Aeg-Electrolux KE7400021M Recipe book

Typ
Recipe book
SK KNIHA RECEPTOV - RÚRA NÁVOD NA POUŽÍVANIE
PRE DOKONALÉ VÝSLEDKY
Ďakujeme vám, že ste si vybrali tento výrobok značky AEG. Vytvorili sme ho tak,
aby vám poskytol dokonalý výkon po mnoho rokov, za pomoci inovačných
technológií, ktoré uľahčujú život - vlastností, ktoré u bežných spotrebičoch
nenájdete. Venujte, prosím, niekoľko minút prečítaniu si tohto návodu, aby ste
svoj spotrebič využili čo najlepšie.
PRÍSLUŠENSTVO A SPOTREBNÝ MATERIÁL
V internetovom obchode AEG nájdete všetko, čo potrebujete, aby vaše
spotrebiče AEG skvelo vyzerali a bezchybne pracovali. Spolu so širokou
ponukou príslušenstva navrhnutého a vytvoreného podľa najvyšších
kvalitatívnych noriem, aké by ste očakávali - od špeciálnych košíkov na príbor,
držiakov na fľaše až po vrecká na jemnú bielizeň…
Navštívte náš internetový obchod na
www.aeg.com/shop
2
OBSAH
4 Užitočné rady a tipy
V tejto príručke používatel’a sa používajú
nasledujúce symboly:
Dôležité informácia týkajúce sa váš osobnej
bezpečnosti a informácie o tom, ako predíst'
poškodeniu spotrebiča.
Všeobecné informácie a tipy
Environmentálne informácia
Vyhradzujeme si právo na zmeny bez
predchádzajúceho upozornenia.
Obsah
3
UŽITOČNÉ RADY A TIPY
VAROVANIE
Pozrite si príslušné bezpečnostné pokyny.
Pre zabudovateľné sporáky:
Príklady použitia pri varení na varnom paneli
Údaje uvedené v tabuľke sú iba orientačné.
Varný
stupeň
Použitie: Čas Rady
1 Udržiavanie teploty hotových jedál podľa
potreby
Prikryte
1-2 Holandská omáčka, topenie: maslo, čo‐
koláda, želatína
5-25 min Občas premiešajte
1-2 Zahustenie: kypré omelety, praženica 10-40
min
Varte s pokrievkou
2-3 Varenie ryže a jedál s mliečnym zákla‐
dom, prihrievanie hotových jedál
25-50
min
Pridajte aspoň dvakrát toľko tekuti‐
ny ako ryže, mliečne jedlá premie‐
šajte
3-4 Dusenie zeleniny, rýb, mäsa 20-45
min
Pridajte niekoľko polievkových lyžíc
tekutiny
4-5 Varenie zemiakov v pare 20-60
min
Použite max. ¼ l vody na 750 g ze‐
miakov
4-5 Varenie väčšieho množstva jedla, omá‐
čok a polievok
60-150
min
Max. 3 l tekutiny plus prísady
6-7 Jemné vyprážanie: rezne, teľacie cor‐
don bleu, kotlety, mäsové guľky, klobá‐
sy, pečeň, zásmažka, vajíčka, lievance,
šišky
podľa
potreby
Po uplynutí polovice času obráťte
7-8 Vyprážanie pri vyššej teplote, placky,
steaky, rezne
5-15 min Po uplynutí polovice času obráťte
9 Varenie veľkého množstva vody, varenie cestovín, príprava mäsa (guláš, ragú), vysmáža‐
né hranolčeky
Vnútorná strana dvierok
Pri niektorých modeloch môžete na vnútornej strane dvierok nájsť:
čísla jednotlivých úrovní v rúre (pri vybraných modeloch)
informácie o funkciách ohrevu, odporúčané úrovne a teploty pre typické jedlá (pri vybra‐
ných modeloch).
Teplota a časy pečenia uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia od konkrétneho recep‐
tu, množstva a kvality použitých prísad.
4 Užitočné rady a tipy
Pečenie múčnych pokrmov
Všeobecné pokyny
Vaša nová rúra na pečenie sa môže pri pečení chovať inak ako spotrebič, ktorý ste pou‐
žívali doteraz. Prispôsobte svoje zvyčajné nastavenia (teplota, čas prípravy jedla) a úrov
ne v rúre hodnotám v tabuľkách.
Pri dlhších časoch pečenia môžete rúru vypnúť približne 10 minút pre koncom pečenia,
aby ste využili zvyškové teplo.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď
plechy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Pri prvom pečení odporúčame použiť nižšiu teplotu.
Ak nedokážete nájsť nastavenia pre konkrétny recept, vyhľadajte čo najbližšie nastave‐
nia.
Ak pečiete koláče na viacerých úrovniach, čas pečenia môžete predĺžiť o 10 až 15 minút.
Koláče a pečivo sa pri rôznych výškach spočiatku neopečú rovnako dohneda. V takomto
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Riešenie
Koláč nie je v spodnej časti do‐
statočne prepečený.
Nesprávna úroveň v rúre. Umiestnite koláč nižšie.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
Teplota rúry je príliš vysoká.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo nižšiu teplotu rúry.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
Príliš krátky čas pečenia.
Nastavte dlhší čas pečenia.
Časy pečenia sa nemôžu skrá‐
tiť zvýšením teploty pečenia.
Koláč je nízky (vlhký, mazľavý,
pásy vody).
V zmesi je príliš veľa vody.
Použite menej tekutiny. Dodr‐
žiavajte časy miesenia, predov‐
šetkým pri použití mixéra.
Koláč je príliš suchý. Teplota rúry je príliš nízka.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu rúry.
Koláč je príliš suchý. Príliš dlhý čas pečenia.
Pri najbližšom pečení nastavte
kratší čas pečenia..
Koláč nie je rovnomerne prepe‐
čený.
Teplota rúry je príliš vysoká a
čas pečenia je príliš krátky.
Nastavte o niečo nižšiu teplotu
pečenia a predĺžte čas peče‐
nia.
Koláč nie je rovnomerne prepe‐
čený.
Cesto nie je rovnomerne rozlo‐
žené.
Cesto rovnomerne rozotrite po
plechu.
Koláč nie je po uplynutí danej
doby pečenia hotový.
Teplota rúry je príliš nízka.
Pri najbližšom pečení nastavte
o niečo vyššiu teplotu rúry.
Užitočné rady a tipy 5
Pečenie na jednej úrovni:
Pečivo vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Bábovka alebo
brioška
Teplovzdušné pe‐
čenie
1 150 - 160 50 - 70
Koláč Madeira/
ovocné koláče
Teplovzdušné pe‐
čenie
1 140 - 160 70 - 90
Piškótový koláč Teplovzdušné pe‐
čenie
2 140 - 150 35 - 50
Piškótový koláč Tradičné pečenie 2 160 35 - 50
Korpus z krehké‐
ho cesta
Teplovzdušné pe‐
čenie
2
170-180
1)
10 - 25
Korpus z piškóto‐
vého cesta
Teplovzdušné pe‐
čenie
2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Jabl‐
kový koláč (2 for‐
my, priemer 20
cm, rozmiestnené
po uhlopriečke)
Teplovzdušné pe‐
čenie
2 160 60 - 90
Apple pie / Jabl‐
kový koláč (2 for‐
my, priemer 20
cm, rozmiestnené
po uhlopriečke)
Tradičné pečenie 1 180 70 - 90
Tvarohový/syrový
koláč
Tradičné pečenie 1 170 - 190 60 - 90
1) Rúru vopred predhriať
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pletenec/veniec z
kysnutého cesta
Tradičné pečenie 3 170 - 190 30 - 40
Vianočka
Tradičné pečenie 2
160 - 180
1)
50 - 70
Chlieb (ražný
chlieb):
1. Prvá časť
procesu pe‐
čenia.
2. Druhá časť
procesu pe‐
čenia.
Tradičné pečenie 1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Veterníky/odpaľo‐
vané cesto
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
20 - 35
6 Užitočné rady a tipy
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Piškótová roláda
Tradičné pečenie 3
180 - 200
1)
10 - 20
Suché koláče po‐
sypané mrvenič‐
kou (suché)
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 150 - 160 20 - 40
Mandľový maslo‐
vý koláč/cukrové
koláče
Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
20 - 30
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškó
tového cesta)
2)
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 150 35 - 55
Ovocné koláče (z
kysnutého/piškó
tového cesta)
2)
Tradičné pečenie 3 170 35 - 55
Ovocné koláče z
krehkého cesta
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 160 - 170 40 - 80
Kysnutý koláč s
jemnou plnkou
(napr. tvaroho‐
vou, smotanovou,
pudingovou)
Tradičné pečenie 3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Sušienky z kreh‐
kého cesta
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 150 - 160 10 - 20
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 140 20 - 35
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
Tradičné pečenie 3
160
1)
20 - 30
Sušienky z piškó‐
tového cesta
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 150 - 160 15 - 20
Bielkové sušien‐
ky, pusinky
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 80 - 100 120 - 150
Mandľové sušien‐
ky
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 100 - 120 30 - 50
Sušienky z kysnu‐
tého cesta
Teplovzdušné pe‐
čenie
3 150 - 160 20 - 40
Pečivo z lístkové‐
ho cesta
Teplovzdušné pe‐
čenie
3
170 - 180
1)
20 - 30
Užitočné rady a tipy 7
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pečivo
Teplovzdušné pe‐
čenie
3
160
1)
10 - 25
Pečivo Tradičné pečenie 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes / Ma‐
lé koláčiky (20 ks/
plech)
Teplovzdušné pe‐
čenie
3
150
1)
20 - 35
Small cakes / Ma‐
lé koláčiky (20 ks/
plech)
Tradičné pečenie 3
170
1)
20 - 30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie zapekaných a gratinovaných pokrmov
Pokrm Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Cestovinový ná‐
kyp
Tradičné pečenie 1 180 - 200 45 - 60
Lasagne Tradičné pečenie 1 180 - 200 25 - 40
Zapečená zeleni‐
na
1)
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe‐
čenie
1 160 - 170 15 - 30
Bagety obložené
roztopeným sy‐
rom
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe‐
čenie
1 160 - 170 15 - 30
Sladké nákypy Tradičné pečenie 1 180 - 200 40 - 60
Zapečené ryby Tradičné pečenie 1 180 - 200 30 - 60
Plnená zelenina
Turbo gril alebo
Teplovzdušné pe‐
čenie
1 160 - 170 30 - 60
1) Rúru vopred predhriať
Viacúrovňové pečenie
Sušienky/pečivo/žemličky na plechoch
Druh pečenia
Teplovzdušné pečenie
Teplota v °C
Čas Hodiny:minú‐
ty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Veterníky/Odpaľo‐
vané cesto
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Suchý koláč s
mrveničkou
1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Rúru vopred predhriať
8 Užitočné rady a tipy
Sušienky/small cakes/malé koláčiky/žemličky
Druh pečenia
Teplovzdušné pečenie
Teplota v °C
Čas Hodiny:minú‐
ty.
Polohy zdola
2 úrovne 3 úrovne
Sušienky z kreh‐
kého cesta
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Linecké koláčiky/
ploché pečivo
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Sušienky z piškó‐
tového cesta
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Bielkové sušien‐
ky, pusinky
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mandľové sušien‐
ky
1/4 - 100 - 120 40 - 80
Sušienky z kysnu‐
tého cesta
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Pečivo z lístkové‐
ho cesta
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Pečivo 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes / Ma‐
lé koláčiky (20 ks/
plech)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Rúru vopred predhriať
Pomalé pečenie
Táto funkcia slúži na prípravu jemných, chudých kúskov mäsa a rýb. Pokrm pripravujte bez
pokrievky.
1. Mäso najprv v panvici prudko opečte pri veľmi vysokej teplote.
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na drôtený rošt. Pod rošt vložte grilovaciu panvi‐
cu/pekáč na zachytávanie tuku.
Pokrm na pečenie Hmotnosť (g) Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pečené hovädzie 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Hovädzie filé 1000 - 1500 3 150 90 - 170
Pečené teľacie 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Steaky 200 - 300 3 120 20 - 40
Pizza
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pizza (tenká)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Užitočné rady a tipy 9
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pizza (s bohatým oblo‐
žením)
2 180 - 200 20 - 30
Švajčiarske pečivo 1 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 1 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koláč 1 170 - 190 45 - 55
Švajčiarska torta 1 170 - 190 45 - 55
Jablkový koláč, oblože‐
1 150 - 170 50 - 60
Zeleninový koláč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
2
230 - 250
1)
10 - 20
Koláč z lístkového ce‐
sta
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa‐
ska)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirohy (ruská verzia
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
Na pečenie používajte ohňovzdorný riad (pozrite si pokyny od výrobcu).
Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na rošte rúry umiestne‐
nom nad hlbokým pekáčom. (ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Takto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť alebo majú získať kôrku, možno piecť v pekáči
bez pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame doplniť
do hlbokého pekáča trocha tekutiny.
Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby pečenia podľa potreby obráťte.
Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou šťa
vou. Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím času pečenia vypnite, aby sa využilo zvyškové
teplo.
10 Užitočné rady a tipy
Pečenie s Turbo grilom
Hovädzie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Dusené mäso v
pekáči
1 - 1,5 kg
Tradičné pe‐
čenie
1 230 120 - 150
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi‐
lé: neprepečené
na cm hrúbky Turbo gril 1
190 - 200
1)
5 - 6
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi‐
lé: stredne prepe‐
čené
na cm hrúbky Turbo gril 1
180 - 190
1)
6 - 8
Pečené hovädzie
alebo hovädzie fi‐
lé: prepeče
na cm hrúbky Turbo gril 1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Rúru vopred predhriať
Bravčo
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pliecko, krkovič‐
ka, stehno
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Kotleta, rebierka 1 - 1,5 kg Turbo gril 1 170 - 180 60 - 90
Sekaná 750 g - 1 kg Turbo gril 1 160 - 170 50 - 60
Bravčové koleno
(predvarené)
750 g - 1 kg Turbo gril 1 150 - 170 90 - 120
Teľacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Pečené teľa
cie
1 kg Turbo gril 1 160 - 180 90 - 120
Teľacie koleno 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Jahňacie mäso
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Jahňacie steh‐
no, pečené
jahňacie
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 150 - 170 100 - 120
Jahňací chrb‐
át
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 40 - 60
Zverina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Zajačí chrbát,
zajačie stehno
až do 1 kg Tradičné pe‐
čenie
1
230
1)
30 - 40
Užitočné rady a tipy 11
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Srnčí/jelení
chrbát
1,5 - 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 35 - 40
Srnčie/jelenie
stehno
1,5 - 2 kg Tradičné pe‐
čenie
1 180 - 200 60 - 90
1) Rúru vopred predhriať
Hydina
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Kúsky hydiny Každý 200 -
250 g
Turbo gril 1 200 - 220 30 - 50
Polovica kur‐
čaťa
Každá 400 -
500 g
Turbo gril 1 190 - 210 35 - 50
Kurčatá, vy‐
kŕmené
1 - 1,5 kg Turbo gril 1 190 - 210 50 - 70
Kačka 1,5 - 2 kg Turbo gril 1 180 - 200 80 - 100
Hus 3,5 - 5 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 180
Morka 2,5 - 3,5 kg Turbo gril 1 160 - 180 120 - 150
Morka 4 - 6 kg Turbo gril 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (v pare)
Typ mäsa Množstvo Funkcia rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas (min.)
Celá ryba do 1
kg
1 - 1,5 kg Tradičné pe‐
čenie
1 210 - 220 40 - 60
Gril
Grilujte vždy s maximálnou teplotou.
POZOR
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach rúry.
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií grilu 5 minút.
Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke grilovania.
Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre Teplota
Čas v min.
1. strana 2. strana
Pečené hovädzie 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Hovädzie filety 3 230 20 - 30 20 - 30
Bravčový chrbát 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
12 Užitočné rady a tipy
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre Teplota
Čas v min.
1. strana 2. strana
Teľacie zadné 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Jahňací chrbát 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Ryby vcelku 500 -
1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Rýchly gril
Grilovaný pokrm Úroveň v rúre
Čas v min.
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8 - 10 6 - 8
Bravčové filé 4 10 - 12 6 - 10
Klobásy 4 10 - 12 6 - 8
Hovädzie a teľacie
steaky
4 7 - 10 6 - 8
Hrianky
1)
5 1 - 3 1 - 3
Obložené hrianky 4 6 - 8 -
1) Rúru vopred predhriať
Grilovanie bez otočného ražňa - vložte hlboký pekáč do úrovne 1
Druh pečeného mäsa Teplota °C Čas v min.
Kurča 220 - 240 70 - 90
Mäsová roláda 190 - 210 120 - 180
Kačka 220 - 240 90 - 150
Bravčové koleno 190 - 210 150 - 210
Rozmrazovanie
Odstráňte obal pokrmu. Uložte pokrm na tanier.
Nezakrývajte ho taniermi ani miskami. Mohlo by dôjsť k predĺženiu času rozmrazovania.
Použite prvú úroveň v rúre. Tú úplne dole.
Pokrm
Doba rozmraze‐
nia v min.
Ďalšia doba rozmra‐
zenia v min.
Poznámka
Kurča, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Kurča položte na obrátenej
podšálke do veľkého taniera
a v polovici času rozmrazova
nia otočte
Mäso, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Po uplynutí polovice času ob
ráťte
Mäso, 500 g 90 - 120 20 - 30
Po uplynutí polovice času ob
ráťte
Pstruh, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Užitočné rady a tipy 13
Pokrm
Doba rozmraze‐
nia v min.
Ďalšia doba rozmra‐
zenia v min.
Poznámka
Jahody, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Maslo, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Smotana, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Smotana sa dá výborne vy‐
šľahať, aj keď je čiastočne
zamrznutá
Torta, 1 400 g 60 60 -
Polotovary
Mrazené pokrmy
Polotovary Úroveň v rúre Teplota °C Čas v min.
Pizza, mrazená 2 200 - 220 15-25
Americká pizza, mra‐
zená
2 190 - 210 20-25
Pizza, chladená 2 210-230 13-25
Malé pizze, mrazené 2 180-200 15-30
Hranolčeky, tenká 3 200-220 20-30
Hranolčeky, hrubá 3 200-220 25-35
Americké zemiaky,
krokety
3 220-230 20-35
Opečené zemiakové
pyré
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
Čerstvé
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
zmraz.
2 160-180 40-60
Syr zapekaný v rúre 3 170-190 20-30
Kuracie krídla 2 190-210 20-30
Mrazené hotové jedlá
Pokrm na pečenie Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas
Mrazená pizza Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
Hranolčeky
1)
(300
– 600 g)
Tradičné pečenie
alebo Turbo grilo‐
vanie
3 200-220
podľa pokynov
výrobcu
Bagety Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
14 Užitočné rady a tipy
Pokrm na pečenie Funkcie rúry Úroveň v rúre Teplota °C Čas
Ovocné koláče Tradičné pečenie 3
podľa pokynov
výrobcu
podľa pokynov
výrobcu
1) Hranolčeky podľa potreby 2- až 3-krát obráťte
Sušenie - Teplovzdušné pečenie
Rošty rúry prikryte papierom na pečenie.
Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky: vypnite spotrebič po uplynutí polovice požadovanej
doby. Otvorte dvierka spotrebiča a nechajte spotrebič vychladnúť. Potom dokončite proces
sušenia.
Zelenina
Sušené potraviny
Úroveň v rúre
Teplota v °C
Čas v hodinách
(pravidlo)
1 úroveň 2 úrovne
Strukoviny 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Korenie 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Zelenina na kva‐
senie
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Huby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Bylinky 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Ovocie
Sušené potraviny
Úroveň v rúre
Teplota v °C
Čas v hodinách
(orientačne)
1 úroveň 2 úrovne
Slivky 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Marhule 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Jablkové plátky 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Hrušky 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Zaváranie
Na čo treba pamätať:
Používajte len zaváracie poháre rovnakej veľkosti dostupné na trhu.
Nepoužívajte poháre so skrutkovacím viečkom ani s bajonetovým uzáverom alebo ple‐
chovky.
Pri tejto funkcii použite prvú úroveň zdola.
Na pekáč nedávajte viac než šesť jednolitrových zaváracích pohárov.
Poháre naplňte do rovnakej úrovne a zatvorte svorkou.
Poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
Do pekáča nalejte približne 1/2 litra vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlhkosť.
Keď kvapalina v pohároch začne slabo vrieť (pri 1-litrových nádobách približne po 35 –
60 minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na 100 °C (pozri tabuľku).
Užitočné rady a tipy
15
Mäkké ovocie
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Jahody, brusnice, mali‐
ny, zrelé egreše
160 - 170 35 - 45 -
Kôstkoviny
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Hrušky, dule, slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Zaváranie Teplota v °C
Varenie až do tvorby
bubliniek, v min.
Ďalšie varenie pri 100
°C, v min.
Mrkva
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 -
Zmiešané nakladané
potraviny
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kaleráb, hrach, špar‐
gľa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Nechať odstáť vo vypnutej rúre na pečenie
Tabuľka vnútornej teploty pri použití teplotnej sondy
Hovädzie
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Rib steak alebo fillet steak (zo sviečkovej): ne‐
prepečený
45 - 50
Rib steak alebo fillet steak (zo sviečkovej): stred‐
ne prepeče
60 - 65
Rib steak alebo fillet steak (zo sviečkovej): pre‐
pečený
70 - 75
Bravčo
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Bravčové pliecko, šunka v celku, krkovička 80 - 82
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 - 80
Sekaná 75 - 80
Teľacie mäso
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Pečené teľacie 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
16 Užitočné rady a tipy
Baranina/jahňacina
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Baranie stehno 80 - 85
Baraní chrbát 80 - 85
Pečená jahňacina, jahňacie stehno 70 - 75
Zverina
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Celý zajac 70 - 75
Srnčí/jelení chrbát 70 - 75
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75
Ryba
Pokrmy Teplota vo vnútri pokrmu °C
Losos 65 - 70
Pstruhy 65 - 70
RECEPTY
Displej zobrazuje polohu roštu/plechu a prednastavený čas pečenia pre každý automatický
receptový program.
Automatické programy
Číslo programu Názov programu
1 PEČENÉ HOVÄDZIE
2 PEČENÉ BRAVČOVÉ
3 PEČENÉ TEĽACIE
4 PEČENÉ JAHŇACIE
5 PEČENÁ ZVERINA
6 CELÉ KURA
7 CELÁ RYBA do 1 KG
8 PIZZA
9 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
10 CITRÓNOVÝ KOLÁČ
11 TVAROHOVÝ KOLÁČ
12 PEČIVO
13 FARMÁRSKY CHLIEB
Užitočné rady a tipy 17
Číslo programu Názov programu
14 KYSNUTIE CESTA
15 ZAPEČENÉ ZEMIAKY
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 KOLÁČ Z POLOTOVARU
19 PIZZA - POLOTOVAR
20 ZEMIAKOVÉ POLOTOVARY
1 - PEČENÉ HOVÄDZIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1
000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Nepoužívajte tento program na hovädziu a bravčovú sviečkovicu.
Úroveň v rúre: 1
2 - PEČENÉ BRAVČOVÉ
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1
000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 20 – 40 mm.
Úroveň v rúre: 1
3 - PEČENÉ TEĽACIE
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1
000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
4 - PEČENÉ JAHŇACIE
18 Užitočné rady a tipy
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1
000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 30 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
5 - PEČENÁ ZVERINA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 1
000 a 3 000 g.
Príprava:
Okoreňte mäso podľa chuti a vložte ho do ohňovzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú
tekutinu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
6 - CELÉ KURA
Nastavenia:
Automatické programy, pri ktorých sa zadáva hmotnosť Nastavenie hmotnosti medzi 900
a 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do ohňovzdornej nádoby a okoreňte podľa chuti. Asi po 30 minútach mäso
obráťte. Zobrazí sa upozornenie.
Úroveň v rúre: 1
7 - CELÁ RYBA DO 1 KG
Nastavenia:
Automatické programy s teplotnou sondou. Teplota vo vnútri mäsa 70 °C.
Príprava:
Okoreňte rybu podľa chuti, zasuňte teplotnú sondu na meranie teploty do vnútra a pokrm
vložte do teplovzdornej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
8 - PIZZA
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vlažnej vody
300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Užitočné rady a tipy
19
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok
200 g nastrúhaného ementálu
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo vlažnej vode. Pridajte múku s primiešanou soľou
a olej. Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie je vláčne a neoddeľuje sa od misy. Ce‐
sto potom nechajte vykysnúť, kým nebude mať dvojnásobný objem. Cesto vyvaľkajte a
položte ho na vymastený plech na pečenie. Vidličkou poprepichujte. Postupne ukladajte
na cesto prísady obloženia.
Použite vymastený plech na pečenie.
Čas pečenia: 25 minút
Úroveň v rúre: 1
9 - SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
Prísady do cesta:
200 g múky
•2 vajcia
100 g masla
½ čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orecha
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
•2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do vhodnej nádoby a vymieste hladké cesto. Cesto
nechajte niekoľko hodín postáť v chlade. Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymastenej
čiernej formy. Spodok prepichnite vidličkou. Slaninku rozložte na ceste. Na polevu zmie‐
šajte vajcia, kyslú smotanu a korenie. Potom pridajte syr.
Čierna vymastená forma na pečenie s priemerom 28 cm
Čas pečenia: 40 minút
Úroveň v rúre: 1
20 Užitočné rady a tipy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux KE7400021M Recipe book

Typ
Recipe book