Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Typ
Recipe book
SK
KNIHA RECEPTOV NÁVOD NA POUŽÍVANIE
PRE DOKONALÉ VÝSLEDKY
Ďakujeme vám, že ste si vybrali tento výrobok značky AEG.
Vytvorili sme ho tak, aby vám poskytol dokonalý výkon po
mnoho rokov, za pomoci inovačných technológií, ktoré
uľahčujú život - vlastností, ktoré u bežných spotrebičoch
nenájdete. Venujte, prosím, niekoľko minút prečítaniu si
tohto návodu, aby ste svoj spotrebič využili čo najlepšie.
PRÍSLUŠENSTVO A SPOTREBNÝ MATERIÁL
V internetovom obchode AEG nájdete všetko, čo
potrebujete, aby vaše spotrebiče AEG skvelo vyzerali a
bezchybne pracovali. Spolu so širokou ponukou
príslušenstva navrhnutého a vytvoreného podľa najvyšších
kvalitatívnych noriem, aké by ste očakávali - od špeciálnych
košíkov na príbor, držiakov na fľaše až po vrecká na jemnú
bielizeň
Navštívte náš internetový obchod na
www.aeg.com/shop
2
OBSAH
4Užitočné rady a tipy
V tejto príručke používatel’a sa používajú
nasledujúce symboly:
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej
bezpečnosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebiča.
Všeobecné informácie a tipy
Environmentálne informácia
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez
predchádzajúceho upozornenia.
Obsah
3
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si časť „Informácie o bezpečnosti“.
Vnútorná strana dvierok
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej strane dvierok rúry nájsť:
čísla jednotlivých úrovní (pri vybraných modeloch)
informácie o funkciách rúry, odporúčané úrovne a teploty pre typické jedlá (pri vybraných mo-
deloch).
Teplota a časy pečenia uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia od konkrétneho receptu,
množstva a kvality použitých prísad.
Pečenie múčnych pokrmov
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie sa môže pri pečení chovať inak ako spotrebič, ktorý ste používali
doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné nastavenia (teplota, doby prípravy jedla) a zásuvné úrov-
ne hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete rúru vypnúť približne 10 minút pre koncom pečenia, aby
ste využili zvyškové teplo.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď plechy
znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Pri prvom pečení odporúčame použiť nižšiu teplotu.
Ak nedokážete nájsť nastavenia pre konkrétny recept, vyhľadajte čo najbližšie nastavenia.
•Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
•Koláče a pečivo sa pri rôznych výškach spočiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto prí-
pade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč nie je v spodnej časti do-
statočne prepečený
Nevhodná úroveň rúry Umiestnite koláč nižšie
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite o niečo nižšiu teplotu
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia
Nastavte dlhší čas pečenia. Čas
pečenia nie je možné skrátiť zvý-
šením teploty pečenia
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody)
Príliš vlhké cesto
Použite menej tekutiny. Dodržia-
vajte časy miesenia, predovšet-
kým pri použití kuchynských spo-
trebičov
4 Užitočné rady a tipy
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlhý čas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč je nerovnomerne hnedý
Príliš vysoká teplota a príliš krát-
ky čas pečenia
Nastavte o niečo nižšiu teplotu
pečenia a predĺžte čas pečenia
Koláč je nerovnomerne hnedý
Zmes nie je rovnomerne rozlože-
Cesto rovnomerne rozotrite po
plechu
Koláč sa v danom čase nedope-
čie
Príliš nízka teplota pečenia
Použite o niečo vyššiu teplotu rú-
ry
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni:
Pečivo vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas hod.:min.
Bábovka alebo
brioška
Teplovzdušné pe-
čenie
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Teplovzdušné pe-
čenie
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškótový koláč Teplovzdušné pe-
čenie
2 140 0:35 - 0:50
Piškótový koláč Tradičné pečenie 2 160 0:35 - 0:50
Korpus z krehkého
cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
2
170-180
1)
0:10 - 0:25
Korpus z piškóto-
vého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
2 150 - 170 0:20 - 0:25
Apple pie (2 formy
Ø20cm umiestne-
né v uhlopriečke)
Teplovzdušné pe-
čenie
2 160 1:10 - 1:30
Apple pie (2 formy
Ø20cm umiestne-
né v uhlopriečke)
Tradičné pečenie 1 180 1:10 - 1:30
Tvarohový/syrový
koláč
Tradičné pečenie 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rúru vopred predhriať
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas hod.:min.
Pletenec/veniec z
kysnutého cesta
Tradičné pečenie 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vianočka
Tradičné pečenie 2
160 - 180
1)
0:50 - 1:10
Užitočné rady a tipy 5
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas hod.:min.
Chlieb (ražný
chlieb):
1. Prvá časť pro-
cesu pečenia.
2. Druhá časť
procesu peče-
nia.
Tradičné pečenie 1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 0:20
2. 0:30 - 1:00
Veterníky/odpaľo-
vané cesto
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
0:20 - 0:35
Piškótová roláda
Tradičné pečenie 3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
Suché koláče po-
sypané mrvenič-
kou (suché)
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandľový maslový
koláč/cukrové ko-
če
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
0:20 - 0:30
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškóto-
vého cesta)
2)
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150 0:35 - 0:50
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškóto-
vého cesta)
2)
Tradičné pečenie 3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z
krehkého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Kysnutý koláč s
jemnou plnkou
(napr. tvarohovou,
smotanovou, pu-
dingovou)
Tradičné pečenie 3
160 - 180
1)
0:40 - 1:20
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas hod.:min.
Sušienky z krehké-
ho cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150 - 160 0:10 - 0:20
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Teplovzdušné pe-
čenie
3 140 0:20 - 0:30
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Tradičné pečenie 3
160
1)
0:20 - 0:30
Sušienky z piškó-
tového cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150 - 160 0:15 - 0:20
6 Užitočné rady a tipy
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas hod.:min.
Bielkové sušienky,
pusinky
Teplovzdušné pe-
čenie
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandľové sušien-
ky
Teplovzdušné pe-
čenie
3 100 - 120 0:30 - 0:50
Sušienky z kysnu-
tého cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Pečivo z lístkové-
ho cesta
Teplovzdušné pe-
čenie
3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Pečivo
Teplovzdušné pe-
čenie
3
160
1)
0:10 - 0:25
Pečivo Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
0:10 - 0:25
Small cakes (20
na plech)
Teplovzdušné pe-
čenie
3
140
1)
0:20 - 0:30
Small cakes (20
na plech)
Tradičné pečenie 3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas Hod.: Min.
Cestovinový nákyp Tradičné pečenie 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Tradičné pečenie 1 180-200 0:25-0:40
Gratinovaná zele-
nina
1)
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:15-0:30
Bagety obložené
roztopeným syrom
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:15-0:30
Sladké nákypy Tradičné pečenie 1 180-200 0:40-0:60
Zapečené ryby Tradičné pečenie 1 180-200 0:30-1:00
Plnená zelenina
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe-
čenie
1 160-170 0:30-1:00
1) Rúru vopred predhriať
Užitočné rady a tipy 7
Viacúrovňové pečenie
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplota v °C
Čas
Hodiny:minúty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Veterníky/Odpaľo-
vané cesto
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Suchý koláč s
mrveničkou
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Rúru vopred predhriať
Sušienky/small cakes/pečivo/žemličky
Druh pečenia
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplovzdušné pe-
čenie
Teplota v °C
Čas
Hodiny:minúty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Sušienky z krehké-
ho cesta
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Sušienky z piškó-
tového cesta
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bielkové sušienky,
pusinky
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandľové sušien-
ky
1/4 - 100-120 0:40-1:20
Sušienky z kysnu-
tého cesta
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Pečivo z lístkové-
ho cesta
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Pečivo 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na plech)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Rúru vopred predhriať
Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chudých kúskov mäsa a ryby. Varte bez pokrievky.
1. Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľmi vysokej teplote.
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na drôtený rošt. Pod rošt vložte grilovaciu panvicu/
pekáč na zachytávanie tuku.
8 Užitočné rady a tipy
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g) Teplota °C Úroveň v rúre Čas Hod.: Min.
Pečené hovädzie 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Hovädzie filé 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Pečené teľacie 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Steaky 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza (tenká)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
2 180 - 200 20 - 30
Švajčiarske pečivo 1 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koláč 1 170 - 190 45 - 55
Švajčiarska torta 1 170 - 190 45 - 55
Jablkový koláč, oblože-
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Koláč z lístkového cesta
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa-
ska)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
•Na pečenie používajte ohňovzdorný riad (pozrite si pokyny od výrobcu).
•Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na rošte rúry umiestnenom
nad hlbokým pekáčom. (ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Takto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť alebo majú získať kôrku, možno piecť v pekáči bez
pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame doplniť do
hlbokého pekáča trocha tekutiny.
•Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby pečenia podľa potreby obráťte.
Užitočné rady a tipy
9
•Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím času pečenia vypnite, aby sa využilo zvyškové teplo.
Pečenie s Turbo grilom
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Dusené mäso v
pekáči
1 -1,5 kg
Tradičné pe-
čenie
1 230 120-150
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: neprepečený
na cm hrúbky Turbo gril 1
190-200
1)
5-6
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: stredne prepe-
čené
na cm hrúbky Turbo gril 1
180-190
1)
6-8
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi-
lé: prepečený
na cm hrúbky Turbo gril 1
170-180
1)
8-10
1) Rúru vopred predhriať
Bravčové
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pliecko, krkovička,
stehno
1-1.5 kg Turbo gril 1 160-180 90-120
Kotleta, rebierka 1-1.5 kg Turbo gril 1 170-180 60-90
Sekaná 750 g - 1 kg Turbo gril 1 160-170 50-60
Bravčové koleno
(predvarené)
750 g - 1 kg Turbo gril 1 150-170 90-120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pečené teľacie 1 kg Turbo gril 1 160-180 90-120
Teľacie koleno 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 160-180 120-150
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Jahňacie steh-
no, jahňacie
pečené
1 -1,5 kg Turbo gril 1 150-170 100-120
Jahňací chrbát 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160-180 40-60
10 Užitočné rady a tipy
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Zajačí chrbát,
zajačie stehno
až do 1 kg Tradičné peče-
nie
1
230
1)
30-40
Srnčí/jelení
chrbát
1,5 - 2 kg Tradičné peče-
nie
1 210-220 35-40
Srnčie/jelenie
stehno
1,5 - 2 kg Tradičné peče-
nie
1 180-200 60-90
1) Rúru vopred predhriať
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Kúsky hydiny Každý 200 -
250 g
Turbo gril 1 200-220 30-50
Polovica kurča-
ťa
Každá 400 -
500 g
Turbo gril 1 190-210 35-50
Kurčatá, vy-
kŕmené
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 190-210 50-70
Kačka 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 180-200 80-100
Hus 3,5 - 5 kg Turbo gril 1 160-180 120-180
Morka 2,5 - 3,5 kg Turbo gril 1 160-180 120-150
Morka 4 - 6 kg Turbo gril 1 140-160 150-240
Ryby (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Celá ryba 1 -1,5 kg Tradičné peče-
nie
1 210-220 40-60
Gril
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach rúry.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií grilu 5 minút.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke grilovania.
•Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Užitočné rady a tipy
11
Gril
Grilovaný pokrm Teplota Úroveň v rúre
Doba grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Pečené hovädzie 210-230 2 30-40 30-40
Hovädzie filety 230 3 20-30 20-30
Bravčový chrbát 210-230 2 30-40 30-40
Teľacie zad 210-230 2 30-40 30-40
Jahňací chrbát 210-230 3 25-35 20-25
Ryby vcelku 500 -
1000 g
210-230 3/4 15-30 15-30
Rýchly gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Doba grilovania (min.)
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8-10 6-8
Bravčové filé 4 10-12 6-10
Klobásy 4 10-12 6-8
Hovädzie a teľacie stea-
ky
4 7-10 6-8
Hrianky
1)
5 1-3 1-3
Obložené hrianky 4 6-8 -
1) Rúru vopred predhriať
Grilovanie bez otočného ražňa - vložte hlboký pekáč na úroveň 1
Druh pečeného mäsa Teplota °C Čas (min.)
Kurča 220-240 70-90
Mäsová roláda 190-210 120-180
Kačka 220-240 90-150
Bravčové koleno 190-210 150-210
Odmrazovanie
Odstráňte obal pokrmu. Uložte pokrm na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
Pokrm
Čas rozmrazova-
nia (min.)
Dodatoččas rozmra-
zovania
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100-140 20-30
Kurča položte na obrátenej
podšálke do veľkého taniera a
v polovici času rozmrazovania
otočte
12 Užitočné rady a tipy
Pokrm
Čas rozmrazova-
nia (min.)
Dodatoččas rozmra-
zovania
Poznámka
Mäso, 1 000 g 100-140 20-30
Po uplynutí polovice času ob-
ťte
Mäso, 500 g 90-120 20-30
Po uplynutí polovice času ob-
ťte
Pstruh, 150 g 25-35 10-15 -
Jahody, 300 g 30-40 10-20 -
Maslo, 250 g 30-40 10-15 -
Smotana, 2 x 200 g 80-100 10-15
Smotana sa dá výborne vyšľa-
hať, aj keď je čiastočne za-
mrznutá
Torta, 1 400 g 60 60 -
Polotovary
Mrazené pokrmy
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15-25
Americká pizza, mraze-
2 190 - 210 20-25
Pizza, chlade 2 210-230 13-25
Malé pizze, mrazené 2 180-200 15-30
Hranolčeky, tenká 3 200-220 20-30
Hranolčeky, hrubá 3 200-220 25-35
Americké zemiaky, kro-
kety
3 220-230 20-35
Opečené zemiakové py-
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
Čerstvé
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
2 160-180 40-60
Syr zapekaný v rúre 3 170-190 20-30
Kuracie krídla 2 190-210 20-30
Mrazené hotové jedlá
Pokrm na pečenie Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas
Mrazená pizza Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
Užitočné rady a tipy 13
Pokrm na pečenie Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas
Zemiakové lupien-
ky
1)
(300 – 600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo grilo-
vanie
3 200-220
podľa pokynov vý-
robcu
Bagety Tradič pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
Ovocné koláče Tradičné pečenie 3
podľa pokynov vý-
robcu
podľa pokynov vý-
robcu
1) Počas prípravy 2-krát až 3-krát obráťte.
Sušenie - Teplovzdušné pečenie
Rošty rúry prikryte papierom na pečenie.
Pre čo najlepšie výsledky: vypnite spotrebič po uplynutí polovice požadovanej doby. Otvorte
dvierka spotrebiča a nechajte spotrebič vychladnúť. Potom dokončite proces sušenia.
Zelenina
Sušené potraviny Teplota v °C
Úroveň v rúre
Čas v hodinách
(pravidlo)
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 60-70 3 1/4 6-8
Korenie 60-70 3 1/4 5-6
Zelenina na kvase-
nie
60-70 3 1/4 5-6
Huby 50-60 3 1/4 6-8
Bylinky 40-50 3 1/4 2-3
Ovocie
Sušené potraviny Teplota v °C
Úroveň v rúre
Čas v hodinách
(pravidlo)
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 60-70 3 1/4 8-10
Marhule 60-70 3 1/4 8-10
Jablkové plátky 60-70 3 1/4 6-8
Hrušky 60-70 3 1/4 6-9
Zaváranie
Na čo treba pamätať:
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím viečkom, ani s bajonetovým uzáverom alebo plechov-
ky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
•Na pekáč nedávajte viac než šesť jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
14 Užitočné rady a tipy
•Do pekáča nalejte približne 1/2 litra vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlhkosť.
•Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť (pri 1-litrových nádobách približne po 35 – 60
minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na 100 °C (pozri tabuľku).
Mäkké ovocie
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Jahody, brusnice, mali-
ny, zrelé egreše
160-170 35-45 -
Kôstkoviny
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Hrušky, dule, slivky 160-170 35-45 10-15
Zelenina
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Mrkva
1)
160-170 50-60 5-10
Uhorky 160-170 50-60 -
Zmiešané nakladané
potraviny
160-170 50-60 5-10
Kaleráb, hrach, špargľa 160-170 50-60 15-20
1) Nechať odstáť vo vypnutej rúre na pečenie
Tabuľka vnútornej teploty pri použití teplotnej sondy
Hovädzie mäso
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Rib steak alebo fillet steak: krvavý 45 – 50 °C
Rib steak alebo fillet steak: stredne prepečený 60 – 65 °C
Rib steak alebo fillet steak: vnútri prepečený 70 – 75 °C
Bravčové
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 – 82 °C
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 – 80 °C
Sekaná 75 – 80 °C
Teľacie mäso
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Pečená teľacina 75 – 80 °C
Teľacie koleno 85 – 90 °C
Užitočné rady a tipy 15
Baranina/jahňacina
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Baranie stehno 80 – 85 °C
Baranie stehno 80 – 85 °C
Pečená jahňacina, jahňacie stehno 70 – 75 °C
Divina
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Zajačí chrbát 70 – 75 °C
Zajačie stehno 70 – 75 °C
Celý zajac 70 – 75 °C
Srnčí/jelení chrbát 70 – 75 °C
Srnčie alebo jelenie stehno 70 – 75 °C
Ryby
Pokrm Teplota vo vnútri pokrmu
Losos 65 – 70 °C
Pstruhy 65 – 70 °C
RECEPTY
Displej zobrazuje úrovne rúry a prednastavené časy pečenia pre každý automatický receptový
program.
Automatické programy
Číslo programu Názov programu
1 HOVÄDZIE PEČENÉ
2 BRAVČOVÉ PEČENÉ
3 TEĽACIE PEČENÉ
4 JAHŇACIE PEČENÉ
5 DIVINA PEČENÁ
6 KURA, CELÉ
7 CELÁ RYBA <1KG
8 PIZZA
9 QUICHE LORRAINE
10 CITRÓNOVÝ KOLÁČ
11 TVAROHOVÝ KOLÁČ
12 PEČIVO
13 FARMÁRSKY CHLIEB
16 Užitočné rady a tipy
Číslo programu Názov programu
14 KYSNUTIE CESTA
15 ZAPEČENÉ ZEMIAKY
16 LASAGNE
17 CANNELONI
18 KOLÁČ Z POLOTOVARU
19 PIZZA - POLOTOVAR
20 ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
1 - HOVÄDZIE PEČENÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000 a
3 000 g.
Príprava:
•Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekuti-
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Nepoužívajte tento program na hovädziu a bravčovú sviečkovicu.
2 - BRAVČOVÉ PEČENÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000 a
3 000 g.
Príprava:
•Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekuti-
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 20 – 40 mm.
3 - TEĽACIE PEČENÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000 a
3 000 g.
Príprava:
•Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekuti-
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
4 - JAHŇACIE PEČENÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000 a
3 000 g.
Užitočné rady a tipy
17
Príprava:
•Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekuti-
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 30 mm. Zakryte pokrievkou.
5 - DIVINA PEČENÁ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1 000 a
3 000 g.
Príprava:
•Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekuti-
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
6 - KURA, CELÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 900 a
2100 g.
Príprava:
Kura vložte do ohňovzdornej nádoby a okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso obráť-
te. Zobrazí sa upozornenie.
7 - CELÁ RYBA <1KG
Nastavenia:
Automatické programy s teplotnou sondou. Teplota vo vnútri mäsa 70 °C.
Príprava:
•Okoreňte rybu podľa chuti, zasuňte sondu na meranie teploty do vnútra mäsa a vložte do
ohňovzdornej nádoby.
8 - PIZZA
Prísady na cesto:
14 g kvasníc
200 ml vlažnej vody
300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok
200 g nastrúhaného ementálu
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
18 Užitočné rady a tipy
oregano
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo vlažnej vode. Pridajte múku s primiešanou soľou a
olej. Prísady hneťte až dovtedy, kým cesto nie je vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto po-
tom nechajte vykysnúť, kým nebude mať dvojnásobný objem. Cesto vyvaľkajte a položte ho
na vymastený plech na pečenie. Vidličkou poprepichujte. Postupne ukladajte na cesto prísa-
dy obloženia.
Použite vymastený plech na pečenie.
9 - QUICHE LORRAINE
Prísady do cesta:
200 g múky
2 vajcia
100 g masla
•½ čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orecha
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
•soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do miešacej nádoby a vymiešajte na hladké cesto. Ce-
sto nechajte niekoľko hodín postáť v chlade. Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymastenej
čiernej formy. Spodok prepichnite vidličkou. Slaninku rozložte na ceste. Na polevu zmiešajte
vajcia, kyslú smotanu a korenie. Potom pridajte syr.
Čierna vymastená forma na pečenie s priemerom 28 cm
10 - CITRÓNOVÝ KOLÁČ
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
•1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Užitočné rady a tipy
19
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Vložte do miešacej misy maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a rozmiešajte na
penu Potom pridajte vajcia po jednom a znova rozmiešajte na penu. ´K zmesi pridajte múku a
škrob zmiešaný s práškom na pečenie a premiešajte. Zmes nalejte do formy vymastenej mar-
garínom a vysypanej strúhankou, zarovnajte ju a vložte do rúry. Po upečení zmiešajte citró-
novú šťavu a práškový cukor. Upečený koláč vyklopte na alobal. Alobal na okrajoch koláča
zahnite nahor, aby žiadna tekutina nemohla vytiecť. Koláče napichnite tenkou drevenou palič-
kou a rovnomerne potrite štetcom namočeným do citrónovej polevy. Polevu nechajte vsiaknuť
do koláča.
11 - TVAROHOVÝ KOLÁČ
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
•3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
•3 vaječné žĺtky
200 g cukru
•šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková príchuť
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do nádoby. Pridajte ostatné prísady a rozmixujte ich ručným mixérom. Cesto
odložte na 2 hodiny do chladničky. Približne 2/3 cesta položte na vymastené dno otváracej
formy a napichnite vidličkou na viacerých miestach Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm vy-
soký okraj. Ručným mixérom vyšľahajte vaječné bielka až na tuhú penu. Opláchnite hrozien-
20 Užitočné rady a tipy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Typ
Recipe book