Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Typ
Recipe book
SK
KNIHA RECEPTOV NÁVOD NA POUŽÍVANIE
PRE DOKONALÉ VÝSLEDKY
Ďakujeme vám, že ste si vybrali tento výrobok značky AEG.
Vytvorili sme ho tak, aby vám poskytol dokonalý výkon po
mnoho rokov, za pomoci inovačných technológií, ktoré
uľahčujú život - vlastností, ktoré u bežných spotrebičoch
nenájdete. Venujte, prosím, niekoľko minút prečítaniu si
tohto návodu, aby ste svoj spotrebič využili čo najlepšie.
PRÍSLUŠENSTVO A SPOTREBNÝ MATERIÁL
V internetovom obchode AEG nájdete všetko, čo
potrebujete, aby vaše spotrebiče AEG skvelo vyzerali a
bezchybne pracovali. Spolu so širokou ponukou
príslušenstva navrhnutého a vytvoreného podľa najvyšších
kvalitatívnych noriem, aké by ste očakávali - od špeciálnych
košíkov na príbor, držiakov na fľaše až po vrecká na jemnú
bielizeň
Navštívte náš internetový obchod na
www.aeg.com/shop
2
OBSAH
4 Používania, tabuľky a odporúčania
16 Recepty s funkciou Sprievodca
pečením
V tejto príručke používatel’a sa používajú
nasledujúce symboly:
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej
bezpečnosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebiča.
Všeobecné informácie a tipy
Environmentálne informácia
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez
predchádzajúceho upozornenia.
Obsah
3
POUŽÍVANIA, TABUĽKY A ODPORÚČANIA
VAROVANIE
Pozrite si časť „Informácie o bezpečnosti“.
Vnútorná strana dvierok
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej strane dvierok rúry nájsť:
čísla jednotlivých úrovní (pri vybraných modeloch)
informácie o funkciách rúry, odporúčané úrovne a teploty pre typické jedlá (pri vybraných mo-
deloch).
Teplota a časy pečenia uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia od konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých prísad.
Tip pre špeciálne funkcie ohrevu rúry.
Uchovať teplé
Použite túto funkciu, ak chcete uchovať jedlo teplé.
Teplota sa automaticky reguluje na 80 °C.
Ohrev tanierov
Zohrievanie tanierov a riadu.
Na rošt rúry rovnomerne umiestnite taniere a misy. Po polovici času zohrievania ich otočte (pre-
vráťte ich dnom nahor).
Teplota je vopred nastavená na 70 °C.
Odporúčaná úroveň v rúre: 3.
Kysnutie cesta
Túto automatickú funkciu môžete použiť pri akomkoľvek recepte na kysnutie cesta. Poskytne
vám dobré prostredie pre kysnutie. Cesto vložte do dostatočne veľkej formy a zakryte vlhkou
utierkou alebo umelohmotnou fóliou. Do prvej úrovne zasuňte rošt nádobu naň položte. Zatvorte
dvierka a nastavte funkciu na kysnutie cesta. Nastavte potrebný čas.
Pečenie
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali predtým.
Prispôsobte zvyčajné nastavenia (teplotu, doby pečenia) a úrovne roštov hodnotám v tabuľ-
kách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť 10 minút pred uplynutím doby pečenia, jedlo sa
dopečie zvyškovým teplom.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď plechy
znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie teploty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne recepty, postupujte podľa údajov pre najviac pod-
obné jedlá.
4 Používania, tabuľky a odporúčania
Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 minút, ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
•Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa spočiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V takom
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je v spodnej
časti dostatočne prepe-
čený
Nesprávne nastavená úroveň
v rúre
Koláč dajte v rúre na nižšiu úroveň
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite nastavenie nižšej teploty
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia Predĺžte čas pečenia
Nenastavujte vyššie teploty kvôli skráteniu
času pečenia
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Skontrolujte časy
miešania, najmä pri použití kuchynských
spotrebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlčas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Teplotu pečenia nastavte o niečo nižšie a
predĺžte čas pečenia
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Zmes nie je rovnomerne roz-
ložená
Cesto rovnomerne rozotrite po plechu
Koláč sa v nastavenom
čase nedopečie
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu teplotu
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni:
Pečivo vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Bábovka alebo
brioška
Teplovzdušné pe-
čenie
1 150-160 0:50-1:10
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Teplovzdušné pe-
čenie
1 140-160 1:10-1:30
Piškótový koláč Teplovzdušné pe-
čenie
2 140 0:35-0:50
Piškótový koláč Tradičné pečenie 2 160 0:35-0:50
Korpus z krehkého
cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
2
170-180
1)
0:10-0:25
Korpus z piškóto-
vého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 formy
Ø20cm umiestne-
né v uhlopriečke)
Teplovzdušné pe-
čenie
2 160 1:10-1:30
Používania, tabuľky a odporúčania 5
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Apple pie (2 formy
Ø20cm umiestne-
né v uhlopriečke)
Tradičné pečenie 2 180 1:10-1:30
Tvarohový/syrový
koláč
Tradičné pečenie 1 170-190 1:00-1:30
1) Rúru vopred predhriať
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Pletenec/veniec z
kysnutého cesta
Tradičné pečenie 3 170-190 0:30-0:40
Vianočka
Tradičné pečenie 2
160-180
1)
0:50-1:10
Chlieb (ražný
chlieb):
1. Prvá časť pro-
cesu pečenia.
2. Druhá časť
procesu peče-
nia.
Tradičné pečenie 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Veterníky/odpaľo-
vané cesto
Tradičné pečenie 3
190-210
1)
0:20-0:35
Piškótová roláda
Tradičné pečenie 3
180-200
1)
0:10-0:20
Suché koláče po-
sypané mrvenič-
kou (suché)
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:20-0:40
Mandľový maslový
koláč/cukrové ko-
če
Tradičné pečenie 3
190-210
1)
0:20-0:30
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškóto-
vého cesta)
2)
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150 0:35-0:50
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškóto-
vého cesta)
2)
Tradičné pečenie 3 170 0:35-0:50
Ovocné koláče z
krehkého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 160-170 0:40-1:20
Kysnutý koláč s
jemnou plnkou
(napr. tvarohovou,
smotanovou, pu-
dingovou)
Tradičné pečenie 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
6 Používania, tabuľky a odporúčania
Sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Sušienky z krehké-
ho cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:10-0:20
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Teplovzdušné pe-
čenie
3 140 0:20-0:30
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Tradičné pečenie 3
160
1)
0:20-0:30
Sušienky z piškó-
tového cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:15-0:20
Bielkové sušienky,
pusinky
Teplovzdušné pe-
čenie
3 80-100 2:00-2:30
Mandľové sušien-
ky
Teplovzdušné pe-
čenie
3 100-120 0:30-0:50
Sušienky z kysnu-
tého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150-160 0:20-0:40
Pečivo z lístkové-
ho cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3
170-180
1)
0:20-0:30
Pečivo
Teplovzdušné pe-
čenie
3
160
1)
0:10-0:25
Pečivo Tradičné pečenie 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na plech)
Teplovzdušné pe-
čenie
3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na plech)
Tradičné pečenie 3
170
1)
0:20-0:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas hod.:min.
Cestovinový nákyp Tradičné pečenie 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Tradičné pečenie 1 180-200 0:25-0:40
Gratinovaná zele-
nina
1)
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:15-0:30
Bagety obložené
roztopeným syrom
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Tradičné pečenie 1 180-200 0:40-0:60
Zapečené ryby Tradičné pečenie 1 180-200 0:30-1:00
Používania, tabuľky a odporúčania 7
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas hod.:min.
Plnená zelenina
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:30-1:00
1) Rúru vopred predhriať
Viacúrovňové pečenie
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplota v °C
Čas
Hodiny:minúty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Veterníky/Odpaľo-
vané cesto
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Suchý koláč s
mrveničkou
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Rúru vopred predhriať
Sušienky/small cakes/pečivo/žemličky
Druh pečenia
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplota v °C
Čas
Hodiny:minúty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Sušienky z krehké-
ho cesta
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Sušienky z piškó-
tového cesta
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bielkové sušienky,
pusinky
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandľové sušien-
ky
1/4 - 100-120 0:40-1:20
Sušienky z kysnu-
tého cesta
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Pečivo z lístkové-
ho cesta
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Pečivo 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na plech)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Rúru vopred predhriať
8 Používania, tabuľky a odporúčania
Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chudých kúskov mäsa a ryby. Varte bez pokrievky.
1. Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľmi vysokej teplote.
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na drôtený rošt. Pod rošt vložte grilovaciu panvicu/
pekáč na zachytávanie tuku.
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g) Teplota °C Úroveň v rúre Čas Hod.: Min.
Pečené hovädzie 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Hovädzie filé 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Pečené teľacie 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steaky 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza (tenká)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
2 180 - 200 20 - 30
Švajčiarske pečivo 1 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koláč 1 170 - 190 45 - 55
Švajčiarska torta 1 170 - 190 45 - 55
Jablkový koláč, oblože-
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Koláč z lístkového cesta
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa-
ska)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
•Na pečenie používajte ohňovzdorný riad (pozrite si pokyny od výrobcu).
•Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na rošte rúry umiestnenom
nad hlbokým pekáčom. (ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Takto bude mäso šťavnatejšie.
Používania, tabuľky a odporúčania
9
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť alebo majú získať kôrku, možno piecť v pekáči bez
pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame doplniť do
hlbokého pekáča trocha tekutiny.
•Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby pečenia podľa potreby obráťte.
•Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím času pečenia vypnite, aby sa využilo zvyškové teplo.
Pečenie s Turbo grilom
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Dusené mäso v
pekáči
1 -1,5 kg
Tradičné pe-
čenie
1 230 120-150
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: neprepečené
na cm hrúbky Turbo gril 1
190-200
1)
5-6
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: stredne prepe-
čené
na cm hrúbky Turbo gril 1
180-190
1)
6-8
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: prepečené
na cm hrúbky Turbo gril 1
170-180
1)
8-10
1) Rúru vopred predhriať
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pliecko, krkovička,
stehno
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160-180 90-120
Kotleta, rebierka 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 170-180 60-90
Sekaná 750 g - 1 kg Turbo gril 1 160-170 50-60
Bravčové koleno
(predvarené)
750 g - 1 kg Turbo gril 1 150-170 90-120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pečená teľaci-
na
1 kg˛ Turbo gril 1 160-180 90-120
Teľacie koleno 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 160-180 120-150
10 Používania, tabuľky a odpočania
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Jahňacie steh-
no, jahňacie
pečené
1 -1,5 kg Turbo gril 1 150-170 100-120
Jahňací chrbát 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160-180 40-60
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Zajačí chrbát,
zajačie stehno
až do 1 kg Tradičné peče-
nie
1
230
1)
30-40
Srnčí/jelení
chrbát
1,5 - 2 kg Tradičné peče-
nie
1 210-220 35-40
Srnčie/jelenie
stehno
1,5 - 2 kg Tradičné peče-
nie
1 180-200 60-90
1) Rúru vopred predhriať
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Kúsky hydiny Každý 200 -
250 g
Turbo gril 1 200-220 30-50
Polovica kurča-
ťa
Každá 400 -
500 g
Turbo gril 1 190-210 35-50
Kurčatá, vy-
kŕmené
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 190-210 50-70
Kačka 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 180-200 80-100
Hus 3,5 - 5 kg Turbo gril 1 160-180 120-180
Morka 2,5 - 3,5 kg Turbo gril 1 160-180 120-150
Morka 4 - 6 kg Turbo gril 1 140-160 150-240
Ryby (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Celá ryba 1 -1,5 kg Tradičné peče-
nie
1 210-220 40-60
Gril
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach rúry.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií grilu 5 minút.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke grilovania.
Používania, tabuľky a odporúčania
11
•Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Gril
Grilovaný pokrm Teplota Úroveň v rúre
Doba grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Pečené hovädzie 210-230 2 30-40 30-40
Hovädzie filety 230 3 20-30 20-30
Bravčový chrbát 210-230 2 30-40 30-40
Teľací chrbát 210-230 2 30-40 30-40
Jahňací chrbát 210-230 3 25-35 20-25
Ryby vcelku 500 -
1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Rýchly gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Doba grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8-10 6-8
Bravčové filé 4 10-12 6-10
Klobásy 4 10-12 6-8
Hovädzie a teľacie stea-
ky
4 7-10 6-8
Hrianky
1)
5 1-3 1-3
Obložené hrianky 4 6-8 -
1) Rúru vopred predhriať
Grilovanie bez otočného ražňa - vložte hlboký pekáč na úroveň 1
Druh pečeného mäsa Teplota °C Čas (min.)
Kurča 220-240 70-90
Mäsová roláda 190-210 120-180
Kačka 220-240 90-150
Bravčové koleno 190-210 150-210
Odmrazovanie
Odstráňte obal pokrmu. Uložte pokrm na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
12 Používania, tabuľky a odpočania
Pokrm
Čas rozmrazova-
nia (min.)
Dodatoččas rozmra-
zovania
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100-140 20-30
Kurča položte na obrátenej
podšálke do veľkého taniera a
v polovici času rozmrazovania
otočte
Mäso, 1 000 g 100-140 20-30
Po uplynutí polovice času ob-
ťte
Mäso, 500 g 90-120 20-30
Po uplynutí polovice času ob-
ťte
Pstruh, 150 g 25-35 10-15 -
Jahody, 300 g 30-40 10-20 -
Maslo, 250 g 30-40 10-15 -
Smotana, 2 x 200 g 80-100 10-15
Smotana sa dá výborne vyšľa-
hať, aj keď je čiastočne za-
mrznutá
Torta, 1 400 g 60 60 -
Polotovary
Mrazené pokrmy
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15-25
Americká pizza, mraze-
2 190 - 210 20-25
Pizza, chlade 2 210-230 13-25
Malé pizze, mrazené 2 180-200 15-30
French Fries, thin 3 200-220 20-30
French Fries, thick 3 200-220 25-35
Americké zemiaky, kro-
kety
3 220-230 20-35
Opečené zemiakové py-
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
fresh
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
frozen
2 160-180 40-60
Oven baked cheese 3 170-190 20-30
Kuracie krídla 2 190-210 20-30
Používania, tabuľky a odporúčania 13
Mrazené hotové jedlá
Pokrm na pečenie Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas
Mrazená pizza Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
Zemiakové lupien-
ky
1)
(300 – 600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo grilo-
vanie
3 200-220
podľa pokynov vý-
robcu
Bagety Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
Ovocné koláče Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
1) Počas prípravy 2-krát až 3-krát obráťte.
Sušenie - Teplovzdušné pečenie
Rošty rúry prikryte papierom na pečenie.
Pre čo najlepšie výsledky: vypnite spotrebič po uplynutí polovice požadovanej doby. Otvorte
dvierka spotrebiča a nechajte spotrebič vychladnúť. Potom dokončite proces sušenia.
Zelenina
Sušené potraviny Teplota v °C
Úroveň v rúre
Čas v hodinách
(pravidlo)
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 60-70 3 1/4 6-8
Korenie 60-70 3 1/4 5-6
Zelenina na kvase-
nie
60-70 3 1/4 5-6
Huby 50-60 3 1/4 6-8
Bylinky 40-50 3 1/4 2-3
Ovocie
Sušené potraviny Teplota v °C
Úroveň v rúre
Čas v hodinách
(pravidlo)
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 60-70 3 1/4 8-10
Marhule 60-70 3 1/4 8-10
Jablkové plátky 60-70 3 1/4 6-8
Hrušky 60-70 3 1/4 6-9
Zaváranie
Na čo treba pamätať:
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím viečkom, ani s bajonetovým uzáverom alebo plechov-
ky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
14 Používania, tabuľky a odpočania
•Na pekáč nedávajte viac než šesť jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
•Do pekáča nalejte približne 1/2 litra vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlhkosť.
•Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť (pri 1-litrových nádobách približne po 35 – 60
minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na 100 °C (pozri tabuľku).
Mäkké ovocie
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Jahody, brusnice, mali-
ny, zrelé egreše
160-170 35-45 -
Kôstkoviny
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Hrušky, dule, slivky 160-170 35-45 10-15
Zelenina
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Mrkva
1)
160-170 50-60 5-10
Uhorky 160-170 50-60 -
Zmiešané nakladané
potraviny
160-170 50-60 5-10
Kaleráb, hrach, špargľa 160-170 50-60 15-20
1) Nechať odstáť vo vypnutej rúre na pečenie
Chlieb
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Biely chlieb Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Bageta Chlieb 2 200 - 200 35 - 45
Brioška Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Ražný chlieb Chlieb 2 190 - 210 50 - 70
Tmavý chlieb Chlieb 2 180 - 200 50 - 70
Celozrný chlieb Chlieb 2 170 - 190 60 - 90
Tabuľka vnútornej teploty pri použití teplotnej sondy
Hovädzie mäso
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Rib steak alebo fillet steak: krvavý 45 – 50 °C
Používania, tabuľky a odporúčania 15
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Rib steak alebo fillet steak: stredne prepečený 60 – 65 °C
Rib steak alebo fillet steak: vnútri prepečený 70 – 75 °C
Bravčové
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 – 82 °C
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 – 80 °C
Sekaná 75 – 80 °C
Teľacie mäso
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Pečená teľacina 75 – 80 °C
Teľacie koleno 85 – 90 °C
Baranina/jahňacina
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Baranie stehno 80 – 85 °C
Baranie stehno 80 – 85 °C
Pečená jahňacina, jahňacie stehno 70 – 75 °C
Divina
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Zajačí chrbát 70 – 75 °C
Zajačie stehno 70 – 75 °C
Celý zajac 70 – 75 °C
Srnčí/jelení chrbát 70 – 75 °C
Srnčie alebo jelenie stehno 70 – 75 °C
Ryby
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Losos 65 – 70 °C
Pstruhy 65 – 70 °C
RECEPTY S FUNKCIOU SPRIEVODCA PEČENÍM
V Sprievodca pečením sú pokrmy rozdelené do niekoľkých kategórií:
•Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
•Hydina
•Ryba
16 Recepty s funkciou Sprievodca pečením
•Koláč
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
Polotovary
Displej zobrazuje úrovne rúry a prednastavené časy pečenia pre každý automatický receptový
program.
Automatické programy
Nasledujúce 3 automatické programy obsahujú optimálne nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa
alebo iné recepty:
Mäsové programy s funkciou Hmotnostný program (ponuka Sprievodca pečením ) — Táto
funkcia automaticky vypočíta dobu prípravy jedla. Ak ju chcete použiť, je potrebné zadať
hmotnosť jedla.
Mäsové programy s funkciou Program s teplot. sondou (ponuka Sprievodca pečením ) — Tá-
to funkcia automaticky vypočíta dobu prípravy jedla. Ak ju chcete použiť, je potrebné zadať
teplotu vnútri mäsa. Keď sa program skončí, zaznie zvukový signál.
Receptový program (ponuka Sprievodca pečením ) — Táto funkcia používa pre pokrm vo-
pred nastavené hodnoty. Pokrm pripravte podľa receptu z tejto knihy.
Pokrmy Hmotnostný program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Pečené hovädzie
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Celé kura
Celá morka
Celá kačica
Celá hus
Pokrmy Program s teplot. sondou
Bravčové zadné
Hovädzie stehno bez kosti
Hovädzie po škandinávsky
Zadné zo zveriny
Jahňacie pečené, stredne prepečený
Hydina bez kostí
Celá ryba do 1 kg
Recepty s funkciou Sprievodca pečením 17
Bravčové/Teľacie
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatické programy so zadávaním hmotnosti. Nastavenie hmotnosti medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do teplu odolnej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 20 – 40 mm.
Bravčové zadné
Nastavenia:
Automatické programy s teplotnou sondou na meranie teploty vnútri mäsa, teplota vo vnútri 75
°C.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti, zasuňte teplotnú sondu na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte
ho do teplu odolnej formy.
Bravčové koleno
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petržlen)
•voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
rozotrite ju po bravčovom kolene. Vložte bravčové koleno na pekáč a posypte ho hubami. Pridaj-
te polievkovú zeleninu a vodu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm.
Čas pečenia: 160 minút
–Úroveň v rúre: 1
Bravčové plece
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z mladého prasaťa
•soľ
čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno posekaných paradajok
18 Recepty s funkciou Sprievodca pečením
250 ml smotany
•2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce. Ochuťte soľou a čiernym korením a z oboch strán
osmažte dohneda na olivovom oleji na panvici a potom vyberte. Poduste na pekáči zeler a pór
na troche oleja, pridajte paradajky, smotanu, cesnak, rozmarín a tymian. Rozmiešajte a na vrch
položte bravčové pliecko. Vložte do rúry.
Čas pečenia: 130 minút
–Úroveň v rúre: 1
Pečená teľacina
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti. Nastavenie hmotnosti medzi 1 000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do teplu odolnej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
•1 čajová lyžička soli
•1 čajová lyžička sladkej papriky
•1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petržlen)
•voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 zárezov. Nakrájajte štyri plátky varenej šunky na polovice
a vložte ich do zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a rozotrite zmes po teľacom kole-
ne. Vložte teľacie koleno na pekáč a posypte ho hubami. Pridajte k teľaciemu kolenu polievkovú
zeleninu a vodu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm.
Čas pečenia: 160 minút
–Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé kocky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na malé kocky
Recepty s funkciou Sprievodca pečením
19
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, nakrájaných na polovice s odstráneným jadrom, nakrája-
ných na kocky
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno nasekané
•3 strúčiky cesnaku, ošúpané a jemne nakrájané
•1/2 čajovej lyžičky tymianu a oregana
2 bobkové listy
•2 klinčeky
•soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
Rozpustite na pekáči 4 polievkové lyžice masla a poduste na ňom zeleninu. Vyberte zeleninu z
pekáča.
Umyte plátky teľaciny, usušte, okoreňte a obaľte múkou. Oklepte nadbytočnú múku. Zohrejte
olivový olej a osmažte plátky do zlatista pri strednom výkone. Vyberte mäso a vylejte prebytoč
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa zalejte 250 ml vína, premiešajte, potom tekutinu prelejte do malého hrnca a ne-
chajte chvíľu povrieť. Pridajte 250 ml mäsového vývaru, petržlenovú vňať, tymian, oregano a
nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte. Potom znovu priveďte do varu.
Na pekáč dajte zeleninu, navrch pridajte mäso a polejte ho mäsovou omáčkou. Pekáč prikryte a
vložte do rúry.
Čas pečenia: 120 minút
–Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Prísady:
•1 rožok
•1 vajce
200 g mletého mäsa
•soľ, čierne korenie
1 posekaná cibuľa
nasekaná petržlenová vňať
•1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou do nich)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petržlen)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu vyžmýkajte. Zmiešajte s vajcom, mletým mäsom, soľou,
korením, krájanou cibuľou a petržlenovou vňaťou.
20 Recepty s funkciou Sprievodca pečením
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Typ
Recipe book