Čistenie a údržba
Všeobecne
Pred čistením rúru nechajte
vychladnúť. Pri odpojení od
elektrickej siete sa vypne aj chladiaci
ventilátor. Rúru odpojte od elektrickej
siete, až keď dostatočne vychladne.
Spotrebič nečistite tlakovými a
parnými čistiacimi zariadeniami.
Rúru udržujte vždy v čistote. Usadený
tuk a iné pripečené nečistoty,
napríklad v pekáči na mäso, sa môžu
vznietiť.
Ak používate čistiace prostriedky
v spreji, nestriekajte ich na ohrievacie
telesá alebo na senzor termostatu.
Čistiace prostriedky
Pred čistením vždy skontrolujte, či je vybraný
čistiaci prostriedok vhodný na čistenie rúry na
pečenie.
Nikdy nepoužívajte čistiace prostriedky
s obsahom bielidiel, pretože zmatňujú povrch
rúry. Na čistenie tiež nepoužívajte agresívne a
abrazívne čistiace prostriedky.
Čistenie zvonka
Ovládací panel, dvierka rúry a tesnenia dvierok
pravidelne utierajte mäkkou handričkou
namočenou v roztoku teplej vody a malého
množstva tekutého prostriedku na umývanie
riadu.
Aby ste predišli poškodeniu sklených dvierok,
v žiadnom prípade nepoužívajte:
-
čistiace prostriedky do domácnosti a
bieliace prípravky
- impregnované čistiace špongie, ktoré nie
sú vhodné na čistenie varných nádob
s nelepivým povrchom
- špongie Brillo/Ajax, prostriedky z oceľovej
vlny alebo drôtenky
-
chemické prostriedky na čistenie rúry
alebo spreje
- prostriedky na odstraňovanie hrdze
- prostriedky na odstraňovanie škvŕn a
nečistôt určené na umývadlá, vane a
podobne.
Vonkajšiu aj vnútornú stranu sklených dvierok
vyčistite teplým roztokom šetrného prostriedku
na umývanie riadu. Ak je vnútorná strana
dvierok veľmi znečistená, použite špeciálny
prostriedok na čistenie, napr. Hob Brite. Na
odstraňovanie nečistôt nepoužívajte škrabku.
12
Dvierka rúry nečistite, ak sú sklené tabule ešte
teplé. Ak sa nebudete riadiť týmto pokynom,
môže sa sklo rozbiť.
Ak na skle objavíte hlboké škrabance alebo
trhliny, je štruktúra skla poškodená a z dôvodu
väčšieho rizika rozbitia treba sklo vymeniť.
Obráťte sa preto na najbližšie autorizované
servisné stredisko.
Zásuvné mriežky
Zásuvné mriežky namočte do teplej vody
s roztokom prostriedku na umývanie riadu a
vyčistite ich špongiou. Odolnú špinu odstráňte
pomocou špongie. Potom mriežky opláchnite
čistou vodou a utrite dosucha vlhkou
handričkou.
Tesnenie dvierok
Tesnenie dvierok pravidelne kontrolujte, aby ste
zistili, či nie je poškodené.
Ak je tesnenie poškodené, rúru nepoužívajte
skôr, ako sa tesnenie nevymení. Obráťte sa na
autorizované servisné stredisko a požadujte
použitie originálnych náhradných dielov. Na
čistenie tesnenia nikdy nepoužívajte agresívne
a abrazívne prostriedky.
Dvierka rúry
Pred dôkladným čistením vám dvierka rúry
odporúčame zvesiť. Postupujte takto:
1. Dvierka úplne otvorte.
2. Nájdite závesy dvierok, ktoré pridržiavajú
dvierka na rúre (obr. 6).
3. Malé páčky na oboch závesoch dvierok
uvoľnite a otočte úplne v smere dvierok
(obr. 6).
4. Dvierka uchopte na pravej aj ľavej strane,
a potom ich pomaly do polovice privrite.
5. Dvierka opatrne vytiahnite (obr. 6).
6. Umiestnite ich na bezpečné miesto.
Sklo vyčistite teplou vodou a mäkkou
handričkou. Pri montovaní dvierok zvoľte
opačný postup.
obr. 6
Rady pre pečenie múčnych pokrmov
Pokrm si obyčajne vyžaduje primeranú teplotu
(150-200°C). Pri pečení koláčov treba rúru asi
10 minút predhrievať. Pri pečení nechajte
dvierka rúry zatvorené a pokrm kontrolujte cez
okienko.
Rady pre pečenie mäsa a rýb
Mäso položte na teplovzdorný pekáč alebo
priamo na rošt s pekáčom vsunutým do prvej
roviny zospodu (slúži na zachytávanie šťavy a
tuku). V tomto prípade do pekáča nalejte trochu
vody.
Tmavé mäso, ktoré sa má zvonka opiecť a
zvnútra má zostať ružové až červené, treba
piecť kratší čas pri vyššej teplote (200-250°C).
Svetlé mäso, hydina a ryby si vyžadujú naopak
nižšiu teplotu (150-175°C).
Rady pre grilovanie
Ryby alebo mäso umiestnite priamo na rošt a
potrite ich malým množstvom tuku. Pri grilovaní
je v prevádzke len horné ohrievacie teleso. Z
toho dôvodu by ste mali rovinu zasunutia
prispôsobiť hrúbke grilovaného pokrmu.
Nezabudnite vsunúť do nižšej roviny pekáč na
zachytávanie šťavy a tuku s malým množstvom
vody.
Trvanie pečenia
Doby pečenia sa môžu odlišovať na základe
rozličného zloženia, prísad a množstva tekutiny
v jednotlivých pokrmoch.
Prvej príprave pokrmov venujte vždy zvýšenú
pozornosť, aby ste získali potrebné skúsenosti
s používaním rúry.
Uvedené hodnoty si môžete individuálne
prispôsobiť.
Pri zohrievaní pokrmov v rúre sa
uvoľňuje para podobne ako v hrnci.
Keď sa para dostane do kontaktu
so sklenými dvierkami rúry,
skondenzuje a premení sa na kvapky
vody.
Aby ste sa vyhli kondenzácii vody,
prázdnu rúru nechajte vždy 10
predhrievať.
Skondenzovanú vodu vám
odporúčame po každom pečení
poutierať.
Ražeň
Riaďte sa nasledujúcimi pokynmi:
1. Mäso napichnite na ražeň a dobre ho
pripevnite.
2. Ražeň položte na držiaky a celú zostavu
zasuňte do druhej roviny zdola.
3. Koncovku ražňa zasuňte do otvoru v
zadnej stene rúry (obr. 5)
4. Rukoväť odmontujte z ražňa.
5. Ovládač funkcií rúry nastavte do polohy .
Pozor!
Dvierka rúry nechajte zatvorené.
Ovládač termostatu nastavte
maximálne do polohy 200°. Túto
hodnotu neprekračujte.
9
obr. 5