Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Typ
Recipe book
Návod na používanie Tabuľky, odporúčania a
recepty
Ďakujeme Vám, že ste si vybrali jeden z našich vysokokvalitných výrobkov.
Aby bola zabezpečená optimálna a spoľahlivá výkonnosť spotrebiča, prečítajte si,
prosím, pozorne tento návod na používanie. Pomôže vám dokonale a efektívne
orientovať sa vo všetkých procesoch. Aby ste do návodu mohli nahliadnuť vždy, keď to
budete potrebovať, odporúčame vám uložiť ho na bezpečnom mieste. Prosím,
odovzdajte ho aj prípadnému ďalšiemu vlastníkovi spotrebiča.
Prajeme vám veľa radosti z vášho nového spotrebiča.
Obsah
Používania, tabuľky a odporúčania 2
Vnútorná strana dverí 2
Varenie v pare 2
VITALNE PECENIE 3
HORUCI VZDUCH a a následne VITALNE
PECENIE 4
INTERVAL PLUS 5
INTERVAL PECENIE 5
Pečenie 6
Pečenie mäsa 11
BIO PECENIE 14
Grilovanie 15
ROZMRAZOVANIE 15
Programy na pečenie mäsa 16
RECEPTY 17
RECEPTY PRE PARU 17
ZAVARANIE 19
PECENIE MUCNYCH 20
PECENIE MASA 23
SPECIALNE 27
Zmeny vyhradené
Používania, tabuľky a odporúčania
VAROVANIE
Pozrite si časť „Informácie o bezpečnosti“.
Informácie o akrylamidoch
Podľa najnovších vedeckých poznatkov môžu akrylamidy pri pečení potravín (predovšetkým
obsahujúcich škrob) spôsobovať zdravotné riziko. Preto vám odporúčame pripravovať jedlá pri
čo najnižších teplotách a príliš jedlá nezapekať.
Vnútorná strana dverí
Na vnútornej strane dverí nájdete čísla úrovní v rúre.
Teplota a časy pečenia uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia na konkrétnom recepte,
množstve a kvalite použitých prísad.
Varenie v pare
Ako kvapalinu používajte iba vodu!
Varenie parou - riad
Používajte iba kuchynský riad odolný voči teplu a korózii.
2 Obsah
Vhodný je aj riad z chrómovej ocele (pozri osobitné príslušenstvo).
Zásuvné úrovne
V nasledujúcich tabuľkách sú uvedené správne úrovne rúry. Zásuvné úrovne počítajte sme-
rom odspodu nahor.
Všeobecné poznámky
Pri varení dlhšom než 30 minút alebo pri varení veľkého množstva jedla pridajte v prípade
potreby vodu.
Ak spotrebič dlhšiu dobu používate, zásuvku na vodu, hadicové spoje a výrobník pary dô-
kladne prepláchnite (pozri kapitolu „Čistenie a starostlivosť“).
Poznámky k tabuľkám
V tabuľke sú uvedené údaje pre typické jedlá.
Teplota a čas sú iba orientačné a závisia na zložení, veľkosti, množstve jedla a na kuchyn-
skom riade.
Ak nemôžete nájsť nastavenia pre váš recept, použite údaje pre podobný recept.
Ak v tabuľke nie je uvedené inak, vložte pokrm do studenej rúry.
VITALNE PECENIE
VAROVANIE
Počas programu VITALNE PECENIE sa dvierka rúry na pečenie nesmú za žiadnych okolností
otvárať.
Tento program varenia v pare VITALNE PECENIE je vhodný pre všetky potraviny, čerstvé i
mrazené. Môžete ho použiť na tepelnú úpravu, zohrievanie, rozmrazovanie, dusenie alebo
blanšírovanie rozličných pokrmov, ako sú zelenina, mäso, ryby, cestoviny, ryža, kukurica, kru-
pica a vajcia.
Varenie menu: Môžte pripraviť naraz celé menu. Aby ste zabránili prevareniu alebo nedovareniu
pokrmov, vyberte si také pokrmy, ktoré si vyžadujú podobné časy varenia. Pridajte najväčšie
množstvo vody odporúčané pre individuálne pokrmy menu (pozrite si tabuľky varenia). Jedlá
vo vhodných nádobách položte na rošty v rúre. Upravte vzdialenosti medzi nádobami tak, aby
mala para prístup ku každej z nich.
Sterilizácia
Nádoby (napr. detské fľašky) môžete sterilizovať pomocou funkcie VITALNE PECENIE.
•Vložte čisté nádoby do stredu roštu zasunutého do 1. úrovne. Uistite sa, že otvory nádob sú
orientované smerom nadol v miernom uhle.
Naplňte zásuvku na vodu maximálnym množstvom vody (650 ml) a nastavte čas 40 minút
pri teplote 96°C.
Tabuľka funkcie VITALNE PECENIE
Potraviny Teplota °C Voda v zásuvke na vo-
du v ml
Čas
1)
v minú-
tach
Úroveň v
rúre
Rizoto 96 400 25 - 30 2
Ryža (1:1 s kvapalinou) 96 550 35 - 40 2
Kukurica (polenta 1:3 s kvapa-
linou)
96 650 40 - 50 2
Používania, tabuľky a odporúčania 3
Potraviny Teplota °C Voda v zásuvke na vo-
du v ml
Čas
1)
v minú-
tach
Úroveň v
rúre
Zemiaky v šupke strednej veľ-
kosti
96 650 40 - 50 2
Varené zemiaky 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Ružičkový kel 96 550 30 - 35 2
Karfiol, vcelku 96 700 40 - 45 2
Kyslá kapusta 96 700 50 - 60 2
Paradajky, vcelku 96 250 15 - 20 2
Červená repa, vcelku 96 550 60 - 70 2
Kaleráb/zeler/fenykel, nakrája-
96 550 35 - 40 2
Cukiny, nakrájané 96 400 20 - 25 2
Mrkva, nakrájaná 96 550 30 - 35 2
Rozmrazovanie zeleniny 96 550 30 - 35 2
Rozmrazovanie a varenie ze-
leniny
96 550 30 - 35 2
Blanšírovanie zeleniny 96 250 12 - 15 2
Blanšírovanie strukovín 96 250 20 - 22 2
Jemná teľacia šunka 1 000 g 96 700 50 - 75 2
Údené bravčové, 600-1 000 g 96 700 45 - 55 2
Párky / teľacie klobásky 96 250 15 - 20 2
Sekanú zohrievajte v plátkoch
s hrúbkou 1 cm
96 400 20 - 25 2
Pstruhy 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Vajcia namäkko 96 200 8 - 12 2
Vajcia stredne natvrdo 96 200 10 - 15 2
Vajcia natvrdo 96 200 15-20 2
1) Uvádzané časy sú orientačné.
HORUCI VZDUCH a a následne VITALNE PECENIE
Mäso, zeleninu a prílohy môžete variť za radom pomocou kombinovania funkcií HORUCI
VZDUCH a VITALNE PECENIE a spolu v prípade funkcie VITALNE PECENIE. Všetky prísady
sú pripravené na podávanie v rovnaký čas.
použite funkciu HORUCI VZDUCH na prvú fázu tepelnej úpravy mäsa;
pripravenú zeleninu a prílohy vložte do rúry na teplovzdornom riade.
Spustite funkciu VITALNE PECENIE a varte všetko spoločne až do konca.
4 Používania, tabuľky a odporúčania
Cool down the oven to a temperature of around 80°C before you start the VITALNE PECENIE.
Ak chcete zariadenie ochladiť rýchlejšie, otvorte dvierka rúry do prvej polohy na približne 15
minút.
HORUCI VZDUCH a VITALNE PECENIE v tomto poradí v tabuľke
Potraviny HORUCI VZDUCH VITALNE PECENIE Maximálne
množstvo vody 650 ml
Teplota °C Doba pečenia
mäsa v minú-
tach
Doba pečenia
mäsa a príloh v
minútach
Úroveň v rúre
Hovädzie pečené 1 kg, ružič-
kový kel, polenta
180 60-70 40-50 1 a 3
Hovädzie pečené 1 kg, ružič-
kový kel, polenta
180 60-70 30-40 1 a 3
Teľacie pečené 1 kg, ryža, ze-
lenina
180 50-60 30-40 1 a 3
Časy uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia od veľkosti a množstva jedla. Teplota vo
vnútri mäsa pred prepnutím na funkciu VITALNE PECENIE by mala byť v rozmedzí 60-63 °C.
INTERVAL PLUS
Táto metóda prípravy INTERVAL PLUS je obzvlášť vhodná pre jedlá s vysokým obsahom
vlhkosti a na rozmrazovanie a ohrievanie jedál.
Tabuľka metódy prípravy INTERVAL PLUS
Potraviny INTERVAL PLUS (maximálne množstvo vody 250 ml)
Teplota °C Čas v minútach Úroveň
Puding / nákyp v jednotlivých formách
1)
90 35-40 2
Pečené vajcia
1)
90 30-40 2
Kameninová misa
1)
90 40-50 2
Tenké rybie filety 85 15-25 2
Tenké rybie filety/malá ryba do 350 g 90 25-35 2
Celá ryba do 1 000 g 90 35-45 2
1) pokračujte ďalšiu polhodinu so zatvorenými dvierkami
INTERVAL PECENIE
Typ prípravy Funkcia INTERVAL PECENIE je osobitne vhodná na pečenie väčších kusov mäsa,
na rozmrazovanie a ohrievanie už uvareného naporciovaného jedla, ako aj na pečenie chleba,
rožkov a zapekaných jedál.
Používania, tabuľky a odporúčania
5
Tabuľka funkcie INTERVAL PECENIE
Potraviny INTERVAL PECENIE Množstvo pridanej vody závisí od dĺžky
času varenia.
Teplota °C Čas v minútach Úroveň
Ohrievanie kompletných jedál, 6 ta-
nierov s priemerom 24 cm
110 15-20 1, 3 a 5
Bravčové pečené 1 000g 160-180 90-100 2
Hovädzie pečené 1 000 g 160-180 120-150 2
Teľacie pečené 1 000g 180 80-90 2
Sekaná nevarená 500g 180 30-40 2
Párky / teľacie klobásky 85 20-30 2
Dusené bravčové 600 - 1 000 g (na-
ložené 2 hodiny)
160-180 60-70 2
Kurčatá 1 000g 180-200 50-60 2
Kačica (1 500 - 2 000 g) 180 70-90 2
Hus 3 000g 170 130-170 1
Rybie filety 85-90 20-30 2
Zapečené zemiaky, gratinované ze-
miaky s pórom
160-170 50-60 2
Cestovinový nákyp 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Rôzne druhy chleba 500 - 1 000 g 180-190 50-60 2
Žemle 40 - 60 g 180-210 25-35 3
Predpečené žemle 30 - 40 g 200 10-20 3
Predpečené žemle 30 - 40 g mraze 200 15-25 3
Predpečené bagety 40 - 50 g 200 10-20 3
Predpečené bagety 40 - 50 g mraze-
200 15-25 3
Celý kus pečeného mäsa pred zohrievaním nakrájajte.
Časy uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia od veľkosti a množstva jedla.
Pečenie
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali predtým.
Prispôsobte zvyčajné nastavenia (teplotu, doby pečenia) a úrovne roštov hodnotám v tabuľ-
kách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť 10 minút pred uplynutím doby pečenia, jedlo sa
dopečie zvyškovým teplom.
6 Používania, tabuľky a odporúčania
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď
plechy znova vychladnú, deformácia zmizne.
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie teploty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne recepty, postupujte podľa údajov pre najviac pod-
obné jedlá.
Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 minút, ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
•Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa spočiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V takom
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Pečenie na jednej úrovni rúry – pečenie vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Bábovka HORUCI VZDUCH 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Ovocné koláče/kráľov-
ská bábovka
HORUCI VZDUCH 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškótový koč HORUCI VZDUCH 1 140 0:25 - 0:40
Piškótový koč TRADICNE PECE-
NIE
1 160 0:25 - 0:40
Tortový korpus z krehké-
ho cesta
1)
HORUCI VZDUCH 3 170-180 0:10 - 0:25
Tortový korpus z piškó-
tového cesta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Jablkový koč TRADICNE PECE-
NIE
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Jablkový koč (2 formy,
priemer 20 cm, rozmiest-
nené po uhlopriečke)
HORUCI VZDUCH 1 160 1:10 - 1:30
Jablkový koč (2 formy,
priemer 20 cm, rozmiest-
nené po uhlopriečke)
TRADICNE PECE-
NIE
1 180 1:10 - 1:30
Pikantná torta (napr. Qui-
che Lorraine)
HORUCI VZDUCH 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Tvarohový koláč TRADICNE PECE-
NIE
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na jednej úrovni – Koláče/pečivo/žemle na plechu na pečenie
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
TRADICNE PECE-
NIE
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vianočka
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chlieb (ražný chlieb) TRADICNE PECE-
NIE
1
Používania, tabuľky a odporúčania 7
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
– najprv
1)
230 0:25
– potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Piškótová roláda
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Suché koláče posypané
mrveničkou
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandľový maslový ko-
č/cukrové koláče
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového cesta)
2)
HORUCI VZDUCH 3 150 0:35 - 0:50
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového cesta)
2)
TRADICNE PECE-
NIE
3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z krehké-
ho cesta
HORUCI VZDUCH 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Kysnutý koláč s jemnou
plnkou (napr. tvaroho-
vou, smotanovou, pudin-
govou)
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
1)2)
HORUCI VZDUCH 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tenká)
1)
HORUCI VZDUCH 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Nízky nekysnutý chlieb HORUCI VZDUCH 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tortičky (CH) HORUCI VZDUCH 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie na jednej úrovni rúry – sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Sušienky z krehkého ce-
sta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Striekané pečivo HORUCI VZDUCH 3 140 0:20 - 0:30
Striekané pečivo
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 0:20 - 0:30
Sušienky z piškótového
cesta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:15 - 0:20
8 Používania, tabuľky a odporúčania
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Bielkové sušienky, pu-
sinky
HORUCI VZDUCH 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandľové zákusky HORUCI VZDUCH 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z kysnu-
tého cesta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
HORUCI VZDUCH 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Pečivo z kysnutého ce-
sta
1)
HORUCI VZDUCH 3 160 0:20 - 0:35
Pečivo z kysnutého ce-
sta
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 180 0:20 - 0:35
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
HORUCI VZDUCH 3 140 0:20 - 0:30
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 170 0:20 - 0:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie v rúre na viacerých úrovniach – koláče/pečivo/žemle na plechoch na pečenie
Druh pečenia
HORUCI
VZDUCH
2 úrovne
HORUCI
VZDUCH
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Veterníky/Odpaľované
cesto
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Suchý koláč s mrvenič-
kou
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na viacerých úrovniach – sušienky/malé koláčiky/zákusky/žemle
Druh pečenia
HORUCI
VZDUCH
2 úrovne
HORUCI
VZDUCH
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Sušienky z krehkého
cesta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Striekané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušienky z piškótového
cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bielkové sušienky, pu-
sinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandľové zákusky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Drobné pečivo z kysnu-
tého cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Používania, tabuľky a odporúčania 9
Druh pečenia
HORUCI
VZDUCH
2 úrovne
HORUCI
VZDUCH
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Pečivo z kysnutého ce-
sta
1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rúru vopred predhriať
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je v spodnej
časti dostatočne prepe-
čený
Nesprávne nastavená úroveň
v rúre
Koláč dajte v rúre na nižšiu úroveň
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite nastavenie nižšej teploty
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia Predĺžte čas pečenia
Nenastavujte vyššie teploty kvôli skráte-
niu času pečenia
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Skontrolujte časy
miešania, najmä pri použití kuchynských
spotrebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlhý čas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Teplotu pečenia nastavte o niečo nižšie a
predĺžte čas pečenia
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Zmes nie je rovnomerne roz-
ložená
Cesto rovnomerne rozotrite po plechu
Koláč sa v nastavenom
čase nedopečie
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu teplotu
Tabuľka funkcie PIZZA
Ak chcete vidieť, ktorú funkciu rúry treba použiť, pozrite si zoznam funkcií rúry v kapitole Kaž-
dodenné používanie.
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (v minútach)
Pizza (tenká)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
1 180 - 200 20 - 30
Tortičky 1 180 - 200 45 - 60
10 Používania, tabuľky a odporúčania
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (v minútach)
Špenátový koč 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Tvarohový koláč, okrú-
hly
1 140 - 160 60 - 90
Tvarohový koláč na ple-
chu
1 140 - 160 50 - 60
Jablkový koláč, zakrytý 1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Torta z lístkového cesta
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa-
ska)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
Na pečenie používajte ohňovzdorný riad (pozrite si pokyny od výrobcu).
•Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na rošte rúry umiestnenom
nad hlbokým pekáčom. (ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Takto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť alebo majú získať kôrku, možno piecť v pekáči bez
pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame doplniť do
hlbokého pekáča trocha tekutiny.
•Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby pečenia podľa potreby obráťte.
•Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím času pečenia vypnite, aby sa využilo zvyškové teplo.
Hovädzie mäso
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Bravčové pečené 1 – 1,5 kg TRADICNE PE-
CENIE
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Používania, tabuľky a odporúčania 11
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Hovädzie pečené alebo ho-
vädzie filé
na každý cm
hrúbky
– krvavé
1)
na každý cm
hrúbky
INFRAPECE-
NIE
1 190 - 200 0:05 - 0:06
– stredne prepečené na každý cm
hrúbky
INFRAPECE-
NIE
1 180 - 190 0:06 - 0:08
– prepečené na každý cm
hrúbky
INFRAPECE-
NIE
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rúru predhrejte
Bravčové mäso
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Pliecko, krkovička, stehno 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotleta, rebierka 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Fašírka 750 g – 1 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Bravčové koleno (predvare-
né)
750 g – 1 kg INFRAPECE-
NIE
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Teľacie mäso
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Teľacie pečené 1 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Teľacie koleno 1,5 - 2 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jahňacina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Jahňacie stehno, jahňacie
pečené
1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Jahňací chrbát 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:00 - 1:30
12 Používania, tabuľky a odporúčania
Divina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Zajačí chrbát, zajačie steh-
no
1)
do 1 kg TRADICNE
PECENIE
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Srnčí chrbát, jelení chrbát 1,5 – 2 kg TRADICNE
PECENIE
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Srnčie stehno, jelenie steh-
no
1,5 – 2 kg TRADICNE
PECENIE
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rúru predhrejte
Hydina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Kúsky hydiny Každý 200
250 g
INFRAPECE-
NIE
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Polovica kurčaťa Každý 400 –
500 g
INFRAPECE-
NIE
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kurča, kŕmne kurča 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kačica 1,5 – 2 kg INFRAPECE-
NIE
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hus 3,5 – 5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Morka 2,5 – 3,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Morka 4 – 6 kg INFRAPECE-
NIE
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryby (v pare)
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Ryby vcelku 1 – 1,5 kg TRADICNE
PECENIE
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabuľka funkcie TEPLOTNÁ SONDA NA MÄSO
Hovädzie mäso
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Roštenka alebo steak - krvavé 45 - 50
Roštenka alebo steak - stredne prepečené 60 - 65
Používania, tabuľky a odporúčania 13
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Roštenka alebo steak - prepečené 75 - 80
Bravčové mäso
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Bravčové pliecko, šunka vcelku, krkovička 80 - 82
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 - 80
Fašírka 75 - 80
Teľacie mäso
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Teľacie pečené 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Baranina/jahňacina
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Baranie stehno 80 - 85
Baraní chrbát 80 - 85
Jahňacie pečené, jahňacie stehno 75 - 80
Divina
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Zajac vcelku 70 - 75
Srnčí chrbát, jelení chrbát 70 - 75
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75
BIO PECENIE
Funkcia BIO PECENIE je vhodná, ak chcete pripraviť štavnaté kúsky jemného chudého mäsa
a rýb.
Funkcia BIO PECENIE nie je vhodná pre dusené mäso ani pre tučné pečené bravčové mäso.
Rúra dosiahne prednastavenú teplotu a zaznie signál. Potom sa rúra automaticky nastaví nižšiu
teplotu ďalšieho pečenia.
Vždy pečte s pokrievkou , pokiaľ používate funkciu BIO PECENIE.
1. Pečené jedlo najprv v panvici opečte pri veľmi vysokej teplote
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na rošt rúry. Pod rošt vložte plech na zachytávanie
tuku.
3. Rošt vložte do rúry. Zvoľte BIO PECENIE. V prípade potreby nastavte funkciu BIO PECENIE
PROFI a pečte až do konca. Pozri tabuľku.
14 Používania, tabuľky a odporúčania
Tabuľka funkcie BIO PECENIE
Potraviny
1)
Váha v gramoch Nastavenie Úroveň v rúre Čas v minú-
tach
Hovädzie pečené 1000-1500 Funkcia BIO PE-
CENIE PROFI
1 90-110
Hovädzie filé, rozbif 1000-1500 Funkcia BIO PE-
CENIE PROFI
3 90-110
Teľacie pečené 1000-1500 Funkcia BIO PE-
CENIE PROFI
1 100-120
Steaky 200 - 300 Funkcia BIO PE-
CENIE BEZNE
3 20-30
1) Pred pečením osmažiť na panvici
Grilovanie
Funkcie grilovania používajte vždy s maximálnou teplotou
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach rúry
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií grilu 5 minút.
•Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke grilovania.
•Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Tabuľka GRILL
Jedlo vhodné na grilo-
vanie
Úroveň v rúre Čas
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Bravčové filé 4 10 – 12 minút 6 – 10 minút
Klobásky 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Sviečkovica, teľacie
steaky
4 6 – 7 minút 5 – 6 minút
Hovädzie steaky, peče-
ná hovädzina (približne
1 kg)
3 10 – 12 minút 10 – 12 minút
Hrianky
1)
3 4 – 6 minút 3 – 5 minút
Obložené toasty 3 6 – 8 minút -------
1) Predhrievanie nie je potrebné
ROZMRAZOVANIE
Vyberte pokrm z obalu a uložte ho na tanier na rošt rúry.
Pezakrývajte ho taniermi ani miskami. To by mohlo veľmi výrazne predĺžiť čas rozmrazovania.
•Rošt rúry zasuňte do prvej úrovne od dna rúry.
Používania, tabuľky a odporúčania
15
Tabuľka ROZMRAZOVANIE
Pokrm Čas rozmrazovania
(min.)
Dodatoččas rozmra-
zovania (min.)
Poznámky
Kurča, 1 000 g 100-140 20-30 Kurča položte na obrá-
tenej podšálke do veľ-
kého taniera a v polovici
času rozmrazovania
otočte
Mäso, 1 000 g 100-140 20-30 Po uplynutí polovice ča-
su ho obráťte
Mäso, 500 g 90-120 20-30 Po uplynutí polovice ča-
su ho obráťte
Pstruh, 150g 25-35 10-15 -------
Jahody, 300g 30-40 10-20 -------
Maslo, 250 g 30-40 10-15 -------
Smotana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Smotana sa dá výborne
vyšľahať aj keď je čia-
stočne zamrznu
Torta, 1 400 g 60 60 -------
Programy na pečenie mäsa
Použite pekáč alebo ražeň.
Mäsové programy so zadaním váhy
Potraviny Kuchynský riad Pridaná tekutina
HYDINA neprikrývajte -
BRAVCOVE neprikrývajte 2 - 4 cm
HOVADZIE prikryte 1 - 2 cm
TELACIE MASO prikryte 1 - 2 cm
ZVERINA prikryte 1 - 2 cm
Mäsové programy s teplotnou sondou na mäso
Potraviny Kuchynský riad Pridaná tekutina
ROZBIF 1 neprikrývajte -
ROZBIF 2 neprikrývajte -
BRAVCOVE MASO neprikrývajte -
TELACIE MASO neprikrývajte -
JAHNACIE MASO neprikrývajte -
ZVERINA neprikrývajte -
MORCACIE MASO neprikrývajte -
16 Používania, tabuľky a odporúčania
Displej zobrazuje úrovne rúry a hmotnosť pre každý mäsový program.
RECEPTY
Displej zobrazuje úrovne rúry a prednastavené časy pečenia pre každý automatický receptový
program.
RECEPTY PRE PARU
FUNKCIA REGENEROVAT (OHRIEVANIE) JEDÁL (pre 4 - 6 ľudí)
Kuchynský riad:
Používať možno každý kuchynský riad, ktorý je tepelne odolný najmenej do 130°C.
Príprava:
Jedlo vložte samostatne alebo spolu do kuchynského riadu. Vložte ho do rúry. Neprikrývajte.
Použite maximálne 6 tanierov (s priemerom 26 cm).
CERSTVA ZELENINA
Kuchynský riad:
Používať možno každý kuchynský riad, ktorý je tepelne odolný najmenej do 100°C.
Prísady:
•400 g karfiolu
•200 g mrkvy
200 g kalerábu
200 g žltej a červenej papriky
Príprava:
Opláchnite karfiol a rozdeľte ho na ružičky. Mrkvy a kaleráby očistite a narežte na kusy vhodné
do úst. Papriku umyte a narežte na prúžky. Všetko spolu vložte do otvorenej nádoby a varte
bez pridania vody. Pri tejto metóde prípravy nemusíte používať korenie ani soľ.
RYBA (PSTRUH)
Prísady:
4 pstruhy, 250 - 300 g na kus
citrónová šťava, čierne korenie, soľ
Príprava:
Pstruhy dôkladne umyte znútra i zvonku, pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte a vložte po
2 do antikorovej formy s perforovanou vložkou. Servírujte s opraženými mandľovými vločkami.
Variant Pstruh na modro:
Pred vložením pstruha do antikorovej formy s perforovanou vložkou ho oblejte horúcou vodou
a octom.
ZAPEKANE ZEMIAKY
Prísady:
1000 g zemiakov
•1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a muškátového orecha
•2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
3 vajcia
Používania, tabuľky a odporúčania
17
100 ml mlieka
250 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, narežte na tenké plátky, usušte a okoreňte. Strúčikmi cesnaku vyutierajte
ohňovzdornú zapekaciu formu a vymastite trochou masla. Rozložte polovicu okorenených ze-
miakových plátkov na dno misy a posypte ich strúhaným syrom. Zvyšok zemiakových plátkov
uložte do ďalšej vrstvy a tú posypte zvyškom nastrúhaného syra. Druhý strúčik cesnaku roz-
mliaždite a rozmiešajte s vajíčkami, mliekom a smotanou. Touto zmesou zemiaky polejte a
zvyšok masla vo vločkách rozložte po povrchu.
FARMARSKY CHLIEB
Prísady:
400 g polobielej múky
150 g ražnej múky
•10 g soli
20 g droždia
•200 g mlieka
200 g vody
Namiesto polobielej múky môžete pre hrubý tmavý ražný chlieb použiť pšeničnú múku.
Príprava:
Rozpustite droždie vo vode a ostatných prísadách a vymieste ich do elastického cesta. Prikryté
cesto nechajte 30 - 40 minút kysnúť, počas tejto doby ho 2 až 3-krát poklepte.
Príprava
Rozdeľte cesto na dve časti, vyformujte ich do oválov a nechajte ich prikryté kysnúť asi 20 minút.
Pred pečením kúsky cesta posypte zľahka múkou a narežte ho ostrou čepeľou do kríža do hĺbky
3 mm.
BIELY CHLIEB
Prísady:
1 000 g múky
•1 kocka čerstvého droždia alebo 2 balíčky suchého droždia
600 ml mlieka
•15 g soli
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Kvasnice rozpustite vo vlažnom mlieku a pridajte do múky.
Všetky prísady vymieste na vláčne cesto. V závislosti od kvality múky možno bude treba kvôli
spracovateľnosti cesta pridať trochu mlieka. Cesto nechajte vykysnúť, kým nedosiahne dvoj-
násobný objem. Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich dva pozdĺžne bochníky a položte
ich na vymastený pekáč, alebo na pekáč pokrytý pergamenom na pečenie. Nechajte bochníky
vykysnúť ešte raz na dvojnásobný objem. Pred pečením posypte trochou múky a ostrým nožom
ich diagonálne narežte tromi až štyrmi rezmi do hĺbky 1 cm.
VIANOCKA
Na cesto:
•500 g múky
20 g kvasníc
18 Používania, tabuľky a odporúčania
200 ml vlažného mlieka
•40 g cukru
•soľ
•5 vaječných žĺtkov
200 g mäkkého masla
Na náplň:
180 g nasekaných lieskových orieškov
20 g strúhanky
•1 čajová lyžička mletého zázvoru
50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
20 ml rumu
Na povrch:
•1 vaječný žĺtok
Trochu mlieka
50 g smažených mandlí
Príprava:
Preosejte múku do miešacej misky, vytvorte v strede priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom a trochou cukru a s trochou múky z okrajov, poprášte
múkou a uložte na teplom mieste, aby kvások vykysol, až kým sa na múčnom poprašku nevy-
tvoria trhliny. Zvyšný cukor pridajte na okraj múky. Všetky prísady vymieste na vláčne kysnuté
cesto. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste, až kým nevykysne na dvojnásobnú veľkosť.
Zmiešajte všetky prísady na náplň. Rozdeľte cesto na tretiny a každú z nich vyvaľkajte na
pozdĺžne obdĺžniky. Tretinu náplne rozotrite na každý obdĺžnik a potom zrolujte kúsky cesta
spolu. Z týchto troch kúskov cesta vytvorte pletenec. Povrch pletenca potrite zmesou vaječného
žĺtka a mlieka a posypte ho praženými mandľami.
ZAVARANIE
Používajte iba nádoby s rovnakými rozmermi.
Nepoužívajte nádoby s uzáverom Twist-Off, ani nádoby s bajonetovým uzáverom alebo ple-
chovky.
V rúre použite prvú úroveň zdola.
Použite plech na pečenie. Môžete naň položiť maximálne šesť 1-litrových nádob.
Nádoby naplňte do rovnakej výšky a správne ich zatvorte.
Položte ich na rošt a uistite sa, že sa nádoby navzájom nedotýkajú.
Do plechu na pečenie nalejte približne pol litra vody, aby sa v rúre vytvorila dostatočná vlhkosť.
•Keď v prvých nádobách začne kvapalina bublať (pri 1-litrových nádobách približne po 35 -
60 minútach), vypnite rúru alebo znížte teplotu na 100°C (pozri tabuľku).
Tabuľka ZAVÁRANIE
Mäkké ovocie
Zavárané potraviny Teplota v °C Čas do začiatku va-
renia v min.
Ďalšie varenie pri
100 °C, v min.
Jahody, čučoriedky, maliny, zrelé
egreše
160 - 170 35 - 45 ---
Používania, tabuľky a odporúčania 19
Zavárané potraviny Teplota v °C Čas do začiatku va-
renia v min.
Ďalšie varenie pri
100 °C, v min.
Nezrelé egreše 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Kôstkoviny
Zavárané potraviny Teplota v °C Čas do začiatku va-
renia v min.
Ďalšie varenie pri
100 °C, v min.
Hrušky, dule, slivky 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Zelenina
Zavárané potraviny Teplota v °C Čas do začiatku va-
renia v min.
Ďalšie varenie pri
100 °C, v min.
Mrkva
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Uhorky 160 - 170 50 - 60 ---
Čalamáda 160 - 170 50 - 60 15
Kaleráb, hrach, špargľa 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Nechať odstáť vo vypnutej rúre na pečenie
PECENIE MUCNYCH
CITRONOVY KOLAC
Kuchynský riad:
Čierna štvorcová forma s dĺžkou 30 cm. Margarín na vymastenie. Strúhanka na vysypanie formy.
Na zmes:
•250 g masla
•200 g cukru
1 balík vanilkového cukru
1 štipka soli
4 vajcia
•150 g múky
150 g škrobu
•1 čajová lyžička prášku na pečenie
Strúhaná kôra z 2 citrónov
Poleva:
1/8 l citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Príprava:
Vložte do miešacej misy maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a rozmiešajte na
penu. Potom pridajte vajcia po jednom a znova rozmiešajte na penu. Pridajte múku a škrob
rozmiešaný s práškom na pečenie k penovej zmesi a premiešajte. Zmes nalejte do formy vy-
mastenej margarínom a vysypanej strúhankou, zarovnajte ju a vložte do rúry. Po upečení zmie-
šajte citrónovú šťavu a práškový cukor. Upečený koláče vyklopte na alobal. Alobal na okrajoch
koláča zahnite nahor, aby žiadna tekutina nemohla vytiecť. Koláče napichnite drevenou tyčinkou
a rovnomerne potrite štetcom namočeným do citrónovej polevy. Nechajte koláč chvíľu nasiak-
nuť.
20 Používania, tabuľky a odporúčania
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B98203-5-M Recipe book

Typ
Recipe book