Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
SK PARNÁ RÚRA KNIHA RECEPTOV
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Jedlá sa delia na niekoľko kategórií v: Kuchárska
kniha
•Ryba
•Hydina
•Mäso
Pečené jedlo
Pizza, koláč a slaný koláč
Koláč, pirohy a sušienky
Chlieb a pečivo
Zelenina
Nákypy a teriny
•Prílohy
Celé menu
RYBA
Treska
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených paprík
1/2 konzervy nakrájaných paradajok (200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na ďalší deň
nechajte tresku odtiecť a vložte ju do hrnca s
čerstvou vodou, položte na varnú dosku a pri‐
veďte do varu. Potom ju odstavte a nechajte vy‐
chladnúť. Do panvice pridajte olivový olej a ne‐
chajte ho zohriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju na‐
krájajte, rozdrvte očistené strúčiky cesnaku, na‐
krájajte pór a umyte ho. Všetko pridajte do panvi‐
ce s horúcim tukom a rýchlo osmažte. Z paprík
odstráňte jadierka a nakrájajte ich na prúžky. Po‐
tom ich vložte do panvice aj s posekanými para‐
dajkami. Pridajte biele víno a bujón a nechajte
chvíľu slabo vrieť. Ochuťte korením, soľou, ty‐
mianom a oreganom a nechajte v panvici pomaly
vrieť ďalších 15 minút. Z hrnca vyberte vychlad‐
nutú sušenú tresku a utrite ju do sucha kuchyn‐
ským papierom. Odstráňte kožu, kosti a všetky
plutvy. Rybie mäso rozoberte na menšie kúsky a
vložte do teplovzdornej nádoby spolu so zeleni‐
nou.
Čas v rúre: 30 minút
Úroveň v rúre: 1
Rybie filety
Pre 4 osoby.
Prísady:
600 – 700 g filiet zo zubáča, lososa alebo
pstruha morského
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
nasekaná petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
•citrón
•maslo
Príprava:
Rybie filety pokropte citrónovou šťavou a nechaj‐
te ich chvíľu marinovať, potom zvyšnú šťavu utri‐
te kuchynským papierom. Filety z oboch strán
ochuťte soľou a čiernym korením. Potom filety
položte do maslom potretej teplovzdornej nád‐
oby. Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strúhan
ku, estragón a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes
hneď rozotrite na rybie filety a na vrch položte
malé vločky masla.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Ryba v soli
Pre 6 osôb.
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlávka fenikla
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z dvoch ne‐
navoskovaných citrónov. Potom rybu naplňte fe‐
niklom nakrájaným na tenké plátky a výhonkami
čerstvého tymianu. Polovicu kamennej soli pre‐
sypte do zapekacej formy a na vrch položte rybu.
2
www.electrolux.com
Druhú polovicu kamennej soli nasypte na rybu a
silno ju pritlačte.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Dusený losos
Pre 4 osoby.
Prísady:
•400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok (400 g)
4 filety lososa
•šťava z citróna
soľ a čierne korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vetvička čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte, rozštvrťte a varte v oso‐
lenej vode 25 minút. Potom ich sceďte a nakrá‐
jajte na plátky. Cibuľku umyte a najemno nase‐
kajte. Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich
na malé kúsky. Cibuľu a cesnak zmiešajte s po‐
sekanými paradajkami. Lososové filety pokropte
citrónovou šťavou a nechajte ich marinovať. Po‐
tom ich osušte, osoľte a okoreňte. Zmiešajte ze
leninu a zemiaky a vložte ich do vymastenej te‐
plovzdornej nádoby, okoreňte a na vrch položte
lososa. Polejte zeleninovým vývarom a bielym ví‐
nom. Na vrchu posypte rozmarínom a tymianom.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Plnené calamari
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar, očistený
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžice píniových orieškov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
soľ, čierne korenie
•šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom ho umy‐
te pod tečúcou vodou. Ošúpte cibuľu, najemno ju
nakrájajte a poduste s dvomi polievkovými lyži‐
cami olivového oleja do sklovita. K cibuli pridajte
dlhozrnnú ryžu, píniové oriešky, hrozienka a na‐
sekanú petržlenovú vňať, osoľte, okoreňte a pri‐
dajte šťavu z citróna. Kalmara voľne naplňte tou‐
to zmesou a zašite otvor. Do pekáča nalejte štyri
polievkové lyžice olivového oleja a kalmara os‐
mažte na varnej zóne. Pridajte víno a paradajko‐
vú šťavu. Pekáč zakryte vekom a vložte do rúry.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnená ryba (pstruh)
Prísady:
•1 citrón
•ryba
Príprava:
Rybu umyte, osušte a pokvapkajte zvnútra a
zvonku citrónovou šťavou. Šťavu nechajte chvíľu
nasiaknuť a potom ju posoľte a okoreňte. Rybu
položte do antikorovej misky s dierkovanou vlož‐
kou.
Čas v rúre: 30 minút
Úroveň v rúre: 3
HYDINA
Kuracie stehná
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
4 kuracie stehná, každé po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných konzervovaných
húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
SLOVENSKY 3
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč. Zvyš‐
né prísady zmiešajte a zmesou polejte kuracie
stehná.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Kohút na víne
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
•1 kurča
•soľ
čierne korenie
1 polievková lyžica múky
50 g prečisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 vetvička tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených húb poľni‐
čiek
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
Kurča očistite, ochuťte soľou a korením a posyp‐
te múkou. V pekáči na varnej zóne zohrejte pre‐
čistené maslo a osmažte kurča zo všetkých
strán. Prilejte biele víno, kurací vývar a sójovú
omáčku a priveďte do varu. Pridajte petržlenovú
vňať, tymian, kocky slaniny, huby, šalotky a ces‐
nak. Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou
a vložte do rúry.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečená kačica na pom.
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
•soľ
čierne korenie
3 pomaranče, ošúpané, s odstránenými ja‐
dierkami a nakrájané na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, ochuťte soľou a korením a potrite
pomarančovou kôrou. Kačicu naplňte osolenými
kockami pomaranča a zošite ju. Kačicu položte
na pekáč prsiami nadol. Odšťavte pomaranče,
šťavu zmiešajte so sherry a polejte ňou kačicu.
Vložte kačicu do rúry. Po 30 minútach (zaznie
signál) ju obráťte.
Čas v rúre: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené kura
Pre 2 osoby.
Prísady:
1 kura, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievková lyžica oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej vňate
20 g masla
•1 vajce
soľ a čierne korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej, soľ a pa‐
priku a votrite zmes do kurčaťa. Plnka: Zmiešajte
strúhanku a mlieko. Do panvice dajte nakrájanú
cibuľu, petržlen a maslo a nechajte podusiť. Naj‐
emno nakrájajte srdce, pečeň a žalúdok a pridaj‐
te vajce. Potom všetko spolu zmiešajte a ochuťte
soľou a korením. Kurča položte na pekáč prsiami
dole a vložte do rúry. Po 30 minútach obráťte.
(Zaznie zvukový signál.)
Čas v rúre: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
MÄSO
Dusené hovädzie mäso
Pre 4 osoby.
Prísady:
600 g hovädzieho mäsa
soľ a čierne korenie
•múka
10 g masla
•1 cibuľa
330 ml tmavého piva
4
www.electrolux.com
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
500 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Mäso nakrájajte na kocky, osoľte, okoreňte a po‐
prášte trochou múky. Na panvici zohrejte maslo
a kúsky mäsa osmažte. Potom ich preložte do
vhodnej zapekacej nádoby. Cibuľu ošúpte a naj‐
emno nakrájajte, mierne ju osmažte na troche
masla a pridajte ju do nádoby s mäsom. Zmiešaj‐
te tmavé pivo, hnedý cukor, paradajkový pretlak
a hovädzí vývar, pridajte všetko do panvice a pri‐
veďte do varu. Pripravenou zmesou polejte mäso
(mäso by malo byť ponorené). Prikryte a vložte
do rúry.
Čas v rúre: 120 minút
Úroveň v rúre: 3
Jahňacie stehno
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo 1 čajová
lyžička sušeného)
•voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite doňho oli‐
vový olej a mäso niekoľkokrát narežte. Osoľte a
okoreňte. Ošúpte strúčiky cesnaku, nakrájajte ho
na plátky a spolu s výhonkami rozmarínu ho
vtlačte do zárezov v mäse. Jahňacie stehno vlož‐
te do pekáča a pridajte vodu. Dno by malo byť
pokryté do výšky asi 10 – 15 mm. Mäso otočte
asi po 30 minútach.
Čas v rúre: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
Marinované hovädzie
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg hovädzieho mäsa vcelku
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór, ze‐
ler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé pokryté a
nechajte marinovať 5 dní.
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte. Okoreňte so‐
ľou a korením a osmažte v pekáči zo všetkých
strán. Potom pridajte časť polievkovej zeleniny z
marinády. Do pekáča nalejte trochu marinády.
Pekáč by mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v rúre: 150 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 suché rožky
•1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
750 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
•2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom vodu vy‐
žmýkajte. Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte,
poduste a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky
a cibuľu. Okoreňte soľou, korením a paprikou,
vložte do obdĺžnikového pekáča a pokryte plát‐
kami slaniny. Pridajte trochu vody a vložte do rú‐
ry.
Čas v rúre: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
Králik na horčici
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a čierne korenie
SLOVENSKY 5
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkové lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých kúskov,
okoreňte soľou a korením a osmažte v pekáči na
varnej zóne zo všetkých strán. Vyberte kúsky
králikov a osmažte cibuľu a slaninu. Posypte mú‐
kou a zamiešajte. Primiešajte slepačí vývar, biele
víno a tymian a priveďte do varu. Pridajte smota‐
nu a horčicu, vráťte späť mäso, prikryte pokriev‐
kou a vložte do rúry.
Čas v rúre: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm hru‐
bé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy, nakrájané na malé
kocky
4 stonky zeleru, nakrájané na malé kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, rozpole‐
ných a po odstránení jadier nakrájaných na
kocky
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a nahrubo
nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového vývaru
3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a natenko nakrá‐
jané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2 čajovej lyžič‐
ky oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice masla a
poduste na ňom zeleninu. Zeleninu vyberte z pe
káča. Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a
obaľte múkou. Nadbytočnú múku oklepte. Zo‐
hrejte olivový olej a plátky osmažte do zlatista pri
strednom výkone. Vyberte mäso a prebytočný
olivový olej vylejte z pekáča. Výpek z mäsa v pe‐
káči zalejte 250 ml vína, premiešajte, potom te‐
kutinu prelejte do malého hrnca a nechajte chvíľu
slabo vrieť. Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a nakrája
paradajky. Osoľte a okoreňte. Potom znovu pri‐
veďte do varu. Do pekáča vložte zeleninu, navr
ch položte mäso a polejte ho omáčkou. Pekáč
zakryte vekom a vložte do rúry.
Čas v rúre: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
Bravčové koleno
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
(280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
•voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom obvode
kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
zmes rozotrite po bravčovom kolene. Bravčové
koleno vložte do pekáča a posypte ho hubami.
Pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno by ma‐
lo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso otočte
asi po 30 minútach.
Čas v rúre: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Bravčové plece
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z mladého
prasaťa
•soľ
čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
6
www.electrolux.com
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno posekaných para‐
dajok (400 g)
250 ml smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce.
Ochuťte soľou a čiernym korením a zo všetkých
strán osmažte na olivovom oleji v pekáči na var‐
nom paneli, potom odstavte. V pekáči poduste
zeler a pór s malým množstvom oleja, pridajte
paradajky, smotanu, cesnak, rozmarín a tymian.
Pomiešajte a na vrch položte bravčové pliecko.
Vložte do rúry.
Čas v rúre: 130 minút
Úroveň v rúre: 1
Králik
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 zajačie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými borievkami, soľou
a korením a potom roztopeným maslom. Chrbty
položte na pekáč, polejte ich kyslou smotanou a
pridajte polievkovú zeleninu.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Pre 4 osoby.
Prísady:
•1 rožok
•1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
petržlenová vňať, nasekaná
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu vyžmýkaj‐
te. Zmiešajte ho s vajcom, mletým mäsom, so‐
ľou, korením, nasekanou cibuľou a petržlenovou
vňaťou. Teľacie prsia (s vykrojenou kapsou) oko‐
reňte a kapsu naplňte mäsovou zmesou. Potom
otvor zašite. Teľacie prsia položte na pekáč, pri‐
dajte polievkovú zeleninu, slaninu a vodu. Mäso
otočte asi po 30 minútach.
Čas v rúre: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Švédsky slávnostný pokrm
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčovej krkovičky alebo teľacieho
chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne na dve
hodiny. Mäso krátko opláchnite pod vodou, po‐
tom ho osušte. Do spodnej strany mäsa vyrežte
zárezy a do každého zárezu vsuňte slivku, čo
najhlbšie do mäsa. Mäso okoreňte a vložte do
pekáča so stranou bez sliviek smerujúcou nahor.
Olúpte cibule a jablko, nakrájajte ich na osminy a
porozkladajte okolo mäsa. Víno, v ktorom boli
namočené slivky, doplňte vodou na objem štvrť
litra a polejte ním mäso. Vhodnými prílohami sú
krokety, gratinované zemiaky, brokolica a pod.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Teľacie koleno
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
(280 g)
SLOVENSKY 7
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
•voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 zárezov.
Štyri plátky varenej šunky prekrojte na polovice a
vložte ich do zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a zmes rozotrite po teľacom kolene.
Teľacie koleno vložte do pekáča a posypte ho
hubami. K teľaciemu kolenu pridajte polievkovú
zeleninu a vodu. Dno by malo byť pokryté do vý‐
šky 10 – 15 mm. Mäso otočte asi po 30 minú‐
tach.
Čas v rúre: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Mäso z diviaka
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
•2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór, ze‐
ler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé pokryté a
nechajte marinovať 3 dni.
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte na varnom
paneli v pekáči zo všetkých strán. Pridajte kuriat
ka a trochu polievkovej zeleniny z marinády. Na‐
lejte marinádu do pekáča. Pekáč by mal byť po‐
krytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč zakryte
pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v rúre: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
PEČENÉ JEDLO
Dusená kapusta s mäsom
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 kapusta (800 g)
majorán
•1 cibuľa
olej na smaženie
400 g mletého mäsa
250 g dlhozrnnej ryže
soľ, čierne korenie a paprika
1 liter mäsového vývaru
200 ml kyslej smotany
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Kapustu rozkrojte na štvrtiny a odrežte hlúb.
Blanšírujte v osolenej vode ochutenej majorá‐
nom. Cibuľu ošúpte, najemno nakrájajte a mierne
ju osmažte na troche oleja. Potom pridajte mleté
mäso a dlhozrnnú ryžu, rýchlo osmažte, osoľte,
ochuťte korením a paprikou. Pridajte mäsový vý‐
var a nechajte pomaly vrieť 20 minút pod po‐
krievkou. Do vhodnej nádoby dajte vrstvy kapu‐
sty a zmesi ryže s mletým mäsom. Navrch dajte
kyslú smotanu a pokrm posypte syrom.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
Cannelloni
Pre 4 osoby.
Prísady na plnku:
50 g posekanej cibule
30 g masla
350 g posekaného listového špenátu
100 g kyslej smotany
200 g čerstvého lososa nakrájaného na kocky
200 g nílskeho ostrieža nakrájaného na kocky
150 g kreviet
150 g mäkkýšov z mušlí
soľ, čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
1 balenie cannelloni
8
www.electrolux.com
50 g nastrúhaného parmezánu
150 g nastrúhaného syra
40 g masla
Príprava:
Nakrájanú cibuľu a maslo vložte do panvice a
mierne duste, kým nebude cibuľa sklovitá. Pridaj‐
te posekaný listový špenát a mierne povarte. Pri
dajte kyslú smotanu, premiešajte a nechajte vy‐
chladnúť. Medzitým si pripravte bešamelovú
omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pridajte
múku a za stáleho miešania ju osmažte do zlati‐
sta. Postupne a za neustáleho miešania dolejte
mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym kore‐
ním a muškátovým orieškom a približne 10 minút
neprikrytú mierne povarte. K vychladnutému špe‐
nátu pridajte lososa, ostrieža, krevety, mušle, soľ
a korenie a premiešajte. Po veľkej obdĺžnikovej
teplovzdornej nádobe rozotrite 1 polievkovú lyži‐
cu masla. Cannelloni naplňte špenátovou zme‐
sou a vložte ich do zapekacej nádoby. Medzi ra‐
dy Cannelloni rozlejte bešamelovú omáčku. Vr‐
chnú vrstvu pokrmu by mala tvoriť vrstva beša‐
melu posypaná syrom. Zvyšné maslo vo vloč‐
kách rozložte po povrchu pokrmu.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Zapekaná čakanka
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 stredne veľkých čakaniek
8 plátkov varenej šunky
30 g masla
1,5 polievkovej lyžice múky
150 ml zeleninového vývaru (z čakanky)
5 polievkových lyžíc mlieka
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Čakanku rozpoľte a odstráňte horké jadro. Potom
ju dôkladne umyte a 15 minút parte vo vriacej vo‐
de. Čakanku vyberte z vody, opláchnite v stude‐
nej vode a polovičky znovu pospájajte. Každú z
nich obaľte plátkom šunky a umiestnite do vyma‐
stenej zapekacej nádoby. Roztopte maslo a pri‐
dajte múku. Rýchlo osmažte, prilejte zeleninový
vývar s mliekom a priveďte do varu. Do omáčky
primiešajte 50 g syra a zmesou polejte čakanku.
Potom pokrm posypte zvyškom syra.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Franské knedličky
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
Pribl. 1 000 g morčacích rezančekov
1 malá konzerva hríbov (malé hlavičky)
500 g posekanej cibule
1 kg knedľového cesta
400 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
Príprava:
Morčacie rezančeky osoľte, ochuťte korením, pa‐
prikou a pod. Osmažte posekanú cibuľu. Hríby
dôkladne sceďte. Potom zmiešajte mäso, cibuľu
a hríby a vložte ich do teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte knedľové cesto so syrom a vylejte ho
na morčaciu zmes. Potom pokrm polejte smota‐
nou.
Čas v rúre: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Zapečené ryby so zemiakmi
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 – 10 zemiakov
•2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
čierne korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké
prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na prúžky. Te‐
plovzdornú zapekaciu nádobu vymastite mas‐
lom. Vložte do nádoby tretinu zemiakov a cibule.
Na vrch poukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a zemiakov. Na
ne rozmiestnite zvyšok sardelových filiet. Na vrch
rozložte zvyšok cibule a zemiakov tak, aby vrch‐
nú vrstvu tvorili zemiaky. Posypte korením a sek‐
aným tymianom. Polejte sardelovým nálevom a
pridajte smotanu. Posypte strúhankou a na vrchu
rozložte maslo v malých vločkách.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 3
SLOVENSKY 9
Lasagne
Pre 4 osoby.
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
•1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
100 ml mäsového vývaru
1 malá plechovka posekaných paradajok (asi
400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
polievková lyžička masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninu oddeľte ostrým nožom od kože a chru‐
pavky a nakrájajte ju na drobné kocky. Ošúpte
cibuľu, očistite mrkvu, zeler a všetku zeleninu na‐
krájajte na malé kocky. V hrnci zohrejte olej a za
stáleho miešania na ňom osmažte slaninku a
kocky zeleniny. Postupne pridávajte mleté mäso,
za stáleho miešania ho osmažte a zalejte mäso‐
vým vývarom. Mäsovú zmes posoľte a ochuťte
paradajkovým pretlakom, bylinkami a čiernym
korením a približne 30 minút povarte prikrytú pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte bešame‐
lovú omáčku: Rozpustite na panvici maslo, pri‐
dajte múku a za stáleho miešania ju osmažte do
zlatista. Postupne a za neustáleho miešania do‐
lejte mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čiernym
korením a muškátovým orieškom a približne 10
minút neprikrytú mierne povarte. Po veľkej obdĺž‐
nikovej teplovzdornej nádobe rozotrite 1 poliev‐
kovú lyžicu masla. Striedavo do formy ukladajte
vrstvu cestovín, mäsovej zmesi, bešamelovej
omáčky a miešaného syra. Vrchnú vrstvu po‐
krmu by mala tvoriť vrstva bešamelu posypaná
syrom. Zvyšné maslo vo vločkách rozložte po
povrchu pokrmu.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Moussaka
Pre 8 – 10 osôb.
Prísady:
1 posekaná cibuľa
olivový olej
1,5 kg mletého mäsa
1 plechovka sekaných paradajok (400 g)
50 g nastrúhaného syra
4 čajové lyžičky strúhanky
soľ a čierne korenie
škorica
1 kg zemiakov
1,5 kg baklažánu
maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Pripraviť spolu s:
150 g nastrúhaného syra
4 polievkovými lyžicami strúhanky
50 g masla
Príprava:
Nasekanú cibuľu poduste na menšom množstve
olivového oleja, potom pridajte mleté mäso a za
stáleho miešania mierne povarte. Pridajte nase‐
kané paradajky, strúhaný ementál a strúhanku.
Dôkladne premiešajte a priveďte do varu. Potom
pokrm osoľte, okoreňte, pridajte škoricu a od‐
stavte z varnej zóny. Zemiaky ošúpte a nakrájaj‐
te na 1 cm hrubé plátky. Umyte baklažán a na‐
krájajte ho tiež na 1 cm hrubé plátky. Všetky plát‐
ky osušte kuchynským papierom. Potom ich os‐
mažte na panvici s dostatočným množstvom
masla. Medzitým si pripravte bešamelovú omáč‐
ku: na panvici rozpustite maslo, pridajte múku a
za stáleho miešania ju opražte do zlatista. Po‐
stupne a za neustáleho miešania dolejte mlieko.
Omáčku osoľte, okoreňte čiernym korením a mu‐
škátovým orieškom a približne 10 minút neprikry‐
tú mierne povarte. Plátky zemiakov položte na
dno vymastenej zapekacej nádoby, posypte ich
trochou strúhaného syra. Na to umiestnite vrstvu
baklažánu. Na to rozložte časť zmesi mletého
mäsa. Na to nalejte trochu bešamelovej omáčky.
Potom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov, baklažá‐
nu a zmesi s mletým mäsom. Posledná vrstva by
mala byť bešamelová omáčka. Na vrch nasypte
zvyšok syra a strúhanky. Rozpustite maslo a po‐
lejte ním vrch musaky.
Čas v rúre: 60 minút
10
www.electrolux.com
Úroveň v rúre: 1
Zapečené cestoviny
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 liter vody
•soľ
250 g cestovín tagliatelle
250 g varenej šunky
20 g masla
1 zväzok petržlenu
•1 cibuľa
•100 g masla
•1 vajce
250 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
50 g strúhaného parmezánu
Príprava:
Vodu s troškou soli nechajte zovrieť. Cestoviny
tagliatelle vložte do vriacej osolenej vody a varte
asi 12 minút. Potom zlejte. Šunku nakrájajte na
kocky. Na panvici zohrejte maslo. Nakrájajte
petržlenovú vňať, ošúpte a nakrájajte cibuľu.
Oboje poduste na panvici. Nádobu na zapekanie
vymastite trochou masla. Zmiešajte cestoviny ta‐
gliatelle, šunku, dusenú petržlenovú vňať a cibu‐
ľu a vložte do nádoby. Zmiešajte vajce a mlieko,
zmes osoľte, ochuťte korením a muškátovým
orechom a vylejte na cestoviny. Potom pokrm
posypte parmezánom.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
Zapečené zemiaky
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, rovnaké množstvo čier‐
neho korenia a muškátového orieška
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
200 ml mlieka
200 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké plátky, usu‐
šte a okoreňte. Teplovzdornú zapekaciu nádobu
vytrite strúčikom cesnaku a vymastite ju trochou
masla. Polovicu okorenených zemiakových plát‐
kov rozložte na dno misy a posypte ich časťou
strúhaného syra. Zvyšok zemiakových plátkov
uložte do ďalšej vrstvy a tú posypte zvyškom na‐
strúhaného syra. Druhý strúčik cesnaku rozpučte
a rozmiešajte s mliekom a smotanou. Touto
zmesou polejte zemiaky a zvyšok masla vo vloč‐
kách rozložte po povrchu.
Čas v rúre: 65 minút
Úroveň v rúre: 2
PIZZA, KOLÁČ A SLANÝ KOLÁČ
Cibuľový koláč
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
•1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
•3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Droždie rozdrvte, vložte ho
do priehlbiny, zmiešajte s mliekom a trochou mú‐
ky okolo kraja. Posypte múkou a nechajte vykys‐
núť na teplom mieste, až kým sa na múčnom po‐
prašku nevytvoria trhliny. Pridajte na okraj múky
vajce a maslo. Všetky prísady vymieste na vláč‐
ne kysnuté cesto. Cesto nechajte kysnúť na te‐
plom mieste, až kým nevykysne na približne
dvojnásobný objem. Zatiaľ olúpte a rozštvrťte ci‐
bule a nakrájajte ich na tenké plátky. Slaninu na‐
krájajte na kocky a mierne poduste s cibuľou tak,
aby nezhnedla. Nechajte vychladnúť. Vyvaľkajte
cesto a umiestnite ho na vymastený plech na pe‐
čenie, spodok prepichnite vidličkou a kraje vy‐
tlačte nahor. Znovu ho nechajte kysnúť. Rozmie‐
šajte vajcia, kyslú smotanu, mlieko, soľ a čierne
korenie. Vychladenú cibuľu a slaninu rozložte po
korpuse. Navrch vylejte zmes a vyhlaďte.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY 11
Ruskí knedle
30 malých kúskov.
Prísady na cesto:
250 g špaldovej múky
•250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
•soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice prečisteného masla
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
3 polievkové lyžice kyslej smotany
•2 vajcia
Iné:
Plech na pečenie s papierom na pečenie
Príprava:
Vymieste múku, maslo, nízkotučný tvaroh a tro
chu soli na cesto a odložte ho do chladničky. Ka‐
pustu nakrájajte na jemné prúžky. Nakrájajte sla‐
ninu a osmažte ju na prečistenom masle. Pridaj‐
te kapustu a rýchle ju osmažte do mäkka. Osoľ‐
te, ochuťte korením a muškátovým orieškom a
pridajte kyslú smotanu. Duste ďalej, až kým sa
nevyparí všetka kvapalina. Vajcia uvarte na tvr‐
do, ochlaďte ich a nakrájajte na kocky. Vmiešajte
do kapusty a nechajte vychladnúť. Cesto vyvaľ‐
kajte a vykrojte kruhy s priemerom 8 cm. Do stre‐
du každého kruhu vložte trochu plnky a preložte.
Zatlačením vidličky spojte kraje. Ruské pirohy
umiestnite na plech na pečenie vystlaný papie‐
rom na pečenie a potrite vaječným žĺtkom.
Čas v rúre: 20 minút
Úroveň v rúre: 3
Pizza
Pre 4 osoby.
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
•300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok (200
g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra feta
oregano
Iné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite vo vode.
Pridajte múku s primiešanou soľou a olej. Prísa‐
dy mieste až dovtedy, kým cesto nie je vláčne a
neoddeľuje sa od misy. Cesto potom na teplom
mieste nechajte vykysnúť na dvojnásobný ob‐
jem. Cesto vyvaľkajte a položte na vymastený
plech na pečenie. Spodok poprepichujte vidlič‐
kou. Postupne na cesto ukladajte prísady oblo
ženia.
Čas v rúre: 25 minút
Úroveň v rúre: 1
Slaný lotrinský koláč
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady do cesta:
200 g múky
•2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
•2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do vhodnej
nádoby a vymieste hladké cesto. Cesto nechajte
niekoľko hodín postáť v chladničke. Potom cesto
vyvaľkajte a vložte do vymastenej čiernej formy.
Spodok prepichnite vidličkou. Slaninu rozložte na
ceste. Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú smotanu
a korenie. Potom pridajte syr. Nalejte polevu na
slaninu.
Čas v rúre: 45 min.
Úroveň v rúre: 2
12
www.electrolux.com
KOLÁČ, PIROHY A SUŠIENKY
Mandľový koláč
Prísady do zmesi:
5 vajec
•200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
•450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
50 g nasekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady do obloženia:
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice horúcej vody
mandľové lupienky
Iné:
Otváracia forma na pečenie s priemerom 28
cm
Príprava:
Vajcia, cukor a marcipán miešajte 5 minút, aby
vznikla krémová zmes a potom pomaly pridávaj‐
te olivový olej. Preosejte spolu múku, škoricu a
prášok na pečenie, primiešajte posekané pistá‐
cie a mleté mandle. Potom túto zmes spolu s
mliekom opatrne vmiešajte do vaječnej zmesi.
Cesto prelejte do otváracej formy, ktorej dno je
posypané strúhankou.
Po pečení:
Marhuľový džem zohrejte a rozotrite ho po koláči
pomocou štetca. Potom koláč nechajte vychlad‐
núť. Zmiešajte práškový cukor, škoricu a teplú
vodu. Zmes rozotrite na koláč. Hneď potom koláč
s polevou posypte mandľovými lupienkami.
Čas v rúre: 70 minút
Úroveň v rúre: 2
Brownies - čok. sušienky
Prísady:
250 g horkej čokolády
•250 g masla
•375 g cukru
2 balenia vanilkového cukru (približne 16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a rozpustite
ju vo vodnom kúpeli. Maslo, cukor, vanilkový cu‐
kor, soľ a vodu vymiešajte na krémovú zmes, pri‐
dajte vajcia a roztopenú čokoládu. Vlašské ore‐
chy nahrubo posekajte, zmiešajte s múkou a prá‐
škom na pečenie a vmiešajte ich do čokoládovej
zmesi. Hlboký plech na pečenie vysteľte papie‐
rom na pečenie, nalejte naň zmes a rozotrite.
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na peče‐
nie a nakrájajte na štvorce.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Kapučínový dezert
Pre 4 – 6 osôb.
Na zmes:
100 g mäkkého masla
90 g cukru
2 vaječné žĺtky
semienka z jedného struku vanilky
2 polievkové lyžice instantnej kávy (rozpuste‐
nej v 50 ml horúcej vody)
2 vaječné bielky
50 g múky
50 g kukuričného škrobu
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
Na polevu:
250 ml pomarančového džúsu
50 g cukru
1 štipka škorice
20 ml pomarančového likéru
Dokončenie:
200 ml šľahačky na ozdobenie
Iné:
6 malých misiek alebo šálok vymastených
maslom
Príprava:
Maslo, cukor, vaječné žĺtky a semienka z jedné‐
ho struku vanilky vymiešajte na krémovú zmes a
potom primiešajte rozpustenú kávu. Vyšľahajte
vaječné bielky. Preosejte múku, kukuričný škrob
a prášok na pečenie, pridajte ich do zmesi po
vrstvách s vaječnými bielkami a vmiešajte. Zmes
SLOVENSKY 13
prelejte do malých misiek alebo šálok vymaste‐
ných maslom.
Po pečení:
Do hrnca dajte pomarančový džús, cukor, škori‐
cu a pomarančový likér, hrniec položte na varnú
zónu a zohrievajte, kým poleva nezhustne. Teplé
koláče vyklopte na dezertný tanierik a ozdobte
ich polevou a šľahačkou.
Čas v rúre: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
Mrkvový koláč
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
•2 vajcia
75 g sirupu
•175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady do obloženia:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Iné:
Okrúhla vymastená otváracia forma na peče‐
nie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a sirup vy‐
miešajte na krémovú zmes. Zvyšok prísad potom
primiešajte do zmesi. Zmes vylejte do vymaste‐
nej formy na pečenie.
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a kryštálový cu‐
kor (v prípade potreby pridajte trochu mlieka, aby
sa zmes dala rozotierať). Keď koláč vychladne,
zmes rozotrite na korpus a posypte mletými lie‐
skovými orieškami na povrchu.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
•150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková prí‐
chuť (40 g alebo zodpovedajúce množstvo
prášku na prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pečenie
s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby. Pridajte
ostatné prísady na cesto a rozmiešajte ich ruč‐
ným mixérom. Cesto odložte na 2 hodiny do
chladničky. Približne 2/3 cesta položte na vyma‐
stené dno otváracej formy a na viacerých mie‐
stach ho prepichnite vidličkou. Zo zvyšku zmesi
vyformujte asi 3 cm vysoký okraj. Ručným mixé‐
rom vyšľahajte vaječné bielky na tuhú penu.
Opláchnite hrozienka, nechajte ich dobre odtiecť,
polejte ich rumom a nechajte ich nasiaknuť. Do
misy na miešanie pridajte odtučnený tvaroh, žĺt‐
ky, cukor, citrónovú šťavu, kyslú smotanu a pu‐
dingový prášok a všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne primiešaj
te vyšľahané vaječné bielky a hrozienka.
Čas v rúre: 85 minút
Úroveň v rúre: 1
Syrový koláč
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho lístkové‐
ho cesta alebo odpaľovaného cesta (vyvaľka‐
ného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml smotany
100 ml mlieka
•4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový oriešok
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre vymastený
plech na pečenie. Potom cesto dôkladne popre‐
14
www.electrolux.com
pichujte vidličkou. Syr rovnomerne rozložte na
ceste. Zmiešajte smotanu, mlieko a vajcia, osoľ‐
te, okoreňte a pridajte muškátový oriešok. Zmes
znovu dobre premiešajte a vylejte ju na syr.
Čas v rúre: 40 minút
Úroveň v rúre: 1
Syrové pečivo
Prísady:
400 g syra feta
•2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr feta, vajcia, petržlenovú vňať a ko‐
renie. Cesto filo prikryte vlhkou utierkou, aby ne‐
vysychalo. Položte 4 plátky na seba, každý z
nich zľahka potrite olejom. Narežte na 4 pásy dl‐
hé asi 7 cm. Do jedného rohu každého z pásov
dajte 2 vrchovaté polievkové lyžice zmesi so sy‐
rom feta a zložte ich po uhlopriečke do trojuhol‐
níka. Položte obrátene na plech na pečenie a po‐
trite olejom.
Čas v rúre: 25 minút
Úroveň v rúre: 3
Čerešňový koláč
Prísady:
500 g chleba
750 ml mlieka
1 štipka soli
80 g cukru
•4 vajcia
2 fľaše višní
50g masla
Iné:
Vymastená forma na pečenie
Príprava:
Chlieb nakrájajte na krajce. Zmiešajte mlieko,
soľ, cukor a vajcia a zmes vylejte na chlieb, pre‐
miešajte a nechajte dobre vsiaknuť. Višne sceď‐
te a pridajte ich do zmesi. Zmes vylejte do vyma‐
stenej formy na pečenie. Po povrchu rozložte
vločky masla.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 2
Biskupský chlebíček
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie (približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g nasekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo pomaran
čovej kôry
60 g posekaných kandizovaných višní
70 g lúpaných celých mandlí
Iné:
Čierna otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cukor, vanil‐
kový cukor a soľ a všetky prísady vymiešajte na
krémovú zmes. Potom po jednom pridávajte vaj‐
cia a zmes znova vymiešajte. Do krémovej zmesi
pridajte múku zmiešanú s práškom na pečenie a
premiešajte. Primiešajte aj ovocie. Zmes vložte
do pripravenej formy a na okrajoch ju vytiahnite o
trochu vyššie než v strede. Okraj a stred koláča
ozdobte lúpanými celými mandľami. Koláč vložte
do rúry.
Čas v rúre: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Ovocný koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
•1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, broskýň, višní a
pod.)
90 g mletých mandlí
•2 vajcia
SLOVENSKY 15
•100 g cukru
90 g mäkkého masla
Iné:
Vymastená forma na slaný koláč s priemerom
28 cm
Príprava:
Múku preosejte do misy na miešanie, primiešajte
soľ a maslo nakrájané na malé kúsky. Potom pri‐
dajte vajce, cukor a studenú vodu a zmes vymie‐
ste na cesto. Cesto nechajte 2 hodiny v chladnič‐
ke. Vychladené cesto vyvaľkajte, umiestnite ho
na vymastenú formu na slaný koláč a poprepi‐
chujte vidličkou. Ovocie očistite, odstráňte ja‐
drovníky, kôstky alebo jadierka, nakrájajte ho na
malé kúsky alebo plátky a rozmiestnite po ceste.
Do vhodnej nádoby pridajte mleté mandle, vaj‐
cia, cukor a mäkké maslo a všetko zmiešajte.
Potom zmes prelejte na ovocie a rozotrite.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč z kozieho syra
Prísady do cesta:
•125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady do obloženia:
1 polievková lyžica olivového oleja
•2 cibule
soľ a korenie
1 čajová lyžička nasekaného tymianu
125 g syra ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
•1 vajce
60 ml smotany
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
Do vhodnej nádoby pridajte múku, olivový olej a
soľ a miešajte, až kým sa zmes nebude podobať
strúhanke. Pridajte vodu a vymieste zmes na ce‐
sto. Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chladničke. Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok prepichnite vi‐
dličkou. Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu
olivového oleja. Cibule ošúpte, nakrájajte na ten‐
ké plátky a duste v oleji na panvici prikryté asi 30
minút. Osoľte, okoreňte a zmiešajte s 1/2 čajovej
lyžičky nasekanej petržlenovej vňate. Cibuľu ne‐
chajte trochu vychladnúť a potom ju rozložte na
cesto. Potom na povrch rozmiestnite vrstvu syra
ricotta a kozieho syra a pridajte olivy. Posypte
1/2 čajovej lyžičky nasekaného tymianu. Na po‐
levu zmiešajte vajcia a kyslú smotanu. Koláč po
lejte polevou.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
Babičkin pečený jablkový koláč
Prísady:
250 g masla
250 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g múky
1 vrecúško prášku na pečenie
1 vrecúško perníkového korenia
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jabĺk
slivkové pyré
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško priehľadnej koláčovej polevy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cukor, vanil‐
kový cukor a soľ a vyšľahajte nadýchanú zmes.
Pridajte marcipán nakrájaný na malé kúsky a vy‐
šľahajte na hladkú zmes. Po jednom pridávajte
vajcia a šľahajte, kým nevznikne nadýchaná
zmes. Do zmesi pridajte múku, prášok na peče‐
nie, perníkové korenie a kakaový prášok. Primie‐
šajte červené víno. Cesto vložte do hlbokého
plechu na pečenie vystlaného papierom na peče‐
nie a vyhlaďte povrch. Jablká olúpte a zbavte ja‐
dra a nakrájajte na 0,5 cm plátky.
Slivkové pyré:
Naaranžujte plátky na vrch cesta a otvory po ja
drovníkoch vyplňte slivkovým pyré. Potom vložte
do rúry.
Po pečení:
Nechajte koláč vychladnúť a odstráňte papier na
pečenie.
Poleva:
Pripravte polevu, použite pritom jablkový džús a
vrecúško koláčovej polevy a polevu rozotrite na
koláč.
Čas v rúre: 50 minút
16
www.electrolux.com
Úroveň v rúre: 3
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
•250 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
•150 g múky
150 g škrobu
1 zarovnaná čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Čierna hranatá forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cukor, citró‐
novú kôru, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte z
nich krémovú zmes. Potom po jednom pridávajte
vajcia a znova vymiešajte na krém. Pridajte mú‐
ku a kukuričný škrob rozmiešaný s práškom na
pečenie a premiešajte. Zmes nalejte do vymaste‐
nej a strúhankou vysypanej formy, uhlaďte ju a
vložte do rúry. Po upečení zmiešajte citrónovú
šťavu a práškový cukor. Upečený koláč vyklopte
na alobal. Alobal na okrajoch koláča zahnite na‐
hor, aby poleva nemohla vytiecť. Koláč poprepi‐
chujte tenkou drevenou tyčinkou a rozotrite pole‐
vu. Polevu nechajte vsiaknuť do koláča.
Čas v rúre: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Muffiny
Prísady:
•150 g masla
•150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného citróna
•2 vajcia
•50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
•225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Iné:
Papierové formičky s priemerom približne 7
cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z jedné‐
ho nenavoskovaného citróna vymiešajte na kré‐
movú zmes. Pridajte vajcia a znovu dôkladne vy‐
miešajte. Zmiešajte kukuričný škrob, múku a prá‐
šok na pečenie a primiešajte do zmesi spolu s
mliekom. Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi
spolu s čokoládovými lupienkami. Zmes nalejte
do papierových formičiek, tie naukladajte na
plech na pečenie a plech vložte do rúry. Ak má‐
te, použite plech na muffiny.
Čas v rúre: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
Slivkové knedle
Pre 4 – 6 osôb.
Na cesto (prísady by mali mať izbovú teplotu):
125 ml mlieka
20 g cukru
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
300 g múky
30 g cukru
30 g masla
1 vaječný žĺtok
1 celé vajce
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
trochu citrónovej kôry
slivkový džem
Po varení:
50 g masla
50 g mletého maku
práškový cukor
Iné:
vymastená forma
Príprava:
Do rajnice pridajte mlieko a cukor a mierne ich
zohrejte na varnej zóne. Pridajte sušené droždie
a pomiešajte. Potom nechajte zmes odstáť pri‐
bližne 30 minút. Do misy na miešanie pridajte
múku, cukor, maslo, vaječný žĺtok, vajce, vanil‐
kový cukor a trochu citrónovej kôry. Pridajte mlie‐
ko a droždie a vymieste vláčne cesto. Cesto za‐
kryte utierkou a nechajte ho kysnúť ďalších 45
minút. Nakoniec z cesta lyžicou povykrajujte kne‐
SLOVENSKY 17
dličky (približne 80 g), ručne ich vytvarujte a na‐
plňte 1 čajovou lyžičkou slivkového džemu.
Okraje cesta vytiahnite nahor, prikryte džem ce‐
stom a vytvarujte guľku. Guľky vložte do vyma‐
stenej formy, prikryte ich a nechajte kysnúť ďal‐
ších 45 minút. Potom ich vložte do rúry.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Kysnutá bábovka
Prísady na korpus:
•500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené‐
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
•150 g masla
•3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na hodinu do
20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie a posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte múku, sušené
droždie, práškový cukor, maslo, vajcia, soľ a
mlieko a vymieste jemné kysnuté cesto. Cesto v
mise zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu. Namo‐
čené hrozienka ručne vmiešajte do cesta. Do
každej priehlbiny vymastenej a múkou vysypanej
formy na bábovku vložte jednu mandľu. Potom
cesto vytvarujte do podoby párka a vložte ho do
formy na bábovku. Zakryte a znovu nechajte kys‐
núť 45 minút.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč Savarin
Prísady na cesto:
•350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené‐
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
75 g cukru
•100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice alebo 100 ml pomarančového
likéru
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte múku, sušené
droždie, cukor, maslo, vaječné žĺtky, soľ, vanilko
vý cukor a mlieko a vymieste jemné kysnuté ce‐
sto. Cesto v mise zakryte a nechajte kysnúť 1
hodinu. Potom cesto vložte do vymastenej kru‐
hovej formy, zakryte a nechajte znovu kysnúť 45
minút.
Po pečení:
Vodu a cukor priveďte do varu a nechajte vy‐
chladnúť. Do cukrovej vody pridajte slivovicu ale‐
bo pomarančový likér a zamiešajte. Keď koláč
vychladne, niekoľkokrát ho prepichnite drevenou
tyčinkou a nechajte zmes rovnomerne vsiaknuť
do koláča.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Piškótový koláč
Prísady:
•4 vajcia
2 polievkové lyžice teplej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g kukuričného škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na pečenie
Iné:
Okrúhla čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm, vystlaná papierom na pe‐
čenie
Príprava:
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky s teplou
vodou, 50 g cukru, vanilkovým cukrom a soľou
vymiešajte na krémovú zmes. Vaječné bielky vy‐
šľahajte so 100 g cukru na tuhú penu. Preosejte
spolu múku, kukuričný škrob a prášok na peče‐
nie. Opatrne zmiešajte vaječné bielky a žĺtky. Po‐
tom jemne vmiešajte múkovú zmes. Cesto pre‐
lejte do formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a
vložte do rúry.
Čas v rúre: 30 minút
Úroveň v rúre: 3
18
www.electrolux.com
Koláč s mrveničkou
Prísady na cesto:
•375 g múky
20 g droždia
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
•200 g cukru
•200 g masla
1 čajová lyžička škorice
•350 g múky
50 g nasekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrobte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom a s tro‐
chou múky z okrajov, poprášte múkou a uložte
na teplom mieste, aby zmes kysla, až kým sa na
múčnom poprašku nevytvoria trhliny. Cukor, va‐
ječné žĺtky, maslo a soľ umiestnite na okraj mú‐
ky. Všetky prísady vymieste na vláčne kysnuté
cesto. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne na približne dvojnásobný ob‐
jem. Potom cesto vyvaľkajte, položte ho na vy‐
mastený plech na pečenie a nechajte ho znovu
vykysnúť. V mise na miešanie zmiešajte cukor,
maslo a škoricu. Pridajte múku a orechy a vymie‐
šajte z prísad sypkú zmes. Nakysnuté cesto po‐
trite maslom a posypte rovnomerne posýpkou.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Švédsky koláč
Prísady:
5 vajec
•340 g cukru
100 g roztopeného masla
•360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Iné:
Okrúhla čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 28 cm, vystlaná papierom na pe‐
čenie
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ pridajte do
misy a 5 minút šľahajte na krémovú zmes. Potom
do zmesi pridajte roztopené maslo a premiešajte.
Do krémovej zmesi primiešajte múku s práškom
na pečenie. Nakoniec pridajte studenú vodu a
všetko dobre rozmiešajte. Cesto prelejte do for‐
my na pečenie, rovnomerne rozotrite a vložte do
rúry.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Sladký koláč
Prísady:
2 plátky originálneho švajčiarskeho lístkového
cesta alebo odpaľovaného cesta (vyvaľkané
do štvorca)
50 g pomletých lieskových orieškov
1,2 kg jabĺk
•3 vajcia
300 ml smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech na pe‐
čenie a celý spodok poprepichujte vidličkou. Lie
skové oriešky rovnomerne posypte po ceste.
Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a potom jabl‐
ká nakrájajte na 12 plátkov. Plátky rovnomerne
rozložte po ceste. Zmiešajte vajcia, smotanu, cu‐
kor a vanilkový cukor a zmes vylejte na jablká.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
Švajčiarsky mrkvový koláč
Prísady do zmesi:
4 vaječné bielky
1 štipka soli
80 g práškového cukru
120 g cukru
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
200 g nadrobno namletých mandlí
1 citrón, šťava a nastrúhaná kôra
1 polievková lyžica cherry likéru
1/2 čajovej lyžičky škorice
60 g múky
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
SLOVENSKY 19
Prísady do obloženia:
150 g práškového cukru
1 polievková lyžica cherry likéru
12 dekoratívnych marcipánových mrkvičiek
mleté lieskové oriešky
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
Iné:
Vymastená otváracia forma na pečenie s prie‐
merom 26 cm vystlaná papierom na pečenie.
Príprava:
Vaječné bielky vyšľahajte so soľou na tuhú penu,
pridajte práškový cukor a znovu vyšľahajte na
penu. Vaječné žĺtky a cukor vymiešajte na kré‐
movú zmes a pridajte ďalšie prísady. Pridajte
štvrtinu vyšľahaných bielkov a potom do zmesi
opatrne primiešajte aj zvyšok vyšľahaných biel‐
kov. Cesto nalejte do pripravenej formy na peče
nie a uhlaďte ho.
Po pečení:
Koláč nechajte vychladnúť. Odporúčame, aby
ste sa na pečenie pripravili jeden až dva dni vo‐
pred a koláč odložili zakrytý do chladničky. Pole‐
vu pripravte zmiešaním práškového cukru s če‐
rešňovým likérom. V prípade potreby pridajte aj
vodu. Koláč polejte polevou a ozdobte marcipá
novými mrkvičkami.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
CHLIEB A PEČIVO
Farmársky chlieb
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia
250 ml vody
250 ml mlieka
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a sušené drož‐
die dajte do veľkej nádoby. Zmiešajte vodu, mlie‐
ko, soľ a zmes pridajte k múke. Všetky prísady
vymieste na vláčne cesto. Cesto nechajte vykys‐
núť, kým nedosiahne dvojnásobný objem. Cesto
vytvarujte na pozdĺžny bochník a položte ho na
vymastený plech na pečenie alebo na plech po‐
krytý papierom na pečenie. Nechajte bochník
ešte raz vykysnúť na dvojnásobný objem. Pred
pečením poprášte trochou múky.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
Maslová pletenica
Prísady na cesto:
750 g múky
30 g droždia
400 ml mlieka
10 g cukru
15 g soli
•1 vajce
100 g mäkkého masla
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Rozdrobte droždie a vložte
ho do priehlbiny. Rozmiešajte ho s mliekom, tro‐
chou cukru a múky z okrajov, poprášte múkou a
uložte na teplom mieste, aby zmes vykysla, až
kým sa na múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Zvyšný cukor, soľ, vajce a maslo pridajte na okraj
múky. Všetky prísady vymieste na vláčne kysnu‐
té cesto. Cesto nechajte kysnúť na teplom mie‐
ste, až kým nevykysne na približne dvojnásobný
objem. Potom cesto rozdeľte na tri rovnako veľké
kusy a každý z nich vytvarujte do povrazcov.
Všetky tri povrazce spleťte spolu. Potom zakryte
a nechajte kysnúť ďalšiu pol hodinu. Povrch ple‐
tenice potrite zmesou vaječného žĺtka a mlieka a
vložte do rúry.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Biely chlieb
Prísady:
1 000 g múky
1 kocka čerstvého droždia alebo 2 balíčky su‐
šeného droždia
650 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Droždie roz‐
pustite vo vlažnom mlieku a pridajte do múky.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB8956VAX Recipe book

Typ
Recipe book