IKEA KULINAOVPX Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Kniha receptov
SK
Obsah
Tabuľky varenia 3
Automatické programy 14
Ryby/Morské Plody 18
Hydina 20
Mäso 21
Pečené Jedlá 25
Pizza/Slaný Koláč 29
Koláč 32
Chlieb/Pečivo 39
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez predchádzajúceho upozornenia.
Tabuľky varenia
Čas pečenia
Čas pečenia závisí od typu pokrmu, jeho
konzistencie a objemu.
Spočiatku sledujte priebeh pečenia. Pri
používaní spotrebiča sami zistíte
najvhodnejšie nastavenia (varný stupeň, čas
pečenia, atď.) pre kuchynský riad, recepty
a množstvá, ktoré používate.
Postupujte najprv podľa pokynov na obale
výrobku. Ak tieto pokyny nie sú k dispozícii,
pozrite si tabuľky.
Teploty a časy pečenia uvedené
v tabuľkách sú iba orientačné.
Závisia od konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých
prísad.
Tipy pre špeciálne funkcie ohrevu rúry
Uchovať Teplé
Táto funkcia vám umožňuje uchovať jedlo
teplé. Teplota sa automaticky nastaví na 80
°C.
Ohrev Tanierov
Táto funkcia vám umožňuje nahriať taniere
a riad pred podávaním. Teplota sa
automaticky nastaví na 70 °C.
Na drôtený rošt rovnomerne umiestnite
taniere a riad nad seba. Použite prvú
úroveň v rúre. Po polovici času ohriatia
vymeňte ich miesta.
Kysnutie Cesta
Táto funkcia vám umožňuje kysnutie cesta.
Cesto vložte do veľkej nádoby a zakryte ho
vlhkou utierkou alebo plastovou fóliou.
Nastavte funkciu: Kysnutie Cesta a čas
pečenia.
Rozmrazovanie
Jedlo vyberte z obalu a položte ho na
tanier. Jedlo nezakrývajte, môže sa tým
predĺžiť čas rozmrazovania. Použite prvú
úroveň v rúre.
SLOVENSKY
3
Pečenie mäsa a nemäsových pokrmov
Koláče
Pokrm Tradičné pečenie Teplovzdušné Pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Šľahané
cestá
170 2 160 3 (2 a 4) 45 - 60 Vo forme
na koláče
Linecké ce-
sto
170 2 160 3 (2 a 4) 20 - 30 Vo forme
na koláče
Tvarohový
koláč
170 1 165 2 80 - 100 V 26 cm
forme na
koláče
Závin 175 3 150 2 60 - 80 Na plechu
na pečenie
Torta s
džemom
170 2 165 2 (vľavo a
vpravo)
30 - 40 V 26 cm
forme na
koláče
Vianočná
štóla/
Koláč so
sušeným
ovocím
160 2 150 2 90 - 120 V 20 cm
forme na
koláče.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Slivkový
koláč
175 1 160 2 50 - 60 Vo forme
na chlieb.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Sušienky/
pásy slad-
kého peči-
va
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Na plechu
na pečenie
Snehové
pusinky –
jedna úro-
veň
120 3 120 3 80 - 100 Na plechu
na pečenie
SLOVENSKY 4
Pokrm Tradičné pečenie Teplovzdušné Pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Snehové
pusinky –
dve úrovne
- - 120 2 a 4 80 - 100 Na plechu
na peče-
nie.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Buchtičky 190 3 190 3 12 - 20 Na plechu
na peče-
nie.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Veterníky –
jedna úro-
veň
190 3 170 3 25 - 35 Na plechu
na pečenie
Veterníky –
dve úrovne
- - 170 2 a 4 35 - 45 Na plechu
na pečenie
Plochý ko-
láč
180 2 170 2 45 - 70 V 20 cm
forme na
koláče
Koláč so
sušeným
ovocím
160 1 150 2 110 - 120 V 24 cm
forme na
koláče
Viktóriin
koláč
170 1 160 2 (vľavo a
vpravo)
30 - 50 V 20 cm
forme na
koláče
SLOVENSKY 5
Chlieb a pizza
Pokrm Tradičné pečenie Teplovzdušné Pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Biely chlieb 190 1 190 1 60 - 70 1 – 2 kusy,
hmotnosť
jedného
kusa 0,5 kg
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Ražný
chlieb
190 1 180 1 30 - 45 Vo forme
na chlieb
Pečivo z
chlebové-
ho cesta
190 2 180 2 (2 a 4) 25 - 40 6 – 8 rož-
kov na ple-
chu na pe-
čenie.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Pizza 230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 V plechu
na pečenie
alebo
hlbokom
pekáči.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Pagáče 200 3 190 3 10 - 20 Na plechu
na peče-
nie.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
SLOVENSKY 6
Zapekané jedlá
Pokrm Tradičné pečenie Teplovzdušné Pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Zapekané
cestoviny
200 2 180 2 40 - 50 Vo forme
Zapekaná
zelenina
200 2 175 2 45 - 60 Vo forme
Slané kolá-
če
180 1 180 1 50 - 60 Vo forme.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Lasagne 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Vo forme.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Cannelloni 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Vo forme.
Rúru pred-
hrievajte
10 minút
Mäso
Pokrm Tradičné pečenie Teplovzdušné Pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Hovädzie 200 2 190 2 50 - 70 Na drôte-
nom rošte
Bravčové 180 2 180 2 90 - 120 Na drôte-
nom rošte
Teľacie 190 2 175 2 90 - 120 Na drôte-
nom rošte
Krvavý an-
glický roz-
bif
210 2 200 2 50 - 60 Na drôte-
nom rošte
Stredne
prepečený
anglický
rozbif
210 2 200 2 60 - 70 Na drôte-
nom rošte
SLOVENSKY 7
Pokrm Tradičné pečenie Teplovzdušné Pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Prepečený
anglický
rozbif
210 2 200 2 70 - 75 Na drôte-
nom rošte
Bravčové
pliecko
180 2 170 2 120 - 150 s kožou
Bravčové
koleno
180 2 160 2 100 - 120 2 kusy
Jahňacie 190 2 175 2 110 - 130 Stehno
Kurča 220 2 200 2 70 - 85 Vcelku
Morka 180 2 160 2 210 - 240 Vcelku
Kačka 175 2 220 2 120 - 150 Vcelku
Hus 175 2 160 1 150 - 200 Vcelku
Králik 190 2 175 2 60 - 80 Porciovaný
Zajac 190 2 175 2 150 - 200 Porciovaný
Bažant 190 2 175 2 90 - 120 Vcelku
Ryby
Pokrm Tradičné pečenie Teplovzdušné Pečenie Čas (min) Poznámky
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Teplota (°C) Úroveň
v rúre
Pstruh/
pražma
morská
190 2 175 2 40 - 55 3 – 4 ryby
Tuniak/
losos
190 2 175 2 35 - 60 4 – 6 filiet
Gril
Prázdnu rúru predhrievajte 3
minút pred pečením.
SLOVENSKY 8
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň
v rúre
Kusy Množstvo
(kg)
1. strana 2. strana
Steaky z fi-
liet
4 0.8 max. 12 - 15 12 - 14 4
Hovädzie
steaky
4 0.6 max. 10 - 12 6 - 8 4
Klobásy 8 - max. 12 - 15 10 - 12 4
Bravčové
kotlety
4 0.6 max. 12 - 16 12 - 14 4
Kurča (roz-
delené na
2 časti)
2 1.0 max. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - max. 10 - 15 10 - 12 4
Kuracie
prsia
4 0.4 max. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 0.6 max. 20 - 30 - 4
Fileta z ry-
by
4 0.4 max. 12 - 14 10 - 12 4
Zapekané
sendviče
4 - 6 - max. 5 - 7 - 4
Hrianky 4 - 6 - max. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo Gril
Hovädzie mäso
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzie pečené
alebo fileta, nepre-
pečené
1)
na cm hrúbky 190 - 200 5 - 6 1 alebo 2
Hovädzie pečené
alebo fileta, stredne
prepečené
1)
na cm hrúbky 180 - 190 6 - 8 1 alebo 2
SLOVENSKY 9
Pokrm Množstvo Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Hovädzie pečené
alebo fileta, prepe-
čené
1)
na cm hrúbky 170 - 180 8 - 10 1 alebo 2
1)
Rúru predhrejte.
Bravčové
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pliecko, krkovička,
stehno
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 alebo 2
Kotleta, rebierka 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 alebo 2
Sekaná 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 alebo 2
Bravčové koleno
(predvarené)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 alebo 2
Teľacie mäso
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Pečené teľacie 1 160 - 180 90 - 120 1 alebo 2
Teľacie koleno 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 alebo 2
Jahňacie mäso
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Jahňacie steh-
no, pečené jah-
ňacie
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 alebo 2
Jahňací chrbát 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 alebo 2
Hydina
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Časti hydiny 0,2 - 0,25 každá 200 - 220 30 - 50 1 alebo 2
Kurča, polovica 0,4 - 0,5 každá 190 - 210 35 - 50 1 alebo 2
Kurča, vykŕmené 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 alebo 2
Kačka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 alebo 2
Hus 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 alebo 2
Morka 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 alebo 2
SLOVENSKY 10
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Morka 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 alebo 2
Ryba
Pokrm Množstvo (kg) Teplota (°C) Čas (min) Úroveň v rúre
Celá ryba do 1
kg
1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 alebo 2
Pomalé Pečenie
Túto funkciu použite na prípravu chudých,
jemných kúskov mäsa a rýb pri maximálnej
teplote 65 °C. Túto funkciu nemôžete použiť
pre niektoré recepty ako napr. dusené
mäso alebo mastné bravčové pečené.
Pomocou teplotnej sondy môžete
zabezpečiť správnu vnútornú teplotu mäsa
(pozrite si tabuľku pre teplotnú sondu).
Počas prvých 10 minút môžete nastaviť
teplotu rúry v rozsahu od 80 °C do 150 °C.
Predvolená teplota je 90 °C. Po nastavení
teploty bude rúra ďalej piecť pri 80 °C. Pri
príprave hydiny nepoužívajte túto funkciu.
Pri použití tejto funkcie
pripravujte vždy pokrm bez
pokrievky.
1. Mäso prudko opečte na pekáči na
varnom paneli pri vysokej teplote – asi 1
až 2 minúty zo všetkých strán.
2. Mäso vložte do horúceho pekáča a
vložte ho do rúry na drôtený rošt.
3. Do mäsa zastrčte teplotnú sondu.
4. Zvoľte funkciu: Pomalé Pečenie a
nastavte správnu koncovú teplotu.
Teplotu nastavte na 120 °C.
Pokrm Čas (min) Úroveň v rú-
re
Hovädzie peče-
né, 1 – 1,5 kg
120 - 150 1
Hovädzie filety,
1 – 1,5 kg
90 - 150 3
Teľacie pečené,
1 – 1,5 kg
120 - 150 1
Steaky, 0,2 –
0,3 kg
20 - 40 3
Rozmrazovanie
Pokrm Množstvo
(kg)
Čas rozmra-
zovania (min.)
Dodatočný čas
rozmrazovania (v
min.)
Poznámky
Kurča 1.0 100 - 140 20 - 30 Kurča položte na obráte-
ný tanierik vložený do
veľkého taniera. Po uply-
nutí polovice času obráť-
te.
SLOVENSKY 11
Pokrm Množstvo
(kg)
Čas rozmra-
zovania (min.)
Dodatočný čas
rozmrazovania (v
min.)
Poznámky
Mäso 1.0 100 - 140 20 - 30 Po uplynutí polovice času
obráťte.
Mäso 0.5 90 - 120 20 - 30 Po uplynutí polovice času
obráťte.
Pstruh 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Jahody 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Maslo 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Smotana 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Smotana sa dá výborne
vyšľahať, aj keď je čia-
stočne zamrznutá.
Torta 1.4 60 60 -
Zaváranie
Používajte len zaváracie poháre rovnakej
veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím
viečkom ani s bajonetovým uzáverom ani
plechovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než
šesť litrových zaváracích pohárov.
Poháre rovnomerne naplňte a zatvorte.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2
litra vody, aby sa v rúre vytvorila
dostatočná vlhkosť.
Keď sa tekutina v pohároch začne variť (asi
po 35 – 60 minútach pri jednolitrových
pohároch), rúru vypnite alebo znížte teplotu
na 100 °C (pozrite si tabuľku).
Mäkké ovocie
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Jahody/čučoriedky/
maliny/zrelé egreše
160 - 170 35 - 45 -
SLOVENSKY 12
Kôstkovice
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Hrušky/dule/slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Pokrm Teplota (°C) Čas varenia, kým te-
kutina nezačne slabo
vrieť (v min.)
Ďalšie varenie pri
100 °C (min.)
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 -
Miešaná zelenina 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kaleráb/hrášok/
špargľa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Po vypnutí rúry nechajte odstáť.
Sušenie
Plechy pokryte papierom odolným voči tuku
alebo papierom na pečenie.
Aby ste dosiahli lepší výsledok, po uplynutí
polovice času sušenia rúru vypnite, otvorte
dvierka, pokrm nechajte na jednu noc
vychladnúť a až potom dokončite sušenie.
Zelenina
Pred jeden plech na pečenie použite tretiu úroveň v rúre.
Pre 2 plechy použite prvú a štvrtú úroveň v rúre.
Pokrm Teplota (°C) Čas (hod.)
Strukoviny 60 - 70 6 - 8
Paprika 60 - 70 5 - 6
Zelenina na kvasenie 60 - 70 5 - 6
Huby 50 - 60 6 - 8
Bylinky 40 - 50 2 - 3
SLOVENSKY 13
Ovocie
Pokrm Teplota (°C) Čas (hod.) Úroveň v rúre
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Marhule 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Jablkové plátky 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Hrušky 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Tabuľka vnútornej teploty pri použití
teplotnej sondy
Pokrm Teplota vo vnútri po-
krmu (°C)
Teľacie pečené 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Krvavý anglický
rozbif
45 - 50
Stredne prepeče-
ný anglický rozbif
60 - 65
Prepečený an-
glický rozbif
70 - 75
Pokrm Teplota vo vnútri po-
krmu (°C)
Bravčové pliecko 80 - 82
Bravčové koleno 75 - 80
Jahňacie 70 - 75
Kurča 98
Zajac 70 - 75
Pstruh/pražma
morská
65 - 70
Tuniak/losos 65 - 70
Automatické programy
VAROVANIE! Pozrite si kapitoly
ohľadne bezpečnosti.
Automatické programy
Ponuka: Sprievodca Pečením— ponúka
vám optimálne nastavenia pre každý typ
pokrmu. Môžete ich upravovať podľa
vašich preferencií.
Hmotnostný Program— automaticky
vypočíta čas varenia po zadaní hmotnosti
jedla.
Program s teplotnou sondou— automaticky
vypočíta čas varenia po zadaní vnútornej
teploty.
Ponuka: Recepty — používa
preddefinované nastavenia pre pokrm.
Pokrm pripravte podľa receptu z tejto
knihy.
SLOVENSKY 14
Sprievodca Pečením
Kategória pokrmu: Ryby/Morské Plody
Pokrm
Ryby Pečená ryba
Rybie Prsty
Rybie filé, zmrazené
Celá malá ryba, gri-
lovaná
Celá ryba, grilova-
Celá ryba, grilova-
Losos Vcelku -
Kategória pokrmu: Hydina
Pokrm
Hydina Bez Kostí -
Kurča
Kuracie krídla, čer-
stvé
Kuracie krídla, mra-
zené
Kuracie stehná, čer-
stvé
Kuracie stehná,
mrazené
Kurča, 2 polovice
Kategória pokrmu: Mäso
Pokrm
Hovädzie
Dusené mäso
Sekaná
Pokrm
Hovädzie Pečené
Neprepečený
Neprepečený
Stredne Prepečený
Stredne Prepečený
Prepečený
Prepečený
Hovädzie Po Škan-
dinávsky
Neprepečený
Stredne Prepečený
Prepečený
Bravčové
Rebierka
Brav. koleno, pred-
varené
Bravčové Stehno
Bravčové karé
Krkovička
Bravčové Plece
Teľacie
Teľacie Koleno
Hovädzia roštenka
Pečené teľacie
Jahňacie
Jahňacie stehno
Jahňací chrbát
Jahňacie pečené,
stredne
SLOVENSKY 15
Pokrm
Zverina
Zajac
Noha zajaca
Zajačí chrbát
Srnčie/Jelenie
Srnčie stehno
Srnčí/jelení chrb-
át
Pečená zverina
Karé z diviny
Kategória pokrmu: Pečené Jedlá
Pokrm
Lasagne/cannello-
ni, zmraz.
-
Gratinovaná zeleni-
na
-
Sladké Jedlá -
Kategória pokrmu: Pizza/Slaný Koláč
Pokrm
Pizza
Pizza, tenká
Pizza, extra oblože-
nie
Pizza, mrazená
Americká pizza,
mrazená
Pizza, chladená
Malé pizze, mraze-
Bageta s roztop. sy-
rom
-
Alsaský Slaný Koláč -
Pokrm
Švajčiarsky koláč,
pikantný
-
Slaný Lotrinský Ko-
láč
-
Slaný Koláč -
Kategória pokrmu: Koláč/Sušienky
Pokrm
Kysnutá Bábovka -
Obložený jabl. ko-
láč
-
Piškótový Koláč -
Jablkový Koláč -
Tvarohový Koláč,
Forma
-
Brioška -
Koláč Madeira -
Torta -
Švaj. koláč, sladký -
Mandľový Koláč -
Muffiny -
Jemné Pečivo -
Prúžky Pečiva -
Koláčiky Plnené
Šľahačkou
-
Pečivo Z Lístkového
Cesta
-
Veterníky -
Mandľové Sušienky -
SLOVENSKY 16
Pokrm
Sušienky Z Krehké-
ho Cesta
-
Vianočka -
Jablkový závin,
zmrazený
-
Koláč na plechu
Piškótové Cesto
Kysnuté Cesto
Tvarohový Koláč,
Plech
-
Brownies - Čok. Su-
šienky
-
Piškótová Roláda -
Kysnutý Koláč -
Koláč S Mrveničkou -
Cukrový Koláč -
Korpus Z Cesta
Krehké Cesto
Piškotový Korpus
Na Koláč
Ovocný Koláč
Ovocný koláč z
krehkého cesta
Piškótový Koláč S
Ovocím
Kysnuté Cesto
Kategória pokrmu: Chlieb/Pečivo
Pokrm
Pečivo Pečivo, mrazené
Pokrm
Ciabatta -
Chlieb
Veniec Z Kysnutého
Cesta
Vianočka
Nízky Chlieb
Kategória pokrmu: Prílohy
Pokrm
Hranolčeky, tenké -
Hranolčeky, hrubé -
Hranolčeky, mraze-
-
Americké Zemiaky,
Krokety
-
Americké Zemiaky -
Opečené Zemiako-
vé Pyré
-
Keď je potrebné zmeniť
hmotnosť alebo vnútornú teplotu
pokrmu, pomocou tlačidiel
alebo nastavte nové hodnoty.
Recepty
Pokrmy sú rozdelené na viaceré kategórie:
Ryby/Morské Plody
Hydina
Mäso
Pečené Jedlá
Pizza/Slaný Koláč
Koláč/Sušienky
Chlieb/Pečivo
SLOVENSKY
17
Ryby/Morské Plody
Treska
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených papričiek
1/2 konzervy nakrájaných paradajok
(200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na ďalší
deň nechajte tresku odtiecť a vložte ju do
hrnca s čerstvou vodou, položte na varný
panel a priveďte do varu. Potom ju
odstavte a nechajte vychladnúť.
Pridajte do panvice olivový olej a nechajte
zohriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju
nakrájajte, rozdrvte očistené strúčiky
cesnaku, nakrájajte pór a umyte ho. Všetko
pridajte do panvice s horúcim tukom a
rýchlo osmažte. Z papriky odstráňte
jadierka a nakrájajte ich na prúžky. Potom
ich vložte do panvice aj s posekanými
paradajkami.
Pridajte biele víno a bujón a nechajte chvíľu
slabo vrieť. Okoreňte korením, soľou,
tymianom a oreganom a nechajte v panvici
pomaly vrieť ďalších 15 minút.
Z hrnca vyberte vychladnutú sušenú tresku
a utrite ju do sucha kuchynským papierom.
Odstráňte kožu, kosti a všetky plutvy. Rybie
mäso rozoberte na menšie kúsky a vložte
do teplu odolnej nádoby spolu so
zeleninou.
Čas v spotrebiči: 30 minút
Úroveň v rúre: 1
Rybie filé
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa alebo
morského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
petržlenová vňať, nasekaná
soľ, čierne korenie
citrón
Maslo
Príprava:
Filé pokropte citrónovou šťavou a nechajte
ho chvíľu marinovať, potom zvyšnú šťavu
utrite kuchynským papierom. Rybie filé
ochuťte z oboch strán soľou a čiernym
korením. Potom rybie filé položte do
maslom potretej teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strúhanku,
estragón a nasekanú petržlenovú vňať.
Zmes hneď rozotrite na rybie filé a na zmes
dajte malé vločky masla.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Ryba v soli
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlavička fenikla
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z dvoch
nenavoskovaných citrónov.
Feniklom nakrájaným na tenké plátky a
výhonkami čerstvého tymianu naplňte rybu.
SLOVENSKY
18
Polovicu kamennej soli presypte do
zapekacej formy a na vrch položte rybu.
Druhú polovicu kamennej soli nasypte na
rybu a pevne ju zatlačte.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Losos, filety
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
(400 g)
4 filety lososa
šťava z citróna
soľ a čierne korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vetvička čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte ich, rozštvrťte a
varte v osolenej vode 25 minút. Potom ich
osušte a nakrájajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte.
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na
malé kúsky. Cibuľu a cesnak zmiešajte s
posekanými paradajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou šťavou
a nechajte ich marinovať. Potom ich osušte,
osoľte a okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich do
vymastenej teplovzdornej nádoby,
okoreňte a na vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym
vínom. Na vrchu posypte rozmarínom a
tymianom.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Plnené Calamari
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžice píniových orechov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej
petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom
ho umyte pod tečúcou vodou.
Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte a
osmažte ju s dvomi polievkovými lyžicami
olivového oleja do sklovita. K cibuli pridajte
dlhozrnnú ryžu, píniové orechy, hrozienka a
posekanú petržlenovú vňať, osoľte,
okoreňte a pridajte šťavu z citróna.
Kalmara voľne naplňte touto zmesou a
zašite otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice
olivového oleja a kalmara osmažte na
varnej zóne. Pridajte víno a paradajkovú
šťavu.
Pekáč zakryte vekom a vložte do
spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY
19
Hydina
Kuracie Stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných
konzervovaných húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč.
Zvyšné prísady spolu zmiešajte a polejte
nimi kuracie stehná.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Kohút na víne
Prísady:
1 kurča
soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených
kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, okoreňte soľou a korením a
poprášte múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča
osmažte zo všetkých strán. Prilejte biele
víno, kurací vývar a sójovú omáčku a
priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian, slaninu,
huby, šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou
a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené Kura
Prísady:
1 kurča, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej vňate
20 g masla
1 vajce
soľ a čierne korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej, soľ,
papriku a votrite ju do kurčaťa.
Plnka: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Do
panvice dajte nakrájanú cibuľu,
petržlenovú vňať a maslo a nechajte
podusiť. Najemno nakrájajte srdce, pečeň a
žalúdok a pridajte vajce. Potom všetko
spolu zmiešajte a ochuťte soľou a korením.
Kurča položte na pekáč prsiami nadol a
vložte do spotrebiča. Po 30 minútach
obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečená kačica na pom.
Prísady:
SLOVENSKY
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINAOVPX Recipe book

Typ
Recipe book