1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
1.1 Tradičná zelenina
Kuchynský riad:
• Používať možno každý kuchynský
riad, ktorý je tepelne odolný najmenej
do 100 °C.
Prísady:
• 400 g karfiolu
• 200 g mrkvy
• 200 g kalerábu
• 200 g žltej a červenej papriky
Príprava:
Karfiol opláchnite a rozdeľte ho na
ružičky. Mrkvu a kaleráby očistite a
nakrájajte na kúsky vhodné do úst.
Papriku umyte a nakrájajte na prúžky.
Všetku zeleninu dajte do otvorenej
nádoby a varte bez pridania vody. Pri
tejto metóde prípravy nemusíte používať
korenie ani soľ.
• Čas v spotrebiči: 30 minút
• Úroveň v rúre: 3
1.2 Zapečené zemiaky
Prísady:
• 1 000 g zemiakov
• 1 čajová lyžička soli, rovnaké
množstvo čierneho korenia a
muškátového orieška
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g nastrúhaného syra
• 200 ml mlieka
• 200 ml smotany
• 4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte.
Teplovzdornú zapekaciu nádobu vytrite
strúčikmi cesnaku a vymastite ju trochou
masla.
Polovicu okorenených zemiakových
plátkov rozložte na dno misy a posypte
ich časťou strúhaného syra. Zvyšok
zemiakových plátkov uložte do ďalšej
vrstvy a tú posypte zvyškom
nastrúhaného syra.
Druhý strúčik cesnaku rozpučte a
rozmiešajte s mliekom a smotanou.
Zemiaky polejte touto zmesou a zvyšok
masla vo vločkách rozložte po povrchu.
• Čas v spotrebiči: 70 minút
• Úroveň v rúre: 2
1.3 Biely chlieb
Prísady:
• 1 000 g múky
• 40 g čerstvého droždia alebo 20 g
sušeného droždia
• 650 ml mlieka
• 15 g soli
Ostatné:
• Vymastený plech na pečenie alebo
plech vystlaný papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy.
Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku a
pridajte do múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne cesto. V závislosti od
kvality múky možno bude treba na
dosiahnutie vláčnosti cesta pridať trochu
mlieka.
Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem.
Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z
nich dva pozdĺžne bochníky a položte ich
na vymastený plech na pečenie alebo na
plech na pečenie pokrytý papierom na
pečenie.
Bochníky nechajte vykysnúť ešte raz na
dvojnásobný objem.
Pred pečením posypte trochou múky a
ostrým nožom ich po uhlopriečke narežte
3 – 4 rezmi do hĺbky 1 cm.
• Čas v spotrebiči: 55 minút
• Úroveň v rúre: 2
1.4 Pošírované ryby (pstruh)
Prísady:
• 4 pstruhy, 250 – 300 g na kus
• citrónová šťava, čierne korenie, soľ
Príprava:
Pstruhy dôkladne umyte znútra i zvonku,
pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte
a vložte po 2 do antikorovej formy
2