• 250 g dlhozrnnej ryže
• soľ, čierne korenie a paprika
• 1 liter mäsového vývaru
• 200 ml kyslej smotany
• 100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Kapustu rozkrojte na štvrtiny a odrežte
hlúb. Blanšírujte v osolenej vode ochute‐
nej majoránom. Cibuľu ošúpte, najemno
nakrájajte a mierne ju osmažte na troche
oleja. Potom pridajte mleté mäso a dl‐
hozrnnú ryžu, rýchlo osmažte, osoľte,
ochuťte korením a paprikou. Pridajte
mäsový vývar a nechajte pomaly vrieť
20 minút pod pokrievkou. Do vhodnej
nádoby dajte vrstvy kapusty a zmesi ry‐
že s mletým mäsom. Navrch dajte kyslú
smotanu a pokrm posypte syrom.
– Čas v rúre: 60 minút
– Úroveň v rúre: 2
Cannelloni
Pre 4 osoby.
Prísady na plnku:
• 50 g posekanej cibule
• 30 g masla
• 350 g posekaného listového špenátu
• 100 g kyslej smotany
• 200 g čerstvého lososa nakrájaného
na kocky
• 200 g nílskeho ostrieža nakrájaného
na kocky
• 150 g kreviet
• 150 g mäkkýšov z mušlí
• soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
Pripraviť spolu s:
• 1 balenie cannelloni
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 150 g nastrúhaného syra
• 40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu a maslo vložte do pan‐
vice a mierne duste, kým nebude cibuľa
sklovitá. Pridajte posekaný listový špe‐
nát a mierne povarte. Pridajte kyslú smo‐
tanu, premiešajte a nechajte vychladnúť.
Medzitým si pripravte bešamelovú omáč‐
ku: Rozpustite na panvici maslo, pridajte
múku a za stáleho miešania ju osmažte
do zlatista. Postupne a za neustáleho
miešania dolejte mlieko. Omáčku osoľte,
okoreňte čiernym korením a muškáto‐
vým orieškom a približne 10 minút nepri‐
krytú mierne povarte. K vychladnutému
špenátu pridajte lososa, ostrieža, kreve‐
ty, mušle, soľ a korenie a premiešajte.
Po veľkej obdĺžnikovej teplovzdornej
nádobe rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla. Cannelloni naplňte špenátovou
zmesou a vložte ich do zapekacej nád‐
oby. Medzi rady Cannelloni rozlejte be‐
šamelovú omáčku. Vrchnú vrstvu po‐
krmu by mala tvoriť vrstva bešamelu po‐
sypaná syrom. Zvyšné maslo vo vloč‐
kách rozložte po povrchu pokrmu.
– Čas v rúre: 55 minút
– Úroveň v rúre: 1
Zapekaná čakanka
Pre 4 osoby.
Prísady:
• 8 stredne veľkých čakaniek
• 8 plátkov varenej šunky
• 30 g masla
• 1,5 polievkovej lyžice múky
• 150 ml zeleninového vývaru (z čakan‐
ky)
• 5 polievkových lyžíc mlieka
• 100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Čakanku rozpoľte a odstráňte horké ja‐
dro. Potom ju dôkladne umyte a 15 mi‐
nút parte vo vriacej vode. Čakanku vy‐
berte z vody, opláchnite v studenej vode
a polovičky znovu pospájajte. Každú z
nich obaľte plátkom šunky a umiestnite
do vymastenej zapekacej nádoby. Roz‐
topte maslo a pridajte múku. Rýchlo os‐
mažte, prilejte zeleninový vývar s mlie‐
kom a priveďte do varu. Do omáčky pri‐
miešajte 50 g syra a zmesou polejte ča‐
kanku. Potom pokrm posypte zvyškom
syra.
– Čas v rúre: 35 minút
– Úroveň v rúre: 2
SLOVENSKY 9