3534
INFORMÁCIE O PRÍSADÁCH
VÝBER PRÍSAD PRE CHLIEB
Droždie: Na prípravu chleba sa používa pekárske droždie. To sa predáva
v niekoľkých podobách: malé lisované kocky, aktívne sušené droždie (ktoré
sa rehydratuje) alebo instantné sušené droždie. Predáva sa v supermarketoch
(v oddelení pečiva alebo čerstvých potravín), lisované droždie je však možné
kúpiť i v pekárňach.
Droždie je možné pridať priamo do formy v domácej pekárni s ostatnými
prísadami alebo ho vložiť do dávkovača droždia (iba instantné sušené
droždie). Lisované droždie je dobré dôkladne rozmrviť prstami, aby sa
uľahčilo jeho rozptýlenie.
Dodržujte odporúčané množstvá (pozrite tabuľku zodpovedajúcich hodnôt
nižšie).
Pomer medzi množstvom/hmotnosťou sušeného a lisovaného droždia:
Múky: Ak nie je v receptoch uvedené inak, odporúča sa používať múku
typu T55. Pri použití zmesí špeciálnych typov múky na chlieb, briošky
či mliečny chlieb neprekračujte celkovú hmotnosť cesta 750 g (múka +
voda).
Výsledky pečenia sa môžu líšiť aj v závislosti od kvality múky.
• Múku uchovávajte v hermeticky uzavretej nádobe, pretože reaguje na
kolísanie klimatických podmienok (vlhkosť). Pridaním ovsa, otrúb,
pšeničných klíčkov, žita či celých zŕn do chlebového cesta získate hutnejší
a menej nadýchaný chlieb.
• Čím viac je múka celozrnná, t. j. s obsahom častí vonkajších vrstiev zrna
(T > 55), tým menej cesto vykysne a výsledný chlieb bude hutnejší.
• Je možné použiť aj hotové zmesi na chlieb. Pri použití týchto zmesí
dodržujte pokyny príslušných výrobcov.
Bezlepková múka: Pri použití veľkého množstva týchto typov múky na
pečenie chleba je potrebné použiť program na bezlepkový chlieb.
Existuje celý rad typov múk bez obsahu lepku. Najčastejšie sú pohánková,
ryžová (biela alebo celozrnná), kukuričná, gaštanová, ciroková, múka
z quinoy či prosa.
Sušené droždie (čaj. lyžička) 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Lisované droždie (g) 9 13 18 22 25 31 36 40 45
Na získanie pružnosti bezlepkového chleba, ktorú v normálnom chlebe
zaisťuje lepok, je potrebné zmiešať niekoľko typov nechlebovej múky
a pridať stužujúce činidlá.
Stužujúce činidlá pre bezlepkový chlieb: Na získanie správnej konzistencie
a napodobnenie pružnosti lepku je možné pridať do cesta xantánovú
a/alebo guarovú gumu.
Hotové bezlepkové zmesi: Uľahčujú pečenie bezlepkového chleba, pretože
obsahujú stužujúce činidlá a sú zaručene úplne bezlepkové; niektoré sú
navyše organické.
Nie všetky značky hotových bezlepkových zmesí vedú k rovnakým výsledkom
pečenia.
Cukor: Nepoužívajte kockový cukor. Cukor živí kvasnice, dodáva chlebu
správnu chuť a zlepšuje farbu kôrky.
Soľ: Reguluje aktivitu droždia a dodáva chlebu chuť.
Nesmie prísť do styku s droždím pred začatím pečenia.
Zlepšuje aj štruktúru cesta.
Voda: Rehydratuje a aktivuje droždie. Hydratuje aj škrob v múke a umožňuje
vytvorenie bochníka. Vodu je možné úplne alebo čiastočne nahradiť
mliekom či inou tekutinou. Používajte tekutiny izbovej teploty, s výnimkou
bezlepkového chleba, ktorý vyžaduje použitie teplej vody (cca 35 °C).
Tuky a oleje: Vďaka tukom je chlieb nadýchanejší a tiež dlhšie vydrží. Nadmerné
množstvo tuku spomaľuje kysnutie cesta. Pri použití masla ho rozdrobte na malé
kúsky alebo zmäkčite. Nepridávajte rozpustené maslo. Zamedzte styku tuku
s droždím, pretože tuk by mohol zamedziť rehydratácii droždia.
Vajcia: Zlepšujú farbu chleba a prispievajú k dobrému formovaniu bochníka.
Pri použití vajec znížte primerane množstvo tekutiny. Vajce rozbite
a pridajte potrebnú tekutinu, až dosiahnete celkové množstvo tekutiny
uvedené v recepte.
V receptoch sa používajú vajcia strednej veľkosti s hmotnosťou 50 g.
Ak použijete väčšie, pridajte o trochu viac múky; ak menšie, pridajte menej
múky.
Mlieko: Má emulgačný účinok, ktorý vedie k vytvoreniu pravidelnejších
buniek, a teda k atraktívnejšiemu vzhľadu bochníka. Je možné použiť
čerstvé alebo sušené mlieko.
SK