AEG BP8316001M Recipe book

Typ
Recipe book
SK Rúra Kniha receptov
1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Jedlá sú rozdelené do rôznych kategórií
v: Kuchárska kniha
•Ryba
•Hydina
•Mäso
Pečené jedlo
Pizza, koláč a slaný koláč
Koláč, pirohy a sušienky
Chlieb a pečivo
1.1 Ryba
Treska
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
800 g sušenej tresky
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 veľké cibule
6 ošúpaných strúčikov cesnaku
2 póry
6 červených paprík
1/2 konzervy nakrájaných paradajok
(200 g)
200 ml bieleho vína
200 ml bujónu
korenie, soľ, tymian, oregano
Príprava:
Sušenú tresku cez noc namočte. Na ďal‐
ší deň nechajte tresku odtiecť a vložte ju
do hrnca s čerstvou vodou, položte na
varnú dosku a priveďte do varu. Potom
ju odstavte a nechajte vychladnúť. Do
panvice pridajte olivový olej a nechajte
ho zohriať. Ošúpte cibuľu, najemno ju
nakrájajte, rozdrvte očistené strúčiky
cesnaku, nakrájajte pór a umyte ho.
Všetko pridajte do panvice s horúcim tu‐
kom a rýchlo osmažte. Z paprík odstráň‐
te jadierka a nakrájajte ich na prúžky.
Potom ich vložte do panvice aj s poseka‐
nými paradajkami. Pridajte biele víno a
bujón a nechajte chvíľu slabo vrieť.
Ochuťte korením, soľou, tymianom a
oreganom a nechajte v panvici pomaly
vrieť ďalších 15 minút. Z hrnca vyberte
vychladnutú sušenú tresku a utrite ju do
sucha kuchynským papierom. Odstráňte
kožu, kosti a všetky plutvy. Rybie mäso
rozoberte na menšie kúsky a vložte do
teplovzdornej nádoby spolu so zeleni‐
nou.
Čas v rúre: 30 minút
Úroveň v rúre: 1
Rybie filety
Pre 4 osoby.
Prísady:
600 – 700 g filiet zo zubáča, lososa
alebo pstruha morského
150 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
50 g strúhanky
1 čajová lyžička estragónu
petržlenová vňať, nasekaná
soľ, čierne korenie
•citrón
•maslo
Príprava:
Rybie filety pokropte citrónovou šťavou a
nechajte ich chvíľu marinovať, potom
zvyšnú šťavu utrite kuchynským papie‐
rom. Filety z oboch strán ochuťte soľou a
čiernym korením. Potom filety položte do
maslom potretej teplovzdornej nádoby.
Zmiešajte strúhaný syr, smotanu, strú‐
hanku, estragón a nasekanú petržlenovú
vňať. Zmes hneď rozotrite na rybie filety
a na vrch položte malé vločky masla.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Ryba v soli
Pre 6 osôb.
Prísady:
celá ryba, približne 1,5 – 2 kg
2 nenavoskované citróny
1 hlávka fenikla
4 výhonky čerstvého tymianu
3 kg kamennej soli
Príprava:
Rybu očistite a votrite do nej šťavu z
dvoch nenavoskovaných citrónov. Po‐
tom rybu naplňte feniklom nakrájaným
na tenké plátky a výhonkami čerstvého
tymianu. Polovicu kamennej soli presyp‐
te do zapekacej formy a na vrch položte
2
www.aeg.com
rybu. Druhú polovicu kamennej soli na‐
sypte na rybu a silno ju pritlačte.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Dusený losos
Pre 4 osoby.
Prísady:
400 g zemiakov
2 zväzky jarnej cibuľky
2 strúčiky cesnaku
1 malá plechovka sekaných paradajok
(400 g)
4 filety lososa
šťava z citróna
soľ a korenie
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bieleho vína
1 vetvička čerstvého rozmarínu
150 ml vína
1/2 zväzku čerstvého tymianu
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte, rozštvrťte a var‐
te v osolenej vode 25 minút. Potom ich
sceďte a nakrájajte na plátky. Cibuľku
umyte a najemno nasekajte. Ošúpte
strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na ma‐
lé kúsky. Cibuľu a cesnak zmiešajte s
posekanými paradajkami. Lososové file‐
ty pokropte citrónovou šťavou a nechajte
ich marinovať. Potom ich osušte, osoľte
a okoreňte. Zmiešajte zeleninu a zemia‐
ky a vložte ich do vymastenej teplo‐
vzdornej nádoby, okoreňte a na vrch po‐
ložte lososa. Polejte zeleninovým výva‐
rom a bielym vínom. Na vrchu posypte
rozmarínom a tymianom.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Plnené calamari
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 kg stredne veľký kalmar, očistený
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
90 g uvarenej dlhozrnnej ryže
4 polievkové lyžice píniových orieškov
4 polievkové lyžice hrozienok
2 polievkové lyžice nasekanej petržle‐
novej vňate
soľ, čierne korenie
šťava z citróna
4 polievkové lyžice olivového oleja
150 ml vína
500 ml paradajkovej šťavy
Príprava:
Kalmara dôkladne potrite soľou a potom
ho umyte pod tečúcou vodou. Ošúpte ci‐
buľu, najemno ju nakrájajte a poduste s
dvomi polievkovými lyžicami olivového
oleja do sklovita. K cibuli pridajte dl‐
hozrnnú ryžu, píniové oriešky, hrozienka
a nasekanú petržlenovú vňať, osoľte,
okoreňte a pridajte šťavu z citróna. Kal‐
mara voľne naplňte touto zmesou a zaši‐
te otvor.
Do pekáča nalejte štyri polievkové lyžice
olivového oleja a kalmara osmažte na
varnej zóne. Pridajte víno a paradajkovú
šťavu. Pekáč zakryte vekom a vložte do
rúry.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
1.2 Hydina
Kohút na víne
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
•1 kurča
•soľ
čierne korenie
1 polievková lyžica múky
50 g prečisteného masla
500 ml bieleho vína
500 ml slepačieho vývaru
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
1/2 zväzku petržlenovej vňate
1 vetvička tymianu
150 g slaniny nakrájanej na kocky
250 g očistených a rozštvrtených húb
poľničiek
12 ošúpaných šalotiek
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a roz‐
drvené
Príprava:
Kurča očistite, ochuťte soľou a korením
a posypte múkou. V pekáči na varnej zó‐
SLOVENSKY 3
ne zohrejte prečistené maslo a osmažte
kurča zo všetkých strán. Prilejte biele ví‐
no, kurací vývar a sójovú omáčku a pri‐
veďte do varu. Pridajte petržlenovú vňať,
tymian, kocky slaniny, huby, šalotky a
cesnak. Priveďte znovu do varu, prikryte
pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Pečená kačica na pom.
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 kačica (1,6 – 2,0 kg)
•soľ
čierne korenie
3 pomaranče, ošúpané, s odstránený‐
mi jadierkami a nakrájané na kocky
1/2 čajovej lyžičky soli
2 pomaranče na šťavu
150 ml sherry
Príprava:
Kačicu očistite, ochuťte soľou a korením
a potrite pomarančovou kôrou. Kačicu
naplňte osolenými kockami pomaranča a
zošite ju. Kačicu položte na pekáč prsia‐
mi nadol. Odšťavte pomaranče, šťavu
zmiešajte so sherry a polejte ňou kačicu.
Vložte kačicu do rúry. Po 30 minútach
(zaznie signál) ju obráťte.
Čas v rúre: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
1.3 Mäso
Dusené hovädzie mäso
Pre 4 osoby.
Prísady:
600 g hovädzieho mäsa
soľ a čierne korenie
•múka
10 g masla
1 cibuľa
330 ml tmavého piva
2 čajové lyžičky hnedého cukru
2 čajové lyžičky paradajkového pretla‐
ku
500 ml hovädzieho vývaru
Príprava:
Mäso nakrájajte na kocky, osoľte, oko‐
reňte a poprášte trochou múky. Na pan‐
vici zohrejte maslo a kúsky mäsa osmaž‐
te. Potom ich preložte do vhodnej zape‐
kacej nádoby. Cibuľu ošúpte a najemno
nakrájajte, mierne ju osmažte na troche
masla a pridajte ju do nádoby s mäsom.
Zmiešajte tmavé pivo, hnedý cukor, pa‐
radajkový pretlak a hovädzí vývar, pridaj‐
te všetko do panvice a priveďte do varu.
Pripravenou zmesou polejte mäso (mäso
by malo byť ponorené). Prikryte a vložte
do rúry.
Čas v rúre: 120 minút
Úroveň v rúre: 3
Jahňacie stehno
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
2,7 kg jahňacieho stehna
30 ml olivového oleja
•soľ
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého rozmarínu (alebo
1 čajová lyžička sušeného)
voda
Príprava:
Jahňacie stehno umyte, osušte, votrite
doňho olivový olej a mäso niekoľkokrát
narežte. Osoľte a okoreňte. Ošúpte strú‐
čiky cesnaku, nakrájajte ho na plátky a
spolu s výhonkami rozmarínu ho vtlačte
do zárezov v mäse. Jahňacie stehno
vložte do pekáča a pridajte vodu. Dno by
malo byť pokryté do výšky asi 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v rúre: 165 minút
Úroveň v rúre: 1
Marinované hovädzie
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg hovädzieho mäsa vcelku
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
Príprava marinády:
1 l vody
500 ml vínneho octu
4
www.aeg.com
2 čajové lyžičky soli
15 zrniek čierneho korenia
15 borievok
5 bobkových listov
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a ne‐
chajte vychladnúť.
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 5 dní.
Príprava:
Mäso vyberte z marinády a osušte. Oko‐
reňte soľou a korením a osmažte v peká‐
či zo všetkých strán. Potom pridajte časť
polievkovej zeleniny z marinády. Do pe‐
káča nalejte trochu marinády. Pekáč by
mal byť pokrytý do výšky asi 10 – 15
mm. Pekáč zakryte pokrievkou a vložte
do rúry.
Čas v rúre: 150 minút
Úroveň v rúre: 1
Sekaná
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 suché rožky
1 cibuľa
3 polievkové lyžice nasekanej petržle‐
novej vňate
750 g mletého mäsa (zmes hovädzie‐
ho a bravčového)
•2 vajcia
soľ, čierne korenie a paprika
100 g plátkov slaniny
Príprava:
Suché rožky namočte do vody a potom
vodu vyžmýkajte. Ošúpte cibuľu, najem‐
no ju nakrájajte, poduste a pridajte nase‐
kanú petržlenovú vňať. Zmiešajte mleté
mäso, vajcia, vyžmýkané rožky a cibuľu.
Okoreňte soľou, korením a paprikou,
vložte do obdĺžnikového pekáča a pokry
te plátkami slaniny. Pridajte trochu vody
a vložte do rúry.
Čas v rúre: 70 minút
Úroveň v rúre: 1
Králik na horčici
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 králiky, každý 800 g
soľ a čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 nahrubo posekané cibule
50 g slaniny nakrájanej na kocky
2 polievkové lyžice múky
375 ml slepačieho vývaru
125 ml bieleho vína
1 čajová lyžička čerstvého tymianu
125 ml smotany
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
Príprava:
Králiky nasekajte na 8 podobne veľkých
kúskov, okoreňte soľou a korením a os‐
mažte v pekáči na varnej zóne zo všet‐
kých strán. Vyberte kúsky králikov a os‐
mažte cibuľu a slaninu. Posypte múkou
a zamiešajte. Primiešajte slepačí vývar,
biele víno a tymian a priveďte do varu.
Pridajte smotanu a horčicu, vráťte späť
mäso, prikryte pokrievkou a vložte do rú‐
ry.
Čas v rúre: 90 minút
Úroveň v rúre: 1
Teľacie ossobuco
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
4 polievkové lyžice masla na osmaže‐
nie
4 plátky teľacej nožiny, približne 3 – 4
cm hrubé (narezané kolmo na kosť)
4 stredne veľké mrkvy, nakrájané na
malé kocky
4 stonky zeleru, nakrájané na malé
kocky
1 kg zrelých paradajok, ošúpaných,
rozpolených a po odstránení jadier na‐
krájaných na kocky
1 zväzok petržlenovej vňate, umytý a
nahrubo nasekaný
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice múky na obalenie
6 polievkových lyžíc olivového oleja
250 ml bieleho vína
250 ml mäsového vývaru
3 stredne veľké cibule, ošúpané a naj‐
emno nasekané
3 strúčiky cesnaku, ošúpané a naten‐
ko nakrájané
SLOVENSKY 5
1/2 čajovej lyžičky tymianu a 1/2 čajo‐
vej lyžičky oregana
2 bobkové listy
2 klinčeky
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Príprava:
V pekáči roztopte 4 polievkové lyžice
masla a poduste na ňom zeleninu. Zele‐
ninu vyberte z pekáča. Plátky teľaciny
umyte, usušte, okoreňte a obaľte múkou.
Nadbytočnú múku oklepte. Zohrejte oli‐
vový olej a plátky osmažte do zlatista pri
strednom výkone. Vyberte mäso a pre‐
bytočný olivový olej vylejte z pekáča. Vý‐
pek z mäsa v pekáči zalejte 250 ml vína,
premiešajte, potom tekutinu prelejte do
malého hrnca a nechajte chvíľu slabo
vrieť. Pridajte 250 ml mäsového vývaru,
petržlenovú vňať, tymian, oregano a na‐
krájané paradajky. Osoľte a okoreňte.
Potom znovu priveďte do varu. Do peká‐
ča vložte zeleninu, navrch položte mäso
a polejte ho omáčkou. Pekáč zakryte ve‐
kom a vložte do rúry.
Čas v rúre: 120 minút
Úroveň v rúre: 1
Bravčové koleno
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 zadné bravčové koleno 0,8 – 1,2 kg
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
voda
Príprava:
Na bravčovom kolene narežte po celom
obvode kožu. Zmiešajte olej, soľ, papriku
a bazalku a zmes rozotrite po bravčo‐
vom kolene. Bravčové koleno vložte do
pekáča a posypte ho hubami. Pridajte
polievkovú zeleninu a vodu. Dno by ma‐
lo byť pokryté do výšky 10 – 15 mm. Mä‐
so otočte asi po 30 minútach.
Čas v rúre: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Bravčové plece
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1,5 kg bravčového pliecka s kožou z
mladého prasaťa
•soľ
čierne korenie
2 polievkové lyžice olivového oleja
150 g jemne nakrájaného zeleru
1 pór nakrájaný na plátky
1 malá plechovka najemno poseka‐
ných paradajok (400 g)
250 ml smotany
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a roz‐
drvené
čerstvý rozmarín a tymian
Príprava:
Ostrým nožom vyrežte do kože koso‐
štvorce. Ochuťte soľou a čiernym kore‐
ním a zo všetkých strán osmažte na oli‐
vovom oleji v pekáči na varnom paneli,
potom odstavte. V pekáči poduste zeler
a pór s malým množstvom oleja, pridajte
paradajky, smotanu, cesnak, rozmarín a
tymian. Pomiešajte a na vrch položte
bravčové pliecko. Vložte do rúry.
Čas v rúre: 130 minút
Úroveň v rúre: 1
Králik
Pre 4 osoby.
Prísady:
2 zajačie chrbty
6 borievok (drvených)
soľ a čierne korenie
30 g roztopeného masla
125 ml kyslej smotany
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
Príprava:
Zajačie chrbty potrite drvenými borievka‐
mi, soľou a korením a potom roztopeným
maslom. Chrbty položte na pekáč, polej‐
te ich kyslou smotanou a pridajte poliev‐
kovú zeleninu.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
6
www.aeg.com
Plnené teľacie prsia
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 rožok
•1 vajce
200 g mletého mäsa
soľ, čierne korenie
1 cibuľa, nasekaná
petržlenová vňať, nasekaná
1 kg teľacích pŕs (s vykrojenou kap‐
sou)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
50 g slaniny
250 ml vody
Príprava:
Rožok namočte do vody a potom vodu
vyžmýkajte. Zmiešajte ho s vajcom, mle‐
tým mäsom, soľou, korením, nasekanou
cibuľou a petržlenovou vňaťou. Teľacie
prsia (s vykrojenou kapsou) okoreňte a
kapsu naplňte mäsovou zmesou. Potom
otvor zašite. Teľacie prsia položte na pe‐
káč, pridajte polievkovú zeleninu, slaninu
a vodu. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v rúre: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Švédsky slávnostný pokrm
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
200 g sušených sliviek
150 ml bieleho vína
1,5 kg bravčovej krkovičky alebo teľa‐
cieho chrbta (bez kostí)
1 stredná cibuľa
jablko
soľ, čierne korenie a paprika
Príprava:
Slivky nechajte zmäknúť v bielom víne
na dve hodiny. Mäso krátko opláchnite
pod vodou, potom ho osušte. Do spod‐
nej strany mäsa vyrežte zárezy a do kaž‐
dého zárezu vsuňte slivku, čo najhlbšie
do mäsa. Mäso okoreňte a vložte do pe‐
káča so stranou bez sliviek smerujúcou
nahor. Olúpte cibule a jablko, nakrájajte
ich na osminy a porozkladajte okolo mä‐
sa. Víno, v ktorom boli namočené slivky,
doplňte vodou na objem štvrť litra a po‐
lejte ním mäso. Vhodnými prílohami sú
krokety, gratinované zemiaky, brokolica
a pod.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Teľacie koleno
Pre 4 osoby.
Prísady:
1 zadné teľacie koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky varenej šunky
2 polievkové lyžice oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky bazalky
1 malá konzerva húb nakrájaných na
plátky (280 g)
polievková zelenina (mrkva, pór, zeler,
petržlen)
voda
Príprava:
Na teľacom kolene narežte pozdĺžne 8
zárezov. Štyri plátky varenej šunky pre‐
krojte na polovice a vložte ich do záre‐
zov. Zmiešajte olej, soľ, papriku a bazal‐
ku a zmes rozotrite po teľacom kolene.
Teľacie koleno vložte do pekáča a po‐
sypte ho hubami. K teľaciemu kolenu pri‐
dajte polievkovú zeleninu a vodu. Dno
by malo byť pokryté do výšky 10 – 15
mm. Mäso otočte asi po 30 minútach.
Čas v rúre: 160 minút
Úroveň v rúre: 1
Mäso z diviaka
Pre 4 osoby.
Prísady:
1,5 kg mäsa z diviaka (plece)
•soľ
čierne korenie
polievková zelenina z marinády
1 malá konzerva húb kuriatok
Príprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g zeleru hľuznatého
150 g mrkvy
2 cibule
5 bobkových listov
5 klinčekov
SLOVENSKY 7
2 zväzky polievkovej zeleniny (mrkva,
pór, zeler, petržlen)
Priveďte všetky prísady do varu a ne‐
chajte vychladnúť.
Polejte mäso marinádou, aby bolo celé
pokryté a nechajte marinovať 3 dni.
Príprava:
Mäso z diviaka vyberte z marinády a
osušte. Okoreňte soľou a korením a os‐
mažte na varnom paneli v pekáči zo
všetkých strán. Pridajte kuriatka a trochu
polievkovej zeleniny z marinády. Nalejte
marinádu do pekáča. Pekáč by mal byť
pokrytý do výšky asi 10 – 15 mm. Pekáč
zakryte pokrievkou a vložte do rúry.
Čas v rúre: 140 minút
Úroveň v rúre: 1
1.4 Pečené jedlo
Zapekaná čakanka
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 stredne veľkých čakaniek
8 plátkov varenej šunky
30 g masla
1,5 polievkovej lyžice múky
150 ml zeleninového vývaru (z čakan‐
ky)
5 polievkových lyžíc mlieka
100 g nastrúhaného syra
Príprava:
Čakanku rozpoľte a odstráňte horké ja‐
dro. Potom ju dôkladne umyte a 15 mi‐
nút parte vo vriacej vode. Čakanku vy‐
berte z vody, opláchnite v studenej vode
a polovičky znovu pospájajte. Každú z
nich obaľte plátkom šunky a umiestnite
do vymastenej zapekacej nádoby. Roz‐
topte maslo a pridajte múku. Rýchlo os‐
mažte, prilejte zeleninový vývar s mlie‐
kom a priveďte do varu. Do omáčky pri‐
miešajte 50 g syra a zmesou polejte ča‐
kanku. Potom pokrm posypte zvyškom
syra.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Franské knedličky
Pre 6 – 8 osôb.
Prísady:
Pribl. 1 000 g morčacích rezančekov
1 malá konzerva hríbov (malé hlavič‐
ky)
500 g posekanej cibule
1 kg knedľového cesta
400 g nastrúhaného syra
250 ml smotany
Príprava:
Morčacie rezančeky osoľte, ochuťte ko‐
rením, paprikou a pod. Osmažte poseka‐
nú cibuľu. Hríby dôkladne sceďte. Potom
zmiešajte mäso, cibuľu a hríby a vložte
ich do teplovzdornej nádoby. Zmiešajte
knedľové cesto so syrom a vylejte ho na
morčaciu zmes. Potom pokrm polejte
smotanou.
Čas v rúre: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Zapečené ryby so zemiakmi
Pre 4 osoby.
Prísady:
8 – 10 zemiakov
2 cibule
125 g sardelových filiet
300 ml smotany
2 polievkové lyžice strúhanky
čierne korenie
čerstvo nasekaný tymian
2 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na
tenké prúžky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte
na prúžky. Teplovzdornú zapekaciu nád‐
obu vymastite maslom. Vložte do nád‐
oby tretinu zemiakov a cibule. Na vrch
poukladajte polovicu sardelových filiet a
pokryte ich ďalšou tretinou cibule a ze‐
miakov. Na ne rozmiestnite zvyšok sar‐
delových filiet. Na vrch rozložte zvyšok
cibule a zemiakov tak, aby vrchnú vrstvu
tvorili zemiaky. Posypte korením a sek‐
aným tymianom. Polejte sardelovým ná‐
levom a pridajte smotanu. Posypte strú‐
hankou a na vrchu rozložte maslo v ma‐
lých vločkách.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 3
8
www.aeg.com
Lasagne
Pre 4 osoby.
Prísady na mäsovú zmes:
100 g prerastenej slaniny
1 cibuľa
1 mrkva
100 g zeleru
2 polievkové lyžice olivového oleja
400 g mletého mäsa (zmes hovädzie‐
ho a bravčového)
100 ml mäsového vývaru
1 malá plechovka posekaných parada‐
jok (asi 400 g)
oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
Pripraviť spolu s:
polievková lyžička masla
250 g zelených lasagní
50 g nastrúhaného parmezánu
50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninu oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte ju na drobné koc‐
ky. Ošúpte cibuľu, očistite mrkvu, zeler a
všetku zeleninu nakrájajte na malé koc‐
ky. V hrnci zohrejte olej a za stáleho
miešania na ňom osmažte slaninku a
kocky zeleniny. Postupne pridávajte mle‐
té mäso, za stáleho miešania ho osmaž‐
te a zalejte mäsovým vývarom. Mäsovú
zmes posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením
a približne 30 minút povarte prikrytú pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na pan‐
vici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista. Postup‐
ne a za neustáleho miešania dolejte
mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čier‐
nym korením a muškátovým orieškom a
približne 10 minút neprikrytú mierne po‐
varte. Po veľkej obdĺžnikovej teplovzdor‐
nej nádobe rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla. Striedavo do formy ukladajte
vrstvu cestovín, mäsovej zmesi, beša‐
melovej omáčky a miešaného syra. Vr‐
chnú vrstvu pokrmu by mala tvoriť vrstva
bešamelu posypaná syrom. Zvyšné
maslo vo vločkách rozložte po povrchu
zapekaného pokrmu.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Moussaka
Pre 8 – 10 osôb.
Prísady:
1 posekaná cibuľa
olivový olej
1,5 kg mletého mäsa
1 plechovka sekaných paradajok (400
g)
50 g nastrúhaného syra
4 čajové lyžičky strúhanky
soľ a čierne korenie
škorica
1 kg zemiakov
1,5 kg baklažánu
maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
75 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
Pripraviť spolu s:
150 g nastrúhaného syra
4 polievkovými lyžicami strúhanky
50 g masla
Príprava:
Nasekanú cibuľu poduste na menšom
množstve olivového oleja, potom pridajte
mleté mäso a za stáleho miešania mier‐
ne povarte. Pridajte nasekané paradaj‐
ky, strúhaný ementál a strúhanku. Dô‐
kladne premiešajte a priveďte do varu.
Potom pokrm osoľte, okoreňte, pridajte
škoricu a odstavte z varnej zóny. Zemia‐
ky ošúpte a nakrájajte na 1 cm hrubé
plátky. Umyte baklažán a nakrájajte ho
tiež na 1 cm hrubé plátky. Všetky plátky
osušte kuchynským papierom. Potom ich
osmažte na panvici s dostatočným
množstvom masla. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: na panvici rozpu‐
stite maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju opražte do zlatista. Postup‐
ne a za neustáleho miešania dolejte
mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čier‐
SLOVENSKY 9
nym korením a muškátovým orieškom a
približne 10 minút neprikrytú mierne po‐
varte. Plátky zemiakov položte na dno
vymastenej zapekacej nádoby, posypte
ich trochou strúhaného syra. Na to
umiestnite vrstvu baklažánu. Na to roz‐
ložte časť zmesi mletého mäsa. Na to
nalejte trochu bešamelovej omáčky. Po‐
tom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov, ba‐
klažánu a zmesi s mletým mäsom. Po‐
sledná vrstva by mala byť bešamelová
omáčka. Na vrch nasypte zvyšok syra a
strúhanky. Rozpustite maslo a polejte
ním vrch musaky.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Zapečené cestoviny
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady:
1 liter vody
•soľ
250 g cestovín tagliatelle
250 g varenej šunky
20 g masla
1 zväzok petržlenu
1 cibuľa
100 g masla
•1 vajce
250 ml mlieka
soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
50 g strúhaného parmezánu
Príprava:
Vodu s troškou soli nechajte zovrieť. Ce‐
stoviny tagliatelle vložte do vriacej osole‐
nej vody a varte asi 12 minút. Potom ich
sceďte. Šunku nakrájajte na kocky. Na
panvici zohrejte maslo. Nakrájajte petrž‐
lenovú vňať, ošúpte a nakrájajte cibuľu.
Oboje poduste na panvici. Nádobu na
zapekanie vymastite trochou masla.
Zmiešajte cestoviny tagliatelle, šunku,
dusenú petržlenovú vňať a cibuľu a vlož‐
te do nádoby. Zmiešajte vajce a mlieko,
zmes osoľte, ochuťte korením a mušká‐
tovým orechom a vylejte na cestoviny.
Potom pokrm posypte parmezánom.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
Zapečené zemiaky
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady:
1 000 g zemiakov
1 čajová lyžička soli, rovnaké množ‐
stvo čierneho korenia a muškátového
orieška
2 strúčiky cesnaku
200 g nastrúhaného syra
200 ml mlieka
200 ml smotany
4 polievkové lyžice masla
Príprava:
Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké
plátky, usušte a okoreňte. Teplovzdornú
zapekaciu nádobu vytrite strúčikom ces‐
naku a vymastite ju trochou masla. Polo‐
vicu okorenených zemiakových plátkov
rozložte na dno misy a posypte ich ča‐
sťou strúhaného syra. Zvyšok zemiako‐
vých plátkov uložte do ďalšej vrstvy a tú
posypte zvyškom nastrúhaného syra.
Druhý strúčik cesnaku rozpučte a roz‐
miešajte s mliekom a smotanou. Touto
zmesou polejte zemiaky a zvyšok masla
vo vločkách rozložte po povrchu.
Čas v rúre: 65 minút
Úroveň v rúre: 2
1.5 Pizza, koláč a slaný koláč
Cibuľový koláč
Pre 4 – 6 osôb.
Prísady na cesto:
300 g múky
20 g droždia
125 ml mlieka
•1 vajce
50 g masla
•3 g soli
Prísady do obloženia:
750 g cibule
250 g slaniny
•3 vajcia
250 g kyslej smotany
125 ml mlieka
1 čajová lyžička soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho
korenia
10
www.aeg.com
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Droždie roz‐
drvte, vložte ho do priehlbiny, zmiešajte
s mliekom a trochou múky okolo kraja.
Posypte múkou a nechajte vykysnúť na
teplom mieste, až kým sa na múčnom
poprašku nevytvoria trhliny. Pridajte na
okraj múky vajce a maslo. Všetky prísa‐
dy vymieste na vláčne kysnuté cesto.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste,
až kým nevykysne na približne dvojná‐
sobný objem. Zatiaľ olúpte a rozštvrťte
cibule a nakrájajte ich na tenké plátky.
Slaninu nakrájajte na kocky a mierne
poduste s cibuľou tak, aby nezhnedla.
Nechajte vychladnúť. Vyvaľkajte cesto a
umiestnite ho na vymastený plech na
pečenie, spodok prepichnite vidličkou a
kraje vytlačte nahor. Znovu ho nechajte
kysnúť. Rozmiešajte vajcia, kyslú smota‐
nu, mlieko, soľ a čierne korenie. Vychla‐
denú cibuľu a slaninu rozložte po korpu‐
se. Navrch vylejte zmes a vyhlaďte.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
Ruskí knedle
30 malých kúskov.
Prísady na cesto:
250 g špaldovej múky
250 g masla
250 g nízkotučného tvarohu
•soľ
Prísady na plnku:
1 malá hlávka bielej kapusty (400 g)
50 g slaniny
2 polievkové lyžice prečisteného mas‐
la
soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
3 polievkové lyžice kyslej smotany
•2 vajcia
Iné:
Plech na pečenie s papierom na peče‐
nie
Príprava:
Vymieste múku, maslo, nízkotučný tva‐
roh a trochu soli na cesto a odložte ho
do chladničky. Kapustu nakrájajte na
jemné prúžky. Nakrájajte slaninu a os‐
mažte ju na prečistenom masle. Pridajte
kapustu a rýchle ju osmažte do mäkka.
Osoľte, ochuťte korením a muškátovým
orieškom a pridajte kyslú smotanu. Du‐
ste ďalej, až kým sa nevyparí všetka
kvapalina. Vajcia uvarte na tvrdo,
ochlaďte ich a nakrájajte na kocky.
Vmiešajte do kapusty a nechajte vy‐
chladnúť. Cesto vyvaľkajte a vykrojte
kruhy s priemerom 8 cm. Do stredu kaž‐
dého kruhu vložte trochu plnky a prelož‐
te. Zatlačením vidličky spojte kraje. Ru‐
ské pirohy umiestnite na plech na peče‐
nie vystlaný papierom na pečenie a po‐
trite vaječným žĺtkom.
Čas v rúre: 20 minút
Úroveň v rúre: 3
Pizza
Pre 4 osoby.
Prísady na cesto:
14 g droždia
200 ml vody
300 g múky
•3 g soli
1 polievková lyžica oleja
Prísady do obloženia:
1/2 malej plechovky krájaných parada‐
jok (200 g)
200 g nastrúhaného syra
100 g salámy
100 g varenej šunky
150 g húb (konzervovaných)
150 g syra feta
oregano
Iné:
Vymastený plech na pečenie
Príprava:
Droždie rozdrobte do misky a rozpustite
vo vode. Pridajte múku s primiešanou
soľou a olej. Prísady mieste až dovtedy,
kým cesto nie je vláčne a neoddeľuje sa
od misy. Cesto potom na teplom mieste
nechajte vykysnúť na dvojnásobný ob‐
jem. Cesto vyvaľkajte a položte na vyma‐
stený plech na pečenie. Spodok poprepi‐
chujte vidličkou. Postupne na cesto ukla
dajte prísady obloženia.
Čas v rúre: 25 minút
Úroveň v rúre: 1
SLOVENSKY 11
Slaný lotrinský koláč
Pre 2 – 4 osoby.
Prísady do cesta:
200 g múky
•2 vajcia
100 g masla
1/2 čajovej lyžičky soli
trocha čierneho korenia
1 štipka muškátového orieška
Prísady do obloženia:
150 g nastrúhaného syra
200 g varenej šunky alebo chudej sla‐
niny
•2 vajcia
250 g kyslej smotany
soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku, maslo, vajcia a korenie vložte do
vhodnej nádoby a vymieste hladké ce‐
sto. Cesto nechajte niekoľko hodín po‐
stáť v chladničke. Potom cesto vyvaľkaj‐
te a vložte do vymastenej čiernej formy.
Spodok prepichnite vidličkou. Slaninu
rozložte na ceste. Na polevu zmiešajte
vajcia, kyslú smotanu a korenie. Potom
pridajte syr. Nalejte polevu na slaninu.
Čas v rúre: 40 min.
Úroveň v rúre: 2
1.6 Koláč, pirohy a sušienky
Mandľový koláč
Prísady do zmesi:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleja
450 g múky
1 polievková lyžica škorice
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
50 g nasekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mlieka
Prísady do obloženia:
200 g marhuľového džemu
5 polievkových lyžíc práškového cukru
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice horúcej vody
mandľové lupienky
Iné:
Otváracia forma na pečenie s prieme‐
rom 28 cm
Príprava:
Vajcia, cukor a marcipán miešajte 5 mi‐
nút, aby vznikla krémová zmes a potom
pomaly pridávajte olivový olej. Preosejte
spolu múku, škoricu a prášok na peče‐
nie, primiešajte posekané pistácie a mle‐
té mandle. Potom túto zmes spolu s
mliekom opatrne vmiešajte do vaječnej
zmesi. Cesto prelejte do otváracej formy,
ktorej dno je posypané strúhankou.
Po pečení:
Marhuľový džem zohrejte a rozotrite ho
po koláči pomocou štetca. Potom koláč
nechajte vychladnúť. Zmiešajte práškový
cukor, škoricu a teplú vodu. Zmes roz‐
otrite na koláč. Hneď potom koláč s po‐
levou posypte mandľovými lupienkami.
Čas v rúre: 70 minút
Úroveň v rúre: 2
Brownies - čok. sušienky
Prísady:
250 g horkej čokolády
250 g masla
375 g cukru
2 balenia vanilkového cukru (približne
16 g)
1 štipka soli
5 polievkových lyžíc vody
5 vajec
375 g vlašských orechov
250 g múky
1 čajová lyžička prášku na pečenie
Príprava:
Čokoládu nalámte na väčšie kúsky a
rozpustite ju vo vodnom kúpeli. Maslo,
cukor, vanilkový cukor, soľ a vodu vymie‐
šajte na krémovú zmes, pridajte vajcia a
roztopenú čokoládu. Vlašské orechy na‐
hrubo posekajte, zmiešajte s múkou a
práškom na pečenie a vmiešajte ich do
čokoládovej zmesi. Hlboký plech na pe‐
12
www.aeg.com
čenie vysteľte papierom na pečenie, na‐
lejte naň zmes a rozotrite.
Po pečení:
Nechajte vychladnúť, odstráňte papier
na pečenie a nakrájajte na štvorce.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Mrkvový koláč
Prísady do zmesi:
150 ml slnečnicového oleja
100 g hnedého cukru
•2 vajcia
75 g sirupu
175 g múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1 čajová lyžička prášku na pečenie
200 g jemne nastrúhanej mrkvy
75 g sultánok
25 g strúhaného kokosu
Prísady do obloženia:
50 g masla
150 g smotanového syra
40 g kryštálového cukru
mleté lieskové oriešky
Iné:
Okrúhla vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 22 cm
Príprava:
Slnečnicový olej, hnedý cukor, vajcia a
sirup vymiešajte na krémovú zmes. Zvy‐
šok prísad potom primiešajte do zmesi.
Zmes vylejte do vymastenej formy na
pečenie.
Po pečení:
Zmiešajte maslo, smotanový syr a kry‐
štálový cukor (v prípade potreby pridajte
trochu mlieka, aby sa zmes dala rozotie‐
rať). Keď koláč vychladne, zmes rozotri‐
te na korpus a posypte mletými lieskový‐
mi orieškami na povrchu.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
Tvarohový koláč
Prísady na korpus:
150 g múky
70 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
•1 vajce
70 g mäkkého masla
Prísady na tvarohový krém:
3 vaječné bielky
50 g hrozienok
2 polievkové lyžice rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žĺtky
200 g cukru
šťava z jedného citróna
200 g kyslej smotany
1 balenie pudingového prášku, vanil‐
ková príchuť (40 g alebo zodpovedajú‐
ce množstvo prášku na prípravu pu‐
dingu z 500 ml mlieka)
Iné:
Čierna vymastená otváracia forma na
pečenie s priemerom 26 cm
Príprava:
Múku preosejte do vhodnej nádoby. Pri‐
dajte ostatné prísady na cesto a rozmie‐
šajte ich ručným mixérom. Cesto odložte
na 2 hodiny do chladničky. Približne 2/3
cesta položte na vymastené dno otvára‐
cej formy a na viacerých miestach ho
prepichnite vidličkou. Zo zvyšku zmesi
vyformujte asi 3 cm vysoký okraj. Ruč‐
ným mixérom vyšľahajte vaječné bielky
na tuhú penu. Opláchnite hrozienka, ne‐
chajte ich dobre odtiecť, polejte ich ru‐
mom a nechajte ich nasiaknuť. Do misy
na miešanie pridajte odtučnený tvaroh,
žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kyslú smo‐
tanu a pudingový prášok a všetko dô‐
kladne rozmiešajte. Nakoniec do tvaro‐
hovej zmesi opatrne primiešajte vyšľaha‐
né vaječné bielky a hrozienka.
Čas v rúre: 85 minút
Úroveň v rúre: 1
Syrový koláč
Prísady:
1,5 plátku originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkaného do štvorca)
500 g nastrúhaného syra
200 ml smotany
100 ml mlieka
•4 vajcia
SLOVENSKY 13
soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
Príprava:
Lístkové cesto umiestnite na dobre vy‐
mastený plech na pečenie. Potom cesto
dôkladne poprepichujte vidličkou. Syr
rovnomerne rozložte na ceste. Zmiešajte
smotanu, mlieko a vajcia, osoľte, okoreň‐
te a pridajte muškátový oriešok. Zmes
znovu dobre premiešajte a vylejte ju na
syr.
Čas v rúre: 40 minút
Úroveň v rúre: 2
Syrové pečivo
Prísady:
400 g syra feta
•2 vajcia
3 polievkové lyžice nasekanej petržle‐
novej vňate
čierne korenie
80 ml olivového oleja
375 g cesta filo
Príprava:
Zmiešajte syr feta, vajcia, petržlenovú
vňať a korenie. Cesto filo prikryte vlhkou
utierkou, aby nevysychalo. Položte 4
plátky na seba, každý z nich zľahka po‐
trite olejom. Narežte na 4 pásy dlhé asi 7
cm. Do jedného rohu každého z pásov
dajte 2 kopcovité polievkové lyžice zmesi
so syrom feta a zložte ich po uhlopriečke
do trojuholníka. Položte obrátene na
plech na pečenie a potrite olejom.
Čas v rúre: 25 minút
Úroveň v rúre: 3
Biskupský chlebíček
Prísady:
200 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
•3 vajcia
300 g múky
1/2 balenia prášku na pečenie (približ‐
ne 8 g)
125 g ríbezlí
125 g hrozienok
60 g nasekaných mandlí
60 g kandizovanej citrónovej alebo po‐
marančovej kôry
60 g posekaných kandizovaných višní
70 g lúpaných celých mandlí
Iné:
Čierna otváracia forma na pečenie s
priemerom 24 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cu‐
kor, vanilkový cukor a soľ a všetky prísa‐
dy vymiešajte na krémovú zmes. Potom
po jednom pridávajte vajcia a zmes zno‐
va vymiešajte. Do krémovej zmesi pridaj‐
te múku zmiešanú s práškom na peče‐
nie a premiešajte. Primiešajte aj ovocie.
Zmes vložte do pripravenej formy a na
okrajoch ju vytiahnite o trochu vyššie
než v strede. Okraj a stred koláča oz‐
dobte lúpanými celými mandľami. Koláč
vložte do rúry.
Čas v rúre: 100 minút
Úroveň v rúre: 1
Ovocný koláč
Prísady do cesta:
200 g múky
1 štipka soli
125 g masla
•1 vajce
50 g cukru
50 ml studenej vody
Prísady na plnku:
Sezónne ovocie (400 g jabĺk, broskýň,
višní a pod.)
90 g mletých mandlí
•2 vajcia
100 g cukru
90 g mäkkého masla
Iné:
Vymastená forma na slaný koláč s
priemerom 28 cm
Príprava:
Múku preosejte do misy na miešanie,
primiešajte soľ a maslo nakrájané na
malé kúsky. Potom pridajte vajce, cukor
a studenú vodu a zmes vymieste na ce‐
sto. Cesto nechajte 2 hodiny v chladnič‐
ke. Vychladené cesto vyvaľkajte, umiest‐
14
www.aeg.com
nite ho na vymastenú formu na slaný ko‐
láč a poprepichujte vidličkou. Ovocie oči‐
stite, odstráňte jadrovníky, kôstky alebo
jadierka, nakrájajte ho na malé kúsky
alebo plátky a rozmiestnite po ceste. Do
vhodnej nádoby pridajte mleté mandle,
vajcia, cukor a mäkké maslo a všetko
zmiešajte. Potom zmes prelejte na ovo‐
cie a rozotrite.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč z kozieho syra
Prísady do cesta:
125 g múky
60 ml olivového oleja
1 štipka soli
3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
Prísady do obloženia:
1 polievková lyžica olivového oleja
2 cibule
soľ a korenie
1 čajová lyžička nasekaného tymianu
125 g syra ricotta
100 g kozieho syra
2 polievkové lyžice olív
•1 vajce
60 ml smotany
Iné:
Čierna vymastená forma na pečenie s
priemerom 28 cm
Príprava:
Do vhodnej nádoby pridajte múku, olivo‐
vý olej a soľ a miešajte, až kým sa zmes
nebude podobať strúhanke. Pridajte vo‐
du a vymieste zmes na cesto. Cesto ne‐
chajte niekoľko hodín postáť v chladnič‐
ke. Potom cesto vyvaľkajte a vložte do
vymastenej čiernej formy. Spodok pre‐
pichnite vidličkou. Do panvice pridajte 1
polievkovú lyžicu olivového oleja. Cibule
ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a du‐
ste v oleji na panvici prikryté asi 30 mi‐
nút. Osoľte, okoreňte a zmiešajte s 1/2
čajovej lyžičky nasekanej petržlenovej
vňate. Cibuľu nechajte trochu vychladnúť
a potom ju rozložte na cesto. Potom na
povrch rozmiestnite vrstvu syra ricotta a
kozieho syra a pridajte olivy. Posypte 1/2
čajovej lyžičky nasekaného tymianu. Na
polevu zmiešajte vajcia a kyslú smotanu.
Koláč polejte polevou.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 1
Babičkin pečený jablkový koláč
Prísady:
250 g masla
250 g cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
1 štipka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g múky
1 vrecúško prášku na pečenie
1 vrecúško perníkového korenia
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
•1,2 kg jabĺk
Slivkové pyré
Poleva:
250 ml jablkového džúsu
1 vrecúško priehľadnej koláčovej pole‐
vy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cu‐
kor, vanilkový cukor a soľ a vyšľahajte
nadýchanú zmes. Pridajte marcipán na‐
krájaný na malé kúsky a vyšľahajte na
hladkú zmes. Po jednom pridávajte vaj‐
cia a šľahajte, kým nevznikne nadýcha‐
ná zmes. Do zmesi pridajte múku, prá‐
šok na pečenie, perníkové korenie a ka‐
kaový prášok. Primiešajte červené víno.
Cesto vložte do hlbokého plechu na pe‐
čenie vystlaného papierom na pečenie a
vyhlaďte povrch. Jablká olúpte a zbavte
jadra a nakrájajte na 0,5 cm plátky.
Slivkové pyré:
Naaranžujte plátky na vrch cesta a otvo‐
ry po jadrovníkoch vyplňte slivkovým py‐
ré. Potom vložte do rúry.
Po pečení:
Nechajte koláč vychladnúť a odstráňte
papier na pečenie.
Poleva:
Pripravte polevu, použite pritom jablkový
džús a vrecúško koláčovej polevy a po‐
levu rozotrite na koláč.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
SLOVENSKY 15
Citrónový koláč
Prísady do zmesi:
250 g masla
200 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
•4 vajcia
150 g múky
150 g škrobu
1 zarovnaná čajová lyžička prášku na
pečenie
strúhaná kôra z 2 citrónov
Prísady na polevu:
125 ml citrónovej šťavy
100 g práškového cukru
Ostatné:
Čierna hranatá forma na pečenie dlhá
30 cm
Margarín na vymastenie
Strúhanka na vysypanie formy
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte maslo, cu‐
kor, citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ
a vymiešajte z nich krémovú zmes. Po‐
tom po jednom pridávajte vajcia a znova
vymiešajte na krém. Pridajte múku a ku‐
kuričný škrob rozmiešaný s práškom na
pečenie a premiešajte. Zmes nalejte do
vymastenej a strúhankou vysypanej for‐
my, uhlaďte ju a vložte do rúry. Po upe‐
čení zmiešajte citrónovú šťavu a práško‐
vý cukor. Upečený koláč vyklopte na alo‐
bal. Alobal na okrajoch koláča zahnite
nahor, aby poleva nemohla vytiecť. Ko‐
láč poprepichujte tenkou drevenou tyčin‐
kou a rozotrite polevu. Polevu nechajte
vsiaknuť do koláča.
Čas v rúre: 75 minút
Úroveň v rúre: 1
Muffiny
Prísady:
150 g masla
150 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
kôra z jedného nenavoskovaného ci‐
tróna
•2 vajcia
50 ml mlieka
25 g kukuričného škrobu
225 g múky
10 g prášku na pečenie
1 fľaša višní (375 g)
225 g čokoládových lupienkov
Iné:
Papierové formičky s priemerom pri‐
bližne 7 cm
Príprava:
Maslo, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru
z jedného nenavoskovaného citróna vy‐
miešajte na krémovú zmes. Pridajte vaj‐
cia a znovu dôkladne vymiešajte. Zmie‐
šajte kukuričný škrob, múku a prášok na
pečenie a primiešajte do zmesi spolu s
mliekom. Višne sceďte a vmiešajte ich
do zmesi spolu s čokoládovými lupienka
mi. Zmes nalejte do papierových formi‐
čiek, tie naukladajte na plech na pečenie
a plech vložte do rúry. Ak máte, použite
plech na muffiny.
Čas v rúre: 40 minút
Úroveň v rúre: 3
Kysnutá bábovka
Prísady na korpus:
500 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g čerstvé‐
ho droždia)
80 g práškového cukru
150 g masla
•3 vajcia
2 zarovnané čajové lyžičky soli
150 ml mlieka
70 g hrozienok (vopred namočte na
hodinu do 20 ml višňového likéru)
Prísady na potretie a posypanie:
50 g lúpaných celých mandlí
Príprava:
Do misy na miešanie pridajte múku, su‐
šené droždie, práškový cukor, maslo,
vajcia, soľ a mlieko a vymieste jemné
kysnuté cesto. Cesto v mise zakryte a
nechajte kysnúť 1 hodinu. Namočené
hrozienka ručne vmiešajte do cesta. Do
každej priehlbiny vymastenej a múkou
16
www.aeg.com
vysypanej formy na bábovku vložte jed‐
nu mandľu. Potom cesto vytvarujte do
podoby párka a vložte ho do formy na
bábovku. Zakryte a znovu nechajte kys‐
núť 45 minút.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 1
Koláč Savarin
Prísady na cesto:
350 g múky
1 malé balenie sušeného droždia (8 g
sušeného droždia alebo 42 g čerstvé‐
ho droždia)
75 g cukru
100 g masla
5 vaječných žĺtkov
1/2 čajovej lyžičky soli
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
125 ml mlieka
Po pečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice alebo 100 ml poma‐
rančového likéru
Príprava:
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Vodu a cukor priveďte do varu a nechaj‐
te vychladnúť. Do cukrovej vody pridajte
slivovicu alebo pomarančový likér a za‐
miešajte. Keď koláč vychladne, niekoľko‐
krát ho prepichnite drevenou tyčinkou a
nechajte zmes rovnomerne vsiaknuť do
koláča.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 1
Piškótový koláč
Prísady:
•4 vajcia
2 polievkové lyžice teplej vody
50 g cukru
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
100 g cukru
100 g múky
100 g kukuričného škrobu
2 zarovnané čajové lyžičky prášku na
pečenie
Iné:
Okrúhla čierna otváracia forma na pe‐
čenie s priemerom 28 cm, vystlaná pa‐
pierom na pečenie
Príprava:
Oddeľte žĺtky od bielkov. Vaječné žĺtky s
teplou vodou, 50 g cukru, vanilkovým cu‐
krom a soľou vymiešajte na krémovú
zmes. Vaječné bielky vyšľahajte so 100
g cukru na tuhú penu. Preosejte spolu
múku, kukuričný škrob a prášok na pe‐
čenie. Opatrne zmiešajte vaječné bielky
a žĺtky. Potom jemne vmiešajte múkovú
zmes. Cesto prelejte do formy na peče‐
nie, rovnomerne rozotrite a vložte do rú‐
ry.
Čas v rúre: 30 minút
Úroveň v rúre: 3
Koláč s mrveničkou
Prísady na cesto:
375 g múky
20 g droždia
150 ml vlažného mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
2 vaječné žĺtky
75 g mäkkého masla
Prísady do mrveničky:
200 g cukru
200 g masla
1 čajová lyžička škorice
350 g múky
50 g nasekaných orechov
30 g roztopeného masla
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Kvasnice roz‐
drobte, vložte do tejto priehlbiny, rozmie‐
šajte s mliekom a s trochou múky z okra‐
jov, poprášte múkou a uložte na teplom
mieste, aby zmes kysla, až kým sa na
múčnom poprašku nevytvoria trhliny. Cu‐
kor, vaječné žĺtky, maslo a soľ umiestnite
na okraj múky. Všetky prísady vymieste
na vláčne kysnuté cesto. Cesto nechajte
kysnúť na teplom mieste, až kým nevy‐
kysne na približne dvojnásobný objem.
Potom cesto vyvaľkajte, položte ho na
SLOVENSKY 17
vymastený plech na pečenie a nechajte
ho znovu vykysnúť. V mise na miešanie
zmiešajte cukor, maslo a škoricu. Pridaj‐
te múku a orechy a vymiešajte z prísad
sypkú zmes. Nakysnuté cesto potrite
maslom a posypte rovnomerne posýp‐
kou.
Čas v rúre: 35 minút
Úroveň v rúre: 3
Švédsky koláč
Prísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g roztopeného masla
360 g múky
1 balenie prášku na pečenie (približne
15 g)
1 balenie vanilkového cukru (približne
8 g)
1 štipka soli
200 ml studenej vody
Iné:
Okrúhla čierna otváracia forma na pe‐
čenie s priemerom 28 cm, vystlaná pa‐
pierom na pečenie
Príprava:
Cukor, vajcia, vanilkový cukor a soľ pri‐
dajte do misy a 5 minút šľahajte na kré‐
movú zmes. Potom do zmesi pridajte
roztopené maslo a premiešajte. Do kré‐
movej zmesi primiešajte múku s prá‐
škom na pečenie. Nakoniec pridajte stu‐
denú vodu a všetko dobre rozmiešajte.
Cesto prelejte do formy na pečenie, rov‐
nomerne rozotrite a vložte do rúry.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 1
Sladký koláč
Prísady:
2 plátky originálneho švajčiarskeho
lístkového cesta alebo odpaľovaného
cesta (vyvaľkané do štvorca)
50 g pomletých lieskových orieškov
•1,2 kg jabĺk
•3 vajcia
300 ml smotany
70 g cukru
Príprava:
Cesto položte na dobre vymastený plech
na pečenie a celý spodok poprepichujte
vidličkou. Lieskové oriešky rovnomerne
posypte po ceste. Jablká ošúpte, od‐
stráňte jadrovníky a potom jablká nakrá‐
jajte na 12 plátkov. Plátky rovnomerne
rozložte po ceste. Zmiešajte vajcia, smo‐
tanu, cukor a vanilkový cukor a zmes vy‐
lejte na jablká.
Čas v rúre: 45 minút
Úroveň v rúre: 2
1.7 Chlieb a pečivo
Farmársky chlieb
Prísady:
500 g pšeničnej múky
250 g ražnej múky
15 g soli
1 malé balenie sušeného droždia
250 ml vody
250 ml mlieka
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo
plech s papierom na pečenie
Príprava:
Pšeničnú múku, ražnú múku, soľ a suše‐
né droždie dajte do veľkej nádoby. Zmie‐
šajte vodu, mlieko, soľ a zmes pridajte k
múke. Všetky prísady vymieste na vláč‐
ne cesto. Cesto nechajte vykysnúť, kým
nedosiahne dvojnásobný objem. Cesto
vytvarujte na pozdĺžny bochník a položte
ho na vymastený plech na pečenie alebo
na plech pokrytý papierom na pečenie.
Nechajte bochník ešte raz vykysnúť na
dvojnásobný objem. Pred pečením po‐
prášte trochou múky.
Čas v rúre: 60 minút
Úroveň v rúre: 2
Maslová pletenica
Prísady na cesto:
750 g múky
30 g droždia
400 ml mlieka
10 g cukru
15 g soli
•1 vajce
18
www.aeg.com
100 g mäkkého masla
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Rozdrobte
droždie a vložte ho do priehlbiny. Roz‐
miešajte ho s mliekom, trochou cukru a
múky z okrajov, poprášte múkou a uložte
na teplom mieste, aby zmes vykysla, až
kým sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny. Zvyšný cukor, soľ, vajce a maslo
pridajte na okraj múky. Všetky prísady
vymieste na vláčne kysnuté cesto. Cesto
nechajte kysnúť na teplom mieste, až
kým nevykysne na približne dvojnásobný
objem. Potom cesto rozdeľte na tri rov‐
nako veľké kusy a každý z nich vytvaruj‐
te do povrazcov. Všetky tri povrazce
spleťte spolu. Potom zakryte a nechajte
kysnúť ďalšiu pol hodinu. Povrch pleteni‐
ce potrite zmesou vaječného žĺtka a
mlieka a vložte do rúry.
Čas v rúre: 50 minút
Úroveň v rúre: 3
Biely chlieb
Prísady:
1 000 g múky
1 kocka čerstvého droždia alebo 2 ba‐
líčky sušeného droždia
650 ml mlieka
15 g soli
Iné:
Vymastený plech na pečenie alebo
plech s papierom na pečenie
Príprava:
Múku a soľ vysypte do veľkej misy. Drož‐
die rozpustite vo vlažnom mlieku a pri‐
dajte do múky. Všetky prísady vymieste
na vláčne cesto. V závislosti od kvality
múky možno bude treba na dosiahnutie
vláčnosti cesta pridať trochu mlieka. Ce‐
sto nechajte vykysnúť, kým nedosiahne
dvojnásobný objem. Cesto rozdeľte na
dve časti, vytvarujte z nich dva pozdĺžne
bochníky a položte ich na vymastený
plech na pečenie alebo na plech pokrytý
papierom na pečenie. Nechajte bochníky
vykysnúť ešte raz na dvojnásobný ob‐
jem. Pred pečením ich posypte trochou
múky a ostrým nožom vytvorte tri až štyri
uhlopriečne zárezy hlboké najmenej 1
cm.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 2
Pletenec
Prísady na cesto:
650 g múky
20 g droždia
200 ml mlieka
40 g cukru
•5 g soli
5 vaječných žĺtkov
200 g mäkkého masla
Prísady na plnku:
250 g nasekaných vlašských orechov
20 g strúhanky
1 čajová lyžička mletého zázvoru
50 ml mlieka
60 g medu
30 g roztopeného masla
20 ml rumu
Prísady na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
malé množstvo mlieka
50 g mandľových lupienkov
Príprava:
Do misy na miešanie preosejte múku a v
strede vytvorte priehlbinu. Rozdrobte
droždie, vložte ho do priehlbiny a roz‐
miešajte s mliekom a trochou cukru a
múky z okrajov, poprášte múkou. Ne‐
chajte vykysnúť na teplom mieste, až
kým sa na múčnom poprašku nevytvoria
trhliny. Zvyšný cukor pridajte na okraj
múky. Všetky prísady vymieste na vláč‐
ne kysnuté cesto. Cesto nechajte kysnúť
na teplom mieste, až kým nevykysne na
približne dvojnásobný objem. Zmiešajte
všetky prísady na náplň. Cesto rozdeľte
na tretiny a každú z nich vyvaľkajte na
dlhý obdĺžnik. Na každý obdĺžnik rozotri‐
te tretinu náplne a potom kúsky cesta
zrolujte. Z týchto troch kúskov cesta vy‐
tvorte pletenicu. Povrch pletenice potrite
zmesou vaječného žĺtka a mlieka a po‐
sypte ho mandľovými lupienkami.
Čas v rúre: 55 minút
Úroveň v rúre: 3
SLOVENSKY 19
www.aeg.com/shop
892961804-A-482013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

AEG BP8316001M Recipe book

Typ
Recipe book