AEG BS931440NM Recipe book

Typ
Recipe book
SK PARNÁ RÚRA KNIHA RECEPTOV
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Pri všetkých automatických receptových
programoch sa na displeji zobrazuje po
loha v rúre a predvolený čas pečenia.
Pri automatických receptových progra‐
moch s teplotnou sondou sa na displeji
zobrazuje aj čas ukončenia programu.
V ponuke Sprievodca pečením sú pokrmy rozde‐
lené do niekoľkých kategórií:
Bravčové/Teľacie
Hovädzie/Zverina/Jahňa
•Hydina
•Ryba
Koláč
Dezerty
Pizza/Pirohy/Chlieb
Dusené/Zapekané jedlá
•Prílohy
Kombinovaná para
Polotovary
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Nasledujúce 3 automatické programy obsahujú
optimálne nastavenia pre jednotlivé druhy mäsa
alebo iné recepty:
Mäsové programy s funkciou Hmotnostný pro‐
gram (ponuka Sprievodca pečením ) – Táto
funkcia automaticky vypočíta dobu prípravy
jedla. Ak ju chcete použiť, je potrebné zadať
hmotnosť jedla.
Mäsové programy s funkciou Program s te‐
plotnou sondou (ponuka Sprievodca peče‐
ním ) – Táto funkcia automaticky vypočíta do‐
bu prípravy jedla. Ak ju chcete použiť, je po‐
trebné zadať teplotu vnútri mäsa. Keď sa pro‐
gram skončí, zaznie zvukový signál.
Receptový program (ponuka Sprievodca pe‐
čením ) – Táto funkcia používa pre pokrm vo‐
pred nastavené hodnoty. Pokrm pripravte
podľa receptu z tejto knihy.
Pokrmy Hmotnostný program
Pečené bravčové
Pečené teľacie
Dusené mäso
Pečená zverina
Pečené jahňacie
Pokrmy Hmotnostný program
Celé kura
Celá morka
Celá kačica
Celá hus
Pokrmy Program s teplotnou sondou
Bravčové zadné
Hovädzie pečené
Hovädzie po škandinávsky
Zadné zo zveriny
Jahňacie pečené, stredne
Hydina bez kostí
Celá ryba do 1 kg
BRAVČOVÉ/TEĽACIE
Pečené bravčové
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do 3 000
g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej nádoby. Pridajte vodu alebo inú tekuti‐
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 20 - 40
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Úroveň v rúre: 1
Bravčové zad
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda, teplota vo vnútri
mäsa 75 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu na
meranie teploty zasuňte do vnútra mäsa a mäso
vložte do teplu odolnej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
Bravčové koleno
Prísady:
2
www.aeg.com
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
(280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
•voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom obvode
kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazalku a
zmes rozotrite po bravčovom kolene. Bravčové
koleno vložte do pekáča a posypte ho hubami.
Pridajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno by ma‐
lo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mäso otočte
asi po 30 minútach.
Čas varenia: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Bravčové plece
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z mladého
prasaťa
•soľ
korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno posekaných para‐
dajok (400 g)
250 ml smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože kosoštvorce.
Ochuťte soľou a čiernym korením a zo všetkých
strán osmažte na olivovom oleji na varnom pane‐
li vo vhodnej varnej nádobe, potom odstavte. V
pekáči poduste zeler a pór s malým množstvom
oleja, pridajte paradajky, smotanu, cesnak, roz‐
marín a tymian. Pomiešajte a na vrch položte
bravčové pliecko. Vložte do spotrebiča.
Čas varenia: 130 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečené teľacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do 3 000
g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej nádoby. Pridajte vodu alebo inú tekuti‐
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20
mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Teľacie koleno
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na plátky
(280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
•voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8 zárezov.
Štyri plátky varenej šunky prekrojte na polovice a
vložte ich do zárezov. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a zmes rozotrite po teľacom kolene.
Teľacie koleno vložte do pekáča a posypte ho
hubami. K teľaciemu kolenu pridajte polievkovú
zeleninu a vodu. Dno by malo byť pokryté do vý‐
šky 10 – 15 mm. Mäso otočte asi po 30 minú‐
tach.
Čas varenia: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaženie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4 cm hru‐
bé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy nakrájané na malé koc‐
ky
4 kusy stonkového zeleru nakrájané na malé
kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných, nakrája‐
ných na kocky a s odstránenou tvrdou časťou
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a nahrubo
nasekaný
4 polievkové lyžice masla
SLOVENSKY 3
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového bujónu
3 stredne veľké cibule, ošúpané a najemno
nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a najemno na‐
krájané
1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2 čajovej lyžič‐
ky oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice masla a
poduste na ňom zeleninu. Zeleninu vyberte z pe‐
káča.
Plátky teľaciny umyte, usušte, okoreňte a obaľte
múkou. Nadbytočnú múku oklepte. Zohrejte oli‐
vový olej a plátky osmažte do zlatista pri stred‐
nom výkone. Vyberte mäso a vylejte prebytočný
olivový olej z pekáča.
Výpek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína, pre‐
miešajte, potom tekutinu prelejte do malého hr‐
nca a nechajte chvíľu povrieť. Pridajte 250 ml
mäsového vývaru, petržlenovú vňať, tymian, ore‐
gano a nakrájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu.
Do pekáča vložte zeleninu, navrch položte mäso
a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte vekom a
vložte do spotrebiča.
Čas varenia: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené teľacie prsia
Prísady:
•1 rožok
•1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
nasekaná petržlenová vňať
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kapsou)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu vyžmýkaj‐
te. Zmiešajte s vajcom, mletým mäsom, soľou,
korením, nakrájanou cibuľou a petržlenovou vňa‐
ťou.
Teľacie prsia okoreňte (s vykrojenou kapsou) a
kapsu naplňte mäsovou zmesou. Potom otvor
zašite.
Teľacie prsia položte na pekáč, pridajte polievko‐
vú zeleninu, slaninu a vodu. Mäso otočte asi po
30 minútach.
Čas varenia: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Prísady:
2 suché rožky
•1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
750 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a
bravčového)
•2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom vodu vy‐
žmýkajte. Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte,
poduste a pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
Zmiešajte mleté mäso, vajcia, vyžmýkané rožky
a cibuľu. Okoreňte soľou, korením a paprikou,
vložte do obdĺžnikového pekáča a pokryte plát‐
kami slaniny. Pridajte trochu vody a vložte do
spotrebiča.
Čas varenia: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
HOVÄDZIE/ZVERINA/JAHŇA
Hovädzie pečené
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou. Teplo‐
ta vo vnútri mäsa:
neprepečené – 48 °C
stredné – 65 °C
prepečené – 70 °C
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, zasuňte teplotnú
sondu a vložte ho do teplovzdorného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
4
www.aeg.com
Hovädzie po škandinávsky
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou. Teplo‐
ta vo vnútri mäsa:
neprepečené – 50 °C
stredné – 65 °C
prepečené – 70 °C
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, zasuňte teplotnú
sondu a vložte ho do teplovzdorného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
Dusené mäso
Tento program nepoužívajte na hovä‐
dzie a sviečkovicu.
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v rozsahu od 1 000 do
3 000 g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej formy. Pridajte vodu alebo inú tekutinu.
Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20 mm.
Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Marinované hovädzie
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór, ze‐
ler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
1,5 kg hovädzieho mäsa
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé pokry‐
té a nechajte marinovať 5 dní.
Prísady na pečenie:
•soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte. Okoreňte so‐
ľou a korením a osmažte v pekáči zo všetkých
strán. Potom pridajte polievkovú zeleninu z mari‐
nády.
Do pekáča nalejte trochu marinády. Pekáč by
mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč
zakryte pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 150 minút
Úroveň v rúre: 1
Zadné zo zveriny
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou. Teplo‐
ta vo vnútri mäsa 70 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, zasuňte teplotnú
sondu a vložte ho do teplovzdorného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
Pečená zverina
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do 3 000
g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej nádoby. Pridajte vodu alebo inú tekuti‐
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 20
mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Králik
Prísady:
2 králičie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler, petrž‐
len)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými borievkami, soľou
a korením a potom roztopeným maslom.
Položte zajačie chrbty na pekáč, polejte kyslou
smotanou a pridajte polievkovú zeleninu.
Čas v spotrebiči: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY 5
Králik na horčici
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkové lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice francúzskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých kúskov,
okoreňte soľou a korením a osmažte na vhod‐
nom pekáči na varnej zóne zo všetkých strán.
Vyberte kúsky králikov a osmažte cibuľu a slani‐
nu. Posypte múkou a zmiešajte. Primiešajte sle‐
pačí vývar, biele víno a tymian a priveďte do va‐
ru.
Pridajte smotanu a francúzsku horčicu, vráťte
späť mäso, prikryte pokrievkou a vložte do spo‐
trebiča.
Čas v spotrebiči: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Mäso z diviaka
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
•2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva, pór, ze‐
ler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé pokry‐
té a nechajte marinovať 3 dni.
Prísady na pečenie:
•soľ
korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a osušte.
Okoreňte soľou a korením a osmažte na varnom
paneli v pekáči zo všetkých strán. Pridajte kuriat
ka a trochu polievkovej zeleniny z marinády.
Do pekáča nalejte marinádu. Pekáč by mal byť
pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč zakryte
pokrievkou a vložte do spotrebiča.
Čas v spotrebiči: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečené jahňacie
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 000 do 3 000
g.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti a vložte ho do teplo‐
vzdornej nádoby. Pridajte vodu alebo inú tekuti‐
nu. Dno by malo byť pokryté do výšky 10 – 30
mm. Zakryte pokrievkou.
Úroveň v rúre: 1
Jahňacie pečené, stredne
Nastavenia:
Automatický program s teplotnou sondou. Teplo‐
ta vo vnútri mäsa 70 °C.
Príprava:
Mäso okoreňte podľa chuti, zasuňte teplotnú
sondu a vložte ho do teplovzdorného pekáča.
Úroveň v rúre: 1
Jahňacie stehno
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo 1 čajová
lyžička sušeného)
•voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite doňho oli‐
vový olej a mäso niekoľkokrát narežte. Osoľte a
okoreňte. Ošúpte strúčiky cesnaku, nakrájajte ho
na plátky a spolu s výhonkami rozmarínu ho
vtlačte do zárezov v mäse.
Jahňacie stehno vložte do pekáča a pridajte vo
du. Dno by malo byť pokryté do výšky asi 10 –
15 mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
6
www.aeg.com
Čas v spotrebiči: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
HYDINA
Celé kura
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 900 do 2 100 g.
Príprava:
Kura vložte do teplu odolnej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach obráťte. Na di‐
spleji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Celá morka
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 700 do 4 700
g.
Príprava:
Morku vložte do teplu odolnej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach obráťte. Na di‐
spleji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Celá kačica
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 1 500 do 3 300
g.
Príprava:
Kačicu vložte do teplu odolnej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach obráťte. Na di‐
spleji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Celá hus
Nastavenia:
Automatický program s nastavením hmotnosti.
Nastavenie hmotnosti v škále od 2 300 do 4 700
g.
Príprava:
Hus vložte do teplu odolnej nádoby a okoreňte
podľa chuti. Asi po 30 minútach obráťte. Na di‐
spleji sa zobrazí pripomienka.
Úroveň v rúre: 1
Hydina bez kostí
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda, teplota vo vnútri
mäsa 75 °C.
Príprava:
Morčacie prsia (vykostené) okoreňte podľa chuti,
teplotnú sondu na meranie teploty zasuňte do
vnútra mäsa a mäso vložte do teplu odolnej nád‐
oby.
Úroveň v rúre: 1
Kuracie stehná
Prísady:
4 kuracie stehná po 250 g
250 g kyslej smotany
125 ml smotany
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička korenia karí
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
250 g na plátky nakrájaných konzervovaných
húb
20 g kukuričného škrobu
Príprava:
Kuracie stehná očistite a položte na pekáč. Zvyš‐
né prísady zmiešajte a zmesou polejte kuracie
stehná.
Čas varenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Kohút na víne
Prísady:
•1 kurča
•soľ
korenie
1 polievková lyžica múky
50 g očisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 výhonok tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených kozákov
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
Príprava:
SLOVENSKY 7
Kurča očistite, ochuťte soľou a korením a posyp‐
te múkou.
V pekáči zohrejte očistené maslo a kurča osmaž‐
te zo všetkých strán. Prilejte biele víno, kurací
vývar a sójovú omáčku a priveďte do varu.
Pridajte petržlenovú vňať, tymian, slaninu, huby,
šalotku a cesnak.
Priveďte znovu do varu, prikryte pokrievkou a
vložte do spotrebiča.
Čas varenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečená kačica na pom.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
•soľ
korenie
3 pomaranče, ošúpané, s odstránenými ja‐
dierkami a nakrájané na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, okoreňte soľou a korením a potri‐
te pomarančovou kôrou.
Kačicu naplňte osolenými kockami pomaranča a
zošite ju.
Kačicu položte na pekáč prsiami nadol.
Odšťavte pomaranče, šťavu zmiešajte s sherry a
kačicu polejte.
Kačicu vložte do spotrebiča. Po 30 minútach ju
obráťte. Zaznie zvukový signál.
Čas varenia: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené kura
Prísady:
1 kurča, 1,2 kg (s drobkami)
1 polievková lyžica oleja
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky papriky
50 g strúhanky
3 – 4 polievkové lyžice mlieka
1 cibuľa, nasekaná
1 zväzok nasekanej petržlenovej vňate
20 g masla
•1 vajce
soľ a korenie
Príprava:
Kurča očistite a osušte. Zmiešajte olej, soľ, papri‐
ku a votrite ju do kurčaťa.
Plnka: Zmiešajte strúhanku a mlieko. Do panvice
dajte nakrájanú cibuľu, petržlen a maslo a ne‐
chajte podusiť. Najemno nakrájajte srdce, pečeň
a žalúdok a pridajte vajce. Potom všetko spolu
zmiešajte a ochuťte soľou a korením.
Kurča položte na pekáč prsiami nadol a vložte do
spotrebiča. Po 30 minútach obráťte. Zaznie zvu‐
kový signál.
Čas varenia: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Pošírovaná kuracie prsia
Prísady:
4 rezne kuracích pŕs, vykostených
soľ, čierne korenie, paprika, karí korenie
Príprava:
Kuracie prsia okoreňte, vložte do sklenej nádoby
a dajte do spotrebiča.
Čas varenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Do nádržky na vodu pridajte 450 ml vody.
RYBA
Celá ryba do 1 kg
Nastavenia:
Automatická teplotná sonda, teplota vnútri mäsa
65 °C.
Príprava:
Rybu okoreňte podľa chuti, teplotnú sondu na
meranie teploty zasuňte do vnútra mäsa a rybu
vložte do teplu odolnej nádoby.
Úroveň v rúre: 1
Rybie filé
Prísady:
600 – 700 g filé zo zubáča, lososa alebo mor‐
ského pstruha
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
nasekaná petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
•citrón
•maslo
8
www.aeg.com
Príprava:
Filé pokropte citrónovou šťavou a nechajte ho
chvíľu marinovať, potom zvyšnú šťavu utrite ku‐
chynským papierom. Rybie filé ochuťte z oboch
strán soľou a čiernym korením. Potom rybie filé
položte do maslom potretej teplovzdornej nád‐
oby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strúhanku, es‐
tragón a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes hneď
rozotrite na rybie filé a na zmes dajte malé vloč‐
ky masla.
Čas varenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Treska
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených papričiek
1/2 konzervy nakrájaných paradajok (200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na ďalší deň
nechajte tresku odtiecť a vložte ju do hrnca s
čerstvou vodou, položte na varnú dosku a pri‐
veďte do varu. Potom ju odstavte a nechajte vy‐
chladnúť.
Do panvice pridajte olivový olej a nechajte ho zo‐
hriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte, roz‐
drvte očistené strúčiky cesnaku, nakrájajte pór a
umyte ho. Všetko pridajte do panvice s horúcim
tukom a rýchlo osmažte. Z papriky odstráňte ja‐
dierka a nakrájajte ju na prúžky. Potom ich vložte
do panvice aj s posekanými paradajkami.
Pridajte biele víno a bujón a nechajte chvíľu sla‐
bo vrieť. Ochuťte korením, soľou, tymianom a
oreganom a nechajte v panvici pomaly vrieť ďal‐
ších 15 minút.
Z hrnca vyberte vychladnutú sušenú tresku a
utrite ju do sucha kuchynským papierom. Od‐
stráňte kožu, kosti a všetky plutvy. Rybie mäso
rozoberte na menšie kúsky a vložte do teplu
odolnej nádoby spolu so zeleninou.
Čas varenia: 30 minút
Úroveň v rúre: 1
Ryba v soli
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlavička feniklu
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z oboch ne‐
navoskovaných citrónov.
Potom rybu naplňte feniklom nakrájaným na ten‐
ké plátky a výhonkami čerstvého tymianu.
Polovicu kamennej soli presypte do zapekacej
formy a na vrch položte rybu. Druhú polovicu ka‐
mennej soli nasypte na rybu a pevne ju zatlačte.
Čas varenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Plnené calamari
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar
•1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžičky píniových orechov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
soľ, čierne korenie
•šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom umyte
pod tečúcou vodou.
Ošúpte cibuľu, najemno ju nakrájajte a osmažte
ju s dvomi polievkovými lyžicami olivového oleja
do sklovita. K cibuli pridajte dlhozrnnú ryžu, pí‐
niové orechy, hrozienka a posekanú petržlenovú
vňať, osoľte, okoreňte a pridajte šťavu z citróna.
Kalmara voľne naplňte touto zmesou a zašite
otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice olivové‐
ho oleja a kalmara osmažte na varnej zóne. Pri‐
dajte víno a paradajkovú šťavu.
Pekáč zakryte vekom a vložte do spotrebiča.
Čas varenia: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY 9
Dusený losos
Prísady:
•400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok (400 g)
4 filety lososa
•šťava z citróna
soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vňať čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte, rozštvrťte a varte v oso‐
lenej vode 25 minút. Potom ich osušte a nakrá‐
jajte na plátky.
Cibuľku umyte a najemno nasekajte. Ošúpte
strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na malé kúsky.
Cibuľu a cesnak zmiešajte s posekanými para‐
dajkami.
Lososové filety pokropte citrónovou šťavou a ne‐
chajte ich marinovať. Potom ich osušte, osoľte a
okoreňte.
Zmiešajte zeleninu a zemiaky a dajte ich do vy‐
mastenej teplovzdornej nádoby, okoreňte a na
vrch položte lososa.
Polejte zeleninovým vývarom a bielym vínom. Na
vrchu posypte rozmarínom a tymianom.
Čas varenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Zapečené ryby so zemiakmi
Prísady:
8 – 10 zemiakov
•2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké
prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na prúžky.
Teplu odolnú zapekaciu nádobu vymastite mas‐
lom. Tretinu zemiakov a cibule vložte do nádoby.
Na vrch poukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a zemiakov. Na
ne rozmiestnite zvyšok sardelových filiet. Na vrch
rozložte zvyšnú tretinu cibule a zemiakov, pričom
vrchná vrstva budú zemiaky.
Posypte korením a sekaným tymianom.
Polejte sardelovým nálevom a pridajte smotanu.
Posypte strúhankou a na vrchu rozložte maslo v
malých vločkách.
Čas varenia: 60 minút
Úroveň v rúre: 3
Pošírovaný ryby (pstruh)
Prísady:
•1 citrón
•ryba
Príprava:
Ryby umyte, osušte a pokvapkajte zvnútra a
zvonku citrónovou šťavou. Nechajte ich chvíľu
nasiaknuť a potom ich posoľte a okoreňte. Ryby
položte do antikorovej misky s dierkovanou vlož‐
kou.
Čas varenia: 25 minút
Úroveň v rúre: 3
KOLÁČ
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
150 g múky
150 g kukuričného škrobu
1 čajová lyžička prášku na pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Iné:
Štvorcová forma na pečenie dlhá 30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do vhodnej misy pridajte maslo, cukor, citrónovú
kôru, vanilkový cukor a soľ a vymiešajte z nich
krémovú zmes. Potom po jednom pridávajte vaj‐
cia a znova vymiešajte na penu.
10
www.aeg.com
Do zmesi pridajte prášok na pečenie rozmiešaný
s múkou a škrobom a dobre premiešajte.
Cesto vložte do vymastenej a strúhankou vysy‐
panej formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a
vložte do spotrebiča.
Po upečení zmiešajte citrónovú šťavu a práškový
cukor. Upečený koláč vyklopte na alobal.
Alobal na okrajoch koláča zahnite nahor, aby po‐
leva nemohla vytiecť. Koláč poprepichujte tenkou
drevenou tyčinkou a rozotrite polevu. Polevu ne‐
chajte vsiaknuť do koláča.
Čas varenia: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Švédsky koláč
Prísady:
5 vajec
•340 g cukru
100 g roztopeného masla
•360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm, vystlaná papierom na pečenie
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ pridajte do
misky na miešanie a 5 minút šľahajte. Potom pri‐
dajte a primiešajte roztopené maslo.
Do krémovej zmesi pridajte múku zmiešanú s
práškom na pečenie a všetko rozmiešajte.
Nakoniec pridajte studenú vodu a všetko dobre
premiešajte. Cesto prelejte do formy na pečenie,
rovnomerne rozotrite a vložte do spotrebiča.
Čas varenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Piškótový koláč
Prísady:
•4 vajcia
2 polievkové lyžice horúcej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•100 g cukru
•100 g múky
100 g kukuričného škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na pečenie
Iné:
Okrúhla otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm, vystlaná papierom na pečenie
Príprava:
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky s horúcou
vodou, 50 g cukru, vanilkovým cukrom a soľou
vyšľahajte na penu. Vaječné bielky vyšľahajte so
100 g cukru na tuhú penu.
Preosejte múku, kukuričný škrob a prášok na pe‐
čenie.
Opatrne zmiešajte vaječné bielky a žĺtky. Potom
jemne vmiešajte múkovú zmes. Cesto prelejte do
formy na pečenie, rovnomerne rozotrite a vložte
do spotrebiča.
Čas varenia: 30 minút
Úroveň v rúre: 3
Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanilková prí‐
chuť (40 g alebo zodpovedajúce množstvo
prášku na prípravu pudingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na pečenie
s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do nádoby. Pridajte ostatné prí‐
sady na cesto a rozmiešajte ich ručným mixé‐
rom. Cesto odložte na 2 hodiny do chladničky.
Približne 2/3 cesta položte na vymastené dno
otváracej formy a na viacerých miestach ho pre‐
pichnite vidličkou.
Zo zvyšku zmesi vyformujte asi 3 cm vysoký
okraj.
Ručným mixérom vyšľahajte vaječné bielky na
tuhú penu. Opláchnite hrozienka, nechajte ich
SLOVENSKY 11
dobre odtiecť, polejte ich rumom a nechajte ich
nasiaknuť.
Do vhodnej misy pridajte odtučnený tvaroh, žĺtky,
cukor, citrónovú šťavu, kyslú smotanu a pudingo‐
vý prášok a všetko dôkladne rozmiešajte.
Nakoniec do tvarohovej zmesi opatrne primiešaj‐
te vyšľahané vaječné bielky a hrozienka.
Čas varenia: 85 minút
Úroveň v rúre: 1
Biskupský chlebíček
Prísady:
•200 g masla
•200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
•3 vajcia
•300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie (približne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g sekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo pomaran‐
čovej kôry
60 g posekaných kandizovaných višní
70 g lúpaných celých mandlí
Iné:
Čierna otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cukor, vanil‐
kový cukor a soľ a všetky prísady vymiešajte na
krémovú zmes. Potom po jednom pridávajte vaj‐
cia a zmes znova vymiešajte. Do krémovej zmesi
pridajte prášok na pečenie rozmiešaný s múkou
a premiešajte.
Potom do zmesi primiešajte aj ovocie.
Zmes vložte do pripravenej formy a na kraji vy‐
tiahnite zmes o trochu vyššie než v strede. Okraj
a stred koláča ozdobte olúpanými celými man‐
dľami. Koláč vložte do spotrebiča.
Čas varenia: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč s mrveničkou
Prísady na cesto:
•375 g múky
20 g droždia
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
200 g cukru
200 g masla
1 čajová lyžička škorice
350 g múky
50 g sekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom a s tro‐
chou múky z okrajov, poprášte múkou a uložte
na teplom mieste, aby zmes kysla, až kým sa na
múčnom poprašku nevytvoria trhliny.
Cukor, vaječné žĺtky, maslo a soľ umiestnite na
okraj múky. Všetky prísady vymieste na vláčne
kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým
nevykysne na približne dvojnásobný objem. Po‐
tom cesto vyvaľkajte, položte ho na vymastený
pekáč a nechajte ho znovu vykysnúť.
Vo vhodnej miske na miešanie zmiešajte cukor,
maslo a škoricu.
Pridajte múku a orechy a primiešajte ich do syp‐
kej zmesi.
Nakysnuté cesto potrite maslom a posypte rov‐
nomerne posýpkou.
Čas varenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Maslová pletenica
Prísady na cesto:
750 g múky
30 g droždia
400 ml mlieka
10 g cukru
15 g soli
•1 vajce
100 g mäkkého masla
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
12
www.aeg.com
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom, trochou
cukru a s trochou múky z okrajov, poprášte mú‐
kou a uložte na teplom mieste, aby zmes vykys‐
la, až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria tr‐
hliny.
Zvyšný cukor, soľ, vajce a maslo pridajte na okraj
múky. Všetky prísady vymieste na vláčne kysnu‐
té cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým
nevykysne na približne dvojnásobný objem.
Potom cesto rozdeľte na tri rovnako veľké kúsky
a každý z nich vytvarujte do povrazcov. Všetky tri
povrazce spleťte spolu.
Potom zakryte a nechajte kysnúť ďalšiu pol hodi‐
nu. Povrch pletenca potrite zmesou vaječného
žĺtka a mlieka a vložte do spotrebiča.
Čas varenia: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Vianočka
Prísady na cesto:
•650 g múky
20 g droždia
200 ml mlieka
40 g cukru
•5 g soli
5 vaječných žĺtkov
200 g mäkkého masla
Prísady na plnku:
250 g nasekaných vlašských orechov
20 g strúhanky
1 čajová lyžička mletého zázvoru
•50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
•20 ml rumu
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
50 g mandľových lupienkov
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu. Kvasnice rozdrvte, vložte do
tejto priehlbiny, rozmiešajte s mliekom, s trochou
cukru a s trochou múky z okrajov, poprášte mú‐
kou a uložte na teplom mieste, aby zmes kysla,
až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria trhli‐
ny.
Zvyšný cukor pridajte na okraj múky. Všetky prí‐
sady vymieste na vláčne kysnuté cesto. Cesto
nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým nevy‐
kysne na približne dvojnásobný objem.
Potom zmiešajte všetky prísady na náplň. Cesto
rozdeľte na tretiny a každú z nich vyvaľkajte na
dlhý obdĺžnik. Na každý obdĺžnik rozotrite tretinu
náplne a potom kúsky cesta zrolujte.
Z týchto troch kúskov cesta vytvorte pletenicu.
Povrch potrite zmesou vaječného žĺtka a mlieka
a posypte ho mandľovými lupienkami.
Čas varenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
Kysnutá bábovka
Prísady na korpus:
500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené‐
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
80 g práškového cukru
150 g masla
•3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na hodinu do
20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie a posypanie:
50 g lúpaných celých mand
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku, sušené
kvasnice, práškový cukor, maslo, vajcia, soľ a
mlieko a vymieste jemné cesto. Cesto v nádobe
zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Namočené hrozienka ručne vmiešajte do cesta.
Do každej priehlbiny vymastenej a múkou vysy‐
panej formy na bábovku vložte jednu mandľu.
Potom cesto vytvarujte do tvaru párku a umiest‐
nite do formy. Zakryte a znovu nechajte kysnúť
45 minút.
Čas varenia: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč Savarin
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené‐
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
SLOVENSKY 13
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
•200 g cukru
100 ml slivkového alebo 100 ml pomarančo‐
vého likéru
Príprava:
Do nádoby na miešanie pridajte múku, sušené
kvasnice, cukor, maslo, vaječné žĺtky, soľ, vanil‐
kový cukor a mlieko a vymieste jemné cesto. Ce‐
sto v nádobe zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Potom cesto vložte do vymastenej kruhovej for‐
my, zakryte a nechajte znovu kysnúť 45 minút.
Čas varenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Po pečení:
Vodu a cukor priveďte do varu a nechajte vy‐
chladnúť.
Do cukrovej vody pridajte slivkový alebo poma‐
rančový likér a zamiešajte.
Keď koláč vychladne, niekoľkokrát do neho pich‐
nite drevenou špajdľou a nechajte zmes rovno‐
merne vsiaknuť do koláča.
Brownies - čok. sušienky
Prísady:
250 g horkej čokolády
•250 g masla
•375 g cukru
2 balenia vanilkového cukru (približne 16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
•250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a rozpustite
ju vo vodnom kúpeli.
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu vymie‐
šajte do krémovej zmesi, pridajte vajcia a rozto‐
penú čokoládu.
Vlašské orechy nahrubo posekajte, zmiešajte s
múkou a práškom na pečenie a vmiešajte ich do
čokoládovej zmesi.
Hlboký plech na pečenie vysteľte papierom na
pečenie, nalejte naň zmes a rozotrite.
Čas varenia: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier na peče‐
nie a nakrájajte na štvorce.
Muffiny
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného citróna
•2 vajcia
50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Iné:
Papierové formičky s priemerom približne 7
cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z jedné‐
ho nenavoskovaného citróna vymiešajte na kré‐
movú zmes. Pridajte vajcia a znovu dôkladne vy‐
miešajte.
Zmiešajte kukuričný škrob, múku a prášok na pe‐
čenie a primiešajte do zmesi spolu s mliekom.
Višne sceďte a vmiešajte ich do zmesi spolu s
čokoládovými lupienkami.
Zmes nalejte do papierových formičiek, tie na‐
ukladajte na plech na pečenie a plech vložte do
spotrebiča. Ak máte, použite plech na muffiny.
Čas varenia: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
Sladký koláč
Prísady:
2 plátky originálneho švajčiarskeho lístkového
cesta alebo odpaľovaného cesta (vyrolované‐
ho do štvorca)
50 g pomletých lieskových orechov
1,2 kg jabĺk
•3 vajcia
300 ml smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech na pe‐
čenie a spodok poprepichujte vidličkou. Lieskové
orechy rovnomerne posypte po ceste. Jablká
14
www.aeg.com
ošúpte, odstráňte jadrovníky a potom jablká na‐
krájajte na 12 plátkov. Plátky rovnomerne rozlož‐
te na ceste. Zmiešajte vajcia, smotanu, cukor a
vanilkový cukor a zmes vylejte na jablká.
Čas varenia: 45 minút
Úroveň v rúre: 2
Mrkvový koláč (1. verzia)
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
•2 vajcia
75 g sirupu
•175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady do obloženia:
50 g masla
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Iné:
Okrúhla vymastená otváracia forma na peče‐
nie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a sirup vy‐
miešajte do krémovej zmesi. Zvyšok prísad po‐
tom primiešajte do zmesi.
Zmes vylejte na vymastený plech na pečenie.
Čas varenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a kryštálový cu‐
kor (v prípade potreby pridajte trochu mlieka, aby
sa zmes dala rozotierať).
Keď koláč vychladne, rozotrite po ňom zmes a
posypte ju mletými lieskovými orechmi.
Mrkvový koláč (2. verzia – švajčiarsky re
cept)
Prísady do zmesi:
4 vaječné bielky
1 štipka soli
80 g práškového cukru
120 g cukru
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
200 g nadrobno pomletých mandlí
1 citrón, šťava a nastrúhaná kôra
1 polievková lyžica cherry
1/2 čajovej lyžičky škorice
60 g múky
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
Prísady do obloženia:
150 g práškového cukru
1 polievková lyžica cherry
12 dekoratívnych marcipánových mrkvičiek
mleté lieskové oriešky
Iné:
Vymastená okrúhla otváracia forma na peče‐
nie s priemerom 26 cm vystlaná papierom na
pečenie.
Príprava:
Vyšľahajte vaječné bielky so soľou, až kým nevy‐
tvoria kopčeky, pridajte práškový cukor a došľa‐
hajte bielky. Vaječné žĺtky a cukor vymiešajte na
krémovú zmes a pridajte ďalšie prísady. Štvrtinu
vyšľahaného bielka pridajte k vaječným žĺtkom a
potom opatrne primiešajte aj zvyšok vaječného
bielka. Cesto nalejte do pripravenej formy na pe
čenie a uhlaďte ho.
Čas varenia: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
Po pečení:
Koláč nechajte vychladnúť. Odporúčame, aby
ste cesto pripravili jeden až dva dni vopred a
odložili ho zakryté do chladničky. Polevu získate
zmiešaním práškového cukru s čerešňovým liké‐
rom. V prípade potreby pridajte aj vodu. Koláč
polejte polevou a ozdobte marcipánovými mrk‐
vičkami.
Mandľový koláč
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne 15 g)
50 g nasekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady do obloženia:
SLOVENSKY 15
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice horúcej vody
mandľové lupienky
Iné:
Otváracia forma na pečenie s priemerom 28
cm
Príprava:
Vajcia, cukor a marcipán miešajte 5 minút, aby
vznikla krémová zmes a potom pomaly pridávaj‐
te olivový olej.
Preosejte múku, škoricu a prášok na pečenie,
primiešajte posekané pistácie a mleté mandle.
Potom túto zmes spolu s mliekom opatrne vmie‐
šajte do vaječnej zmesi.
Cesto prelejte do otváracej formy, ktorej dno je
posypané strúhankou.
Čas varenia: 70 minút
Úroveň v rúre: 2
Po pečení:
Marhuľový džem zohrejte a rozotrite ho po koláči
pomocou štetca. Potom koláč nechajte vychlad‐
núť. Zmiešajte práškový cukor, škoricu a teplú
vodu. Zmes rozotrite na koláč. Hneď potom koláč
s polevou posypte mandľovými lupienkami.
Ovocný koláč
Prísady do cesta:
•200 g múky
1 štipka soli
•125 g masla
•1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, broskýň, višní a
pod.)
90 g mletých mandlí
•2 vajcia
•100 g cukru
90 g mäkkého masla
Iné:
Vymastená forma na slaný koláč s priemerom
28 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby, primiešajte
soľ a maslo nakrájané na malé kúsky. Potom pri‐
dajte vajce, cukor a studenú vodu a zmes vymie‐
ste na cesto.
Cesto nechajte 2 hodiny v chladničke. Vychlade‐
né cesto vyvaľkajte, umiestnite ho na vymastenú
formu na slaný koláč a poprepichujte vidličkou.
Ovocie očistite, odstráňte jadrovníky, kôstky ale‐
bo jadierka, nakrájajte na malé kúsky alebo plát‐
ky a rozmiestnite ho na ceste. Do vhodnej nád‐
oby pridajte mleté mandle, vajcia, cukor a mäkké
maslo a všetko zmiešajte. Potom zmes nalejte
na ovocie a rozotrite.
Čas varenia: 50 minút
Úroveň v rúre: 1
DEZERTY
Karamelový nákyp
Prísady do zmesi:
100 g cukru
100 ml vody
500 ml mlieka
1 struk vanilky
100 g cukru
•2 vajcia
4 vaječné žĺtky
Iné:
6 malých pudingových misiek
Príprava:
Do rajnice nasypte 100 g cukru a rozpustite ho
na svetlohnedý karamel. Potom opatrne prilejte
vodu (pozor – hrozí riziko popálenia) a zohrejte
až do varu. Varte, až kým sa nevytvorí sirup, a
hneď ho nalejte do 6 malých pudingových misiek
tak, aby dno bolo pokryté karamelom. Do rajnice
nalejte mlieko, rozpoľte struk vanilky, nožom vy‐
škrabte semienka a pridajte ich do mlieka. Mlieko
zohrejte asi na 90 °C. (Nenechajte ho zovrieť.)
Vajíčka a vaječné žĺtky zmiešajte so 100 g cukru.
(Nešľahajte.) Do zmesi vajec a cukru pomaly pri‐
dajte teplé mlieko. Potom zmes prelejte do mi‐
siek.
Čas varenia: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
Do nádržky na vodu pridajte 500 ml vody.
Kokosový puding
Prísady:
250 ml mlieka
370 g kokosového mlieka
6 vajec
120 g cukru
16
www.aeg.com
1 konzerva zaváraného manga, scedeného a
spracovaného na pyré
Iné:
6 pudingových mištičiek
Príprava:
Kokosové mlieko zmiešajte s mliekom. Vajcia a
cukor zľahka vyšľahajte a pridajte ich do kokoso‐
vého mlieka. Zmes nalejte do malých pudingo‐
vých mištičiek. Po dovarení ich obráťte a ozdob‐
te mangom.
Čas varenia: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
Do nádržky na vodu pridajte 500 ml vody.
Kapučínový dezert
Na zmes:
100 g mäkkého masla
90 g cukru
2 vaječné žĺtky
semienka z jedného struku vanilky
2 polievkové lyžice instantnej kávy (rozpuste‐
nej v 50 ml horúcej vody)
2 vaječné bielky
50 g múky
50 g kukuričného škrobu
1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
Na polevu:
250 ml pomarančového džúsu
50 g cukru
1 štipka škorice
20 ml pomarančového likéru
Dokončenie:
200 ml šľahačky na ozdobenie
Iné:
6 malých misiek alebo šálok vymastených
maslom
Príprava:
Maslo, cukor, vaječné žĺtky a semienka z jedné‐
ho struku vanilky vyšľahajte a potom primiešajte
rozpustenú kávu. Vyšľahajte vaječné bielky. Pre‐
osejte múku, kukuričný škrob a prášok do peči‐
va, pridajte ich do zmesi po vrstvách s vaječnými
bielkami a vmiešajte. Zmes prelejte do malých
misiek alebo pohárov vymastených maslom.
Čas varenia: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
Do nádržky na vodu pridajte 600 ml vody.
Po pečení:
Do rajnice dajte pomarančový džús, cukor, škori‐
cu a pomarančový likér, hrniec položte na varnú
zónu a zohrievajte, kým poleva nezhustne. Teplé
koláče vyklopte na dezertný tanierik a ozdobte
ich polevou a šľahačkou.
Čerešňový koláč
Prísady:
500 g chleba
750 ml mlieka
1 štipka soli
80 g cukru
•4 vajcia
2 fľaše višní
50 g masla
Iné:
Vymastená forma na pečenie
Príprava:
Chlieb nakrájajte na krajce. Zmiešajte mlieko,
soľ, cukor a vajcia a zmes vylejte na chlieb, pre‐
miešajte a nechajte dobre vsiaknuť. Osušte viš‐
ne a pridajte ich do zmesi. Zmes vylejte do vy‐
mastenej formy na pečenie. Na vrchu rozmiestni‐
te kúsky masla.
Čas varenia: 45 minút
Úroveň v rúre: 2
Do nádržky na vodu pridajte 400 ml vody.
Slivkové knedle (6 kusov)
Na cesto (prísady by mali mať izbovú teplotu):
125 ml mlieka
20 g cukru
1 malé balenie sušeného droždia (8 g sušené‐
ho droždia alebo 42 g čerstvého droždia)
300 g múky
30 g cukru
30 g masla
1 vaječný žĺtok
1 celé vajce
1 balenie vanilkového cukru (približne 8 g)
trochu citrónovej kôry
slivkový džem
Po varení:
50 g masla
50 g mletého maku
práškový cukor
Iné:
vymastená forma
Príprava:
Do rajnice pridajte mlieko a cukor a mierne ich
zohrejte na varnej zóne. Pridajte sušené droždie
SLOVENSKY 17
a pomiešajte. Potom zmes nechajte odstáť pri‐
bližne na 30 minút. Do nádoby na miešanie pri‐
dajte múku, cukor, maslo, vaječný žĺtok, vajce,
vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry. Pridajte
mlieko a droždie a vymieste spracovateľné cesto.
Cesto zakryte utierkou a nechajte ho kysnúť ďal‐
ších 45 minút. Nakoniec cesto povykrajujte lyži‐
cou na knedličky (pribl. 80 g), rukou pritlačte na‐
plocho a naplňte 1 čajovou lyžičkou slivkového
džemu. Okraje cesta vytiahnite nahor, prikryte
džem cestom a vytvarujte guľku. Guľky vložte do
vymastenej nádoby, prikryte ich a nechajte na‐
kysnúť ďalších 45 minút. Potom ich vložte do
spotrebiča.
Čas varenia: 35 minút
Úroveň v rúre: 2
Do nádržky na vodu pridajte 500 ml vody.
PIZZA/PIROHY/CHLIEB
Pizza
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
•300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných paradajok (200
g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra Feta
oregano
Iné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrvte v miske a rozpustite vo vode.
Pridajte múku s primiešanou soľou a olej.
Prísady mieste až dovtedy, kým cesto nie je
vláčne a neoddeľuje sa od misy. Cesto potom
nechajte vykysnúť, kým nebude mať dvojnásob
ný objem.
Cesto vyvaľkajte a položte ho na vymastený
plech na pečenie. Vidličkou poprepichujte.
Postupne ukladajte na cesto prísady obloženia.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úrovne v rúre: 1
Cibuľový koláč
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
•1 vajce
50 g masla
3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
•3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Príprava:
Do misky na miešanie preosejte múku a v strede
vytvorte priehlbinu.
Droždie rozdrvte, vložte ho do priehlbiny, zmie‐
šajte s mliekom a trochou múky okolo kraja. Po‐
sypte múkou a nechajte vykysnúť na teplom mie‐
ste, až kým sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny.
Pridajte na okraj múky vajce a maslo. Všetky prí‐
sady vymieste na vláčne kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, až kým
nevykysne na dvojnásobnú veľkosť.
Zatiaľ olúpte a rozštvrťte cibule a nakrájajte ich
na tenké plátky.
Slaninu nakrájajte na kocky a jemne uduste s ci‐
buľou, aby nezhnedla. Nechajte vychladnúť.
Vyvaľkajte cesto a umiestnite ho na vymastený
plech na pečenie, spodok prepichnite vidličkou a
kraje vytlačte nahor. Ešte raz ho nechajte dokys‐
núť.
Rozmiešajte vajcia, kyslú smotanu, mlieko, soľ a
čierne korenie. Vychladenú cibuľu a slaninu roz‐
ložte po korpuse. Rozložte zmes a vyhlaďte.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úrovne v rúre: 1
Slaný lotrinský koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
•2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
18
www.aeg.com
1 štipka muškátového orecha
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej slaniny
•2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do vhodnej
nádoby a vymiešajte na hladké cesto. Cesto ne‐
chajte niekoľko hodín postáť v chlade.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymastenej
čiernej formy. Spodok prepichnite vidličkou.
Slaninku rozložte na ceste.
Na polevu zmiešajte vajcia, kyslú smotanu a ko‐
renie. Potom pridajte syr.
Slaninu polejte polevou.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úrovne v rúre: 1
Koláč z kozieho syra
Prísady do cesta:
•125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady do obloženia:
1 polievková lyžica olivového oleja
•2 cibule
soľ a korenie
1 čajová lyžička posekaného tymianu
125 g syru ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
•1 vajce
60 ml smotany
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
Pridajte múku, olivový olej a soľ do zmiešavacej
nádoby a miešajte, až kým sa zmes nebude pod‐
obať strúhanke. Pridajte vodu a vymieste zmes
na cesto. Cesto nechajte niekoľko hodín postáť v
chlade.
Potom cesto vyvaľkajte a vložte do vymastenej
čiernej formy. Spodok prepichnite vidličkou.
Do panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového
oleja. Ošúpte cibule, nakrájajte na tenké plátky a
duste v oleji na panvici prikryté asi 30 minút.
Osoľte, okoreňte a zmiešajte s 1/2 čajovej lyžičky
posekanej petržlenovej vňate.
Cibuľu nechajte trochu vychladnúť a potom ju
rozložte na cesto.
Potom na povrch rozmiestnite vrstvu syru ricotta
a kozieho syra a pridajte olivy. Posypte 1/2 čajo‐
vej lyžičky sekaného tymianu.
Na polevu zmiešajte vajcia a kyslú smotanu. Ko‐
láč polejte polevou.
Čas v spotrebiči: 45 minút
Úrovne v rúre: 1
Syrový koláč
Prísady:
1,5 plátky originálneho švajčiarskeho lístkové‐
ho cesta alebo odpaľovaného cesta (vyrolova‐
ného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml smotany
100 ml mlieka
•4 vajcia
soľ, čierne korenie a muškátový orech
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre vymastený
plech na pečenie. Potom cesto poprepichujte vi‐
dličkou.
Syr rovnomerne rozložte na ceste. Zmiešajte
smotanu, mlieko a vajcia, osoľte, okoreňte a pri‐
dajte muškátový orech. Zmes znovu dobre pre‐
miešajte a polejte ňou syr.
Čas v spotrebiči: 40 minút
Úrovne v rúre: 2
Syrové pečivo
Prísady:
400 g syra Feta
•2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej
vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr Feta, vajcia, petržlenovú vňať a
korenie. Cesto filo prikryte vlhkou utierkou, aby
nevysychalo. Položte 4 plátky na seba, pričom
každý z nich zľahka potrite olejom.
SLOVENSKY 19
Narežte na 4 pásy, dlhé asi 7 cm.
Do jedného rohu pásu dajte 2 vrchovaté poliev‐
kové lyžice zmesi so syrom Feta a zložte ho po
uhlopriečke do trojuholníka.
Položte obrátene na plech na pečenie a potrite
olejom.
Čas v spotrebiči: 25 minút
Úrovne v rúre: 3
Biely chlieb
Prísady:
1 000 g múky
40 g čerstvého droždia alebo 20 g sušeného
droždia
650 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Droždie roz‐
pustite vo vlažnom mlieku a pridajte do múky.
Všetky prísady vymieste na vláčne cesto. V závi‐
slosti od kvality múky možno bude treba kvôli
spracovateľnosti cesta pridať trochu mlieka.
Cesto nechajte vykysnúť, kým nedosiahne dvoj‐
násobný objem.
Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich dva
pozdĺžne bochníky a položte ich na vymastený
plech na pečenie alebo na plech na pečenie po‐
krytý papierom na pečenie.
Nechajte bochníky vykysnúť ešte raz na dvojná‐
sobný objem.
Pred pečením posypte trochou múky a ostrým
nožom ich po uhlopriečke narežte 3 – 4 rezmi do
hĺbky 1 cm.
Čas v spotrebiči: 55 minút
Úrovne v rúre: 2
Pre parné rúry: do nádržky na vodu pridajte
200 ml vody
Farmársky chlieb
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia
250 ml vody
250 ml mlieka
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo plech s
papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a droždie dajte
do veľkej nádoby.
Zmiešajte vodu, mlieko, soľ a pridajte múku.
Všetky prísady vymieste na vláčne cesto. Cesto
nechajte vykysnúť, kým nedosiahne dvojnásobný
objem.
Cesto vytvarujte na pozdĺžny bochník a položte
ho na vymastený plech na pečenie alebo na
plech na pečenie pokrytý papierom na pečenie.
Nechajte bochník vykysnúť ešte raz na dvojná‐
sobný objem. Pred pečením poprášte trochou
múky.
Čas v spotrebiči: 60 minút
Úrovne v rúre: 2
Pre parné rúry: do nádržky na vodu pridajte
300 ml vody
Ruské pirohy (30 kúskov)
Prísady na cesto:
250 g pšeničnej múky
250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
•soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice vyčisteného masla
soľ, čierne korenie a muškátový orech
3 polievkové lyžice kyslej smotany
•2 vajcia
Iné:
Plech na pečenie s papierom na pečenie
Príprava:
Vymieste pšeničnú múku, maslo, nízkotučný tva‐
roh a trochu soli na cesto a dajte do chladničky.
Kapustu nakrájajte na jemné prúžky. Nakrájajte
slaninu a osmažte ju na prečistenom masle. Pri‐
dajte kapustu a rýchle posmažte do mäkka.
Osoľte, okoreňte, posypte muškátovým orechom
a pridajte kyslú smotanu.
Duste ďalej, až kým sa nevyparí všetka kvapali‐
na.
Vajcia uvarte na tvrdo, nechajte ich vychladnúť a
nakrájajte na kocky. Vmiešajte do kapusty a ne‐
chajte vychladnúť.
Cesto vyvaľkajte a vykrojte kruhy s priemerom 8
cm.
Do stredu každého kruhu vložte trochu plnky a
preložte. Zatlačením vidličky spojte kraje.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BS931440NM Recipe book

Typ
Recipe book