05/2017
- 5 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
SK
Sušička potravín
Návod na použitie
■
Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom najeho obsluhu, ato ajvprípade, že ste
už oboznámení spoužívaním spotrebičov podobného typu. Používajte spotrebič iba tak, ako je popísané
vtomto návode napoužitie. Návod uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
■
Minimálne počas trvania zákonného práva z chybného plnenia, prípadne záruky za akosť odporúčame
uschovať originálny prepravný kartón, baliaci materiál, pokladničný doklad a potvrdenie o rozsahu
zodpovednosti predávajúceho alebo záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť spotrebič opäť
do originálnej škatule od výrobcu.
POPIS SPOTREBIČA
A1
Veko
A2
Podnosy
A3
Tlačidlo vypnúť / zapnúť aregulátor teploty
NASTAVENIE VÝŠKY MEDZI PODNOSMI
■
Sušička potravín ponúka dve možnosti nastavenia výšky poschodí. Na nastavenie nižšej (základnej) výšky
na seba položte sušiace podnosy tak, ako je vyznačené na B1. Podnosy natočte tak, aby jazýčky, ktoré
sú vspodnej časti podnosov, boli umiestnené vedľa drážok, ktoré sa nachádzajú vhornej časti každého
podnosu.
■
Na nastavenie rozstupu natočte apoložte na seba podnosy tak, aby jazýčky presne zapadli na drážky, ako je
vyznačené na B2.
ZAPNUTIE PRÍSTROJA
■
Prístroj zapojte do elektrickej siete aotočením tlačidla A3 vsmere hodinových ručičiek zapnete prístroj
anastavíte požadovanú teplotu sušenia.
STRIEDANIE PODNOSOV
■
Táto sušička potravín je dômyselne konštruovaná na základe prúdenia horúceho vzduchu naodvádzanie
vlhkosti z potravín. Podnosy by sa mali počas sušenia vymieňať na zaistenie rovnomerného vysušenia
obsahu. Podnosy najbližšie kdnu sú vystavené najväčšiemu teplu – tu vysúšanie prebieha rýchlejšie.
■
Jednoducho ich teda vyberte a položte do vyšších poschodí, podnosy umiestnené hore položte bližšie
kspodnej časti sušičky.
PAMÄTAJTE
1) Najlepšie výsledky dosiahnete, ak používate kvalitné potraviny. Sušte vždy čerstvé, kvalitné potraviny, zlý
kus môže ovplyvniť kvalitu celého obsahu sušičky.
2) Je dôležité, aby potraviny boli čisté – dôkladne ich umyte, mäkké alebo skazené kusy vyberte.
Dbajte na to, aby ste mali čisté ruky, to sa týka ajkuchynských nástrojov ajednotlivých podnosov sušičky,
ktoré používate naprípravu potravín.
3) Čas sušenia je rôzny azávisí od množstva potravín, hrúbky jednotlivých kusov, ich veľkosti, vlhkosti vzduchu
amnožstva vlhkosti nachádzajúcej sa priamo vpotravinách.
4) Pred kontrolou vysušenosti potravín ich nechajte vychladnúť.
5) Podnosy môžu byť vprípade potreby celkom zaplnené, jednotlivé kusy sa môžu skoro dotýkať, ale nesmú
sa neprekrývať.
6) Vo vysušených potravinách môže zostať asi 6 –10 % vlhkosti bez rizika že sa pokazia. Mnoho vysušených
potravín bude mať kožovitú konzistenciu podobnú sladkému drievku.
7) Striedajte podnosy, hneď ako si všimnete, že vysušovanie prebieha nerovnomerne, alebo ak je sušička
celkom zaplnená potravinami.
8) Naodstránenie kôstok, jadier astopiek sliviek, hrozna, čerešní ich vysušte na 50 % apotom odstráňte kôstky,
jadrá atď. Tým zabránite úniku šťavy zpotravín.
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA OVOCIA
■
Uvedené časy sú približné a závisia od izbovej teploty, vlhkosti ovzdušia, vlhkosti vysušených potravín
aod toho, na aké tenké kúsky sú potraviny nakrájané. Prírodná šťavnatosť potravín sa líši. Ovocný cukor
priniektorých druhoch si vyžaduje dlhší čas sušenia.
Ovocie Príprava Test vysušenia Čas
vysušenia
Jablká Zbavte ich šupky, jadier anakrájajte na plátky
alebo krúžky. Pred vložením do sušičky ich
2 minúty máčajte. Potom ich vysušte apoložte
na sušiaci podnos.
Sú mäkké 4–15 hodín
Marhule Vysušte ich rozkrojené napoly alebo rozkrájané
na štvrtiny. Pred sušením ich upravte tak, aby
bola zachovaná farba anebola poškodená
šupka ovocia.
Sú mäkké 8–36 hodín
Banány Zbavte ich šupky anakrájajte na plátky shrúbkou
0,3 cm.
Sú mäkké 5–24 hodín
Bobuľovité plody Jahody by sa mali nakrájať na plátky shrúbkou
0,9 cm. Ostatné bobuľovité plody nechajte vcelku.
Bobuľovité plody svoskovým povrchom umyte
vo vriacej vode.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
5–24 hodín
Čerešne Nezbavujte ich stopiek, ak ich nebudete ihneď
spracovávať. Ich polenie je voliteľné, ak ich chcete
rozpoliť, urobte tak, ak sú z50 % vysušené.
Kožovité, ale
mazľavé
6–36 hodín
Brusnice Dôkladne umyte, nakrájajte alebo ponechajte
celé.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
4–20 hodín
Hroznové víno
(tmavoalové)
Umyte, odstráňte stonky aponechajte celé. Mäkké, kožovité 6–36 hodín
Nektarinky Nie je potrebné ich lúpať, je možné nakrájať na
plátky alebo krúžky shrúbkou 0,9 cm.
Sú mäkké 6–24 hodín
Pomarančové
šupky
Nakrájajte ich na podlhovasté plátky avysušte.
Rozdrvte ich až po vysušení.
Sú mäkké 6–15 hodín
Broskyne Počas vysušovania znich môžete odstrániť šupku.
Vykôstkujte ich, ak sú z50 % vysušené. Pred
vysušovaním ich rozpoľte alebo nakrájajte
na štvrtiny.
Sú mäkké,
kožovité
5–24 hodín
Hrušky Olúpte ich, odstráňte jadrá adrevnaté tkanivo.
Nakrájajte na plátky, krúžky alebo rozrežte na
polovicu, nakrájajte na štvrtiny, či osminky.
Sú mäkké
akožovité.
5–24 hodín
Hurmikaki Používajte len zrelé ovocie. Umyte ho, odstráňte
hlavičku, nakrájajte na plátky alebo krúžky
shrúbkou 0,9 cm.
Sú mäkké 5–20 hodín
Ananás (vcelku) Zbavte ho stredu ašupky, nakrájajte na plátky,
výrezy alebo kúsky.
Sú mäkké 6–36 hodín
Ananás
(zkonzervy)
Vysušte aoklepte. Rozmiestnite na podnosy. Sú kožovité 6–36 hodín
Slivky Umyte ich anechajte vcelku alebo rozpoľte,
zbavte stoniek, príp. kôstok, ak sú napoly usušené.
Sú mäkké 5–24 hodín
Sušené slivky Postupujte ako prinormálnych slivkách, ale pred
vysušovaním ich najprv máčajte asi 2 minúty
vo vriacej vode.
Sú kožovité 8–36 hodín
Rebarbora Používajte len tenké stvoly. Umyte anakrájajte na
kúsky dlhé 2,54 cm.
Žiadna viditeľná
vlhkosť
4–16 hodín
TABUĽKA ODPORÚČANÝCH ČASOV SUŠENIA ZELENINY
Zelenina Príprava Test vysušenia Čas
vysušenia
Artičokové srdcia Nakrájajte srdcia na plátky shrúbkou 0,3 cm.
Varte 5 – 8 minút v3/4 šálky vody obsahujúcej
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy.
Je krehký 4–12 hodín
Špargľa Umyte anakrájajte na kúsky dlhé 2,54 cm.
Špičky poskytujú lepšiu kvalitu produktu. Zadná
časť rozdrvená pred vysušením vytvorí vynikajúcu
chuťovú prísadu rôznych pokrmov.
Je krehký 4–10 hodín
Fazuľa (zelená
alebo žltá)
Nakrájajte na kúsky sdĺžkou 2,54 cm alebo
francúzskym spôsobom. Naparujte, kým nie sú
priesvitné. Po čiastočnom usušení premiešajte fazule
tak, že posuniete tie, čo sú vstrede podnosu na jeho
okraj anaopak.
Sú krehké 4–14 hodín
Cvikla Odkrojte korene avšetko, čo je 2,54 cm od hornej
aspodnej časti, umyte, predvarte, vychlaďte,
odstráňte šupku. Nakrájajte na kocky alebo plátky.
Sú krehké,
tmavočervené
4–12 hodín
Ružičkový kel Zbavte kelové ružičky stonky arozkrojte ich
vpolovici.
Sú krehké 5–15 hodín
Brokolica Orežte, nakrájajte rovnakým spôsobom ako
pred konzumáciou, dôkladne umyte, 3 – 5 minút
naparujte.
Je krehká 5–15 hodín
Hlávková kapusta Odrežte hlávku anakrájajte na 0,3 cm hrubé prúžky.
Stred nakrájajte na plátky 0,6 cm hrubé. Použite
najspodnejší podnos sušičky.
Je kožovité 4–12 hodín
Mrkva Vyberte mladú sjemnými koreňmi. Naparujte,
kým nezmäkne, nakrájajte na plátky, kúsky, kocky
alebo rezance.
Je kožovitá 4–12 hodín
Karol Do 2,2 l horúcej vody nasypte 3 polievkové lyžice
soli avtomto roztoku karol 2 minúty máčajte.
Naparujte, kým nezmäkne.
Je kožovitý 5–15 hodín
Zeler Oddeľte stonku od listov. Obe časti starostlivo umyte.
Nakrájajte stonku na plátky shrúbkou 0,6 cm.
Najprv sušte listy.
Je krehký 4–12 hodín
Kukurica Pred naparovaním odstráňte šupku aprípadné kazy.
Predvarte celý kukuričný klas. Kukuričné zrná zbavte
klasu okrájaním arozložte na podnos. Vpriebehu
sušenia niekoľkokrát zamiešajte.
Je krehká 4–15 hodín
Uhorka Olúpte ju, nakrájajte na hrúbku 0,3 cm avysušujte. Je kožovitá 4–14 hodín
Baklažán Skráťte, umyte, nakrájajte na plátky hrubé od 0,6 cm
do 1,2 cm arozmiestnite na podnosy.
Je krehký 4–14 hodín
Cibuľa apór Odstráňte šupku, nakrájajte na hrúbku
1,2 cm, počas sušenia niekoľkokrát zamiešajte.
Je kožovitá 4–10 hodín
Okra Používajte mladé, útle tobolky. Umyte, skráťte
anakrájajte na krúžky 0,6 cm hrubé.
Je kožovitá 3–10 hodín
Pažítka Odrežte ju arozprestrite po ploche podnosu. Je krehká 4–10 hodín
Petržlen Roztrhajte na malé kúsky, vysušte, následne
vprípade potreby skráťte.
2–10 hodín
Paštrnák Postup je rovnaký ako primrkve.
Hrášok Používajte malé asladké kúsky. Vyberte obsah struku
aľahko predvarte (3 – 5 minút).
Je krehký 4–10 hodín