Iné:
• Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
• Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do vhod‐
nej nádoby a vymiešajte na hladké cesto. Ce‐
sto nechajte niekoľko hodín postáť v chlade.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymaste‐
nej čiernej formy. Spodok prepichnite vidlič‐
kou. Slaninku rozložte na ceste. Na polevu
zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a korenie. Po‐
tom pridajte syr.
– Úroveň v rúre: 2
– Čas varenia: 40 minút
7 - BIELY CHLIEB
Prísady:
• 1 000 g múky
• 40 g čerstvého droždia alebo 2 balenia suše‐
ného droždia (20 g)
• 650 ml mlieka
• 15 g soli
Iné:
• Plech na pečenie vymastený alebo vystlaný
papierom na pečenie.
Príprava:
• Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Droždie
rozpustite vo vlažnom mlieku a pridajte do
múky. Všetky prísady vymieste na vláčne ce‐
sto. V závislosti od kvality múky možno bude
treba kvôli spracovateľnosti cesta pridať tro‐
chu mlieka. Cesto nechajte vykysnúť, kým ne‐
dosiahne dvojnásobný objem. Cesto rozdeľte
na dve časti, vytvarujte z nich dva pozdĺžne
bochníky a položte ich na vymastený plech na
pečenie alebo na plech na pečenie pokrytý
papierom na pečenie. Nechajte bochníky vy‐
kysnúť ešte raz na dvojnásobný objem. Pred
pečením posypte trochou múky a ostrým no‐
žom ich po uhlopriečke narežte 3 – 4 rezmi do
hĺbky 1 cm.
– Úroveň v rúre: 2
– Čas varenia: 55 minút
8 - ZAPEČENÉ ZEMIAKY
Prísady:
• 1 000 g zemiakov
• 1 čajová lyžička soli, rovnaké množstvo čier‐
neho korenia a muškátového orecha
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g nastrúhaného syra
• 200 ml mlieka
• 200 ml smotany
• 4 polievkové lyžice masla
Príprava:
• Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plátky,
usušte a okoreňte. Teplovzdornú zapekaciu
nádobu vytrite strúčikmi cesnaku a vymastite
ju trochou masla. Polovicu okorenených ze‐
miakových plátkov rozložte na dno misy a po‐
sypte ich strúhaným syrom. Zvyšok zemiako‐
vých plátkov uložte do ďalšej vrstvy a tú po‐
sypte zvyškom nastrúhaného syra. Druhý
strúčik cesnaku rozpučte a rozmiešajte s mlie‐
kom a smotanou. Zemiaky polejte touto zme‐
sou a zvyšok masla vo vločkách rozložte po
povrchu.
– Úroveň v rúre: 2
– Čas varenia: 65 minút
9 - LASAGNE
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
• 1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
• 100 ml mäsového bujónu
• 1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
4
www.electrolux.com