04/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
SK
Espresso
Návod na použitie
■ Pred použitím tohto spotrebiča sa, prosím, oboznámte snávodom najeho
obsluhu, ato ajvprípade, že ste už oboznámení spoužívaním spotrebičov
podobného typu. Používajte spotrebič iba tak, ako je popísané vtomto
návode napoužitie. Návod uschovajte pre prípad ďalšej potreby.
■
Minimálne počas trvania zákonného práva zchybného plnenia, prípadne
záruky za akosť odporúčame uschovať originálny prepravný kartón, baliaci
materiál, pokladničný doklad apotvrdenie o rozsahu zodpovednosti
predávajúceho alebo záručný list. Vprípade prepravy odporúčame zabaliť
spotrebič opäť do originálnej škatule od výrobcu.
POPIS SPOTREBIČA
A1 Plocha na nahrievanie šálok
A2 Svetelná indikácia zapnutia
A3 Indikátor teploty vody na
prípravu kávy
A4 Indikátor teploty vody pre výdaj
pary
A5 Tlačidlo na prepínanie medzi
režimom prípravy kávy avýdaja
pary
A6 Hlava na sparenie
A7 Páka svypúšťaním kávy
A8 Vyťahovacia mriežka
A9 Vyťahovacia tácka na
odkvapkávanie
A10 Sklopné veko sdržadlom
A11 Vyťahovací zásobník na vodu
sobjemom 1,5 l
A12 Otočný volič s3 voľbami
– príprava kávy ,
pohotovostný režim avýdaj
pary
A13 Bojler (bez vyobrazenia)
A14 Otočná tryska na paru
A15 Snímateľný nadstavec na
šľahanie mlieka
A16 Prepínač ON/OFF
(zapnuté/vypnuté)
A17 Antikorový filter na 1 šálku kávy
A18 Antikorový filter na 2 šálky kávy
A19 Odmerka na kávu spiestom
PRED PRVÝM POUŽITÍM SPOTREBIČA
1. Zo spotrebiča odoberte všetok obalový materiál,ochranné fólie, reklamné
štítky či etikety.
2. Spotrebič inštalujte na rovný, suchý ačistý povrch. Zo spotrebiča vyberte
zásobník na vodu A11 a vypláchnite ho čistou vodou s prídavkom
malého množstva neutrálneho kuchynského saponátu. Potom ho riadne
vypláchnite čistou vodou, osušte avložte späť na svoje miesto.
3. Vyťahovaciu táckuna odkvapkávanie A9 s mriežkou A8 vytiahnite,
poutierajte navlhčenou utierkou, osušte avložte naspäť do spodnej časti
spotrebiča
4. Páku A7, odmerku na kávu A19 aantikorové filtre A17 aA18 umyte pod
čistou tečúcou vodou s prídavkom kuchynského saponátu. Potom ho
opláchnite čistou vodou avysušte.
5. Vonkajší povrch spotrebiča utrite mierne navlhčenou handričkou apotom
riadne utrite dosucha.
6. Než pripravíte prvú šálku kávy, pustite spotrebič zhruba na 60 sekúnd
naprázdno, tzn. so zásobníkom A11 naplneným vodou, ale bez kávy
naplnenej vo filtri. Tým dôjde k prečisteniu vnútorných komponentov
ahlavy na sparenie A6. Pod pákou A7 musí byť umiestnená dostatočne
veľká nádoba, do ktorej bude vytekať horúca voda. Pokyny pre spustenie
spotrebiča sú uvedené vkapitole Použitie spotrebiča.
POUŽITIE SPOTREBIČA
1. NAPLNENIE ZÁSOBNÍKA NA VODU
1.1 Zásobník na vodu A11 uchopte za držadlo A10. Zdvihnite ho avyberte zo
zadnej časti spotrebiča.
1.2 Naplňte ho studenou pitnou vodou až po rysku maxima, vložte ho naspäť
do spotrebiča a sklopte veko s držadlom A10. Zásobník A11 musí byť
riadne usadený na svojom mieste, aby z neho mohla byť prečerpávaná
voda do bojleru A13.
Poznámka:
Voda, ktorú doplňujete do zásobníka A11, by mala mať ideálne
izbovú teplotu (okolo 25 °C). Príliš studená voda môže negatívne
ovplyvniť výslednú chuť kávového nápoja.
Upozornenie:
Maximálna kapacita zásobníka A11 je 1,5 l vody. Nepreplňujte ho.
Nikdy neplňte zásobník A11 teplou alebo zohriatou vodou, perlivou
vodou alebo inými tekutinami, ako je napr. mlieko.
Zásobník A11 neplňte, keď je vložený v spotrebiči. Hrozí poliatie
spotrebiča alebo preplnenie zásobníka A11.
1.3 Zvyšnú vodu nenechávajte v zásobníku A11 dlhšie než jeden deň. Na
prípravu kvalitnej čerstvej kávy je potrebné použiť vždy čerstvú vodu. Inak
môže byť negatívne ovplyvnená chuť výsledného kávového nápoja.
2. ZAPNUTIE SPOTREBIČA
2.1 Vidlicu prívodného kábla pripojte k sieťovej zásuvke. Uistite sa, či je
v zásobníku A11 doplnená čerstvá voda, či tácka A9 a mriežka A8 sú
nainštalované na svojom mieste a či otočný volič A12 je nastavený
dopolohy pohotovostného režimu.
2.2 Na zapnutie spotrebiča nastavte prepínač A16 do polohy ON (zapnuté).
Rozsvieti sa indikátor A2.
2.3 Pod hlavu na sparenie A6 umiestnite hrnček, do ktorého bude vytekať
horúca voda. Uistite sa, či je tlačidlo A5 v nestlačenej polohe, ktorá je
určená pre režim prípravy kávy. Volič A12 nastavte do polohy pre prípravu
kávy. Hneď ako začne vytekať voda z hlavy na sparenie A6, vráťte volič
A12 naspäť do polohy pohotovostného režimu. Tento krok sa prevádza
po zapnutí spotrebiča z toho dôvodu, aby došlo k prečerpaniu vody zo
zásobníka A11 do bojleru A13. Vbojleri A13 sa voda ohrieva na teplotu
optimálnu pre sparenie kávy.
3. NAHRIATIE SPOTREBIČA AŠÁLOK
3.1 Príprava kvalitnej šálky espressa vyžaduje, aby bol nahriaty spotrebič, páka
A7,filter A17 alebo A18 ašálky. To prevediete nasledujúcim spôsobom.
3.2 Na plochu A1 položte prázdne šálky dnom nahor anechajte ich nahriať.
3.3 Zvoľte typ filtra A17 alebo A18 a vložte ho do páky A7 tak, aby do nej
riadne zapadol po celom obvodu. Páku A7 vložte pod hlavu na sparenie
A6 tak, aby rukoväť smerovala doľava. Táto pozícia je označená nápisom
„INSERT“ (vložiť) na prednom paneli spotrebiča. Na pripevnenie páky
A7 k hlave na sparenie A6 otočte rukoväťou doprava do polohy „LOCK“
(uzamknúť).
3.4 Počkajte, kým sa nerozsvieti indikátor A3, avolič A12 nastavte znovu do
polohy pre prípravu kávy. Zotvoru na vypúšťanie na páke A7 začne vytekať
horúca voda do hrnčeka umiestneného pod otvorom na vypúšťanie. Keď
indikátor A3 zhasne, volič A12 uveďte naspäť do pohotovostného režimu.
Hrnček shorúcou vodou odstráňte. Teraz je proces nahrievania ukončený.
4. PRÍPRAVA KÁVY
4.1 Páku A7 vytiahnite zo spotrebiča afilter vysušte papierovou servítkou.
4.2 Páku A7 položte na rovný povrch a do filtru nasypte odpovedajúce
množstvo mletej kávy. Filter na jednu šálku kávy A17 sa plní jednou
zarovnanou odmerkou A19 mletej kávy. Filter na dve šálky kávy A18 sa
plní dvojnásobným množstvom kávy. Jedna zarovnaná odmerka A19
odpovedá 7 g mletej kávy. Kávu vo filtri rovnomerne rozprestriete astlačte
plochým koncom odmerky A19.
4.3 Okraje filtru A17 alebo A18 riadne očistíte od zvyškov mletej kávy. Páku
A7 vložte pod hlavu na sparenie A6 tak, aby rukoväť smerovala doľava.
Táto pozícia je označená nápisom „INSERT“ (vložiť) na prednom paneli
spotrebiča. Na pripevnenie páky A7 k hlave na sparenie A6 otočte
rukoväťou doprava do polohy „LOCK“ (uzamknúť).
4.4 Pod páku A7 umiestníte jednu alebo dve zohriate šálky. Dbajte na to, aby
boli šálky umiestnené pod otvorom na vypúšťanie.
4.5 Keď sa rozsvieti indikátor A3, volič A12 nastavte do polohy pre prípravu
kávy. Behom chvíle začne vytekať káva do šálok.
Poznámka:
Počas extrakcie kávy môže zhasnúť indikátor A3. Tým je signalizovaný
pokles teploty vody v bojleri A13. Keď bojler A13 ohreje vodu na
teplotu optimálnu pre prípravu kávy, indikátor A3 sa znovu rozsvieti.
Keď je všálke požadované množstvo kávy, nastavte volič A12 do polohy
pohotovostného režimu. Tým sa extrakcia kávy ukončí. Extrakcia kávového
nápoja espresso by sa mala pohybovať medzi 20 až 30 sekundami aobjem
tekutiny všálke by sa mal pohybovať medzi 20 a 30 ml.
4.6 Ak nenaplníte filter mletou kávou, môžete si do šálky natočiť len horúcu
vodu, napríklad na čaj, horúcu čokoládu apod.
4.7 Než začnete pripravovať ďalšiu šálku kávy, najskôr odstráňte použitú kávu,
vyčistíte filter podľa pokynov uvedených v kapitole Čistenie a údržba
avylejte vodu ztácky na odkvapkávanie A9. Keď vraciate tácku A9 späť na
svoje miesto, pritlačte ho až kzadnej stene spotrebiča.
Upozornenie:
Voda obsiahnutá v tácke na odkvapkávanie A9 je zohriata. Pri
manipulácii stáckou A9 buďte veľmi opatrní.
Počas prevádzky pravidelne kontrolujte hladinu vody v zásobníku
A11 adbajte na to, aby neklesla pod rysku minima.
5. POUŽITIE TRYSKY NA NAŠĽAHANIE MLIEKA AOHRIATIE VODY
5.1 Pripravte si vychladnuté polotučné nebo plnotučné mlieko a nádobku,
vktorej budete mlieko šľahať. Pri šľahaní mlieko začne peniť,preto plňte
nádobku maximálne do ⅓ jej objemu.
5.2 Trysku A14 nastavte do takej polohy, aby sa vám mlieko pohodlne šľahalo.
5.3 Uistite sa, či je volič A12 nastavený polohe pohotovostný režim. Stlačte
tlačidlo A5 apočkajte, kým sa nerozsvieti indikátor A4. Tým signalizuje, že
voda vbojleri A13 dosiahla optimálnu teplotu na tvorbu pary. Ta je vyššia
ako teplota pre extrakciu kávy.