Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč
zakryte vekom a vložte do spotrebiča.
• Čas v spotrebiči: 120 minút
• Úroveň v rúre: 2
4.4 Teľacie koleno
Prísady:
• 1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
• 4 plátky varenej šunky
• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 čajová lyžička soli
• 1 čajová lyžička sladkej papriky
• 1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
• Voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
rozrežte na polovicu a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do formy
na pečenie a posypte ho hubami.
Pridajte k teľaciemu kolenu polievkovú
zeleninu a vodu. Dno by malo byť
pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
• Čas v spotrebiči: 160 minút
• Úroveň v rúre: 1
4.5 Sekaná s bylinkami
Prísady pre 4 porcie:
• krajce chleba nakrájané na malé
kúsky a pokropené trochou teplej
vody
• 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná a
osmažená na troche masla
• 1 rozpučený strúčik cesnaku
• 250 g mletého hovädzieho mäsa
• 250 g mletého bravčového mäsa
• 100 g pečeného teľacieho mäsa
• 1 vajce
• 1 čajová lyžička soli
• korenie
• paprika
• 1 polievková lyžica nasekanej
petržlenovej vňate
• 1 čajová lyžička najemno nasekaného
rozmarínu
• 1 čajová lyžička tymianových listov
• 4 plátky slaniny, navrch
Príprava:
Dobre premiešajte všetky prísady,
vytvarujte do bochníka a vložte do
ohňovzdornej nádoby vhodnej do
mikrovlnnej rúry. Prikryte plátkami
slaniny.
• Čas v spotrebiči: 40 minút
• Úroveň v rúre: 2
4.6 Švédsky slávnostný pokrm
Prísady:
• 200 g sušených sliviek
• 150 ml bieleho vína
• 1,5 kg bravčového karé alebo
teľacieho chrbta (bez kostí)
• 1 stredná cibuľa
• jablko
• soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne
na dve hodiny. Mäso krátko opláchnite
pod vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu vsuňte slivku, pričom ju
zatlačte čo najďalej do mäsa. Ochuťte
mäso a vložte ho do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Do vína, v
ktorom boli namočené slivky, prilejte
štvrť litra vody a polejte ním mäso.
Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
• Čas v spotrebiči: 60 minút
• Úroveň v rúre: 2
5. HOVÄDZIE/ZVERINA/JAHŇA
5.1 Dusené mäso
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou
sondou. Teplota vo vnútri mäsa:
SLOVENSKY 5