Bravčové plece
Prísady:
•1,5 kg bravčového pliecka s kožou z mla-
dého prasaťa
•soľ
• čierne korenie
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 150 g jemne nakrájaného zeleru
• 1 pór nakrájaný na plátky
• 1 malá plechovka najemno posekaných
paradajok
• 250 ml smotany
•2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
• čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce.
Ochuťte soľou a čiernym korením a z oboch
strán osmažte dohneda na olivovom oleji na
panvici a potom vyberte. Osmažte na pekáči
zeler a pór na troche oleja, pridajte paradajky,
smotanu, cesnak, rozmarín a tymian. Roz-
miešajte a na vrch položte bravčové pliecko.
Vložte do rúry.
– Čas pečenia: 130 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená teľacina
Nastavenia:
Automatická hmotnosť. Nastavenie rozsahu
medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do
ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky
10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Teľacie koleno
Prísady:
•1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
• 4 plátky varenej šunky
• 2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na plát-
ky
• polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
•voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 záre-
zov. Nakrájajte štyri plátky varenej šunky na
polovice a umiestnite ich na zárezy. Zmiešaj-
te olej, soľ, papriku a bazalku a rozotrite zmes
po teľacom kolene. Vložte teľacie koleno na
pekáč a posypte ho hubami. Pridajte k teľa-
ciemu kolenu polievkovú zeleninu a vodu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm.
– Čas pečenia: 160 minút
–Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
• 4 polievkové lyžice masla na osmaženie
•4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm
hrubé (narezané kolmo na kosť)
•4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé
kocky
• 4 kusy stonkového zeleru nakrájané na
malé kocky
• 1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, na-
krájaných na polovice s odstráneným ja-
drom, nakrájaných na kocky
• 1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a na-
hrubo nasekaný
• 4 polievkové lyžice masla
• 2 polievkové lyžice múky na obalenie
• 6 polievkových lyžíc olivového oleja
• 250 ml bieleho vína
• 250 ml mäsového bujónu
•3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
•3 strúčiky cesnaku, ošúpané a jemne na-
krájané
•1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
•soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
Rozpustite na pekáči 4 polievkové lyžice
masla a osmažte na ňom zeleninu. Vyberte
zeleninu z pekáča.
Umyte plátky teľaciny, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú múku.
Zohrejte olivový olej a osmažte plátky do zla-
tista pri strednom výkone. Vyberte mäso a
vylejte prebytočný olivový olej na pekáč.
Šťavu z mäsa v pekáči zmiešajte s 250 ml
vína, prelejte do hrnca a nechajte chvíľu po-
vrieť. Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a plátky
paradajky. Osoľte a okoreňte. Potom znovu
prive
ďte do varu.
Vložte zeleninu na pekáč, na vrch pridajte
mäso a polejte mäsovou šťavou. Pekáč pri-
kryte a vložte do rúry.
16 electrolux