AEG KS7400021M Recipe book

Typ
Recipe book
SK KNIHA RECEPTOV - PARNÁ
RÚRA
NÁVOD NA POUŽÍVANIE
PRE DOKONALÉ VÝSLEDKY
Ďakujeme vám, že ste si vybrali tento výrobok značky AEG. Vytvorili sme ho tak,
aby vám poskytol dokonalý výkon po mnoho rokov, za pomoci inovačných
technológií, ktoré uľahčujú život - vlastností, ktoré u bežných spotrebičoch
nenájdete. Venujte, prosím, niekoľko minút prečítaniu si tohto návodu, aby ste
svoj spotrebič využili čo najlepšie.
PRÍSLUŠENSTVO A SPOTREBNÝ MATERIÁL
V internetovom obchode AEG nájdete všetko, čo potrebujete, aby vaše
spotrebiče AEG skvelo vyzerali a bezchybne pracovali. Spolu so širokou
ponukou príslušenstva navrhnutého a vytvoreného podľa najvyšších
kvalitatívnych noriem, aké by ste očakávali - od špeciálnych košíkov na príbor,
držiakov na fľaše až po vrecká na jemnú bielizeň…
Navštívte náš internetový obchod na
www.aeg.com/shop
2
OBSAH
4 Užitočné rady a tipy
V tejto príručke používatel’a sa používajú
nasledujúce symboly:
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej
bezpečnosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebiča.
Všeobecné informácie a tipy
Environmentálne informácia
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez
predchádzajúceho upozornenia.
Obsah
3
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si príslušné bezpečnostné pokyny.
Vnútorná strana dvierok
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej strane dvierok nájsť:
čísla jednotlivých úrovní v rúre (pri vybraných modeloch)
informácie o funkciách ohrevu, odporúčané úrovne a teploty pre typické jedlá (pri vybra‐
ných modeloch).
Teplota a časy pečenia uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia od konkrétneho recep‐
tu, množstva a kvality použitých prísad.
Varenie v pare
Riad na varenie v pare
Používajte iba kuchynský riad odolný voči teplu a korózii.
Vhodný je aj riad z chrómovej ocele (ktorý sa pri niektorých modeloch dodáva so spotre‐
bičom).
Úrovne v rúre
Správne úrovne v rúre sú uvedené v tabuľke nižšie. Úrovne v rúre počítajte smerom od‐
spodu nahor.
Všeobecné poznámky
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri varení veľkého množstva jedla pridajte v prípa‐
de potreby vodu.
Jedlo vložte do vhodných varných nádob a nádoby položte do príslušnej úrovne rúry. Me‐
dzi jednotlivými úrovňami nechajte istú vzdialenosť, aby sa mohla para dostať ku každej
nádobe.
Po každom použití vylejte vodu zo zásuvky na vodu, pričom prepojte hadice a výrobník
pary. Pozrite si časť „Starostlivosť a čistenie“.
Poznámky k tabuľke pre varenie v pare
V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
Teplota a čas sú iba orientačné a závisia na zložení, veľkosti, množstve jedla a na ku‐
chynskom riade.
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept, zvoľte nastavenie pre podobný recept.
Ak v tabuľke nie je uvedené inak, vložte pokrm do studenej rúry.
Keď varíte ryžu, použite pomer vody k ryži 1,5:1 - 2:1, pretože ryža absorbuje vodu.
Tabuľky pre varenie v pare
VAROVANIE
Spotrebič neotvárajte, keď je táto funkcia aktívna. Hrozí nebezpečenstvo popálenín.
4 Užitočné rady a tipy
Funkcia je vhodná pre všetky typy jedla - čerstvé a mrazené. Môžete ju použiť na tepelnú
úpravu, zohrievanie, rozmrazovanie, varenie vo vodnom kúpeli alebo blanšírovanie zeleni‐
ny, mäsa, rýb, cestovín, ryže, kukurice, krupice a vajec.
Varenie menu: Môžete pripraviť naraz celé menu. Aby ste zabránili nedovareniu alebo pre‐
vareniu pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vyžadujú podobné časy varenia. Použite
najväčšie množstvo vody určené pre daný pokrm. Jedlá vo vhodných nádobách položte na
rošty rúry. Medzeru medzi nádobami upravte tak, aby mohla cirkulovať para.
Sterilizácia
Pomocou tejto funkcie môžete sterilizovať nádoby (napr. detské fľaštičky).
Vložte čisté nádoby do stredu roštu zasunutého do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob
sú orientované smerom nadol v miernom uhle.
Naplňte zásuvku na vodu maximálnym množstvom vody a nastavte čas 40 minút.
Zelenina
Pokrmy Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Artičoky 96 800 50 - 60 1
Baklažán 96 450 15 - 25 1
Karfiol, vcelku 96 600 35 - 45 1
Karfiol, ružičky 96 500 25 - 30 1
Brokolica, celá 96 550 30- 40 1
Brokolica, ružičky 96 400 20 - 25 1
Huby krájané na
plátky
96 400 15 - 20 1
Hrášok 96 450 20 - 25 1
Fenikel 96 600 35 - 45 1
Mrkva 96 600 35 - 45 1
Kaleráb, prúžky 96 550 30 - 40 1
Paprika, prúžky 96 400 15 - 20 1
Pór, krúžky 96 500 25 - 35 1
Zelené fazuľky 96 550 35 - 45 1
Valeriánka poľná,
ružičky
96 450 20 - 25 1
Ružičkový kel 96 550 30 - 40 1
Červená repa 96 800 + 400 70 - 90 1
Hadomor španiel‐
sky
96 600 35 - 45 1
Zeler, nakrájaný
na kocky
96 500 20 - 30 1
Špargľa, zelená 96 500 25 - 35 1
Užitočné rady a tipy 5
Pokrmy Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Špargľa, biela 96 600 35 - 45 1
Špenát, čerstvý 96 350 15 1
Zapekané para‐
dajky
96 350 15 1
Biela fazuľa 96 500 25 - 35 1
Kučeravá kapu‐
sta
96 400 20 - 25 1
Cukiny, nakrája‐
né na prúžky
96 350 15 1
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Prílohy
Pokrmy Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Kysnuté knedle 96 600 30 - 40 1
Zemiakové kned‐
le
96 600 35 - 45 1
Neošúpané ze‐
miaky, stredné
96 750 45 - 55 1
Ryža (pomer vo‐
dy a ryže 1,5:1)
96 600 35 - 40 1
Varené zemiaky,
štvrtiny
96 600 35 - 40 1
Žemľová knedľa 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle, čer‐
stvé
96 450 20 - 25 1
Polenta (pomer
vody k polente
3:1)
96 750 40 - 45 1
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Ryba
Pokrmy Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Pstruh, asi 250 g 85 550 30 - 40 1
Garnáty, čerstvé 85 450 20 - 25 1
Garnáty, mrazené 85 550 30 - 40 1
Lososové filety 85 500 25 - 35 1
Pstruh obyčajný,
asi 1 000 g
85 600 40 - 45 1
6 Užitočné rady a tipy
Pokrmy Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Mušle 96 500 20 - 30 1
Filé z halibuta 80 350 15 1
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Mäso
Pokrmy Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Varená šunka
1 000 g
96 800 + 150 55 - 65 1
Kuracie prsia, va‐
rené
90 500 25 - 35 1
Kurča, varené,
1000 - 1200 g
96 800 + 150 60 - 70 1
Teľacie/bravčové
karé bez nohy,
800 - 1000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Údené mäso
(údené bravčové
zadné), varené
90 800 + 300 70- 90 1
Varené hovädzie
mäso
96 800 + 700 110 - 120 1
Chipolata klobásy 80 400 15 - 20 1
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Vajíčka
Pokrmy Teplota ºC
Množstvo vody v
ml
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Vajcia varené na‐
mäkko
96 400 10- 12 1
Vajcia varené
stredne
96 450 13 - 16 1
Vajcia varené na‐
tvrdo
96 500 18 - 21 1
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Tabuľka varenia v pare
Voda v zásuvke na vodu v ml
Čas
1)
v minútach
300 15 - 20
600 30 - 40
800 50 - 60
1) Uvádzané časy sú orientačné
Užitočné rady a tipy 7
Tabuľka Intenzívna para
Druh pokrmu
Intenzívna para
(množstvo vody okolo 300 ml)
Teplota ºC Čas v min. Úroveň v rúre
Puding / nákypy v jed‐
notlivých miskách
1)
90
40 - 45 1
Pečené vajcia
1)
90
35 - 45 1
Terina
1)
90 40 - 50 1
Tenké rybie filé 85 15 - 25 1
Hrubé rybie filé 90 25 - 35 1
Malá ryba do 350 g 90 25 - 35 1
Celá ryba do 1000 g 90 35 - 45 1
Opätovné zohrievanie
Knedle 110 20 - 30 1
Cestoviny 110 15 - 20 1
Ryža 110 15 - 20 1
Jedlá v jednej mise 110 15 - 20 1
1) Pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
Tabuľka Horúca para
Druh pokrmu
Horúca para (množstvo vody okolo 300 ml)
Množstvo Teplota ºC
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Pečené bravčové 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Pečené hovädzie 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Pečené teľacie 1 kg 180 80 - 90 1
Sekaná, nevarená 0,5 kg 180 30 - 40 1
Údené bravčové za‐
dné (namáčajte 2
hodiny)
0,6 - 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kurča 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Kačka 1,5 - 2 kg 180 70 - 90 1
Zapečené zemiaky - 160 - 170 50 - 60 1
Cestovinový nákyp - 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Rôzne druhy chleba 0,5 - 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Pečivo 40 - 60 g 180 - 210 30 - 40 2
8 Užitočné rady a tipy
Druh pokrmu
Horúca para (množstvo vody okolo 300 ml)
Množstvo Teplota ºC
Čas
1)
v minútach
Úroveň v rúre
Predpečené pečivo - 200 20 - 30 2
Predpečené bagety 40 - 50 g 200 20 - 30 2
Predpečené bagety,
zmrazené
40 - 50 g. 200 25 - 35 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
Pečenie múčnych pokrmov
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie sa môže pri pečení chovať inak ako spotrebič, ktorý ste pou‐
žívali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné nastavenia (teplota, čas prípravy jedla) a úrov
ne v rúre hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete rúru vypnúť približne 10 minút pre koncom pečenia,
aby ste využili zvyškové teplo.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď
plechy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Pri prvom pečení odporúčame použiť nižšiu teplotu.
Ak nedokážete nájsť nastavenia pre konkrétny recept, vyhľadajte čo najbližšie nastave‐
nia.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych výškach spočiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Vlhký horúci vzduch
Druh pokrmu Teplota °C čas v min Úroveň v rúre
Cestovinový nákyp 170 - 190 45 - 60 1
Lasagne 170-190 45 - 60 1
Zapečené zemiaky 180 - 200 50 - 60 1
Sladké jed 170 - 190 45 - 60 1
Kysnutá bábovka alebo
brioška
150 - 160 50 - 70 1
Pletenec/veniec z kysnu‐
tého cesta
160 - 180 40 - 50 1
Suché koláče posypané
mrveničkou (suché)
150 - 160 20 - 30 2
Mandľový maslový koláč/
cukrové koláče
1)
180 - 200 20 - 30 2
Sušienky z kysnutého
cesta
150 - 160 20 - 40 2
1) Rúru vopred predhriať
Užitočné rady a tipy 9
Pečenie múčnych pokrmov na jednej úrovni
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie sa môže pri pečení chovať inak ako spotrebič, ktorý ste pou‐
žívali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné nastavenia (teplota, doby prípravy jedla) a zá
suvné úrovne hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete rúru vypnúť približne 10 minút pre skončením pečenia,
aby ste využili zvyškové teplo.
Keď zohrievate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď
plechy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Pri prvom pečení odporúčame použiť nižšiu teplotu.
Ak nemáte k dispozícii informácie pre konkrétny recept, riaďte sa pokynmi pre podobný po‐
krm.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych výškach spočiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Pečivo vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C čas v min
Kysnutá bábovka alebo
brioška
Teplovzdušné
pečenie
1 150 - 160 50 - 70
Koláč Madeira/ovocné ko‐
láče
Teplovzdušné
pečenie
1 140 - 160 70 - 90
Piškótový koláč Teplovzdušné
pečenie
1 140 - 150 35 - 50
Piškótový koláč Tradičné peče‐
nie
1 160 35 - 50
Korpus z krehkého cesta
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 170 - 180 10 - 25
Korpus z piškótového ce‐
sta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 170 20 - 25
Jablkový koláč (2 formy
Ø20cm umiestnené v uhlo‐
priečke)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 70 - 90
Jablkový koláč (2 formy
Ø20cm umiestnené v uhlo‐
priečke)
Tradičné peče‐
nie
1 180 70 - 90
Tvarohový koláč, pekáč
2)
Tradičné peče‐
nie
2 160 - 170 70 - 90
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite plech na odkvapkávanie alebo plech na pečenie mäsa
10 Užitočné rady a tipy
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C čas v min
Pletenec/veniec z kysnuté‐
ho cesta
Tradičné peče‐
nie
1 170 - 190 30 - 40
Vianočka
1)
Tradičné peče‐
nie
1 160 - 180 50 - 70
Chlieb (ražný chlieb)
1)
Tradičné peče‐
nie
1
najprv 230 20
potom 160 - 180 30 - 60
Veterníky/Odpaľované ce‐
sto
1)
Tradičné peče‐
nie
2 190 - 210 20 - 35
Piškótová roláda
1)
Tradičné peče‐
nie
2 180 - 200 10 - 20
Suché koláče posypané
mrveničkou (suché)
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 20 - 40
Mandľový maslový koláč/
cukrové koláče
1)
Tradičné peče‐
nie
2 190 - 210 20 - 30
Ovocné koláče (z kysnuté‐
ho/piškótového cesta)
2)
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 35 - 55
Ovocné koláče (z kysnuté‐
ho/piškótového cesta)
2)
Tradičné peče‐
nie
170 35 - 55
Ovocné koláče z krehkého
cesta
Teplovzdušné
pečenie
2 160 - 170 40 - 80
Kysnutý koláč s jemnou
plnkou (napr. tvarohovou,
smotanovou, pudingo
vou)
1)
Tradičné peče‐
nie
2 160 - 180 40 - 80
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite plech na odkvapkávanie alebo plech na pečenie mäsa
Sušienky
Pokrmy Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C čas v min
Sušienky z krehkého cesta Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 10 - 20
Linecké koláčiky/ploché
pečivo
Teplovzdušné
pečenie
2 140 20 - 35
Linecké koláčiky/ploché
pečivo
1)
Tradičné peče‐
nie
2 160 20 - 30
Užitočné rady a tipy 11
Pokrmy Funkcia rúry Úroveň v
rúre
Teplota °C čas v min
Sušienky z piškótového
cesta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 15 - 20
Bielkové sušienky, pusinky Teplovzdušné
pečenie
80 - 100 120 - 150
Mandľové sušienky Teplovzdušné
pečenie
2 100 - 120 30 - 50
Sušienky z kysnutého ce‐
sta
Teplovzdušné
pečenie
2 150 - 160 20 - 40
Drobné pečivo z lístkového
cesta
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 170 - 180 20 - 30
Pečivo
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 10 - 25
Pečivo
1)
Tradičné peče‐
nie
2 190 - 210 10 - 25
Drobné pečivo
1)
Teplovzdušné
pečenie
2 160 20 - 35
Drobné pečivo
1)
Tradičné peče‐
nie
2 170 20 - 35
1) Rúru vopred predhriať
Viacúrovňové pečenie
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Teplovzdušné pečenie
Polohy zdola
2 úrovne
Teplota °C čas v min
Veterníky/Odpaľované
cesto/Sušienky z krehké‐
ho cesta
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Suchý koláč s mrvenič‐
kou
1 / 4 150 - 160 30 - 45
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Teplovzdušné pečenie
Polohy zdola
2 úrovne
Teplota °C čas v min
Sušienky z krehkého ce‐
sta
1 / 4 150 - 160 20 - 40
Linecké koláčiky/ploché
pečivo
1 / 4 140 25 - 45
Sušienky z piškótového
cesta
1 / 4 160 - 170 25 - 40
12 Užitočné rady a tipy
Druh pečenia Teplovzdušné pečenie
Polohy zdola
2 úrovne
Teplota °C čas v min
Bielkové sušienky, pusin‐
ky
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Mandľové sušienky 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Sušienky z kysnutého ce‐
sta
1 / 4 160 - 170 30 - 60
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč nie je v spodnej časti do‐
statočne prepečený.
Nesprávna úroveň v rúre. Umiestnite koláč nižšie.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
Teplota rúry je príliš vysoká.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo nižšiu teplotu rúry.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
Príliš krátky čas pečenia.
Nastavte dlhší čas pečenia.
Časy pečenia sa nemôžu skrá‐
tiť zvýšením teploty pečenia.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
V zmesi je príliš veľa vody.
Použite menej tekutiny. Dodr‐
žiavajte časy miesenia, predov‐
šetkým pri použití mixéra.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu rúry.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia.
Pri najbližšom pečení nastavte
kratší čas pečenia..
Koláč nie je rovnomerne prepe‐
čený.
Teplota rúry je príliš vysoká a
čas pečenia je príliš krátky.
Nastavte o niečo nižšiu teplotu
pečenia a predĺžte čas peče‐
nia.
Koláč nie je rovnomerne prepe‐
čený.
Cesto nie je rovnomerne rozlo‐
žené.
Cesto rovnomerne rozotrite po
plechu.
Koláč nie je po uplynutí danej
doby pečenia hotový.
Teplota rúry je príliš nízka.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu rúry.
Tabuľka pečenia
Riad na pečenie - pekáče
Na pečenie používajte teplovzdorný riad určený do rúry (pozrite si pokyny od výrobcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na drôtenom rošte
umiestnenom nad hlbokým pekáčom (ak je k dispozícii).
Chudé mäso pečte vo forme na pečenie s pokrievkou. Takto zostane mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré majú zhnednúť alebo získať kôrku, možno piecť vo forme na
pečenie bez pokrievky.
Užitočné rady a tipy
13
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C čas v min
Dusené mäso
v pekáči
1 - 1,5 kg Tradičné peče‐
nie
1 230 120 - 150
Pečené hovä‐
dzie alebo ho‐
vädzie filé
neprepečené na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1
190 - 200
1)
5 - 6 na cm
hrúbky
stredne pre‐
pečené
na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1 180 - 190 6 - 8 na cm
hrúbky
prepečené na cm hrúb‐
ky
Turbo gril 1 170 - 180 8 - 10 na cm
hrúbky
1) Rúru predhriať
Bravčo
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rú‐
re
Teplota °C čas v min
Pliecko, krko‐
vička, stehno
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Kotleta, re‐
bierka
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 60 - 90
Sekaná 750 g - 1
kg
Turbo gril 1 160 - 170 50 - 60
Bravčové ko‐
leno (predva‐
rené)
750 g - 1
kg
Turbo gril 1 150 - 170 90 - 120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C čas v min
Pečené teľa
cie
1 kg Turbo gril 1 160 - 180 150 - 120
Teľacie koleno 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rú‐
re
Teplota °C čas v min
Jahňacie steh‐
no, pečené jah‐
ňacie
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 180 100- 120
Jahňací chrbát 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 40 - 60
14 Užitočné rady a tipy
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rú‐
re
Teplota °C čas v min
Zajačí chrbát,
zajačie steh‐
no
1)
až do 1
kg
Tradičné pe‐
čenie
1 230 30 - 40
Srnčí/jelení
chrbát
1,5 - 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 35 - 40
Srnčie/jelenie
stehno
1,5 - 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 180 - 200 60 - 90
1) Rúru vopred predhriať
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C čas v min
Mladé kurča Každé 200
- 250 g
Turbo gril 1 200 - 220 30 - 50
Kurča, polovica Každá 400
- 500 g
Turbo gril 1 190 - 210 35 - 50
Porciovaná hy‐
dina
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 50 - 70
Kačka 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 80 - 100
Ryba (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň
v rúre
Teplota °C čas v min
Celá ryba 1 - 1,5 kg Tradičné pe
čenie
1 210 - 220 45 - 60
Tabuľka vnútornej teploty pri použití teplotnej sondy
Hovädzie mäso
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Hovädzí steak alebo rib steak
neprepečený 45 - 50 °C
stredne prepečený 60 - 65 °C
prepečený 70 - 75 °C
Bravčo
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 - 82 °C
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 - 80 °C
Sekaná 75 - 80 °C
Užitočné rady a tipy 15
Teľacie mäso
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Pečené teľacie 75 - 80 °C
Teľacie koleno 85 - 90 °C
Baranina/jahňacina
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Baranie stehno 80 - 85 °C
Baraní chrbát 80 - 85 °C
Pečené jahňacie, jahňacie stehno 70 - 75 °C
Zverina
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Zajačí chrbát 70 - 75 °C
Zajačie stehno 70 - 75 °C
Celý zajac 70 - 75 °C
Srnčí/jelení chrbát 70 - 75 °C
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75 °C
Ryba
Pokrm na pečenie Teplota vo vnútri pokrmu
Losos 65 - 70 °C
Pstruhy 65 - 70 °C
Tabuľka Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chudých kúskov mäsa a rýb. Pokrm pripravujte
bez pokrievky.
Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľmi vysokej teplote.
Mäso položte na pekáč alebo priamo na drôtený rošt. Pod rošt vložte grilovaciu panvicu/
pekáč na zachytávanie tuku.
Tabuľka Pomalé pečenie
Pokrm na pečenie Hmotnosť Teplota (°C) Úroveň v rúre Čas (min.)
Pečené hovädzie 1 - 1,5 kg 150 1 120 - 150
Hovädzie filé 1- 1,5 kg 150 1 90 - 110
Pečené teľacie 1 - 1,5 kg 150 1 120 - 150
Steaky 200 - 300 g 120 1 20 - 40
Polotovary
Odstráňte obal pokrmu. Uložte pokrm na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
16 Užitočné rady a tipy
Mrazené pokrmy
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C čas v min
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15 - 25
Americká pizza, mraze‐
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, chladená 2 210 - 230 13 - 25
Malé pizze, mrazené 2 180 - 200 15 - 30
Hranolčeky, tenké 2 200 - 220 20 - 30
Hranolčeky, hrubé 200 - 220 25 - 35
Americké zemiaky, kro‐
kety
2 220 - 230 20 - 35
Opečené zemiakové py‐
2 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannelloni, čer‐
stvé
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
2 160 - 180 40 - 60
Syr pečený v rúre 2 170 - 190 20 - 30
Kuracie krídla 2 190 - 210 20 - 30
Tabuľka Mrazené jedlá a hotové jed
Pokrm na pečenie Funkcie rúry Úroveň v rú‐
re
Teplota °C Čas
Mrazená pizza Tradičné pečenie 2 podľa pokynov vý‐
robcu
podľa pokynov vý
robcu
Zemiakové lupien‐
ky
1)
(300 - 600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo gril
2 200 - 220 podľa pokynov vý‐
robcu
Bagety Tradičné pečenie 2 podľa pokynov vý‐
robcu
podľa pokynov vý
robcu
Ovocný koláč Tradičné pečenie 2 podľa pokynov vý‐
robcu
podľa pokynov vý
robcu
1) Počas prípravy 2-krát až 3-krát obráťte.
Pizza
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza (tenká)
1)
2 200 - 230 0:15-0:20
Pizza (s bohatým oblo‐
žením)
2)
2 180 - 200 0:20 -0:30
Švajčiarske pečivo 1 180 - 200 0:40-0:55
Špenátový koláč 1 160 -180 0:45 -1:00
Užitočné rady a tipy 17
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Slaný lotrinský koláč
(Slané pečivo)
1 170 - 190 0:45 -0:55
Švajčiarska torta 1 170 - 190 0:45 -0:55
Tvarohový/syrový ko‐
láč
1 140-160 1:00-1:30
Jablkový koláč, oblože‐
1 150 - 170 0:50-1:00
Zeleninový koláč 1 160 - 180 0:50-1:00
Nízky chlieb
1)
2 230 0:10 -0:20
Koláč z lístkového ce‐
sta
1)
2 160 - 180 0:45 -0:55
Slaný koláč
1)
2 230 0:12-0:20
Pirohy (ruská verzia
pizze calzone)
1)
2 180 - 200 0:15-0:25
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite plech na odkvapkávanie alebo plech na pečenie mäsa
Odmrazovanie
Odstráňte obal pokrmu. Uložte pokrm na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
Tabuľka pre rozmrazovanie
Pokrmy Množstvo Doba rozmra‐
zenia v min.
Ďalšia doba
rozmrazenia v
min.
Poznámka
Kurča 1 kg 100-140 20-30 Kurča položte na prevrátený tanierik
položený vo veľkom tanieri.
Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso 1 kg 100-140 20-30 Po uplynutí polovice času obráťte
Mäso 0,5 kg 90-120 20-30 Po uplynutí polovice času obráťte
Pstruh 150 g 25-35 10-15 ---
Jahody 300 g 30-40 10-20 ---
Maslo 250 g 30-40 10-15 ---
Smotana 2 x 200 g 80-100 10-15 Smotanu vyšľahajte, kým je miestami
ešte mierne zmrazená.
Torta 1,4 kg 60 60 ---
Gril
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
18 Užitočné rady a tipy
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach rúry.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií grilu 5 minút.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Gril
Grilovaný pokrm Teplota Úroveň v rúre
Grilovací čas v minútach
1. strana 2. strana
Pečené hovädzie,
stredne prepeče‐
210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Hovädzie filety,
stredne prepeče‐
230 1 0:20-0:30 0:20-0:30
Bravčový chrbát 210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Teľací chrbát 210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Jahňací chrbát 210-230 1 0:25-0:35 0:20-0:35
Celá ryba, 500 -
1000 g
210-230 1 0:15-0:30 0:15-0:30
Rýchly gril
Grilovaný pokrm
Úroveň v rúre
1)
Čas grilovania hod:min
1. strana 2. strana
Fašírky
2)
3 9 - 13 minút 8 - 10 minút
Bravčové filé 3 10 - 12 minút 6 - 10 minút
Klobásy 3 10 - 12 minút 6 - 8 minút
Hovädzie a teľacie
steaky
3 7 - 10 minút 6 - 8 minút
Hrianky
2)
4 1 - 3 minúty 1 - 3 minúty
Obložené hrianky 3 6 - 8 minút -
1) vždy predhri
2) Rúru vopred predhriať
Chlieb
Do zásuvky pridajte 100 ml vody. Predohrev sa neodporúča.
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C
Čas
Hodiny:minúty
Biely chlieb Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Užitočné rady a tipy 19
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C
Čas
Hodiny:minúty
Bageta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Brioška Chlieb 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Chlieb 2 200 - 220 35 - 45
Ražný chlieb Chlieb 2 190 - 210 50 - 70
Tmavý chlieb Chlieb 2 180 - 200 50 - 70
Celozrný chlieb Chlieb 2 170 - 190 60 - 90
Zaváranie
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím viečkom ani s bajonetovým uzáverom alebo ple‐
chovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na plech na pečenie nedávajte viac než šesť jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do plechu na pečenie nalejte približne 1/2 litra vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná
vlhkosť.
Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť (pri 1-litrových nádobách približne po 35 - 60
minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na 100 °C (pozri tabuľku).
Tabuľka pre zaváranie - mäkké ovocie
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri 100
°C (v min.)
Jahody, brusnice, maliny, zrelé
egreše
160-170 35-45 ---
Tabuľka pre zaváranie - ovocie s kôstkou
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri 100
°C (v min.)
Hrušky, dule, slivky 160-170 35-45 10-15
Tabuľka pre zaváranie - zelenina
Zaváranie Teplota (°C) Čas prípravy, kým
kvapalina nezačne
slabo vrieť (v min.)
Čas prípravy pri 100
°C (v min.)
Mrkva
1)
160-170 50-60 5-10
Uhorky 160-170 50-60 ---
Čalamáda 160-170 50-60 15
20 Užitočné rady a tipy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG KS7400021M Recipe book

Typ
Recipe book

Súvisiace články