Zvyškové teplo
Pri niektorých funkciách rúry sa ohrevné
články automaticky vypnú približne o 10
% skôr, ak je zapnutý program s časovou
funkciou Trvanie alebo Koniec a čas
pečenia je dlhší ako 30 minút.
Ventilátor a osvetlenie budú naďalej v
činnosti.
Udržiavanie teploty jedla
Ak chcete jedlo uchovať teplé pomocou
zvyškového tepla, zvoľte najnižšie možné
nastavenie teploty. Na displeji sa zobrazí
ukazovateľ zvyškového tepla alebo
teplota.
Pečenie s vypnutým osvetlením
Osvetlenie počas pečenia vypnite a
zapnite ho iba keď ho potrebujete.
7. MIKROVLNNÁ PREVÁDZKA
7.1 Mikrovlny
Všeobecné:
UPOZORNENIE!
Spotrebič nenechávajte v
činnosti, keď v ňom nie sú
žiadne potraviny.
• Po vypnutí spotrebiča nechajte pokrm
niekoľko minút odstáť. Informácie
nájdete v tabuľkách varenia
mikrovlnnej rúry: zostatkový čas (čas
odstátia).
• Pred prípravou z pokrmu odstráňte
obal z hliníkovej fólie, kovové nádoby
a pod.
• Pri používaní mikrovlnnej prevádzky
sa neodporúča použiť viac ako jednu
úroveň.
• Jedlo položte na tanier na dne dutiny
rúry, ak nie je uvedené inak.
• Ak je to možné, jedlo vždy pred
servírovaním premiešajte.
Varenie:
• Ak je to možné, jedlo varte prikryté
materiálom vhodným pre mikrovlnné
rúry. Jedlo varte odkryté iba v
prípade, ak chcete vytvoriť chrumkavú
kôrku.
• Dbajte na to, aby sa pokrmy
nadmerne neprepiekli, preto
nenastavujte príliš vysoký výkon a
dlhý čas. Jedlo sa môže vysušiť,
pripáliť alebo sa na niektorých
miestach vznietiť.
• Spotrebič nepoužívajte na varenie
vajíčok v škrupine ani slimákov,
pretože môžu prasknúť a vyprsknúť.
Pri príprave volských ôk najprv
prepichnite žĺtky.
• Pred varením zemiakov, paradajok,
klobás a pod. niekoľkokrát prepichnite
vidličkou „kožu“ alebo „šupku“ jedla,
aby nepopraskalo.
• Pre chladené alebo mrazené
potraviny nastavte dlhší čas varenia.
• Pokrmy, ktoré obsahujú omáčku, je
potrebné z času na čas premiešať.
• Po uplynutí polovice času varenia
väčšie kusy obráťte.
• Ak je to možné, zeleninu pokrájajte na
rovnako veľké kusy.
• Používajte plytký a široký riad.
• Nepoužívajte kuchynský riad
vyrobený z porcelánu, keramiky alebo
hliny, ktorý má neglazovaný spodok
alebo drobné otvory, napr. na
rukovätiach. Vlhkosť, ktorá prenikne
do otvorov, môže spôsobiť, že pri
zohriatí kuchynský riad praskne.
Rozmrazovanie mäsa, hydiny, rýb:
• Zmrazený pokrm rozbaľte a položte
na malý tanier obrátený hore dnom
vložený do nádoby na zachytávanie
odmrazenej vody, prípadne použite
rozmrazovací rošt alebo plastové
cedidlo, aby mohla voda odtekať.
• V polovici rozmrazovania otočte
pokrm na druhú stranu. Ak je to
možné, oddeľte a odstráňte kusy,
ktoré sa už začali rozmrazovať.
Rozmrazovanie masla, torty a
tvarohu:
• Nerozmrazte ich kompletne v
spotrebiči, ale na záver ich nechajte
úplne rozmraziť pri izbovej teplote.
Tak dosiahnete rovnomernejší
výsledok. Pred rozmrazovaním z
pokrmu odstráňte všetok kovový
SLOVENSKY 15