• 200 g nastrúhaného syra
•3 vajcia
• 100 ml mlieka
• 250 ml smotany
• 4 polievkové lyžice masla
Príprava:
• Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plátky,
usušte a okoreňte. Teplovzdornú zapekaciu
nádobu vytrite strúčikmi cesnaku a vymastite
ju trochou masla. Polovicu okorenených ze‐
miakových plátkov rozložte na dno misy a po‐
sypte ich strúhaným syrom. Zvyšok zemiako‐
vých plátkov uložte do ďalšej vrstvy a tú po‐
sypte zvyškom nastrúhaného syra. Druhý
strúčik cesnaku rozpučte a rozmiešajte s va‐
jíčkami, mliekom a smotanou. Zemiaky polejte
touto zmesou a zvyšok masla vo vločkách
rozložte po povrchu.
• Čas v spotrebiči: 65 minút
• Úroveň v rúre: 1
9 - LASAGNE
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
• 1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
• 100 ml mäsového bujónu
• 1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 500 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pripraviť spolu s:
• 3 polievkové lyžice masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného ementálu
Príprava:
• Slaninku oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte na drobné kocky.
Ošúpte cibuľu a mrkvu, očistite zeler a všetku
zeleninu nakrájajte na malé kocky. V hrnci zo‐
hrejte olej a za stáleho miešania rýchlo opečte
slaninu a na kocky nakrájanú zeleninu, aby sa
rozpadávala a zmiešala s mäsovou šťavou.
Mäsové ragú posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením a pri‐
bližne 30 minút povarte prikryté pri miernom
výkone. Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pridajte
múku a za stáleho miešania ju osmažte do
zlatista. Postupne a pri neustálom miešaní pri‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orechom a približne
10 minút neprikrytú povarte. Po veľkej obdĺžni‐
kovej zapekacej forme rozotrite 1 polievkovú
lyžicu masla. Striedavo ukladajte do formy
vrstvu plátkov, mäsového ragú, bešamelovej
omáčky a miešaného syra. Vrstva bešamelu
posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu
pokrmu. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte
po povrchu zapekaného pokrmu.
– Čas v spotrebiči: 55 minút
– Úroveň v rúre: 1
4
www.electrolux.com