4. BRAVČOVÉ/TEĽACIE
4.1 Pečené bravčové
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 20 - 40 mm. Mäso otočte asi po 30
minútach.
• Úroveň v rúre: 1
4.2 Pečené teľacie
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
• Úroveň v rúre: 1
4.3 Teľacie ossobuco
Prísady:
• 4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
• 4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
• 4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
• 4 kusy stonkového zeleru nakrájané
na malé kocky
• 1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s
odstránenou tvrdou časťou
• 1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
• 4 polievkové lyžice masla
• 2 polievkové lyžice múky na obalenie
• 6 polievkových lyžíc olivového oleja
• 250 ml bieleho vína
• 250 ml mäsového bujónu
• 3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
• 3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
najemno nakrájané
• 1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
• 2 bobkové listy
• 2 klinčeky
• soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči rozpustite 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú
múku. Zohrejte olivový olej a osmažte
plátky do zlatista pri strednom výkone.
Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml
vína, premiešajte, potom tekutinu prelejte
do malého hrnca a nechajte chvíľu
povrieť. Pridajte 250 ml mäsového
vývaru, petržlenovú vňať, tymian,
oregano a nakrájané paradajky. Osoľte a
okoreňte. Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč
zakryte vekom a vložte do spotrebiča.
• Čas v spotrebiči: 120 minút
• Úroveň v rúre: 2
4.4 Teľacie koleno
Prísady:
• 1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
• 4 plátky varenej šunky
• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 čajová lyžička soli
• 1 čajová lyžička sladkej papriky
• 1/2 čajovej lyžičky bazalky
• 1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
• polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
• Voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
rozrežte na polovicu a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do formy
na pečenie a posypte ho hubami.
Pridajte k teľaciemu kolenu polievkovú
www.aeg.com4