Aeg-Electrolux B9820-4-A Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka
Použitie, tabuľky a tipy
Zabudovateľná parná rúra B9820-4
Obsah
Použitie, tabuľky a tipy........................................................................................... 4
Pečenie s parou ..................................................................................................... 4
VITALNE PECENIE ............................................................................................... 5
Tabuľka VITALNE PECENIE ................................................................................. 5
PROFIHORUCI VZDUCH a VITALNE PECENIE za sebou .................................. 7
Tabuľka PROFIHORUCI VZDUCH a VITALNE PECENIE za sebou.................... 7
INTERVAL PLUS ................................................................................................... 8
Tabuľka INTERVAL PLUS..................................................................................... 8
INTERVAL PECENIE............................................................................................. 9
Tabuľka INTERVAL PECENIE............................................................................... 9
Pečenie múčnych pokrmov.................................................................................. 10
Tabuľka Pečenie múčnych pokrmov.................................................................... 12
Tabuľka Nákypy a zapekané pokrmy .................................................................. 16
Pečenie mäsa ...................................................................................................... 17
Tabuľka Pečenie mäsa ........................................................................................ 18
Tabuľka Sonda na mäso...................................................................................... 19
Bio pečenie .......................................................................................................... 20
Tabuľka Bio pečenie ............................................................................................ 20
Grilovanie............................................................................................................. 21
Tabuľka Grilovanie............................................................................................... 21
Rozmrazovanie .................................................................................................... 22
Tabuľka Rozmrazovanie...................................................................................... 22
Programy na mäso............................................................................................... 23
RECEPTY ............................................................................................................ 24
RECEPT PRE PARU ........................................................................................... 24
REGENEROVAT (4-6 porcií)............................................................................... 24
CERSTVA ZELENINA ......................................................................................... 24
RYBA (PSTRUH) ................................................................................................. 25
ZAPEKANE ZEMIAKY ......................................................................................... 25
SEDLIACKY CHLIEB........................................................................................... 26
BIELY CHLIEB..................................................................................................... 26
VIANOCKA........................................................................................................... 27
ZAVARANIE......................................................................................................... 28
PECENIE MUCNYCH.......................................................................................... 29
CITRONOVY KOLAC .......................................................................................... 29
SVEDSKY KOLAC............................................................................................... 30
MRAMOROVY KOLAC........................................................................................ 31
SYROVY KOLAC................................................................................................. 32
ANGLICKY KOLAC.............................................................................................. 33
KOLAC S POSYPKOU ........................................................................................ 34
2
SUŠENIE
Pri sušení položte ovocie alebo zeleninu na rošt vyložený papierom
na pečenie.
Pokrm sa lepšie vysuší, ak v polovici sušenia rúru vypnete, otvoríte a
pokrm necháte vychladnúť, najlepšie cez noc.
Potom pokrm dosušte.
Tabuľka Sušenie
Rovina zasunutia
Pokrm
Teplota
v °C
1 rovina 2 roviny
Čas v hodinách
(orientačný údaj)
Zelenina
Fazuľa 60-70 3 2 / 4 6-8
Paprika (pásiky) 60-70 3 2 / 4 5-6
Polievková
zelenina
60-70 3 2 / 4 5-6
Hríby 50-60 3 2 / 4 6-8
Bylinky 40-50 3 2 / 4 2-3
Ovocie
Slivky 60-70 3 2 / 4 8-0
Broskyne 60-70 3 2 / 4 8-10
Jablkové rezy 60-70 3 2 / 4 6-8
Hrušky 60-70 3 2 / 4 6-9
42
PECENIE MASA .................................................................................................. 35
PIZZA (jeden plech alebo 2 okrúhle formy) ......................................................... 35
CIBULOVY KOLAC.............................................................................................. 36
QUICHE LORRAINE............................................................................................ 37
LASAGNE ............................................................................................................ 38
CANNELONI ........................................................................................................ 39
MASOVY NAKYP ................................................................................................ 40
RYBIE FILE.......................................................................................................... 40
SPECIALNE......................................................................................................... 41
HOTOVY MUCNIK............................................................................................... 41
HOTOVA PIZZA................................................................................................... 41
SUSENIE ............................................................................................................. 42
3
Použitie, tabuľky a tipy
Pečenie s parou
Na pečenie s parou používajte funkcie VITALNE PECENIE, INTERVAL
PLUS alebo INTERVAL PECENIE.
Upozornenie: Počas pečenia s funkciou VITALNE PECENIE
v žiadnom prípade neotvárajte dvierka rúry!
Pozor: Ako tekutinu pre prané pečenie používajte výlučne vodu.
Vhodný riad na pečenie
Na pečenie s parou sa hodia formy z materiálu odolného voči
vysokým teplotám a korózii.
Veľmi dobre sa osvedčili nádoby z chrómovej ocele (pozri špeciálne
príslušenstvo).
Roviny zasunutia
Odporúčané roviny zasunutia sú uvedené v nasledujúcich tabuľkách.
Roviny zasunutia sa počítajú zdola nahor.
Všeobecné pokyny
Ak bude pečenie trvať dlhšie ako 30 minút, alebo pri pečení väčších
množstiev bude eventuálne nutné vodu dopĺňať.
Pri parnej funkcii VITALNE PECENIE tukový filter vyberte, inak sa
pečenie predĺži.
Ak spotrebič nebudete dlhšie používať, zásuvku na vodu, hadicové
spoje a generátor pary dôkladne prepláchnite (pozri kapitolu Čistenie
a údržba).
Pokyny k tabuľkám
V nasledujúcich tabuľkách nájdete zoznam pokrmov a k nim prislúchajúce
teploty, údaje o trvaní pečenia a odporúčané roviny zasunutia.
Údaje pre teploty a trvanie pečenia sú len orientačné, pretože závisia
od zloženia a veľkosti pokrmu a od množstva a druhu použitého
riadu.
Ak pre váš vlastný recept nenájdete konkrétne údaje, riaďte sa podľa
údajov pre podobný druh pokrmu.
Ak nie je uvedené inak, údaje v tabuľch sa vzťahujú na studenú,
nezohriatu rúru.
4
SPECIALNE
HOTOVY MUCNIK
Táto funkcia slúži na tepelnú úpravu vopred pripravených koláčov a
zmesí na pečenie. Riaďte sa pokynmi výrobcu. Zvoľte teplotu pre
teplovzdušné pečenie.
Pri tejto špeciálnej doplnkovej funkcii je možné odporúčané predhrievanie
rúry vypustiť.
HOTOVA PIZZA
Na pečenie hotových pokrmov, ako sú pizza, lasagne, nákyp a mrazené
zemiakové hranolčeky. Riaďte sa pokynmi výrobcu. Zvoľte teplotu pre
teplovzdušné pečenie.
Pri tejto špeciálnej doplnkovej funkcii je možné odporúčané predhrievanie
rúry vypustiť.
41
Mäsový nákyp
1,5 kg bravčových rezňov
750 g ochuteného mletého mäsa
750 g cibule
500 g strúhaného ementálu
200 ml creme fraiche (smotany)
400 ml jogurtu
Rezne zľahka osoľte a okoreňte čiernym korením a vložte do pekáča. Na to
naneste ochutené mleté mäso. Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu
rovnomerne rozmiestnite na mäso a posypte strúhaným syrom. Zmiešajte creme
fraiche a jogurt a vylejte na pokrm. Vložte do rúry.
Rybie filé
Prísady:
600-700 g zubáča, lososa alebo filé z lososového pstruha
150 g strúhaného syra
250 ml šľahačky
50 g strúhanky
1 polievková lyžica estragónu
sekaná petržlenová vňať
soľ čierne korenie
citrón
ohňovzdorná nádoba na nákypy
Rybie filé pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte chvíľu odstáť. Potom
prebytočnú šťavu vysajte kuchynským papierom. Následne filé z oboch strán
osoľte a okoreňte. Potom filé vložte do maslom vymastenej formy na nákypy.
Zmiešajte strúhaný syr, sekanú petržlenovú vňať, estragón, strúhanku a smotanu.
Zmes hneď vylejte na rybie filé a pridajte vločky masla.
40
VITALNE PECENIE
Parná funkcia VITALNE PECENIE je vhodná na prípravu všetkých
pokrmov, či už čerstvých alebo zmrazených. S touto funkciou môžete
pripravovať, zohrievať, rozmrazovať, dusiť alebo blanšírovať zeleninu,
mäso, ryby, cestoviny, ryžu, kukuricu, krupicu alebo vajcia.
Jedným ťahom môžete pripraviť kompletné menu, a to priamo na
servírovacom riade bez ohľadu a množstvo alebo trvanie pečenia. Ďalšie
pokyny nájdete v nasledujúcej tabuľke.
Tabuľka VITALNE PECENIE
VITALNE PECENIE
Druh pokrmu
Množstvo
vody
pridané do
zásobníka
v ml
Teplota
v °C
Rovina
zasu-
nutia
Čas
v min
Rizoto 400 96 2 25-30
Ryža (s tekutinou v pomere 1:1) 550 96 2 35-40
Kukurica (polenta, s tekutinou v
pomere 1:3)
550 96 2 35-40
Zemiaky v šupe, stredne veľké 700 96 2 45-55
Varené zemiaky 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Ružičkový kel 550 96 2 30-35
Karfiol, vcelku 700 96 2 40-45
Kyslá kapusta 700 96 2 50-60
Paradajky, vcelku 250 75 2 15-20
Červená repa, vcelku 550 96 2 16-70
Kaleráb/zeler/fenikel, nakrájaný 550 96 2 35-40
Cuketa, nakrájaná 400 96 2 20-25
Mrkva, nakrájaná 550 96 2 30-35
Rozmrazovanie zeleniny 550 60 2 30-35
Rozmrazovanie a príprava
zeleniny
550 96 2 30-35
Blanšírovanie zeleniny 250 96 2 12-15
5
VITALNE PECENIE Druh pokrmu
Množstvo
vody
pridané do
zásobníka
v ml
Teplota
v °C
Rovina
zasu-
nutia
Čas
v min
Blanšírovanie fazúľ 250 96 2 20-22
Šunka 1000 g 700 96 2 50-75
Solené údené mäso
600-1000 g
700 96 2 45-55
Špekáčiky, biele klobásy 250 90 2 15-20
Mäsový syr, zohrievanie, 1-cm
plátky
400 96 2 20-25
Pstruhy 170-300 g 400 85 2 15-25
Vajcia, namäkko 200 96 2 8-10
Vajcia, stredne 200 96 2 10-12
Vajcia, natvrdo 200 96 2 15-20
Uvedené údaje slúžia len na orientáciu. Skutočné hodnoty závisia od veľkosti a
množstva.
6
Cannelloni
Plnka:
50 g cibule nasekanej na kocky
30 g masla
350 g lístkového špenátu nasekaného na menšie časti
100 g creme fraiche (smotany)
150 g čerstvého lososa nakrájaného na kocky
150 g ostrieža nakrájaného na kocky
100 g kreviet
100 g mäsa z mušlí
50 g strúhaného parmezánu
150 g strúhaného ementálu
Bešamelová omáčka:
75 g masla
50 g múky (polievková lyžica)
500 ml mlieka
100 g údeného lososa
soľ, čierne korenie a muškátový orech
1 balenie cannelloni (cestoviny na plnenie)
Cibuľu a maslo pridajte do hrnca a duste dovtedy, kým nebude cibuľa sklenená.
Pridajte špenát a chvíľu ho poduste. Potom pridajte creme fraiche, všetko
premiešajte a nechajte vychladnúť.
Potom k špenátu pridajte lososa, ostrieža, krevety a mušle a všetko premiešajte.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku. V hrnci nechajte rozpustiť maslo,
prisypte múku a za stáleho miešania ju osmažte do zlatista. Potom postupne za
stáleho miešania pridávajte mlieko. Omáčku ochuťte soľou, korením a
muškátovým orechom a nechajte mierne variť približne 10 minút.
Veľkú nádobu na nákypy vytrite jednou polievkovou lyžicou masla. Cannelloni
naplňte špenátovou zmesou a vložte do nádoby na pečenie. Medzi každý rad
cannelloni pridajte syr a bešamelovú omáčku. Jedna vrstva syru s bešamelovou
omáčkou by mala tvoriť hornú časť nákypu. Zvyšné maslo rozmiestnite v malých
vločkách po celom pokrme. Pokrm vložte do rúry.
39
Lasagne
Mäsová omáčka:
100 g prerastenej slaniny
vždy 1 cibuľa a mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g miešaného mletého mäsa
100 ml mäsového vývaru
1 klasická plechovka krájaných rajčín (cca. 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
3 polievkové lyžice masla
250 g zelených plátkov lasagne
50 g strúhaného parmezánu
150 g strúhaného ementálu
Bešamelová omáčka
75 g masla
50 g múky
500 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Pomocou ostrého noža zbavte slaninu kože a chrupavky a nakrájajte ju na
drobné kocky. Cibuľu a mrkvu ošúpte, zeler očistite a všetku zeleninu nakrájajte
na malé kocky. Olej zohrejte v hrnci na dusenie a pridajte slaninu a zeleninu a za
stáleho miešania opečte. Potom postupne pridávajte mleté mäso, za stáleho
miešania ho opečte, aby sa rozpadávalo, a zalejte ho mäsovým vývarom.
K mäsovej zmesi pridajte paradajky, ochuťte bylinkami, soľou a korením a všetko
spolu prikryté duste pri nízkom výkone (plameni) približne 30 minút.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku. V hrnci nechajte rozpustiť maslo,
prisypte múku a za stáleho miešania ju osmažte do zlatista. Potom postupne za
stáleho miešania pridávajte mlieko. Omáčku ochuťte soľou, korením a
muškátovým orechom a nechajte mierne variť približne 10 minút. Veľkú nádobu
na nákypy vytrite jednou polievkovou lyžicou masla.
Potom do nádoby striedavo pridávajte vrstvu plátkových cestovín lasagne,
mäsovej zmesi, bešamelovej omáčky a zmiešaného syra. Bešamelová očka
posypaná syrom by mala tvoriť aj poslednú hornú vrstvu pokrmu. Zvyšné maslo
rozdeľte v malých vločkách na pokrm a pokrm vložte do rúry.
38
PROFIHORUCI VZDUCH a VITALNE PECENIE za sebou
Vďaka kombinácii funkcií PROFIHORUCI VZDUCH a VITALNE PECENIE
môžete piecť za sebou a počas funkcie VITALNE PECENIE aj spoločne
mäso, zeleninu a prílohy tak, aby boli pripravené na servírovanie naraz.
Mäso nechajte zapiecť s funkciou PROFIHORCI VZDUCH.
Pripravenú zeleninu a prílohy vo vhodnej nádobe odolnej voči teplu
vložte do rúry.
Spustite funkciu VITALNE PCENIE a všetko spolu nechajte upiecť.
Aby ste mohli spustiť funkciu VITALNE PECENIE, musí byť rúra
vychladnutá na teplotu približne 80°C.
V záujme rýchlejšieho vychladnutia dvierka otvorte po prvú zarážku a
nechajte ich pootvorené približne 15 minút.
Tabuľka PROFIHORUCI VZDUCH a VITALNE PECENIE za sebou
PROFIHORUCI VZDUCH VITALNE PECENIE
Druh pokrmu
Teplota v
°C
Pečenie
mäsa
v min.
Pečenie
mäsa
s prílohou
v min
Roviny
zasunutia
Hovädzie mäso 1 kg,
ružičkový kel, polenta
180 50-60 30-35
1
3
Bravčové mäso 1 kg,
zemiaky, zelenina,
omáčka
180 40-50 30-35
1
3
Teľacie mäso 1 kg,
ryža, zelenina
180 40-50 30-35
1
3
Uvedené časy a teploty sú len orientačné hodnoty. Skutočné hodnoty závisia od
veľkosti a množstva pokrmu.
Stredová teplota mäsa pred prepnutím na funkciu VITALNE PECENIE by mala
byť 60-63°C.
7
INTERVAL PLUS
Parná funkcia INTERVAL PLUS sa hodí predovšetkým na prípravu
pokrmov s vysokým obsahom vlhkosti a na rozmrazovanie a
regenerovanie pokrmov.
Tabuľka INTERVAL PLUS
INTERVAL PLUS
(pridať maximálne 20 ml vody)
Druh pokrmu
Teplota v °C Čas v min
Rovina
zasunutia
Puding v miskách 95 35-40 2
Volské oko 95 30-40 2
Zeleninová misa 95 40-50 2
Tenké rybie filé 85 15-25 2
Hrubé rybie filé, menšie
ryby do 350 g
85 25-35 2
Celá ryba do 1000 g 85 35-45 2
Quiche Lorraine
Cesto:
300 g múky
2 vajcia
150 g masla
½ čajovej lyžičky soli
trochu čierneho korenia
štipka muškátového orecha
Obloha:
150 g strúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
2 vajcia
250 kyslej smotany
soľ, čierne korenie, muškátový orech
Múku, maslo, vajcia a koreniny pridajte do misky a vymiešajte na hladké cesto.
Cesto nechajte niekoľko hodín odstáť. Potom cesto vyvaľkajte a položte do
vymastenej čiernej formy s priemerom 28 cm. Korpus niekoľkokrát prepichnite
vidličkou.
Na ceste rozmiestnite slaninu.
Zmiešajte polevu z vajec, smotany a korenín. Pridajte strúhaný syr. Polevu vylejte
na slaninu. Pokrm vložte do rúry.
37
Cibuľový koláč
Cesto:
300g múky
20 g kvasníc
125 ml vlažného mlieka
1 vajce
50 g masla
Obloha:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vajcia
250 g creme fraiche (smotany)
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Múku preosejte do misky a v strede vyhĺbte jamku. Droždie rozdrobte, pridajte do
vyhĺbeniny, zmiešajte s mliekom, trochou múky z okraja misky, posypte múkou a
umiestnite na teplé miesto. Nechajte kysnúť dovtedy, kým sa múka, ktorou bol
kvások posypaný, nezačne oddeľovať.
Na kraj múky pridajte vajce. Všetky prísady vymiešajte na hladké kysnuté cesto.
Medzitým ošúpte cibule, nakrájajte ich na štvrtiny a potom na jemné plátky.
Slaninu nakrájajte na kocky. Slaninu spolu s cibuľou nechajte dusiť v jednej
nádobe do sklenena, a potom nechajte vychladnúť. Cesto vyvaľkajte, položte na
vymastený plech, korpus prepichnite niekoľkokrát vidličkou a kraje vytiahnite.
Cesto nechajte ešte ďalej kysnúť. Zmiešajte vajcia, creme fraiche, mlieko, soľ a
čierne korenie. Pridajte vychladnutú cibuľu a slaninu. Všetko dobre premiešajte a
rozmiestnite na ceste. Povrch zarovnajte, Cibuľový koláč vložte do rúry. Cesto
nechajte na teplom mieste vykysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem.
36
INTERVAL PECENIE
Parná funkcia INTERVAL PECENIE sa hodí predovšetkým na pečenie
veľkých kusov mäsa a na rozmrazovanie a zohrievanie už hotových,
naporciovaných pokrmov.
Tabuľka INTERVAL PECENIE
Tepelná úprava vo viacerých rovinách
INTERVAL PECENIE
(pridať maximálne 250 ml vody)
Druh pokrmu
Teplota
v °C
Čas
v min
Roviny
zasunutia
Zohrievanie hotového pokrmu na 6
tanieroch Ø 24 cm
110 15-20 2 a 4
Bravčové pečené 1000 g 180 55-65 2
Hovädzie pečené 1000 g 180 55-65 2
Teľacie pečené 1000 g 180 45-55 2
Mäso syr, surový, 500 g 180 30-40 2
Špekáčiky, biele klobásy 90 15-20 2
Údené mäso 600-1000 g (2 hodiny
namáčať)
180 35-45 2
Kurča 1000 g 200 45-55 2
Kačica 1500-2000 g 180 5565 2
Hus 3000 g 170 130-170 1
Rybie filé 90 10-15 2
Zapekané zemiaky, zapekané zemiaky
s pórom
190 40-50 2
Cestovinový nákyp 180 35-45 2
Lasagne 180 45-50 2
Rozličné chleby 500-1000 g 190-200 50-60 2
Žemle 40-60 g 210-220 20-25 3
Žemle na dopečenie 30-40 g 220 5-7 3
Žemle na dopečenie 30-40 g, mrazené 220 5-7 3
Bagety na dopečenie 40-50 g 200 4-7 3
Bagety na dopečenie 40-50 g, mrazené 200 5-7 3
Celé kusy mäsa pred zohrievaním narežte.
Uvedené časy a teploty sú len orientačné údaje. Skutočné hodnoty závisia od
veľkosti a množstva pokrmu.
9
Pečenie múčnych pokrmov
Funkcie rúry
Na prípravu múčnych jedál používajte funkcie PROFIHORUCI
VZDUCH alebo TRADICNE PECENIE.
Formy na pečenie
K funkcii TRADICNE PECENIE sa hodia formy z tmavého kovu a
formy s povrchovou úpravou.
Pre funkciu PROFIHORUCI VZDUCH sú vhodné svetlé kovové
formy.
Rovina zasunutia
Pri funkcii TRADICNE PECENIE je možné piecť len v jednej rovine.
Pri funkcii PROFIHORUCI VZDUCH je možné piecť až na 3 plechoch
časne.
1 plech na pečenie
napr. rovina 3
1 forma na pečenie
napr. rovina 1
2 plechy na pečenie
roviny 1 a 3
3 plechy na pečenie
roviny 1, 3 a 5
10
PECENIE MASA
Pizza (na jeden plech alebo dve okrúhle formy)
Cesto:
14 g kvasníc
200 ml vody
300 g múky
3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Obloha:
1 malá plechovka krájaných rajčín
200 g strúhaného syra ementál
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g šampiónov (z plechovky)
150 g syru feta
oregano
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite ho vo vlažnej vode. K tomu pridajte múku
zmiešanú so soľou a olej. Prísady mieste dovtedy, kým nevznikne hladké cesto,
ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nechajte na teplom mieste dovtedy, kým
nezdvojnásobí svoj objem.
Následne cesto vyvaľkajte a položte na vymastený plech. Potom cesto
niekoľkokrát prepichnite vidličkou. Prísady na oblohu dávajte na cesto
v uvedenom poradí.
35
Koláč s posýpkou
Cesto:
375 g múky
20 g kvasníc
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
štipka soli
2 žĺtka
75 g mäkkého masla
Posýpka:
200 g cukru
200 g masla
1 čajová lyžička škorice
350 g múky
50 g strúhaných orechov
30 g tekutého masla
Múku preosejte do misky a v strede vyhĺbte jamku. Droždie rozdrobte, pridajte do
vyhĺbeniny, zmiešajte s mliekom a trochou múky z okraja misky, posypte múkou a
umiestnite na teplé miesto. Nechajte kysnúť dovtedy, kým sa múka, ktorou bol
kvások posypaný, nezačne oddeľovať.
Na kraj múky pridajte cukor, žĺtky, maslo a soľ. Všetky prísady vymiešajte na
hladké kysnuté cesto.
Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj
objem. Potom cesto vyvaľkajte, položte na vymastený plech a nechajte ďalej
kysnúť.
Do čistej misky pridajte cukor, maslo a škoricu a zmiešajte.
Pridajte múku a orechy a zmes vymieste tak, aby vznikla hrčkovitá posýpka.
Vykysnuté cesto potrite maslom a rovnomerne posypte posýpkou.
34
Všeobecné pokyny
Plech na pečenie vložte do rúry tak, aby bola zošikmená časť vpredu.
S funkciami PROFIHORUCI VZDUCH a TRADICNE PECENIE
môžete piecť aj v dvoch formách súčasne. V tomto prípade ich
položte na rošt vedľa seba. Čas pečenia sa predĺži len nepatrne.
Pri príprave mrazených hotových pokrmov sa môžu použité plechy na
pečenie mierne zdeformovať. Súvisí to s veľkým teplotným rozdielom
medzi mrazeným pokrmom a rúrou. Po vychladnutí nadobudnú plechy
svoj pôvodný tvar.
Poznámky k tabuľkám
V tabuľkách nájdete rozličné druhy pokrmov a k nim prislúchajúcu teplotu,
dobu pečenia a rovinu zasunutia vhodnú pre ich prípravu.
Pre teplotné a časové údaje sú v tabuľkách uvedené len orientač
hodnoty. Skutočná hodnota závisí od zloženia cesta, pripravovaného
množstva a použitej formy.
Pri prvom pečení pokrmu vám odpočame zvoliť nižšiu teplotu a až
podľa potreby, napr. ak požadujete intenzívnejšie zhnednutie, alebo
ak je doba pečenia príliš dlhá, teplotu zvýšte.
Ak pre vlastné recepty nenájdete v tabuľke zodpovedajúce údaje,
orientujte sa podľa podobného druhu pokrmu.
Pri pečení koláčov na plechoch alebo vo formách vo viacerých
rovinách sa môže čas pečenia predĺžiť o 10-15 minút.
Vlhké pokrmy (napr. pizza, ovocné koláče a pod.) pripravujte len
v jednej rovine.
Nerovnaká výška pečiva a koláčov môže na začiatku pečenia
spôsobiť nerovnomerné zhnednutie. V tomto prípade nastavenie
teploty nemeňte. Nerovnomerné zhnednutie sa počas ďalšieho
pečenia vyrovná.
Pri dlhšej dobe pečenia pokrmu môžete rúru 10 minút pred skončením
pečenia vypnúť. Využijete tým zostatkové teplo rúry.
Hodnoty v tabuľke sa vzťahujú na nezohriatu rúru, ak nie je uvedené inak.
11
Tabuľka Pečenie múčnych pokrmov
Pečenie v jednej rovine
Druh pokrmu Funkcia rúry
Rovina
zasunutia
Teplota
v ºC
Čas
pečenia
hod:min
Pečivo vo formách
Bábovka
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 150-160 0:50-1:10
Pieskový / kráľovský
koláč
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 140-160 1:10-1:30
Piškótová torta
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 140 0:25-0:40
Piškótová torta
TRADICNE
PECENIE
2 160 0:25-0:40
Tortový korpus (krehké
cesto)
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 170-180
1
) 0:10-0:25
Tortový korpus (trené
cesto)
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 150-170 0:20-0:25
Obložená jablková
torta
TRADICNE
PECENIE
1 170-190 0:50-1:00
Jablkový koláč (2 formy
Ø 20 cm, diagonálne
umiestnené)
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 160 1:10-1:30
Jablkový koláč (2 formy
Ø 20 cm, diagonálne
umiestnené)
TRADICNE
PECENIE
1 180 1:10-1:30
Pikantný koláč (napr.
Quiche Lorraine)
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 160-180 0:30-1:10
Syrová torta
TRADICNE
PECENIE
1 170-190 1:10-1:30
Pečivo na plechu
Pečivo z kysnutého
cesta
TRADICNE
PECENIE
3 170-190 0:30-0:40
Vianočka
TRADICNE
PECENIE
3 160-180
1
) 0:40-1:00
Chlieb (ražný) najprv ...
... potom
TRADICNE
PECENIE
2
230
1
)
160-180
0:25
0:30-1:00
Veterníky
TRADICNE
PECENIE
3 160-170
1
) 0:15-0:30
Piškótová roláda
TRADICNE
PECENIE
3 180-200
1
) 0:10-0:20
Koláč s mrveničkou,
suchý
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 150-160 0:20-0:40
12
Anglický koláč
Cesto:
200 g masla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
3 vajcia
300 g múky
½ prášku do pečiva
125 g gréckych hrozienok
125 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
60 g nasekaných kandizovaných čerešní
70 g celých lúpaných mand
čierna forma na pečenie, priemer 24 cm
margarín na vymastenie formy
strúhanka na vysypanie formy
Do misky pridajte maslo, cukor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte do penista.
Postupne pridávajte vajcia a znovu vymiešajte do penista. Potom k zmesi pridajte
múku zmiešanú s práškom do pečiva a zamiešajte.
Potom do zmesi primiešajte ovocie.
Cesto vylejte do pripravenej formy a na okrajoch ho ťahajte trochu vyššie než
v strede. Okraj a stred cesta ozdobte celými mandľami. Koláč vložte do rúry.
33
Syrový koláč
Cesto:
150 g múky
70 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vajce
70 g mäkkého masla
Na syrový krém:
3 bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g chudého tvarohu
3 žĺtka
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g creme fraiche (smotany)
1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
čierna forma s priemerom 26 cm
Múku preosejte do misky. Pridajte zvyšné prísady a pomocou ručného mixéra
vymiešajte cesto. Potom cesto vložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta rozmiestnite na vymastený plech formy a cesto viackrát
prepichnite vidličkou.
Zo zvyšného cesta vyformujte 3 cm vysoký okraj.
Bielka vyšľahajte do tuha pomocou ručného mixéra. Hrozienka umyte, nechajte
dobre odkvapkať, pokvapkajte rumom a nechajte odstáť.
Chudý tvaroh, žĺtka, cukor, citrónovú šťavu, creme fraiche a pudingový prášok
pridajte do misky a dobre vymiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne pridajte sneh z bielok a hrozienka.
Zmes vylejte do formy a vložte do rúry.
32
Druh pokrmu Funkcia rúry
Rovina
zasunutia
Teplota
v ºC
Čas
pečenia
hod:min
Maslový / cukrový
koláč
TRADICNE
PECENIE
3 190-210
1
) 0:15-0:30
Ovocný koláč (z
kysnutého / treného
cesta)
2
)
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 150 0:35-0:50
Ovocný koláč (z
kysnutého / treného
cesta)
2
)
TRADICNE
PECENIE
3 170 0:35-0:50
Ovocný koláč (z
krehkého cesta)
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 160-170 0:40-1:20
Koláče na plechu s
citlivou oblohou (napr.
tvaroh, šľahačka,
smotana, osie hniezda)
TRADICNE
PECENIE
3 160-180
1
) 0:40-1:20
Pizza (veľa oblohy)
2
)
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 180-200
1
) 0:30-1:00
Pizza (tenká)
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 200-220
1
) 0:10-0:25
Lievancový chlieb
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 200-220 0:08-0:15
Wähen (švajčiarska
špecialita)
PROFIHORUCI
VZDUCH
1 180-200 0:35-0:50
Drobné pečivo
Koláčiky z krehkého
cesta
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 150-160 0:06-0:20
Striekané pečivo
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 140 0:20-0:30
Striekané pečivo
TRADICNE
PECENIE
3 160
1
) 0:20-0:30
Koláčiky z treného
cesta
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 150-160 0:15-0:20
Pečivo z vaječných
bielkov, Baiser
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 80-100 2:00-2:30
Mandľové zákusky
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 100-120 0:30-0:60
Drobné drožďové
pečivo
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 150-160 0:20-0:40
Pečivo z lístkového
cesta
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 170-180
1
) 0:20-0:30
Žemle
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 160
1
) 0:20-0:35
13
Druh pokrmu Funkcia rúry
Rovina
zasunutia
Teplota
v ºC
Čas
pečenia
hod:min
Žemle
TRADICNE
PECENIE
3 180
1
) 0:20-0:35
Drobné koláče (20
kusov na plech)
PROFIHORUCI
VZDUCH
3 140
1
) 0:20-0:30
Drobné koláče (20
kusov na plech)
TRADICNE
PECENIE
3 170
1
) 0:20-0:30
1) Rúru predhrejte.
2) Použite pekáč, resp. plech s vyšším okrajom.
Pečenie vo viacerých rovinách
PROFIHORUCI
VZDUCH
PROFIHORUCI
VZDUCH
Rovina zasunutia zdola
Druh pokrmu
2 roviny 3 roviny
Teplota
v ºC
Čas
pečenia
hod:min
Pečivo na plechu
Veterníky
1 / 4
- 160-180
1
) 0:35-0:60
Koláč posýpkou,
suchý
1 / 3
- 140-160 0:30-0:60
Drobné pečivo
Koláčiky z krehkého
cesta
1 / 3
1 / 3 / 5 150-160 0:15-0:35
Striekané pečivo
1 / 3
1 / 3 / 5 140 0:20-0:60
Koláčiky z treného
cesta
1 / 3
- 160-170 0:25-0:40
Pečivo z vaječných
bielkov, Baiser
1 / 3
- 80-100 2:10-2:50
Mandľové zákusky
1 / 3
- 100-120 0:40-1:20
Drobné drožďové
pečivo
1 / 3
- 160-170 0:30-0:60
Pečivo z lístkového
cesta
1 / 3
- 170-180
1
) 0:30-0:50
Žemle
1 / 4
- 160 0:30-0:45
Drobné koláče (20
kusov na plech)
1 / 4
- 140
1
) 0:25-0:40
1) Rúru predhrejte.
14
Mramorový koláč
Cesto:
200 g masla
100 g cukru
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
4 vajcia
400 g múky
1 balíček prášku do pečiva
1/8 litra mlieka
50 g kakaa
šťava z polovičky citróna
čierna bábovková forma
margarín na vymastenie formy
strúhanka na vysypanie formy
Maslo, cukor, citrónovú šťavu, vanilkový cukor a soľ pridajte do misky a
vymiešajte do penista. Potom postupne pridávajte vajcia a ešte raz vymiešajte do
penista.
Potom k zmesi pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko a
vymiešajte.
Polovičku cesta vylejte do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy
na pečenie. Druhú polovicu cesta zmiešajte s kakaom a vylejte na svetlé cesto.
Pomocou vidličky krúživým pohybom premiešajte tmavé cesto so svetlým a
povrch zarovnajte. Cesto vložte do rúry.
31
Švédsky koláč
Cesto:
5 vajec
340 g cukru
100 g roztopeného masla
360 g múky
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
200 ml studenej vody
okrúhla forma s priemerom 28 cm
čierny plech, dno vyložené papierom na pečenie
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ pridáme do misky a 5 minút miešame, aby
bola zmes ako pena. Potom pridáme roztopené maslo a opatrne zapracujeme do
zmesi.
Potom k zmesi pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame.
Nakoniec pridáme studenú vodu a všetko dobre premiešame.
Cesto vylejeme do formy na pečenie, povrch zarovnáme a vložíme do rúry.
30
Tipy pre pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Pomoc
Koláč je zospodu príliš
svetlý.
Nesprávna rovina
zasunutia.
Koláč zasuňte do nižšej
roviny.
Koláč je spľasnutý
(nenabehol, je mazľavý,
s vrstvou tekutiny).
Príliš vysoká teplota
pečenia.
Nabudúce nastavte
nižšiu teplotu.
Príliš krátka doba
pečenia.
Nabudúce pečte koláč
dlhšie.
Pečenie nie je možné
urýchliť zvýšením
teploty.
V ceste je priveľa
tekutiny.
Nabudúce použite pri
príprave cesta menej
tekutiny.
Dodržujte časy pre
vymiešanie cesta,
predovšetkým ak
používate kuchynský
mixér.
Koláč je príliš suchý. Príliš nízka teplota
pečenia.
Nabudúce nastavte
vyššiu teplotu.
Príliš dlhá doba pečenia. Nabudúce pečte pokrm
kratšie.
Koláč je nerovnomerne
hnedý.
Príliš vysoká teplota a
krátka doba pečenia.
Nabudúce nastavte
nižšiu teplotu a koláč
pečte dlhšie.
Cesto je nerovnomerne
rozdelené.
Cesto rozmiestnite na
plechu rovnomerne.
Tukový filter je nasadený
v zadnej stene rúry.
Tukový filter vyberte.
Koláč sa za uvedenú
dobu pečenia neupiekol.
Príliš nízka teplota
pečenia.
Nabudúce nastavte o
niečo vyššiu teplotu.
Tukový filter je nasadený
v zadnej stene rúry.
Tukový filter vyberte.
15
Tabuľka AL GUSTO PECENIE
Druh pokrmu
Rovina
zasunutia
Teplota v °C
Čas pečenia
v min
Pizza (tenká) 1 180-200
1
) 20-30
Pizza (s bohatou oblohou) 1 180-200 20-30
Wähen (švajčiarska špecialita) 1 180-200 45-60
Špenátová torta 1 160-180 45-60
Quiche Lorraine 1 170-190 40-50
Tvarohová torta, okrúhla 1 140-160 60-90
Tvarohová torta na plechu 1 140-160 50-60
Jablkový koláč, prikrytý 1 150-17 50-70
Zeleninový koláč 1 160-180 50-60
Plackový chlieb 1 250-270
1
) 10-20
Torta z lístkového cesta 1 160-180
1
) 40-50
Slaný koláč z kysnutého cesta 1 250-270
1
) 12-20
Pirohy 1 180-200
1
) 15-25
1) Rúru predhrejte.
Tabuľka Nákypy a zapekané pokrmy
Pokrm Funkcia rúry
Rovina
zasunutia
Teplota
v °C
Čas
pečenia
hod:min
Cestovinový nákyp
TRADICNE
PECENIE
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
TRADICNE
PECENIE
1 180-200 0:25-0:40
Zapekaná zelenina
1
)
INFRAPECENIE
1 160-170 0:15-0:30
Zapekané bagety
1
)
INFRAPECENIE
1 160-170 0:15-0:30
Sladký nákyp
TRADICNE
PECENIE
1 180-200 0:40-0:60
Rybí nákyp
TRADICNE
PECENIE
1 180-200 0:30-1:00
Plnená zelenina
INFRAPECENIE
1 160-170 0:30-1:00
1) Rúru predhrejte.
16
PECENIE MUCNYCH
Citrónový koláč
Cesto:
250 g masla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 zarovnaná čajová lyžička prášku do pečiva
postrúhaná kôra z dvoch citrónov
Poleva:
1/8 l citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
čierna hranatá forma na pečenie, dĺžka 30 cm
margarín na vymastenie formy
strúhanka na vysypanie formy
Maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ pridajte do misky a vymiešajte
do penista. Potom postupne pridávajte vajca a znova vymiešajte do penista.
Múku zmiešanú so škrobom a práškom do pečiva pridajte k zmesi a vymiešajte.
Cesto vylejte do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, zarovnajte a vložte
do rúry.
Po skončení pečenia zmiešajte citrónovú šťavu s práškovým cukrom. Upečený
koláč vyklopte na alobal.
Po stranách koláča alobal vytiahnite smerom nahor, aby sa nemohla poleva
vyliať. Koláč napichajte drevenou paličkou a navrch naneste štetcom polevu.
Potom nechajte koláč nasiaknuť.
29
ZAVÁRANIE
Na zaváranie používajte len bežné poháre na zaváranie rovnakej
veľkosti.
Poháre so závitovým alebo bajonetovým uzatváraním a plechovky nie
sú vhodné.
Pri zaváraní zvoľte 1. rovinu zdola.
Na zaváranie používajte plech na pečenie. Môžete naň poukladať
6 litrových pohárov na zaváranie.
Poháre by mali byť naplnené do rovnakej výšky a mali by byť dobre
uzavreté.
Poháre poukladajte tak, aby sa navzájom nedotýkali.
Do univerzálneho plechu nalejte približne ½ litra vody, aby v rúre
vznikla dostatočná vlhkosť.
Keď tekutina v prvých pohároch začne vrieť (pri litrových pohároch
približne po 35-60 minútach), rúry vypnite alebo teplotu nastavte na
100°C (pozri pokyny v tabuľke).
Tabuľka Zaváranie
Uvedené časy a teploty sú len orientačné.
Druh pokrmu Teplota v °C
Čas zavárania v
min (do zovretia)
Ďalšie zavárania
pri 100°C v min
Bobuľové ovocie
Jahody, čučoriedky,
maliny, relé egreše
160-170 35-45 –-
Nezrelé egreše 160-170 35-45 10-15
Kôstkové ovocie
Hrušky, duly, slivky 160-170 35-45 10-15
Zelenina
Mrkva
1
) 160-170 50-60 5-10
Hríby
1
) 160-170 40-50 10-15
Uhorky 160-170 50-60 –-
Miešaná zelenina 160-170 50-60 15
Kaleráb, hrášok,
špargľa
160-170 50-60 15-20
Fazuľa 160-170 50-60 –-
28
Pečenie mäsa
Funkcie rúry:
Na prípravu mäsa používajte funkcie TRADICNE PECENIE alebo
INFRAPECENIE.
Pri pečení mäsa musí byť v rúre nainštalovaný tukový filter!
Vhodný riad na pečenie mäsa
Na pečenie je vhodný akýkoľvek teplovzdorný riad (riaďte sa pokynmi
výrobcu).
Pri riade s umelohmotnými úchytkami skontrolujte, či sú aj tieto
teplovzdorné (riaďte sa pokynmi výrobcu).
Veľké kusy môžete piecť priamo v univerzálnom pekáči alebo na
rošte s podloženým pekáčom na zachytávanie tuku.
Chudé mäso vám odporúčame piecť v pekáči s pokrievkou, aby
zostalo šťavnaté.
Mäso, ktoré sa má pripiecť do chrumkava, môžete piecť v pekáči bez
pokrievky.
Poznámky k tabuľke
V tabuľke nájdete pre rôzne druhy mäsa vhodnú funkciu rúry, teplotu,
dobu pečenia a rovinu zasunutia. Uvedené doby pečenia slúžia len
pre orientáciu.
Odporúčame vám, aby ste v rúre pripravovali mäso a ryby s
hmotnosťou nad 1 kg.
Aby ste zabránili pripáleniu uvoľnenej šťavy alebo tuku, odporúčame
pridať do pekáča malé množstvo tekutiny.
V prípade potreby mäso obráťte (približne v ½ - 2/3 doby pečenia).
Veľké kusy mäsa a hydinu počas pečenia viackrát oblejte šťavou v
pekáči. Pokrm bude ešte chutnejší.
Rúru vypnite približne 10 minút pred skončením pečenia, aby ste
využili zostatkové teplo.
17
Tabuľka Pečenie mäsa
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry
Rovina
zasu-
nutia
Teplota
v °C
Čas
pečenia
hod:min
Hovädzie mäso
Hovädzie
pečené
1-1,5 kg
TRADICNE
PECENIE
1 200-250 2:00-2:30
Rozbif alebo
filé
- vnútri
krvavý
na cm
výšky
INFRAPECENIE
1
190-200
1
)
na cm
výšky
0:05-0:06
- vnútri
ružový
na cm
výšky
INFRAPECENIE
1 180-190 0:06-0:08
- prepečený na cm
výšky
INFRAPECENIE
1 170-180 0:08-0:10
Bravčové mäso
Pliecko, šija,
šunka
1-1,5 kg
INFRAPECENIE
1 160-180 1:30-2:00
Kotlety,
údené mäso
1-1,5 kg
INFRAPECENIE
1 170-180 1:00-1:30
Sekaná 750 g – 1
kg
INFRAPECENIE
1 160-170 0:45-1:00
Paprčky
(predvarené)
750 g – 1
kg
INFRAPECENIE
1 150-170 0:30-2:00
Teľacie mäso
Teľacie
pečené
1 kg
INFRAPECENIE
1 160-180 1:30-2:00
Teľacie
nožičky
1,5 – 2 kg
INFRAPECENIE
1 160-180 2:00-2:30
Jahňacie mäso
Jahňacie
stehno
1-1,5 kg
INFRAPECENIE
1 150-170 1:15-2:00
Chrbát 1-1,5 kg
INFRAPECENIE
1 160-180 1:00-1:30
Divina
Zajačí chrbát,
stehná
do 1 kg
TRADICNE
PECENIE
3
220-250
1
)
0:25-0:40
Srnčí, jelení
chrbát
1,5 – 2 kg
TRADICNE
PECENIE
1 210-220 1:15-1:45
Srnčie,
jelenie
stehno
1,5 – 2 kg
TRADICNE
PECENIE
1 200-210 1:30-2:15
18
Vianočka
Cesto:
500 g múky
20 g kvasníc
200 ml vlažného mlieka
40 g cukru
soľ
5 žĺtok
200 g mäkkého masla
Plnka:
180 sekaných vlašských orechov
200 g strúhanky
1 čajová lyžička mletého zázvoru
50 ml mlieka
60 g medu
30 g tekutého masla
20 ml rumu
1 žĺtok
trochu mlieka
50 g hobľovaných mandlí
Múku preosejte do misky a v strede vyhĺbte jamku. Droždie rozdrobte, pridajte do
vyhĺbeniny, zmiešajte s mliekom, trochou cukru a trochou múky z okraja misky,
posypte múkou a umiestnite na teplé miesto. Nechajte kysnúť dovtedy, kým sa
múka, ktorou bol kvások posypaný, nezačne oddeľovať.
Zvyšný cukor pridajte na kraj múky. Všetky prísady vymiešajte na hladké kysnuté
cesto.
Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj
objem.
Zmiešajte všetky prísady do plnky. Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a
vyvaľkajte dlhšie obdĺžniky. Na každom obdĺžniku rozdeľte tretinu plnky a
obdĺžniky zaviňte.
Z troch zavinutých ciest upleťte "vrkoč". Horčasť vianočky potrite zmesou žĺtka
a mlieka a posypte hobľovanými mandľami.
27
Farmársky chlieb
Prísady na cesto:
400 g polo bielej múky
150 g ražnej múky
10 g soli
20 g kvasníc
200 g mlieka
200 g vody
Ak chcete upiecť tmavý farársky chlieb, polo bielu múku nahraďte pšeničnou
múkou.
Postup prípravy cesta:
Kvasnice rozpustite v tekutine, pridajte zvyšok prísad a vymieste na hladké cesto.
Prikryté cesto nechajte 30-40 minút kysnúť. Počas tejto doby ho dvakrát až trikrát
pobúchajte.
Príprava:
Cesto rozdeľte na dve polovice, vyformujte okrúhle bochníky a nechajte ich
prikryté ďalej kysnúť približne 20 minút. Pred pečením ich zľahka poprášte múkou
a povrch narežte ostrým nožom do kríža do hĺbky 3 mm.
Biely chlieb
Prísady na cesto:
1000 g múky
1 kocka čerstvých kvasníc alebo 2 balíčky sušených kvasníc
650 ml mlieka
15 g soli
Múku a soľ pridajte do veľkej misky. Kvasnice rozpustite vo vlažnom mlieku a
pridajte k múke. Zo všetkých prísad vypracujte hladké cesto. Podľa charakteru
múky bude možno treba pridať trochu mlieka, aby bolo cesto dobre vypracované.
Cesto nechajte kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto rozrežte na dve polovice, vyformujte dva bochníky a položte ich na plech.
Plech musí byť vymastený alebo vystlaný pergamenovým papierom na pečenie.
Cesto nechajte znovu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Pred pečením
bochníky poprášte múkou a narežte na povrchu ostrým nožom 3-4 diagonálne
rezy s hĺbkou aspoň 1 cm.
26
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry
Rovina
zasu-
nutia
Teplota
v °C
Čas
pečenia
hod:min
Hydina
Porciovaná
hydina
každý kus
200-250 g
INFRAPECENIE
3 200-220 0:35-0:50
Polovičky
kurčaťa
každý kus
400-500 g
INFRAPECENIE
3 190-210 0:35-0:50
Kurča 1-1,5 kg
INFRAPECENIE
1 190-210 0:45-1:15
Kačka 1,5-2,0 kg
INFRAPECENIE
1 180-200 1:15-1:45
Hus 3,5-5 kg
INFRAPECENIE
1 160-180 2:30-3:30
2,5-3,5 kg
INFRAPECENIE
1 160-180 1:45-2:30 Morka
4-6 kg
INFRAPECENIE
1 140-160 2:30-4:00
Ryby (dusené)
Celé ryby 1-1,5 kg
INFRAPECENIE
2 / 3 210-220 0:45-1:15
1) Rúru predhrejte.
Tabuľka Sonda na mäso
Druh pokrmu Stredová teplota mäsa
Hovädzie mäso
Pečené alebo filé - vo vnútri krvavé (anglické) 45-50 °C
- vo vnútri ružové (médium) 60-65 °C
- vo vnútri prepečené 75-80 °C
Bravčové mäso
Pliecko, šija, šunka 80-82 °C
Kotlety (chrbát), údené mäso 75-80 °C
Sekaná 75-80 °C
Teľacie mäso
Pečené 75-80 °C
Nožička 85-90 °C
Jahňacie mäso
Stehno 80-85 °C
Chrbát 80-85 °C
Baranie mäso 75-80 °C
Divina
Zajačí chrbát 70-75 °C
Zajačie stehná 70-75 °C
Celý zajac 70-75 °C
Srnčí, jelení chrbát 70-75 °C
Srnčie, jelenie stehno 70-75 °C
19
BIO PECENIE
Funkcia rúry: BIO PECENIE
S funkciou BIO PECENIE zostane mäso jemné a mimoriadne šťavnaté.
Funkciu BIO PECENIE odporúčame používať na prípravu jemného,
chudého mäsa a rýb.
Funkcia BIO PECENIE nie je vhodná na prípravu tučného bravčového
mäsa.
Rúra sa bude zohrievať až po nastavenú, resp. naprogramovanú teplotu.
Po dosiahnutí tejto teploty zaznie zvukový signál. Potom sa rúra
automaticky nastaví na nižšiu pokračovaciu teplotu.
Funkciu BIO PECENIE STANDARD (ak je k dispozícii) odporúčame
používať pri príprave menších kúskov mäsa, napríklad steakov.
Funkciu BIO PECENIE PROFI (ak je k dispozícii) odporúčame používať
pri príprave väčších kúskov mäsa, napríklad hovädzích filé.
Pozor! Pred pečením mäsa nasaďte do zadnej steny rúry tukový
filter.
S funkciou BIO PECENIE pečte mäso vždy v otvorených nádobách bez
pokrievky.
1. Mäso v panvici prudko opečte z každej strany 1-2 minúty.
2. Potom mäso položte do pekáča alebo priamo na rošt, v takomto
prípade však nezabudnite do nižšej roviny zasunúť pekáč na
zachytávanie šťavy a tuku.
3. Mäso vložte do rúry, nastavte funkciu BIO PECENIE, prípadne
tlačidlom + nastavte voľbu BIO PECENIE PROFI a mäso nechajte
upiecť (pozri údaje v tabuľke).
Tabuľka Bio pečenie
Druh
pokrmu
Hmotnosť
v g
Nastavenie
Rovina
zasunutia
Celkový čas
prípravy
Rozbif 1000-1500
BIO PECENIE
PROFI
2 90-100
Hovädzie filé 1000-1500
BIO PECENIE
PROFI
2 90-110
Teľacie
mäso
1000-1500
BIO PECENIE
PROFI
2 100-120
Steaky 200-300
BIO PECENIE
STANDARD
2 20-30
(Pred pečením treba mäso prudko opiecť v panvici.)
20
Ryba (pstruh)
Prísady:
4 pstruhy, každý 250-300 g
citrónová šťava, korenie a soľ
Postup:
Pstruhy zvnútra aj zvonka dobre umyte, pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte
a osoľte a po 2 pstruhy vložte vždy do jednej do nerezovej varnej nádoby
s perforovaným podstavcom.
Ozdobte opraženými mandľovými lupienkami.
Dusená variácia:
Skôr, ako pstruhy umiestnite do nerezových nádob s perforovanými podstavcami,
nalejte na ne horúcu vodu s octom.
Zapekané zemiaky
Prísady:
1000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a muškátového orecha
2 strúčiky cesnaku
200 g strúhaného syra
3 vajcia
100 ml mlieka
250 ml šľahačky
4 polievkové lyžice masla
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenšie plátky, osušte a potom koreninami a soľou
ochuťte. Vnútro nádoby na nákypy vytrite jedným strúčikom cesnaku, a potom ho
vymastite maslom.
Do nádoby vložte polovicu nakrájaných zemiakov a posypte polovicou strúhaného
syra. Potom pridajte druhú polovicu zemiakov a posypte ich druhou polovicou
strúhaného syra.
Druhý strúčik cesnaku roztlačte, pridajte k vajciam, mlieku a smotane a všetko
spolu vymiešajte.
Zmes vylejte na zemiaky a zvyšok masla rozdeľte na povrch pokrmu v menších
vločkách.
25
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Aeg-Electrolux B9820-4-A Používateľská príručka

Typ
Používateľská príručka