10 electrolux
Treska
Prísady:
• 800 g tresky
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 2 väèšie cibule
• 6 ošúpaných strúèikov cesnaku
• 2 palièky póru
• 6 èervených paprík
• 1/2 plechovky paradajkového pretlaku
• 200 ml bieleho vína
• 200 ml vody z ryby
• Èierne korenie, so¾, tymián, oregano
Príprava:
Tresku cez noc namoète do vody. Na
nasledujúci deò sceïte vodu z ryby a pridajte
ju do hrnca s èistou vodou, položte ho na
varné miesto uveïte do varu. Potom hrniec
zložte z varného miesta a nechajte ochladit’.
Olivový olej dajte do panvice a zohrejte.
Cibule ošúpte a narežte na tenké plátky,
ošúpané strúèiky cesnaku rozmaèkajte a pór
narežte na plátky a umyte. Dajte ich spolu na
horúci tuk a krátko osmažte. Papriky oèistite
od zrnieèok a narežte na prúžky. Nakoniec
pridajte do panvice paradajkový pretlak.
Pridajte biele víno a vodu z ryby a nechajte
trocha vriet’. Dochut’te èiernym korením,
so¾ou, tymiánom a oreganom a nechajte ešte
15 minút varit’ na panvici.
Vychladnutú tresku vyberte z hrnca a osušte
kuchynskou papierovou utierkou. Odstráòte
kožu, kosti a všetky plutvy. Rybu narežte na
kusy a vložte spolu so zeleninou do
ohòovzdornej formy.
– Doba peèenia: 30 minút
– Zásuvná úroveò: 1
Ryba obalená v soli
Prísady:
• celá ryba, pribl. 1,5-2 kg
• 2 neošetrené citróny
• 1 h¾uza fenyklu
• 4 èerstvé vetvièky tymiánu
• 3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu oèistite a potrite št’avou z dvoch
neošetrovaných citróny.
H¾uzu fenyklu narežte na tenké plátky a spolu
s èerstvými vetvièkami tymiánu òou naplòte rybu.
Polovicu kamennej soli dajte do zapekacej
formy a položte na òu rybu. Druhú polovicu
kamennej soli dajte na rybu a pevne pritlaète.
– Doba peèenia: 55 minút
– Zásuvná úroveò: 1
Plnené calamari
Prísady:
• 1 kg stredne ve¾ká vyèistená sépia
• 1 ve¾ká cibu¾a
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 90 g dlhozrnnej ryže
• 4 polievkové lyžièky píniových orieškov
• 4 polievkové lyžice hrozienok
• 2 polievkové lyžice nasekaného
petržlenu
• So¾, èierne korenie
• Št’ava z jedného citróna
• 4 polievkové lyžice olivového oleja
• 150 ml vína
• 500 ml paradajkovej št’avy
Príprava:
Sépiu intenzívne potrite so¾ou a potom
opláchnite pod teèúcou vodou.
Cibu¾u ošúpte, narežte na drobno a poduste
s dvoma polievkovými lyžicami olivového
oleja, abgy bola sklovitá. Pridajte k cibuli
dlhozrnnú ryžu, píniové oriešky, hrozienka a
nasekaný petržlen a poso¾te a okoreòte
èiernym korením a št’avou z citróna.
Naplòe sépiu vo¾ne touto zmesou a otvor
zašite.
Dajte na pekáè štyri polievkové lyžice
olivového oleja a sépiu na varnom mieste
silno osmažte, pridajte víno a paradajkovú
št’avu.
Pekáè zakryte pokrievkou a vložte do rúry.
– Doba peèenia: 60 minút
– Zásuvná úroveò: 1
Dusená ryba
Prísady:
• 400 g zemiakov
• 2 zväzky jarnej cibu¾ky
• 2 strúèky cesnaku
• 1 malá plechovka paradajkového
pretlaku
• 4 plátky filé z lososa
• Št’ava z jedného citróna
• So¾ a èierne korenie
• 75 ml zeleninového vývaru
• 50 ml bieleho vína
• 1 èerstvá vetvièka rozmarínu
• 1/2 zväzku èerstvého tymiánu