Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book
tabu¾ky, tipy a recepty
Rúra
2 electrolux
Obsah
Recepty kuchárskeho pomocníka.............. 3 Použitie, tabu¾ky a tipy ................................. 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Zmeny vyhradené
V tejto príruèke používate¾a sa používajú nasledujúce symboly:
1
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej bezpeènosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebièa.
3 Všeobecné informácie a tipy
2 Environmentálne informácia
electrolux 3
Recepty kuchárskeho pomocníka
3 Zásuvná úroveò a nastavená doba
trvania alebo èas ukonèenia pri teplote
peèeného mäsa pre prísluš
automatický recept sa indikuje na
displeji.
V asistentovi kuchára sú jedlá rozdelené
do rôznych kategórií:
Bravèové/Te¾acie
Hovädzie/Zverina/Jahòa
Hydina
Ryba
Koláè
Dezerty
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
Prílohy
Kombinovaná para
V rámci kategórií sa nachádzajú vhodné
automatiky. Tieto automatiky presne pripravia
každý pokrm. Je jedno, èi ide o recept od
babièky alebo z kuchárskej knihy.
Výber požadovaného pokrmu
1. Spotrebiè zapnite tlaèidlom Zap/Vyp.
Nachádza sa v hlavnej ponuke.
2. Pomocou resp. v ponuke
Podporované varenie vyberte
požadovanú kategóriu a recept.
3. Potvrïte vždy tlaèidlom OK.
Automatická váha
Èas peèenia sa automaticky urèí po zadaní
hmotnosti.
Hmotnost’ sa nastavuje s krokom po 0,2 kg.
Automatický recept
Pomocou receptovej automatiky sa každý
každý pokrm presne pripraví.
Zásuvná úroveò a nastavená doba trvania
alebo èas ukonèenia pre príslušný
automatický recept sa indikuje na displeji. V
tomto zošite sa uvádzajú potrebné prísady a
pokyny na prípravu.
Automat. sonda na mäso
Rúra sa vypína, keï sa dosiahne vopred
zadaná teplota peèeného mäsa.
Dåžka programu sa vypoèíta na indikácii
èasových funkcií. Èas sa vypoèíta a
zobrazí po nieko¾kých minútach. Dåžka
programu sa neustále prepoèítava a
aktualizuje.
1 Pozor: Sonda na mäso je horúca! Pri
vyt’ahovaní vidlice konektora a hrotu
hrozí nebezpeèenstvo popálenia!
Pokrmy s Automatická váha
Peèené bravèové
Peèená te¾acina
Hovädzie peèené
Peèená zverina
Peèená jahòacina
Celé kura
Celá morka
Celá kaèica
Celá hus
Pokrmy s
Automat. sonda na mäso
Bravèové zadné
Hovädzie plátky
Hovädzie po škandinávsky
Zadné zo zveriny
Jahòacia roštenka, medium
Hydina bez kostí
Celá ryba
4 electrolux
Bravèové/Te¾acie
Peèené bravèové
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti a vložte ho do
ohòovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
kvapalinu, dno musí byt’ zakryté na
20 - 40 mm.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 500 ml
Bravèové zadné
Zadané nastavenia:
Automatika sondy na mäso, teplota peèeného
mäsa 75 °C.
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti, zasuòte sondu
na mäso a vložte do ohòovzdornej formy.
Bravèové koleno
Prísady:
1 zadné bravèové koleno 0,8-1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 èajová lyžièka soli
Èajová lyžièka sladkej èervenej papriky
1/2 èajovej lyžièky bazalky
1 malá plechovka šampiòónov v
plátkoch
Polievková zelenina
Voda
Príprava:
Blanu bravèového stehna narežte po celom
obvode. Zmiešajte olej, so¾, papriku a
bazalku a bravèové koleno potrite touto
zmesou. Bravèové koleno položte na pekáè a
rovnomerne rozde¾te šampiòóny. Pridajte
polievkovú zeleninu a vodu; dno musí byt’
zakryté na 10-15 mm.
Doba peèenia: 160 minút
Zásuvná úroveò: 1
Bravèové plece
Prísady:
1,5 kg mladého bravèového pliecka s
blanou
So¾
Èierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g celeru narezaného na drobné
kúsky
1 pár narezaný na plátky
1 malá plechovka paradajkového
pretlaku
250 ml smotany
2 ošúpané a lisované strúèiky cesnaku
Èerstvý rozmarín a tymián
Príprava:
Blanu ostrým nožom narežte do kosoštvorca.
Poso¾te, okoreòte èiernym korením a
olivovým olejom, osmažte v pekáèi na varnom
mieste zo všetkých strán a vyberte von.
Celer a pór osmažte s trochou oleja na
pekáèi, pridajte paradajky, smotanu, strúèiky
cesnaku, rozmarín a tymián, premiešajte a
vložte bravèové pliecko. Pekáè vložte do rúry.
Doba peèenia: 130 minút
Zásuvná úroveò: 1
Peèená te¾acina
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti a vložte ho do
ohòovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
kvapalinu, dno musí byt’ zakryté na
10 - 20 mm. Zakryt’ krytom.
Te¾acie koleno
Prísady:
1 zadné te¾acie koleno 1,5-2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 èajová lyžièka soli
1 Èajová lyžièka sladkej èervenej papriky
1/2 èajovej lyžièky bazalky
1 malá plechovka šampiòónov v
plátkoch
Polievková zelenina
Voda
Príprava:
Te¾acie koleno 8 rezmi pozdåžne narežte.
Štyri plátky varenej šunky rozrežte na polovice
a vložte do zárezov. Zmiešajte olej, so¾,
papriku a bazalku a te¾acie koleno potrite
touto zmesou. Te¾acie koleno položte na
pekáè a rovnomerne rozde¾te šampiòóny. Na
te¾acie koleno pridajte polievkovú zeleninu a
dolejte vodu; dno musí byt’ prikryté do
10 - 15 mm.
Doba peèenia: 160 minút
Zásuvná úroveò: 1
electrolux 5
Te¾acie ossobuco
Prísady/Príprava:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky te¾acieho kolena, pribl. 3-4 cm
hrubé (narezané naprieè kosti)
4 stredne ve¾ké mrkvy narezané na malé
kocky
4 stopkové celery narezané na malé
kocky
Stiahnut’ kožu z 1 kg úplne zrelých
paradajok enthäuten, rozrezat’ na
polovice, vybrat’ jadierka a narezat’ na
kocky
1 zväzok petržlenu umyt’ a nasekat’
nahrubo
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového vývaru
3 stredne ve¾ké cibule ošúpat’ a narezat’
nadrobno
3 strúèiky cesnaku ošúpte a narežte na
tenké prúžky
po 1/2 èajovej lyžièky tymiánu a oregana
2 bobkové listy
2 klinèeky
So¾, mleté èierne korenie
Príprava:
Nechajte roztopit’ na pekáèi 4 polievkové
lyžice masla a zeleninu na òom poduste.
Vyberte zeleninu z pekáèa.
Plátky te¾acieho kolena umyte, osušte,
okoreòte a oba¾te v múke. Nadbytoènú múku
sklepte. Rozohrejte olivový olej erhitzen a pri
miernej teplote plátky osmažte do zlatožlta.
Mäso vyberte a zlejte nadbytoèný olivový olej
z pekáèa.
Výpek na pekáèi ochlaïte 250 ml vína, dajte
do hrnca a nechajte trocha povarit’. Polejte
250 ml mäsového vývaru a pridajte ešte
petržlen, tymián, oregano a paradajkové
kocky. Poso¾te a okoreòte èiernym korením.
Potom znova nechajte povarit’.
Vložte do pekáèa zeleninu, na òu položte
mäso a prelejte omáèkou. Pekáè zakryte
pokrievkou a vložte do rúry.
Doba peèenia: 120 minút
Zásuvná úroveò: 1
Plnené te¾acie prsia
Prísady:
1 žem¾a
1 vajíèko
200 g sekanej
So¾, èierne korenie
1 cibu¾a narezaná
Nasekaná petržlenová vòat’
1 kg te¾acej hrude (s narezaným
vreckom)
Polievková zelenina
50 g slaninky
250 ml vody
Príprava:
Žemle namáèajte vo vode a vytlaète. Potom
zmiešajte s vajcom, sekanou, so¾ou, èiernym
korením, narezanou cibu¾kou a petržlenom.
Te¾aciu hruï (s narezaným vreckom)
okoreòte a mäsovým cestom naplòte vrecko.
Otvor nakoniec zašite.
Te¾aciu hruï položte na pekáè, pridajte
polievkovú zeleninu, slaninku a vodu.
Doba peèenia: 100 minút
Zásuvná úroveò: 1
Sekaná
Prísady:
2 suché žemle
1 cibu¾a
3 polievkové lyžice nasekaného
petržlenu
750 g miešaného mletého mäsa
2 vajcia
So¾, èierne korenie a paprika
Plátky slaniny
Príprava:
Suché žemle namáèajte vo vode a vytlaète.
Ošúpte cibiu¾u a narežte nadrobno, potom ju
zaparte a pridajte nasekaný petržlen.
Zmiešajte dokopy mleté mäso, vajcia,
vytlaèené žemle a cibu¾u. Poso¾te,okoreòte
èiernym korením a paprikou, vložte do
pekáèa a obložte plátkami slaniny. Pridajte
trocha vody a vložte do rúry.
Doba peèenia: 70 minút
Zásuvná úroveò: 1
6 electrolux
Hovädzie/Zverina/Jahòa
Hovädzie plátky
Zadané nastavenia:
Automatika sondy na mäso, teplota peèeného
mäsa na:
anglický 50 °C
stredne prepeèený 65 °C
prepeèený 70 °C
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti, zasuòte sondu
na mäso a vložte ho do ohòovzdornej formy.
Hovädzie po škandinávsky
(slabo opražený)
Zadané nastavenia:
Automatika sondy na mäso, teplota peèeného
mäsa na:
anglický 50 °C
stredne prepeèený 65 °C
prepeèený 70 °C
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti, zasuòte sondu
na mäso a vložte ho do ohòovzdornej formy.
Hovädzie peèe
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti a vložte ho do
ohòovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
kvapalinu, dno musí byt’ zakryté na
10 - 20 mm. Zakryt’ krytom.
Marinované hovädzie
Marinovanie:
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 èajové lyžièky soli
15 zrniek èierneho korenia
15 plodov jalovca
5 bobkových listov
2 zväzky zeleného polievkového korenia
spolu uvarit’ a nechat’ ochladit’.
1,5 kg hovädzej roštenky
poliat’ marinádou tak, aby bola zakrytá, a
nechat’ marinovat’ 5 dní.
Prísady do peèenia:
So¾
Èierne korenie
Zelené polievkové korenie z marinády
Príprava:
Roštenku vyberte z marinády a osušte.
Poso¾te a okoreòte èiernym korením,
osmažte zo všetkých strán na pekáèi na
varnom mieste a pridajte trocha zeleného
polievkového korenia z marinády.
Pridajte do peèenia marinádu, dno musí byt’
zakryté na 10-15 mm. Pekáè zakryte
pokrievkou a vložte do rúry.
Doba peèenia: 150 minút
Zásuvná úroveò: 1
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 500 ml
Zadné zo zveriny
Zadané nastavenia:
Automatika sondy na mäso, teplota peèeného
mäsa 70 °C.
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti, zasuòte sondu
na mäso a vložte do ohòovzdornej formy.
Peèená zverina
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Príprava:
Mäso vložte do ohòovzdornej zapekacej
formy a okoreòte pod¾a chuti. Pridajte vodu
alebo inú kvapalinu, dno musí byt’ zakryté na
10 - 20 mm. Zakryt’ krytom.
Králik
Prísady:
2 našpikované zajaèie chrbty
6 jalovcových plodov (rozdrvených)
So¾ a èierne korenie
30 g rozpusteného masla
125 ml kyslej smotany
Polievková zelenina
Príprava:
Vtierajte rozdrvené plody jalovca do zajaèích
chrbtov, poso¾te a okoreòte, potrite
roztopeným maslom.
Zajaèie chrbty vložte do pekáèa, zalejte
kyslou smotanou a pridajte polievkovú
zeleninu.
Doba peèenia: 35 minút
Zásuvná úroveò: 1
electrolux 7
Králik na horèici
Prísady:
2 králiky po 800g každý
So¾ a èierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 grobgehackte Cibule
50 g kociek slaninky
2 polievkové lyžice masla
375 ml kuracieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 èajová lyžièka èerstvého tymiánu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horèice
Príprava:
Králiky rozde¾te na 8 rovnako ve¾ké kusy,
poso¾te a okoreòte èiernym korením a
osmažte na pekáèi na varnom mieste.
Kúsky králika vyberte a cibu¾ku so slaninkou
osmažte dohneda. Posypte ich múkou a
premiešajte. Primiešajte kurací vývar, biele
víno a tymián a nechajte povarit’.
Pridajte smotanu a dijonskú hoicu, pridajte
kúsky músa, zakryte pokrievkou a vložte do
rúry.
Doba peèenia: 90 minút
Zásuvná úroveò: 1
Mäso z diviaka
Marinovanie:
1,5 l èerveného vína
150 g h¾uzový celer
150g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinèekov
2 zväzky zeleného polievkového korenia
spolu uvarit’ a nechat’ ochladit’.
1,5 kg diviaèieho mäsa na peèeenie
(plece)
poliat’ marinádou tak, aby bolo mäso
zakryté, a nechat’ marinovat’ 3 dní.
Prísady do peèenia:
So¾
Èierne korenie
Zelené polievkové korenie z marinády
1 malá plechovka kuriatok
Príprava:
Diviaèie mäso vyberte z marinády a vysušte.
Poso¾te a okoreòte èiernym korením,
osmažte zo všetkých strán na pekáèi na
varnom mieste a pridajte trocha zeleného
polievkového korenia z marinády. Pridajte
kuriatka a trocha zeleného polievkového
korenia z marinády.
Pridajte do peèenia marinádu, dno musí byt’
zakryté na 10-15 mm. Pekáè zakryte
pokrievkou a vložte do rúry.
Doba peèenia: 140 minút
Zásuvná úroveò: 1
Peèená jahòacina
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti a vložte ho do
ohòovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
kvapalinu, dno musí byt’ zakryté na
10 - 30 mm.
Jahòacia roštenka, medium
Zadané nastavenia:
Automatika sondy na mäso, teplota peèeného
mäsa 70 °C.
Príprava:
Mäso okoreòte pod¾a chuti, zasuòte sondu
na mäso a vložte do ohòovzdornej formy.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 500 ml
Jahòacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahòacieho stehna
30 ml olivového oleja
So¾
Èierne korenie
3 strúèky cesnaku
1 zväzok èerstvého rozmarínu
(ev. 1 èajová lyžièka sušeného)
Voda
Príprava:
Jahòacie stehno najprv umyte, vysušte
utierkou, potrite olivovým olejom a narežte.
Poso¾te a okoreòte èiernym korením. Strúèiky
cesnaku schälen oèistite a narežte na plátky
a spolu s vetvièkami rozmarínu vložte do
zárezov na peèenom mäse
Jahòacie stehno položte na pekáè a dolejte
vodu; dno musí byt’ prikryté do 10 - 15 mm.
Doba peèenia: 165 minút
Zásuvná úroveò: 1
8 electrolux
Hydina
Celé kura
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 900 do 2100 g.
Príprava:
Kurèa položte do ohòovzdornej formy na
peèenie a okoreòte pod¾a vlastnej chuti.
Po 30 minútach peèenia obrát’te. Zobrazí sa
upozornenie.
Celá morka
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 1700 do 4700 g.
Príprava:
Moriaka vložte do ohòovzdornej zapekacej
formy a okoreòte pod¾a chuti. Po 30
minútach obrát’te. Zobrazí sa upozornenie.
Celá kaèica
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 1500 do 3300 g.
Príprava:
Kaèicu položte do ohòovzdornej formy na
peèenie a okoreòte pod¾a vlastnej chuti. Po
30 minútach obrát’te. Zobrazí sa
upozornenie.
Celá hus
Zadané nastavenia:
Hmotnostná automatika. Rozsah nastavenia
hmotnosti od 2300 do 4700 g.
Príprava:
Hus položte do ohòovzdornej formy na
peèenie a okoreòte pod¾a vlastnej chuti. Po
30 minútach peèenia obrát’te. Zobrazí sa
upozornenie.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 500 ml
Hydina bez kostí
Zadané nastavenia:
Automatika sondy na mäso, teplota peèeného
mäsa 75 °C.
Príprava:
Morèacie prsia (bez kostí) okoreòte pod¾a
chuti, zasuòte sondu na mäso a vložte do
ohòovzdornej formy.
Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná pribl. po 250 g
250 g creme fraiche
125 ml smotany
1 èajová lyžièka soli
1 Èajová lyžièka papriky
1 èajová lyžièka curry
1/2 èajová lyžièka èierneho korenia
250 g narezaných šampiòónov z
plechovky
20 g múky
Príprava:
Kuracie stehná oèistite a vložte do pekáèa.
Zvyšné prísady zmiešajte a pridajte na
kuracie stehná.
Doba peèenia: 55 minút
Zásuvná úroveò: 1
Coq au Vin
Prísady/Príprava:
1 kurèa
So¾
Èierne korenie
1 polievková lyžica masla
50 g prevarené maslo
500 ml bieleho vína
500 ml hydinový vývar
4 polievkové lyžice sójovej omáèky
1/2 zväzku petržlenu
1 vetvièka tymiánu
150 g kociek slaninky
250 g šampiòónov naèistit’ a rozštvrtit’
12 šalotiek ošúpat’
2 strúèiky cesnaku ošúpat’ a vylisovat’
Príprava:
Vyèistite kurèa, poso¾te a okoreòte èiernym
korením a poprášte múkou.
Prevarené maslo rozohrejte na pekáèi na
varnom mieste, kurèa na òom osmažte zo
všetkých strán. Prilejte biele víno, hydinový
vývar a sójovú omáèku a nechajte zovriet’.
Pridajte petržlen, vetvièku tymiánu, kocky
slaninky, šampiòóny, šalotky a strúèiky
cesnaku.
Ešte raz nechajte zovriet’ a vložte do rúry
prikrytý pokrievkou.
Doba peèenia: 55 minút
Zásuvná úroveò: 1
electrolux 9
Peèená kaèica na pom.
Prísady/Príprava:
1 kaèica (1,6 až 2,0 kg)
So¾
Èierne korenie
3 pomaranèe olúpat’, zbavit’ kôstiek a
nakrájat’ na kocky
1/2 èajovej lyžièky soli
2 pomaranèe na vytlaèenie
150 ml Sherry
Príprava:
Kaèicu vyèistite, poso¾te a okoreòte èiernym
korením a potrite kôrou pomaranèa.
Kaèicu naplòte osolenými kockami
pomarance a zašite.
Kaèicu položte na pekáè chrbtom nahor.
Pomaranèe vylisujte, zmiešajte so Sherry a
št’avou polejte kaèicu.
Kaèicu vložte do rúry; po 30 minútach otoète,
ozve sa signál.
Doba peèenia: 90 minút
Zásuvná úroveò: 1
Plnené kura
Prísady/Príprava:
1 kurèa 1,2 kg (s vnútornost’ami)
1 polievková lyžica oleja
1 èajová lyžièka soli
1/4 èajovej lyžièky papriky
50 g strúhanky
3-4 polievkové lyžice mlieka
1 cibu¾a narezaná
1 nasekaný zväzok petržlenu
20 g masla
1 vajíèko
So¾ a èierne korenie
Príprava:
Kurèa oèistite a osušte. Zmiešajte olej, so¾ a
papriku a potrite òou kurèa.
Náplò: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Pridajte
narezanú cibu¾u, petržlen a maslo do panvice
a trocha poduste. Narežte na drobné kúsky
srdce, peèeò a žalúdok a pridajte vajce.
Nakoniec všetko zmiešajte a dochut’te so¾ou
a èiernym korením.
Kurèa položte chrbtom nahor na pekáè a
vložte do rúry; po 30 minútch otoète, rozoznie
sa signál.
Doba peèenia: 90 minút
Zásuvná úroveò: 1
Plnené kuracie prsia
Prísady:
4 filé z kuracích pàs, bez kostí
So¾, èierne korenie, paprika a curry
Príprava:
Filé z kuracíchs okoreòte a vložte v
sklenenej miske do rúry.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 450 ml
Doba peèenia: 30 minút
Zásuvná úroveò: 3
Ryba
Celá ryba
Zadané nastavenia:
Automatika sondy na mäso, teplota peèeného
mäsa 70 °C.
Príprava:
Ryby okoreòte pod¾a chuti, zasuòte sondu na
mäso a vložte ho do ohòovzdornej formy.
Rybie fi
Prísady:
600 - 700 g filé o morského zubáèa,
lososa alebo filé z pstruha morského
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 èajová lyžièka estragónu
Nasekaná petržlenová vòat’
So¾, èierne korenie
Citrón
Maslo
Príprava:
Rybie filé pokvapkat’ citrónová št’ava a
nechat’ trocha vsiaknut’, nadbytoènú št’ava
osušte kuchynskou papierovou utierkou.
Rybie filé poso¾te a okoreòte èiernym
korením z oboch strán.
Nakoniec rybie filé položte na maslom potretú
ohòovzdornú formu.
Zmiešajte dokopy strúhaný syr, smotanu,
strúhanku, estragón a nasekaný petržlen.
Zmes ihneï rozde¾te po celom rybiom filé a
položte naò vloèky masla.
Doba peèenia: 35 minút
Zásuvná úroveò: 3
10 electrolux
Treska
Prísady:
800 g tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 väèšie cibule
6 ošúpaných strúèikov cesnaku
2 palièky póru
6 èervených paprík
1/2 plechovky paradajkového pretlaku
200 ml bieleho vína
200 ml vody z ryby
Èierne korenie, so¾, tymián, oregano
Príprava:
Tresku cez noc namoète do vody. Na
nasledujúci deò sceïte vodu z ryby a pridajte
ju do hrnca s èistou vodou, položte ho na
varné miesto uveïte do varu. Potom hrniec
zložte z varného miesta a nechajte ochladit’.
Olivový olej dajte do panvice a zohrejte.
Cibule ošúpte a narežte na tenké plátky,
ošúpané strúèiky cesnaku rozmaèkajte a pór
narežte na plátky a umyte. Dajte ich spolu na
horúci tuk a krátko osmažte. Papriky oèistite
od zrnieèok a narežte na prúžky. Nakoniec
pridajte do panvice paradajkový pretlak.
Pridajte biele víno a vodu z ryby a nechajte
trocha vriet’. Dochut’te èiernym korením,
so¾ou, tymiánom a oreganom a nechajte ešte
15 minút varit’ na panvici.
Vychladnutú tresku vyberte z hrnca a osušte
kuchynskou papierovou utierkou. Odstráòte
kožu, kosti a všetky plutvy. Rybu narežte na
kusy a vložte spolu so zeleninou do
ohòovzdornej formy.
Doba peèenia: 30 minút
Zásuvná úroveò: 1
Ryba obalená v soli
Prísady:
celá ryba, pribl. 1,5-2 kg
2 neošetrené citróny
1 h¾uza fenyklu
4 èerstvé vetvièky tymiánu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu oèistite a potrite št’avou z dvoch
neošetrovaných citróny.
H¾uzu fenyklu narežte na tenké plátky a spolu
s èerstvými vetvièkami tymiánu òou naplòte rybu.
Polovicu kamennej soli dajte do zapekacej
formy a položte na òu rybu. Druhú polovicu
kamennej soli dajte na rybu a pevne pritlaète.
Doba peèenia: 55 minút
Zásuvná úroveò: 1
Plnené calamari
Prísady:
1 kg stredne ve¾ká vyèistená sépia
1 ve¾ká cibu¾a
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžièky píniových orieškov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekaného
petržlenu
So¾, èierne korenie
Št’ava z jedného citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej št’avy
Príprava:
Sépiu intenzívne potrite so¾ou a potom
opláchnite pod teèúcou vodou.
Cibu¾u ošúpte, narežte na drobno a poduste
s dvoma polievkovými lyžicami olivového
oleja, abgy bola sklovitá. Pridajte k cibuli
dlhozrnnú ryžu, píniové oriešky, hrozienka a
nasekaný petržlen a poso¾te a okoreòte
èiernym korením a št’avou z citróna.
Naplòe sépiu vo¾ne touto zmesou a otvor
zašite.
Dajte na pekáè štyri polievkové lyžice
olivového oleja a sépiu na varnom mieste
silno osmažte, pridajte víno a paradajkovú
št’avu.
Pekáè zakryte pokrievkou a vložte do rúry.
Doba peèenia: 60 minút
Zásuvná úroveò: 1
Dusená ryba
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibu¾ky
2 strúèky cesnaku
1 malá plechovka paradajkového
pretlaku
4 plátky filé z lososa
Št’ava z jedného citróna
So¾ a èierne korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 èerstvá vetvièka rozmarínu
1/2 zväzku èerstvého tymiánu
electrolux 11
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte, rozštvrt’te a 25 minút
varte v slanej vode, potom zlejte a narežte na
plátky.
Jarnú cibu¾ku umyte a narežte na tenké
plátky. Ošúpte strúèiky cesnaku a narežte na
kúsky. Cibule a cesnak zmiešajte s
paradajkovým pretlakom.
Plátky filé z lososa pokvapkajte št’avou z
jedného citróna a nechajte ju vsiaknut’. Potom
osušte, poso¾te a okoreòte èiernym korením.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a vložte ich do
vymastenej ohòovzdornej formy, okoreòte a
uložte na nich lososa.
Prelejte zeleninovým vývarom a bielym vínom
a rovnomerne rozložte rozmarín a tymián.
Doba peèenia: 30 minút
Zásuvná úroveò: 3
Zapeèené zemiaky
Prísady:
8-10 zemiakov
2 cibule
125 g rybie oèká
300 ml smotany
2 polievková lyžica strúhanky
Èierne korenie
Èerstvý nasekaný tymiín
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a narežte na tenké
prúžky. Cibule umyte, ošúpte a narežte na
prúžky.
Ohòovzdornú zapekaciu formu potrite
maslom. Vložte do formy tretinu zemiakov a
cibulí. Potom pridajte polovicu rybích oèiek a
zakryte ïalšou tretinou cibule a zemiakov. Na
túto vrstvu rozde¾te zvyšok rybích oèiek.
Navrh dajte zvyšnú cibu¾u a zemiaky, prièom
úplne horná vrstva má byt’ vrstva zemiakov.
Posypte èiernym korením a navrh ešte
nasekaným tymiánom.
Slaným nálevom z rybích oèiek rovnomerne
polejte celý nákyp a pridajte smotanu. Navrch
dajte strúhanku a nakoniec vloèky masla.
Doba peèenia: 60 minút
Zásuvná úroveò: 3
Plnená ryba (pstruh)
Prísady:
4 pstruhy pribl. 250 g
So¾, èierne korenie, paprika a curry
Príprava:
Pstruhy umyte, osušte a pokvapkajte
citrónom znútra i zvonka.
Nechat’ trocha vsiaknut a potom posolit’ a
okorenit’ èiernym korením.
Ryby položte do antikórovej misky s
dierkovanou vložkou.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 450 ml
Doba peèenia: 30 minút
Zásuvná úroveò: 3
Koláè
Citrónový koláè
Na cesto:
250 g masla
200 g cukru
1 balík vanilkového cukru
Štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 zarovnaná èajová lyžièka prášku na
peèenie
Ostrúhaná šupka z 2 citrónov
Na polevu:
125 ml citrónovej št’avy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Èierna hranatá forma na peèenie dlhá
30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na obalenie
Príprava:
Vložte do miešacej misy maslo, cukor,
citrónovú kôrku, vanilkový cukor a so¾ a
rozmiešajte na penu. Potom pridajte vajcia po
jednom a znova rozmiešajte na penu.
Pridajte do penovej hmoty prášok na peèenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a vmiešajte
ho.
Vložte cesto do vymastenej a strúhankou
posypanej formy na peèenie, hladko rozotrite
a vložte do rúry.
12 electrolux
Po upeèení zmiešajte citrónovú št’avu a
práškový cukor. Upeèený koláèe vyklopte
hliníkovú fóliu.
Hliníkovú fóliu na okrajoch koláèa zahnite
nahor, aby žiadna tekutina nemohla vytiect’.
Koláèe napichnite drevenou tyèinkou a
rovnomerne potrite štetcom namoèeným do
polevy.
Potom nechajte polevu trocha vsiaknut’ do
koláèa.
Doba peèenia: 75 minút
Zásuvná úroveò: 1
Švédsky koláè
Prísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g roztopeného masla
360 g múky
1 balíèek prášku na peèenie
1 balík vanilkového cukru
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Ostatné:
okrúhla otváracia tortová forma 28 cm,
Èierny plech, dno vystlané papierom na
peèenie
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a so¾ vložte do
miešacej misky a 5 minút rozmiešavat’
miešat’, aby sa napenili. Potom pridat’ a
vmiešat’ roztopené maslo.
Pridat’ do penovej hmoty prášok na peèenie
vmiešaný do múky a primiešat’.
Nakoniec pridat’ studenú vodu a všetko
dobre premiešat’. Vložte cesto do formy na
peèenie, rozotriet’ nahladko a vložit’ do pece.
Doba peèenia: 55 minút
Zásuvná úroveò: 1
Biskvit
Prísady:
4 vajcia
2 polievkové lyžice horúcej vody
50 g cukru
1 balík vanilkového cukru
Štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g škrobu
2 èajové lyžièky prášku na peèenie
Ostatné:
Okrúhla otváracia tortová forma 28 cm,
Dno pokryté papierom na peèenie
Príprava:
Vajcia rozde¾te na bielky a žåtky. Žåtky
rozmiešajte s horúcou vodou, 50 g cukru,
vanilkového cukru a so¾ou, aby sa napenili.
Bielky a 100 g cukru vyš¾ahajte.
Múku, škrob a prášok na peèenie preosejte.
Bielky a žåtky zmiešajte dokopy. Nakoniec
opatrne primiešajte zmes s múkou. Vložte
cesto do formy na peèenie, hladko rozotrite a
vložte do rúry.
Doba peèenia: 30 minút
Zásuvná úroveò: 3
Tvarohový koláè
Na cesto:
150 g múky
70 g cukru
1 balík vanilkového cukru
1 vajíèko
70 g mäkkého masla
Na syrový krém:
3 bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g odtuènený tvaroh
3 žåtky
200 g cukru
Št’ava z 1 citróna
200 g Créme Fraîche
1 balíèek práškového vanilkového
pudingu
Ostatné:
Èierna forma s priemerom 26 cm,
vymastená
Príprava:
Múku preosejte do misky. Pridajte ostatné
prísady a ruènou miešaèkou pripravte cesto.
Cesto odložte na 2 hodiny do chladnièky.
Pribl. 2/3 cesta položte na vymastené dno
otváracej formy a napichnite vidlièkou na
viacerých miestach.
Zo zvyšného cesta vytvarujte 3 cm vysoký okraj.
Bielky vyš¾ahajte ruèným š¾ahaèom.
Hrozienka umyte, nechajte dobre odkvapkat’,
pokvapkajte rumom a nechajte vsiaknut’.
Odtuènený tvaroh, žåtok, cukor, citrónovú
št’avu, créme fraîche a pudingový prášok
dajte do miešacej misky a dôkladne
rozmiešajte.
electrolux 13
Nakoniec opatrne pridajte do tvarohovej
hmoty vyš¾ahaný sneh a hrozienka.
Doba peèenia: 85 minút
Zásuvná úroveò: 1
Biskupský chlebíèek
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balík vanilkového cukru
Štipka soli
3 vajcia
300 g múky
1/2 balíèka prášku na peèenie
125 g korintiek
125 g hrozienok
60 g mand¾ových lupienkov
60 g citronátu alebo oranžády
60 g nasekaných kandizovaných višní
70 g celých stiahnutých mandlí
Ostatné:
Èierna otváracia tortová forma, priemer
24 cm
Margarín na vymastenie
Stráhanka na obalenie
Príprava:
Vložte do miešacej misy maslo, cukor,
vanilkový cukor a so¾ a rozmiešajte na penu.
Potom pridajte vajcia po jednom a znova
rozmiešajte na penu. Pridajte do penovej
hmoty rozmiešaný prášok na peèenie a
vmiešajte ho.
Ovocie tiež rozmiešajte v hmote.
Cesto vložte do pripravenej formy, cesto na
okraji vytiahnite trocha vyššie ako do
polovice. Okraj a stred koláèa ozdobte celými
ošúpanými mand¾ami. Koláè vložte do rúry.
Doba peèenia: 100 minút
Zásuvná úroveò: 1
Koláè s mrvenièkou
Na cesto:
375 g múky
20 g kvasníc
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 žåtky
75 g mäkkého masla
Na posýpku:
200 g cukru
200 g masla
1 èajová lyžièka škorice
350 g múky
50 g nastrúhaných orechov
30 g tekutého masla
Príprava:
Múku preosejte do miešacej misy, v strede
zatlaète, aby sa vytvorila priehlbenina.
Kvasnice rozdrvte, vložte do tejto
priehlbeniny, rozmiešajte s mliekom a s
trochou múky z okrajov, poprášte múkou a
uložte na teplom mieste, aby vykyslo, až kým
sa na múènom poprašku vytvoria trhliny.
Pridajte po okraji múky cukor, žåtok, maslo a
so¾. Všetky prísady vyhòet’te na vláène
kysnuté cesto.
Cesto nechajte na teplom mieste kysnút’, až
kým sa jeho objem približne zdvojnásobí.
Potom cesto vyva¾kajte, položte na
vymastený plech na peèenie a nechajte ho
ïalej kysnút’.
Pridajte do miešacej misky cukor, maslo a
škoricu a zmiešajte ich.
Pridajte múku a orechy a vyhnet’te ich spolu
tak, aby vznikla posýpka. Vykysnuté cesto
potrite maslom a rovnomerne po òom
rozde¾te posýpku.
Doba peèenia: 35 minút
Zásuvná úroveò: 3
Maslová pletenka
Prísady:
750 g múky
30 g kvasníc
400 ml vlažného mlieka
10 g cukru
15 g soli
1 vajíèko
100 g mäkkého masla
Dokonèovacia úprava:
1 žåtok
trocha mlieka
Príprava:
Múku preosejte do miešacej misy, v strede
zatlaète, aby sa vytvorila priehlbenina.
Kvasnice rozdrvte, vložte do tejto
priehlbeniny, rozmiešajte s mliekom a s
trochou cukru a múky z okrajov, poprášte
múkou a uložte na teplom mieste, aby
vykyslo, až kým sa na múènom poprašku
vytvoria trhliny.
14 electrolux
Den restlichen Zucker, Salz, Ei und Butter an
den Rand des Mehles geben. Všetky prísady
vyhòet’te na vláène kysnuté cesto.
Cesto nechajte na teplom mieste kysnút’,
kým sa jeho objem približne zdvojnásobí.
Danach drei gleich große Teigstücke
abwiegen und jeweils zu einem Strang
formen. Aus den drei Teigsträngen einen Zopf
flechten.
Nochmals eine halbe Stunde abgedeckt
aufgehen lassen. Die Oberfläche des Zopfes
mit einem Gemisch aus Eigelb und Milch
bestreichen und dann in den Ofen geben.
Doba peèenia: 50 minút
Zásuvná úroveò 3
Vianoèka
Na cesto:
650 g múky
20 g kvasníc
200 ml vlažného mlieka
40 g cukru
So¾
5 žåtkov
200 g mäkkého masla
Na plnku:
250 g nasekaných lieskových orieškov
20 g strúhanky
1 èajová lyžièka mletého zázvoru
50 ml mlieka
60 g medu
30 g tekutého masla
20 ml rumu
Dokoovacia úprava:
1 žåtok
Trocha mlieka
50 g mand¾ových lupienkov
Príprava:
Múku preosejte do miešacej misy, v strede
zatlaète, aby sa vytvorila priehlbenina.
Kvasnice rozdrvte, vložte do tejto
priehlbeniny, rozmiešajte s mliekom a s
trochou cukru a múky z okrajov, poprášte
múkou a uložte na teplom mieste, aby
vykyslo, až kým sa na múènom poprašku
vytvoria trhliny.
Pridajte zvyšný cukor po okraji múky. Všetky
prísady vyhòet’te na vláène kysnuté cesto.
Cesto nechajte na teplom mieste kysnút’,
kým sa jeho objem približne zdvojnásobí.
Všetky prísady do plnky zmiešajte dokopy.
Cesto rozde¾te na tri rovnaké diely a
vyva¾kajte na predåžené obdåžniky. Na každý
obdåžnik dajte tretinu plnky a rozva¾kajte
spolu s cestom.
Z kúskov cesta zaplet’te vrkoè. Povrch vrkoèa
potrite zmesou žåtka a mlieka a posypte
mand¾ovými lupienkami.
Doba peèenia: 55 minút
Zásuvná úroveò: 3
Gu¾atý koláè
Prísady:
500 g múky
1 balíèek suchých kvasníc
80 g práškového cukru
150 g masla
3 vajcia
2 zarovnané èajové lyžièky soli
150 ml vlažného mlieka
70 g hrozienok (1 hodinu predtým
naložených do 20 ml griotky)
Úprava s:
50 g celých olúpaných mandlí
Príprava:
Múku, suché kvasnice, práškový cukor,
maslo, vajcia, so¾ a mlieko dajte do miešacej
misy a vyhnet’te na hladké kysnuté cesto.
Cesto v mise prikryte a nechajte 1 hodinu v
pokoji.
Naložené hrozienka pridajte ruène do cesta.
Mandle pridajte do každej priehlbeniny dobre
namastenej a múkou posypanej bábovkovej
formy. Nakoniec vytvarujte cesto do tvaru
“salámy”, vložte do bábovkovej formy a znova
nechajte 45 minút v pokoji.
Doba peèenia: 60 minút
Zásuvná úroveò: 1
Ovocný Savarin
Na cesto:
350 g múky
1 balíèek suchých kvasníc
75 g cukru
100 g masla
5 žåtkov
1/2 èajovej lyžièky soli
1 balík vanilkového cukru
125 ml teplého mlieka
Po upeèení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice alebo 100 ml
pomaranèového likéru
electrolux 15
Príprava:
Múku, suché kvasnice, cukor, maslo, žåtky,
so¾, vanilkový cukor a mlieko vložte do
miešacej misy a vyhnet’te na hladké kysnuté
cesto. Cesto v mise prikryte a nechajte
1 hodinu kysnút’. Cesto potom vložte do
bábovkovej formy a znova ho nechajte
45 minúty kysnút’.
Doba peèenia: 35 minút
Zásuvná úroveò 1
Po upeèení:
Nechajte zovriet’ a potom ochladit’ vodu s
cukrom.
Pridajte do cukrovej vody slivovicu alebo
pomaranèový likér a zamiešajte.
Vychladené koláèe napichnite drevenou
tyèinkou a potom rovnomerne polejte touto
zmesou.
èok. sušienky
Prísady:
250 g jemne horkej èokolády
250 g masla
375 g cukru
2 balíky vanilkového cukru
Štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g liekových orieškov
250 g múky
1 èajová lyžièka prášku na peèenie
Príprava:
Jemnú horkú èokoládu nahrubo narežte a
roztopte v horúcom vodnom kúpeli.
Rozmiešajte na penu maslo, cukor, vanilkový
cukor, so¾ a vodu, vajcia a pridajte roztopenú
èokoládu.
Lieskové oriešky nasekajte na hrubo,
zmiešajte s múkou a práškom na peèenie a
vmiešajte do èokoládovej hmoty.
Vyložte hlboký plech na peèenie papierom na
peèenie, položte naò cesto a hladko pretrite.
Doba peèenia: 50 minút
Zásuvná úroveò: 3
Po upeèení:
Nechajte ochladit’ na kuchynskej doske,
vyberte papier na peèenie a rozde¾te na
obdåžnikové kúsky.
Muffins
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balík vanilkového cukru
Štipka soli
Kôrka z neošetrovaného citrónu
2 vajec
50 ml mlieka
25 g kuchynského škrobu
225 g múky
10 g prášku na peèenie
1 pohár kyslých višní (375 g)
25 g èokoládových lupienkov
Ostatné:
Papierové formièky, priemer pribl. 7 cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, so¾ a kôru
neošetrovaného citrónu rozmiešat’, aby sa
napenila. Pridat’ vajcia a znova rozmiešat’,
kým nezískate penu.
Zmiešat’ kuchynský škrob, múku a prášok na
peèenie a vmiešat’ s mliekom do hmoty.
Kyslé višne scedit’ a pridat’ spolu s
èokoládovými lupienkami do cesta.
Papierové formièky naplòte cestom, uložte na
plech a vložte do rúry.
Doba peèenia: 35 minút
Zásuvná úroveò: 3
Sladký koláè
Prísady:
2 Scheiben originálneho švajèiarskeho
jemného alebo obyèajného lístkového
cesta (vyva¾kaného do obdåžnika)
50 g mletých lieskových orieškov
1,2 kg jabåk
3 vajcia
300 ml smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech na
peèenie a vidlièkou ho husto napichnite.
Lieskové oriešky rovnomerne rozložte po
celom ceste Ošúpte jablká, odstráòte
jadrovník a rozrežte na 12 dielov. Štiepky
rovnomerne rozložte po celom ceste.
Vajcia, smotanu, cukor a vanilkový cukor
zmiešajte a dajte na jablká.
Doba peèenia: 45 minút
Zásuvná úroveò: 1
16 electrolux
Mrkvový koláè
Na cesto:
150 ml slneènicového oleja
100 g hnedého cukru
2 vajcia
75 g sirupu
175 g múky
1 èajová lyžièka škorice
1/2 èajovej lyžièky mletého zázvoru
1 èajová lyžièka prášku na peèenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g hrozienok
25 g kokosovej múèky
Na pot’ah:
50 g masla
150 g tvarohu
40 g kryštá¾ového cukru
Mleté lieskové oriešky
Ostatné:
Okrúhla forma s priemerom 22 cm,
vymastená
Príprava:
Slneènicový olej, hnedý cukor, vajcia a sirup
rozmiešat’, aby sa napenil. Zvyšné prísady do
cesta vmiešajte do hmoty.
Cesto vložte do vymastenej formy na peèenie.
Doba peèenia: 55 minút
Zásuvná úroveò: 3
Po upeèení:
Zmiešajte maslo, tvaroh a kryštá¾ový cukor
(pod¾a potreby pridat’ trocha mlieka, aby sa
hmota dala roztierat’).
Rozotrite po vychladnutých koláèoch a vrch
posypte pomletými lieskovými orieškami.
Mand¾ový koláè
Na cesto:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balíèek prášku na peèenie
50 g nasekaných pistácií
125 g mletých bielych mand
300 ml mlieka
Na polevu:
200 g marhu¾ového džemu
5 polievkových lyžíc práškového cukru
1 èajová lyžièka škorice
2 polievkové lyžice teplej vody
Mand¾ové lupienky
Ostatné:
Otváracia forma 28 cm
Príprava:
5 minút miešat’ na penu vajcia, cukor a
marcipán, nakoniec pomaly pridat’ do tejto
vajcovej hmoty olivový olej.
Preosiat’ spoloène múku, škoricu a prášok na
peèenie, potom primiešat’ k múke nasekané
pistácie a mleté mandle. Nakoniec opatrne
primiešat’ spolu s mliekom do vajcovej
hmoty.
Vložit’ do otváracej formy, ktorej dno je
posypané strúhankou.
Doba peèenia: 70 minút
Zásuvná úroveò: 3
Po upeèení:
Prevarte marhu¾ový džem a natrite ho
štetcom na koláè, nakoniec ho nechajte
ochladit’.
Zmiešajte práškový cukor, škoricu a teplú
vodu a koláè touto zmesou potrite. Ihneï
posypte vrch koláèa mand¾ovými lupienkami.
Ovocný koláè
Na cesto:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
1 vajíèko
50 g cukru
50 ml studenej vody
Na plnku:
Plody pod¾a roèného obdobia (Jablká,
broskyne, višne a pod.)
90 g mletých mandlí
2 vajcia
100 g cukru
90 g mäkkého masla
Ostatné:
Forma na Quiche s priemerom 28 cm,
vymastená
electrolux 17
Príprava:
Múku preosejte do misy, primiešajte do múky
so¾ a maslo v malých kúskoch. Pridajte vajce,
cukor a studenú vodu a vyhnet’te cesto.
Cesto dajte do chladnièky na 2 hodiny postát
v chlade.
Ochladené cesto vyva¾kajte, vložte do formy
na Quiche a napichnite vidlièkou.
Plody vyèistite, odkôstkujte a pridajte do
cesta po malých kúskoch alebo plátkoch.
Pridajte do misy mleté mandle, vajcia, cukor a
mäkké maslo a vymiešajte, až kým sa napení.
Potom pridajte ovocie a hladko rozotrite.
Doba peèenia: 50 minút
Zásuvná úroveò: 1
Dezerty
Karamelový flan
Prísady:
100 g cukru
2 èajové lyžièky vody
500 ml mlieka
1 tyèka vanilky
100 g cukru
2 vajcia
4 žåtky
Ostatné:
6 formièiek na peèivo zo š¾ahaných
bielkov
Príprava:
100 g cukru a vodu dajte do hrnèeka, povarte
a roztopte na svetlohnedý karamel. Ihneï
potom hmotu nalejte do 6 formièiek, dno mu
by zakryté karamelom.
Dajte do hrnèeka mlieko, rozpo¾te tyèinku
vanilky, nožíkom vyberte semienka a pridajte
ich do mlieka.
Mlieko zohrejte pribl. na 90 °C (nenechajte ho
zovriet’). Zmiešajte ho so 100 g cukru,
vajciami a žåtkami (nerozmiešat’ na penu) a
nalejte do formièiek.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 500 ml
Doba peèenia: 30 minút
Zásuvná úroveò: 3
Kokosový nákyp
Prísady:
250 ml mlieka
370 g kokosového mlieka
6 vajec
120 g cukru
1 plechovka manga, scedená a
rozmixovaná na kašu
Ostatné:
6 pudingových foriem
Príprava:
Zmiešajte mlieko a kokosové mlieko.
Vajcia a cukor jemne vyš¾ahajte a pridajte do
kokosového mlieka.
Pudingové formy naplòte zmesou.
Po upeèení ochladit’ a dekorovat’ mangami.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 500 ml
Doba peèenia: 35 minút
Zásuvná úroveò: 3
Kapuèínový dezert
Na cesto:
100 g mäkkého masla
90 g cukru
2 žåtky
Jadro vanilkovej tobolky
2 polievkové lyžice instantnej kávy
(rozpustenej v 50 ml horúcej vody)
2 bielky
50 g múky
50 g kukurièného škrobu
1/2 èajovej lyžièky prášku na peèenie
Na omáèku:
250 ml pomaranèovej št’avy
50 g cukru
Štipka škorice
20 ml pomaranèového likéru
Dokonèovacia úprava:
200 ml š¾ahaèky na obloženie
Ostatné:
maslom vymastené formièky alebo šálky
Príprava:
Maslo, cukor, žåtok, jadro vanilkovej tobolky
rozmiešajte na penu a potom primiešajte
ochladenú rozpustenú kávu.
Bielky vyš¾ahajte na sneh. Preosejte múku,
kukurièný škrob a prášok na peèenie u spolu
s bielkom pridávajte po vrstvách do hmoty.
Cestom naplòte maslom vymastené formièky
alebo šálky.
18 electrolux
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 600 ml
Doba peèenia: 35 minút
Zásuvná úroveò 3
Po upeèení:
Dajte do hrnca pomaranèovú št’avu, cukor,
škoricu a pomaranèový likér a na varnom
mieste ohrievajte, až kým sa nedosiahne
sirupovitá konzistencia.
Teplé koláèe vyklopte na dezertný tanier a
obložte št’avou a smotanou.
Èerešèový koláè
Prísady:
500 g chleba
750 ml mlieka
Štipka soli
80 g cukru
4 vajcia
2 poháre višní
50 g masla
Ostatné:
Zapekacia forma, vymastená
Príprava:
Chlieb narežte na plátky. Rozmiešajte mlieko
so so¾ou, cukrom a vajciami a polejte ním
chlieb, premiešajte a nechajte poriadne
vsiaknut’.
Višne sceïte a primiešajte ich získanej
hmoty.
Nalejte ju do vymastenej zapekacej formy.
Rovnomerne rozložte maslo po nákype.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 400 ml
Doba peèenia: 45 minút
Zásuvná úroveò: 3
Slivkové knedlíky
Na cesto:
Prísady musia mat’ izbovú teplotu
125 ml mlieka
20 g cukru
1 balíèek suchých kvasníc
300 g múky
30 g cukru
30 g masla
1 žåtok
1 celé vajce
1 balík vanilkového cukru
Trocha citrónu
Slivkový lekvár
Po upeèení:
50 g masla
50 g mletého maku
Práškový cukor
Ostatné:
vymastená forma
Príprava:
Mlieko a cukor vložte do hrnca a mierne
ohrejte na varnom mieste. Pridajte a
rozmiešajte suché kvasnice. Potom nechajte
odstát’ pribl. 30 minút.
Múku, suché kvasnice, cukor, maslo, žåtky,
so¾, vanilkový cukor a trocha citrónu vložte do
miešacej misy. Pridajte mlieko s kvasnicami a
vyhnet’te na vláène cesto.
Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnút’
ïalších 45 minút.
Nakoniec cesto vykrojte lyžicou na knedlièky
(pribl. 80 g), rukou pritlaète naplocho a
naplòte 1 èajovou lyžièkou slivkového
lekváru. Okrajte cesta vytiahnite nahor, dreò
zatvorte cestom a nakoniec vytvarujte na
gu¾ôèku.
Gu¾ôèky vložte do vymastenej formy, znova
nechajte odstát’ zakryté 45 minút a vložte do
rúry.
Pridávanie vody pomocou vodnej
zásuvky: 500 ml
Doba peèenia: 30 minút
Zásuvná úroveò: 3
Po upeèení:
Po peèení slivkové knedle polejte roztopeným
maslom a posypte makom a práškovým
cukrom.
Pizza/Pirohy/Chlieb
Pizza
Na cesto:
14 g kvasníc
200 ml vlažnej vody
300 g múky
3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Na obloženie:
1/2 malej plechovky paradajkového
pretlaku
200 g nastrúhaného ementálu
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g šampiòónov (z plechovky)
150 g syra Feta
Oregano
electrolux 19
Ostatné:
Plech na peèenie, vymastený
Príprava:
Kvasnice rozdrvte v miske a rozpustite vo
vlažnej vode. Pridajte múku s primiešanou
so¾ou a olej.
Prísady hnet’te až dovtedy, kým cesto nie je
vláène a odde¾uje sa od misy. Cesto potom
nechajte kysnút’,m nebude mat’
dvojnásobný objem.
Cesto vyva¾kajte a vložte do vymastenej
formy, vidlièkou cesto napichnite.
Uložte na cesto prísady do obloženia v
poradí, v akom sa uvádzajú.
Doba peèenia: 25 minút
Zásuvná úroveò: 1
Cibu¾ový koláè
Na cesto:
300 g múky
20 g kvasníc
125 ml vlažného mlieka
1 vajíèko
50 g masla
Na obloženie:
750 g cibule
250 g slaninky
3 vajcia
250 g creme fraiche
125 ml mlieka
1 èajová lyžièka soli
1/2 èajovej lyžièky mletého èierneho
korenia
Príprava:
Múku preosejte do miešacej misy, v strede
zatlaète, aby sa vytvorila priehlbenina.
Kvasnice rozdrvte, vložte do priehlbeniny, a
rozmiešajte s vlažným mliekom a trochou
múky z okraja. Poprášte múkou a uložte na
teplom mieste, aby vykyslo, až kým sa na
múènom poprašku vytvoria trhliny.
Pridajte na okraj múky vajce a maslo. Všetky
prísady vyhòet’te na vláène kysnuté cesto.
Cesto nechajte na teplom mieste kysnút’,
kým sa jeho objem približne zdvojnásobí.
Medzitým ošúpte cibu¾u, rozštvrt’te a narežte
ju na tenké plátky. Slaninku narežte na kocky
a uduste s cibu¾ou na varnom mieste, kým
nie je sklovitá, a potom ju nechajte ochladit’.
Cesto vyva¾kajte a položte na vymastený
plech na peèenie, napichnite ho vidlièkou a
na okrajoch vytlaète hore. Ešte raz ho
nechajte dokysnút’.
Rozmiešajte vajcia, creme fraiche, mlieko,
so¾ a èierne korenie. Pridajte ochladenú
cibu¾u a slaninku. Všetko zmiešajte dokopy,
položte na dosku a nahladko rozotrite.
Doba peèenia: 45 minút
Zásuvná úroveò: 1
Slaný lotrinský koláè
Na cesto:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
1/2 èajovej lyžièky soli
Trocha èierneho korenia
Štipka muškátového orecha
Na obloženie:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej
slaninky
2 vajcia
250 g kyslej smotany
So¾, èierne korenie a muškátový orech
Ostatné:
Èierna plechová forma, vymastená,
priemer 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
miešacej misy a pripravte hladké cesto. Cesto
nechajte nieko¾ko hodín postát’ v chlade.
Potom cesto vyva¾kajte a vložte do
vymastenej formy z èierneho plechu. Dno
napichnite vidlièkou.
Slaninku rozložte po ceste
Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a
korenie. Nakoniec pridajte syr.
Polevou nalejte na slaninku.
Doba peèenia: 45 minút
Zásuvná úroveò: 1
Koláè z kozieho syra
Na cesto:
125 g múky
60 ml olivového oleja
Štipka soli
3-4 polievkové lyžice vody
Na obloženie:
1 polievková lyžica olivového oleja
2 cibule
So¾ a èierne korenie
1 èajová lyžièka èerstvého tymiánu
125 g Ricotta
100 g kozieho syra
20 electrolux
2 polievkové lyžice olív
1 vajíèko
60 ml smotany
Ostatné:
Èierna plechová forma, vymastená,
priemer 28 cm
Príprava:
Múku, olivový olej a so¾ vložte do miešacej
misy a primiešavajte, až kým nevznikajú
omrvinky. Pridajte vodu a vypracujte na cesto.
Cesto nechajte nieko¾ko hodín postát’ v
chlade.
Potom cesto vyva¾kajte a vložte do
vymastenej formy z èierneho plechu. Dno
napichnite vidlièkou.
Do panvice dajte 1 polievkovú lyžicu
olivového oleja. Ošúpte cibule, narežte na
tenké plátky a poduste prikryté na oleji pribl.
30 minúty. Poso¾te a okoreòte èiernym
korením a primiešajte 1/2 èajovej lyžièky
nasekaného tymiánu.
Cibule nechajte z¾ahka ochladit’ a
rovnomerne rozde¾te do cesta.
Pridajte ricottu a kozí syr, pridajte aj olivy.
Posypte 1/2 èajovou lyžièkou nasekaného
tymiánu,
Na polevu zmiešajte vajcia a kyslú smotanu.
Koláè polejte polevou.
Doba peèenia: 45 minút
Zásuvná úroveò: 1
Pudingo koláè
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajèiarskeho
jemného alebo obyèajného lístkového
cesta (vyva¾kaného do obdåžnika)
500 g strúhaného ementálu
200 ml smotany
100 ml mlieka
4 vajcia
So¾, èierne korenie a muškát
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech na
peèenie. Cesto husto napichnite vidlièkou.
Ementál rovnomerne rozložte po celom ceste.
Zmiešajte smotanu, mlieko a vajcia a ochut’te
so¾ou, èiernym korením a muškátom. Znova
dôkladne zmiešat’ a dat’ na syr.
Doba peèenia: 40 minút
Zásuvná úroveò: 1
Tvarohové peèivo
Prísady:
400 g syra Feta
2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekaného
hladkého petržlenu
èierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g jemného lístkového cesta
Príprava:
Zmiešajte fetu, vajcia, petržlen a èierne
korenie.
Lístkové cesto prikryte vlhkou utierkou, aby
nevyschlo. Položte na seba vždy 4 listy,
prièom každý jemne potrite olejom.
Narežte na 4 pásy, dlhé pribl. 7 cm. Do
jedného rohu pásu dajte 2 vrchovaté
polievkové lyžice zmesi s fetou a zložte ho po
diegonále do trojuholníka.
Vložte do pekáèa v obrátenej polohe a potrite
olejom.
Doba peèenia: 25 minút
Zásuvná úroveò: 3
Biely chlieb
Na cesto:
1000 g múky
1 kocka èerstvých kvasníc alebo 2
balíèky suchých kvasníc
650 ml mlieka
15 g soli
Ostatné:
Plech na peèenie, vymastený alebo s
papierom na peèenie
Príprava:
Múku a so¾ vysypte do ve¾kej misy. Kvasnice
rozpustite vo vlažnom mlieku a pridajte do
múky. Všetky prísady vymieste na vláène
cesto.
Pod¾a vlastností múky môže byt’ na
dosiahnutie vláènosti cesta potrebného
trocha viac mlieka.
Cesto nechajte vykysnút’, kým nedosiahne
dvojnásobný objem.
Cesto rozde¾te na polovicu, vytvarujte dva
pozdåžne pecne a položte ich na vymastený
alebo vyložený papierom na peèenie plech.
Nechajte chleby vykysnút’ ešte raz na
dvojnásobný objem.
Pred peèením posypte trochou múky a
ostrým nožom ich diagonálne narežte troma
až štyrmi rezmi do håbky 1 cm.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book