IKEA OV27 Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Kniha receptov
SK
Obsah
Tabuľky varenia 3
Automatické programy 21
Recepty – Rozmrazovanie 22
Recepty – Varenie/Roztápanie 23
Recepty – Bravčové/Teľacie 24
Recepty – Hovädzie/Zverina/Jahňa 25
Recepty – Hydina 27
Recepty – Ryby 29
Recepty – Koláč 31
Recepty – Pizza/Pirohy/Chlieb 38
Recepty – Dusené/Zapekané Jedlá 42
Recepty – Dezerty 48
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez predchádzajúceho upozornenia.
Tabuľky varenia
Čas pečenia
Čas pečenia závisí od typu pokrmu, jeho
konzistencie a objemu.
Spočiatku sledujte priebeh pečenia. Pri
používaní spotrebiča sami zistíte
najvhodnejšie nastavenia (varný stupeň, čas
pečenia, atď.) pre kuchynský riad, recepty
a množstvá, ktoré používate.
Postupujte najprv podľa pokynov na obale
výrobku. Ak tieto pokyny nie sú k dispozícii,
pozrite si tabuľky.
Teploty a časy pečenia uvedené
v tabuľkách sú iba orientačné.
Závisia od konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých
prísad.
Tipy pre špeciálne funkcie ohrevu rúry
Uchovať Teplé
Túto funkciu použite, ak chcete jedlo
uchovať teplé.
Teplota sa automaticky nastaví na 80 °C.
Ohrev Tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rovnomerne umiestnite taniere a
riad. Po uplynutí polovice času zohrievania
ich otočte (prevráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná poloha v rúre: 3.
Kysnutie Cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri
akomkoľvek recepte na kysnutie cesta.
Poskytne vám dobré prostredie na kysnutie.
Cesto vložte do dostatočne veľkej formy na
vykysnutie cesta a zakryte ho vlhkou
utierkou alebo umelohmotnou fóliou. Do
prvej úrovne zasuňte drôtený rošt a položte
naň nádobu. Zatvorte dvierka a nastavte
funkciu: Kysnutie Cesta. Nastavte potrebný
čas.
Pečenie nemäsových pokrmov
Vaša rúra môže pri pečení fungovať inak
ako rúra, ktorú ste používali doteraz.
Prispôsobte svoje zvyčajné nastavenia
ako teplotu, čas prípravy jedla a úrovne
v rúre hodnotám v tabuľkách.
Po prvýkrát použite nižšiu teplotu.
Ak nie je k dispozícii nastavenie pre
konkrétny recept, vyhľadajte nastavenie
pre podobný recept.
SLOVENSKY
3
Ak pečiete koláče na viacerých
úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť
o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych úrovniach
spočiatku neopečú rovnako dohneda. V
takomto prípade nemeňte nastavenie
teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas
pečenia.
Plechy v rúre sa môžu počas pečenia
vykriviť. Keď plechy znova vychladnú,
deformácia zmizne.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možné príčiny Riešenie
Spodok koláča nie je dosta-
točne prepečený.
Úroveň roštu/plechu nie je
správna.
Koláč vložte do nižšej úrov-
ne v rúre.
Koláč je nízky a vlhký, zvlne-
ný alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Teplota rúry je príliš vysoká. Pri ďalšom pečení nastavte
o niečo nižšiu teplotu v rúre.
Koláč je nízky a vlhký, zvlne-
ný alebo sú na ňom vlhké
pásy.
Príliš krátky čas pečenia. Nastavte dlhší čas pečenia.
Čas pečenia nie je možné
skrátiť nastavením vyšších
teplôt.
Koláč je nízky a vlhký, zvlne-
ný alebo sú na ňom vlhké
pásy.
V ceste je príliš veľa tekuti-
ny.
Použite menej tekutiny. Dá-
vajte pozor na časy miese-
nia, predovšetkým pri použi-
tí kuchynských spotrebičov.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka. Pri ďalšom pečení nastavte
vyššiu teplotu v rúre.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia. Pri ďalšom pečení nastavte
kratší čas pečenia.
Koláč zhnedol nerovnomer-
ne.
Teplota v rúre je príliš vyso-
ká a čas pečenia je príliš
krátky.
Nastavte nižšiu teplotu pe-
čenia v rúre a predĺžte čas
pečenia.
Koláč zhnedol nerovnomer-
ne.
Zmes nie je rovnomerne roz-
ložená.
Zmes cesta rozotrite po ple-
chu rovnomerne.
Koláč sa za nastavený čas
neupečie.
Teplota rúry je príliš nízka. Pri ďalšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu v rúre.
SLOVENSKY 4
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni
Pečenie vo formách
Pokrm Funkcia Teplota
(°C)
Čas (min) Úroveň v rúre
Bábovka alebo brioška Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 50 - 70 1
Koláč Madeira/ovocné
koláče
Teplovzdušné
Pečenie
140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Piškótový
koláč
Teplovzdušné
Pečenie
140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / Piškótový
koláč
Tradičné peče-
nie
160 35 - 50 2
Korpus z krehkého ce-
sta
1)
Teplovzdušné
Pečenie
170 - 180 10 - 25 1
Korpus z piškótového
cesta
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 170 20 - 25 1
Apple pie / Jablkový
koláč (2 formy, priemer
20 cm, rozmiestnené po
uhlopriečke)
Teplovzdušné
Pečenie
160 70 - 90 1
Apple pie / Jablkový
koláč (2 formy, priemer
20 cm, rozmiestnené po
uhlopriečke)
Tradičné peče-
nie
180 70 - 90 1
Tvarohový koláč, plech
2)
Tradičné peče-
nie
160 - 170 60 - 90 1
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
Tradičné peče-
nie
170 - 190 30 - 40 2
Vianočka
1)
Tradičné peče-
nie
160 - 180 50 - 70 2
SLOVENSKY 5
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Chlieb (ražný chlieb)
1)
Tradičné peče-
nie
2
najprv 230 20
potom 160 - 180 30 - 60
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
Tradičné peče-
nie
190 - 210 20 - 35 2
Piškótová roláda
1)
Tradičné peče-
nie
180 - 200 10 - 20 2
Koláč posypaný mrve-
ničkou (suchý)
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 20 - 40 1
Mandľový maslový ko-
láč/cukrové koláče
1)
Tradičné peče-
nie
190 - 210 20 - 30 2
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového ce-
sta)
2)
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 35 - 55 1
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového ce-
sta)
2)
Tradičné peče-
nie
170 35 - 55 1
Ovocné koláče z kreh-
kého cesta
Teplovzdušné
Pečenie
160 - 170 40 - 80 1
Kysnutý koláč s jemnou
plnkou (napr. tvaroho-
vou, smotanovou, pudin-
govou)
1)
Tradičné peče-
nie
160 - 180 40 - 80 2
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Sušienky
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Sušienky z krehkého ce-
sta
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 10 - 20 1
Short bread / Linecké
koláčiky/ploché pečivo
Teplovzdušné
Pečenie
140 20 - 35 1
SLOVENSKY 6
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Short bread /Linecké
koláčiky/Ploché pečivo
1)
Tradičné peče-
nie
160 20 - 30 2
Pečivo z piškótového ce-
sta
Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 15 - 20 1
Bielkové pečivo, sneho-
vé pusinky
Teplovzdušné
Pečenie
80 - 100 120 - 150 1
Mandľové Sušienky Teplovzdušné
Pečenie
100 - 120 30 - 50 1
Pečivo z kysnutého cesta Teplovzdušné
Pečenie
150 - 160 20 - 40 1
Pečivo z lístkového ce-
sta
1)
Teplovzdušné
Pečenie
170 - 180 20 - 30 1
Pečivo
1)
Tradičné peče-
nie
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Drobné
pečivo
1)
Teplovzdušné
Pečenie
160 20 - 35 3
Small cakes / Drobné
pečivo
1)
Tradičné peče-
nie
170 20 - 35 2
1)
Rúru predhrejte.
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Cestovinový ná-
kyp
Tradičné peče-
nie
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Tradičné peče-
nie
180 - 200 25 - 40 1
Gratinovaná ze-
lenina
1)
Turbo Gril 210 - 230 10 - 20 1
Bagety oblože-
né roztopeným
syrom
Teplovzdušné
Pečenie
160 - 170 15 - 30 1
SLOVENSKY 7
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Sladké nákypy Tradičné peče-
nie
180 - 200 40 - 60 1
Zapečené ryby Tradičné peče-
nie
180 - 200 30 - 60 1
Plnená zelenina Teplovzdušné
Pečenie
160 - 170 30 - 60 1
1)
Rúru predhrejte.
Viacúrovňové pečenie
Túto funkciu používajte: Teplovzdušné
Pečenie.
Koláče/pečivo/žemličky na plechoch
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Suchý koláč s mrvenič-
kou
150 - 160 30 - 45 1 / 3
1)
Rúru predhrejte.
Sušienky/malé koláčiky/pečivo/žemličky
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Sušienky z krehkého
cesta
150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / Linecké
koláčiky/ploché pečivo
140 25 - 45 1 / 3
Sušienky z piškótového
cesta
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Pečivo z bielka, sneho-
vé pusinky
80 - 100 130 - 170 1 / 3
Mandľové zákusky 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Sušienky z kysnutého
cesta
160 - 170 30 - 60 1 / 3
SLOVENSKY 8
Pomalé Pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných,
chudých kúskov mäsa a rýb. Túto funkciu
nemôžete použiť pre niektoré recepty ako
napr. dusené mäso alebo mastné bravčové
pečené.
VAROVANIE! Pozrite si kapitolu
„Tipy a rady“.
Počas prvých 10 minút môžete nastaviť
teplotu rúry v rozsahu od 80 °C do 150 °C.
Predvolená teplota je 90 °C. Po nastavení
teploty bude rúra ďalej piecť pri 80 °C. Pri
príprave hydiny nepoužívajte túto funkciu.
Pri použití tejto funkcie
pripravujte vždy pokrm bez
pokrievky.
1. Mäso prudko opečte na pekáči na
varnom paneli pri vysokej teplote – asi 1
až 2 minúty zo všetkých strán.
2. Mäso vložte do horúceho pekáča a
vložte ho na drôtený rošt v rúre.
3. Zvoľte funkciu: Pomalé Pečenie.
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzia roštenka 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Hovädzie filety 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Pečené teľacie 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Steak 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pizza
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pizza (tenká)
1)
200 - 230 15 - 20 3
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Švajčiarske pečivo Wä-
he
180 - 200 40 - 55 3
Špenátový koláč 160 - 180 45 - 60 3
Slaný lotrinský koláč 170 - 190 45 - 55 3
Švajčiarska torta 170 - 190 45 - 55 3
Tvarohová torta/koláč 140 - 160 60 - 90 3
Jablkový koláč, oblože-
150 - 170 50 - 60 3
Zeleninový koláč 160 - 180 50 - 60 3
SLOVENSKY 9
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Nízky chlieb
1)
230 10 - 20 3
Koláč z lístkového ce-
sta
1)
160 - 180 45 - 55 3
Slaný koláč
1)
230 12 - 20 3
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1)
Rúru predhrejte.
2)
Použite hlboký pekáč.
Pečenie mäsa
Na pečenie mäsa použite teplovzdorný
riad. Pozrite si informácie od výrobcu
riadu.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť
alebo získať kôrku, možno piecť v pekáči
bez pokrievky.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 až 2/3
doby pečenia podľa potreby obráťte.
Aby bolo mäso šťavnatejšie:
chudé mäso pečte v pekáči s
pokrievkou alebo vo vrecku na
pečenie.
veľké kusy pečeného mäsa a hydinu
niekoľkokrát podlejte počas pečenia
vlastnou šťavou.
Tabuľky pre pečenie mäsa
Hovädzie
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon
(W)
Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Dusené
mäso v
pekáči
Tradičné
pečenie
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
Bravčové
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Pliecko,
krkovička,
stehno
Turbo
Gril
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Sekaná Turbo
Gril
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
SLOVENSKY 10
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Bravčové
koleno
(predvare-
né)
Turbo
Gril
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Teľacie
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Pečená te-
ľacina
Turbo
Gril
1 200 160 - 180 50 - 70 1
Teľacie
koleno
Turbo
Gril
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
Jahňacie
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Jahňacie
stehno, pe-
čené jah-
ňacie
Turbo
Gril
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
Hydina
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Časti hydi-
ny
Turbo
Gril
0,2 - 0,25
každá
200 200 - 220 20 - 35 1
Kurča, po-
lovica
Turbo
Gril
0,4 - 0,5
každá
200 190 - 210 25 - 40 1
Kurča, vy-
kŕmené
Turbo
Gril
1 - 1.5 200 190 - 210 30 - 45 1
Kačka Turbo
Gril
1.5 - 2 200 180 - 200 45 - 65 1
SLOVENSKY 11
Ryba (v pare)
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Celá ryba Tradič-
né pe-
čenie
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Jedlá
Pokrm Funkcia Množstvo
(kg)
Výkon (W) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Sladké jed-
Teplo-
vzduš-
né Pe-
čenie
- 200 160 - 180 20 - 35 1
Slané jedlá
z uvare-
ných suro-
vín (rezan-
ce, zeleni-
na)
Teplo-
vzduš-
né Pe-
čenie
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
Slané jedlá
zo suro-
vých suro-
vín (zemia-
ky, zeleni-
na)
Teplo-
vzduš-
né Pe-
čenie
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
Gril
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
Rošt zasuňte do úrovne rúry odporúčanej
v tabuľke grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej úrovne rúry,
aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo
ryby.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte
pomocou funkcií grilu 5 minút.
UPOZORNENIE! Grilujte vždy pri
zatvorených dvierkach rúry.
SLOVENSKY 12
Gril
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
1. strana 2. strana
Hovädzie peče-
né, stredne pre-
pečené
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Hovädzie filety,
stredne prepe-
čené
230 20 - 30 20 - 30 1
Bravčový chrbát 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Teľací chrbát 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Jahňací chrbát 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Celá ryba, 500
– 1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Rýchly Gril
Pokrm Čas (min) Úroveň v rúre
1. strana 2. strana
Burgers / Fašírky 9 - 13 8 - 10 3
Bravčová fileta 10 - 12 6 - 10 2
Klobásy 10 - 12 6 - 8 3
Hovädzie / teľacie
steaky
7 - 10 6 - 8 3
Toast / Hrianky 1 - 3 1 - 3 3
Obložené hrianky 6 - 8 - 2
Mrazené pokrmy
Z pokrmu odstráňte obal. Pokrm položte
na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami.
Mohlo by dôjsť k predĺženiu času
rozmrazovania.
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pizza, mrazená 200 - 220 15 - 25 3
Americká pizza, mra-
zená
190 - 210 20 - 25 3
SLOVENSKY 13
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pizza, chladená 210 - 230 13 - 25 3
Malé pizze, mrazené 180 - 200 15 - 30 3
Hranolky, tenké
1)
210 - 230 20 - 30 3
Hranolčeky, hrubé
1)
210 - 230 25 - 35 3
Americké zemiaky,
krokety
1)
210 - 230 20 - 35 3
Opečené zemiakové
pyré
210 - 230 20 - 30 3
Lasagne/cannelloni,
čerstvé
170 - 190 35 - 45 2
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
160 - 180 40 - 60 2
Kuracie krídla 190 - 210 20 - 30 3
1)
Obráťte podľa potreby 2- až 3-krát.
Tabuľka Mrazené hotové jedlá
Pokrm Funkcia Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Mrazená pizza
1)
Tradičné pečenie podľa po-
kynov vý-
robcu
podľa pokynov
výrobcu
2
Zemiakové lu-
pienky
2)
(300 –
600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo Gril
200 - 220 podľa pokynov
výrobcu
2
Bagety
3)
Tradičné pečenie podľa po-
kynov vý-
robcu
podľa pokynov
výrobcu
2
Biskupský chlebí-
ček
Tradičné pečenie podľa po-
kynov vý-
robcu
podľa pokynov
výrobcu
2
1)
Rúru predhrejte.
2)
Podľa potreby 2- až 3-krát obráťte.
3)
Rúru predhrejte.
SLOVENSKY 14
Rozmrazovanie
Pokrm vyberte z obalu a položte ho na
tanier.
V rúre použite prvú úroveň zdola.
Jedlo nezakrývajte miskou ani tanierom,
pretože by sa tým mohol predĺžiť čas
rozmrazovania.
Pokrm Množstvo Čas rozmra-
zovania
(min.)
Dodatočný
čas rozmrazo-
vania (v min.)
Poznámky
Kurča 1 kg 100 - 140 20 - 30 Kurča položte na prevrátený ta-
nierik položený vo veľkom tanieri.
Po uplynutí polovice času obráťte.
Mäso 1 kg 100 - 140 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte.
Mäso 500 g 90 - 120 20 - 30 Po uplynutí polovice času obráťte.
Pstruh 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jahody 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Maslo 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Smotana 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Smotanu vyšľahajte, kým je mie-
stami ešte mierne zmrazená.
Torta 1,4 kg 60 60 -
Zaváranie
Používajte len zaváracie poháre
rovnakej veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím
viečkom ani s bajonetovým uzáverom
ani plechovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň
zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než
šesť litrových zaváracích pohárov.
Poháre rovnomerne naplňte a zatvorte.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne
1/2 litra vody, aby sa v rúre vytvorila
dostatočná vlhkosť.
Keď tekutina v pohároch začne vrieť (asi
po 35 - 60 minútach pri jednolitrových
pohároch), rúru vypnite alebo znížte
teplotu na 100 °C (pozrite si tabuľku).
Mäkké ovocie
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Jahody/čučoriedky/
maliny/zrelé egreše
160 - 170 35 - 45 -
SLOVENSKY 15
Kôstkovice
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Hrušky/dule/slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 -
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kaleráb/hrášok/
špargľa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry nechajte odstáť.
Sušenie
Pokrm Teplota (°C) Čas (hod.) Úroveň v rúre
Strukoviny 60 - 70 6 - 8 3
Paprika 60 - 70 5 - 6 3
Zelenina do polievky 60 - 70 5 - 6 3
Huby 50 - 60 6 - 8 3
Bylinky 40 - 50 2 - 3 3
Slivky 60 - 70 8 - 10 3
Marhule 60 - 70 8 - 10 3
Jablkové plátky 60 - 70 6 - 8 3
Hrušky 60 - 70 6 - 9 3
Chlieb
Predhriatie sa neodporúča.
SLOVENSKY 16
Pokrm Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Biely Chlieb 180 - 200 40 - 60 2
Bageta 200 - 220 35 - 45 2
Brioška 160 - 180 40 - 60 2
Ciabatta 200 - 220 35 - 45 2
Ražný Chlieb 180 - 200 50 - 70 2
Tmavý chlieb 180 - 200 50 - 70 2
Celozrnný chlieb 170 - 190 60 - 90 2
Varenie mikrovlnami
Tanier s jedlom položte na dno dutiny rúry
a v polovici doby prípravy ho obráťte.
Jedlo premiešajte v polovici doby prípravy
alebo rozmrazovania.
Pri ohreve nápojov vložte do fľaše alebo
pohára lyžicu, aby ste zabezpečili lepšiu
distribúciu tepla.
Ak neviete nájsť požadovaný recept,
vyhľadajte v tabuľkách podobný typ jedla.
Jedlo pred varením a ohrievaním prikryte.
Tipy pre mikrovlnnú prevádzku
Výsledky varenia/
rozmrazovania
Možné príčiny Riešenie
Jedlo je príliš suché. Výkon bol príliš vysoký.
Čas bol príliš dlhý.
Jedlo nebolo zakryté.
Nabudúce zvoľte nižší výkon a dlhší
čas.
Po uplynutí času va-
renia jedlo stále nie
je rozmrazené, horú-
ce alebo uvarené.
Čas bol príliš krátky. Nastavte dlhší čas. Nezvyšujte mi-
krovlnný výkon.
Jedlo je prehriate na
okrajoch ale ešte
stále nie je hotové
uprostred.
Výkon bol príliš vysoký.
Jedlo ste počas varenia ne-
otočili.
Nabudúce zvoľte nižší výkon a dlhší
čas.
SLOVENSKY 17
Rozmrazovanie mäsa
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Steak (0,2 kg) 100 5 - 7 5 - 10
Mleté mäso (0,5 kg) 100 10 - 15 5 - 10
Rozmrazovanie hydiny
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Kurča (1 kg) 100 25 - 30 10 - 20
Kuracie prsia (0,15 kg) 100 3 - 5 10 - 15
Kuracie stehná (0,15 kg) 100 3 - 5 10 - 15
Rozmrazovanie rýb
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia
(min.)
Celá ryba (0,5 kg) 100 10 - 15 5 - 10
Rybie filé (0,5 kg) 100 12 - 15 5 - 10
Rozmrazovanie mliečnych produktov
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Maslo (0,25 kg) 100 3 - 4 5 - 10
Strúhaný syr (0,2 kg) 100 2 - 3 10 - 15
Rozmrazovanie koláčov/pečiva
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Kysnutý koláč (1 kus) 200 2 - 3 15 - 20
Tvarohový koláč (1 kus) 100 2 - 4 15 - 20
Suchý koláč (napr. piškótová
torta) (1 kus)
200 2 - 4 15 - 20
Chlieb (1 kg) 200 15 - 20 5 - 10
Nakrájaný chlieb (0,2 kg) 200 3 - 5 5 - 10
Rožky (4 kusy) 200 2 - 4 2 - 5
Rozmrazovanie ovocia
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Ovocie (0,25 kg) 100 5 - 10 10 - 15
SLOVENSKY 18
Zohrievanie
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Jedlo pre deti vo fľaškách
(0,2 kg)
300 1 - 2 -
Detské mlieko (180 ml); do
fľaše vložte lyžičku
600 0:20 - 0:40 -
Polotovary (0,5 kg) 600 6 - 9 2 - 5
Mrazené hotové jedlá (0,5
kg)
400 10 - 15 2 - 5
Mlieko (200 ml) 1000 1 - 1:30 -
Voda (200 ml) 1000 1:30 - 2 -
Omáčka (200 ml) 600 1 - 3 -
Polievka (300 ml) 600 3 - 5 -
Topenie
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Čokoláda/čokoládová pole-
va (0,15 kg)
300 2 - 4 -
Maslo (0,1 kg) 400 0:30-1:30 -
Varenie
Pokrm Výkon (W) Čas (min) Čas odstátia (min.)
Celá ryba (0,5 kg) 500 8 - 10 2 - 5
Rybie filé (0,5 kg) 400 4 - 7 2 - 5
Zelenina, čerstvá (0,5 kg +
50 ml vody)
600 5 - 15 -
Zelenina, mrazená (0,5 kg +
50 ml vody)
600 10 - 20 -
Zemiaky v šupke (0,5 kg) 600 7 - 10 -
Ryža (0,2 kg + 400 ml vody) 600 15 - 18 -
Popkorn 1000 1:30 - 3 -
SLOVENSKY 19
Kombinovaná funkcia mikrovlnnej rúry
Skracuje tepelnú úpravu jedla a umožňuje
jeho zapečenie.
Kombinované funkcie: Gril a Microwave.
Pokrm Riad používaný v rúre Výkon
(W)
Teplota
(°C)
Čas
(min)
Úroveň
v rúre
Čas odstátia
(min.)
2 polovičky
kurčaťa (2 x
0,55 kg)
Okrúhla sklenená for-
ma, Ø 26 cm
300 220 40 2 5
Zapečené
zemiaky (1
kg)
Gratinované jedlo 300 200 40 2 10
Pečená brav-
čová krkovič-
ka (1,1 kg)
Sklenená nádoba so
sitkom
300 200 70 1 10
Informácie pre skúšobne
Funkcia mikrovĺn
Testy podľa IEC 60705.
Pokrm Výkon (W) Množstvo
(kg)
Úroveň
v rúre
1)
Čas (min) Poznámky
Piškótový ko-
láč
600 0.475 Spodný 7 - 9 Nádobu otočte o 1/4
po uplynutí polovice
doby prípravy jedla.
Fašírka 400 0.9 2 25 - 32 Nádobu otočte o 1/4
po uplynutí polovice
doby prípravy jedla.
Vaječný ná-
kyp
300 1 Spodný 18 -
Rozmrazo-
vanie mäsa
100 0.5 Spodný 7 - 8 V polovici doby prípra-
vy mäso obráťte.
1)
Ak nie je inak určené, použite drôtený rošt.
Kombinovaná funkcia mikrovlnnej rúry
Testy podľa IEC 60705.
SLOVENSKY
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

IKEA OV27 Recipe book

Typ
Recipe book