Aeg-Electrolux B99313-5-M Recipe book

Typ
Recipe book
Návod na používanie Tabuľky, tipy a recepty
Ďakujeme Vám, že ste si vybrali jeden z našich vysokokvalitných výrobkov.
Aby bola zabezpečená optimálna a spoľahlivá výkonnosť spotrebiča, prečítajte si,
prosím, pozorne tento návod na používanie. Pomôže vám dokonale a efektívne
orientovať sa vo všetkých procesoch. Aby ste do návodu mohli nahliadnuť vždy, keď to
budete potrebovať, odporúčame vám uložiť ho na bezpečnom mieste. Prosím,
odovzdajte ho aj prípadnému ďalšiemu vlastníkovi spotrebiča.
Prajeme vám veľa radosti z vášho nového spotrebiča.
Obsah
Používania, tabuľky a odporúčania 2
Vnútorná strana dverí 2
Pečenie 2
Pečenie mäsa 7
BIO PECENIE 10
Grilovanie 11
ROZMRAZOVANIE 11
Programy na pečenie mäsa 12
RECEPTY 13
PECENIE MUCNYCH 13
PECENIE MASA 17
SPECIALNE 21
Zmeny vyhradené
Používania, tabuľky a odporúčania
VAROVANIE
Pozrite si časť „Informácie o bezpečnosti“.
Informácie o akrylamidoch
Podľa najnovších vedeckých poznatkov môžu akrylamidy pri pečení potravín (predovšetkým
obsahujúcich škrob) spôsobovať zdravotné riziko. Preto vám odporúčame pripravovať jedlá pri
čo najnižších teplotách a príliš jedlá nezapekať.
Vnútorná strana dverí
Na vnútornej strane dverí nájdete čísla úrovní v rúre.
Teplota a časy pečenia uvedené v tabuľke sú iba orientačné. Závisia na konkrétnom recepte,
množstve a kvalite použitých prísad.
Pečenie
Všeobecné pokyny
Vo vašej novej rúre sa budú jedlá a mäso piecť ináč ako v spotrebiči, ktorý ste mali predtým.
Prispôsobte zvyčajné nastavenia (teplotu, doby pečenia) a úrovne roštov hodnotám v tabuľ-
kách.
Pri dlhom pečení jedál môžete rúru vypnúť 10 minút pred uplynutím doby pečenia, jedlo sa
dopečie zvyškovým teplom.
Keď používate zmrazené jedlo, plechy v rúre sa môžu počas pečenia zdeformovať. Keď
plechy znova vychladnú, deformácia zmizne.
2 Obsah
Ako používať tabuľky pečenia
Prvýkrát vám odporúčame použiť nižšie teploty.
Ak neviete nájsť nastavenia pre špeciálne recepty, postupujte podľa údajov pre najviac pod-
obné jedlá.
Dobu pečenia môžete predĺžiť o 10-15 minút, ak pečiete na viac ako jednej úrovni.
•Koláče a pečivo na rôznych úrovniach sa spočiatku nebudú piecť rovnako rýchlo. V takom
prípade nemeňte nastavenie teploty. Rozdiely sa vyrovnajú počas pečenia.
Pečenie na jednej úrovni rúry – pečenie vo formách
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Bábovka HORUCI VZDUCH 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Ovocné koláče/kráľov-
ská bábovka
HORUCI VZDUCH 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Piškótový koč HORUCI VZDUCH 1 140 0:25 - 0:40
Piškótový koč TRADICNE PECE-
NIE
1 160 0:25 - 0:40
Tortový korpus z krehké-
ho cesta
1)
HORUCI VZDUCH 3 170-180 0:10 - 0:25
Tortový korpus z piškó-
tového cesta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Jablkový koč TRADICNE PECE-
NIE
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Jablkový koč (2 formy,
priemer 20 cm, rozmiest-
nené po uhlopriečke)
HORUCI VZDUCH 1 160 1:10 - 1:30
Jablkový koč (2 formy,
priemer 20 cm, rozmiest-
nené po uhlopriečke)
TRADICNE PECE-
NIE
1 180 1:10 - 1:30
Pikantná torta (napr. Qui-
che Lorraine)
HORUCI VZDUCH 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Tvarohový koláč TRADICNE PECE-
NIE
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na jednej úrovni – Koláče/pečivo/žemle na plechu na pečenie
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Pletenec/veniec z kys-
nutého cesta
TRADICNE PECE-
NIE
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Vianočka
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chlieb (ražný chlieb) TRADICNE PECE-
NIE
1
– najprv
1)
230 0:25
Používania, tabuľky a odporúčania 3
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
– potom 160 - 180 0:30 - 1:00
Veterníky/odpaľované
cesto
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Piškótová roláda
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Suché koláče posypané
mrveničkou
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandľový maslový ko-
č/cukrové koláče
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového cesta)
2)
HORUCI VZDUCH 3 150 0:35 - 0:50
Ovocné koláče (z kysnu-
tého/piškótového cesta)
2)
TRADICNE PECE-
NIE
3 170 0:35 - 0:50
Ovocné koláče z krehké-
ho cesta
HORUCI VZDUCH 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Kysnutý koláč s jemnou
plnkou (napr. tvaroho-
vou, smotanovou, pudin-
govou)
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
1)2)
HORUCI VZDUCH 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tenká)
1)
HORUCI VZDUCH 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Nízky nekysnutý chlieb HORUCI VZDUCH 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tortičky (CH) HORUCI VZDUCH 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rúru vopred predhriať
2) Použite hlboký pekáč
Pečenie na jednej úrovni rúry – sušienky
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Sušienky z krehkého ce-
sta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Striekané pečivo HORUCI VZDUCH 3 140 0:20 - 0:30
Striekané pečivo
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 160 0:20 - 0:30
Sušienky z piškótového
cesta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bielkové sušienky, pu-
sinky
HORUCI VZDUCH 3 80 - 100 2:00 - 2:30
4 Používania, tabuľky a odporúčania
Druh pečenia Funkcia rúry Úroveň Teplota (°C) Doba (h:min.)
Mandľové zákusky HORUCI VZDUCH 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z kysnu-
tého cesta
HORUCI VZDUCH 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
HORUCI VZDUCH 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Pečivo z kysnutého ce-
sta
1)
HORUCI VZDUCH 3 160 0:20 - 0:35
Pečivo z kysnutého ce-
sta
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 180 0:20 - 0:35
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
HORUCI VZDUCH 3 140 0:20 - 0:30
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
TRADICNE PECE-
NIE
3 170 0:20 - 0:30
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie v rúre na viacerých úrovniach – koláče/pečivo/žemle na plechoch na pečenie
Druh pečenia
HORUCI
VZDUCH
2 úrovne
HORUCI
VZDUCH
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Veterníky/Odpaľované
cesto
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Suchý koláč s mrvenič-
kou
1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie na viacerých úrovniach – sušienky/malé koláčiky/zákusky/žemle
Druh pečenia
HORUCI
VZDUCH
2 úrovne
HORUCI
VZDUCH
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Sušienky z krehkého
cesta
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Striekané pečivo 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Sušienky z piškótového
cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bielkové sušienky, pu-
sinky
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandľové zákusky 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Drobné pečivo z kysnu-
tého cesta
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Drobné pečivo z lístko-
vého cesta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Používania, tabuľky a odporúčania 5
Druh pečenia
HORUCI
VZDUCH
2 úrovne
HORUCI
VZDUCH
3 úrovne
Teplota (°C)
Doba (h:min.)
Pečivo z kysnutého ce-
sta
1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Malé koláčiky (20 ks/
plech)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rúru vopred predhriať
Tipy na pečenie
Výsledok pečenia Možná príčina Odstránenie
Koláč nie je v spodnej
časti dostatočne prepe-
čený
Nesprávne nastavená úroveň
v rúre
Koláč dajte v rúre na nižšiu úroveň
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vysoká teplota Použite nastavenie nižšej teploty
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš krátky čas pečenia Predĺžte čas pečenia
Nenastavujte vyššie teploty kvôli skráte-
niu času pečenia
Koláč je nízky (vlhký,
mazľavý, pásy vody)
Príliš vlhké cesto Použite menej tekutiny. Skontrolujte časy
miešania, najmä pri použití kuchynských
spotrebičov
Koláč je príliš suchý Teplota rúry je príliš nízka Nastavte vyššiu teplotu rúry
Koláč je príliš suchý Príliš dlhý čas pečenia Skráťte čas pečenia
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Príliš vysoká teplota a príliš
krátky čas pečenia
Teplotu pečenia nastavte o niečo nižšie a
predĺžte čas pečenia
Koláč nie je rovnomerne
prepečený
Zmes nie je rovnomerne roz-
ložená
Cesto rovnomerne rozotrite po plechu
Koláč sa v nastavenom
čase nedopečie
Príliš nízka teplota pečenia Pri nastavení použite o niečo vyššiu teplotu
Tabuľka funkcie PIZZA
Ak chcete vidieť, ktorú funkciu rúry treba použiť, pozrite si zoznam funkcií rúry v kapitole Kaž-
dodenné používanie.
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (v minútach)
Pizza (tenká)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (s bohatým oblo-
žením)
1 180 - 200 20 - 30
Tortičky 1 180 - 200 45 - 60
Špenátový koč 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
6 Používania, tabuľky a odporúčania
Druh pečenia Úroveň v rúre Teplota °C Čas (v minútach)
Tvarohový koláč, okrú-
hly
1 140 - 160 60 - 90
Tvarohový koláč na ple-
chu
1 140 - 160 50 - 60
Jablkový koláč, zakrytý 1 150 - 170 50 - 70
Zeleninový koč 1 160 - 180 50 - 60
Nízky nekysnutý chlieb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Torta z lístkového cesta
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (jedlo
podobné pizze z Alsa-
ska)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirohy (ruská verzia cal-
zone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rúru vopred predhriať
Pečenie mäsa
Všeobecné pokyny:
Na pečenie používajte ohňovzdorný riad (pozrite si pokyny od výrobcu).
•Veľké kusy mäsa môžete piecť priamo v hlbokom pekáči alebo na rošte rúry umiestnenom
nad hlbokým pekáčom. (ak je k dispozícii)
Chudé mäso pečte v pekáči s pokrievkou. Takto bude mäso šťavnatejšie.
Všetky druhy mäsa, ktoré sa môžu opiecť alebo majú získať kôrku, možno piecť v pekáči bez
pokrievky.
V rúre odporúčame piecť mäso a ryby s hmotnosťou aspoň 1 kg .
Aby sa predišlo pripaľovaniu vytekajúcej šťavy z mäsa alebo tuku, odporúčame doplniť do
hlbokého pekáča trocha tekutiny.
•Pečené mäso po uplynutí 1/2 - 2/3 doby pečenia podľa potreby obráťte.
•Veľké kusy pečeného mäsa a hydinu niekoľkokrát podlejte počas pečenia vlastnou šťavou.
Výsledok pečenia sa tým zlepší.
Rúru približne 10 minút pred uplynutím času pečenia vypnite, aby sa využilo zvyškové teplo.
Hovädzie mäso
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Bravčové pečené 1 – 1,5 kg TRADICNE PE-
CENIE
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Hovädzie pečené alebo ho-
vädzie filé
na každý cm
hrúbky
– krvavé
1)
na každý cm
hrúbky
INFRAPECE-
NIE
1 190 - 200 0:05 - 0:06
Používania, tabuľky a odporúčania 7
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
– stredne prepečené na každý cm
hrúbky
INFRAPECE-
NIE
1 180 - 190 0:06 - 0:08
– prepečené na každý cm
hrúbky
INFRAPECE-
NIE
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rúru predhrejte
Bravčové mäso
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Pliecko, krkovička, stehno 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotleta, rebierka 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Fašírka 750 g – 1 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Bravčové koleno (predvare-
né)
750 g – 1 kg INFRAPECE-
NIE
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Teľacie mäso
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Teľacie pečené 1 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Teľacie koleno 1,5 - 2 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Jahňacina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Jahňacie stehno, jahňacie
pečené
1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Jahňací chrbát 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:00 - 1:30
8 Používania, tabuľky a odporúčania
Divina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Zajačí chrbát, zajačie steh-
no
1)
do 1 kg TRADICNE
PECENIE
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Srnčí chrbát, jelení chrbát 1,5 – 2 kg TRADICNE
PECENIE
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Srnčie stehno, jelenie steh-
no
1,5 – 2 kg TRADICNE
PECENIE
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rúru predhrejte
Hydina
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Kúsky hydiny Každý 200
250 g
INFRAPECE-
NIE
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Polovica kurčaťa Každý 400 –
500 g
INFRAPECE-
NIE
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kurča, kŕmne kurča 1 – 1,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kačica 1,5 – 2 kg INFRAPECE-
NIE
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hus 3,5 – 5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Morka 2,5 – 3,5 kg INFRAPECE-
NIE
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Morka 4 – 6 kg INFRAPECE-
NIE
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryby (v pare)
Druh mäsa Množstvo Funkcia rúry Úro-
veň v
rúre
Teplota °C Doba
(h:min.)
Ryby vcelku 1 – 1,5 kg TRADICNE
PECENIE
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Tabuľka funkcie TEPLOTNÁ SONDA NA MÄSO
Hovädzie mäso
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Roštenka alebo steak - krvavé 45 - 50
Roštenka alebo steak - stredne prepečené 60 - 65
Používania, tabuľky a odporúčania 9
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Roštenka alebo steak - prepečené 75 - 80
Bravčové mäso
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Bravčové pliecko, šunka vcelku, krkovička 80 - 82
Kotleta (chrbát), údené bravčové 75 - 80
Fašírka 75 - 80
Teľacie mäso
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Teľacie pečené 75 - 80
Teľacie koleno 85 - 90
Baranina/jahňacina
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Baranie stehno 80 - 85
Baraní chrbát 80 - 85
Jahňacie pečené, jahňacie stehno 75 - 80
Divina
Pečené potraviny Teplota vo vnútri mäsa v °C
Zajačí chrbát 70 - 75
Zajačie stehno 70 - 75
Zajac vcelku 70 - 75
Srnčí chrbát, jelení chrbát 70 - 75
Srnčie alebo jelenie stehno 70 - 75
BIO PECENIE
Funkcia BIO PECENIE je vhodná, ak chcete pripraviť štavnaté kúsky jemného chudého mäsa
a rýb.
Funkcia BIO PECENIE nie je vhodná pre dusené mäso ani pre tučné pečené bravčové mäso.
Rúra dosiahne prednastavenú teplotu a zaznie signál. Potom sa rúra automaticky nastaví nižšiu
teplotu ďalšieho pečenia.
Vždy pečte s pokrievkou , pokiaľ používate funkciu BIO PECENIE .
1. Pečené jedlo najprv v panvici opečte pri veľmi vysokej teplote
2. Mäso položte na pekáč alebo priamo na rošt rúry. Pod rošt vložte plech na zachytávanie
tuku.
3. Rošt vložte do rúry. Zvoľte BIO PECENIE . V prípade potreby nastavte funkciu BIO PECENIE
PROFI a pečte až do konca. Pozri tabuľku.
10 Používania, tabuľky a odporúčania
Tabuľka funkcie BIO PECENIE
Potraviny
1)
Váha v gramoch Nastavenie Úroveň v rúre Čas v minú-
tach
Hovädzie pečené 1000-1500 Funkcia BIO PE-
CENIE PROFI
1 90-110
Hovädzie filé, rozbif 1000-1500 Funkcia BIO PE-
CENIE PROFI
3 90-110
Teľacie pečené 1000-1500 Funkcia BIO PE-
CENIE PROFI
1 100-120
Steaky 200 - 300 Funkcia BIO PE-
CENIE BEZNE
3 20-30
1) Pred pečením osmažiť na panvici
Grilovanie
Funkcie grilovania používajte vždy s maximálnou teplotou
Grilujte vždy pri zatvorených dvierkach rúry
Prázdnu rúru vždy predhrievajte pomocou funkcií grilu 5 minút.
•Rošt zasuňte do roviny odporúčanej v tabuľke grilovania.
•Pekáč vždy zasuňte do prvej roviny rúry, aby zachytával tuk.
Grilujte iba ploché kúsky mäsa alebo ryby.
Tabuľka GRILL
Jedlo vhodné na grilo-
vanie
Úroveň v rúre Čas
1. strana 2. strana
Fašírky 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Bravčové filé 4 10 – 12 minút 6 – 10 minút
Klobásky 4 8 – 10 minút 6 – 8 minút
Sviečkovica, teľacie
steaky
4 6 – 7 minút 5 – 6 minút
Hovädzie steaky, peče-
ná hovädzina (približne
1 kg)
3 10 – 12 minút 10 – 12 minút
Hrianky
1)
3 4 – 6 minút 3 – 5 minút
Obložené toasty 3 6 – 8 minút -------
1) Predhrievanie nie je potrebné
ROZMRAZOVANIE
Vyberte pokrm z obalu a uložte ho na tanier na rošt rúry.
Pezakrývajte ho taniermi ani miskami. To by mohlo veľmi výrazne predĺžiť čas rozmrazovania.
•Rošt rúry zasuňte do prvej úrovne od dna rúry.
Používania, tabuľky a odporúčania
11
Tabuľka ROZMRAZOVANIE
Pokrm Čas rozmrazovania
(min.)
Dodatoččas rozmra-
zovania (min.)
Poznámky
Kurča, 1 000 g 100-140 20-30 Kurča položte na obrá-
tenej podšálke do veľ-
kého taniera a v polovici
času rozmrazovania
otočte
Mäso, 1 000 g 100-140 20-30 Po uplynutí polovice ča-
su ho obráťte
Mäso, 500 g 90-120 20-30 Po uplynutí polovice ča-
su ho obráťte
Pstruh, 150g 25-35 10-15 -------
Jahody, 300g 30-40 10-20 -------
Maslo, 250 g 30-40 10-15 -------
Smotana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Smotana sa dá výborne
vyšľahať aj keď je čia-
stočne zamrznu
Torta, 1 400 g 60 60 -------
Programy na pečenie mäsa
Použite pekáč alebo ražeň.
Mäsové programy so zadaním váhy
Potraviny Kuchynský riad Pridaná tekutina
HYDINA neprikrývajte -
BRAVCOVE neprikrývajte 2 - 4 cm
HOVADZIE prikryte 1 - 2 cm
TELACIE MASO prikryte 1 - 2 cm
ZVERINA prikryte 1 - 2 cm
Mäsové programy s teplotnou sondou na mäso
Potraviny Kuchynský riad Pridaná tekutina
ROZBIF 1 neprikrývajte -
ROZBIF 2 neprikrývajte -
BRAVCOVE MASO neprikrývajte -
TELACIE MASO neprikrývajte -
JAHNACIE MASO neprikrývajte -
ZVERINA neprikrývajte -
MORCACIE MASO neprikrývajte -
12 Používania, tabuľky a odporúčania
Displej zobrazuje úrovne rúry a hmotnosť pre každý mäsový program.
RECEPTY
Displej zobrazuje úrovne rúry a prednastavené časy pečenia pre každý automatický receptový
program.
PECENIE MUCNYCH
CITRONOVY KOLAC
Kuchynský riad:
Čierna hranatá forma na pečenie dlhá 30 cm. Margarín na vymastenie. Strúhanka na vysypanie
formy.
Na zmes:
•250 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
•150 g múky
150 g škrobu
•1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Poleva:
1/8 l citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Príprava:
Vložte do miešacej misy maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte na
penu. Potom pridajte vajcia po jednom a znova vymiešajte na penu. Pridajte múku a škrob
rozmiešaný s práškom na pečenie k penovej zmesi a premiešajte. Zmes nalejte do formy vy-
mastenej margarínom a vysypanej strúhankou, zarovnajte ju a vložte do rúry. Po upečení zmie-
šajte citrónovú šťavu a práškový cukor. Upečený koláče vyklopte na alobal. Alobal na okrajoch
koláča zahnite nahor, aby žiadna tekutina nemohla vytiecť. Koláč napichnite drevenou tyčinkou
a rovnomerne potrite štetcom namočeným do citrónovej polevy. Nechajte koláč chvíľu nasiak-
nuť.
SVEDSKY KOLAC
Kuchynský riad:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s priemerom 28 cm, čierny tanier pokrytý pergamenom na
pečenie.
Na zmes:
•5 vajec
•340 g cukru
100 g roztopeného masla
•360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
Používania, tabuľky a odporúčania
13
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ pridajte do miešacej misky a 5 minút šľahajte, aby zmes
získala penovú konzistenciu. Potom do zmesi pridajte roztopené maslo a premiešajte. Pridajte
múku s práškom na pečenie do penovej zmesi a rozmiešajte. Nakoniec pridajte studenú vodu
a všetko dobre rozmiešajte. Vložte cesto do formy na pečenie, rozotrite nahladko a vložte do
rúry.
PISKOTOVY KOLAC
Kuchynský riad:
Čierna bábovková forma. Margarín na vymastenie. Strúhanka na vysypanie formy.
Na zmes:
•200 g masla
•100 g cukru
100 g práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
4 vajcia
•400 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
1/8 l mlieka
•50 g kakaa
•Šťava z polovice citróna
Príprava:
Vložte do miešacej misy maslo, cukor, citrónovú šťavu, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte na
penu. Potom pridajte vajcia po jednom a znova vymiešajte na penu. Pridajte múku zmiešanú s
práškom na pečenie a mlieko do penovej zmesi a rozmiešajte. Polovicu zmesi nalejte do vy-
masteného plechu posypaného strúhankou. Druhú polovicu cesta zmiešajte s kakaom a umiest-
nite na svetlé cesto. Vidličkou vmiešajte tmavé cesto do svetlého cesta krúživými pohybmi
a nakoniec zmes vyhlaďte. Potom koláč vložte do rúry.
SYROVY KOLAC
Kuchynský riad:
Čierna vymastená otváracia forma na pečenie s priemerom 26 cm.
Na korpus:
•150 g múky
•70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Tvarohový krém:
•3 vaječné bielka
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
•3 vaječné žĺtky
14 Používania, tabuľky a odporúčania
•200 g cukru
•Šťava z jedného citróna
200 g Crème Fraîche
1 balenie pudingového prášku, vanilková príchuť (približne 40 g)
Príprava:
Múku preosejte do nádoby. Pridajte ostatné prísady a rozmiešajte ich ručným mixérom. Cesto
odložte na 2 hodiny do chladničky. Približne 2/3 cesta položte na vymastené dno otváracej formy
a napichnite vidličkou na viacerých miestach Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm vysoký okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné bielka až na tuhú penu. Opláchnite hrozienka, nechajte
ich dobre vyschnúť, polejte ich rumom a nechajte ich nabobtnať. Odtučnený tvaroh, žĺtky, cukor,
citrónovú šťavu, kyslú smotanu a pudingový prášok dajte do miešacej misky a dôkladne roz-
miešajte. Nakoniec do tvarohovej zmesi pozorne primiešajte vyšľahané vaječné bielka a hro-
zienka. Hmotu nalejte do otváracej formy a vložte do rúry na pečenie.
ANGLICKY KOLAC
Kuchynský riad:
Čierna otváracia forma na pečenie s priemerom 24 cm. Margarín na vymastenie. Strúhanka na
vysypanie formy.
Na zmes:
•200 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
3 vajcia
•300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie (približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
60 g posekaných kandizovaných višní
70 g lúpaných mandlí
Príprava:
Do miešacej misy pridajte maslo, cukor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte na penu. Potom
pridajte vajcia po jednom a znova vymiešajte na penu. Pridajte múku zmiešanú s práškom na
pečenie, k penovej zmesi a premiešajte. Do zmesi primiešajte aj ovocie. Zmes vložte do pri-
pravenej formy a na kraji vytiahnite zmes vyššie než v strede nádoby. Okraj a stred koláča
ozdobte olúpanými mandľami. Vložte koláč do rúry.
KOLAC S POSYPKOU
Kuchynský riad:
Čierna otváracia forma na pečenie s priemerom 24 cm. Margarín na vymastenie. Strúhanka na
vysypanie formy.
Na cesto:
•375 g múky
20 g kvasníc
150 ml vlažného mlieka
Používania, tabuľky a odporúčania
15
•60 g cukru
1 štipka soli
•2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Posýpka:
•200 g cukru
•200 g masla
•1 čajová lyžička škorice
•350 g múky
50 g sekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Preosejte múku do miešacej misky, vytvorte v strede priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom a s trochou múky z okrajov, poprášte múkou a uložte na
teplom mieste, aby kvások vykysol, až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria trhliny. Cukor,
vaječné žĺtka, maslo a soľ umiestnite na kraj múky. Všetky prísady vymieste na vláčne kysnuté
cesto. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste, až kým nevykysne na dvojnásobnú veľkosť.
Potom vyvaľkajte cesto a položte ho na vymastený pekáč a nechajte ho znovu vykysnúť. Zmie-
šajte cukor, maslo a škoricu v miešacej miske. Pridajte múku a orechy a vymieste do sypkej
zmesi. Nakysnuté cesto potrite maslom a posypte rovnomerne posýpkou.
VIANOCKA
Na cesto:
•500 g múky
20 g kvasníc
200 ml vlažného mlieka
•40 g cukru
1 štipka soli
•5 vaječných žĺtkov
200 g mäkkého masla
Na náplň:
180 g nasekaných lieskových orieškov
20 g strúhanky
•1 čajová lyžička mletého zázvoru
50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
20 ml rumu
•1 vaječný žĺtok
trochu mlieka
50 g smažených mandlí
Príprava:
Preosejte múku do miešacej misky, vytvorte v strede priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom a trochou cukru a s trochou múky z okrajov, poprášte
múkou a uložte na teplom mieste, aby kvások vykysol, až kým sa na múčnom poprašku nevy-
tvoria trhliny. Zvyšný cukor pridajte na okraj múky. Všetky prísady vymieste na vláčne kysnuté
cesto. Nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste, až kým nevykysne na dvojnásobnú veľkosť.
16 Používania, tabuľky a odporúčania
Zmiešajte všetky prísady na náplň. Rozdeľte cesto na tretiny a každú z nich vyvaľkajte na
pozdĺžne obdĺžniky. Tretinu náplne rozotrite na každý obdĺžnik a potom zrolujte kúsky cesta
spolu. Z týchto troch kúskov cesta vytvorte pletenec. Povrch pletenca potrite zmesou vaječného
žĺtka a mlieka a posypte ho praženými mandľami.
BIELY CHLIEB
Čierna hranatá forma na pečenie dlhá 30 cm. Margarín na vymastenie. Strúhanka na vysypanie
formy.
Na cesto:
1 000 g múky
•1 kocka čerstvého droždia alebo 2 balíčky suchého droždia
650 ml mlieka
•15 g soli
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Kvasnice rozpustite vo vlažnom mlieku a pridajte do múky.
Všetky prísady vymieste na vláčne cesto. V závislosti od kvality múky možno bude treba kvôli
spracovateľnosti cesta pridať trochu mlieka. Cesto nechajte vykysnúť, kým nedosiahne dvoj-
násobný objem. Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich dva pozdĺžne bochníky a položte
ich na vymastený pekáč, alebo na pekáč pokrytý pergamenom na pečenie. Nechajte bochníky
vykysnúť ešte raz na dvojnásobný objem. Pred pečením posypte trochou múky a ostrým nožom
ich diagonálne narežte tromi až štyrmi rezmi do hĺbky 1 cm.
PECENIE MASA
PIZZA
Kuchynský riad:
Pre jeden plech na pečenie alebo 2 okrúhle formy.
Na cesto:
14 g kvasníc
200 ml vody
•300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Obloha:
1 malá plechovka paradajkového pretlaku
200 g nastrúhaný syr
•100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
•150 g syra Feta
oregano
Príprava:
Kvasnice rozdrvte v miske a rozpustite vo vlažnej vode. Pridajte múku zmiešanú so soľou a
olejom. Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie je vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto
potom prikryte a nechajte vykysnúť na teplom mieste, kým nebude mať dvojnásobný objem.
Cesto vyvaľkajte a položte na dobre vymastený plech na pečenie. Potom cesto prepichnite
vidličkou. Postupne ukladajte na cesto prísady obloženia.
Používania, tabuľky a odporúčania
17
ZAPEKANE ZEMIAKY
Na zmes:
1 000 g zemiakov
•1 čajová lyžička soli, čierneho korenia a muškátového orecha
•2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
3 vajcia
100 ml mlieka
250 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, narežte na tenké plátky, usušte a okoreňte. Strúčikmi cesnaku vyutierajte
ohňovzdornú zapekaciu formu a vymastite trochou masla. Rozložte polovicu okorenených ze-
miakových plátkov na dno misy a posypte ich strúhaným syrom. Zvyšok zemiakových plátkov
uložte do ďalšej vrstvy a tú posypte zvyškom nastrúhaného syra. Druhý strúčik cesnaku roz-
mliaždite a rozmiešajte s vajíčkami, mliekom a smotanou. Touto zmesou zemiaky polejte a
zvyšok masla vo vločkách rozložte po povrchu.
CIBULOVY KOLAC
Na cesto:
•300 g múky
20 g kvasníc
125 ml vlažného mlieka
•1 vajce
•50 g masla
Obloha:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vajcia
250 g Crème Fraîche
125 ml mlieka
•1 čajová lyžička soli
•½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Príprava:
Preosejte múku do miešacej misky, vytvorte v strede priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom a s trochou múky z okrajov, poprášte múkou a uložte na
teplom mieste, aby kvások vykysol, až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria trhliny. Pridajte
na okraj múky vajce a maslo. Všetky prísady vymieste na vláčne cesto. Nechajte cesto vykysnúť
na teplom mieste, až kým nevykysne na dvojnásobnú veľkosť. Zatiaľ olúpte a rozštvrťte cibule
a najemno nakrájajte. Slaninu nakrájajte na kocky a jemne poduste s cibuľou, až kým nebude
sklovitá, a potom nechajte vychladnúť. Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na vymastený plech na
pečenie, spodok prepichnite vidličkou a kraje vytlačte nahor. Ešte raz ho nechajte dokysnúť.
Rozmiešajte vajcia, creme fraiche, mlieko, soľ a čierne korenie. Pridajte do zmesi vychladnutú
cibuľku so slaninou. Všetko zmiešajte dokopy a preložte na korpus z cesta. Nahladko rozotrite.
Cibuľový koláč vložte do rúry.
18 Používania, tabuľky a odporúčania
QUICHE LORRAINE
Cesto:
•300 g múky
2 vajcia
•150 g masla
•½ čajovej lyžičky soli
Trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orecha
Obloha:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
2 vajcia
250 g kyslej smotany
•Soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do miešacej nádoby a rozmiešajte na hladké cesto. Ne-
chajte cesto na chladnom mieste na niekoľko hodín. Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vyma-
stenej formy (28 cm) z čierneho plechu. Spodok prepichnite vidličkou. Slaninku rozložte na
ceste. Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a korenie. Potom pridajte syr. Slaninu polejte
polevou.
LASAGNE
Mäsová omáčka:
100 g prerasteného bravčového bôčika
•1 cibuľa a mrkva
•100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa
100 ml mäsového vývaru
1 malá plechovka paradajok, vcelku (pribl. 400 g)
Oregano, tymian, soľ a čierne korenie
3 polievkové lyžice masla
250 g zelených plátkov lasagne
50 g nastrúhaný parmezán
150 g nastrúhaný syr
Bešamelová omáčka:
•75g masla
•50g múky
500 ml mlieka
•Soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Bravčové mäso oddeľte ostrým nožom od kože a chrupavky a narežte na drobné kocky. Ošúpte
cibuľu a mrkvu, očistite zeler a všetku zeleninu narežte na malé kocky. Rozohrejte olej v kastróle
a za stáleho miešania na ňom osmažte slaninku a kocky zeleniny. Postupne pridávajte mleté
mäso, osmažte, premiešajte a prilejte mäsový vývar. Mäsové ragú posoľte a ochuťte paradaj-
kovým pretlakom, bylinkami a čiernym korením a pribl. 30 minút povarte prikryté na slabej úrovni.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku. Roztopte na panvici maslo, pridajte múku a miešajte
Používania, tabuľky a odporúčania
19
až do zlatista. Postupne a pri neustálom miešaní dolejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čier-
nym korením a muškátovým orechom a pribl. 10 minút neprikrytú povarte. Po veľkej, obdĺžni-
kovej zapekacej forme rozotrite 1 polievkovú lyžicu masla. Striedavo ukladajte do formy vrstvu
plátkov, mäsového ragú, bešamelovej omáčky a miešaného syra. Vrstva bešamelu posypaná
syrom musí tvoriť aj vrchnú vrstvu pokrmu. Zvyšok masla v malých vločkách rozložte na lasagne.
CANNELLONI
Náplň:
50 g posekanej cibule
•30 g masla
350 g posekaných špenátových listov
100 g Crème Fraîche
•150 g čerstvý losos, nakrájaný na kocky
150 g, Nílsky ostriež, nakrájaný na kocky
100 g kreviet
100 g mäkkýšov z mušlí
50 g nastrúhaný parmezán
150 g nastrúhaný syr
Bešamelová omáčka:
•75g masla
•50 g múky
500 ml mlieka
•Soľ, čierne korenie a muškátový orech
1 balenie Cannelloni
Príprava:
Cibuľku a maslo pridajte do hrnca a duste, kým nie je cibuľa sklovitá. Pridajte špenát a jemne
povarte. Pridajte Crème Fraîche, premiešajte a nechajte ochladiť. K špenátu pridajte lososa,
ostrieža, krevety a mušle a premiešajte. Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku. Roztopte
na panvici maslo, pridajte múku a miešajte až do zlatista. Postupne a pri neustálom miešaní
dolejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym korením a muškátovým orechom a pribl. 10
minút neprikrytú povarte. Po veľkej, obdĺžnikovej zapekacej forme rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla. Naplňte Cannelloni špenátovou zmesou a vložte ich do zapekacej formy. Medzi radmi
Cannelloni pridajte bešamelovú omáčku. Vrstva bešamelu posypaná syrom musí tvoriť aj vrchnú
vrstvu pokrmu. Zvyšok masla v malých vločkách rozmiestnite na pokrm.
MASOVY NAKYP
Prísady:
1,5 kg bravčových rezňov
750 g okoreneného mletého mäsa
750 g cibule
500 g nastrúhaného syra Ementál
200 ml Crème Fraîche
400 ml jogurtu
Príprava:
Rezne zľahka osoľte, okoreňte a položte do pekáča. Okorenené mleté mäso rozložte na rezne.
Cibule ošúpte a nakrájajte na tenké krúžky. Potom ich tiež rozložte na pokrm a pokrm posypte
nastrúhaným syrom. Crème Fraîche a jogurt zmiešajte a tiež vylejte na pokrm.
20 Používania, tabuľky a odporúčania
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux B99313-5-M Recipe book

Typ
Recipe book