Electrolux EOB68200X Recipe book

Typ
Recipe book
Tabuľky, tipy a recepty
Rúra
Electrolux. Thinking of you.
Viac o nás na www.electrolux.com
Obsah
Používania, tabuľky a odporúčania 2 Recepty pre funkciu Sprievodca pečením
11
Zmeny vyhradené
Používania, tabuľky a odporúčania
Varovanie Pozrite si časť „Informácie o
bezpečnosti“.
Informácie o akrylamidoch
Dôležité upozornenie Podľa najnovších
vedeckých poznatkov môžu akrylamidy pri
pečení potravín (predovšetkým obsahujúcich
škrob) spôsobovať zdravotné riziko. Preto
vám odporúčame pripravovať jedlá pri čo
najnižších teplotách a príliš jedlá nezapekať.
Vnútorná strana dverí
Na vnútornej strane dverí nájdete čísla úrovní
v rúre.
Teplota a časy pečenia uvedené v ta-
buľke sú iba orientačné. Závisia na kon-
krétnom recepte, množstve a kvalite
použitých prísad.
Pečenie
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso
piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali
predtým. Prispôsobte zvyčajné nastavenia
(teplotu, doby pečenia) a úrovne roštov
hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť
10 minút pred uplynutím doby pečenia,
jedlo sa dopečie zvyškovým teplom.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v
rúre sa môžu počas pečenia zdeformo-
vať. Keď plechy znova vychladnú, defor-
mácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie
teploty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne
recepty, postupujte podľa údajov pre naj-
viac podobné jedlá.
•Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 mi-
nút, ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
•Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa
spočiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V
takom prípade nemeňte nastavenie teplo-
ty. Rozdiely sa vyrovnajú po
čas pečenia.
Pečenie na jednej úrovni rúry – pečenie vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Bábovka alebo fran-
cúzska bábovka
Ventilátor 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Ovocné koláče/krá-
ľovská bábovka
Ventilátor 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškótový koláč Ventilátor 1 140 0:25 - 0:40
Piškótový koláč Vrchný a spodný
ohrev
1 160 0:25 - 0:40
Tortový korpus z kreh-
kého cesta
1)
Ventilátor 3 170-180 0:10 - 0:25
Tortový korpus z pi-
škótového cesta
Ventilátor 3 150 - 170 0:20 - 0:25
2 electrolux
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Jablkový koláč Vrchný a spodný
ohrev
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Jablkový koláč (2 for-
my, priemer 20 cm,
rozmiestnené po uhlo-
priečke)
Ventilátor 1 160 1:10 - 1:30
Jablkový koláč (2 for-
my, priemer 20 cm,
rozmiestnené po uhlo-
priečke)
Vrchný a spodný
ohrev
1 180 1:10 - 1:30
Pikantná torta (napr.
Quiche Lorraine)
Ventilátor 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Tvarohový koláč Vrchný a spodný
ohrev
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na jednej úrovni – Koláče/pečivo/žemle na plechu na pečenie
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
Vrchný a spodný
ohrev
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vianočka
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chlieb (ražný chlieb) Vrchný a spodný
ohrev
1
– najprv
1)
230 0:25
– potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Piškótová roláda
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Suché koláče posypa-
né mrveničkou
Ventilátor 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandľový maslový ko-
č/cukrové koláče
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocné koláče (z kys-
nutého/piškótového
cesta)
2)
Ventilátor 3 150 0:35 - 0:50
Ovocné koláče (z kys-
nutého/piškótového
cesta)
2)
Vrchný a spodný
ohrev
3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z kreh-
kého cesta
Ventilátor 3 160 - 170 0:40 - 1:20
electrolux 3
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Kysnutý koláč s jem-
nou plnkou (napr. tva-
rohovou, smotano-
vou, pudingovou)
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (s bohatým ob-
ložením)
1)2)
Ventilátor 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tenká)
1)
Ventilátor 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Nízky nekysnutý
chlieb
Ventilátor 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tortičky (CH) Ventilátor 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rúru predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie na jednej úrovni rúry – sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Sušienky z krehkého
cesta
Ventilátor 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Striekané pečivo Ventilátor 3 140 0:20 - 0:30
Striekané pečivo
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 160 0:20 - 0:30
Sušienky z piškótové-
ho cesta
Ventilátor 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bielkové sušienky, pu-
sinky
Ventilátor 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandľové sušienky Ventilátor 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Sušienky z kysnutého
cesta
Ventilátor 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Drobné pečivo z líst-
kového cesta
1)
Ventilátor 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rožky
1)
Ventilátor 3 160 0:20 - 0:35
Rožky
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 180 0:20 - 0:35
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
Ventilátor 3 140 0:20 - 0:30
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
Vrchný a spodný
ohrev
3 170 0:20 - 0:30
1) Rúru predhriať
4 electrolux
Pečenie v rúre na viacerých úrovniach – koláče/pečivo/žemle na plechoch na
pečenie
Druh pečenia
Ventilátor
2 úrovne
Ventilátor
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Veterníky/Odpaľované
cesto
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Suchý koláč s mrvenič-
kou
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na viacerých úrovniach – sušienky/malé koláčiky/zákusky/žemle
Druh pečenia
Ventilátor
2 úrovne
Ventilátor
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Sušienky z krehkého
cesta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Striekané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušienky z piškótového
cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bielkové sušienky, pu-
sinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandľové sušienky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Sušienky z kysnutého
cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rožky 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rúru predhriať
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je v spodnej
časti dostatočne pre-
pečený
Nesprávne nastavená úroveň
v rúre
Koláč dajte v rúre na nižšiu úroveň
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite nastavenie nižšej teploty
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia Predĺžte čas pečenia
Nenastavujte vyššie teploty kvôli skrá-
teniu času pečenia
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Skontrolujte časy
miešania, najmä pri použití kuchynských
spotrebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlhý čas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč nie je rovnomer-
ne prepečený
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Teplotu pečenia nastavte o niečo nižšie a
predĺžte čas pečenia
electrolux 5
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je rovnomer-
ne prepečený
Zmes nie je rovnomerne roz-
ložená
Cesto rovnomerne rozotrite po plechu
Koláč sa v nastavenom
čase nedopečie
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu teplotu
Tabuľka Pizza
Druh pečenia Úroveň rúry Teplota °C Čas (min.)
Pizza (tenká)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
1 180 - 200 25 - 35
Tortičky 1 180 - 200 40 - 60
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koč 1 170 - 190 45 - 55
Tvarohový koláč, okrú-
hly
1 140 - 160 80 - 90
Tvarohový koláč na ple-
chu
1 140 - 160 50 - 60
Jablkový koláč, zakrytý 1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
1)
1 230 10 - 20
Torta z lístkového cesta
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa-
ska)
1)
1 230 15 - 25
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
Tabuľka pre nákypy a gratinované jedlo
Pokrm Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Čas h: min.
Cestovinový nákyp Vrchný a spodný
ohrev
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Vrchný a spodný
ohrev
1 180-200 0:25-0:40
Gratinovaná zelenina
1)
Turbo gril 1 160-170 0:15-0:30
Bagety obložené rozto-
peným syrom
1)
Turbo gril 1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Vrchný a spodný
ohrev
1 180-200 0:40-0:60
6 electrolux
Pokrm Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Čas h: min.
Rybacie nákypy Vrchný a spodný
ohrev
1 180-200 0:30-1:00
Plnená zelenina Turbo gril 1 160-170 0:30-1:00
1) rúru predhrejte
Hotové jedlá
Jedlo na pe-
čenie
Funkcia rúry Úroveň rúry Teplota °C Nastavenie ča-
su
Mrazená pizza Vrchný a spodný
ohrev
3 pozrite pokyny
od výrobcu
pozrite pokyny
od výrobcu
Hranolčeky
(300 – 600 g)
1)
Turbo gril 3 200-220 pozrite pokyny
od výrobcu
Bagety Vrchný a spodný
ohrev
3 pozrite pokyny
od výrobcu
pozrite pokyny
od výrobcu
Ovocné koláče Vrchný a spodný
ohrev
3 pozrite pokyny
od výrobcu
pozrite pokyny
od výrobcu
1) Poznámka: Hranolčeky podľa potreby 2-krát až 3-krát obráťte.
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
•Na pečenie používajte ohňovzdorný riad
(pozrite si pokyny od výrobcu).
•Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v
hlbokom pekáči alebo na rošte rúry
umiestnenom nad hlbokým pekáčom. (ak
je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou.
Takto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť
alebo majú získať kôrku, možno piecť v
pekáči bez pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s
hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej
šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame
doplniť do hlbokého pekáča trocha tekuti-
ny.
•Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby
pečenia podľa potreby obráťte.
•Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu nie-
koľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou
šťavou. Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím ča-
su pečenia vypnite, aby sa využilo zvyško-
vé teplo.
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Dusené mäso v pekáči 1 – 1,5 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Hovädzie pečené alebo
hovädzie filé
na každý
cm hrúbky
– krvavé
1)
na každý cm
hrúbky
Turbo gril 1 190 - 200 0:05 - 0:06
electrolux 7
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
– stredne prepečené na každý cm
hrúbky
Turbo gril 1 180 - 190 0:06 - 0:08
– prepečené na každý cm
hrúbky
Turbo gril 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rúru predhrejte
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Pliecko, krkovička, steh-
no
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotleta, rebierka 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Sekaná 750 g – 1 kg Turbo gril 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Bravčové koleno (predva-
rené)
750 g – 1 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Pečená teľacina 1 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Teľacie koleno 1,5 – 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Jahňacie stehno, jahňa-
cie pečené
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Jahňací chrbát 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Zajačí chrbát, zajačie
stehno
1)
až do 1 kg Vrchný a
spodný ohrev
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Srnčí/jelení chrbát 1,5 – 2 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 210 - 220 1:15 - 1:45
8 electrolux
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Srnčie/jelenie stehno 1,5 – 2 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rúru predhrejte
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Kúsky hydiny Každý 200 –
250 g
Turbo gril 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Polovica kurčaťa Každý 400 –
500 g
Turbo gril 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurčatá, vykŕmené 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kačica 1,5 – 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hus 3,5 – 5 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Morka 2,5 – 3,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Morka 4 – 6 kg Turbo gril 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryby (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
rúry
Teplota °C Doba
(h:min.)
Ryby vcelku 1 – 1,5 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabuľka teplotnej sondy na meranie teploty vnútri mäsa
Hovädzie mäso
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Roštenka alebo steak – krvavé 45 - 50
Roštenka alebo steak – stredne prepečené 60 - 65
Roštenka alebo steak – prepečené 70 - 75
Bravčové
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 - 82
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 - 80
Sekaná 75 - 80
electrolux 9
Teľacie mäso
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Pečená teľacina 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Baranina/jahňacina
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Baranie stehno 80 - 85
Baraní chrbát 80 - 85
Pečená jahňacina, jahňacie stehno 70 - 75
Zverina
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Zajac vcelku 70 - 75
Srnčí/jelení chrbát 70 - 75
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75
Grilovanie
Funkcie grilovania používajte vždy s ma-
ximálnou teplotou
Dôležité upozornenie Grilujte vždy pri
zatvorených dvierkach rúry
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomo-
cou funkcií grilu 5 minút.
•Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v
tabuľke grilovania.
•Pekáčdy zasuňte do prvej roviny
rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo
ryby.
Jedlo vhodné na gri-
lovanie
Úroveň rúry Nastavenie času
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Bravčové filé 4 10 – 12 minút 6 – 10 minút
Klobásy 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Steaky zo sviečkovice,
teľacie steaky
4 6 – 7 minút 5 – 6 minút
Hovädzie steaky, peče-
ná hovädzina (približne
1 kg)
3 10 – 12 minút 10 – 12 minút
Hrianky
1)
3 4 – 6 minút 3 – 5 minút
Obložené hrianky 3 6 – 8 minút -------
1) Predhrievanie nie je potrebné
Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chu-
dých kúskov mäsa a ryby.
Pri použití funkcie Pomalé pečenie vždy
pečte bez veka.
1. Pečené jedlo najprv v panvici opečte pri
veľmi vysokej teplote.
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na
rošt rúry. Pod rošt vložte plech na zachy-
távanie tuku.
3. Nastavte funkciu rúry Pomalé pečenie , v
prípade potreby zmeňte teplotu, a pečte
10 electrolux
jedlo, až kým nebude hotové (pozri ta-
buľku).
Jedlo na peče-
nie
Hmotnosť g Teplota °C Úroveň rúry Celkový čas
min.
Hovädzie pečené 1000-1500 150 1 90-110
Hovädzie filé, roz-
bif
1000-1500 150 3 90-110
Pečená teľacina 1000-1500 150 1 100-120
Steaky 200 - 300 120 3 20-30
Recepty pre funkciu Sprievodca pečením
V ponuke Sprievodca pečením sú pokrmy
rozdelené do niekoľkých kategórií:
•Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
•Hydina
•Ryba
•Koláč
Pizza/Pirohy/Chlieb
Polotovary
Špeciality
Automatické programy
Nasledujúce 3 automatické programy obsa-
hujú optimálne nastavenia pre jednotlivé dru-
hy mäsa alebo iné recepty:
Programy na pečenie mäsa s funkciou Au-
tomat. programy so zadávaním hmotnosti
( ponuka Sprievodca pečením )
Programy na pečenie mäsa s funkciou Au-
tomat. programy so sondou na mäso ( po-
nuka Sprievodca pečením )
Automatické recepty ( ponuka Sprievodca
pečením )
Funkcia Sprievodca pečením s
Automatickými programami so
zadávaním hmotnosti
Táto funkcia automaticky vypočíta čas peče-
nia. Ak chcete funkciu použiť, je potrebné
zadať hmotnosť pokrmu.
Zapnutie funkcie:
1. Zapnite spotrebič.
2. Zvoľte Sprievodca pečením . Dotknite sa
OK , ak chcete nastavenie potvrdiť.
3. Vyberte kategóriu a pokrm. Dotknite sa
OK , ak chcete nastavenie potvrdiť.
4. Vyberte funkciu Automatický program so
zadávaním hmotnosti . Dotknite sa OK ,
ak chcete nastavenie potvrdiť.
5.
Dotknite sa + alebo - , aby ste nastavili
hmotnosť pokrmu. Dotknite sa OK , ak
chcete nastavenie potvrdiť.
Spustí sa automatický program. Hmotnosť
môžete kedykoľvek zmeniť
. Dotknite sa +
alebo - , ak chcete zmeniť hmotnosť. Keď
čas pečenia uplynie, zaznie zvukový signál.
Ak chcete signál vypnúť, dotknite sa senzo-
rového poľa.
Pri všetkých programoch na pečenie hy-
diny jedlo po 30 minútach obráťte. Na
displeji sa zobrazuje pripomienka.
Jedlá s použitím funkcie Automatická váha
Pečené bravčové
Pečená teľacina
Hovädzie pečené
Pečená zverina
Pečená jahňacina
Celé kura
Celá morka
Celá kačica
Celá hus
Funkcia Sprievodca pečením s Automat.
programy so sondou na mäso
1. Zapnite spotrebič.
2.
Dotknite sa
alebo , ak chcete na-
staviť funkciu Sprievodca pečením , zvoľ-
te potrebnú kategóriu a pokrm.
3.
Dotknite sa
alebo , ak chcete na-
staviť funkciu Automat. programy so son-
dou na mäso .
4. Dotknite sa OK , ak chcete nastavenie
potvrdiť.
Na displeji sa zobrazí „ Sonda na mäso “.
electrolux 11
5. Vložte teplotnú sondu na mäso.
Keď sa program skončí, zaznie zvukový
signál.
Ak chcete signál vypnúť, dotknite sa sen-
zorového poľa.
6. Vyberte teplotnú sondu.
Jedlá s použitím funkcie Automat. sonda na
mäso
Hovädzie plátky
Hovädzie po škandinávsky
Jahňacia roštenka, medium
Hydina bez kostí
Celá ryba
Funkcia Sprievodca pečením s
Automatický recept
Tento spotrebič ponúka programy na skupi-
nu receptov, ktoré môžete používať. Recepty
sú pevne nastavené a nie je možné ich meniť.
Zapnutie funkcie:
1. Zapnite spotrebič.
2. Zvoľte ponuku Sprievodca pečením .
Dotknite sa OK , ak chcete nastavenie
potvrdiť.
3. Vyberte kategóriu a pokrm. Dotknite sa
OK , ak chcete nastavenie potvrdiť.
4. Vyberte funkciu Automatický recept .
Dotknite sa OK , ak chcete nastavenie
potvrdiť.
Keď nastavíte možnosť Manuálne , na
displeji sa zobrazia automatické nasta-
venia, ale môžete ich zmeniť.
Displej zobrazuje úrovne rúry a predna-
stavené časy pečenia pre každý auto-
matický receptový program.
Bravčové/Teľacie
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1000 a 3000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
20 – 40 mm.
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vnútri mäsa, teplota vo vnútri 75 °C.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdornej formy.
Bravčové koleno
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plát-
ky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
•voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celkom ob-
vode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku a ba-
zalku a rozotrite ju po bravčovom kolene.
Vložte bravčové koleno na pekáč a posypte
ho hubami. Pridajte polievkovú zeleninu a vo-
du. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
15 mm.
Čas pečenia: 160 minút
–Úroveň v rúre: 1
Bravčové plece
Prísady:
•1,5 kg bravčového pliecka s kožou z mla-
dého prasaťa
•soľ
čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno posekaných
paradajok
250 ml smotany
•2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce.
Okoreňte soľou a čiernym korením a z oboch
strán opražte dohneda na olivovom oleji na
panvici a potom vyberte. Poduste na pekáči
zeler a pór na troche oleja, pridajte paradajky,
smotanu, cesnak, rozmarín a tymian. Roz-
12 electrolux
Bravèové zadné
Zadné zo zveriny
Bravèové zadné
miešajte a na vrch položte bravčové pliecko.
Vložte do rúry.
Čas pečenia: 130 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená teľacina
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1000 a 3000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Teľacie koleno
Prísady:
•1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plát-
ky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
•voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 záre-
zov. Nakrájajte štyri plátky varenej šunky na
polovice a umiestnite ich na zárezy. Zmiešaj-
te olej, soľ, papriku a bazalku a rozotrite zmes
po teľacom kolene. Vložte teľacie koleno na
pekáč a posypte ho hubami. Pridajte k teľa-
ciemu kolenu polievkovú zeleninu a vodu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm.
Čas pečenia: 160 minút
–Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
•4 plátky teľacieho kolena, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
•4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé
kocky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na
malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, na-
krájaných na polovice s odstráneným ja-
drom, nakrájaných na kocky
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a na-
hrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkové lyžice olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
•3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
•3 strúčiky cesnaku, ošúpané a jemne na-
krájané
•1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 listy bobkového listu
2 klinčeky
•soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
Rozpustite na pekáči 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu. Vyberte
zeleninu z pekáča.
Umyte plátky teľaciny, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú múku.
Zohrejte olivový olej a osmažte plátky do zla-
tista pri strednom výkone. Vyberte mäso a
vylejte prebytočný olivový olej na pekáč.
Šťavu z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína,
vložte do hrnca a nechajte chvíľu povrieť. Pri-
dajte 250 ml mäsového vývaru, petržlenovú
vňať, tymian, oregano a plátky paradajky.
Osoľte a okoreňte. Potom znovu priveď
te do
varu.
Vložte zeleninu na pekáč, na vrch pridajte
mäso a polejte šťavou. Pekáč prikryte a vlož-
te do rúry.
Čas pečenia: 120 minút
–Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Prísady:
•1 rožok
•1 vajce
200 g mletého mäsa
•soľ, čierne korenie
1 posekaná cibuľa
nasekaná petržlenová vňať
•1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou do
nich)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
50 g slaniny
250 ml vody
electrolux 13
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu vy-
žmýkajte. Zmiešajte s vajcom, mletým mä-
som, soľou, korením, krájanou cibuľou a
petržlenovou vňaťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou kapsou)
a naplňte kapsu mäsovou náplňou. Potom
otvor zašite.
Teľacie prsia položte na plech, pridajte poli-
evkovú zeleninu, slaninu a vodu.
Čas pečenia: 100 minút
–Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Prísady:
•2 suché rožky
•1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
750 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
2 vajcia
•soľ, čierne korenie a paprika
plátky slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu, jemne ju nakrá-
jajte, poduste a pridajte nasekanú petržleno-
vú vňať.
Zmiešajte s mletým mäsom, vajcami, vyžmý-
kanými rožkami a cibuľou. Okoreňte soľou,
korením a paprikou, umiestnite na pekáč a
pokryte plátkami slaniny. Pridajte trochu vo-
dy a vložte do rúry.
Čas pečenia: 70 minút
–Úroveň v rúre: 1
Hovädzie/Zverina/Jahňa
Hovädzie plátky
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri:
Krvavé – 50 °C
Stredné – 65 °C
•Prepečené – 70 °C
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdornej misky.
Hovädzie po škandinávsky
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri:
Krvavé – 50 °C
•Stredné 65 °C
•Prepečené – 70 °C
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty vo vnútri mäsa a vložte do
ohňovzdornej misky.
Hovädzie pečené
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1000 a 3000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Marinované hovädzie
Príprava marinády:
•1 l vody
500 ml vínneho octu
•2 čajové lyžičky soli
15 zrnká čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových lístkov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte
vychladnúť.
1,5 kg hovädzieho mäsa
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé po-
kryté a nechajte marinovať 5 dní.
Prísady na pečenie:
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte. Okoreňte
soľou a korením a osmažte v pekáči na varnej
doske zo všetkých strán. Potom pridajte po-
lievkovú zeleninu z marinády.
Nalejte do pekáča trochu marinády. Panvica
by mala byť pokrytá vrstvou s výškou asi 10
– 15 mm. Pekáč prikryte pokrievkou a vložte
do rúry.
Čas pečenia: 150 minút
–Úroveň v rúre: 1
Nastavenia:
14 electrolux
Zadné zo zveriny
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri mäsa
70 °C.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdorného pekáča.
Pečená zverina
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1000 a 3000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdorného pekáča. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do vý-
šky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Králik
Prísady:
•2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
•soľ a korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
Príprava:
Potrite zajačie chrbty drvenými borievkami,
soľou a korením a natrite roztopeným mas-
lom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte ky-
slou smotanou a pridajte polievkovú zeleni-
nu.
Čas pečenia: 35 minút
–Úroveň v rúre: 1
Králik na horčici
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
•soľ a korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g plátkov slaniny
2 polievkové lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
•1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice francúzskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých kú-
skov, okoreňte soľou a korením a osmažte
na panvici na oboch stranách.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu a
slaninu. Posypte múkou a zmiešajte. Primie-
šajte slepačí vývar, biele víno a tymian a pri-
veďte do varu.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu, dajte
späť mäso, prikryte pokrievkou a vložte do
rúry.
Čas pečenia: 90 minút
–Úroveň v rúre: 1
Mäso z diviaka
Príprava marinády:
•1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
•2 cibule
5 bobkových lístkov
•5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte
vychladnúť.
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé po-
kryté a nechajte marinovať 3 dni.
Prísady na pečenie:
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte na pan-
vici z oboch strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády.
Nalejte marinádu do pekáča. Pekáč by mala
byť pokrytý vrstvou asi 10 – 15 mm. Pekáč
prikryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas pečenia: 140 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená jahňacina
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1000 a 3000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
electrolux 15
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 30 mm. Zakryte pokrievkou.
Jahňacia roštenka, medium
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri mäsa
70 °C.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdorného pekáča.
Jahňacie stehno
Prísady:
•2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
čierne korenie
•3 strúčiky cesnaku
•1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo 1 ča-
jová lyžička sušeného)
•voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, oklepte vodu, votrite
olivový olej a mäso narežte. Osoľte a oko-
reňte. Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte
na plátky a spolu s výhonkami rozmarínu
vložte do zárezov v mäse.
Vložte jahňacie stehno do pekáča a pridajte
vodu. Dno by malo byť pokryté vrstvou s vý-
škou 10 – 15 mm.
Čas pečenia: 165 minút
–Úroveň v rúre: 1
Hydina
Celé kura
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 900 a 2100 g.
Príprava:
Kura vložte do ohňovzdornej nádoby a oko-
reňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso
obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Celá morka
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1700 g a 4700 g.
Príprava:
Morku vložte do ohňovzdornej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
mäso obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Celá kačica
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1500 a 3300 g.
Príprava:
Kačku vložte do ohňovzdornej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
mäso obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Celá hus
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 2300 a 4700 g.
Príprava:
Hus vložte do ohňovzdornej nádoby a oko-
reňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso
obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Hydina bez kostí
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vnútri mäsa, teplota vo vnútri 75 °C.
Príprava:
Morčacie prsia (bez kostí) okoreňte podľa
chuti, zasuňte sondu na meranie teploty do
vnútra mäsa a vložte do ohňovzdornej nád-
oby .
Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička papriky
•1 čajová lyžička korenia karí
•1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných konzervova-
ných húb
20 g múky
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč.
Zvyšné prísady zmiešajte spolu a polejte nimi
kuracie stehná.
Čas pečenia: 55 minút
–Úroveň v rúre: 1
Kohút na víne
Prísady:
•1 kurča
•soľ
čierne korenie
16 electrolux
1 polievková lyžica múky
•50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzka petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g plátkov slaniny
250 g očistených a rozštvrtených kozákov
12 ošúpaných šalotiek
•2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite a okoreňte soľou a korením a
posypte múkou.
Zohrejte na pekáči očistené maslo a osmažte
kurča zo všetkých strán. Prilejte biele víno,
kurací vývar a sójovú omáčku a priveďte do
varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian, plátky sla-
niny, huby, šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou
a vložte do rúry.
Čas pečenia: 55 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená kačica na pom.
Prísady:
•1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
•soľ
čierne korenie
•3 pomaranče, ošúpané, s odstránenými
jadierkami a nakrájané na kocky
•1/2 čajovej lyžičky soli
•2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, okoreňte soľou a korením a
potrite pomarančovou kôrou.
Kačicu naplňte osolenými kockami poma-
ranča a zošite ju.
Vložte kačicu na pekáč prsiami nadol.
Vyžmýkajte pomaranče, zmiešajte zo sherry
a polejte kačicu.
Vložte kačicu do rúry. Po 30 minútach ju
otočte (zaznie signál).
Čas pečenia: 90 minút
–Úroveň v rúre: 1
Plnené kura
Prísady:
•1 kurča, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievková lyžica oleja
•1 čajová lyžička soli
•1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 posekaná cibuľa
1 zväzok nasekanej petržlenovej vňate
20 g masla
•1 vajce
•soľ a korenie
Príprava:
Očistite kurča a osušte. Zmiešajte olej, soľ,
papriku a votrite ju do kuraťa.
Plnka: Zmiešajte spolu strúhanku a mlieko.
Do panvice dajte nakrájanú cibuľu, petržlen
a maslo a poduste ich. Jemne nakrájajte
srdce, pečeň a žalúdok a pridajte vajce. Po-
tom zmiešajte všetko spolu a okoreňte soľou
a korením.
Kurča položte na pekáč prsiami dole a vložte
do rúry. Po 30 minútach otočte. (Zaznie zvu-
kový signál.)
Čas pečenia: 90 minút
–Úroveň v rúre: 1
Ryba
Celá ryba
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vnútri mäsa, teplota vo vnútri 70 °C.
Príprava:
Okoreňte rybu podľa chuti, zasuňte sondu na
meranie teploty do vnútra mäsa a vložte do
ohňovzdornej nádoby.
Rybie filé
Prísady:
600 – 700 g filé z okúňa, šťuky, lososa ale-
bo pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
•1 čajová lyžička estragónu
nasekaná petržlenová vňať
•soľ, čierne korenie
•citrón
•maslo
Príprava:
Pokvapkajte filé citrónovou šťavou a nechajte
ho chvíľu marinovať, potom zvyšnou šťavou
pofŕkajte kuchynský papier. Posypte rybie filé
z oboch strán soľou a čiernym korením. Po-
electrolux 17
tom rybie filé položte na maslom potretú oh-
ňovzdornú nádobu.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strúhanku,
estragón a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes
hneď rozotrite na rybie filé a na zmes dajte
malé vločky masla.
Čas pečenia: 35 minút
–Úroveň v rúre: 3
Treska
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
•2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
•2 póry
•6 červených papričiek
1/2 konzervy nakrájaných paradajok
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
•korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Namočte sušenú tresku cez noc. Na ďalší
deň nechajte tresku odtiecť a vložte ju do hr-
nca s čerstvou vodou, položte na varnú do-
sku a priveďte do varu. Potom ju odstavte a
nechajte vychladnúť.
Pridajte do panvice olivový olej a nechajte
zohriať. Ošúpte cibuľu, jemne ju nakrájajte,
rozdrvte očistené strúčiky cesnaku, nakrájaj-
te pór a umyte ho. Vložte do horúceho tuku
a rýchlo opečte. Z papriky odstráňte jadierka
a nakrájajte ju na plátky. Potom ich vložte do
panvice s posekanými paradajkami.
Pridajte biele víno a bujón a nechajte chvíľu
slabo vrieť. Okoreňte korením, soľou, tymia-
nom a oreganom a nechajte v panvici pomaly
vrieť ďalších 15 minút.
Vyberte z panvice vychladnutú sušenú tresku
a do sucha ju utrite kuchynským papierom.
Odstráňte kožu, kosti a všetky plutvy. Rybu
nakrájajte na tenké vrstvy a vložte do ohňo-
vzdornej formy spolu so zeleninou.
Čas pečenia: 30 minút
–Úroveň v rúre: 1
Ryba obalená v soli
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
•1 hlavička feniklu
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z oboch
nenavoskovaných citrónov.
Fenikel nakrájajte na tenké prúžky a naplňte
ním rybu spolu s výhonkami čerstvého ty-
mianu.
Polovicu kamennej soli vložte do zapekacej
formy a na vrch položte rybu. Druhú polovicu
kamennej soli nasypte na rybu a pevne ju za-
tlačte.
Čas pečenia: 55 minút
–Úroveň v rúre: 1
Plnené calamari
Prísady:
•1 kg stredne veľkej očistenej sépie
•1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžičky píniových orechov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
•soľ, čierne korenie
•šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Sépiu dôkladne potrite soľou a potom ju
umyte pod tečúcou vodou.
Ošúpte cibuľu, jemne ju nakrájajte a poduste
ju s dvomi polievkovými lyžicami olivového
oleja do sklovita. K cibuli pridajte dlhozrnnú
ryžu, píniové orechy, hrozienka a posekanú
petržlenovú vňať, osoľte, okoreňte a pridajte
šťavu z citróna. Sépiu voľne naplňte touto
zmesou a zašite otvor.
Nalejte štyri polievkové lyžice olivového oleja
na pekáč a osmažte sépiu na varnej doske.
Pridajte víno a paradajkovú šťavu.
Pekáč prikryte a vložte do rúry.
Čas pečenia: 60 minút
–Úroveň v rúre: 1
Dusená ryba
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky cibuľovej vňate
•2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
4 filety lososa
•šťava z citróna
•soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
18 electrolux
50 ml bieleho vína
•1 vňať čerstvého rozmarínu
150 ml vína
•1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Umyte zemiaky, ošúpte ich, rozštvrťte a varte
v osolenej vode 25 minút. Potom ich osušte
a nakrájajte na plátky.
Cibuľovú vňať umyte a jemne nasekajte.
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na
malé kúsky. Zmiešajte cibuľu a cesnak s po-
sekanými paradajkami.
Postriekajte lososové filety citrónovou šťavou
a nechajte ich marinovať. Potom ich osušte,
osoľte a okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich do
vymastenej ohňovzdornej formy, okoreňte a
na vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym vínom.
Na vrch nasypte rozmarín a tymian.
Čas pečenia: 30 minút
–Úroveň v rúre: 3
Zapečené zemiaky
Prísady:
•8 10 zemiakov
•2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
čierne korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké
prúžky. Ošúpte cibule a nakrájajte na prúžky.
Maslom vymastite ohňovzdornú zapekaciu
formu. Tretinu zemiakov a cibule umiestnite
do formy. Na vrch umiestnite sardelové filety
a pokryte ich ďalšou tretinou cibule a zemia-
kov. Zvyšok sardelových filiet umiestnite na
vrch. Na vrch umiestnite zvyšnú tretinu cibule
a zemiakov, pričom vrchná vrstva budú ze-
miaky.
Posypte korením a sekaným tymianom.
Polejte sardelovým nálevom a pridajte smo-
tanu. Posypte strúhankou a rozložte na vrchu
v malých vločkách maslo.
Čas pečenia: 60 minút
–Úroveň v rúre: 3
Koláč
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
•1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na obalenie
Príprava:
Vložte do miešacej misy maslo, cukor, citró-
novú kôru, vanilkový cukor a soľ a rozmie-
šajte na penu Potom pridajte vajcia po jed-
nom a znova rozmiešajte na penu.
Pridajte do penovej hmoty prášok na pečenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a vmiešajte
ho.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou
posypanej formy na pečenie, hladko ho roz-
otrite a vložte do rúry.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a práš-
kový cukor. Upečený koláč vyklopte na alo-
bal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor, aby
žiadna tekutina nemohla vytiecť. Koláče na-
pichnite tenkou drevenou paličkou a rovno-
merne potrite štetcom namočeným do citró-
novej polevy. Polevu nechajte vsiaknuť do
koláča.
Čas pečenia: 75 minút
–Úroveň v rúre: 1
Švédsky koláč
Prísady:
•5 vajec
340 g cukru
100 g roztopeného masla
360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne 15
g)
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
electrolux 19
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s prie-
merom 28 cm, dno pokryté papierom na
pečenie.
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ vložte do
miešacej misky apočas 5 minút vymiešajte
do penista. Potom pridajte a vmiešajte roz-
topené maslo.
Do krémovej zmesi pridajte múku zmiešanú
s práškom na pečenie a rozmiešajte.
Nakoniec pridajte studenú vodu a všetko do-
bre premiešajte. Vložte cesto do formy na
pečenie, rozotrite nahladko a vložte do rúry.
Čas pečenia: 55 minút
–Úroveň v rúre: 1
Biskvit
Prísady:
4 vajcia
2 polievkové lyžice horúcej vody
•50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na pe-
čenie
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s prie-
merom 28 cm, dno pokryté papierom na
pečenie.
Príprava:
Oddeľte žĺtka od bielkov. Vľahajte do pe-
nista vaječné žĺtka s horúcou vodou, 50 g
cukru, vanilkovým cukrom a soľou. Vaječ
bielka vyšľahajte so 100 g cukru, až kým sa
nevytvoria malé kopčeky.
Preosejte spolu múku, kukuričný škrob a
prášok na pečenie.
Pozorne opatrne zmiešajte vaječné bielka a
žĺtka. Potom jemne vmiešajte múkovú zmes.
Vložte cesto do formy na pečenie, rozotrite
nahladko a vložte do rúry.
Čas pečenia: 30 minút
–Úroveň v rúre: 3
Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
150 g múky
•70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
•3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
•3 vaječné žĺtky
200 g cukru
•šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková
príchuť
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pe-
čenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do nádoby. Pridajte ostatné
prísady a rozmiešajte ich ručným mixérom.
Cesto odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a napichnite vidličkou na
viacerých miestach
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm vysoký
okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné bielka
až na tuhú penu. Opláchnite hrozienka, ne-
chajte ich dobre vyschnúť, polejte ich rumom
a nechajte ich napučať.
Odtučnený tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú
šťavu, kyslú smotanu a pudingový prášok
dajte do miešacej misky a dôkladne rozmie-
šajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi pozorne pri-
miešajte vyšľahané vaječné bielka a hrozien-
ka.
Čas pečenia: 85 minút
–Úroveň v rúre: 1
Biskupský chlebíček
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie (približne 8
g)
125 g ríbez
125 g hrozienok
60 g sekaných mand
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB68200X Recipe book

Typ
Recipe book