Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book
návod na používanie
Tabuľky, tipy a recepty
Electrolux. Thinking of you.
Viac o nás na www.electrolux.com
OBSAH
Používania, tabuľky a odporúčania 2 Recepty s funkciou Sprievodca pečením
14
Zmeny vyhradené
POUŽÍVANIA, TABUĽKY A ODPORÚČANIA
Varovanie Pozrite si časť „Informácie o
bezpečnosti“.
Informácie o akrylamidoch
Dôležité upozornenie Podľa najnovších
vedeckých poznatkov môžu akrylamidy pri
pečení potravín (predovšetkým obsahujúcich
škrob) spôsobovať zdravotné riziko. Preto
vám odporúčame pripravovať jedlá pri čo
najnižších teplotách a príliš jedlá nezapekať.
Teplota a časy pečenia uvedené v ta-
buľke sú iba orientačné. Závisia od kon-
krétneho receptu, množstva a kvality
použitých prísad.
Množstvo vanilkového cukru alebo kypriace-
ho prášku v balení sa môže líšiť podľa trhu.
Ak chcete používať naše recepty, používajte
tieto množstvá:
1 balenie vanilkového cukru – približne 8 g,
1 balenie kypriaceho prášku – približne 15
g.
Varenie v pare
Dôležité upozornenie Ako kvapalinu
používajte iba vodu!
Varenie parou - riad
Používajte iba kuchynský riad odolný voči
teplu a korózii.
Vhodný je aj riad z chrómovej ocele (pozri
osobitné príslušenstvo).
Zásuvné úrovne
V nasledujúcich tabuľkách sú uvedené
správne úrovne rúry. Zásuvné úrovne po-
čítajte smerom odspodu nahor.
Všeobecné poznámky
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri
varení veľkého množstva jedla pridajte v
prípade potreby vodu.
•Ak spotrebič dlhšiu dobu používate, zá-
suvku na vodu, hadicové spoje a výrobník
pary dôkladne prepláchnite (pozri kapitolu
Čistenie a starostlivosť“).
Poznámky k tabuľkám
•V tabuľke sú uvedené údaje pre typické
jedlá.
Teplota a čas sú iba orientačné a závisia
na zložení, veľkosti, množstve jedla a na
kuchynskom riade.
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš re-
cept, použite údaje pre podobný recept.
•Ak v tabuľke nie je uvedené inak, vložte
pokrm do studenej rúry.
Vlhká para
Varovanie Počas programu Vlhká para
sa dvierka rúry na pečenie nesmú za
žiadnych okolností otvárať.
Režim varenia Vlhká para je vhodný pre všet-
ky potraviny, čerstvé i mrazené. Môžete ho
použiť na tepelnú úpravu, zohrievanie, roz-
mrazovanie, dusenie alebo blanšírovanie roz-
ličných pokrmov, ako sú zelenina, mäso, ry-
by, cestoviny, ryža, kukurica, krupica a vaj-
cia.
Varenie menu: Môžte pripraviť naraz celé
menu. Aby ste zabránili prevareniu alebo ne-
dovareniu pokrmov, vyberte si také pokrmy,
ktoré si vyžadujú podobné časy varenia. Pri-
dajte najväčšie množstvo vody odporúčané
pre individuálne pokrmy menu (pozrite si ta-
buľky varenia). Jedlá vo vhodných nádobách
položte na rošty rúry. Upravte vzdialenosti
medzi nádobami tak, aby mala para prístup
ku každej z nich.
Sterilizácia
Nádoby (napr. detské fľaše) môžete steri-
lizovať pomocou funkcie Vlhká para .
•Vložte čisté nádoby do stredu roštu zasu-
nutého do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory
nádob sú orientované smerom nadol v
miernom uhle.
2 electrolux
•Naplňte zásuvku na vodu maximálnym
množstvom vody (650 ml) a nastavte čas
40 minút pri teplote 96 °C.
Tabuľka Vlhká para .
Potraviny Teplota °C Voda v zásuvke na
vodu v ml
Nastavenie
času
1)
v minú-
tach
Úroveň
Rizoto 96 400 25 - 30 2
Ryža (1:1 s tekutinou) 96 550 35 - 40 2
Kukurica (polenta 1:3 s tekuti-
nou)
96 650 40 - 50 2
Zemiaky v šupke strednej veľ-
kosti
96 650 40 - 50 2
Varené zemiaky 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Ružičkový kel 96 550 30 - 35 2
Karfiol, vcelku 96 700 40 - 45 2
Kyslá kapusta 96 700 50 - 60 2
Paradajky, vcelku 96 250 15 - 20 2
Červená repa, vcelku 96 550 60 - 70 2
Kaleráb/zeler/fenykel, nakrá-
jané
96 550 35 - 40 2
Cukiny, nakrájané 96 400 20 - 25 2
Mrkva, nakrájaná 96 550 30 - 35 2
Rozmrazovanie zeleniny 96 550 30 - 35 2
Rozmrazovanie a varenie ze-
leniny
96 550 30 - 35 2
Blanšírovanie zeleniny 96 250 12 - 15 2
Blanšírovanie strukovín 96 250 20 - 22 2
Jemná teľacia šunka 1 000 g 96 700 50 - 75 2
Údené bravčové, 600 – 1 000
g
96 700 45 - 55 2
Párky/teľacie klobásky 96 250 15 - 20 2
Sekanú zohrievajte v plátkoch
s hrúbkou 1 cm
96 400 20 - 25 2
Pstruhy 170 – 300 g 96 400 15 - 25 2
Vajcia namäkko 96 200 8 - 12 2
Vajcia stredne natvrdo 96 200 10 - 15 2
Vajcia natvrdo 96 200 15-20 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Ventilátor a Vlhká para
následne
Mäso, zeleninu a prílohy môžete variť za ra-
dom pomocou kombinovania funkcií Ventilá-
tor a Vlhká para a spolu v prípade funkcie
Vlhká para . Všetky pokrmy sú pripravené na
podávanie v rovnaký čas.
Použite funkciu Ventilátor na začatie tepel-
nej úpravy mäsa,
electrolux 3
pripravenú zeleninu a prílohy vložte do rúry
na teplovzdornom riade.
Spustite funkciu Vlhká para a varte všetko
spoločne až do konca.
Rúru ochlaďte na teplotu približne 80 °C
a až potom spustite funkciu Vlhká para .
Ak chcete spotrebič ochladiť rýchlejšie,
otvorte dvierka rúry do prvej polohy na
približne 15 minút.
Ventilátor a Vlhká para v tomto poradí v tabuľke
Druh jedla Ventilátor Vlhká para maximálne množ-
stvo vody 650 ml
Teplota °C Doba pečenia
mäsa v minú-
tach
Doba pečenia
mäsa a príloh
v minútach
Úroveň
Hovädzie pečené 1 kg, ružič-
kový kel, polenta
180 60-70 40-50 1 a 3
Rozbif 1 kg, zemiaky, zeleni-
na, výpek
180 60-70 30-40 1 a 3
Teľacie pečené 1 kg, ryža, ze-
lenina
180 50-60 30-40 1 a 3
Časy uvedené v tabuľke sú iba orientačné.
Prepnite na funkciu Vlhká para , keď teplota
v strede mäsa dosiahne 60 – 63 °C.
Intenzívna para
Režim varenia Intenzívna para je zvlášť vhod-
ný pre jedlá s vysokým obsahom vlhkosti a
na rozmrazovanie a ohrievanie jedál.
Tabuľka Intenzívna para
Druh jedla Intenzívna para (maximálne množstvo vody 250 ml)
Teplota °C Čas v minútach Úroveň
Puding/nákyp v jednotlivých formách
1)
90 35-40 2
Pečené vajcia
1)
90 30-40 2
Terina
1)
90 40-50 2
Tenké rybie filety 85 15-25 2
Tenké rybie filety/malá ryba do 350 g 90 25-35 2
Celá ryba do 1 000 g 90 35-45 2
1) pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
Horúca para
Typ prípravy Horúca para je zvlášť vhodný na
pečenie väčších kusov mäsa, na rozmrazo-
vanie a ohrievanie už uvareného naporciova-
ného jedla, ako aj na pečenie chleba, rožkov
a zapekaných jedál.
Tabuľka Horúca para
Druh jedla Horúca para množstvo vody bude závisieť od dĺžky va-
renia
Teplota °C Čas v minútach Úroveň
Ohrievanie kompletných jedál, 6 ta-
nierov s priemerom 24 cm
110 15-20 1, 3 a 5
4 electrolux
Druh jedla Horúca para množstvo vody bude závisieť od dĺžky va-
renia
Teplota °C Čas v minútach Úroveň
Bravčové pečené 1 000 g 160-180 90-100 2
Hovädzie pečené 1 000 g 160-180 120-150 2
Teľacie pečené 1 000 g 180 80-90 2
Sekaná, nevarená 500 g 180 30-40 2
Párky/teľacie klobásky 85 20-30 2
Údené bravčové 600 – 1 000 g (na-
čajte 2 hodiny)
160-180 60-70 2
Kurčatá 1 000 g 180-200 50-60 2
Kačica (1 500 – 2 000 g) 180 70-90 2
Hus 3 000 g 170 130-170 1
Rybie filety 85-90 20-30 2
Zapečené zemiaky, gratinované ze-
miaky s pórom
160-170 50-60 2
Cestovinový nákyp 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Rôzne druhy chleba 500 – 1 000 g 180-190 50-60 2
Žemle 40 – 60 g 180-210 25-35 3
Predpečené žemle 30 – 40 g 200 10-20 3
Predpečené žemle 30 – 40 g mraze-
200 15-25 3
Predpečené bagety 40 – 50 g 200 10-20 3
Predpečené bagety 40 – 50 g mra-
zené
200 15-25 3
Celý kus pečeného mäsa pred zohrievaním
nakrájajte.
Časy uvedené v tabuľke sú iba orientačné.
Pečenie
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso
piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali
predtým. Prispôsobte zvyčajné nastavenia
(teplotu, doby pečenia) a úrovne roštov
hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť
10 minút pred uplynutím doby pečenia,
jedlo sa dopečie zvyškovým teplom.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v
rúre sa môžu počas pečenia zdeformo-
vať. Keď plechy znova vychladnú, defor-
mácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie
teploty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne
recepty, postupujte podľa údajov pre naj-
viac podobné jedlá.
•Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 mi-
nút, ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
•Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa
spočiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V
takom prípade nemeňte nastavenie teplo-
ty. Rozdiely sa vyrovnajú poč
as pečenia.
electrolux 5
Pečenie na jednej úrovni rúry – pečenie vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba
(h:min.)
Bábovka alebo fran-
cúzska bábovka
Ventilátor 1 150 - 160 0:50 - 1:00
Pieskový koláč/Rumo-
vý koláč s ovocím
Ventilátor 1 140 - 160 1:00 - 1:20
Piškótový koláč Ventilátor 1 140 0:30 - 0:40
Piškótový koláč Vrchný a spodný
ohrev
1 160 0:30- 0:40
Tortový korpus z kreh-
kého cesta
Vlhký horúci vzduch 3
170-180
1)
0:20 - 0:25
Tortový korpus z pi-
škótového cesta
Vlhký horúci vzduch 3 150 - 170 0:25 - 0:30
Zakrytý jablkový koláč Vrchný a spodný
ohrev
1 170-190 0:50 - 1:00
Jablkový koláč (2 for-
my, priemer 20 cm,
rozmiestnené po uhlo-
priečke)
Ventilátor 1 160 1:00 - 1:20
Jablkový koláč (2 for-
my, priemer 20 cm,
rozmiestnené po uhlo-
priečke)
Vrchný a spodný
ohrev
1 180 1:00 - 1:20
Pikantná torta (napr.
Quiche Lorraine)
Ventilátor 1 160 - 180 0:45- 0:55
Tvarohový koláč Vrchný a spodný
ohrev
1 170 - 190 1:20 - 1:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na jednej úrovni – Koláče/pečivo/žemle na plechu na pečenie
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba
(h:min.)
Pletenec/Savarin Vlhký horúci
vzduch
3 160 - 180 0:45 - 0:55
Biskupský chlebíček Vrchný a spodný
ohrev
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:00
Chlieb (ražný chlieb) Vrchný a spodný
ohrev
1
– najprv
230
1)
0:10
– potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Veterníky/odpaľované
cesto
Vrchný a spodný
ohrev
3
160 - 170
1)
0:30 - 0:45
Piškótová roláda Vrchný a spodný
ohrev
3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
6 electrolux
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba
(h:min.)
Koláč s mrveničkou,
suchý
Vlhký horúci
vzduch
3 150 - 160 0:20 - 0:30
Maslový koláč/sladký
kysnutý koláč
Vlhký horúci
vzduch
3
180 - 200
1)
0:20 - 0:30
Maslová vianočka Ventilátor 3 170-180 0:40 - 0:50
Ovocné koláče (z kys-
nutého/piškótového
cesta)
2)
Ventilátor 3 150 0:40 - 0:50
Ovocné koláče (z kys-
nutého/piškótového
cesta)
2)
Vrchný a spodný
ohrev
3 170 0:40 - 0:50
Ovocné koláče z kreh-
kého cesta
Ventilátor 3 160 - 170 0:50 - 1:10
Torty s jemnou plnkou
(napr. tvarohovou,
smotanovou, man-
dľové plátky)
Vrchný a spodný
ohrev
3
160 - 180
1)
0:50 - 1:20
Pizza (s bohatým ob-
ložením)
1)
Ventilátor 1
180 - 200
2)
0:30 - 0:50
Pizza (tenká) Ventilátor 1
200 - 220
1)
0:15 - 0:25
Nízky nekysnutý
chlieb
Ventilátor 1 200 - 220 0:10 - 0:20
Pikantné švajčiarske
koláče
Ventilátor 1 180 - 200 0:40 - 0:55
1) Rúru predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie na jednej úrovni rúry – sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba
(h:min.)
Sušienky z krehkého
cesta
Ventilátor 3 150 - 160 0:15 - 0:25
Striekané pečivo Ventilátor 3 140 0:25 - 0:35
Striekané pečivo Vrchný a spodný
ohrev
3
160
1)
0:20 - 0:30
Sušienky z piškótové-
ho cesta
Ventilátor 3 160-170 0:15 - 0:25
Bielkové sušienky, pu-
sinky
Ventilátor 3 80 - 100 1:30 - 2:30
electrolux 7
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba
(h:min.)
Mandľové sušienky Ventilátor 3 100 - 120 0:60 - 0:90
Pečivo z kysnutého
cesta
Vlhký horúci vzduch 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Drobné pečivo z líst-
kového cesta
Ventilátor 3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Rožky Ventilátor 3
180
1)
0:20 - 0:35
Rožky Vrchný a spodný
ohrev
3
200
1)
0:20 - 0:35
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
Ventilátor 3
140
1)
0:20 - 0:30
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
Vrchný a spodný
ohrev
3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Rúru predhriať
Pečenie v rúre na viacerých úrovniach – koláče/pečivo/žemle na plechoch na
pečenie
Druh pečenia
Ventilátor
2 úrovne
Ventilátor
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Veterníky/Odpaľované
cesto
1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Suchý koláč s mrvenič-
kou
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na viacerých úrovniach – sušienky/malé koláčiky/zákusky/žemle
Druh pečenia
Ventilátor
2 úrovne
Ventilátor
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Sušienky z krehkého
cesta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Striekané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušienky z piškótového
cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bielkové sušienky, pu-
sinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandľové sušienky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Sušienky z kysnutého
cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1 / 3 ---
170 - 180
1)
0:30 - 0:50
Rožky 1 /4 --- 160 0:30 - 0:55
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rúru predhriať
8 electrolux
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je v spodnej
časti dostatočne pre-
pečený
Nesprávne nastavená úroveň
v rúre
Koláč dajte v rúre na nižšiu úroveň
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite nastavenie nižšej teploty
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia Predĺžte čas pečenia
Nenastavujte vyššie teploty kvôli skrá-
teniu času pečenia
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Skontrolujte časy
miešania, najmä pri použití kuchynských
spotrebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlhý čas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč nie je rovnomer-
ne prepečený
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Teplotu pečenia nastavte o niečo nižšie a
predĺžte čas pečenia
Koláč nie je rovnomer-
ne prepečený
Zmes nie je rovnomerne roz-
ložená
Cesto rovnomerne rozotrite po plechu
Koláč sa v nastavenom
čase nedopečie
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu teplotu
Tabuľka Pizza
Druh pečenia Úroveň rúry Teplota °C Čas (min.)
Pizza (tenká)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
1 180 - 200 25 - 35
Tortičky 1 180 - 200 40 - 60
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koč 1 170 - 190 45 - 55
Tvarohový koláč, okrú-
hly
1 140 - 160 80 - 90
Tvarohový koláč na ple-
chu
1 140 - 160 50 - 60
Jablkový koláč, zakrytý 1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
1)
1 230 10 - 20
Torta z lístkového cesta
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa-
ska)
1)
1 230 15 - 25
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
electrolux 9
Souflé a nákypy
Pokrm Funkcia rúry Úroveň Teplota °C Čas h: min.
Zapečené cestoviny Vlhký horúci vzduch 1 170-190 0:45-1:00
Lasagne Vrchný a spodný
ohrev
1 180-200 0:40-0:50
Gratinovaná zelenina
1)
Turbo gril 1 170 0:20-0:30
Bagety obložené rozto-
peným syrom
1)
Turbo gril 1 160-170 0:20-0:30
Sladké suflé Vrchný a spodný
ohrev
1 180-200 0:50-0:60
Zapekaná ryba Vrchný a spodný
ohrev
1 180-200 0:50-1:00
Plnená zelenina Turbo gril 1 160-170 0:40-1:00
Gratinovaná zelenina Vlhký horúci vzduch 2 180-200 0:40-0:50
1) Rúru predhrejte
Hotové jedlá
Jedlo na pe-
čenie
Funkcia rúry Úroveň rúry Teplota °C Nastavenie ča-
su
Mrazená pizza Vrchný a spodný
ohrev
3 pozrite pokyny
od výrobcu
pozrite pokyny
od výrobcu
Hranolčeky
(300 – 600 g)
1)
Turbo gril 3 200-220 pozrite pokyny
od výrobcu
Bagety Vrchný a spodný
ohrev
3 pozrite pokyny
od výrobcu
pozrite pokyny
od výrobcu
Ovocné koláče Vrchný a spodný
ohrev
3 pozrite pokyny
od výrobcu
pozrite pokyny
od výrobcu
1) Poznámka: Hranolčeky podľa potreby 2-krát až 3-krát obráťte.
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
•Na pečenie používajte ohňovzdorný riad
(pozrite si pokyny od výrobcu).
•Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v
hlbokom pekáči alebo na rošte rúry
umiestnenom nad hlbokým pekáčom. (ak
je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou.
Takto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť
alebo majú získať kôrku, možno piecť v
pekáči bez pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s
hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej
šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame
doplniť do hlbokého pekáča trocha tekuti-
ny.
•Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby
pečenia podľa potreby obráťte.
•Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu nie-
koľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou
šťavou. Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím ča-
su pečenia vypnite, aby sa využilo zvyško-
vé teplo.
10 electrolux
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
Teplota °C Doba
(h:min.)
Dusené mäso v pekáči 1 – 1,5 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 230 2:00 - 2:30
Hovädzie pečené alebo
hovädzie filé
na každý
cm hrúbky
– krvavé
1)
na každý cm
hrúbky
Turbo gril 1 190 - 200 0:05 - 0:06
– stredne prepečené na každý cm
hrúbky
Turbo gril 1 180 - 190 0:06 - 0:08
– prepečené na každý cm
hrúbky
Turbo gril 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Rúru predhrejte
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
Teplota °C Doba
(h:min.)
Pliecko, krkovička, steh-
no
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotleta, rebierka 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Sekaná 750 g – 1 kg Turbo gril 1 160 - 170 0:50 - 1:00
Bravčové koleno (predva-
rené)
750 g – 1 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
Teplota °C Doba
(h:min.)
Pečená teľacina 1 kg Turbo gril 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Teľacie koleno 1,5 – 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
Teplota °C Doba
(h:min.)
Jahňacie stehno, jahňa-
cie pečené
1 – 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Jahňací chrbát 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 0:40 - 1:00
electrolux 11
Divina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
Teplota °C Doba
(h:min.)
Zajačí chrbát, zajačie
stehno
1)
až do 1 kg Vrchný a
spodný ohrev
3 230 0:30 - 0:40
Srnčí/jelení chrbát 1,5 – 2 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 210 - 220 0:35- 0:40
Srnčie/jelenie stehno 1,5 – 2 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 180 - 200 1:00 - 1:30
1) Rúru predhrejte
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
Teplota °C Doba
(h:min.)
Kúsky hydiny Každý 200 –
250 g
Turbo gril 1 200 - 220 0:30 - 0:50
Polovica kurčaťa Každý 400
500 g
Turbo gril 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurčatá, vykŕmené 1 – 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 0:50 - 1:10
Kačica 1,5 – 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 1:30 - 1:40
Hus 3,5 – 5 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 3:00
Morka 2,5 – 3,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Morka 4 – 6 kg Turbo gril 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryby (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň
Teplota °C Doba
(h:min.)
Ryby vcelku 1 – 1,5 kg Vrchný a
spodný ohrev
1 210 - 220 0:40 - 1:20
Tabuľka teplotnej sondy na meranie teploty vnútri mäsa
Hovädzie mäso
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Roštenka alebo steak – krvavé 45 - 50
Roštenka alebo steak – stredne prepečené 60 - 65
Roštenka alebo steak – prepečené 70 - 75
Bravčové
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 - 82
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 - 80
12 electrolux
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Sekaná 75 - 80
Teľacie mäso
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Pečená teľacina 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Baranina/jahňacina
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Baranie stehno 80 - 85
Baraní chrbát 80 - 85
Pečená jahňacina, jahňacie stehno 70 - 75
Zverina
Jedlo na pečenie Teplota vo vnútri mäsa v °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Zajac vcelku 70 - 75
Srnčí/jelení chrbát 70 - 75
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75
Grilovanie
Funkcie grilovania používajte vždy s ma-
ximálnou teplotou
Dôležité upozornenie Grilujte vždy pri
zatvorených dvierkach rúry
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomo-
cou funkcií grilu 5 minút.
•Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v
tabuľke grilovania.
•Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny
rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo
ryby.
Jedlo vhodné na gri-
lovanie
Úroveň rúry Nastavenie času
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Bravčové filé 4 10 – 12 minút 6 – 10 minút
Klobásy 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Steaky zo sviečkovice,
teľacie steaky
4 6 – 7 minút 5 – 6 minút
Hovädzie steaky, peče-
ná hovädzina (približne
1 kg)
3 10 – 12 minút 10 – 12 minút
Hrianky
1)
3 4 – 6 minút 3 – 5 minút
Obložené hrianky 3 6 – 8 minút -------
1) Predhrievanie nie je potrebné
Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chu-
dých kúskov mäsa a ryby.
Pri použití funkcie Pomalé pečenie vždy
pečte bez veka.
electrolux 13
1. Pečené jedlo najprv v panvici opečte pri
veľmi vysokej teplote.
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na
rošt rúry. Pod rošt vložte plech na zachy-
távanie tuku.
3. Nastavte funkciu rúry Pomalé pečenie , v
prípade potreby zmeňte teplotu, a pečte
jedlo, až kým nebude hotové (pozri ta-
buľku).
Jedlo na peče-
nie
Hmotnosť g Teplota °C Úroveň rúry Celkový čas
min.
Hovädzie pečené 1000-1500 150 1 90-110
Hovädzie filé, roz-
bif
1000-1500 150 3 90-110
Pečená teľacina 1000-1500 150 1 100-120
Steaky 200 - 300 120 3 20-30
RECEPTY S FUNKCIOU SPRIEVODCA PEČENÍM
Úroveň roštu rúry a prednastavený čas
varenia alebo čas ukončenia varenia v
prípade sledovania teploty v strede jedla
sa zobrazujú na displeji pri všetkých au-
tomatických receptoch.
V ponuke Sprievodca pečením sú pokrmy
rozdelené do niekoľkých kategórií:
•Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
•Hydina
•Ryba
•Koláč
Dezerty
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
Prílohy
Kombinovaná para
Automatické programy
Nasledujúce 3 automatické programy obsa-
hujú optimálne nastavenia pre jednotlivé dru-
hy mäsa alebo iné recepty:
Programy na pečenie mäsa s funkciou Au-
tomat. programy so zadávaním hmotnosti
( ponuka Sprievodca pečením )
Programy na pečenie mäsa s funkciou Au-
tomat. programy so sondou na mäso ( po-
nuka Sprievodca pečením )
Automatické recepty ( ponuka Sprievodca
pečením )
Funkcia Sprievodca pečením s
Automatickými programami so
zadávaním hmotnosti
Táto funkcia automaticky vypočíta čas peče-
nia. Ak chcete funkciu použiť, je potrebné
zadať hmotnosť pokrmu.
Zapnutie funkcie:
1. Zapnite spotrebič.
2. Zvoľte Sprievodca pečením . Dotknite sa
OK , ak chcete nastavenie potvrdiť.
3. Vyberte kategóriu a pokrm. Dotknite sa
OK , ak chcete nastavenie potvrdiť.
4. Vyberte funkciu Automatický program so
zadávaním hmotnosti . Dotknite sa OK ,
ak chcete nastavenie potvrdiť.
5.
Dotknite sa + alebo - , aby ste nastavili
hmotnos
ť pokrmu. Dotknite sa OK , ak
chcete nastavenie potvrdiť.
Spustí sa automatický program. Hmotnosť
môžete kedykoľvek zmeniť. Dotknite sa +
alebo - , ak chcete zmeniť hmotnosť. Keď
čas pečenia uplynie, zaznie zvukový signál.
Ak chcete signál vypnúť, dotknite sa senzo-
rového poľa.
Pri všetkých programoch na pečenie hy-
diny jedlo po 30 minútach obráťte. Na
displeji sa zobrazuje pripomienka.
Jedlá s použitím funkcie Automatická váha
Pečené bravčové
Pečená teľacina
Hovädzie pečené
Pečená zverina
Pečená jahňacina
Celé kura
Celá morka
Celá kačica
Celá hus
14 electrolux
Funkcia Sprievodca pečením s funkciou
Automat. sonda na mäso
1. Zapnite spotrebič.
2.
Dotknite sa tlačidla
alebo , ak
chcete nastaviť funkciu Sprievodca pe-
čením , zvoľte potrebnú kategóriu a po-
krm.
3.
Dotknite sa tlačidla
alebo , ak
chcete nastaviť funkciu Automat. sonda
na mäso .
4. Dotknite sa tlačidla OK , ak chcete na-
stavenie potvrdiť.
Na displeji sa zobrazí „ Sonda na mäso “.
5. Vložte teplotnú sondu na mäso.
Keď sa program skončí, zaznie zvukový
signál.
Ak chcete signál vypnúť, dotknite sa sen-
zorového poľa.
6. Vyberte teplotnú sondu.
Varovanie Teplotná sonda je horúca!
Hrozí nebezpečenstvo popálenia! Pri
vyberaní špičky sondy a jej odpájaní
dávajte pozor.
Jedlá s použitím funkcie Automat. sonda na
mäso
Hovädzie plátky
Hovädzie po škandinávsky
Jahňacia roštenka, medium
Hydina bez kostí
Celá ryba
Funkcia Sprievodca pečením s
Automatický recept
Tento spotrebič ponúka programy na skupi-
nu receptov, ktoré môžete používať. Recepty
sú pevne nastavené a nie je možné ich meniť.
Zapnutie funkcie:
1. Zapnite spotrebič.
2. Zvoľte ponuku Sprievodca pečením .
Dotknite sa OK , ak chcete nastavenie
potvrdiť.
3. Vyberte kategóriu a pokrm. Dotknite sa
OK , ak chcete nastavenie potvrdiť.
4. Vyberte funkciu Automatický recept .
Dotknite sa OK , ak chcete nastavenie
potvrdiť.
Keď nastavíte možnosť Manuálne , na
displeji sa zobrazia automatické nasta-
venia, ale môžete ich zmeniť.
Displej zobrazuje úrovne rúry a predna-
stavené časy pečenia pre každý auto-
matický receptový program.
Bravčové/Teľacie
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
20 – 40 mm.
Nalejte vodu do zásuvky na vodu: 500 ml
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vnútri mäsa, teplota vo vnútri 75 °C.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdornej formy.
Bravčové koleno
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plát-
ky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
•voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom ob-
vode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku a ba-
zalku a rozotrite ju po bravčovom kolene.
Vložte bravčové koleno na pekáč a posypte
ho hubami. Pridajte polievkovú zeleninu a vo-
du. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 –
15 mm.
Čas pečenia: 160 minút
–Úroveň v rúre: 1
electrolux 15
Bravèové zadné
Zadné zo zveriny
Bravèové zadné
Bravčové plece
Prísady:
•1,5 kg bravčového pliecka s kožou z mla-
dého prasaťa
•soľ
čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno posekaných
paradajok
250 ml smotany
•2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce.
Ochuťte soľou a čiernym korením a z oboch
strán osmažte dohneda na olivovom oleji na
panvici a potom vyberte. Osmažte na pekáči
zeler a pór na troche oleja, pridajte paradajky,
smotanu, cesnak, rozmarín a tymian. Roz-
miešajte a na vrch položte bravčové pliecko.
Vložte do rúry.
Čas pečenia: 130 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená teľacina
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Teľacie koleno
Prísady:
•1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plát-
ky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
•voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 záre-
zov. Nakrájajte štyri plátky varenej šunky na
polovice a umiestnite ich na zárezy. Zmiešaj-
te olej, soľ, papriku a bazalku a rozotrite zmes
po teľacom kolene. Vložte teľacie koleno na
pekáč a posypte ho hubami. Pridajte k teľa-
ciemu kolenu polievkovú zeleninu a vodu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm.
Čas pečenia: 160 minút
–Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
•4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm
hrubé (narezané kolmo na kosť)
•4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé
kocky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na
malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, na-
krájaných na polovice s odstráneným ja-
drom, nakrájaných na kocky
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a na-
hrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
•3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
•3 strúčiky cesnaku, ošúpané a jemne na-
krájané
•1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
•soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
Rozpustite na pekáči 4 polievkové lyžice
masla a osmažte na ňom zeleninu. Vyberte
zeleninu z pekáča.
Umyte plátky teľaciny, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú múku.
Zohrejte olivový olej a osmažte plátky do zla-
tista pri strednom výkone. Vyberte mäso a
vylejte prebytočný olivový olej na pekáč.
Šťavu z mäsa v pekáči zmiešajte s 250 ml
vína, prelejte do hrnca a nechajte chvíľu po-
vrieť. Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a plátky
paradajky. Osoľte a okoreňte. Potom znovu
prive
ďte do varu.
Vložte zeleninu na pekáč, na vrch pridajte
mäso a polejte mäsovou šťavou. Pekáč pri-
kryte a vložte do rúry.
16 electrolux
Čas pečenia: 120 minút
–Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Prísady:
•1 rožok
•1 vajce
200 g mletého mäsa
•soľ, čierne korenie
1 posekaná cibuľa
nasekaná petržlenová vňať
•1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou do
nich)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
•50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu vy-
žmýkajte. Zmiešajte s vajcom, mletým mä-
som, soľou, korením, krájanou cibuľou a
petržlenovou vňaťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou kapsou)
a naplňte kapsu mäsovou náplňou. Potom
otvor zašite.
Teľacie prsia položte na plech, pridajte poli-
evkovú zeleninu, slaninu a vodu.
Čas pečenia: 100 minút
–Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Prísady:
•2 suché rožky
•1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
750 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
2 vajcia
•soľ, čierne korenie a paprika
plátky slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu, jemne ju nakrá-
jajte, osmažte a pridajte nasekanú petržleno-
vú vňať.
Zmiešajte s mletým mäsom, vajcami, vyžmý-
kanými rožkami a cibuľou. Okoreňte soľou,
korením a paprikou, umiestnite na pekáč a
pokryte plátkami slaniny. Pridajte trochu vo-
dy a vložte do rúry.
Čas pečenia: 70 minút
–Úroveň v rúre: 1
Hovädzie/Zverina/Jahňa
Hovädzie plátky
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri:
Krvavé – 50 °C
•Stredné 65 °C
•Prepečené – 70 °C
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdorného pekáča.
Hovädzie po škandinávsky
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri:
Krvavé – 50 °C
•Stredné 65 °C
•Prepečené – 70 °C
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdorného pekáča.
Hovädzie pečené
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Marinované hovädzie
Príprava marinády:
•1 l vody
500 ml vínneho octu
•2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte
vychladnúť.
1,5 kg hovädzieho mäsa
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé po-
kryté a nechajte marinovať 5 dní.
electrolux 17
Prísady na pečenie:
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte. Okoreňte
soľou a korením a osmažte v pekáči na varnej
doske zo všetkých strán. Potom pridajte po-
lievkovú zeleninu z marinády.
Nalejte do pekáča trochu marinády. Pekáč
by mala byť pokrytý vrstvou s výškou asi 10
– 15 mm. Pekáč prikryte pokrievkou a vložte
do rúry.
Čas pečenia: 150 minút
–Úroveň v rúre: 1
Nalejte vodu do zásuvky na vodu: 500 ml
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri mäsa
70 °C.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdorného pekáča.
Pečená zverina
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Králik
Prísady:
•2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
•soľ a korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
Príprava:
Potrite zajačie chrbty drvenými borievkami,
soľou a korením a natrite roztopeným mas-
lom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte ky-
slou smotanou a pridajte polievkovú zeleni-
nu.
Čas pečenia: 35 minút
–Úroveň v rúre: 1
Králik na horčici
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
•soľ a korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g plátkov slaniny
2 polievkové lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
•1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice francúzskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých kú-
skov, okoreňte soľou a korením a osmažte
na vhodnom pekáči na varnej doske na
oboch stranách.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu a
slaninu. Posypte múkou a zmiešajte. Primie-
šajte slepačí vývar, biele víno a tymian a pri-
veďte do varu.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu, dajte
späť mäso, prikryte pokrievkou a vložte do
rúry.
Čas pečenia: 90 minút
–Úroveň v rúre: 1
Mäso z diviaka
Príprava marinády:
•1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
•2 cibule
5 bobkových listov
•5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte
vychladnúť.
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé po-
kryté a nechajte marinovať 3 dni.
Prísady na pečenie:
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte na pan-
18 electrolux
Zadné zo zveriny
vici z oboch strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády.
Nalejte marinádu do pekáča. Pekáč by mal
byť pokrytý vrstvou asi 10 – 15 mm. Pekáč
prikryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas pečenia: 140 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená jahňacina
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 30 mm. Zakryte pokrievkou.
Jahňacia roštenka, medium
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vo vnútri mäsa. Teplota vo vnútri mäsa
70 °C.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte sondu
na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
do ohňovzdorného pekáča.
Nalejte vodu do zásuvky na vodu: 500 ml
Jahňacie stehno
Prísady:
•2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
čierne korenie
•3 strúčiky cesnaku
•1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo 1 ča-
jová lyžička sušeného)
•voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, oklepte vodu, votrite
olivový olej a mäso narežte. Osoľte a oko-
reňte. Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte
na plátky a spolu s výhonkami rozmarínu
vložte do zárezov v mäse.
Vložte jahňacie stehno do pekáča a pridajte
vodu. Dno by malo byť pokryté vrstvou s vý-
škou 10 – 15 mm.
Čas pečenia: 165 minút
–Úroveň v rúre: 1
Hydina
Celé kura
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 900 a 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do ohňovzdornej nádoby a oko-
reňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso
obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Celá morka
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 700 g a 4 700 g.
Príprava:
Morku vložte do ohňovzdornej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
mäso obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Celá kačica
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 500 a 3 300 g.
Príprava:
Kačku vložte do ohňovzdornej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
mäso obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Celá hus
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 2 300 a 4 700 g.
Príprava:
Hus vložte do ohňovzdornej nádoby a oko-
reňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso
obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Nalejte vodu do zásuvky na vodu: 500 ml
Hydina bez kostí
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda na meranie te-
ploty vnútri mäsa, teplota vo vnútri 75 °C.
Príprava:
Morčacie prsia (bez kostí) okoreňte podľa
chuti, zasuňte sondu na meranie teploty do
vnútra mäsa a vložte do ohňovzdornej nád-
oby.
Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
electrolux 19
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička papriky
•1 čajová lyžička korenia karí
•1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných konzervova-
ných húb
•20 g múky
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč.
Zvyšné prísady zmiešajte spolu a polejte nimi
kuracie stehná.
Čas pečenia: 55 minút
–Úroveň v rúre: 1
Kohút na víne
Prísady:
•1 kurča
•soľ
čierne korenie
1 polievková lyžica múky
•50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g plátkov slaniny
250 g očistených a rozštvrtených kozákov
12 ošúpaných šalotiek
•2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite a okoreňte soľou a korením a
posypte múkou.
Zohrejte na pekáči očistené maslo a osmažte
kurča zo všetkých strán. Prilejte biele víno,
kurací vývar a sójovú omáčku a priveďte do
varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian, plátky sla-
niny, huby, šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou
a vložte do rúry.
Čas pečenia: 55 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená kačica na pom.
Prísady:
•1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
•soľ
čierne korenie
•3 pomaranče, ošúpané, s odstránenými
jadierkami a nakrájané na kocky
•1/2 čajovej lyžičky soli
•2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, okoreňte soľou a korením a
potrite pomarančovou kôrou.
Kačicu naplňte osolenými kockami poma-
ranča a zošite ju.
Vložte kačicu na pekáč prsiami nadol.
Vyžmýkajte pomaranče, zmiešajte zo sherry
a polejte kačicu.
Vložte kačicu do rúry. Po 30 minútach ju
otočte (zaznie signál).
Čas pečenia: 90 minút
–Úroveň v rúre: 1
Plnené kura
Prísady:
•1 kurča, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievková lyžica oleja
•1 čajová lyžička soli
•1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 posekaná cibuľa
1 zväzok nasekanej petržlenovej vňate
20 g masla
•1 vajce
•soľ a korenie
Príprava:
Očistite kurča a osušte. Zmiešajte olej, soľ,
papriku a votrite ju do kuraťa.
Plnka: Zmiešajte spolu strúhanku a mlieko.
Do panvice dajte nakrájanú cibuľu, petržlen
a maslo a osmažte ich. Jemne nakrájajte
srdce, pečeň a žalúdok a pridajte vajce. Po-
tom zmiešajte všetko spolu a okoreňte soľou
a korením.
Kurča položte na pekáč prsiami dole a vložte
do rúry. Po 30 minútach otočte. (Zaznie zvu-
kový signál.)
Čas pečenia: 90 minút
–Úroveň v rúre: 1
Plnené kura
Prísady:
4 rezne kuracích pŕs, vykostených
•soľ, čierne korenie, paprika, karí korenie
Príprava:
Kuracie prsia okoreňte a dajte do sklenej mi-
sy do rúry.
Pridanie vody pomocou zásuvky na vodu:
450 ml
Čas pečenia: 30 minút
•Úroveň v rúre: 3
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book