Kenwood BM250 Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu
Head Office Address: Kenwood Limited, New Lane, Havant, Hampshire PO9 2NH, UK
www.kenwoodworld.com
Designed and engineered by Kenwood in the UK
Made in China
19414/1
Slovakian
BM250
BM256
1 2 3
7 8 9
13 14 15
19 20
4 5 6
10 11 12
16 17 18
1
11
500g 750g
1kg
pred použitím zariadenia Kenwood
Starostlivo si prečítajte tieto inštrukcie uschovajte ich
pre budúcnosť.
Odstráňte všetky obaly a štítky.
bezpečnosť
Nedotýkajte sa povrchu horúcich dielov. Povrchy
dosiahnuteľných dielov sa pri používaní môžu veľmi
rozohriať. Pri vyberaní nádoby na pečenie chleba
používajte vždy ochranné rukavice.
Aby sa zabránilo znečisteniu vnútrajška komory pece,
vždy pred vkladaním ingrediencié vytiahnite nádobu
na pečenie von zo stroja. Ingrediencie, ktoré by sa
dostali na povrch vyhrievacieho elementu by mohli
prihorieť a zapríčiniť zadymenie.
Toto zariadenie nepoužívajte, pokiaľ prívodná šnúra
nesie viditeľné známky poškodenia alebo ak
zariadenie spadlo na zem.
Toto zariadenie, prívodnú šnúru alebo zástrčku nikdy
neponárajte do vody, ani do inej tekutiny.
Zástrčku tohto zariadenia vytiahnite zo zásuvky vždy
po použití, pred zakladaním alebo odkladaním
jednotlivých častí alebo pred čistením.
Nenechajte elektrickú šnúru visieť cez hrany
pracovného stola a nepripustite jej dotyk s horúcimi
predmetmi, ako sú elektrické alebo plynové variče.
Toto zariadenie sa smie používať len vtedy, ak je
umiestnené na rovnej, teplovzdornej ploche.
Po vybratí nádoby na pečenie chleba nestrkajte ruky
do komory pece, lebo môže byť veľmi horúca.
Nedotýkajte sa pohyblivých častí vo vnútri piecky na
chlieb (Bread Maker).
Neprekračujte maximálne množstvá múky a
kvasiacich prostriedkov, špecifikovaných v dodaných
receptoch.
Neumiestňujte piecku na chlieb (Bread Maker) na
priame slnečné svetlo, do blízkosti horúcich
predmetov, ani do prievanu. Všetky tieto podmienky
môžu negatívne ovplyvniť vnútornú teplotu v peci a
pokaziť výsledný produkt.
Toto zariadenie nepoužívajte vonku.
Nezapínajte toto zariadenie pokiaľ je prázdne, lebo by
to mohlo zapríčiniť vážne škody.
Toto zariadenie nepoužívajte na žiadny druh
skladovania predmetov.
Nezakrývajte ventilačné otvory na paru na veku a
zabezpečte dostatočné vetranie okolia piecky na
chlieb počas jej činnosti.
Toto zariadenie nie je ovládateľné externým
časovačom, ani samostatným diaľkovým ovládaním.
Toto zariadenie nesmú používať žiadne osoby
(vrátane detí), ktoré majú obmedzené fyzické,
senzorické alebo mentálne schopnosti, alebo majú
málo skúseností s podobnými zariadeniami, iba ak by
tak robili pod kvalifikovaným dohľadom alebo ak
vopred obdržia dostatočné inštrukcie o obsluhe tohto
zariadenia od osoby, ktorá zodpovedá za ich
bezpečnosť.
Deti musia byť pod dohľadom, aby sa zaručilo, že sa
nebudú s týmto zariadením hrať.
Toto zariadenie používajte len v domácnosti na
stanovený účel. Firma Kenwood nepreberie žiadnu
zodpovednosť za následky nesprávneho používania
zariadenia, ani za následky nerešpektovania týchto
inštrukcií.
pred zapnutím zariadenia
Overte si, či vaša elektrická sieť má také isté
parametre, aké sú uvedené na bočnej strane tohto
zariadenia.
Toto zariadenie vyhovuje európskej smernici
2004/108/EC o elektromagnetickej znášanlivosti a
predpisu č. 1935/2004 zo dňa 27/10/2004 o
materiáloch, ktoré sú vhodné na kontakt s
potravinami.
pred prvým použitím piecky na chlieb
Poumývajte všetky diely (viď odsek ošetrovanie a
čistenie).
2
význam symbolov
rukoväť veka
priezor
vyhrievací element
rukoväť nádoby na pečenie chleba
miesič
pohonný hriadeľ
spojka pohonu
vypínač zap/vyp
odmerka
duálna meracia lyžica – 1čaj.lyž. a 1pol.lyž.
riadiaci panel
displej
indikátor časovača
indikátor stavu programu
indikátor farby kôrky (light- svetlá, medium- stredná,
dark- tmavá)
tlačidlá časovača oneskorenia
tlačidlo veľkosti bochníka
tlačidlo start/stop
tlačidlo rapid na rýchle pečenie
tlačidlo farba kôrky
tlačidlo menu
indikátory veľkosti bochníka
ako odmerať množstvá ingrediencií (viď obrázky 3
až 7)
V záujme dosiahnutia najlepších výsledkov je veľmi
dôležité presne namerať množstvá jednotlivých
ingrediencií.
Tekuté ingrediencie merajte pomocou priehľadnej
odmerky s vyznačenou stupnicou. Hladina tekutiny v
odmerke musí dosiahnuť presne úroveň požadovanej
značky, nesmie jej byť viac, ani menej (viď 3).
Vĺdy pouĺívajte tekutiny pri izbovej teplote 20°C, s
vnimkou rýchleho jednohodinového cyklu pečenia
chleba. Postupujte podľa inštrukcií v odseku receptov.
Na meranie menších množstiev tekutých alebo
tuhých ingrediencií používajte meraciu lyžicu.
Používajte posuvný jazdec na výber medzi
nasledovnými meraniami - 1/2 čaj.lyž., 1 čaj.lyž, 1/2
pol.lyž alebo 1 pol.lyž. Naplňte lyžicu do vrchu a
zarovnajte s okrajom lyžice (viď 6 & 7).
vypínač zap/vyp
Piecka na chlieb od firmy Kenwood je vybavená
prepínačom typu zap./vyp. a pracuje vtedy, keď je
prepínač v polohe „on“ („zap“).
Zastrče zástrčku do zásuvky a stlačte prepínač
zap./vyp. , ktorý je umiestnený na zadnej časti
piecky na chlieb – jednotka pípne a na displeji sa
objaví 3:25.
Piecku na chlieb vždy po použití vypnite a vytiahnite
zo zásuvky.
indikátor stavu programu
Indikátor stavu programu je umiestnený na displeji a
šípka indikátora mieri na príslušný dosiahnutý stupeň
cyklu pečenia chleba nasledovne: -
Predohrev . Táto funkcia je aktívna len pri spustení
programu pre celozrnnú múku (30 minút) a rýchleho
programu pre celozrnnú múku (5 minút), ide o
ohriatie ingrediencií pred začiatkom prvého stupňa
miesenia. Počas tejto fázy nie je miesič v činnosti.
Miesenie – cesto je na prvom alebo na druhom
stupni miesenia, alebo sa obracia medzi cyklami
kysnutia. Počas posledných 10 minút druhého cyklu
miesenia na nastavení (1), (3), (4) sa ozve zvukový
signál, že treba manuálne pridať ďalšie ingrediencie.
Prestávka – cesto odpočíva medzi dvoma cyklami
miesenia.
Kysnutie . cesto sa nachádza v prvom, druhom,
alebo treťom cykle kysnutia.
Pečenie . Bochník je vo finálnom cykle pečenia.
Udržiavanie v teple . Piecka na chlieb na konci
cyklu pečenia automaticky prejde do režimu udržania
v teple. V tomto režime zostane zariadenie až jednu
hodinu alebo kým sa nevypne, podľa toho, čo
nastane skôr. Berte prosím do úvahy: vyhrievací
element sa zapína a vypína a prerušovane hreje
počas cyklu udržiavania v teple.
Koniec – Koniec programu.
3
používanie piecky na chlieb (Bread
Maker)
(viď ilustračný panel)
1 Chyťte rukoväť a vytiahnite nádobu na pečenie.
2 Založte miesič.
3 Nalejte vodu do nádoby na chlieb.
4 Do nádoby pridajte zvyšok ingrediencií v takom
poradí, aké je uvedené v príslušnom recepte.
7 Postarajte sa o presné odváženie a odmeranie
všetkých ingrediencií, pretože nesprávne odmeranie
má za následok nekvalitný produkt.
8 Vložte nádobu na pečenie do komory piecky a
zatlačte ju tak, aby zapadla na miesto.
9 Sklopte rukoväť a zatvorte veko.
10 Zastrčte zástrčku do zásuvky – zariadenie pípne a
štandardne prejde na nastavenie 1 (3:25).
11 Stláčajte tlačidlo MENU , kým sa nevyberie
požadovaný program. Piecka na chlieb sa
štandardne nastaví na 1Kg a na strednú farbu
kôrky. Poznámka: V prípade použitia režimu
„RAPID BAKE“ („RÝCHLE PEČENIE“) stlačte
dané tlačidlo a program sa spustí automaticky.
12 Vyberte si veľkosť bochníka stláčaním tlačidla LOAF
SIZE (VEĽKOSŤ BOCHNÍKA) kým sa indikátor
nedostane na požadovanú veľkosť bochníka.
13 Vyberte si požadovanú farbu kôrky stláčaním
tlačidla CRUST (KÔRKA) kým sa indikátor
nepresunie na požadovanú farbu kôrky (light-
svetlá, medium- stredná alebo dark- tmavá).
14 Stlačte tlačidlo ŠTART . Na zastavenie alebo
zrušenie programu stlačte tlačidlo ŠTART/STOP na
2 – 3 sekundy.
15 Na konci cyklu pečenia vytiahnite zástrčku zo
zásuvky.
16 Chyťte rukoväť a vytiahnite nádobu na pečenie.
Vždy používajte ochranné rukavice, pretože
rukoväť nádoby bude horúca.
17 Potom chlieb vyklopte na drôtený rošt, aby sa
ochladil.
18 Pred krájaním nechajte chlieb ochladiť na dobu
najmenej 30 minút, aby z neho mohla uniknúť para.
Horúci chlieb sa ťažko krája.
19 Nádobu na pečenie a miesič vyčistite ihneď po
použití (viď odsek ošetrovanie a čistenie).
5
Ak chcete vybrať program na rýchle pečenie bochníka, stlačte tlačidlo pre farbu kôrky, kým indikátor neukáže ( ).
✬✬ Pred koncom druhého cyklu miesenia zaznie zvukový signál na manuálne pridanie ingrediencií, ak sa to odporúča v recepte.
✬✬✬ Piecka na chlieb prejde automaticky na konci cyklu pečenia do režimu udržiavania v teple. V tomto režime zostane zariadenie až jednu hodinu
alebo kým sa nevypne, podľa toho, čo nastane skôr.
tabuľka programov pre miesenie cesta a pečenie chleba
program Celkový Zvukový signál na Udržiavanie v teple
čas programu vloženie ingrediencií ✬✬ ✬✬✬
500g 750g 1Kg 500g 750g 1Kg
1 základný Recepty na chlieb z bielej alebo 3:13 3:18 3:25 2:51 2:56 3:03 60
tmavej múky
2 francúzsky Bochníky s krehkou chrumkavou 3:30 3:32 3:35 - - - 60
kôrkou s nízkym obsahom tuku
a cukru
Rýchle bochníky 2:30 2:32 2:35 - - -
3 celozrnný Recepty z celozrnnej múky: 3:43 3:45 3:48 2:56 2:58 3:01 60
30 minút predohrev
Rýchle bochníky: 5 minút predohrev 2:28 2:30 2:33 - - -
4 sladký Recepty s vyšším obsahom cukru 3:17 3:22 3:27 2:55 3:00 3:05 60
5 bezlepkový Na použitie s bezlepkovou múkou a 2:24 - 60
bezlepkovou zmesou na prípravu
chleba. Maximálna hmotnosť
múky 500 g
6 zmes balíčkov Na zmes na prípravu chleba 2:24 - 60
Maximálna hmotnosť zmesi 500 g
7 múčnik Chleby a múčniky z nekysnutého 1:43 - -
šľahaného cesta
8 cesto Cesto na ručné tvarovanie a na 1:30 - -
pečenie v rúre.
9 cesto na Recepty na prípravu cesta na 0:14 - -
cestoviny cestoviny
10 džem Na výrobu džemov 1:05 - -
11 pečenie Len pečenie. Dá sa použiť aj na 1:00 - 60
opätovné ohriatie alebo zapečenie
upečeného a vychladnutého bochníka.
tlačidlo na Príprava bochníkov chleba za menej 0:58 - 60
rýchle pečenie než jednu hodinu. Na prípravu
bochníkov potrebujete teplú vodu,
ďalšie droždie a menej soli.
časovač oneskorenia
Časovač oneskorenia umožňuje odložiť proces
prípravy chleba až o 15 hodín. Oneskorený štart sa
nedá použiť pri programe „RAPID BAKE“ („RÝCHLE
PEČENIE“) a neodporúča sa použiť pri príprave
cesta, džemu alebo bezlepkovom programe.
Dôležité upozornenie: Pokiaľ použijete funkciu
oneskorenia štartu, nesmiete na prípravu používať
rýchlo sa kaziace ingrediencie, ktoré sa kazia už pri
izbovej alebo vyššej teplote, ako sú napríklad mlieko,
vajcia, syr, jogurt a podobne.
Pri použití funkcie casovač oneskorenia jednoducho
vložte ingrediencie do nádoby na pečenie a nádobu
vložte a zaistite do piecky na chlieb. Potom:
Stláčajte tlačidlo ponuky MENU a vyberte
požadovaný program – zobrazí sa čas cyklu daného
programu.
Vyberte si požadovanú farbu kôrky a veľkosť.
Potom nastavte časovač oneskorenia.
Stlačte tlačidlo (+) ČASOVAČA (TIMER) a držte ho
stlačené, kým sa nezobrazí celkový požadovaný čas.
Ak ste prebehli požadovaný čas, stlačte tlačidlo
časovača (-) a vráťte sa späť. Ak je stlačené tlačidlo
časovača, čas sa posúva po 10 minútach. Nemusíte
počítať rozdiel medzi vybraným časom trvania
programu a celkovým počtom požadovaných hodín,
pretože piecka na chlieb automaticky do času zahrnie
aj nastavený čas cyklu.
Príklad: Hotový bochník sa požaduje na 7 am (7
hodín dopoludnia). Pokiaľ sa výrobník chleba s
ingredienciami nastavuje o 10pm (10 hodín
popoludní), potom celkový čas požadovaného
oneskorenia je 9 hodín.
Stlačte tlačidlo ponuky a
vyberte požadovaný
program, napríklad č. 1 a
pomocou tlačidla časovača
(+) posúvajte čas po 10
minútach, kým sa na displeji
nezobrazí údaj „09:05“. Ak
by ste požadovaný čas
prebehli, jednoducho
stláčajte tlačidlo časovača (-
), kým sa nevrátite na
hodnotu „09:05“.
Stlačte tlačidlo štart a
dvojbodka na displeji (:)
začne blikať. Časovač
začne odpočítavať
nastavený čas.
Ak ste urobili chybu alebo
chcete zmeniť nastavený
čas, stláčajte tlačidlo
ŠTART/STOP, kým sa
neozve zvukový signál.
Teraz môžete znovu
nastaviť čas.
ochrana proti prerušeniu napájania
Táto piecka na chlieb má ochranu pre prípad
náhodného prerušenia prívodu elektrického prúdu,
napríklad pri náhodnom vytiahnutí zástrčky zo zásuvky.
Zariadenie pokračuje vo vykonávaní programu po
včasnom obnovení dodávky elektrického prúdu
6
ošetrovanie a čistenie
Dôležité upozornenie: pred čistením odpojte piecku
na chlieb zo siete a nechajte ju vychladnúť.
Teleso piecky na chlieb ani vonkajší podstavec
nádoby na pečenie neponárajte do vody.
Na čistenie nádoby na pečenie nepoužívajte
umývačku riadu.
V umývačke riadu by sa mohli narušiť nelepivé
vlastnosti povrchu nádoby na pečenie, čo by mohlo
spôsobiť prilepenie chleba počas pečenia.
Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky ani
kovové nástroje.
Nádobu na pečenie a miesič vyčistite hneď po
každom použití tak, že nádobu čiastočne naplníte
teplou mydlovou vodou. Nechajte 5 až 10 minút
odmočiť. Miesič odnímte otáčaním v smere
hodinových ručičiek a následným zdvihnutím.
Nakoniec ich vyčistite mäkkou utierkou, opláchnite a
vysušte.
Ak by sa miesič nedal zložiť po 10 minútach, pridržte
hriadeľ zo spodnej časti nádoby a točte ním dopredu
a dozadu, kým sa miesič neuvoľní.
V prípade potreby čistenia vonkajšieho a vnútorného
povrchu piecky na chlieb používajte mäkkú navlhčenú
utierku.
Veko sa dá odklopiť, aby ste ho mohli vyčistiť.
servis a starostlivosť o zákazníkov
Keď sa poškodí prívodná elektrická šnúra, musí ju z
bezpečnostných príčin vymeniť alebo opraviť firma
KENWOOD alebo pracovníci oprávnení firmou
KENWOOD.
Pokiaľ potrebujete pomoc pri nasledovných
problémoch:
používanie vášho zariadenia
servis alebo opravy
Kontaktujte obchod, v ktorom ste si zariadenie
zakúpili.
Navrhnuté a vyvinuté spoločnosťou Kenwood v
Spojenom kráľovstve.
Vyrobené v Číne.
DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA NA SPRÁVNU LIKVIDÁCIU
PRODUKTU PODĹA EURÓPSKEJ SMERNICE
2002/96/EC.
Po skončení životnosti produktu sa tento produkt
nesmie jednoducho vyhodiť spolu s domovým odpadom.
Musí sa odovzdať na príslušné zberné miesto na
roztriedenie odpadu alebo dílerovi, ktorý sa postará o
takúto likvidáciu.
Separátnou likvidáciou domácich spotrebičov sa
vyhneme negatívnym následom na životné prostredie a
zabránime ohrozeniu zdravia vzniknutého nevhodnou
likvidáciouť. Umožní sa tak aj recyklácia základných
materiálov, čím sa dosiahne značná úspora energií a
prírodných zdrojov. Na pripomenutie nutnosti separátnej
likvidácie domácich spotrebičov je produkt označený
preškrtnutým kontajnerom na zber domáceho odpadu.
7
Základný biely chlieb Program 1
čaj.lyž. = 5 ml = čajová lyžička
pol.lyž. = 15ml = polievková lyžica
Brioškový chlieb Program 4
Ingrediencie 500g 750g 1Kg
Mlieko 130ml 220ml 260ml
Vajcia 1 2 2
Maslo, rozpustené 80g 140g 180g
Nebielená biela chlebová
múka 350g 500g 600g
Soľ 1 čaj.lyž. 1 čaj.lyž. 1,5 čaj.lyž.
Cukor 30g 60g 80g
Sušené kvasnice 1,5 čaj.lyž. 2 čaj.lyž. 2,5 čaj.lyž.
Ingrediencie 500g 750g 1Kg
Voda 245ml 250ml 380ml
Rastlinný olej 1 pol.lyž. 1,5 pol.lyž. 1,5 pol.lyž.
Nebielená biela chlebová múka 350g 450g 600g
Odstredené sušené mlieko 1 pol.lyž. 4 čaj.lyž 2 pol.lyž.
Soľ 1 čaj.lyž. 1,5 čaj.lyž. 1,5 čaj.lyž.
Cukor 2 čaj.lyž. 1 pol.lyž. 4 čaj.lyž.
Sušené kvasnice 1 čaj.lyž. 1,5 čaj.lyž. 1,5 čaj.lyž.
8
Recepty (pridávajte ingrediencie do nádoby v poradí, uvedenom v receptoch)
Celozrnný chlieb so semienkami Program 3
1. Semienka pridajte vtedy, keď sa ozve zvukový signál počas druhého cyklu miesenia.
Biely chlieb Rapid Tlačidlo rapid na rýchle pečenie
1 Stlačte tlačidlo rapid na rýchle pečenie a program sa spustí automaticky.
Ingrediencie 1Kg
Mlieko, vlažné (32°C – 35°C) 350ml
Vajce 50ml
Rastlinný olej 1 pol.lyž.
Nebielená biela chlebová múka 600g
Odstredené sušené mlieko 2 pol.lyž.
Soľ 1 čaj.lyž.
Cukor 4 čaj.lyž.
Sušené kvasnice 4 čaj. lyž.
Ingrediencie 750 g 1 kg
Voda 300 ml 380 ml
Rastlinný olej 1 pol. lyž. 1,5 pol. lyž.
Celozrnná chlebová múka 400 g 500 g
Nebielená biela chlebová múka 50 g 100 g
Odstredené sušené mlieko 4 čaj. lyž. 2 pol. lyž.
Soľ 1 čaj. lyž. 1,5 čaj. lyž.
Cukor 2 čaj. lyž. 1 pol. lyž.
Sušené droždie 1 čaj. lyž. 1 čaj. lyž.
Tekvicové semienka 3 čaj. lyž. 3 čaj. lyž.
Slnečnicové semienka 3 čaj. lyž. 3 čaj. lyž.
Makové semienka 2 čaj. lyž. 3 čaj. lyž.
Ľahko opražené sezamové semienka 2 čaj. lyž. 3 čaj. lyž.
9
Žemľe Program 8
1 Na konci cyklu obráťte cesto na mierne pomúčenú plochu. Opatrne ho obráťte a rozdeľte ho
na 12 rovnakých kusov a ručne vytvarujte.
2 Po vytvarovaní nechajte cesto vykysnúť a potom ho upečte v konvenčnej peci.
Ingrediencie 1Kg
Voda 240ml
Vajce 1
Nebielená biela chlebová múka 450g
Soľ 1 čaj.lyž.
Cukor 2 čaj.lyž.
Maslo 25g
Sušené kvasnice 1,5 čaj.lyž.
Na polevu:
Vaječný žĺtok rozšľahajte s 1
15 ml (1 pol.lyž.) vody
Sezamové a makové
semienka na posypanie,
voliteľné)
10
11
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
1. Chlieb dostatočne
nevykysne
2. Ploché, nevykysnuté
bochníky.
3. Vršok je nafúknutý,
vyzerá ako hríb.
Celozrnné chleby sú nižšie než biele
chleby, následkom menšieho množstva
proteínu tvoriaceho lepok v celozrnnej
múke.
Nedostatok tekutiny.
Nepridaný alebo nedostatočne pridaný
cukor.
Nesprávny typ použitej múky.
Nesprávny typ použitých kvasníc.
Nedostatočné množstvo kvasníc alebo
staré kvasnice.
Výber rýchleho cyklu výroby chleba.
Kvasnice a cukor prišli do kontaktu s
ostatnými ingredienciami pred
začiatkom cyklu miesenia.
Nepridané kvasnice.
Kvasnice príliš staré.
Tekutina bola príliš teplá.
Príliš mnoho soli.
V prípade použitia časovača kvasnice
navlhli skôr, než sa začal proces
prípravy chleba.
Príliš mnoho kvasníc.
Príliš mnoho cukru.
Príliš mnoho múky.
Nedostatok soli.
Teplé, vlhké počasie.
Normálna situácia, nevyžaduje si žiadne
riešenie.
Pridajte 15ml = 3 čaj.lyž. tekutiny.
Zostavte ingrediencie podľa receptu.
Možno ste použili obyčajnú bielu múku
namiesto čistej chlebovej múky, ktorá má
vyšší obsah lepku.
Nepoužívajte viacúčelovú univerzálnu múku.
Pre najlepší výsledok poużivajte lba vločkové
sušené drożdle.
Odmerajte odporúčané mnożstvo a na obale
skontrolujte dátum spotreby.
V tomto cykle sa vytvárajú kratšie bochníky.
Je to normálne.
Postarajte sa o to, aby kvasnice po pridaní do
nádoby zostali oddelené.
Zostavte ingrediencie podľa receptu.
Skontrolujte dátum spotreby.
Používajte tekutinu so správnou teplotou,
zodpovedajúcou nastaveniu.
Používajte odporúčané množstvo.
Umiestnite suché ingrediencie do rohov
nádoby a v strede suchých ingrediencií
nechajte priestor na uloženie kvasníc tak, aby
boli chránené pred tekutinami.
Zmenšite množstvo kvasníc o štvrtinu kávovej
lyžičky.
Zmenšite množstvo cukru o jednu kávovú
lyžičku.
Zmenšite množstvo múky o 6 až 9 kávových
lyžičiek.
Použite množstvo soli, odporúčané v recepte.
Zmenšite množstvo tekutiny o 15ml = 3
kávové lyžičky a kvasníc o štvrtinu kávovej
lyžičky.
VEĹKOSŤ A TVAR BOCHNÍKA
príručka na odstraňovanie problémov
V ďalšej časti sa uvádzajú niektoré typické problémy, ktoré môžu vzniknúť pri príprave chleba v piecke na chlieb.
Pozrite si prosím tieto problémy, ich možné príčiny a príslušné nápravné akcie, ktoré treba vykonať, aby sa
zabezpečila správna príprava chleba.
12
príručka na odstraňovanie problémov (pokračovanie)
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
4. Vršok a strany sú
preliačené.
5. Vršok je hrboľatý,
uzlovitý, nerovný.
6. Kolaps počas pečenia
7. Bochníky sú nerovné a
kratšie na jednom
konci.
8. Veľmi hustá štruktúra.
9. Otvorená, dieravá
štruktúra.
10. Stred bochníka je
surový, nie je dobre
prepečený.
Príliš mnoho tekutiny.
Príliš mnoho kvasníc.
Veľmi vlhké a teplé počasie mohlo
zapríčiniť príliš rýchle kysnutie cesta.
Nedostatok tekutiny.
Príliš mnoho múky.
Vršok bochníka nebol perfektne
vyformovaný, ale neovplyvnilo to dobrú
chuť chleba.
Stroj bol umiestnený v prievane alebo
bol vystavený nárazom, alebo otrasom.
Prekročenie kapacity nádoby na
pečenie.
Nedostatočné množstvo soli. (soľ chráni
pred prílišným nakysnutím)
Príliš mnoho kvasníc.
Teplé, vlhké počasie.
Cesto je príliš suché a neumožňuje
rovnomerné vykysnutie v nádobe.
Príliš mnoho múky.
Nedostatok kvasníc.
Nedostatok cukru.
Zabudnlo sa na pridanie soli.
Príliš mnoho kvasníc.
Príliš mnoho tekutiny.
Príliš mnoho tekutiny.
Počas prípravy nastalo prerušenie
dodávky elektrického prúdu.
Množstvo bolo príliš veľké, stroj ho
nezvládol.
Zmenšite množstvo tekutiny ešte raz o 15ml =
3 kávové lyžičky, alebo pridajte malé
množstvo múky.
Použite množstvo, odporúčané v recepte,
alebo skúste nabudúce rýchlejší cyklus.
Ochlaďte vodu alebo použite mlieko priamo z
chladničky.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Presne odmerajte množstvo múky.
Overte si, či sa cesto pripravovalo za
optimálnych podmienok.
Premiestnenie piecky na chlieb.
Nepoužívajte viac ingrediencií, než sa
odporúča na veľké bochníky (max. 1Kg).
Použite množstvo soli, odporúčané v recepte.
Presne odmerajte množstvo kvasníc.
Zmenšite množstvo tekutiny o 15ml = 3
kávové lyžičky a kvasníc o štvrtinu kávovej
lyžičky.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Merajte presne.
Namerajte presné množstvo odporúčaných
kvasníc.
Merajte presne.
Zostavte ingrediencie podľa receptu.
Namerajte presné množstvo odporúčaných
kvasníc.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky tekutiny.
Pokiaľ sa preruší dodávka elektrického prúdu
počas prípravy chleba na viac, než 8 minút,
musíte vybrať neupečený chlieb z nádoby na
pečenie a začať znovu s čerstvými
ingredienciami.
Zredukujte množstvo na maximálne dovolené
množstvo.
VEĹKOSŤ A TVAR BOCHNÍKA
ŠTRUKTÚRA CHLEBA
13
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
11. Chlieb sa nedá dobre
krájať, je veľmi lepkavý.
12.Tmavá farba kôrky,
kôrka je príliš hrubá.
13.Bochník chleba je
pripálený.
14.Kôrka je príliš svetlá.
15.Miesič sa nedá vybrať.
16.Chlieb sa prilepil na
nádobu alebo sa dá
ťažko vybrať.
17.Piecka na chlieb
nepracuje/miesič sa
nepohybuje.
18.Ingrediencie sa
nemixujú.
Krájanie v príliš teplom stave.
Použitie nesprávneho noža.
Použilo sa nastavenie TMAVEJ kôrky.
Porucha piecky na chlieb.
Chlieb sa nepiekol dostatočne dlho.
V recepte nebolo sušené, ani čerstvé
mlieko.
Musíte pridať vodu do nádoby na
pečenie a musíte nechať miesič, aby sa
pred odobratím odmočil.
Môže sa stať po dlhšom čase
používania.
Výrobník chleba nie je zapnutý
Nádoba na pečenie nie je správne
umiestnená.
Vybral sa časovač oneskorenia.
Piecka na chlieb sa nespustí.
Zabudli ste založiť miesič do nádoby na
pečenie.
Nechajte chlieb vychladnúť na rošte najmenej
30 minút, aby sa uvoľnila para a až potom ho
krájajte.
Použite dobrý nôž na chlieb.
Nabudúce použite nastavenie na svetlú alebo
strednú farbu kôrky.
Pozrite si odsek „Servis a starostlivosť o
zákazníkov”.
Predĺženie času pečenia.
Pridajte 15ml = 3 kávové lyžičky sušeného
odstredeného mlieka alebo nahraďte 50%
vody mliekom na podporu zhnednutia.
Po použití postupujte podľa inštrukcií na
čistenie. Po odmočení musíte miesičom trochu
pokývať, aby sa uvoľnil.
Zľahka poutierajte vnútrajšok nádoby na
pečenie rastlinným olejom.
Pozrite si odsek „Servis a starostlivosť o
zákazníkov”.
Skontrolujte, či je vypínač v polohe ON
(zap.)
Skontrolujte, či je nádoba riadne zaistená na
svojom mieste.
Výrobník chleba sa nespustí, keď časovač
dosiahne nastavený čas oneskoreného štartu.
Po naprogramovaní riadiaceho panelu
stlačením tlačidla start zapnite tak piecku na
chlieb.
Pred pridávaním ingrediencií si skontrolujte, či
je miesič nasadený na hriadeli na dne nádoby
na pečenie.
ŠTRUKTÚRA CHLEBA
MECHANICKÉ PROBLÉMY STROJA
PROBLÉMY S NÁDOBOU NA PEČENIE
FARBA A HRÚBKA KÔRKY
príručka na odstraňovanie problémov (pokračovanie)
14
príručka na odstraňovanie problémov (pokračovanie)
PROBLÉM MOŽNÁ PRÍČINA RIEŠENIE
19.Pach po spálenine
počas činnosti.
20.Stroj sa nedopatrením
vypol alebo nastalo
prerušenie elektrickej
energie počas činnosti.
Ako možno zachrániť
chleba?
21.Na displeji sa objaví
výraz E:01 a stroj sa
nedá zapnúť.
22.Na displeji sa objaví
výraz H:HH & E:EE a
stroj nepracuje.
Ingrediencie prenikli do vnútra pece.
Nádoba preteká.
Prekročenie kapacity nádoby na
pečenie.
Komora pece je príliš horúca.
Piecka na chlieb nefunguje správne.
Pokazený teplotný senzor
Postupujte opatrne, aby vám neunikli
pridávané ingrediencie mimo nádoby.
Ingrediencie by mohli prihorieť a dymiť.
Pozrite si odsek „Servis a starostlivosť o
zákazníkov”.
Nepoužívajte viac ingrediencií, ako sa uvádza
v recepte a ingrediencie vždy presne
odmerajte.
Vytiahnite zástrčku zo zásuvky a nechajte
ochladiť po dobu 30 minút.
Pozrite si odsek „Servis a starostlivosť o
zákazníkov”.
MECHANICKÉ PROBLÉMY STROJA
Keď je stroj v cykle miesenia, vyložte ingrediencie a štartujte znovu.
Keď je stroj v cykle kysnutia, vyberte cesto z nádoby na pečenie, vytvarujte ho a
umiestnite do formy s rozmermi 23 x 12,5cm, prikryte a nechajte kysnúť, kým
nezdvojnásobí svoj objem. Použite pečenie len na nastavení 11, alebo chlieb upečte
v konvenčnej peci pri teplote 200°C, plynová značka 6, počas 30-35 minút, kým
dostatočne nezhnedne.
Pokiaľ je stroj v cykle pečenia, používajte len nastavenie 11, alebo chlieb upečte v
konvenčnej peci pri teplote 200°C, plynová značka 6, a vyberte horný rošt. Opatrne
vyberte nádobu na pečenie zo stroja a umiestnite ju na spodný rošt pece. Pečte do
zhnednutia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Kenwood BM250 Návod na obsluhu

Typ
Návod na obsluhu