Rady a tipy
Pri pečení a grilovaní pokrmov
v rúre musia byť dvierka vždy
zatvorené.
Pri manipulácii s pokrmami v rúre používajte
ochranné rukavice alebo chňapky.
Táto rúra je vybavená exkluzívnym systémom
pečenia, ktorý vyvíja prirodzený prúd vzduchu a
kuchynské výpary tak nepretržite cirkulujú.
Pokrmy sa pečú vždy vo vlhkom prostredí,
takže sú vo vnútri jemné a zvonka chrumkavé.
Trvanie pečenia a spotreba energie sa znižuje
na minimum. Počas pečenia sa tvorí para, ktorá
pri otvorení dvierok uniká. Je to normálne.
Pri otváraní dvierok rúry počas pečenia
alebo po jeho skončení buďte opatrní,
pretože z rúry vystupuje horúci vzduch.
Teplota v rúre môže stúpnuť až na 250 °C.
Vždy skontrolujte, či je použitý rad vhodný na
použitie pri takejto teplote.
Riad, plechy, pekáče alebo alobal nikdy
nedávajte priamo na dno rúry. Mohlo by dôjsť
k prehriatiu, nesprávnemu fungovaniu alebo
poškodeniu rúry. Nádobu na zachytávanie tuku
umiestnite vždy pod rošt, avšak nie do roviny
s koľajnicami.
Pri príprave pokrmov na oleji alebo tuku hrozí
nebezpečenstvo požiaru, preto im venujte
zvýšenú pozornosť. Pri vkladaní a vyberaní
nádob a pokrmov buďte opatrní, aby tuk
nekvapkal na dno rúry. Ak sa to stane, rúru
dobre vyčistite, aby ste predišli vzniku dymu a
nepríjemného zápachu.
Polohy mriežok
Rošt alebo plech na pečenie môžete umiestniť
v rozličnej výške, aby ste dosiahli optimálnu
účinnosť pečenia.
Pri manipulácii s roštom alebo
plechom buďte opatrní, aby sa
nepoškodil smalt rúry.
obr. 5
10
Teleskopické koľajnice
Rúra je vybavená štyrmi rovinami na zasunutie
roštu alebo plechu na pečenie. Roviny
zasunutia sa rátajú zdola nahor (pozri obrázok).
Rovina 2 má zabudované teleskopické
koľajnice, ktoré slúžia na zjednodušenie
vkladania a vyberania roštu. Pravú aj ľavú
koľajnicu úplne vytiahnite (pozri obrázok).
Na koľajnice položte rošt alebo plech a jemne
ho potlačte smerom do vnútra rúry.
Dvierka rúry nezatvárajte, kým nie sú
koľajnice úplne zasunuté, aby nedošlo
k poškodeniu smaltu alebo skla dvierok.
obr. 6
Horný a dolný ohrev
Ovládač funkcií rúry otočte do polohy a
ovládačom termostatu nastavte požadovanú
teplotu. Teplo sála na pokrm zhora aj zdola.
Odporúčame použiť strednú rovinu zasunutia.
Ak si pokrm vyžaduje viac tepla zhora, resp.
zdola, umiestnite ho do vyššej alebo nižšej
roviny a zvoľte funkciu Horný ohrev (
), resp.
Dolný ohrev (
).
Pri funkcii Horný ohrev sála teplo len zhora.
Táto funkcia je vhodná na dopečenie pokrmov
s oblohou alebo zohrievanie pokrmov. Pokrm
zasuňte do najvyššej roviny.
Pri funkcii dolný ohrev sála teplo len zdola. Táto
funkcia slúži na dopečenie pokrmov
s korpusom alebo na zohrievanie pokrmov.
Pokrm zasuňte do najnižšej roviny.
Grilovanie
Ovládač funkcií otočte do polohy alebo
a ovládačom termostatu nastavte požadovanú
teplotu. Funkcia Veľký gril je vhodná na
grilovanie väčšieho množstva pokrmu. Na
grilovanie sú vhodné všetky druhy mäsa
s výnimkou diviny a fašírok.
Teplovzdušné pečenie
Ovládač funkcií otočte do polohy a
ovládačom termostatu nastavte požadovanú
teplotu. Teplo sa prenáša prostredníctvom
horúceho vzduchu, ktorý cirkuluje v rúre vďaka
ventilátoru v zadnej stene dutiny. Teplo sa preto
v rúre rozloží rovnomerne a rýchlo. Táto funkcia
umožňuje pečenie mäsa aj múčnych pokrmov
vo viacerých rovinách súčasne a bez prenosu
chuti. Pri teplovzdušnom pečení v jednej rovine
odporúčame zvoliť najnižšiu rovinu zasunutia,
aby ste mohli pokrm lepšie sledovať. Pri pečení
na viacerých plechoch použite roviny 1 a 3.
Teplovzdušné pečenie je vhodné aj na
sterilizovanie a sušenie hríbov a ovocia.
Rozmrazovanie
Ovládač rúry otočte do polohy a termostat
nechajte v polohe 0 (vypnuté). Pokrmy sa budú
rozmrazovať vplyvom cirkulácie vzduchu
s izbovou teplotou.
Rady a tipy
Pri zohrievaní pokrmov v rúre sa tvorí para,
rovnako ako pri varení v hrnci. Para, ktorá sa
dostane do kontaktu so sklom sa zráža
a kondenzuje na stenách rúry. Je to normálne,
nejde o poruchu rúry. Kvapky vody odporúčame
utrieť po každom použití rúry.
Rady pre pečenie múčnych pokrmov
Múčne pokrmy si obyčajne vyžadujú primeranú
teplotu v škále od 150-200°C a rúru treba asi 10
minút predhrievať. Dvierka rúry neotvárajte
a pokrm kontrolujte cez sklo na dvierkach rúry.
Rady pre pečenie mäsa a rýb
V rúre pečte mäso s hmotnosťou minimálne
1 kg. Menšie kusy by mohli vyschnúť.
Mäso vložte do pekáč alebo priamo na rošt. Ak
pripravujete pokrmy priamo na rošte, treba do
prvej roviny zdola vložiť pekáč na zachytávanie
šťavy a tuku. Aby v rúre nedošlo k tvorbe dymu,
odporúčame pridať do pekáča na zachytávanie
šťavy a tuku trochu vody.
Tmavé mäso, ktoré sa má zvonka opiecť a
zvnútra má zostať ružové až červené, treba
piecť kratší čas pri vyššej teplote (200-220°C).
Svetlé mäso, hydina a ryby si vyžadujú naopak
nižšiu teplotu (150-175°C).
Rady pre grilovanie
Mäso a ryby pred grilovaním potrite olejom a
položte na rošt. Do nižšej roviny vsuňte pekáč
na zachytávanie tuku a šťavy s malým
množstvom vody. Vyhnete sa tak tvorbe
nepríjemného zápachu a dymu a pekáč ľahšie
vyčistíte. Rovina zasunutia roštu a trvanie
grilovania závisia od hrúbky grilovaného
pokrmu.
Trvanie pečenia
Trvanie pečenia sa môže odlišovať na základe
rozličného zloženia, prísad a množstva tekutiny
v jednotlivých pokrmoch. Prvej príprave
pokrmov venujte vždy zvýšenú pozornosť, aby
ste nadobudli potrebné skúsenosti
s používaním rúry. Uvedené hodnoty si môžete
individuálne prispôsobiť.
Grilovanie na ražni
Modely ZOB 891 SX, ZOB 891 QW, ZOB 891
QN, ZOB 891 QX
Postupujte takto:
1. Pripravte oporný rošt (pozri obrázok).
2. Mäso nasuňte na otočný rošt a pevne ho
prichyťte.
3. Koniec hrotu ražňa zasuňte do príslušného
otvoru v zadnej stene dutiny rúry.
4. Prednú časť položte na oporný rošt.
5. Rukoväť z roštu odmontujte.
6. Ovládač funkcií rúry nastavte do
požadovanej polohy
.
obr. 7
11