Všeobecné pokyny
• Plech na pečenie vložte do rúry tak, aby bola zošikmená časť vpredu.
• S funkciami PROFIHORUCI VZDUCH a TRADICNE PECENIE
môžete piecť aj v dvoch formách súčasne. V tomto prípade ich
položte na rošt vedľa seba. Čas pečenia sa predĺži len nepatrne.
Pri príprave mrazených hotových pokrmov sa môžu použité plechy na
pečenie mierne zdeformovať. Súvisí to s veľkým teplotným rozdielom
medzi mrazeným pokrmom a rúrou. Po vychladnutí nadobudnú plechy
svoj pôvodný tvar.
Poznámky k tabuľkám
V tabuľkách nájdete rozličné druhy pokrmov a k nim prislúchajúcu teplotu,
dobu pečenia a rovinu zasunutia vhodnú pre ich prípravu.
• Pre teplotné a časové údaje sú v tabuľkách uvedené len orientačné
hodnoty. Skutočná hodnota závisí od zloženia cesta, pripravovaného
množstva a použitej formy.
• Pri prvom pečení pokrmu vám odporúčame zvoliť nižšiu teplotu a až
podľa potreby, napr. ak požadujete intenzívnejšie zhnednutie, alebo
ak je doba pečenia príliš dlhá, teplotu zvýšte.
• Ak pre vlastné recepty nenájdete v tabuľke zodpovedajúce údaje,
orientujte sa podľa podobného druhu pokrmu.
• Pri pečení koláčov na plechoch alebo vo formách vo viacerých
rovinách sa môže čas pečenia predĺžiť o 10-15 minút.
• Vlhké pokrmy (napr. pizza, ovocné koláče a pod.) pripravujte len
v jednej rovine.
• Nerovnaká výška pečiva a koláčov môže na začiatku pečenia
spôsobiť nerovnomerné zhnednutie. V tomto prípade nastavenie
teploty nemeňte. Nerovnomerné zhnednutie sa počas ďalšieho
pečenia vyrovná.
Pri dlhšej dobe pečenia pokrmu môžete rúru 10 minút pred skončením
pečenia vypnúť. Využijete tým zostatkové teplo rúry.
Hodnoty v tabuľke sa vzťahujú na nezohriatu rúru, ak nie je uvedené inak.
4
ZAVÁRANIE
• Na zaváranie používajte len bežné poháre na zaváranie rovnakej
veľkosti.
• Poháre so závitovým alebo bajonetovým uzatváraním a plechovky nie
sú vhodné.
• Pri zaváraní zvoľte 1. rovinu zdola.
• Na zaváranie používajte plech na pečenie. Môžete naň poukladať až
6 litrových pohárov na zaváranie.
• Poháre by mali byť naplnené do rovnakej výšky a mali by byť dobre
uzavreté.
• Poháre poukladajte tak, aby sa navzájom nedotýkali.
• Do univerzálneho plechu nalejte približne ½ litra vody, aby v rúre
vznikla dostatočná vlhkosť.
• Keď tekutina v prvých pohároch začne vrieť (pri litrových pohároch
približne po 35-60 minútach), rúry vypnite alebo teplotu nastavte na
100°C (pozri pokyny v tabuľke).
Tabuľka Zaváranie
Uvedené časy a teploty sú len orientačné.
Druh pokrmu Teplota v °C
Čas zavárania v
min (do zovretia)
Ďalšie zavárania
pri 100°C v min
Bobuľové ovocie
Jahody, čučoriedky,
maliny, relé egreše
160-170 35-45 –-
Nezrelé egreše 160-170 35-45 10-15
Kôstkové ovocie
Hrušky, duly, slivky 160-170 35-45 10-15
Zelenina
Mrkva
1
) 160-170 50-60 5-10
Hríby
1
) 160-170 40-50 10-15
Uhorky 160-170 50-60 –-
Miešaná zelenina 160-170 50-60 15
Kaleráb, hrášok,
špargľa
160-170 50-60 15-20
Fazuľa 160-170 50-60 –-
33