- 5 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SK
Sušička potravín
Návod na použitie
■ Pred použitím spotrebiča sa, prosím, oboznámte s návodom na jeho obsluhu, a to
aj v prípade, že ste už oboznámení s používaním spotrebičov podobného typu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je opísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby. Ak odovzdávate spotrebič inej osobe, zaistite,
aby bol pri ňom priložený tento návod na použitie.
■ Minimálne počas trvania zákonného práva z chybného plnenia, prípadne záruky
za akosť, odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál,
pokladničný doklad a potvrdenie o rozsahu zodpovednosti predávajúceho alebo
záručný list. V prípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť do originálnej
škatule od výrobcu.
■ Spotrebič starostlivo vybaľte adajte pozor, aby ste nevyhodili žiadnu časť obalového
materiálu skôr, ako nájdete všetky súčasti spotrebiča.
POPIS SPOTREBIČA APRÍSLUŠENSTVA
A1 Ovládací panel
A2 Skriňa so sušiacim priestorom
A3 Vyberateľné mriežkované podnosy.
6 antikorových sušiacich podnosov
primárne na jablká, bylinky, kvety,
mrkvu, huby. 6 plastových podnosov
primárne na mäso, ananásy,
paradajky, banány.
A4 Priehľadné dvierka
Umožňujú okamžitú vizuálnu
kontrolu nad stavom sušenia.
A5 Vyberateľný plný podnos
Vhodný na prípravu RAW potravín,
kaší apod.
B1 Otočný volič teploty
B2 Displej
B3 Indikátory režimov sušenia
B4 Podsvietené tlačidlo na spustenie
avypnutie (START/STOP)
B5 Tlačidlo na voľbu režimu sušenia
Počas sušenia slúži tiež nazobrazenie
teploty sušenia
B6 Tlačidlo na zvýšenie hodnoty času
(plus)
Čas sa zvyšuje po 30-minútových
krokoch do maximálnej hodnoty
23:30
B7 Tlačidlo na zníženie hodnoty času
(mínus)
Čas sa znižuje po 30-minútových
krokoch do minimálnej hodnoty 00:30
ÚČEL POUŽITIA AVLASTNOSTI SUŠIČKY POTRAVÍN
■ Sušička je určená na sušenie potravín, ako je ovocie, zelenina, lesné plody, mäso,
semienka, fazuľa, orechy, huby apod. Ďalej je vhodná na sušenie byliniek, liečivých
rastlín, korenia alebo ajkvetín na dekoračné účely alebo scieľom vytvorenia vonných
zmesí.
■ Sušičku tvorí skriňa so sušiacim priestorom asdvanástimi poschodiami na vyberateľné
podnosy. V zadnej časti skrine sa ukrýva ohrievacie teleso, motor s ventilátorom
atermostat.
■ Sušička je vybavená technológiou horizontálneho prúdenia vzduchu (Horizontal Air
Flow), ktorá zaručuje rovnomernú distribúciu tepla. Vďaka nej sa teplo rozvádza do
všetkých poschodí sušiaceho priestoru rovnako aodpadáva tak nutnosť prehadzovať
podnosy spotravinou počas sušenia.
PREČO POUŽÍVAŤ SUŠIČKU POTRAVÍN
■ Sušenie (dehydrovanie) je jeden z najstarších spôsobov konzervácie potravín, pri
ktorom dochádza k zahriatiu potravín a následnému odpareniu vody. Na rozdiel
od bežného dlhodobého uchovávania potravín (napr. zaváranie, zmrazovanie) sa
šetrným sušením zachováva až 80 % vitamínov, minerálnych a stopových látok
askoncentrujú sa aromatické látky, čím sú sušené potraviny chutnejšie. Pri správnom
skladovaní je potom možné používať usušené potraviny po celý rok.
■ Potraviny, ktoré sa pri tradičnom spôsobe varenia alebo zavárania dlhší čas zahrievajú
na teplotu vyššiu než 48 °C, začnú strácať svoju nutričnú hodnotu a začne klesať
obsah ich enzýmov. Potravinové enzýmy sú dôležité, pretože napomáhajú telovým
tráviacim enzýmom rozkladať potraviny na stráviteľné bielkoviny. Vhodná sušička ako
je táto dokáže nielen udržať dostatočne nízku teplotu, pri ktorej enzýmy nestrácajú
svoj účinok, ale tiež zaistiť teplotu vzduchu dostatočnú na rýchle usušenie potravín
anepodporujúcu rozvoj plesní abaktérií.
PRED PRVÝM POUŽITÍM
■ Pred prvým použitím sušičky dôkladne umyte vyberateľné podnosy teplou vodou
spoužitím neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ich opláchnite čistou vodou
adôkladne vytrite dosucha jemnou utierkou.
■ Mierne navlhčenou utierkou umyte aj vnútro skrine avytrite dosucha. Pri umývaní
dávajte pozor, aby ste nenamočili prvky ohrievania alebo ventilátor sušičky. Skriňu
sušičky nikdy neponárajte do vody alebo inej kvapaliny.
■ Pred prvým použitím odporúčame uviesť sušičku do chodu naprázdno a nechať
vprevádzke min. 4 hodiny. Po vypnutí nechajte sušičku avšetky časti jej príslušenstva
ochladiť avyvetrať, aby boli zbavené prípadného zápachu.
PRÍPRAVA NA PREVÁDZKU
UMIESTNENIE SUŠIČKY
■ Sušičku umiestnite do dobre vetranej, teplej a suchej miestnosti s minimálnou
prašnosťou. Okolo sušičky musí byť voľný priestor aspoň 15cm nazaistenie správnej
cirkulácie vzduchu.
■ Povrch na umiestnenie sušičky musí byť stabilný, odolný proti teplu azároveň musí byť
mimo iných zdrojov tepla. Nosnosť zvoleného povrchu musí zodpovedať hmotnosti
sušičky ajspripravovaným obsahom.
■ Miesto zvoľte aj s ohľadom na to, že počas sušenia nie je vhodné sušičku
premiestňovať. Takisto vezmite do úvahy, že pri sušení môže byť vmiestnosti cítiť
arómu sušených potravín, ktoré nemusia byť pre každého príjemné.
VOĽBA SUROVÍN
■ Správnou voľbou potravín aich prípravou dosiahnete lepší vzhľad ajchuť, rýchlejšie
usušenie, zastavenie zrejúceho procesu apredĺženie trvanlivosti.
■ Najlepšie výsledky dosiahnete iba pri použití kvalitných surovín. Sušiť je možné
prakticky akékoľvek ovocie azeleninu. Na sušenie vyberajte len zrelé, nie prezreté
suroviny, bez známok poškodenia či napadnutia hnilobou alebo plesňou. Sušiť je
možné kyslé ajmálo sladké plody.
■ Ak sa chystáte sušiť mäso, musí byť čerstvé achudé.
PRÍPRAVA SUROVÍN
Poznámka:
Je veľmi pravdepodobné, že zelenina alebo ovocie kúpené v bežnom
obchode sú navoskované alebo ošetrené postrekom. Väčšinu postrekov či
voskov je možné zmyť biologicky rozložiteľným čistidlom alebo voctovej vode
anásledne je potrebné potravinu opláchnuť čistou vodou. Ak by sa nepodarilo
vosk či postrek umyť, odporúčame potravinu pred sušením oškrabať.
OVOCIE
■ Ovocie dôkladne umyte adobre osušte. Pripravte si iba také množstvo ovocia, ktoré
ste schopní počas jedného cyklu usušiť. Odstráňte mäkké apoškodené časti. Suroviny
odkôstkujte alebo zbavte jadrovníkov, koreňov ainých nepožívateľných častí.
■ Ovocie krájajte na rovnakú hrúbku, ideálne sú 2až 4mm. Kúsky s rôznou hrúbkou
zbytočne predĺžia čas sušenia. Krájaním na menšie plátky urýchlite sušenie azlepšíte
zároveň kvalitu produktu.
■ Malé ovocie, ako napríklad rôzne druhy bobúľ (jahody, čučoriedky, brusnice apod.)
môžete ponechať vcelku. Väčšie plody však rozpoľte alebo nakrájajte na plátky alebo
kocôčky.
■ Nakrájané ovocie osušte čistou utierkou alebo obrúskom.
■ Pokiaľ chcete predísť zhnednutiu niektorých druhov ovocia (jabĺk, hrušiek alebo
marhúľ), pred sušením namočte nakrájané rezy do zmesi pripravenej z250ml vody
a 1 lyžica citrónovej alebo ananásovej šťavy. Na získanie zaujímavej chuti môžete
ovocie pokvapkať medom, posypať cukrom, škoricou alebo kokosom. Kúsky ovocia
potom nechajte chvíľu odkvapkať a môžete rovno sušiť. Ovocie ošetrené týmto
roztokom zostane vpriebehu sušenia svetlé anezhnedne ani počas skladovania.
■ Ovocie sprirodzenou tuhou šupkou (hrozno, slivky alebo ajfigy) môžete na urýchlenie
sušiaceho procesu namočiť do vriacej vody na 1 – 2 minúty. Potom ich ihneď ponorte
do studenej vody, ochlaďte, osušte anakrájajte na plátky.
■ Nelúpané ovocie ukladajte šupkou dole a reznou plochou hore. Nerovné tvary
ukladajte vždy na hranu so šupkou, nie na rovnú plochu.
ZELENINA
■ Zeleninu dôkladne očistite aumyte.
■ Vykrájajte povrchové kazy.
■ Zeleninu, ktorá vyžaduje dlhodobé varenie, napr. koreňová zelenina, struky, cvikla,
brokolica, mrkva, zeler, kukurica, zemiaky akarfiol, je vhodné pred sušením napariť.
Danú zeleninu stačí zhruba päť minút povariť nad parou, aby nestratila farbu
avitamíny.
■ Paradajky je dobré olúpať.
■ Nakrájanú zeleninu môžete namočiť do slanej vody.
MÄSO
■ Sušiť môžete hovädzie, zverinu, hydinové alebo rybacie mäso. Vyberajte chudé
mäso, ktoré obsahuje čo možno najmenej tuku. Čím chudšie mäso použijete, tým sa
rýchlejšie vysuší. Čím vyšší obsah tuku bude vmäse, tým kratšia je jeho trvanlivosť
po usušení.
■ Mäso dôkladne očistite a odrežte tučné časti. Potom ho nakrájajte na veľmi tenké
plátky shrúbkou cca 2až5mm ašírkou 2,5cm, aby sušenie prebiehalo rovnomerne.
Dĺžku zvoľte podľa potreby.
■ Hotové plátky ochuťte podľa vlastnej preferencie, počnúc od bežného solenia,
marinovania, potretia grilovacím korením a podobne. Ochutené mäso nechajte
uležať, ideálne cez noc vchladničke.
■ Po vložení mäsa do sušičky využite režim Jerky, ktorý je určený priamo na sušenie
mäsa. Odporúčame proces sušenia 1× za hodinu kontrolovať. Dobre usušené mäso
spoznáte tak, že keď naň zdvoch strán zatlačíte, rozlomí sa vpolovici.
BYLINKY, KORENIE AKVETINY
■ Byliny sušte veľmi šetrne. Odstráňte iba stonku, byliny ďalej neporciujte. Listové byliny
je potrebné počas sušiaceho procesu obracať, aby sa zabránilo zlepovaniu.
■ Listy na sušenie trhajte mladé a krehké, struky so semenami zbierajte skôr, než sa
otvoria. Kvetiny zbierajte mladé apolootvorené.
MAŠKRTY PRE DOMÁCICH MAZNÁČIKOV
■ Na výrobu maškŕt pre domácich maznáčikov použite zdravé ačerstvé ingrediencie,
ktoré neobsahujú žiadne prísady či konzervačné látky. Dôležité je vziať do úvahy
veľkosť zvieraťa. Napríklad malé rasy psov majú malé tlamy adrobné zúbky, potrebujú
teda malé maškrty, ktoré nebudú také chrumkavé. Naproti tomu väčšie rasy môžu
dostať veľké a chrumkavé pochúťky. Ich tvrdosť môžete vyskúšať rozdrvením
niekoľkých pochúťok vruke.
■ Všetky ingrediencie premiešajte vo veľkej mise avytvarujte bochníček. Na pomúčenej
doske rozvaľkajte cesto na výšku cca 6mm. Zcesta potom vykrajujte tvary, ktoré má
váš maznáčik rád.