Rohnson R-290 Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu
Sušička potravín R-290
SK
1
Návod na použitie
SUŠIČKA POTRAVÍN
R-290
Pred použitím tohto spotrebiča sa prosím, zoznámte s návodom na jeho obsluhu.
Spotrebič používajte iba tak, ako je popísané v tomto návode na použitie. Návod
uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
Sušička potravín R-290
SK
2
DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ POKYNY
ČÍTAJTE POZORNE A USCHOVAJTE PRE POUŽITIE
Pred pripojením spotrebiča k sieťovej suvke sa uistite, že sa napätie
uvedené na typovom štítku spotrebiča zhoduje s elektrickým napätím
zásuvky.
Spotrebič pripájajte iba k riadne uzemnenej zásuvke.
Upozornenie
Tento spotrebič môžu používať deti vo veku 8 rokov a staršie a osoby so
zníženými fyzickými, zmyslovými alebo mentálnymi schopnosťami alebo s
nedostatkom skúseností a znalostí, ak sú pod dozorom alebo boli poučené o
používaní spotrebiča bezpečným spôsobom a rozumejú prípadným
nebezpečenstvám. Čistenie a údržbu vykonávanú používateľom nesmú
vykonávať deti, ak nie sú staršie ako 8 rokov a pod dozorom. Spotrebič a jeho
sieťový kábel udržujte mimo dosahu detí mladších ako 8 rokov.
Deti sa so spotrebičom nesmú hrať. Čistenie a údržbu nesmú vykonávať deti
bez dozoru.
Prístroj nie je určený pre prevádzku prostredníctvom externého časovača
alebo samostatného diaľkového ovládacieho systému.
Počas prevádzky spotrebiča je nutné vložiť pod neho žiaruvzdorný materiál
(keramické obklady, dlažba).
Nesprávne používanie prístroja môže spôsobiť poruchu a nefunkčnosť
spotrebiča.
Nikdy nepoužívajte poškodený prívodný kábel alebo vidlicu. Ak je prívodný
kábel poškodený, musí ho vymeniť výrobca, oprávnený zástupca alebo
kvalifikovaná osoba, aby sa predišlo nebezpečenstvu.
Neveďte kábel pod kobercom a neprikrývajte ho handry, behúne apod.
Opravy a údržbu smie vykonávať len kvalifikovaný servisný zástupca.
Nikdy nepoužívajte príslušenstvo, ktoré nie je dodávané s týmto prístrojom,
alebo nie je určené pre tento prístroj.
Prístroj neumiestňujte na parapety okien.
Uistite sa , že sieťový kábel a vidlica sa nemôžu dostať do kontaktu s vodou
alebo vlhkosťou.
Prístroj umiestnite vždy na rovný, suchý povrch.
Sušička potravín R-290
SK
3
Prístroj nestriekajte vodou, ani inou tekutinou. Spodnú časť prístroja, ku ktorej
je privedený sieťový kábel, neponárajte do vody alebo inej tekutiny. Do
prístroja nelejte vodu, ani iné tekutiny.
Prístroj neklaďte na elektrický, ani plynový varič alebo v jeho blízkosti.
Neumiestňujte ho v blízkosti otvoreného ohňa a iných prístrojov alebo
zariadení, ktoré sú zdrojom tepla.
Neklaďte sieťový kábel prístroja v blízkosti horúcich plôch, alebo cez ostré
predmety. Na sieťový kábel neklaďte ťažké predmety, kábel umiestnite tak,
aby sa po ňom nechodilo, aby sa oň nezakopávalo. Dbajte na to, aby
napájací kábel nevisel cez okraj stola, alebo aby sa nedotýkal horúceho
povrchu.
Prístroj je určený pre použitie v domácnostiach.
Prístroj nesmie byť používaný na iné účely, než na ktoré bol určený.
Ak spotrebič nepoužívate alebo čistíte, vkladáte alebo vyberáte súčiastky,
odpojte ho zo zásuvky.
ČISTENIE A ÚDRŽBA
Pred čistením skontrolujte, či je spotrebič odpojený od siete a nechajte ho
vychladnúť.
Vyčistíte telo spotrebiča vlhkou utierkou a potom vysušte.
Nepoužívajte kovové kefy, drsné prostriedky a agresívne čističe, pretože
môžete poškodiť spotrebič.
Sušička potravín R-290
SK
4
POPIS PRÍSTROJA
1. Veko
2. Nastaviteľný plát
3. Základňa
4. Tlačidlo „+“
5. Tlačidlo „-“
6. Tlačidlo „TIME“
7. Tlačidlo „TEMP“
8. Tlačidlo Power/OK
POUŽITIE PRÍSTROJA
Sušenie potravín je efektívny spôsob uskladnenia.
Teplý vzduch nastavenej teploty cirkuluje vo vnútri spotrebiča medzi hornými
a spodnými platy, samostatní ovládateľnou časťou a základňou. To je
dôvodom, prečo sa potraviny, uložené na platoch spotrebiče sušia
rovnomerne a s minimálnou stratou vitamínov. Tak si môžete vychutnať
ovocie, zeleninu a huby, pripravené bez škodlivých látok po celý rok.
S týmto spotrebičom môžete ti sušiť kvety, liečivé bylinky alebo pripravovať
cereálie.
PRED PRVÝM POUŽITÍ
Vybaľte spotreb z obalu.
Umyte veko a časti prístroja.
NEPONÁRAJTE ZÁKLADNU SUŠIČKY DO VODY, LEN JU OTRIETE
MOKROU HANDROU.
1
3
2
4
5
6
8
Sušička potravín R-290
SK
5
POSTUP
Uložte vopred pripravené potraviny na rošty. Kúsky potravín musíte položiť
tak, aby mohol dobre cirkulovať vzduch (je možné nastavenie výšky roštov).
Nedávajte viac kúskov potravín na seba.
Umiestnite rošty na základňu.
Na spotrebič dajte horné veko. Počas sušenia musí byť veko vždy na
spotrebiči.
Pripojte spotrebič k elektrickej sieti.
Stlačte tlačidlo Power/OK, na displeji sa objaví "ON", tým sa sušička uvedie
do pohotovostného režimu. V prípade, že opäť stlačíte tlačidlo Power/OK, sa
na displeji zobrazí "OFF" a tým sa prístroj vypne.
Keď je prístroj v pohotovostnom režime stlačte tlačidlo "TEMP" a "35°C"
začne blikať na displeji. Stlačením tlačidiel "+" alebo "-" nastavte požadovanú
teplotu. Každé stlačenie tlačidla znamená zvýšenie, či zníženie teploty o 5°C.
Teplotný rozsah sušenia je 35°C - 70°C.
Stlačením tlačidla "TIME" sa na displeji objaví "blikajúce" "1:00", následným
stlačením tlačidiel "+" alebo "-" nastavte požadovaný čas. Ak chcete
požadovaný čas nastaviť rýchlejšie, stačí podržať tlačidlo "+" alebo "-".
Akonáhle je nastavená požadovaná teplota i čas, stlačte tlačidlo "Power/OK"
a prístroj sa uvedie do prevádzky. Počas sušenia môžete sledovať čas aj
teplotu na displeji. Zmeniť čas alebo teplotu možno kedykoľvek počas
sušenia, rovnakým postupom spomínaným vyššie.
Maximálny čas prevádzky prístroja je 19 hodín a 59 minút. Sušička sa
automaticky vypne po dosiahnutí nastaveného času. Skontrolujte sušené
suroviny, ak nie sú úplne vysušené, nastavte prístroj znovu na ďalšie sušenie.
.
Poznámka: Odporúčame použiť všetkých 5 plat počas sušenia, bez ohľadu na to,
koľko plat je prázdnych.
Sušička potravín R-290
SK
6
ODPORÚČANÉ TEPLOTY:
Bylinky 35-40° C
Listová zelenina 40° C
Chlieb 40-50° C
Zelenina 50-55° C
Ovocie 55-60° C
Mäso, ryby 65-70° C
ĎALŠÍ POKYNY
Opláchnite potraviny pred vložením do spotrebiča. Do spotrebiča nedávajte
mokré pokrmy, odstráňte prebytočnú vodu.
Môžete vymeniť pozíciu roštov, ak nie sú všetky pokrmy ešte dostatočne
suché. Môžete premiestniť horný rošt dolu, bližšie k základni a spodný rošt
môžete umiestniť vyššie.
Niektoré ovocie je pokryté prirodzenou ochrannou vrstvou a preto môže
sušenie takého ovocia trvať dlhší čas. Aby ste tomu zabránili, povarte pokrmy
približne 1-2 minúty a potom vložte do chladnej vody. Pote odstráňte
prebytočnú vodu.
Čas sušenia závisí od teploty a vlhkosti v miestnosti, úrovne vlhkosti potravín,
hrúbky kusov, atď.
SUŠENIE OVOCIA
Ovocie opláchnite.
Odstráňte jadrá a odrežte poškodené časti.
Nakrájajte na kusy, ktoré položíte voľne na rošty.
Môžete namočiť ovocie do citrónovej alebo ananásovej šťavy, aby ste
zabránili jeho znehodnoteniu.
Ak chcete ovocie navoňať, môžete pridať škoricu alebo kokos.
Sušička potravín R-290
SK
7
SUŠENIE ZELENINY
Zeleninu opláchnite.
Odstráňte jadrá a odrežte poškodené časti.
Nakrájajte na kúsky, ktoré položíte voľne na rošty.
Odporúčame variť zeleninu približne 1-5 minút, potom vložiť do studenej vody
a následne odstrániť vodu.
SUŠENIE LIEČIVÝCH BYLINIEK
Odporúčame sušiť listy, výhonky.
Po sušení odporúčame vložiť bylinky do papierových sváčkov alebo
sklenených nádob a vložiť na studené, tmavé miesto.
SKLADOVANIE SUŠENÉHO OVOCIA
Nádoby na skladovanie sušeného ovocia musia byť čisté a suché.
Pre lepšie uskladnenie sušeného ovocia používajte sklenené nádoby s
kovovým vekom a postavte ich na suché a tmavé miesto s teplotou v rozsahu
5-20° C.
Počas prvého týždňa po sušení je vhodné kontrolovať, či sa v nádobe
nekondenzuje vlhkosť. Ak áno, znamená to, že pokrmy nie sú dostatočne
vysušené a je nutné ich dosušiť.
UPOZORNENIE: Nedávajte horúce pokrmy do nádob na uskladnenie.
PRÍPRAVA OVOCIA
Dobrá príprava ovocia uchová jeho prirodzenú farbu, chuť a vôňu.
Nižšie sú popísané užitočné tipy pre lepšiu prípravu ovocia pre sušenie:
Vezmite 1-4 poháre džúsu (prírodného). Pamätajte, že šťava, ktorú použijete,
musí zodpovedať pripravovanému ovociu. Napríklad, pre prípravu jabĺk
použite jablkový džús.
Zmiešajte džús s 2 pohármi vody. Potom ponorte vopred očistené a nakrájané
ovocie (viďtabuľka pre prípravu ovocia pre sušenie”) do pripraveného
roztoku na 2 hodiny.
Sušička potravín R-290
SK
8
TABUĽKA PRÍPRAVY OVOCIA PRE SUŠENIE
Potravina Príprava Stav po sušení
Čas sušenia
(hodiny)
Marhule Nakrájajte na plátky a vyberte kôstku. Mäkké 13-28
Pomaranč
Nakrájajte na dlhé pásy.
Krehké
8-16
Ananás (čerstvý)
Olúpte a nakrájajte na kúsky alebo
kocky. Tvrdé 8-36
Ananás
(konzervovaný) Vylejte šťavu a vysušte. Mäk 8-36
Banán
Olúpte a nakrájajte na kolieska (3-4 mm
hrubé) Chrumkavý 10-38
Hrozno
Nie je nutné kráj.
Mäkké
10-26
Čerešne Nie je nutné vybrať kôstky (môžete ich
vybrať po polovičnom vysušení). Mäkké 6-36
Hruška
Olúpte a nakrájajte na plátky.
Mäkké
10-30
Figy
Nakrájajte
Tvrdé
8-26
Brusnice
Nie je nutné krájať.
Mäkké
8-26
Broskyne
Rozkrojte na 2 kusy a vyberte kôstku v
polovici času sušenia. Mäkké 8-26
Ďatle
Vyberte kôstku a nakrájajte.
Tvrdé
8-26
Jablko
Olúpte, vyberte kôstky a srdiečko,
nakrájajte na plátky alebo osminky. Mäkké 8-10
POZNÁMKA: Čas a spôsob prípravy v tabuľke sú orientačné. Osobné požiadavky sa
môžu odlišovať od tabuľky.
PRÍPRAVA ZELENINY
Zeleninu povarte, podľa potreby - viď tabuľka nižšie..
Ak chcete pridať jemnú vôňu citróna zelenej fazule, špargle atď., len ju vložte
do citrónovej šťavy na približne 2 minúty.
POZNÁMKA: Vyššie uvedené odporúčanie je len informačné a nie je nutné ho
dodržiavať.
Sušička potravín R-290
SK
9
TABUĽKA PRÍPRAVY ZELENINY PRE SUŠENIE
Názov
Príprava
Stav po sušení
Čas sušenia
Artičoky
Nakrájajte na pásy (3-4 mm hrubé)
Krehké
8-13
Cuketa
Olúpte a nakrájajte na plátky (6-12 mm
hrubé) Krehká 8-18
Brokolica
Nakrájajte. Varte v pare približne 3-5
min. Krehká 8-20
Huby Nakrájajte alebo nechajte celé (malé) Tvrdé 8-14
Zelené fazule
Nakrájajte a varte až kým nie sú
priehľadné Krehká 10-26
Dyňa
Nakrájajte na kúsky (6 mm hrubé)
Krehká
8-18
Kel
Nakrájajte na pásy (3 mm) Odstráňte
stvrdnuté časti Tvr 8-14
Ružičkový kel
Nakrájajte na 2 kusy
Chrumkavý
10-30
Karfiol
Varte do zmäknutia.
Tvrdý
8-16
Zemiaky
Nakrájajte, varte približne 8-10 min.
Chrumkavé
10-30
Cibuľa
Nakrájajte na kolieska.
Chrumkavá
10-14
Karotka
Varte do zmäknutia. Nakrájajte na
kolieska. Chrumkavá 10-14
Uhorka
Olúpte a nakrájajte na kolieska (12 mm
hrubé) Tvrdá 8-18
Sladká paprika
Nakrájajte na pásy alebo kolieska (6 mm
hrubé). Vyberte vnútro. Chrumkavá 8-14
Pálivá paprika
Nie je nutné kráj
Tvrdá
8-14
Petržlen
Nakrájajte listy na časti.
Chrumkavý
8-10
Paradajky
Olúpte. Nakrájajte na kúsky alebo
kolieska. Tvrdá 10-24
Rebarbora
Olúpte a nakrájajte na kúsky (3 mm
hrubé)
Strata vlhkosti
zeleniny 10-38
Cvikla Uvarte, nechajte vychladnúť, odstráňte
korene. Nakrájajte na kolieska. Chrumkavá 10-26
Zeler Nakrájajte na kúsky (6 mm hrubé) Chrumkavý 8-14
Sušička potravín R-290
SK
10
POZNÁMKA: Čas a spôsob spracovania zeleniny popísaný v tabuľke je len
informačný. Upravte si hodnoty podľa vlastných potrieb.
PRÍPRAVA MÄSA A RÝB
Správna príprava masa je nutná pre správne a zdravé uchovanie a zdravie
spotrebiteľa.
Mäso odporúčame nakoreniť.
Štandardná marináda:
1/2 pohára sójovej omáčky
cesnak, nakrájaný na malé kúsky
veľké lyžice kečupu
1 a 1/4 čajovej lyžičky soli
1/2 dezertnej lyžičky sušeného korenia
Všetky ingrediencie dôkladné zmiešajte.
Ryby
Odporúčame rybu uvariť alebo upiecť pred sušením (pečte ju približne 20 minút pri
teplote 200° C). Sušte približne 2-8 hodín.
Jarná cibuľka Rozdeľte. Chrumkavý 8-10
Špargľa Nakrájajte na kúsky (2.5 mm hrubé) Chrumkavý 8-14
Cesnak Olúpte a nakrájajte na kolieska. Chrumkavý 8-16
Špenát Varte do zmäknutia. Chrumkavý 8-16
Šampiňón
Zvoľte huby s klobúčikmi zakrivenými
dovnútra. Nakrájajte na kúsky alebo
sušte celé.
Tvrdé a
chrumkavé 10-10
Sušička potravín R-290
SK
11
TECHNICKÁ ŠPECIFIKÁCIA
Menovitý rozsah napätia
220-240 V
Menovitý kmitočet
50 Hz
Menovitý maximálny príkon
240 W
Zmeny textu a technických údajov vyhradené.
POKYNY A INFORMÁCIE O ZAOBCHÁDZANÍ S POUŽITÝM OBALOM
Použitý obalový materiál odložte na miesto určené obcou na ukladanie odpadu.
LIKVIDÁCIA POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A ELEKTRONICKÝCH ZARIADENÍ
Tento symbol na produktoch alebo v sprievodných dokumentoch
znamená, že použité elektrické a elektronické výrobky nesmú byť
pridané do bežného komunálneho odpadu. Pre správnu likvidáciu,
obnovu a recykláciu odovzdajte tieto výrobky na určené zberné miesta.
Alternatívne v niektorých krajinách Európskej únie alebo iných
európskych krajinách môžete vrátiť svoje výrobky miestnemu
predajcovi pri kúpe ekvivalentného nového produktu. Správnou
likvidáciou tohto produktu pomôžete zachovať cenné prírodné zdroje a
napomáhate prevencii potenciálnych negatívnych dopadov na životné
prostredie a ľudské zdravie, čo by mohli byť dôsledky nesprávnej
likvidácie odpadov.
Tento výrobok spĺňa všetky základné požiadavky smerníc , ktoré sa
naň vzťahujú.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Rohnson R-290 Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu