AEG KME761000B Recipe book

Typ
Recipe book
SK Kniha receptov
Kombinovaná rúra s mikrovlnným
ohrevom
1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
VAROVANIE!
Pozrite si kapitoly ohľadne
bezpečnosti.
1.1 Automatické programy
Automatické programy obsahujú
optimálne nastavenia pre jednotlivé
druhy mäsa alebo iné recepty.
Receptový program (menu:
Sprievodca pečením) – Táto funkcia
používa pre pokrm vopred nastavené
hodnoty. Pokrm pripravte podľa
receptu z tejto knihy.
1.2 Kategórie
V ponuke Sprievodca pečením sú
pokrmy rozdelené do niekoľkých
kategórií:
Rozmrazovanie
Varenie/Roztápanie
Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
Hydina
Ryby
Koláč
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
Dezerty
2. ROZMRAZOVANIE
2.1 Rozmrazovanie rýb
Zmrazené ryby položte na obrátený
tanier a tanier vložte do nejakej nádoby,
aby roztopená voda mohla odtekať tak,
aby neznečistila vnútro mikrovlnnej rúry.
Jedlo počas rozmrazovania pravidelne
kontrolujte a niekoľkokrát ho otočte. Pri
rozmrazovaní rýb opatrne oddeľte
jednotlivé kusy, ak k sebe primrzli.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
2.2 Rozmrazovanie hydiny
Pokrm, ktorý chcete rozmraziť, položte
na obrátený tanier a tanier vložte do
nejakej nádoby, aby roztopená voda
mohla odtekať tak, aby neznečistila
vnútro spotrebiča.
Jedlo počas rozmrazovania pravidelne
kontrolujte a niekoľkokrát ho otočte.
Vystavené mastné časti, napríklad
stehná a krídelká zakryte alobalom.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
2.3 Rozmrazovanie mäsa
Zmrazené mäso položte na obrátený
tanier a tanier vložte do nejakej nádoby,
aby roztopená voda mohla odtekať tak,
aby neznečistila vnútro spotrebiča.
Pokrm počas rozmrazovania pravidelne
kontrolujte a niekoľkokrát ho otočte.
Počas rozmrazovania pokrmu opatrne
oddeľte jednotlivé kusy mäsa, ak k sebe
primrzli.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
2.4 Rozmrazovanie chleba
Chlieb položte na kuchynskú utierku na
tanier.
Chlieb počas rozmrazovania niekoľkokrát
otočte.
www.aeg.com2
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
Po rozmrazení nechajte pokrm odstáť pri
izbovej teplote približne tak dlho, ako
trvalo rozmrazovanie.
3. VARENIE/ROZTÁPANIE
3.1 Čerstvá zelenina
Nakrájanú zeleninu vložte do nádoby
vhodnej pre mikrovlnné rúry a prilejte
približne 50 ml vody. Pokrm zakryte
(vekom alebo potravinovou fóliou pre
mikrovlnné rúry).
Zeleninu počas varenia niekoľkokrát
otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
Tip: Ak je zelenina veľmi chrumkavá,
nastavte nižšiu hmotnosť. Ak je zelenina
príliš mäkká, nastavte vyššiu hmotnosť.
3.2 Mrazená zelenina
Zmrazenú zeleninu vložte do nádoby
vhodnej pre mikrovlnné rúry a prilejte
približne 50 ml vody. Pokrm zakryte
(vekom alebo potravinovou fóliou pre
mikrovlnné rúry).
Zeleninu počas varenia niekoľkokrát
otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
Tip: Ak je zelenina veľmi chrumkavá,
nastavte nižšiu hmotnosť. Ak je zelenina
príliš mäkká, nastavte vyššiu hmotnosť.
3.3 Dusená cibuľka
Cibuľku nakrájajte na prúžky a vložte do
nádoby vhodnej pre mikrovlnné rúry s 1
lyžicou masla alebo oleja. Pokrm zakryte
(vekom alebo potravinovou fóliou pre
mikrovlnné rúry).
Zeleninu počas varenia niekoľkokrát
otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
3.4 Zemiaky v šupke
Zemiaky vložte do nádoby vhodnej pre
mikrovlnné rúry a prilejte približne 100 ml
vody. Pokrm zakryte (vekom alebo
potravinovou fóliou pre mikrovlnné rúry).
Zemiaky počas varenia niekoľkokrát
otočte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
3.5 Ryža so zeleninou
Ryžu Paraboiled vložte do nádoby
vhodnej pre mikrovlnné rúry a pridajte
vodu v pomere 1 : 2 (100 g ryže a 200 ml
vody). Okoreňte podľa chuti. Pridajte
vločky masla, sparenú cibuľku alebo
bylinky. Pokrm zakryte vekom alebo
potravinovou fóliou pre mikrovlnné rúry.
Ryžu počas varenia niekoľkokrát
premiešajte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
3.6 Rozpustenie čokolády
Čokoládu nakrájajte na kúsky a vložte do
misky. Pokrm zakryte (vekom alebo
potravinovou fóliou pre mikrovlnné rúry).
Čokoládu pri roztápaní niekoľkokrát
premiešajte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
3.7 Roztápanie masla
Maslo nakrájajte na kúsky a vložte do
misky. Pokrm zakryte (vekom alebo
potravinovou fóliou pre mikrovlnné rúry).
Maslo pri roztápaní niekoľkokrát
premiešajte.
Čas v spotrebiči: závisí od hmotnosti
Úroveň v rúre: bottom glass
SLOVENSKY 3
4. BRAVČOVÉ/TEĽACIE
4.1 Pečené bravčové
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 20 - 40 mm. Mäso otočte asi po 30
minútach.
Úroveň v rúre: 1
4.2 Pečené teľacie
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
4.3 Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na
osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na
malé kocky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané
na malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
nakrájaných na kocky a s
odstránenou tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a
najemno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a
najemno nakrájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči rozpustite 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu.
Zeleninu vyberte z pekáča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú
múku. Zohrejte olivový olej a osmažte
plátky do zlatista pri strednom výkone.
Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml
vína, premiešajte, potom tekutinu prelejte
do malého hrnca a nechajte chvíľu
povrieť. Pridajte 250 ml mäsového
vývaru, petržlenovú vňať, tymian,
oregano a nakrájané paradajky. Osoľte a
okoreňte. Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča dajte zeleninu, navrch položte
mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč
zakryte vekom a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 120 minút
Úroveň v rúre: 2
4.4 Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky
rozrežte na polovicu a vložte ich do
zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a
bazalku a zmes rozotrite po teľacom
kolene. Teľacie koleno vložte do formy
na pečenie a posypte ho hubami.
Pridajte k teľaciemu kolenu polievkovú
www.aeg.com4
zeleninu a vodu. Dno by malo byť
pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
Čas v spotrebiči: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
4.5 Sekaná s bylinkami
Prísady pre 4 porcie:
krajce chleba nakrájané na malé
kúsky a pokropené trochou teplej
vody
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná a
osmažená na troche masla
1 rozpučený strúčik cesnaku
250 g mletého hovädzieho mäsa
250 g mletého bravčového mäsa
100 g pečeného teľacieho mäsa
1 vajce
1 čajová lyžička soli
korenie
paprika
1 polievková lyžica nasekanej
petržlenovej vňate
1 čajová lyžička najemno nasekaného
rozmarínu
1 čajová lyžička tymianových listov
4 plátky slaniny, navrch
Príprava:
Dobre premiešajte všetky prísady,
vytvarujte do bochníka a vložte do
ohňovzdornej nádoby vhodnej do
mikrovlnnej rúry. Prikryte plátkami
slaniny.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
4.6 Švédsky slávnostný
pokrm
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčového karé alebo
teľacieho chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne
na dve hodiny. Mäso krátko opláchnite
pod vodou, potom ho osušte. Do spodnej
strany mäsa vyrežte zárezy a do
každého zárezu vsuňte slivku, pričom ju
zatlačte čo najďalej do mäsa. Ochuťte
mäso a vložte ho do pekáča so stranou
bez sliviek smerujúcou nahor. Olúpte
cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy
a porozkladajte okolo mäsa. Do vína, v
ktorom boli namočené slivky, prilejte
štvrť litra vody a polejte ním mäso.
Vhodnými prílohami sú krokety,
gratinované zemiaky, brokolica a pod.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
5. HOVÄDZIE/ZVERINA/JAHŇA
5.1 Dusené mäso
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou
sondou. Teplota vo vnútri mäsa:
neprepečené – 48 °C
stredne prepečené – 65 °C
prepečené – 70 °C
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú
sondu zasuňte do vnútra mäsa a mäso
vložte do teplu odolnej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
5.2 Pečená zverina
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
5.3 Králik
Prísady:
2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
SLOVENSKY 5
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór,
zeler, petržlen)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými
borievkami, soľou a korením a potom
roztopeným maslom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte
kyslou smotanou a pridajte polievkovú
zeleninu.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
5.4 Králik v horčicovej
omáčke
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkovej lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a
osmažte v pekáči na varnej zóne zo
všetkých strán.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu
a slaninu. Posypte múkou a zmiešajte.
Primiešajte slepačí vývar, biele víno a
tymian a priveďte do varu.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu,
vráťte späť mäso, prikryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 2
5.5 Diviak
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a
nechajte vychladnúť.
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo
celé pokryté a nechajte marinovať 3
dni.
Prísady na pečenie:
soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a
osušte. Okoreňte soľou a korením a
osmažte na varnom paneli v pekáči zo
všetkých strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády.
Do pekáča nalejte marinádu. Pekáč by
mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte
do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
5.6 Pečené jahňacie
Nastavenia:
Hmotnostný program. Nastavenie
hmotnosti v škále od 1 000 do 2 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do
teplovzdornej formy. Pridajte vodu alebo
inú tekutinu. Dno by malo byť pokryté do
výšky 10 – 30 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
5.7 Jahňacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
soľ
korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo
1 čajová lyžička sušeného)
Voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite
doňho olivový olej a mäso narežte.
www.aeg.com6
Osoľte a okoreňte. Ošúpte strúčiky
cesnaku, nakrájajte ho na plátky a spolu
s výhonkami rozmarínu ho vtlačte do
zárezov v mäse.
Jahňacie stehno vložte do pekáča a
pridajte vodu. Dno by malo byť pokryté
do výšky 10 – 15 mm. Mäso otočte asi po
30 minútach.
Čas v spotrebiči: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
6. HYDINA
6.1 Celé kura
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 900 do
2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplovzdornej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
obráťte. Na displeji sa zobrazí
pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
6.2 Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných
konzervovaných húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na
pekáč. Zvyšné prísady spolu zmiešajte a
polejte nimi kuracie stehná.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
6.3 Kohút na víne
Prísady:
1 kurča
soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených
kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a
rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, okoreňte soľou a korením
a poprášte múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča
osmažte zo všetkých strán. Prilejte biele
víno, kurací vývar a sójovú omáčku a
priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian,
slaninu, huby, šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte
pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
6.4 Kuracie krídla
Prísady:
1 kg kuracích krídel
Marináda:
2 polievkové lyžice oleja
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
1 polievková lyžica horčice
1 rozpučený strúčik cesnaku
rozmarín
tymian
čerstvo pomleté čierne korenie
kukuričný škrob
Príprava:
Zmiešajte olej, sójovú omáčku, horčicu,
cesnak a bylinky. Kuracie krídla pokryte
marinádou a nechajte marinovať 2 – 3
hodiny. Potom posypte trochou
kukuričného škrobu
SLOVENSKY 7
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 2
Na spodok rúry položte nádobu vhodnú
do mikrovlnnej rúry, aby zachytávala
kvapky.
Po 10 minútach obráťte.
6.5 Kurča, 2 polovice
Prísady:
1 kg celého kurčaťa, rozpoleného
soľ
korenie
bylinky na ochutenie
olej na poliatie
Čas v spotrebiči: 30 minút
Úroveň v rúre: 2
Na spodok rúry položte nádobu vhodnú
do mikrovlnnej rúry, aby zachytávala
kvapky.
Po 15 minútach obráťte.
6.6 Plnené kura
Prísady:
1 kurča, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej
vňate
20 g masla
1 vajce
soľ a čierne korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej,
soľ, papriku a votrite ju do kurčaťa.
Plnka: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Do
panvice dajte nakrájanú cibuľu,
petržlenovú vňať a maslo a nechajte
podusiť. Najemno nakrájajte srdce,
pečeň a žalúdok a pridajte vajce. Potom
všetko spolu zmiešajte a ochuťte soľou a
korením.
Kurča položte na pekáč prsiami nadol a
vložte do spotrebiča. Po 30 minútach
obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
6.7 Pečená kačica na pom.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
soľ
korenie
3 pomaranče, ošúpané, s
odstránenými jadierkami a nakrájané
na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, ochuťte soľou a korením
a potrite pomarančovou kôrou.
Kačicu naplňte osolenými kockami
pomaranča a zošite ju.
Kačicu vložte do nádoby na pečenie
prsiami nadol.
Odšťavte pomaranče, šťavu zmiešajte so
sherry a kačicu polejte.
Do spotrebiča vložte kačicu. Po 30
minútach obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
6.8 Celá kačica
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 500
do 3 300 g.
Príprava:
Kačicu vložte do teplu odolnej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
obráťte. Na displeji sa zobrazí
pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
6.9 Celá hus
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 2 300
do 4 700 g.
Príprava:
Hus vložte do teplu odolnej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
obráťte. Na displeji sa zobrazí
pripomienka.
www.aeg.com8
Úroveň v rúre: 1
6.10 Celá morka
Nastavenia:
Automatický hmotnostný program.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 700
do 4 700 g.
Príprava:
Morku vložte do teplu odolnej nádoby a
okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach
obráťte. Na displeji sa zobrazí
pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
7. RYBY
7.1 Rybie filé na smotane
Prísady pre 4 osoby:
400 g rybieho filé (pstruh potočný
alebo pstruh dúhový)
20 g oleja
250 g cibule, nakrájanej na krúžky
6 polievkových lyžíc smotany (kyslej)
červená paprika, sladká
citrón
soľ
Príprava:
V panvici osmažte cibuľu na oleji do
sklovita. Potom ju vložte do maslom
vymastenej zapekacej nádoby.
Očistite rybie filé, pokvapkajte ho
citrónom, posoľte a vložte do nádoby na
krúžky cibule. Smotanu dochuťte
paprikou a túto polevu vylejte na rybie
filé. Jemne posoľte.
Čas v spotrebiči: 12 minút
Úroveň v rúre: 1
Pokrm otočte po uplynutí polovice času
pečenia.
7.2 Dusený losos
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
(400 g)
4 filety lososa
šťava z citróna
soľ a čierne korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vňať čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte ich, rozštvrťte a
varte v osolenej vode 25 minút. Potom
ich osušte a nakrájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte.
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich
na malé kúsky. Cibuľu a cesnak
zmiešajte s posekanými paradajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou
šťavou a nechajte ich marinovať. Potom
ich osušte, osoľte a okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich
do vymastenej teplovzdornej nádoby,
okoreňte a na vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym
vínom. Na vrchu posypte rozmarínom a
tymianom.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
7.3 Dusený morský jazyk
Prísady:
4 filety z morského jazyka
šťava z polovice citróna
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
100 g mrazeného listového špenátu,
rozmrazeného
1 strúčik cesnaku
2 polievkové lyžice bieleho vína
50 ml smotany
1 vaječný žĺtok
Príprava:
Rybie filety pokvapkajte citrónovou
šťavou a ochuťte soľou a korením.
Špenát zbavte prebytočnej vody a
ochuťte cesnakom. Filety z morského
jazyka pokryte špenátom a zrolujte do
rolky. Vložte do maslom vymastenej
zapekacej nádoby tak, aby boli tenké
konce filiet zavinuté nadol. Rolky
pokvapkajte bielym vínom.
SLOVENSKY 9
Vyšľahajte smotanu s vaječným žĺtkom a
mierne ju osoľte. Potom zmes lyžicou
naneste na rybacie rolky.
Čas v spotrebiči: 17 minút
Úroveň v rúre: 2
7.4 Rybie filé
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa
alebo morského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
petržlenová vňať, nasekaná
soľ, čierne korenie
citrón
Maslo
Príprava:
Filé pokropte citrónovou šťavou a
nechajte ho chvíľu marinovať, potom
zvyšnú šťavu utrite kuchynským
papierom. Rybie filé ochuťte z oboch
strán soľou a čiernym korením. Potom
rybie filé položte do maslom potretej
teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu,
strúhanku, estragón a nasekanú
petržlenovú vňať. Zmes hneď rozotrite
na rybie filé a na zmes dajte malé vločky
masla.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
7.5 Rybie filé, zmrazené
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
8. KOLÁČ
8.1 Sladký koláč
Prísady:
2 plátky originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyrolovaného do štvorca)
50 g pomletých lieskových orechov
1,2 kg jabĺk
3 vajcia
300 ml sladkej smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech
na pečenie a celý spodok poprepichujte
vidličkou. Lieskové orechy rovnomerne
posypte po ceste. Jablká ošúpte,
odstráňte jadrá a nakrájajte na 12
plátkov. Plátky rovnomerne rozložte na
ceste. Zmiešajte vajcia, smotanu, cukor a
vanilkový cukor a zmes vylejte na jablká.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
8.2 Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g kukuričného škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30
cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor,
citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a
vymiešajte do penista. Potom pridajte
vajcia po jednom a znova vymiešajte.
Do zmesi pridajte prášok na pečenie
rozmiešaný s múkou a škrobom a dobre
premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou
vysypanej formy na pečenie, rovnomerne
rozotrite a vložte do spotrebiča.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a
práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal.
www.aeg.com10
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor,
aby žiadna tekutina nemohla vytiecť.
Koláč poprepichujte tenkou drevenou
paličkou a rovnomerne potrite štetcom
namočeným do citrónovej polevy. Polevu
nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas v spotrebiči: 75 minút
Úroveň v rúre: 2
8.3 Mrkvový koláč
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
2 vajcia
75 g sirupu (melasy)
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady na obloženie:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Ostatné:
Okrúhla vymastená otváracia forma
na pečenie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a
melasu vymiešajte do krémovej zmesi.
Zvyšok prísad primiešajte do zmesi.
Zmes vylejte do vymastenej formy na
pečenie.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a
kryštálový cukor (v prípade potreby
pridajte trochu mlieka, aby sa zmes dala
rozotierať).
Keď koláč vychladne, rozotrite po ňom
zmes a posypte ju mletými lieskovými
orechmi.
8.4 Vianočka
Prísady na cesto:
650 g múky
20 g kvasníc
200 ml mlieka
40 g cukru
5 g soli
5 vaječných žĺtkov
200 g mäkkého masla
Prísady na plnku:
250 g nasekaných lieskových
orieškov
20 g strúhanky
1 čajová lyžička mletého zázvoru
50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
20 ml rumu
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
trochu mlieka
50 g mandľových lupienkov
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a
v strede vytvorte priehlbinu. Kvasnice
rozdrvte, vložte do tejto priehlbiny,
rozmiešajte s mliekom, s trochou cukru a
s trochou múky z okrajov, poprášte
múkou a uložte na teplom mieste, aby
zmes kysla, až kým sa na múčnom
poprašku nevytvoria trhliny.
Zvyšný cukor pridajte na okraj múky.
Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto. Cesto nechajte kysnúť na
teplom mieste, až kým nevykysne na
dvojnásobnú veľkosť.
Potom zmiešajte všetky prísady na
náplň. Rozdeľte cesto na tretiny a každú
z nich vyvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Na
každý obdĺžnik rozotrite tretinu plnky a
potom kúsky cesta zrolujte.
Z týchto troch kúskov cesta vytvorte
pletenec. Povrch potrite zmesou
vaječného žĺtka a mlieka a posypte ho
mandľovými lupienkami.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
8.5 Kysnutá bábovka
Prísady na korpus:
500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
SLOVENSKY 11
150 g masla
3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na
hodinu do 20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie / posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku,
sušené kvasnice, práškový cukor, maslo,
vajcia, soľ a mlieko a vymieste hladké
cesto. Cesto v nádobe zakryte a
nechajte kysnúť 1 hodinu.
Namočené hrozienka ručne vmiešajte do
cesta.
Do každej priehlbiny vymastenej a
vymúčenej formy na bábovku vložte
jednu mandľu.
Potom cesto vytvarujte do podoby párka
a vložte ho do formy na bábovku.
Zakryte a znovu nechajte kysnúť 45
minút.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
8.6 Brownies - čok. sušienky
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
375 g cukru
2 balenie vanilkového cukru (približne
16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a
rozpustite ju vo vodnom kúpeli.
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu
vymiešajte do krémovej zmesi, pridajte
vajcia a roztopenú čokoládu.
Nahrubo posekajte vlašské orechy,
zmiešajte s múkou a práškom na
pečenie a vmiešajte do čokoládovej
zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte
papierom na pečenie, nalejte naň zmes a
rozotrite.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na
pečenie a nakrájajte na štvorce.
8.7 Muffiny
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného
citróna
2 vajcia
50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Ostatné:
Papierové formičky s priemerom
približne 7 cm
Príprava:
Vymiešajte maslo, cukor, vanilkový
cukor, soľ a kôru z jedného
nenavoskovaného citróna do krémovej
zmesi. Pridajte vajcia a znovu vymiešajte
do krémovej zmesi.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a
prášok na pečenie a primiešajte do
zmesi spolu s mliekom.
Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi
spolu s čokoládovými lupienkami.
Zmes nalejte do papierových formičiek,
tie naukladajte na plech na pečenie a
plech vložte do spotrebiča. Ak máte,
použite plech na muffiny.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
8.8 Piškótový koláč
Prísady:
4 vajcia
2 polievkové lyžice teplej vody
www.aeg.com12
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g kukuričného škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na
pečenie
Ostatné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm, vystlaná papierom
na pečenie.
Príprava:
Oddeľte žĺtka od bielkov. Vaječné žĺtka s
horúcou vodou, 50 g cukru, vanilkovým
cukrom a soľou vyšľahajte do penista.
Vaječné bielka šľahajte so 100 g cukru,
až kým sa netvoria kopčeky.
Preosejte múku, kukuričný škrob a
prášok na pečenie.
Opatrne zmiešajte vaječné bielka a žĺtka.
Potom jemne vmiešajte múkovú zmes.
Cesto prelejte do formy na pečenie,
rovnomerne rozotrite a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 2
8.9 Koláč Savarin
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g
čerstvého droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivkového alebo 100 ml
pomarančového likéru
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku,
sušené kvasnice, cukor, maslo, vaječné
žĺtka, soľ, vanilkový cukor a mlieko a
vymieste jemné cesto. Cesto v nádobe
zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Potom cesto vložte do vymastenej
kruhovej formy, zakryte a nechajte znovu
kysnúť 45 minút.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Po pečení:
Vodu a cukor priveďte do varu a nechajte
vychladnúť.
Do cukrovej vody pridajte slivkový alebo
pomarančový likér a zamiešajte.
Keď koláč vychladne, niekoľkokrát do
neho pichnite drevenou tyčinkou a
nechajte zmes rovnomerne vsiaknuť do
koláča.
8.10 Koláč s mrveničkou
Prísady na cesto:
375 g múky
20 g kvasníc
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
200 g cukru
200 g masla
1 čajová lyžička škorice
350 g múky
50 g sekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a
v strede vytvorte priehlbinu. Kvasnice
rozdrvte, vložte do tejto priehlbiny,
rozmiešajte s mliekom a s trochou múky
z okrajov, poprášte múkou a uložte na
teplom mieste, aby zmes kysla, až kým
sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny.
Cukor, vaječné žĺtka, maslo a soľ
umiestnite na okraj múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne na dvojnásobnú
veľkosť. Potom cesto vyvaľkajte, položte
ho na vymastený pekáč a nechajte ho
znovu vykysnúť.
SLOVENSKY 13
Vo vhodnej miske na miešanie zmiešajte
cukor, maslo a škoricu.
Pridajte múku a orechy a primiešajte ich
do sypkej zmesi.
Nakysnuté cesto potrite maslom a
rovnomerne posypte posýpkou.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
8.11 Švédsky koláč
Prísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g roztopeného masla
360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Ostatné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm, vystlaná papierom
na pečenie.
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ
pridajte do misky na miešanie a 5 minút
šľahajte do penista. Potom pridajte a
primiešajte roztopené maslo.
Do krémovej zmesi pridajte múku
zmiešanú s práškom na pečenie a
zamiešajte.
Nakoniec pridajte studenú vodu a všetko
dobre premiešajte. Cesto prelejte do
formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a
vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
8.12 Babičkin jablkový koláč
Prísady:
250 g masla
250 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
1 vrecúško perníkového korenia
(približne 20 g)
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jabĺk
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte
na penu. Pridajte marcipán nakrájaný na
malé kúsky a vyšľahajte na hladkú zmes.
Po jednom pridajte vajcia a vyšľahajte na
penu. Do zmesi pridajte múku, prášok na
pečenie, perníkové korenie a kakaový
prášok. Primiešajte červené víno. Cesto
vložte do hlbokého plechu na pečenie
vystlaného papierom na pečenie a
vyhlaďte povrch. Jablká olúpte, zbavte
jadra a nakrájajte na 0,5 cm plátky.
Slivkové pyré: Naaranžujte plátky na vrch
cesta a otvory po jadrovníkoch vyplňte
slivkovým pyré. Potom vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
Po upečení nechajte koláč vychladnúť
a odstráňte papier na pečenie.
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško koláčovej polevy
Po upečení nechajte koláč vychladnúť
a odstráňte papier na pečenie.
Zamiešajte polevu, použite pritom
jablkový džús a vrecúško koláčovej
polevy a polevu rozotrite na koláč.
8.13 Mandľový koláč
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
50 g sekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady na obloženie:
200 g marhuľového džemu
www.aeg.com14
5 polievkových lyžíc práškového
cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice teplej vody
pražené mandľové lupienky
Ostatné:
otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Miešajte spolu vajcia, cukor a marcipán 5
minút a potom postupne pridávajte
olivový olej.
Preosejte múku, škoricu a prášok na
pečenie, primiešajte posekané pistácie a
mleté mandle. Potom túto zmes spolu s
mliekom opatrne vmiešajte do vaječnej
zmesi.
Preložte do otváracej formy, ktorej dno je
posypané strúhankou.
Čas v spotrebiči: 70 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Zohrejte marhuľový džem a rozotrite ho
po koláči pomocou štetca. Potom
nechajte vychladnúť. Zmiešajte práškový
cukor, škoricu a teplú vodu. Zmes
rozotrite na koláč. Hneď potom koláč s
polevou posypte mandľovými lupienkami.
8.14 Jablkový závin,
zmrazený
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
8.15 Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku,
vanilková príchuť (40 g alebo
zodpovedajúce množstvo prášku na
prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Ostatné:
Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do nádoby. Pridajte
ostatné prísady a rozmiešajte ich ručným
mixérom. Cesto odložte na 2 hodiny do
chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené
dno otváracej formy a na viacerých
miestach prepichnite vidličkou.
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm
vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné
bielka na tuhú penu. Opláchnite
hrozienka, nechajte ich dobre odtiecť,
polejte ich rumom a nechajte ich
napučať.
Do vhodnej misy pridajte odtučnený
tvaroh, žĺtky, cukor, citrónovú šťavu,
kyslú smotanu a pudingový prášok a
všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne
primiešajte vyšľahané vaječné bielky a
hrozienka.
Čas v spotrebiči: 85 minút
Úroveň v rúre: 2
8.16 Biskupský chlebíček
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie
(približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo
pomarančovej kôry
60 g posekaných kandizovaných
čerešní
SLOVENSKY 15
70 g lúpaných celých mandlí
Ostatné:
Čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo,
cukor, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte
na krém. Potom pridajte vajcia po
jednom a zmes znova vymiešajte. Do
krémovej zmesi pridajte prášok na
pečenie rozmiešaný s múkou a
premiešajte.
Potom do zmesi primiešajte aj ovocie.
Zmes vložte do pripravenej formy a na
kraji vytiahnite zmes o trochu vyššie než
v strede. Okraj a stred koláča ozdobte
olúpanými celými mandľami. Koláč vložte
do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 100 minút
Úroveň v rúre: 2
8.17 Ovocný koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, hrušiek,
višní a pod.)
90 g mletých mandlí
2 vajcia
100 g cukru
90 g mäkkého masla
Ostatné:
Vymastená forma na quiche s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby,
primiešajte soľ a maslo nakrájané na
malé kúsky. Potom pridajte vajce, cukor
a studenú vodu a vymieste zmes do
cesta.
Cesto nechajte vychladnúť na 2 hodiny v
chladničke. Vychladené cesto vyvaľkajte,
umiestnite ho na vymastenú formu na
quiche a poprepichujte vidličkou. Ovocie
očistite, odstráňte jadrovníky, kôstky
alebo jadierka, nakrájajte na malé kúsky
alebo plátky a rozmiestnite ho na ceste.
Do vhodnej nádoby pridajte mleté
mandle, vajcia, cukor a mäkké maslo a
všetko vymiešajte. Potom zmes nalejte
na ovocie a rozotrite.
Čas v spotrebiči: 50 minút
Úroveň v rúre: 2
9. PIZZA/PIROHY/CHLIEB
9.1 Pizza
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných
paradajok (200 g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra feta
oregano
Ostatné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite
vo vode. Pridajte múku s primiešanou
soľou a olej.
Prísady mieste až dovtedy, kým cesto
nie je vláčne a neoddeľuje sa od misy.
Cesto potom nechajte vykysnúť na
teplom mieste, kým nebude mať
dvojnásobný objem.
Cesto vyvaľkajte a položte ho na
vymastený plech na pečenie. Vidličkou
poprepichujte.
Postupne na cesto ukladajte prísady
obloženia.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 2
www.aeg.com16
9.2 Americká pizza, mrazená
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
9.3 Pizza, chladená
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
9.4 Pizza, mrazená
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
9.5 Malé pizze, mrazené
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
9.6 Cibuľový koláč
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho
korenia
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a
v strede vytvorte priehlbinu.
Droždie rozdrvte, vložte ho do priehlbiny,
zmiešajte s mliekom a trochou múky
okolo kraja. Posypte múkou a nechajte
vykysnúť na teplom mieste, až kým sa
na múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Pridajte na okraj múky vajce a maslo.
Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne približne na
dvojnásobný objem.
Zatiaľ olúpte a rozštvrťte cibule a
nakrájajte ich na tenké plátky.
Slaninu nakrájajte na konci a mierne
poduste s cibuľou tak, aby nezhnedla.
Nechajte vychladnúť.
Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na
vymastený plech na pečenie, spodok
prepichnite vidličkou a kraje vytlačte
nahor. Znovu ho nechajte kysnúť.
Rozmiešajte vajcia, kyslú smotanu,
mlieko, soľ a čierne korenie. Vychladenú
cibuľu a slaninu rozložte po korpuse.
Navrch vylejte zmes a vyhlaďte.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 3
9.7 Slaný lotrinský koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej
slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Ostatné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok
prepichnite vidličkou.
Slaninu rozložte na ceste.
Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú
smotanu a korenie. Potom pridajte syr.
SLOVENSKY 17
Nalejte polevu na slaninu.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
9.8 Syrový koláč
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkaného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml smotany
100 ml mlieka
4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre
vymastený plech na pečenie. Potom
cesto dôkladne poprepichujte vidličkou.
Syr rovnomerne rozložte na ceste.
Zmiešajte smotanu, mlieko a vajcia,
osoľte, okoreňte a pridajte muškátový
oriešok. Zmes znovu dobre premiešajte a
vylejte ju na syr.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úroveň v rúre: 3
9.9 Syrové pečivo
Prísady:
400 g syra feta
2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr Feta, vajcia, petržlenovú
vňať a korenie. Cesto filo prikryte vlhkou
utierkou, aby nevysychalo. Položte 4
plátky na seba, každý z nich zľahka
potrite olejom.
Rozkrojte na 4 pásy dlhé asi 7 cm.
Do jedného rohu každého z pásov dajte
2 vrchovaté polievkové lyžice zmesi so
syrom feta a zložte ich po uhlopriečke do
trojuholníka.
Položte obrátene na plech na pečenie a
potrite olejom.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úroveň v rúre: 2
9.10 Ruské knedle (pirohy)
(30 kúskov)
Prísady na cesto:
250 g špadlovej múky
250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice prečisteného
masla
soľ, čierne korenie a muškátový
oriešok
3 polievkové lyžice kyslej smotany
2 vajcia
Ostatné:
Plech na pečenie s papierom na
pečenie
Príprava:
Vymieste múku, maslo, nízkotučný
tvaroh a trochu soli na cesto a odložte ho
do chladničky.
Kapustu nakrájajte na jemné prúžky.
Nakrájajte slaninu a osmažte ju na
prečistenom masle. Pridajte kapustu a
rýchle ju osmažte do mäkka. Osoľte,
okoreňte, ochuťte muškátovým orechom
a pridajte kyslú smotanu.
Duste ďalej, až kým sa nevyparí všetka
kvapalina.
Vajcia uvarte na tvrdo, ochlaďte ich a
nakrájajte na kocky. Vmiešajte do
kapusty a nechajte vychladnúť.
Cesto vyvaľkajte a vykrojte kruhy s
priemerom 8 cm.
Do stredu každého kruhu vložte trochu
plnky a preložte. Zatlačením vidličky
spojte kraje.
Ruské pirohy umiestnite na plech na
pečenie vystlaný papierom na pečenie a
potrite vaječným žĺtkom.
Čas v spotrebiči: 20 minút
Úroveň v rúre: 3
9.11 Biely chlieb
Prísady:
www.aeg.com18
1 000 g múky
40 g čerstvého droždia alebo 20 g
sušeného droždia
650 ml mlieka
15 g soli
Ostatné:
Vymastený plech na pečenie alebo
plech vystlaný papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy.
Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku a
pridajte do múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne cesto. V závislosti od
kvality múky možno bude treba na
dosiahnutie vláčnosti cesta pridať trochu
mlieka.
Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z
nich dva pozdĺžne bochníky a položte ich
na vymastený plech na pečenie alebo na
plech na pečenie pokrytý papierom na
pečenie.
Nechajte bochníky vykysnúť ešte raz na
dvojnásobný objem.
Pred pečením posypte trochou múky a
ostrým nožom ich po uhlopriečke narežte
3 – 4 rezmi do hĺbky 1 cm.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
9.12 Farmársky chlieb
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia
250 ml vody
250 ml mlieka
Ostatné:
Vymastený plech na pečenie alebo
plech vystlaný papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a
sušené droždie dajte do veľkej nádoby.
Zmiešajte vodu, mlieko, soľ a pridajte
múku. Všetky prísady vymieste na vláčne
cesto. Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto vytvarujte na pozdĺžny bochník a
položte ho na vymastený plech na
pečenie alebo na plech pokrytý papierom
na pečenie.
Nechajte bochník ešte raz vykysnúť na
dvojnásobný objem. Pred pečením
poprášte trochou múky.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
9.13 Maslová pletenica
Prísady na cesto:
750 g múky
30 g kvasníc
400 ml mlieka
10 g cukru
15 g soli
1 vajce
100 g mäkkého masla
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
trochu mlieka
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a
v strede vytvorte priehlbinu. Kvasnice
rozdrvte, vložte do tejto priehlbiny,
rozmiešajte s mliekom, trochou cukru a s
trochou múky z okrajov, poprášte múkou
a uložte na teplom mieste, aby zmes
vykysla, až kým sa na múčnom poprašku
nevytvoria trhliny.
Zvyšný cukor, soľ, vajcia a maslo pridajte
na okraj múky. Všetky prísady vymieste
na vláčne kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne na dvojnásobnú
veľkosť.
Potom cesto rozdeľte na tri rovnako
veľké kúsky a každý z nich vytvarujte do
povrazcov. Všetky tri povrazce spleťte
spolu.
Potom zakryte a nechajte kysnúť ďalšiu
pol hodinu. Povrch pletenca potrite
zmesou vaječného žĺtka a mlieka a
vložte do rúry.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 2
SLOVENSKY 19
9.14 Chlieb/Pečivo
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
9.15 Chlieb/Pečivo, zmrazené
Pokyny ohľadne času a teploty nájdete
na obale. Postupujte podľa pokynov
výrobcu.
10. DUSENÉ/ZAPEKANÉ JEDLÁ
10.1 Plnené hríby
Prísady pre 3 osoby:
6 veľkých húb
1 polievková lyžica masla
soľ
korenie
citrónová šťava
1 malá mäsitá paradajka, nasekaná,
asi 150 g
1/2 zväzku petržlenovej vňate,
nasekanej
niekoľko lístkov bazalky, nasekanej
1 krajec bieleho chleba, rozdrobený
na kúsky
75 g syra gorgonzola, narezaného na
kocky
3 polievkové lyžice smotany
Príprava:
Huby očistite. Potom oddeľte hlúby a
nakrájajte ich na malé kocky. Osoľte a
okoreňte a pokvapkajte citrónovou
šťavou.
Ochutené hlúby húb zmiešajte s
mäsovou paradajkou, petržlenom,
bazalkou, chlebom, syrom gorgonzola a
smotanou, potom okoreňte a osoľte.
Naplňte hubové klobúky a vložte ich do
maslom vymastenej zapekacej nádoby.
Čas v spotrebiči: 15 minút
Úroveň v rúre: 1
10.2 Plnené paradajky
Prísady pre 2 osoby:
4 veľké paradajky, každá približne 300
g
1 malá cuketa, približne 80 g
60 g húb
1 šalotka
2 polievkové lyžice oleja
100 g uvarenej ryže
50 ml zeleninového bujónu
75 g mozzarelly
1 polievková lyžica nasekanej
petržlenovej vňate
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
Z každej paradajky odrežte vrchnú časť.
Pomocou čajovej lyžičky vyberte vnútro
paradajky a nechajte približne 1 cm
hrubý okraj. Paradajkovú dužinu
nejemno nakrájajte. Pripravte cuketu a
nakrájajte ju na kocky. Huby nakrájajte
na plátky. Ošúpte a následne najemno
nakrájajte šalotky.
V panvici zohrejte olej. Šalotky osmažte.
Pridajte cuketu a huby a krátko osmažte.
Pridajte ryžu, nakrájanú paradajku a
bujón a varte 5 minút. Mozzarellu
nakrájajte na malé kocky. Mozzarellu a
petržlen pridajte do ryže a osoľte a
okoreňte. Paradajky vyplňte ryžou a opäť
nasaďte paradajkové vršky. Paradajky
vložte do maslom vymastenej zapekacej
nádoby.
Čas v spotrebiči: 15 minút
Úroveň v rúre: bottom glass
Pokrm otočte po uplynutí polovice času
pečenia.
10.3 Zapekané zemiaky s
cuketou
Prísady pre 2 osoby:
250 g zemiakov
200 g cukety
soľ
čerstvo pomleté biele korenie
130 g miešaného strúhaného syra
(napr. zmes na pizzu)
1 malá plechovka sardel, 60 g
1 rozpučený strúčik cesnaku
1 šalotka, pokrájaná nadrobno
150 ml plnotučnej smotany
čerstvé bylinky (napr. bazalka,
majorán, oregano, tymian) alebo
sezónna zmes
trocha olivového oleja
Príprava:
Zemiaky ošúpte a nakrájajte natenko.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KME761000B Recipe book

Typ
Recipe book