Lasagne
Pre 4 osoby.
Prísady na mäsovú zmes:
• 100 g prerastenej slaniny
• 1 cibuľa
• 1 mrkva
• 100 g zeleru
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 400 g mletého mäsa (zmes hovädzie‐
ho a bravčového)
• 100 ml mäsového vývaru
• 1 malá plechovka posekaných parada‐
jok (asi 400 g)
• oregano, tymian, soľ a čierne korenie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
Pripraviť spolu s:
• polievková lyžička masla
• 250 g zelených lasagní
• 50 g nastrúhaného parmezánu
• 50 g nastrúhaného jemného syra
Príprava:
Slaninu oddeľte ostrým nožom od kože a
chrupavky a nakrájajte ju na drobné koc‐
ky. Ošúpte cibuľu, očistite mrkvu, zeler a
všetku zeleninu nakrájajte na malé koc‐
ky. V hrnci zohrejte olej a za stáleho
miešania na ňom osmažte slaninku a
kocky zeleniny. Postupne pridávajte mle‐
té mäso, za stáleho miešania ho osmaž‐
te a zalejte mäsovým vývarom. Mäsovú
zmes posoľte a ochuťte paradajkovým
pretlakom, bylinkami a čiernym korením
a približne 30 minút povarte prikrytú pri
miernom výkone. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: Rozpustite na pan‐
vici maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju osmažte do zlatista. Postup‐
ne a za neustáleho miešania dolejte
mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čier‐
nym korením a muškátovým orieškom a
približne 10 minút neprikrytú mierne po‐
varte. Po veľkej obdĺžnikovej teplovzdor‐
nej nádobe rozotrite 1 polievkovú lyžicu
masla. Striedavo do formy ukladajte
vrstvu cestovín, mäsovej zmesi, beša‐
melovej omáčky a miešaného syra. Vr‐
chnú vrstvu pokrmu by mala tvoriť vrstva
bešamelu posypaná syrom. Zvyšné
maslo vo vločkách rozložte po povrchu
zapekaného pokrmu.
– Čas v rúre: 55 minút
– Úroveň v rúre: 1
Moussaka
Pre 8 – 10 osôb.
Prísady:
• 1 posekaná cibuľa
• olivový olej
• 1,5 kg mletého mäsa
• 1 plechovka sekaných paradajok (400
g)
• 50 g nastrúhaného syra
• 4 čajové lyžičky strúhanky
• soľ a čierne korenie
• škorica
• 1 kg zemiakov
• 1,5 kg baklažánu
• maslo na vyprážanie
Prísady na bešamelovú omáčku:
• 75 g masla
• 50 g múky
• 600 ml mlieka
• soľ, čierne korenie a muškátový orie‐
šok
Pripraviť spolu s:
• 150 g nastrúhaného syra
• 4 polievkovými lyžicami strúhanky
• 50 g masla
Príprava:
Nasekanú cibuľu poduste na menšom
množstve olivového oleja, potom pridajte
mleté mäso a za stáleho miešania mier‐
ne povarte. Pridajte nasekané paradaj‐
ky, strúhaný ementál a strúhanku. Dô‐
kladne premiešajte a priveďte do varu.
Potom pokrm osoľte, okoreňte, pridajte
škoricu a odstavte z varnej zóny. Zemia‐
ky ošúpte a nakrájajte na 1 cm hrubé
plátky. Umyte baklažán a nakrájajte ho
tiež na 1 cm hrubé plátky. Všetky plátky
osušte kuchynským papierom. Potom ich
osmažte na panvici s dostatočným
množstvom masla. Medzitým si pripravte
bešamelovú omáčku: na panvici rozpu‐
stite maslo, pridajte múku a za stáleho
miešania ju opražte do zlatista. Postup‐
ne a za neustáleho miešania dolejte
mlieko. Omáčku osoľte, okoreňte čier‐
SLOVENSKY 9