Druh pečenia Teplovzdušné pečenie
Polohy zdola
2 úrovne
Teplota °C čas v min
Bielkové sušienky, pusin‐
ky
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Mandľové sušienky 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Sušienky z kysnutého ce‐
sta
1 / 4 160 - 170 30 - 60
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč nie je v spodnej časti do‐
statočne prepečený.
Nesprávna úroveň v rúre. Umiestnite koláč nižšie.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
Teplota rúry je príliš vysoká.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo nižšiu teplotu rúry.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
Príliš krátky čas pečenia.
Nastavte dlhší čas pečenia.
Časy pečenia sa nemôžu skrá‐
tiť zvýšením teploty pečenia.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
V zmesi je príliš veľa vody.
Použite menej tekutiny. Dodr‐
žiavajte časy miesenia, predov‐
šetkým pri použití mixéra.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu rúry.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia.
Pri najbližšom pečení nastavte
kratší čas pečenia..
Koláč nie je rovnomerne prepe‐
čený.
Teplota rúry je príliš vysoká a
čas pečenia je príliš krátky.
Nastavte o niečo nižšiu teplotu
pečenia a predĺžte čas peče‐
nia.
Koláč nie je rovnomerne prepe‐
čený.
Cesto nie je rovnomerne rozlo‐
žené.
Cesto rovnomerne rozotrite po
plechu.
Koláč nie je po uplynutí danej
doby pečenia hotový.
Teplota rúry je príliš nízka.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu rúry.
Tabuľka pečenia
Riad na pečenie - pekáče
Na pečenie používajte teplovzdorný riad určený do rúry (pozrite si pokyny od výrobcu).
• Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na drôtenom rošte
umiestnenom nad hlbokým pekáčom (ak je k dispozícii).
• Chudé mäso pečte vo forme na pečenie s pokrievkou. Takto zostane mäso šťavnatejšie.
• Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť alebo získať kôrku, možno piecť vo forme na
pečenie bez pokrievky.
Užitočné rady a tipy
13