Ryby/Morské Plody
Treska
Prísady:
• 800 g sušenej tresky
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 2 veľké cibule
• 6 ošúpaných strúčikov cesnaku
• 2 póry
• 6 červených papričiek
• 1/2 konzervy nakrájaných paradajok
(200 g)
• 200 ml bieleho vína
• 200 ml bujónu
• korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na ďalší
deň nechajte tresku odtiecť a vložte ju do
hrnca s čerstvou vodou, položte na varný
panel a priveďte do varu. Potom ju
odstavte a nechajte vychladnúť.
Pridajte do panvice olivový olej a nechajte
zohriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju
nakrájajte, rozdrvte očistené strúčiky
cesnaku, nakrájajte pór a umyte ho. Všetko
pridajte do panvice s horúcim tukom a
rýchlo osmažte. Z papriky odstráňte
jadierka a nakrájajte ich na prúžky. Potom
ich vložte do panvice aj s posekanými
paradajkami.
Pridajte biele víno a bujón a nechajte chvíľu
slabo vrieť. Okoreňte korením, soľou,
tymianom a oreganom a nechajte v panvici
pomaly vrieť ďalších 15 minút.
Z hrnca vyberte vychladnutú sušenú tresku
a utrite ju do sucha kuchynským papierom.
Odstráňte kožu, kosti a všetky plutvy. Rybie
mäso rozoberte na menšie kúsky a vložte
do teplu odolnej nádoby spolu so
zeleninou.
• Čas v spotrebiči: 30 minút
• Úroveň v rúre: 1
Rybie filé
Prísady:
• 600 – 700 g filé zo zubáča, lososa alebo
morského pstruha
• 150 g nastrúhaného syra
• 250 ml smotany
• 50 g strúhanky
• 1 čajová lyžička estragónu
• petržlenová vňať, nasekaná
• soľ, čierne korenie
• citrón
• Maslo
Príprava:
Filé pokropte citrónovou šťavou a nechajte
ho chvíľu marinovať, potom zvyšnú šťavu
utrite kuchynským papierom. Rybie filé
ochuťte z oboch strán soľou a čiernym
korením. Potom rybie filé položte do
maslom potretej teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strúhanku,
estragón a nasekanú petržlenovú vňať.
Zmes hneď rozotrite na rybie filé a na zmes
dajte malé vločky masla.
• Čas v spotrebiči: 35 minút
• Úroveň v rúre: 3
Ryba v soli
Prísady:
• celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
• 2 nenavoskované citróny
• 1 hlavička fenikla
• 4 výhonky čerstvého tymianu
• 3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z dvoch
nenavoskovaných citrónov.
Feniklom nakrájaným na tenké plátky a
výhonkami čerstvého tymianu naplňte rybu.
SLOVENSKY
18