené kvetiny, listy aokvetné lístky vložte do sklenených nádob so širokým hrdlom.
Kvapnite podľa potreby 3 – 4 kvapky vonného oleja na oživenie vône a nádobu
uzavrite. Obsah pretrepte auložte na chladnom mieste. Vonný obsah tak bude stále
kdispozícii.
Nádoby uložte ideálne na suché, temné miesto pri izbovej či nižšej teplote. Pri
teplotách nižších ako 10°Csa čas uskladnenia predlžuje cca 2- až 3-krát. Sušené plody
majú trvanlivosť minimálne 1 – 2roky.
Po otvorení spotrebujte celý obsah najlepšie naraz. Skladované sušené potraviny
kontrolujte minimálne jedenkrát za mesiac.
Sušené potraviny pravidelne raz za mesiac kontrolujte. Ak nájdete na povrchu
kúska potraviny pleseň, oddeľte ho od ostatných azlikvidujte. Zvyšné kúsky, ktoré
neboli napadnuté plesňou, pasterizujte. Napasterizáciu obsahu rozložte potraviny
na podnos na pečenie koláčov apečte vrúre asi 15minút pri teplote 80°C. Potom
potraviny nechajte schladnúť aznovu zabaľte do čistého vzduchotesného obalu.
REHYDRATÁCIA
Rehydratácia slúži na obnovenie sušených potravín do pôvodného stavu. Všetky
sušené potraviny sa však nemusia obnoviť. Obzvlášť ovocie je lepšie vsušenom stave.
Naproti tomu väčšina druhov zeleniny je po uvedení do pôvodného stavu chutnejšia.
Rehydratáciou sa potraviny vracajú prakticky do svojej pôvodnej veľkosti, tvaru
aj vzhľadu. Ak sa s nimi správne zaobchádza, zachovajú si väčšinu vône a chuti,
rovnako tak ajminerály aznačné množstvo vitamínov.
Naobnovu zeleniny na varenie ju stačí umyť včistej vode apotom vložiť do studenej,
neslanej vody aprikryť. Ak je to možné, nechajte ju máčať asi 2 – 8 hodín, potom
varte vo vode, ktorú ste použili najej máčanie. Vprípade potreby pridajte viac vody.
Priveďte do varu, potom znížte teplotu azvoľna varte, kým nie je hotová. Ku koncu
varenia môžete tiež pridať soľ, ktorá spomalí obnovovací proces. Čo sa týka čerstvých
produktov, ich prevarenie má za následok zníženie arómy. Na obnovenie zeleniny
napr. mrkvy použite namáčanie studenú vodu. Sušené potraviny sa môžu obnovovať
namáčaním, varením alebo kombináciou oboch týchto spôsobov a po obnove sa
budú podobať čerstvým.
Upozornenie:
Sušenie nezbavuje potraviny baktérií, kvasiniek a plesne.
Ak pri izbovej teplote predĺžite proces namáčania, budú
náchylné na skazenie. A preto ak máčate sušené ovocie
alebo zeleninu dlhšie ako 1 – 2 hodiny, vložte nádobu do
chladničky.
Aby potraviny nestratili svoju nutričnú hodnotu, použite pri príprave rôznych receptov
vodu znamáčacieho roztoku. Jedna šálka vysušenej zeleniny má po obnove objem
asi 2šálok. Nanahradenie odstránenej vlhkosti pri sušení zalejte zeleninu studenou
vodou amáčajte od 20minút do 2hodín. Následne zalejte zeleninu vriacou vodou. Pri
varení priveďte zeleninu kvaru apotom nechajte slabo vrieť.
Jeden šálka vysušeného ovocia má po obnovení objem asi 1 a1/2šálky. Pridajte práve
toľko vody, aby zakryla ovocie – vprípade potreby je možné neskôr pridať viac vody.
Naobnovu väčšiny ovocia stačí 1 – 8hodín. To závisí od typu ovocia, veľkosti kusov
ateploty vody (pri horúcej vode trvá proces kratší čas). Ak bude čas máčania príliš dlhý,
ovocie stratí arómu. Navarenie obnoveného ovocia prikryte nádobu azvoľna varte vo
vode, vktorej ste ovocie máčali.
Vysušené alebo obnovené ovocie azelenina sa môžu využiť rôznymi spôsobmi.
Sušené ovocie je vhodné na prípravu občerstvenia vdomácnosti, na cestách. Kúsky
ovocia je možné pridať do pečiva alebo cukroviniek.
Obnovené ovocie je možné servírovať ako kompóty alebo polevy. Takisto môže tvoriť
prísadu receptov na prípravu chlebov, huspeninových šalátov, omeliet, báboviek,
plniek, mlieka, zmrzlín avarených obilnín.
Sušenú zeleninu môžete použiť do polievok, duseného mäsa, upraviť ju ako
zeleninovú misu alebo ako suché občerstvenie.
Obnovenú zeleninu je možné použiť pri príprave obľúbených receptov na mäsový
koláč ainých hlavných chodov, do huspenín azeleninových šalátov.
Drvená sušená zelenina je výbornou ingredienciou pre mäsové vývary, polievky
aomáčky.
Na optimálne udržanie nutričných hodnôt odporúčame:
dodržiavať správny čas predvarenia
baliť sušené potraviny správnym spôsobom auložiť ich do nádob na chladnom,
suchom atmavom mieste
vykonávať pravidelne kontrolu uložených potravín, či znovu neabsorbovali vlhkosť
konzumovať sušené potraviny čo možno najskôr
pri varení obnovených potravín používať máčací roztok
- 7 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
OCHRANA PROTI PREHRIATIU
Sušička je vybavená poistkou proti prehriatiu. Pokiaľ by vplyvom napr. nesprávne
naskladaných potravín došlo kvzniku príliš vysokej teploty, sušička sa automaticky
vypne. V tom prípade vytiahnite sieťovú zástrčku a nechajte sušičku vychladnúť.
Potom ju môžete opäť uviesť do prevádzky.
TABUĽKA RIEŠENIA PROBLÉMOV
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
Sušičku nie je
možné spustiť
Prívodný kábel nie je
zapojený kelektrickej sieti.
Tlačidlo START/STOP nie je
stlačené.
Zapojte sušičku kelektrickej
sieti.
Stlačte tlačidlo START/STOP.
Ventilátor sa
otáča, ale sušička
neprodukuje teplo
Porucha sušičky.
Sušičku vypnite, odpojte
od siete akontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Ventilátor vydáva
neobvyklý hluk
Mriežkový kryt ventilátora
naráža na lopatky
ventilátora.
Sušičku vypnite, odpojte
od siete ajemne odtiahnite
mriežkový kryt od lopatiek
ventilátora. Ak sa tým hluk
nevyrieši, kontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Sušička produkuje
teplo, ale ventilátor
sa neotáča
Skontrolujte, či otáčaniu
ventilátora neprekáža cudzí
predmet, nečistoty alebo
kúsky surovín.
Vyčistite ventilátor.
Ak sa ani po vyčistení neroztočí,
kontaktujte autorizované
servisné stredisko.
Potraviny nie sú
dobre usušené
Na podnosoch je
naskladaných príliš mnoho
surovín.
Suroviny sú príliš blízko
seba
Zredukujte množstvo
surovín.
Upravte usporiadanie surovín
na podnose.
Na dvierkach sa
tvoria kvapky vody
alebo vlhkosť
Na podnosoch je
naskladaných príliš mnoho
surovín.
Suroviny obsahujú príliš
mnoho vody.
Zredukujte množstvo
surovín.
Predĺžte čas sušenia.
Sušička sa prehrieva
alebo, naopak,
neprodukuje teplo.
Systém kontroly teploty
nepracuje správne.
Sušičku vypnite, odpojte
od siete akontaktujte
autorizované servisné
stredisko.
Sušička sa počas
sušenia sama vypla
Systém kontroly teploty
zistil príliš vysokú teplotu
adošlo kautomatickému
vypnutiu sušičky.
Sušičku odpojte od siete
anechajte ju vychladnúť.
Potom ju môžete opäť uviesť
do prevádzky.
Suroviny nie sú
rovnomerne
vysušené
Hrúbka nakrájaných
plátkov suroviny nie je
rovnomerná
Na podnosoch je
naskladaných príliš mnoho
surovín.
Rozmiestnite suroviny
sväčšími medzerami alebo
upravte ich hrúbku.
Zredukujte množstvo
surovín.
ČISTENIE AÚDRŽBA
Upozornenie:
Pred akoukoľvek údržbou a čistením vždy vypnite sušičku
tlačidlom B4 (START/STOP) aodpojte ju od elektrickej siete.
Na čistenie prístroja nepoužívajte riedidlá alebo rozpúšťadlá,
príp. čistiace prostriedky spôsobujúce oter, môžu narušiť
povrchovú úpravu.
Sušička ani prívodný kábel sa nesmú ponoriť do vody.
Povrch sušičky očistite mierne navlhčenou handričkou aosušte.
Na čistenie jednotlivých podnosov na potraviny použite handričku zvlhčenú vbežnom
prípravku na umývanie riadu. Vprípade väčšieho znečistenia môžete jednotlivé podnosy
umyť pod vlažnou tečúcou vodou. Podnosy je možné tiež umyť vumývačke riadu.
Nasávací otvor (mriežka) na motorovej časti musí byť bezpodmienečne čistá, voľná na
prístup vzduchu. Pri eventuálnom znečistení alebo zanesení prachom očistite mriežku
štetcom alebo nečistotu odsajte vysávačom.
SKLADOVANIE
Ak nebudete sušičku dlhší čas používať, vykonajte nasledujúce:
Očistite sušičku podľa kapitoly Čistenie aúdržba.
Sušičku uložte na bezpečné, bezprašné, čisté asuché miesto, mimo dosahu detí.
Ak to skladovacie miesto umožňuje, odporúčame sušičku skladovať spootvorenými
dvierkami tak, aby sa vnútri netvoril nežiaduci zápach.
TECHNICKÉ ÚDAJE
Menovitý rozsah napätia. ............................................................................................................. 230 VAC
Menovitý kmitočet ..........................................................................................................................50/60 Hz
Príkon ........................................................................................................................................................ 500 W
Dĺžka prívodného kábla .................................................................................................................... 1,10 m
Hlučnosť .......................................................................................................................................50 dB(A)
Rozmery (šírka × hĺbka × výška) ........................................................................340 × 450 × 310 mm
Hmotnosť ..................................................................................................................................................... 6 kg
Celková sušiaca plocha ....................................................................................................................1,18 m
2
Rozmer sušiaceho podnosu ............................................................................................ 330 × 300 mm
Počet sušiacich podnosov ...................................................................................................................12 ks
Regulácia teploty ........................................................................................................................... 35 – 70 °C
Deklarovaná hodnota emisie hluku je nižšia ako 50 dB(A), čo predstavuje hladinu
Aakustického výkonu vzhľadom nareferenčný akustický výkon 1 pW.
Zmeny textu atechnických špecifikácií vyhradené.
POKYNY AINFORMÁCIE OZAOBCHÁDZANÍ SPOUŽITÝM
OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH
ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch
znamená, že použité elektrické aelektronické výrobky sa nesmú pridať
do bežného komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu, obnovu
a recykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné miesta.
Alternatívne v niektorých krajinách Európskej únie alebo iných
európskych krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu
predajcovi pri kúpe ekvivalentného nového produktu.
Správnou likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné
prírodné zdroje apomáhate prevencii potenciálnych negatívnych vplyvov na životné
prostredie aľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej likvidácie odpadov.
Ďalšie podrobnosti si vyžiadajte od miestneho úradu alebo najbližšieho zberného
miesta.
Pri nesprávnej likvidácii tohto druhu odpadu sa môžu vsúlade snárodnými predpismi
udeliť pokuty.
Pre podnikové subjekty vkrajinách Európskej únie
Ak chcete likvidovať elektrické a elektronické zariadenia, vyžiadajte si potrebné
informácie od svojho predajcu alebo dodávateľa.
Likvidácia vostatných krajinách mimo Európskej únie
Tento symbol je platný vEurópskej únii. Ak chcete tento výrobok zlikvidovať, vyžiadajte
si potrebné informácie osprávnom spôsobe likvidácie od miestnych úradov alebo od
svojho predajcu.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc EÚ, ktoré sa naň
vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Sencor SFD 6601BK Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka