IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Kniha receptov
SK
Obsah
Tabuľky varenia 3
Automatické programy 14
Recepty – Bravčové/Teľacie 15
Recepty – Hovädzie/Zverina/Jahňa 18
Recepty – Hydina 21
Recepty – Ryby 23
Recepty – Koláč 25
Recepty – Pizza/Pirohy/Chlieb 33
Recepty – Dusené/Zapekané jedlá 37
Polotovary 41
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez predchádzajúceho upozornenia.
Tabuľky varenia
Čas pečenia
Čas pečenia závisí od typu pokrmu, jeho
konzistencie a objemu.
Spočiatku sledujte priebeh pečenia. Pri
používaní spotrebiča sami zistíte
najvhodnejšie nastavenia (varný stupeň, čas
pečenia, atď.) pre kuchynský riad, recepty
a množstvá, ktoré používate.
Postupujte najprv podľa pokynov na obale
výrobku. Ak tieto pokyny nie sú k dispozícii,
pozrite si tabuľky.
Teploty a časy pečenia uvedené
v tabuľkách sú iba orientačné.
Závisia od konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých
prísad.
Tipy pre špeciálne funkcie ohrevu rúry
Uchovať teplé
Túto funkciu použite, ak chcete jedlo
uchovať teplé.
Teplota sa automaticky nastaví na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rovnomerne umiestnite taniere a
riad. Po uplynutí polovice času zohrievania
ich otočte (prevráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná poloha v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta.
Poskytne vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej formy na
vykysnutie cesta a zakryte ho vlhkou
utierkou alebo umelohmotnou fóliou. Do
prvej úrovne zasuňte drôtený rošt a položte
naň nádobu. Zatvorte dvierka a nastavte
funkciu: Kysnutie cesta. Nastavte potrebný
čas.
SLOVENSKY 3
Tabuľka pečenia
Koláče
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Šľahané
cestá
170 2 160 3 (2 a 4) 45 - 60 Vo forme
na koláče
Linecké
cesto
170 2 160 3 (2 a 4) 20 - 30 Vo forme
na koláče
Tvarohový
koláč
170 1 165 2 80 - 100 V 26 cm
forme na
koláče
Jablkový
koláč
1)
170 2 160 2 (vľavo a
vpravo)
80 - 100 Vo dvoch
20 cm for-
mách na
koláče na
drôtenom
rošte
Závin 175 3 150 2 60 - 80 Na plechu
na pečenie
Torta s
džemom
170 2 165 2 (vľavo a
vpravo)
30 - 40 V 26 cm
forme na
koláče
Piškótový
koláč
170 2 150 2 40 - 50 V 26 cm
forme na
koláče
Vianočná
štóla/
Biskupský
chlebíček
1)
160 2 150 2 90 - 120 V 20 cm
forme na
koláče
Slivkový
koláč
1)
175 1 160 2 50 - 60 Vo forme
na chlieb
Drobné
pečivo –
jedna úro-
veň
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 Na plechu
na pečenie
SLOVENSKY 4
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Drobné
pečivo –
dve úr-
ovne
1)
- - 140 - 150 2 a 4 25 - 35 Na plechu
na pečenie
Drobné
pečivo – tri
úrovne
1)
- - 140 - 150 1, 3 a 5 30 - 45 Na plechu
na pečenie
Sušienky/
ploché pe-
čivo – jed-
na úroveň
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Na plechu
na pečenie
Sušienky/
ploché pe-
čivo – dve
úrovne
- - 140 - 150 2 a 4 35 - 40 Na plechu
na pečenie
Sušienky/
ploché pe-
čivo – tri
úrovne
- - 140 - 150 1, 3 a 5 35 - 45 Na plechu
na pečenie
Snehové
pusinky –
jedna úro-
veň
120 3 120 3 80 - 100 Na plechu
na pečenie
Snehové
pusinky –
dve úr-
ovne
1)
- - 120 2 a 4 80 - 100 Na plechu
na pečenie
Buchtičky
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na plechu
na pečenie
Veterníky –
jedna úro-
veň
190 3 170 3 25 - 35 Na plechu
na pečenie
SLOVENSKY 5
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Veterníky –
dve úrovne
- - 170 2 a 4 35 - 45 Na plechu
na pečenie
Plochý ko-
láč
180 2 170 2 45 - 70 V 20 cm
forme na
koláče
Biskupský
chlebíček
160 1 150 2 110 - 120 V 24 cm
forme na
koláče
Viktóriin
koláč
1)
170 1 160 2 (vľavo a
vpravo)
30 - 50 V 20 cm
forme na
koláče
1)
Rúru predhrievajte 10 minút.
Chlieb a pizza
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Biely
chlieb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 – 2 kusy,
hmotnosť
jedného
kusa 500 g
Ražný
chlieb
190 1 180 1 30 - 45 Vo forme
na chlieb
Rožky
1)
190 2 180 2 (2 a 4) 25 - 40 6 – 8 rož-
kov na ple-
chu na pe-
čenie
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na plechu
na pečenie
alebo v
hlbokom
pekáči
Čajové pe-
čivo
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na plechu
na pečenie
1)
Rúru predhrievajte 10 minút.
SLOVENSKY 6
Zapekané jedlá
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Zapekané
cestoviny
200 2 180 2 40 - 50 Vo forme
Zapekaná
zelenina
200 2 175 2 45 - 60 Vo forme
Slané ko-
láče
1)
180 1 180 1 50 - 60 Vo forme
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Vo forme
Cannello-
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Vo forme
1)
Rúru predhrievajte 10 minút.
Mäso
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Hovädzie 200 2 190 2 50 - 70 Na drôte-
nom rošte
Bravčové 180 2 180 2 90 - 120 Na drôte-
nom rošte
Teľacie 190 2 175 2 90 - 120 Na drôte-
nom rošte
Krvavý an-
glický roz-
bif
210 2 200 2 50 - 60 Na drôte-
nom rošte
Stredne
prepečený
anglický
rozbif
210 2 200 2 60 - 70 Na drôte-
nom rošte
Prepečený
anglický
rozbif
210 2 200 2 70 - 75 Na drôte-
nom rošte
SLOVENSKY 7
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Bravčové
pliecko
180 2 170 2 120 - 150 S kožou
Bravčové
koleno
180 2 160 2 100 - 120 2 kusy
Jahňacie 190 2 175 2 110 - 130 Stehno
Kurča 220 2 200 2 70 - 85 Vcelku
Morka 180 2 160 2 210 - 240 Vcelku
Kačka 175 2 220 2 120 - 150 Vcelku
Hus 175 2 160 1 150 - 200 Vcelku
Králik 190 2 175 2 60 - 80 Porciovaný
Zajac 190 2 175 2 150 - 200 Porciovaný
Bažant 190 2 175 2 90 - 120 Vcelku
Ryba
Pokrm Horný/dolný ohrev Teplovzdušné pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Pstruh/
pražma
morská
190 2 175 2 40 - 55 3 – 4 ryby
Tuniak/
losos
190 2 175 2 35 - 60 4 – 6 filiet
Grilovanie
Prázdnu rúru predhrievajte 3
minút pred pečením.
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Kusy (g) 1. strana 2. strana
Steaky z
filiet
4 800 max. 12 - 15 12 - 14 4
SLOVENSKY 8
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Kusy (g) 1. strana 2. strana
Hovädzie
steaky
4 600 max. 10 - 12 6 - 8 4
Klobásy 8 - max. 12 - 15 10 - 12 4
Bravčové
kotlety
4 600 max. 12 - 16 12 - 14 4
Kurča (roz-
delené na
2 časti)
2 1000 max. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - max. 10 - 15 10 - 12 4
Kuracie
prsia
4 400 max. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 600 max. 20 - 30 - 4
Fileta z ry-
by
4 400 max. 12 - 14 10 - 12 4
Zapekané
sendviče
4 - 6 - max. 5 - 7 - 4
Hrianky 4 - 6 - max. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo grilovanie
Hovädzie mäso
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzie pečené
alebo fileta, nepre-
pečené
1)
na cm hrúbky 190 - 200 5 - 6 1 alebo 2
Hovädzie pečené
alebo fileta, stredne
prepečené
1)
na cm hrúbky 180 - 190 6 - 8 1 alebo 2
Hovädzie pečené
alebo fileta, prepe-
čené
1)
na cm hrúbky 170 - 180 8 - 10 1 alebo 2
1)
Rúru predhrejte.
SLOVENSKY 9
Bravčové
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pliecko, krkovička,
stehno
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 alebo 2
Kotleta, rebierka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 alebo 2
Sekaná 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 alebo 2
Bravčové koleno
(predvarené)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 alebo 2
Teľacie mäso
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pečené teľacie 1 160 - 180 90 - 120 1 alebo 2
Teľacie koleno 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 alebo 2
Jahňacie mäso
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Jahňacie steh-
no, pečené jah-
ňacie
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 alebo 2
Jahňací chrbát 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 alebo 2
Hydina
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Časti hydiny 0,2 - 0,25 každá 200 - 220 30 - 50 1 alebo 2
Kurča, polovica 0,4 - 0,5 každá 190 - 210 35 - 50 1 alebo 2
Kurča, vykŕmené 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 alebo 2
Kačka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 alebo 2
Hus 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 alebo 2
Morka 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 alebo 2
Morka 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 alebo 2
Ryba
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Celá ryba do 1
kg
1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 alebo 2
SLOVENSKY 10
Vlhký horúci vzduch
Počas prípravy jedla otvárajte
dvierka spotrebiča, iba ak je to
nevyhnutné.
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Zapečené cestoviny 190 - 200 30 - 40 2
Zapečené zemiaky 180 - 200 60 - 75 2
Moussaka 150 - 170 60 - 75 2
Lasagne 170 - 190 55 - 70 2
Cannelloni 170 - 190 55 - 70 2
Chlebový puding 170 - 190 45 - 60 2
Ryžový puding 170 - 190 40 - 50 2
Jablkový koláč 150 - 160 45 - 60 2
Biely chlieb 180 - 190 45 - 55 2
Pomalé pečenie
Túto funkciu použite na prípravu chudých,
jemných kúskov mäsa a rýb pri maximálnej
teplote 65 °C. Túto funkciu nemôžete použiť
pre niektoré recepty ako napr. dusené
mäso alebo mastné bravčové pečené.
Pomocou teplotnej sondy môžete
zabezpečiť správnu vnútornú teplotu mäsa
(pozrite si tabuľku pre teplotnú sondu).
Počas prvých 10 minút môžete nastaviť
teplotu rúry v rozsahu od 80 °C do 150 °C.
Predvolená teplota je 90 °C. Po nastavení
teploty bude rúra ďalej piecť pri 80 °C. Pri
príprave hydiny nepoužívajte túto funkciu.
Pri použití tejto funkcie
pripravujte vždy pokrm bez
pokrievky.
1. Mäso prudko opečte na pekáči na
varnom paneli pri vysokej teplote – asi 1
až 2 minúty zo všetkých strán.
2. Mäso v horúcom pekáči vložte do rúry
na drôtený rošt.
3. Do mäsa zastrčte teplotnú sondu.
4. Zvoľte funkciu gril: Pomalé pečenie a
nastavte správnu koncovú teplotu..
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzie pe-
čené
1 000 - 1 500 g 120 120 - 150 1
SLOVENSKY 11
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzie filety 1 000 - 1 500 g 120 90 - 150 3
Pečené teľacie 1 000 - 1 500 g 120 120 - 150 1
Steaky 200 - 300 g 120 20 - 40 3
Rozmrazovanie
Pokrm Množstvo
(g)
Čas rozmra-
zovania (min.)
Dodatočný čas
rozmrazovania (v
min.)
Poznámky
Kurča 1000 100 - 140 20 - 30 Kurča položte na obráte-
ný tanierik vložený do
veľkého taniera. Po uply-
nutí polovice času ob-
ráťte.
Mäso 1000 100 - 140 20 - 30 Po uplynutí polovice času
obráťte.
Mäso 500 90 - 120 20 - 30 Po uplynutí polovice času
obráťte.
Pstruh 150 25 - 35 10 - 15 -
Jahody 300 30 - 40 10 - 20 -
Maslo 250 30 - 40 10 - 15 -
Smotana 2 x 200 80 - 100 10 - 15 Smotana sa dá výborne
vyšľahať, aj keď je čias-
točne zamrznutá.
Torta 1400 60 60 -
Zaváranie
Používajte len zaváracie poháre
rovnakej veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím
viečkom ani s bajonetovým uzáverom
ani plechovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň
zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než
šesť litrových zaváracích pohárov.
Poháre rovnomerne naplňte a zatvorte.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne
1/2 litra vody, aby sa v rúre vytvorila
dostatočná vlhkosť.
Keď tekutina v pohároch začne vrieť (asi
po 35 - 60 minútach pri jednolitrových
pohároch), rúru vypnite alebo znížte
teplotu na 100 °C (pozrite si tabuľku).
SLOVENSKY 12
Mäkké ovocie
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Jahody/čučoriedky/
maliny/zrelé egreše
160 - 170 35 - 45 -
Kôstkovice
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Hrušky/dule/slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 -
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kaleráb/hrášok/
špargľa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry nechajte odstáť.
Sušenie
Plechy pokryte papierom odolným voči
tuku alebo papierom na pečenie.
Aby ste dosiahli lepší výsledok, po
uplynutí polovice času sušenia rúru
vypnite, otvorte dvierka, pokrm nechajte
na jednu noc vychladnúť a až potom
dokončite sušenie.
Zelenina:
Pokrm Teplota (°C) Čas (hod.) Úroveň v rúre
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Paprika 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Zelenina na
kvasenie
60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Huby 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
SLOVENSKY 13
Pokrm Teplota (°C) Čas (hod.) Úroveň v rúre
1 úroveň 2 úrovne
Bylinky 40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Ovocie
Pokrm Teplota (°C) Čas (hod.) Úroveň v rúre
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Marhule 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Jablkové plátky 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Hrušky 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Tabuľka vnútornej teploty pri použití teplotnej sondy
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu (°C)
Pečená teľacina 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Krvavý anglický rozbif 45 - 50
Stredne prepečený anglický rozbif 60 - 65
Prepečený anglický rozbif 70 - 75
Bravčové pliecko 80 - 82
Bravčové koleno 75 - 80
Jahňacie 70 - 75
Kurča 98
Zajac 70 - 75
Pstruh/pražma morská 65 - 70
Tuniak/losos 65 - 70
Automatické programy
VAROVANIE! Pozrite si kapitoly
ohľadne bezpečnosti.
SLOVENSKY 14
Automatické programy
Automatické programy obsahujú optimálne
nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa
alebo iné recepty.
Mäsové programy s funkciou:
Hmotnostný program (menu: Sprievodca
pečením) — Táto funkcia automaticky
vypočíta čas pečenia. Ak ju chcete
použiť, je potrebné zadať hmotnosť
jedla.
Mäsové programy s funkciou: Program s
teplot. sondou (menu: Sprievodca
pečením) — Táto funkcia automaticky
vypočíta čas pečenia. Ak ju chcete
použiť, je potrebné zadať teplotu vnútri
mäsa. Keď sa program skončí, zaznie
zvukový signál.
Receptový program (menu: Sprievodca
pečením) – Táto funkcia používa pre
pokrm vopred nastavené hodnoty.
Pokrm pripravte podľa receptu z tejto
knihy.
Pokrmy s funkciou:
Hmotnostný program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Dusené mäso
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Celé kura
Pokrmy s funkciou:
Hmotnostný program
Celá morka
Celá kačica
Celá hus
Pokrmy s funkciou:
Program s teplot. sondou
Bravčové zadné
Hovädzie pečené
Hovädzie po škandinávsky
Karé z diviny
Jahňacie pečené, stredne
Hydina bez kostí
Celá ryba
Kategórie
V ponuke Sprievodca pečením sú pokrmy
rozdelené do niekoľkých kategórií:
Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
Hydina
Ryby
Koláč
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
Polotovary
Recepty – Bravčové/Teľacie
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej nádoby. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 20 - 40 mm. Mäso otočte asi po 30
minútach.
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY 15
Bravčové zadné
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou,
teplota vnútri mäsa 75 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu
zasuňte do vnútra mäsa a mäso vložte do
teplu odolnej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
Bravčové koleno
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a rozotrite ju po bravčovom
kolene. Bravčové koleno vložte do nádoby
na pečenie a posypte ho hubami. Pridajte
polievkovú zeleninu a vodu. Dno by malo
byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Bravčové plece
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
soľ
korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno posekaných
paradajok (400 g)
250 ml smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce.
Ochuťte soľou a čiernym korením a zo
všetkých strán osmažte na olivovom oleji na
varnom paneli vo vhodnej varnej nádobe,
potom odstavte. V pekáči poduste zeler a
pór na troche oleja, pridajte paradajky,
smotanu, cesnak, rozmarín a tymian.
Rozmiešajte a na vrch položte bravčové
pliecko. Vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 130 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečené teľacie
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
SLOVENSKY
16
Voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky rozrežte
na polovicu a vložte ich do zárezov.
Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
zmes rozotrite po teľacom kolene. Teľacie
koleno vložte do formy na pečenie a
posypte ho hubami. Pridajte k teľaciemu
kolenu polievkovú zeleninu a vodu. Dno by
malo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm.
Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na
malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s odstránenou
tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno
nakrájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči rozpustite 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu. Zeleninu
vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú múku.
Zohrejte olivový olej a osmažte plátky do
zlatista pri strednom výkone. Vyberte mäso
a vylejte prebytočný olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína,
premiešajte, potom tekutinu prelejte do
malého hrnca a nechajte chvíľu povrieť.
Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a
nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte
vekom a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Prísady:
1 rožok
1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
petržlenová vňať, nasekaná
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Zmiešajte s vajcom, mletým
mäsom, soľou, korením, nakrájanou cibuľou
a petržlenovou vňaťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou
kapsou) a kapsu naplňte mäsovou zmesou.
Potom otvor zašite.
SLOVENSKY
17
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte
polievkovú zeleninu, slaninu a vodu.
Približne po 30 minútach mäso otočte.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Prísady:
2 suché rožky
1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
750 g miešaného mletého mäsa
2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu, najemno
ju nakrájajte, poduste a pridajte nasekanú
petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia, vyžmýkané
rožky a cibuľu. Ochuťte soľou, korením a
paprikou, dajte do obdĺžnikového pekáča a
pokryte plátkami slaniny. Pridajte trochu
vody a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
Švédsky slávnostný pokrm
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčového karé alebo teľacieho
chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne na
dve hodiny. Mäso krátko opláchnite pod
vodou, potom ho osušte. Do spodnej strany
mäsa vyrežte zárezy a do každého zárezu
vsuňte slivku, pričom ju zatlačte čo najďalej
do mäsa. Ochuťte mäso a vložte ho do
pekáča so stranou bez sliviek smerujúcou
nahor. Olúpte cibule a jablko, nakrájajte ich
na osminy a porozkladajte okolo mäsa. Do
vína, v ktorom boli namočené slivky, prilejte
štvrť litra vody a polejte ním mäso.
Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Recepty – Hovädzie/Zverina/Jahňa
Hovädzie pečené
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou.
Teplota vo vnútri mäsa:
neprepečené – 48 °C
stredne prepečené – 65 °C
prepečené – 70 °C
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu
zasuňte do vnútra mäsa a mäso vložte do
teplu odolnej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
Hovädzie po škandinávsky
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou.
Teplota vo vnútri mäsa:
Neprepečené – 50 °C
Stredne prepečené – 65 °C
Prepečené – 70 °C
Príprava:
SLOVENSKY 18
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu
zasuňte do vnútra mäsa a mäso vložte do
teplu odolnej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
Dusené mäso
Tento program nepoužívajte na
hovädzie a roštenku.
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie hmotnosti
v škále od 1 000 do 3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Marinované hovädzie
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a
nechajte vychladnúť.
1,5 kg hovädzieho mäsa
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 5 dní.
Prísady na pečenie:
soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte v
pekáči zo všetkých strán. Potom pridajte
polievkovú zeleninu z marinády.
Do pekáča nalejte trochu marinády. Pekáč
by mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 150 minút
Úroveň v rúre: 1
Karé z diviny
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou.
Teplota vo vnútri mäsa 70 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu
zasuňte do vnútra mäsa a mäso vložte do
teplu odolnej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
Pečená zverina
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Králik
Prísady:
2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
Príprava:
SLOVENSKY
19
Zajačie chrbty potrite drvenými borievkami,
soľou a korením a potom roztopeným
maslom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte
kyslou smotanou a pridajte polievkovú
zeleninu.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Králik na horčici
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkovej lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a
osmažte v pekáči na varnej zóne zo
všetkých strán.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu a
slaninu. Posypte múkou a zmiešajte.
Primiešajte slepačí vývar, biele víno a
tymian a priveďte do varu.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu,
vráťte späť mäso, prikryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Diviak
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a
nechajte vychladnúť.
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 3 dni.
Prísady na pečenie:
soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a
osušte. Okoreňte soľou a korením a
osmažte na varnom paneli v pekáči zo
všetkých strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády.
Do pekáča nalejte marinádu. Pekáč by mal
byť pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč
zakryte pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečené jahňacie
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 30 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Jahňacie pečené, stredne
Nastavenia:
SLOVENSKY
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINARISK Recipe book

Typ
Recipe book