IKEA KULINACMX Recipe book

Typ
Recipe book
FINSMAKARE
KULINARISK
Kniha receptov
SK
Obsah
Tabuľky varenia 3
Automatické programy 17
Rozmrazovanie 17
Varenie/Roztápanie 18
Bravčové/Teľacie 19
Hovädzie/Zverina/Jahňa 21
Hydina 23
Ryby 25
Koláč 27
Pizza/Pirohy/Chlieb 34
Dusené/Zapekané Jedlá 38
Dezerty 43
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez predchádzajúceho upozornenia.
Tabuľky varenia
Tipy pre špeciálne funkcie ohrevu rúry
Uchovať Teplé
Táto funkcia vám umožňuje uchovať jedlo
teplé. Teplota sa automaticky nastaví na 80
°C.
Ohrev Tanierov
Táto funkcia vám umožňuje nahriať taniere
a riad pred podávaním. Teplota sa
automaticky nastaví na 70 °C.
Na drôtený rošt rovnomerne umiestnite
taniere a riad nad seba. Použite prvú
úroveň v rúre. Po polovici času ohriatia
vymeňte ich miesta.
Rozmrazovanie
Jedlo vyberte z obalu a položte ho na
tanier. Jedlo nezakrývajte, môže sa tým
predĺžiť čas rozmrazovania. Použite prvú
úroveň v rúre.
Pečenie nemäsových pokrmov
Po prvýkrát použite nižšiu teplotu.
Ak pečiete koláče na viacerých
úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť
o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach
neopečú vždy rovnako dohneda. Ak sa
vyskytne nerovnomerné zhnednutie, nie
je potrebné zmeniť nastavenie teploty.
Rozdiely sa stratia počas pečenia.
Plechy v rúre sa môžu počas pečenia
vykriviť. Keď plechy znova vychladnú,
deformácia zmizne.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možné príčiny Riešenie
Spodok koláča nie je
dostatočne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úrovne v
rúre.
SLOVENSKY 3
Výsledok pečenia Možné príčiny Riešenie
Koláč je nízky a vlhký,
zvlnený alebo sú na
ňom vlhké pásy.
Teplota rúry je príliš vysoká. Pri ďalšom pečení nastavte o nie-
čo nižšiu teplotu v rúre.
Príliš krátky čas pečenia. Nastavte dlhší čas pečenia. Čas
pečenia nie je možné skrátiť na-
stavením vyšších teplôt.
V ceste je príliš veľa tekuti-
ny.
Použite menej tekutiny. Dávajte
pozor na časy miesenia, predov-
šetkým pri použití kuchynských
spotrebičov.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka. Pri ďalšom pečení nastavte vyššiu
teplotu v rúre.
Príliš dlhý čas pečenia. Pri ďalšom pečení nastavte kratší
čas pečenia.
Koláč zhnedol nerovno-
merne.
Teplota v rúre je príliš vyso-
ká a čas pečenia je príliš
krátky.
Nastavte nižšiu teplotu pečenia v
rúre a predĺžte čas pečenia.
Zmes nie je rovnomerne
rozložená.
Zmes cesta rozotrite po plechu
rovnomerne.
Koláč sa za nastavený
čas neupečie.
Teplota rúry je príliš nízka. Pri ďalšom pečení nastavte o nie-
čo vyššiu teplotu v rúre.
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni
Pečenie vo formách
Pokrm Funkcia Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň v rúre
Bábovka alebo brioška Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 50 - 70 1
Koláč Madeira/ovocné
koláče
Teplovzdušné
Pečenie
140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Piškótový
koláč
Teplovzdušné
Pečenie
140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / Piškótový
koláč
Tradičné peče-
nie
160 35 - 50 2
SLOVENSKY 4
Pokrm Funkcia Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň v rúre
Korpus z krehkého ce-
sta
1)
Teplovzdušné
Pečenie
170 - 180 10 - 25 1
Korpus z piškótového
cesta
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 170 20 - 25 1
Apple pie / Jablkový
koláč (2 formy, priemer
20 cm, rozmiestnené po
uhlopriečke)
Teplovzdušné
Pečenie
160 70 - 90 1
Apple pie / Jablkový
koláč (2 formy, priemer
20 cm, rozmiestnené po
uhlopriečke)
Tradičné peče-
nie
180 70 - 90 1
Tvarohový koláč, plech
2)
Tradičné peče-
nie
160 - 170 60 - 90 1
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
Tradičné peče-
nie
170 - 190 30 - 40 2
Vianočka
1)
Tradičné peče-
nie
160 - 180 50 - 70 2
Chlieb (ražný chlieb)
1)
Tradičné peče-
nie
2
najprv 230 20
potom 160 - 180 30 - 60
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
Tradičné peče-
nie
190 - 210 20 - 35 2
Piškótová roláda
1)
Tradičné peče-
nie
180 - 200 10 - 20 2
Koláč posypaný mrve-
ničkou (suchý)
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 20 - 40 1
SLOVENSKY 5
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Mandľový maslový ko-
láč/cukrové koláče
1)
Tradičné peče-
nie
190 - 210 20 - 30 2
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového ce-
sta)
2)
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 35 - 55 1
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového ce-
sta)
2)
Tradičné peče-
nie
170 35 - 55 1
Ovocné koláče z kreh-
kého cesta
Teplovzdušné
Pečenie
160 - 170 40 - 80 1
Kysnutý koláč s jemnou
plnkou (napr. tvaroho-
vou, smotanovou, pudin-
govou)
1)
Tradičné peče-
nie
160 - 180 40 - 80 2
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Sušienky
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Sušienky z krehkého ce-
sta
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 10 - 20 1
Short bread / Linecké
koláčiky/ploché pečivo
Teplovzdušné
Pečenie
140 20 - 35 1
Short bread /Linecké
koláčiky/Ploché pečivo
1)
Tradičné peče-
nie
160 20 - 30 2
Pečivo z piškótového ce-
sta
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 15 - 20 1
Bielkové pečivo, sneho-
vé pusinky
Teplovzdušné
Pečenie
80 - 100 120 - 150 1
Mandľové Sušienky Teplovzdušné
Pečenie
100 - 120 30 - 50 1
Pečivo z kysnutého cesta Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 20 - 40 1
SLOVENSKY 6
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pečivo z lístkového ce-
sta
1)
Teplovzdušné
Pečenie
170 - 180 20 - 30 1
Pečivo
1)
Tradičné peče-
nie
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Drobné
pečivo
1)
Teplovzdušné
Pečenie
160 20 - 35 3
Small cakes / Drobné
pečivo
1)
Tradičné peče-
nie
170 20 - 35 2
1)
Rúru predhrejte.
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Cestovinový ná-
kyp
Tradičné peče-
nie
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Tradičné peče-
nie
180 - 200 25 - 40 1
Gratinovaná ze-
lenina
1)
Turbo Gril 210 - 230 10 - 20 1
Bagety s rozto-
peným syrom
Teplovzdušné
Pečenie
160 - 170 15 - 30 1
Mliečna ryža Tradičné peče-
nie
180 - 200 40 - 60 1
Zapečené ryby Tradičné peče-
nie
180 - 200 30 - 60 1
Plnená zelenina Teplovzdušné
Pečenie
160 - 170 30 - 60 1
1)
Rúru predhrejte.
Viacúrovňové pečenie
Túto funkciu používajte: Teplovzdušné
Pečenie.
SLOVENSKY 7
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Suchý koláč s mrvenič-
kou
150 - 160 30 - 45 1 / 3
1)
Rúru predhrejte.
Sušienky/malé koláčiky/pečivo/žemličky
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Sušienky z krehkého
cesta
150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / Linecké
koláčiky/ploché pečivo
140 25 - 45 1 / 3
Sušienky z piškótového
cesta
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Pečivo z bielka, sneho-
vé pusinky
80 - 100 130 - 170 1 / 3
Mandľové zákusky 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Sušienky z kysnutého
cesta
160 - 170 30 - 60 1 / 3
Pomalé Pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných,
chudých kúskov mäsa a rýb. Túto funkciu
nemôžete použiť pre niektoré recepty ako
napr. dusené mäso alebo mastné bravčové
pečené.
VAROVANIE! Pozrite si kapitolu
„Tipy a rady“.
Počas prvých 10 minút môžete nastaviť
teplotu rúry v rozsahu od 80 °C do 150 °C.
Predvolená teplota je 90 °C. Po nastavení
teploty bude rúra ďalej piecť pri 80 °C. Pri
príprave hydiny nepoužívajte túto funkciu.
Pri použití tejto funkcie
pripravujte vždy pokrm bez
pokrievky.
1. Mäso prudko opečte na pekáči na
varnom paneli pri vysokej teplote – asi 1
až 2 minúty zo všetkých strán.
2. Mäso vložte do horúceho pekáča a
vložte ho na drôtený rošt v rúre.
3. Zvoľte funkciu: Pomalé Pečenie.
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzia roštenka 1 - 1.5 150 120 - 150 1
SLOVENSKY 8
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzie filety 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Pečené teľacie 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Steak 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pizza
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pizza (tenká)
1)
200 - 230 15 - 20 3
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Švajčiarske pečivo Wä-
he
180 - 200 40 - 55 3
Špenátový koláč 160 - 180 45 - 60 3
Slaný lotrinský koláč 170 - 190 45 - 55 3
Švajčiarska torta 170 - 190 45 - 55 3
Tvarohová torta/koláč 140 - 160 60 - 90 3
Jablkový koláč, oblože-
150 - 170 50 - 60 3
Zeleninový koláč 160 - 180 50 - 60 3
Nízky chlieb
1)
230 10 - 20 3
Koláč z lístkového ce-
sta
1)
160 - 180 45 - 55 3
Slaný koláč
1)
230 12 - 20 3
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Pečenie mäsa
Použite teplovzdorný riad do rúr.
Veľké kusy mäsa pečte priamo na plechu
na pečenie alebo na drôtenom rošte
umiestnenom nad plechom.
SLOVENSKY 9
Na plech na pečenie nalejte malé množstvo
vody, aby ste predišli horeniu mäsových
štiav alebo tuku.
Mäso s kožou môžete piecť v pekáči bez
pokrievky.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 až 2/3 doby
pečenia obráťte.
Aby bolo mäso šťavnatejšie:
chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou
alebo vo vrecku na pečenie.
pečte mäso a rybu vo veľkých kusoch (1
kg alebo viac).
veľké kusy pečeného mäsa a hydinu
niekoľkokrát podlejte počas pečenia
vlastnou šťavou.
Tabuľky pečenia mäsa
Hovädzie
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon
(W)
Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Dusené
mäso v
pekáči
Tradičné
pečenie
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
Bravčové
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Pliecko,
krkovička,
stehno
Turbo
Gril
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Sekaná Turbo
Gril
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
Bravčové
koleno
(predvare-
né)
Turbo
Gril
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Teľacie
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Teľacie
pečené
Turbo
Gril
1 200 160 - 180 50 - 70 1
Teľacie
koleno
Turbo
Gril
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
SLOVENSKY 10
Jahňacie
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Jahňacie
stehno, pe-
čené jah-
ňacie
Turbo
Gril
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
Hydina
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Časti hydi-
ny
Turbo
Gril
0,2 - 0,25
každá
200 200 - 220 20 - 35 1
Kurča, po-
lovica
Turbo
Gril
0,4 - 0,5
každá
200 190 - 210 25 - 40 1
Kurča, vy-
kŕmené
Turbo
Gril
1 - 1.5 200 190 - 210 30 - 45 1
Kačka Turbo
Gril
1.5 - 2 200 180 - 200 45 - 65 1
Ryba (v pare)
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Celá ryba
do 1 kg
Tradič-
né pe-
čenie
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Pokrmy
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Sladké jed-
Teplo-
vzduš-
né Pe-
čenie
- 200 160 - 180 20 - 35 1
SLOVENSKY 11
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Slané jedlá
z uvare-
ných suro-
vín (rezan-
ce, zeleni-
na)
Teplo-
vzduš-
né Pe-
čenie
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
Slané jedlá
zo suro-
vých suro-
vín (zemia-
ky, zeleni-
na)
Teplo-
vzduš-
né Pe-
čenie
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
Gril
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
Rošt zasuňte do úrovne rúry odporúčanej
v tabuľke grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej úrovne rúry,
aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo
ryby.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte
pomocou funkcií grilu 5 minút.
UPOZORNENIE! Grilujte vždy pri
zatvorených dvierkach rúry.
Gril
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
1. strana 2. strana
Hovädzie peče-
né, stredne pre-
pečené
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Hovädzie filety,
stredne prepe-
čené
230 20 - 30 20 - 30 1
Bravčový chrbát 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Teľací chrbát 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Jahňací chrbát 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Celá ryba, 500
– 1 000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
SLOVENSKY 12
Rýchly Gril
Pokrm Čas (min) Úroveň v rúre
1. strana 2. strana
Burgers / Fašírky 9 - 13 8 - 10 3
Bravčová fileta 10 - 12 6 - 10 2
Klobásy 10 - 12 6 - 8 3
Hovädzie / teľacie
steaky
7 - 10 6 - 8 3
Toast / Hrianky 1 - 3 1 - 3 3
Obložené hrianky 6 - 8 - 2
Mrazené pokrmy
Z pokrmu odstráňte obal. Pokrm položte
na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami.
Mohlo by dôjsť k predĺženiu času
rozmrazovania.
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pizza, mrazená 200 - 220 15 - 25 3
Americká pizza, mra-
zená
190 - 210 20 - 25 3
Pizza, chladená 210 - 230 13 - 25 3
Malé pizze, mrazené 180 - 200 15 - 30 3
Hranolky, tenké
1)
210 - 230 20 - 30 3
Hranolčeky, hrubé
1)
210 - 230 25 - 35 3
Americké zemiaky,
krokety
1)
210 - 230 20 - 35 3
Opečené zemiakové
pyré
210 - 230 20 - 30 3
Lasagne/cannelloni,
čerstvé
170 - 190 35 - 45 2
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
160 - 180 40 - 60 2
SLOVENSKY 13
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Kuracie krídla 190 - 210 20 - 30 3
1)
Obráťte podľa potreby 2- až 3-krát.
Tabuľka Mrazené hotové jedlá
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Mrazená pizza
1)
Tradičné pečenie podľa po-
kynov vý-
robcu
podľa pokynov
výrobcu
2
Zemiakové lu-
pienky
2)
(300 –
600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo Gril
200 - 220 podľa pokynov
výrobcu
2
Bagety
3)
Tradičné pečenie podľa po-
kynov vý-
robcu
podľa pokynov
výrobcu
2
Biskupský chlebí-
ček
Tradičné pečenie podľa po-
kynov vý-
robcu
podľa pokynov
výrobcu
2
1)
Rúru predhrejte.
2)
Podľa potreby 2- až 3-krát obráťte.
3)
Rúru predhrejte.
Rozmrazovanie
Jedlo vyberte z obalu a položte ho na
tanier.
V rúre použite prvú úroveň zdola.
Jedlo nezakrývajte miskou ani tanierom,
pretože by sa tým mohol predĺžiť čas
rozmrazovania.
Pokrm Množstvo Čas rozmra-
zovania
(min.)
Dodatočný
čas rozmrazo-
vania (v min.)
Poznámky
Kurča 1 kg 100 - 140 20 - 30 Kurča položte na prevrátený ta-
nierik položený vo veľkom tanieri.
Po uplynutí polovice času obráťte.
Mäso 1 kg 100 - 140 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte.
Mäso 500 g 90 - 120 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte.
Pstruh 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jahody 300 g 30 - 40 10 - 20 -
SLOVENSKY 14
Pokrm Množstvo Čas rozmra-
zovania
(min.)
Dodatočný
čas rozmrazo-
vania (v min.)
Poznámky
Maslo 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Smotana 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Smotanu vyšľahajte, kým je mie-
stami ešte mierne zmrazená.
Torta 1,4 kg 60 60 -
Zaváranie
Používajte len zaváracie poháre rovnakej
veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím
viečkom ani s bajonetovým uzáverom ani
plechovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než
šesť litrových zaváracích pohárov.
Poháre rovnomerne naplňte a zatvorte.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2
litra vody, aby sa v rúre vytvorila
dostatočná vlhkosť.
Keď sa tekutina v pohároch začne variť (asi
po 35 – 60 minútach pri jednolitrových
pohároch), rúru vypnite alebo znížte teplotu
na 100 °C (pozrite si tabuľku).
Mäkké ovocie
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Jahody/čučoriedky/
maliny/zrelé egreše
160 - 170 35 - 45 -
Kôstkovice
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Hrušky/dule/slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
SLOVENSKY 15
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Uhorky 160 - 170 50 - 60 -
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kaleráb/hrášok/
špargľa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry nechajte odstáť.
Sušenie
Pokrm Teplota (°C) Čas (hod.) Úroveň v rúre
Strukoviny 60 - 70 6 - 8 3
Paprika 60 - 70 5 - 6 3
Zelenina do polievky 60 - 70 5 - 6 3
Huby 50 - 60 6 - 8 3
Bylinky 40 - 50 2 - 3 3
Slivky 60 - 70 8 - 10 3
Marhule 60 - 70 8 - 10 3
Jablkové plátky 60 - 70 6 - 8 3
Hrušky 60 - 70 6 - 9 3
Chlieb
Predhriatie sa neodporúča.
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Biely Chlieb 180 - 200 40 - 60 2
Bageta 200 - 220 35 - 45 2
Brioška 160 - 180 40 - 60 2
Ciabatta 200 - 220 35 - 45 2
Ražný Chlieb 180 - 200 50 - 70 2
Tmavý chlieb 180 - 200 50 - 70 2
SLOVENSKY 16
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Celozrnný chlieb 170 - 190 60 - 90 2
Automatické programy
VAROVANIE! Pozrite si kapitoly
ohľadne bezpečnosti.
Automatické programy
Automatické programy obsahujú optimálne
nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa
alebo iné recepty.
Mäsové programy s funkciou:
Hmotnostný Program (ponuka:
Sprievodca Pečením) – Táto funkcia
automaticky vypočíta čas pečenia. Ak ju
chcete použiť, je potrebné zadať
hmotnosť jedla.
Receptový Program (ponuka: Sprievodca
Pečením) – Táto funkcia používa pre
pokrm vopred nastavené hodnoty.
Pokrmy s funkciou:
Hmotnostný Program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Dusené mäso
Pečená zverina
Pokrmy s funkciou:
Hmotnostný Program
Pečené jahňacie
Celé kura
Celá morka
Celá kačka
Celá hus
Kategórie
V ponuke Sprievodca Pečením sú pokrmy
rozdelené do niekoľkých kategórií:
Rozmrazovanie
Varenie/Roztápanie
Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
Hydina
Ryby
Koláč
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané Jedlá
Dezerty
Rozmrazovanie
Rozmrazovanie Rýb
Zmrazené ryby položte na obrátený tanier
a tanier vložte do nejakej nádoby, aby
roztopená voda mohla odtekať tak, aby
neznečistila vnútro mikrovlnnej rúry.
Jedlo počas rozmrazovania pravidelne
kontrolujte a niekoľkokrát ho otočte. Pri
rozmrazovaní rýb opatrne oddeľte
jednotlivé kusy, ak k sebe primrzli.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
SLOVENSKY 17
Rozmrazovanie Hydiny
Pokrm, ktorý chcete rozmraziť, položte na
obrátený tanier a tanier vložte do nejakej
nádoby, aby roztopená voda mohla
odtekať tak, aby neznečistila vnútro
spotrebiča.
Jedlo počas rozmrazovania pravidelne
kontrolujte a niekoľkokrát ho otočte.
Vystavené mastné časti, napríklad stehná a
krídelká zakryte alobalom.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
Rozmrazovanie mäsa
Zmrazené mäso položte na obrátený tanier
a tanier vložte do nejakej nádoby, aby
roztopená voda mohla odtekať tak, aby
neznečistila vnútro spotrebiča.
Pokrm počas rozmrazovania pravidelne
kontrolujte a niekoľkokrát ho otočte. Počas
rozmrazovania pokrmu opatrne oddeľte
jednotlivé kusy mäsa, ak k sebe primrzli.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
Rozmrazovanie Chleba
Uložte chlieb na tanier.
Chlieb počas rozmrazovania niekoľkokrát
otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
Varenie/Roztápanie
Čerstvá zelenina
Nakrájanú zeleninu vložte do nádoby
vhodnej pre mikrovlnné rúry a prilejte
približne 50 ml vody. Pokrm zakryte (vekom
alebo perforovanou potravinovou fóliou pre
mikrovlnné rúry).
Zeleninu počas varenia niekoľkokrát otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Tip: Ak je zelenina veľmi chrumkavá,
nastavte nižšiu hmotnosť. Ak je zelenina
príliš mäkká, nastavte vyššiu hmotnosť.
Mrazená zelenina
Zmrazenú zeleninu vložte do nádoby
vhodnej pre mikrovlnné rúry a prilejte
približne 50 ml vody. Pokrm zakryte (vekom
alebo perforovanou potravinovou fóliou pre
mikrovlnné rúry).
Zeleninu počas varenia niekoľkokrát otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Tip: Ak je zelenina veľmi chrumkavá,
nastavte nižšiu hmotnosť. Ak je zelenina
príliš mäkká, nastavte vyššiu hmotnosť.
Dusená cibuľka
Cibuľku nakrájajte na prúžky a vložte do
nádoby vhodnej pre mikrovlnné rúry s 1
lyžicou masla alebo oleja. Pokrm zakryte
(vekom alebo perforovanou potravinovou
fóliou pre mikrovlnné rúry).
Zeleninu počas varenia niekoľkokrát otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
SLOVENSKY 18
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Zemiaky v šupke
Zemiaky vložte do nádoby vhodnej pre
mikrovlnné rúry a prilejte približne 100 ml
vody. Pokrm zakryte (vekom alebo
perforovanou potravinovou fóliou pre
mikrovlnné rúry).
Zemiaky počas varenia niekoľkokrát otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Ryža so zeleninou
Ryžu Paraboiled vložte do nádoby vhodnej
pre mikrovlnné rúry a pridajte vodu v
pomere 1 : 2 (100 g ryže a 200 ml vody).
Okoreňte podľa chuti. Pridajte vločky
masla, sparenú cibuľku alebo bylinky.
Pokrm zakryte vekom alebo perforovanou
potravinovou fóliou pre mikrovlnné rúry.
Ryžu počas varenia niekoľkokrát
premiešajte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Rozpustenie čokolády
Čokoládu nakrájajte na kúsky a vložte do
misky.
Čokoládu pri roztápaní niekoľkokrát
premiešajte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Roztápanie Masla
Maslo nakrájajte na kúsky a vložte do
misky. Pokrm zakryte (vekom alebo
perforovanou potravinovou fóliou pre
mikrovlnné rúry).
Maslo pri roztápaní niekoľkokrát
premiešajte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: Bottom glass plate
Bravčové/Teľacie
Pečené bravčové
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie hmotnosti
v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 20 - 40 mm. Mäso otočte asi po 30
minútach.
Úroveň v rúre: 1
Pečené teľacie
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie hmotnosti
v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Teľacie Ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
SLOVENSKY 19
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na
malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s odstránenou
tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno
nakrájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči rozpustite 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu. Zeleninu
vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú múku.
Zohrejte olivový olej a osmažte plátky do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte mäso
a vylejte prebytočný olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína,
premiešajte, potom tekutinu prelejte do
malého hrnca a nechajte chvíľu povrieť.
Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a
nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte
vekom a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 2
Teľacie Koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
Voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky rozrežte
na polovicu a vložte ich do zárezov.
Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
zmes rozotrite po teľacom kolene. Teľacie
koleno vložte do formy na pečenie a
posypte ho hubami. Pridajte k teľaciemu
kolenu polievkovú zeleninu a vodu. Dno by
malo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm.
Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná s bylinkami
Prísady pre 4 porcie:
krajce chleba nakrájané na malé kúsky a
pokropené trochou teplej vody
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná a
osmažená na troche masla
1 rozpučený strúčik cesnaku
300 g mletého hovädzieho mäsa
300 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
1 čajová lyžička soli
korenie
paprika
1 polievková lyžica nasekanej
petržlenovej vňate
1 čajová lyžička najemno nasekaného
rozmarínu
1 čajová lyžička tymianových listov
4 plátky slaniny, navrch
Príprava:
SLOVENSKY
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

IKEA KULINACMX Recipe book

Typ
Recipe book